江西名校2021届高三第二次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西名校2021届高三第二次联考英语试题 WORD版含解析 江西 名校 2021 届高三 第二次 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021届高三第二次江西名校联考英语第一部分 听力(共两节)第一节(共5小题)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A19.15. B9.18. C9.15.答案是C。1How will the woman go downtown?ABy bus. BBy car. CBy subway.2Why does the man refuse to eat more?AHe wants to control weight.B
2、He dislikes the food.CHe is full.3What does the woman think of the dress?AFashionable. BEmbarrassing. CModest.4When will the speakers meet?AAt 7:30 p.m. BAt 8:00 p.m. CAt 8:30 p. m.5What are the speakers mainly talking about?AA town. BA war. CA painting.第二节(共15小题)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C
3、三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6Why dont the speakers choose the first hotel?AIt costs too much.BIt has no suitable room left.CIts too far away from the beach.7Whats the probable relationship between the speakers?AReceptionist and guest.BTour gui
4、de and tourist.CHusband and wife.听第7段材料,回答第8、9题。8What does the woman usually have for breakfast?AHamburgers. BCakes. CFrench fries.9Why doesnt the woman like ice cream?AIt is not sweet enough.BIt results in toothache.CIt tastes terrible.听第8段材料,回答第10至12题。10What is the woman dissatisfied with about th
5、e island?AThe food. BThe hotel. CThe beach.11What do we know about the woman?AShe lost her way several times.BShe met some unfriendly locals.CShe missed home-cooked meals.12What does the woman advise the man to do in the end?AVisit the island of Gozo.BTaste the local food.CGo to the churches.听第9段材料,
6、回答第13至16题。13What is the topic of the conversation?ATheir favorite pets. BThe birthday present. CRoberts hobbies.14What pet does Cathy have?AA dog.BA parrot.CA cat.15Why does the woman refuse to buy rabbits?AThey look ugly.BThey smell bad.CThey are hard to attend.16What will the speakers do next?AHav
7、e a talk with Robert.BBuy a snake as a pet.CGo to the market.听第10段材料,回答第17至20题。17What is the purpose of the project?ATo help students prepare for the real life.BTo teach students to write application letters.CTo let students know about some typical jobs.18What is the headmaster expected to do?ARecom
8、mend jobs to students.BAsk the teacher to explain the project.CAnnounce the news of the project clearly.19Who will help students to write application letters?AA teacher.BThe headmaster.CA member of the committee.20What is the last step of doing the project?AGather students opinions.BMake a list of s
9、uitable jobs.CAsk students to take a responsibility.第二部分 阅读理解(共两节)第一节(共15小题)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIf you just want to hit the highlights when going abroad this coming vacation, these are the top must-see sights.IrelandIreland is home to ancient kings and giants. As you learn about this pa
10、st, view the wonders of the Gians Causeway and the beautiful coastline and hills.Journey HighlightsMeet storytellers and experts for insight into the true story of Irelands history.Take gentle hikes along the Atlantic Coast, into the famous green countryside and down city streets in history.Switzerl
11、andThe Swiss Alps are the perfect family playground, providing fun for all ages. Towering mountains, filling with wildflowers, provide the peaceful surroundings for a range of active programs.Journey HighlightsExplore your adventurous side on a mid-air ropes course in Zermatt.Explore the castle in t
12、he town of Spiez, where children can become “Knights(骑士) in Training. ”New OrleansThe impact of climate change and extreme weather is all too noticeable along the Louisiana Gulf Coast. Spend four days in New Orleans involved in the issues around global climate change.Journey HighlightsTake a special
13、 tour of the levee(决堤) system on the Mississippi River to see its importance in protecting the area.Learn how climate change affects New Orleans and the Gulf region from scientists at Louisiana State University.ArgentinaArgentina is the active adventurers dream destination. From church-like peaks to
14、 icy glaciers(冰川), the active, multisport route invites you to explore the Lake District, hike in view of the Fitz Roy Massif, sail to glaciers and ride horses at a farm.Journey HighlightsGo canoeing on Lago Gutierrez and hike to beautiful lakes in Nahuel Huapi National Park.Visit a working farm for
15、 a closer look at local life.1. What will travelers experience in Ireland mainly?A. The beauty of lakes.B. The life of a farmer.C. The change of climate.D. The strong sense of history.2. Which activity may children find most interesting?A. Explore the castle in Spiez.B. Hike along the Atlantic coast
16、.C. Spend four days in New Orleans.D. Visit a working farm in Argentina.3. Where will travelers enjoy the glaciers?A. Ireland.B. Argentina.C. Switzerland.D. New Orleans.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。如果你想在将来假期里出国旅游,文中提供了三个国家的必去景点供你参考。【1题详解】细节理解题。根据爱尔兰的景点介绍“Meet storytellers and experts for insigh
17、t into the true story of Irelands history.”(见一些讲故事者和专家,深入了解爱尔兰历史的真实故事)可知,当你在爱尔兰游玩时,能对它的历史故事有更深入的了解,游玩中能体会到很强的历史感。故选D。【2题详解】细节理解题。根据对瑞士景点介绍“Explore the castle in the town of Spiez, where children can become “Knights(骑士) in Training” ”(在瑞士施皮茨镇里探索城堡,孩子们成为“训练中的骑士”)可知,A项“在瑞士施皮茨镇里探索城堡”受孩子们喜爱。故选A。【3题详解】细节理
18、解题。根据文中阿根廷的介绍“From church-like peaks to icy glaciers(冰川), the active, multisport route invites you to explore the Lake District,”(从教堂一样的山峰峰顶到冰冻的冰川,这积极的综合运动路线邀请你去探索湖区, )可知,游客能在阿根廷享受到冰川美景。故选B。【点睛】本文例举了三个国家的国外必去旅游景点。每个国家都给出两个“Journey Highlights”(旅游集锦)。阅读此类应用文时,要抓住文章结构,明确作者编排意图,从而提高阅读与解题效率。BIt was our l
19、ast class before summer break. I was finishing up the first year of an MFA program in poetry. I was tired and puzzled. Was I good enough to be in the program? When a professor asked about our summer plans, I panicked. I didnt want to appear idle(闲散的). Gardening, I responded immediately. Actually I k
20、new nothing about plants! My professor nodded, saying, What a good idea, Mari! Emily Dickinson loved gardening. Emily Dickinson had lived in the countryