天津市滨海新区2023届高三英语第三次模拟试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市滨海新区 2023届天津市滨海新区第三次模拟英语试卷 英语第三次模拟 天津卷2023 高三第三次模拟 天津卷英语模拟卷 届天津市滨海新区高三 2023届天津市滨海新区
- 资源描述:
-
1、2023年滨海新区普通高考模拟检测卷英语本试卷共分为第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分,满分130分;考试用时为100分钟。本试卷共14页。第I卷 选择题(共95分)注意事项:1.答第I卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号用铅笔涂写在答题卡上。2.选出答案后,用铅笔把答题卡上对应的题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再填涂其它答案,不能答在试卷上。第一部分:英语知识运用(共两节;满分45分)第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)1. Travels to Europe are the trendiest._. Domestic destinations ar
2、e the most popular this spring.A. I beg to differB. I am on your sideC. You got me thereD. No wonder【答案】A【解析】【详解】考查交际表达。句意:去欧洲旅行是最时髦的。我不敢苟同。今年春天国内旅游最受欢迎。A. I beg to differ我不敢苟同;B. I am on your side我站在你这边; C. You got me there你把我难住了;D. No wonder难怪。根据后文“Domestic destinations are the most popular this s
3、pring.(今年春天国内旅游最受欢迎)”可知,说话者与前者的观点不一致。故选A项。2. The tennis player never thought of giving up on his journey to success_all the setbacks.A. by means ofB. in spite ofC. in view ofD. on account of【答案】B【解析】【详解】考查介词短语辨析。句意:尽管遇到了种种挫折,这位网球运动员从未想过放弃他的成功之旅。A. by means of通过;B. in spite of尽管;C. in view of考虑到;D. o
4、n account of由于。根据句意可知,in spite of可连接词或词组,表示前后内容的转折关系,符合句意。故选B项。3. Through the old soldiers vivid_of the Long March, the students gained a more profound insight into the incomparable loyalty and firm belief of the Red Army.A. issueB. accountC. opinionD. practice【答案】B【解析】【详解】考查名词词义辨析。句意:通过老战士们对长征的生动讲述
5、,学生们更加深刻地体会到红军无与伦比的忠诚和坚定的信念。A. issue问题;B. account讲述,描述;C. opinion观点;D. practice实践。根据后文“of the Long March”指对长征的生动讲述。故选B。4. _ChatGPT, an advanced AI chatbot, can interact in a conversational way, it still struggles to be completely accurate with its responses.A. SinceB. UnlessC. OnceD. Although【答案】D【解
6、析】【详解】考查让步状语从句。句意:尽管先进的人工智能聊天机器人ChatGPT可以以对话的方式进行互动,但它的回答仍然很难完全准确。A. Since 既然;B. Unless除非;C. Once一旦;D. Although尽管。该句是复合句,设空处应该填一个“尽管,虽然”含义的词,是让步状语从句。故选D。5. In the long term, I hope that 20 years from today, I_as a judge.A. am workingB. will be workingC. workD. have worked【答案】B【解析】【详解】考查时态。句意:从长远来看,我
7、希望20年后的今天,我将成为一名法官。根据上文 20 years from today可知,表示将来某一时刻某一动作正在进行,或往往是因为已经做好准备,认为某事肯定会发生,应用将来进行时。故选B。6. The recent TV series Three-Body,_from Liu Cixins sci-fi book, has impressed audiences with its splendid visual effects.A. adaptedB. to be adaptedC. adaptingD. having adapted【答案】A【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:最近
8、改编自刘慈欣科幻小说的电视剧三体以其出色的视觉效果给观众留下了深刻的印象。分析句子结构可知adapt与逻辑主语Three-Body构成被动关系,故用过去分词作定语。故选A。7. Its worth noticing that_the media promotes, teenagers always follow it.A. whateverB. whicheverC. howeverD. whenever【答案】A【解析】【详解】考查状语从句。句意:值得注意的是,无论媒体宣传什么,青少年总是跟随它。A. whatever无论什么;B. whichever无论哪一个;C. however无论多么
9、;D. whenever无论何时。引导让步状语从句,表示“无论什么”应用whatever,作宾语。故选A。8. It was the first time that he_Xinjiang Province, and was amazed by the breathtaking scenery.A. has visitedB. had visitedC. visitedD. would visit【答案】B【解析】【详解】考查时态。句意:这是他第一次访问新疆自治区,被那里令人惊叹的风景所震撼。此处为句型It was the first time that+过去完成时,表示“第一次”,从句用过去
10、完成时。故选B。9. China is working hard to_the full potential of higher education and will move faster to build world-class universities.A. take inB. set asideC. bring outD. give away【答案】C【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:中国正在努力充分发挥高等教育的潜力,加快建设世界一流大学。A. take in吸收;B. set aside搁置;C. bring out使显现,使特点或品质更加突出;D. give away赠送。
11、根据后文“the full potential of higher education”可知,此处指中国正在努力充分发挥高等教育的潜力,故选C。10. What matters for the cooperation between companies?_differences in a sincere way.A. ApproachedB. Having approachedC. To be approachedD. Approaching【答案】D【解析】【详解】考查动名词。句意:什么对企业之间的合作很重要?以真诚的方式处理分歧。回答what应用动名词或动词不定式。根据句意可知,应该用动名
12、词的一般式。故选D。11. Traditional tea roasting is a delicate technique that involves using hands to_the temperature in the pan.A. consultB. assessC. requireD. seek【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:传统的烤茶是一种精细的技术,需要用手来评估锅中的温度。A. consult咨询;B. assess评估;C. require需要;D. seek寻找。根据下文“the temperature in the pan (锅中的温度)”可知,传统
13、的烤茶需要用手来评估锅中的温度,空白处应填表示“评估”含义的动词,故选B项。12. The core of life education at school lies in guiding students to_manage relationships.A. slightlyB. originallyC. temporarilyD. properly【答案】D【解析】【详解】考查副词词义辨析。句意:学校生命教育的核心在于引导学生正确处理人际关系。A. slightly轻微地;B. originally起初;C. temporarily暂时地;D. properly正确地。由下文“manage
14、 relationships”可知,此处表示正确地处理人际关系,故选D。13. Waking up suddenly_lead to rapid heart rate and high blood pressure.A. mustB. wouldC. canD. shall【答案】C【解析】【详解】考查情态动词辨析。句意:突然醒来会导致心率加快和高血压。A. must一定;B. would将会;C. can可能;D. shall将要。此处表示推测,意为“能够,可以”应用can,故选C。14. We should remain modest to achieve goals.You bet. J
15、ust as the saying goes,_.A. easier said than doneB. practice makes perfectC. pride goes before a fallD. better late than never【答案】C【解析】【详解】考查情景交际。句意:为了达到目标,我们应该保持谦虚。你说对了。俗话说得好,骄兵必败。A. easier said than done说来容易做起来难;B. practice makes perfect熟能生巧;C. pride goes before a fall骄兵必败;D. better late than neve
16、r迟做比不做好。根据上文“remain modest”强调谦虚,可知对应的是“pride goes before a fall”。故选C。15. The Temple of Heaven is a complex of buildings_emperors of the Ming and Qing dynasties in China worshiped heaven.A. whatB. whereC. whichD. when【答案】B【解析】【详解】考查定语从句。句意:天坛是中国明清两代皇帝朝拜天坛的建筑群。定语从句修饰先行词buildings,在从句作地点状语,故用where。故选B。第
17、二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从16-35各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项并在答题卡上将其涂黑。If this time last year you had told me that an exercise bike would save me, Id have_16_you were wrong. Id have protested that Im not athletic at all. My coordination is lacking and my_17_is like tortoise.In Grade 7
18、, my physical education teacher watched me, eyebrow_18_, as I tried my best to follow the gymnastic training. “Youre doing pretty well in my class,” he said, “for someone with no_19_for sports at all.”In high school, I wasnt_20_for a single team. I was bookish and slow, and that_21_of being better s
19、uited to quiet reading and leisurely walks_22_with me for a long time.I discovered jogging in my late 20s, and I enjoyed the feeling of quiet accomplishmentwithout the fear of_23_teammates. I tried yoga and always prioritized_24_pursuits over physical ones.It was,_25_, my gradually worsening mental
20、condition that finally forced me to rethink about exercising. This winter, under pandemic, I found myself_26_under the weight of exhaustion. I knew_27_had to change. I needed an outlet to release the_28_of months of online conferencing and on-and-off solo parenting at home. Jogging in the morning wa
21、snt enough to_29_it.I_30_an exercise bike and hoped to have positive results. Since early March, Ive hardly_31_a day on my bike. Im not the fastest, but I stick to it. Im finally learning that movement isnt_32_about athleticism (运动才能). More than anything, its the feeling of accomplishment when you i
22、nsist on something_33_outside of your comfort zone.Athletes find glory in sports. For the rest of us the_34_is more personal: better sleep, improved mood and boosted confidence. It was never about talent. Thats what I wish my physical education teacher had told me. If only hed said, “Youre doing rea
23、lly well in my class. Look at your_35_.”16. A. realizedB. deniedC. hopedD. insisted17. A. heightB. speedC. potentialD. intelligence18. A. laidB. extendedC. raisedD. waved19. A. talentB. interestC. powerD. respect20. A. applicableB. reliableC. suitableD. available21. A. planB. imageC. draftD. standar
24、d22. A. leftB. abandonedC. remainedD. held23. A. turning downB. letting downC. taking downD. breaking down24. A. mentalB. academicC. financialD. social25. A. otherwiseB. thereforeC. insteadD. however26. A. failingB. quittingC. sufferingD. fighting27. A. nothingB. somethingC. anythingD. everything28.
25、 A. tensionB. confusionC. satisfactionD. fascination29. A. trackB. throwC. easeD. leak30. A. dealt withB. ran intoC. figured outD. settled on31. A. calledB. missedC. droppedD. delayed32. A. consequentlyB. deliberatelyC. naturallyD. necessarily33. A. difficultB. funnyC. impressiveD. disappointing34.
26、A. demandB. offerC. rewardD. honor35. A. persistenceB. patienceC. confidenceD. courage【答案】16. D 17. B 18. C 19. A 20. C 21. B 22. C 23. B 24. A 25. D 26. C 27. B 28. A 29. C 30. D 31. B 32. D 33. A 34. C 35. A【解析】【导语】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲述了作者从一个书呆子变成了热爱运动锻炼的人。这个经历使他意识到运动并不只是取决于才能,对于缺乏运动天赋的人来说,努力,坚强的意志,决
27、心十分重要。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:如果去年的这个时候你告诉我健身自行车能救我,我会坚持认为你错了。A. realized意识到,实现;B. denied否认,拒绝;C. hoped希望;D. insisted坚持。根据后文“Id have protested that Im not athletic at all.(我会抗议说我根本不擅长运动。)”可知,在作者认为,自己并不擅长运动,因此推知,当其他人提起健身脚踏车这项运动时,会坚持认为自己不可以,坚持认为别人是错误的。故选D项。【17题详解】考查名词词义辨析。句意:我的协调性很差,速度像乌龟。A. height高度;B. sp
28、eed速度;C. potential潜力;D. intelligence智力,智商。根据后文的比喻“tortoise(乌龟)”可知,这里指的时速度。故选B项。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:七年级的时候,我的体育老师看着我,眉毛扬起,因为我尽我所能地跟着体操训练。A. laid放,铺设,安排;B. extended延伸,扩大;C. raised上升,提高;D. waved挥手。根据空前“eyebrow(眉毛)”可推知,这里指扬起眉毛,表示不赞同或惊讶。故选C项。【19题详解】考查名词词义辨析。句意:“你在我班上表现得很好,”他说,“对于一个完全没有体育天赋的人来说。”A. talent才
29、能,天赋;B. interest兴趣,利益;C. power能量,权力;D. respect尊敬,尊重。分析语境“my physical education teacher watched me, eyebrow _3_(我的体育老师看着我,眉毛扬起)”可知,体育老师认为作者没有运动天赋。故选A项。【20题详解】考查形容词词义辨析。句意:在高中时,我不适合参加团队。A. applicable适用的,适当的;B. reliable可依靠的,可信赖的;C. suitable适合的;D. available可获得的,有空的。根据后文“I was bookish and slow(我是个书呆子,行动迟
30、缓)”可推知,高中时,作者也没有加入运动队,因为自己不适合。故选C项。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:我喜欢读书,行动迟缓,这种更适合安静阅读和悠闲散步的印象在很长一段时间里一直伴随着我。A. plan计划;B. image形象,声誉;C. draft草图,汇票;D. standard标准。分析可知,后文“being better suited to quiet reading and leisurely walks(更适合安静的阅读和悠闲的散步)”是作者一直以来的形象。故选B项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我喜欢读书,行动迟缓,这种更适合安静阅读和悠闲散步的印象在很长一段时间
31、里一直伴随着我。A. left离开,留下;B. abandoned遗弃;C. remained保持,停留;D. held抓住,持有。根据后文“I discovered jogging in my late 20s(我在快30岁的时候发现了慢跑)”可知,作者快30岁时才发现了慢跑运动,由此可推知,“不运动”的形象保持了很久。故选C项。【23题详解】考查动词短语辨析。句意:我在快30岁的时候发现了慢跑,我很享受这种安静的成就感不用担心让队友失望。A. turning down调小音量,拒绝;B. letting down使失望;C. taking down取下,记下;D. breaking dow
32、n分解,发生故障。根据前文“I enjoyed the feeling of quiet accomplishment(我享受这种安静的成就感)”可推知,慢跑带给作者个人的成就感,不需要考虑队友,就不用担心让队友失望。故选B项。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:我尝试了瑜伽,总是把精神追求放在身体追求之前。A. mental精神的,思想的;B. academic学术的;C. financial金融的,财政的;D. social社会的。分析语境可知,前文“I enjoyed the feeling of quiet accomplishment(我享受这种安静的成就感)”提及的安静的成就感
33、是作者精神方面的追求。故选A项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,我逐渐恶化的精神状况最终迫使我重新考虑锻炼。 A. otherwise否则,要不然;B. therefore因此;C. instead反而,却;D. however然而。分析语境可知,前文“always prioritized _9_ pursuits over physical ones(总是把精神追求置于物质追求之上)”提及自己总是看重精神追求,而这里“my gradually worsening mental condition that finally forced me to rethink about ex
34、ercising(我逐渐恶化的精神状况最终迫使我重新考虑锻炼)”讲到精神状况恶化,前后存在句意上的转折,应是“however”。故选D项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:今年冬天,在疫情期间,我发现自己在疲惫的重压下遭受痛苦。A. failing失败,未能做到;B. quitting停止,戒掉;C. suffering(因疾病、痛苦、悲伤等)受苦,受难,受折磨;D. fighting战斗,打架。根据语境“under pandemic(在疫情期间)”以及后文“under the weight of exhaustion(在疲惫的重压下)”可推知,作者精神,身体都经受了痛苦。故选C项。【27
35、题详解】考查复合不定代词词义辨析。句意:我知道某件事情需要改变了。A. nothing无,什么都没有;B. something某个事情,某个东西;C. anything任何事情,任何东西;D. everything一切,所有。根据后文“Jogging in the morning wasnt enough(早上慢跑是不够的)”可知,在当时,慢跑已经无法帮助作者了,关于做运动这件事需要发生改变了。故选B项 。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我需要一个出口来释放几个月来在线会议和时断时续的独自在家照顾孩子所带来的紧张。A. tension紧张,焦虑;B. confusion困惑;C. sat
36、isfaction满意;D. fascination魅力,吸引力。根据后文“months of online conferencing and on-and-off solo parenting at home(几个月的在线会议和时断时续的在家独自照顾孩子)”可知,作者要缓解这些带来的紧张和焦虑。故选A项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:早上慢跑不足以缓解。A. track跟踪,追踪;B. throw抛,扔;C. ease减轻,缓解;D. leak渗漏,泄漏。与前文“release(释放)”相呼应,这里应是“ease”。故选C项。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:我决定骑一辆健身自行
37、车,希望能有积极的效果。A. dealt with应对,处理;B. ran into偶然遇见;C. figured out想出,弄明白;D. settled on决定,选定,停在。分析后文“an exercise bike(健身自行车)”可推知,作者选择决定了另一种运动“健身自行车”。故选D项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:从三月初开始,我几乎没有一天不骑自行车。A. called打电话,叫作;B. missed错过,思念;C. dropped掉落,下降;D. delayed耽搁,延误。根据后文“but I stick to it(但我坚持了下来)”可知,作者坚持下来,没有错过任何一天
38、的运动。故选B项。32题详解】考查副词词义辨析。句意:我终于明白了运动并不一定是运动才能。A. consequently结果;B. deliberately故意地,不慌不忙地;C. naturally自然地;D. necessarily必然地,不可避免地。根据后文“its the feeling of accomplishment(这是成就感)”可知,作者作为普通人就能体验到运动本身能带来一种成就感,而非必须具有运动天赋才能做到。故选D项。33题详解】考查形容词词义辨析。句意:最重要的是,当你在舒适区之外坚持做一些困难的事情时,那种成就感。A. difficult困难的;B. funny有趣的
39、,搞笑的;C. impressive印象深刻的;D. disappointing令人失望的。分析语境可知,这里的“something”指代作者做运动这件事,它对于作者来说是困难的,舒适圈之外的事情。故选A项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:对我们其他人来说,奖励更个人化:更好的睡眠,更好的情绪和增强的信心。A. demand要求;B. offer主动提议,建议;C. reward奖励,回报;D. honor尊敬,光荣。分析可知,“better sleep, improved mood and boosted confidence(更好的睡眠,更好的情绪,增强的信心)”是运动带来的回报和奖
40、励。故选C项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:看看你的坚持。A. persistence坚持,锲而不舍;B. patience耐心;C. confidence信心;D. courage勇气。根据前文“It was never about talent.(这与天赋无关。)”可知,从作者的亲身体验中,作者认识到运动天赋并不重要,而是对运动的坚持。故选A项。第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AAre you struggling to be yourself at work? Tired of bein
41、g behind schedule? Here are some important work tips that you can follow to improve your productivity.Focusing on One TaskSome people have the habit of multitasking, which is great, but it might distract you from the bigger picture. Multitasking might help you with different tasks. You might also fe
42、el like the jack of all trades (万事通) but your productivity wont increase in the long run.Focus on one task at a time and this will allow you to complete that task with high standards. When the task is done, you can move on to the next one.Setting Small but Effective GoalsYou will be given large and
43、challenging tasks at work and what matters is how you deal with them. Stress might be the normal response here but you can also play it smart. You can break any large task into small but manageable tasks, which will help you stay productive and will also make the best of time.Think of it like buildi
44、ng blocks and you will have to focus on one small task at a time but the end result will be fascinating.Setting Self-Imposed (自己强加的) DeadlinesSetting self-imposed deadlines can actually help you be more productive at work Stress is a bad thing, but self-imposed stress can actually help us focus and
45、be better. You can do really well with open-ended tasks or projects once you give yourself a deadline. Stick to that deadline and you will be surprised by the miracles that you can perform at work.Trying Following the “Two-Minute” RuleSteve Olenski is one of the finest entrepreneurs to date and he h
46、as given wonderful advice in the shape of the “Two-Minute” Rule. The “Two-Minute” Rule is basically about making the best out of small windows at work. Olenski tells us that if there is a task at work, and you can do it in 2 minutes, then you do it immediately. When you complete that small task, you
47、 dont actually have to waste more time getting back to it, which also increases your productivity.36. By focusing on one task, you may_.A. feel like the jack of all tradesB. finish that task with high standardsC. distract yourself from the bigger pictureD. reduce your work efficiency37. What is the
48、authors suggestion for handling difficult tasks?A. Respond to them tensely.B. Make a plan in advance.C. Break them into manageable ones.D. Focus on the results all the time.38. You can do well with open-ended tasks or projects if you_.A. learn to take a breakB. perform miracles at workC. impose a de
49、adline on yourselfD. compare them to building blocks39. What is TRUE about the “Two-Minute” Rule?A. It involves doing a small task without delay.B. It applies to all kinds of tasks.C. It is criticized by Steve Olenski.D. It requires getting back to tasks.40. What is the authors purpose in writing th
50、is passage?A. To share his work experience with the reader.B. To point out the importance of time management.C. To introduce the ways of achieving goals.D. To offer tips on enhancing productivity.【答案】36. B 37. C 38. C 39. A 40. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些提高工作效率建议。【36题详解】细节理解题。根据第三段“Focus on one task
51、at a time and this will allow you to complete that task with high standards.(一次专注于一个任务,这将使你能够以高标准完成这项任务)”可知,通过专注于一项任务,你可以高标准地完成这项任务。故选B。【37题详解】细节理解题。根据第四段“You will be given large and challenging tasks at work and what matters is how you deal with them. Stress might be the normal response here but yo
52、u can also play it smart. You can break any large task into small but manageable tasks, which will help you stay productive and will also make the best of time.(在工作中,你会被赋予巨大而富有挑战性的任务,重要的是你如何处理它们。压力可能是正常的反应,但你也可以聪明地处理它。你可以把任何大的任务分解成小的但易于管理的任务,这将帮助你保持效率,也将充分利用时间)”可知,对于处理困难的任务,作者建议把它们分成可管理的部分。故选C。【38题详
53、解】细节理解题。根据倒数第二段“You can do really well with open-ended tasks or projects once you give yourself a deadline.(一旦你给自己一个截止日期,你就可以很好地完成开放式的任务或项目)”可知,如果你给自己设定了最后期限,你可以很好地完成开放式的任务或项目。故选C。【39题详解】细节理解题。根据最后一段“Olenski tells us that if there is a task at work, and you can do it in 2 minutes, then you do it imm
54、ediately. When you complete that small task, you dont actually have to waste more time getting back to it, which also increases your productivity.(奥兰斯基告诉我们,如果工作中有一项任务,你可以在两分钟内完成,那么你就立即去做。当你完成了这个小任务,你就不必再浪费时间去做它了,这也提高了你的效率)”可知,A选项“它包括毫不拖延地完成一项小任务”正确。故选A。【40题详解】推理判断题。根据第一段“Are you struggling to be you
55、rself at work? Tired of being behind schedule? Here are some important work tips that you can follow to improve your productivity.(你在工作中挣扎着做自己吗?厌倦了落后于计划?这里有一些重要的工作建议,你可以遵循,以提高你的工作效率)”可推知,作者写这篇文章的目的是提供提高生产力的建议。故选D。BOnce, during my summer holidays, my father was sick, but he worked in the rice field j
56、ust the same, because there was so much to do. As I looked at his thin figure, crawling (缓慢移动) ahead of me, I thought of my own depressing future. I was tied to the land by job after backbreaking job, unlike other boys who had freedom to pursue happiness. Why were there people in the world who would
57、 never know what it was like to toil (苦干), and others, like me, who had been toiling ever since they were small boys, season after season, year after year? Why were some people sitting before electric fans or in air-conditioned rooms, while I was out of breath and sweating under the blazing sun? Why
58、 was there mud and more mud in front of me?Only we farmers were willing to crawl, to assume the lowliest of positions in order to have a better harvest. Even a horse, when working for man, stands tall. I was suddenly consumed with great pity and great respect for poor farmers, and the focus of my at
59、tention began to extend beyond myself and my family. This was an important turning point in my life.While resting beside a field one day, my brothers and I resolved to pursue useful knowledge and technology to help ourselves and other farmers improve our circumstances, and lighten our burden of labo
60、ur. This resolve gave me strength so that when I went to university, lighten our burden of labour. This resolve gave me strength so that when I went to university, and later to the US on a scholarship, my spirit rose above personal hardships. Crawling in the mud had taught me to lake bleeding and sw
61、eating as part of my life, and not to be afraid in the face of difficulties. But what was more important was that I had learned the meaning of “You reap what you sow”.Mother used to say, “Judge a man not by his face, but by his fields.” I appreciate more and more the meaning of these words. The land
62、 is dependable, as long as you are willing to toil on it. When the wind blew and the green rice plants moved like waves in a sea, stunningly beautiful, a deep sense of satisfaction swelled up (充满) in me.I laboured hard in the simple, isolated countryside of my home, and I am proud of this. Although
63、later I went into academic research, I shall always remember what working in the rice fields taught me: plant your feet firmly on the ground, work hard and you will be rewarded.41. What did the author think of his job as a farmer in Paragraph 1?A. Unhappy but promising.B. Free and meaningful.C. Busy
64、 but rewarding.D. Exhausting and hopeless.42. What motivated the author to change his present life?A. The concern for his fathers sickness.B. His pity and respect for poor farmers.C. His eagerness for knowledge and technology.D. His wish to have a better harvest.43. How does the author understand hi
65、s mothers words in Paragraph 4?A. A man should be judged by his academic background.B. A mans sense of satisfaction comes from the land.C. A man willing to toil in his field is bound to reap a harvest.D. A man shouldnt be proud of his appearance.44. According to the last paragraph, it can be inferre
66、d that the author_.A. achieves great success in his academic careerB. benefits a lot from his previous experienceC. lives in the isolated countrysideD. takes pride in his hometown45. What could be the best title for the passage?A. Crawling in the Rice FieldsB. Sticking to Your DreamsC. Lightening th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
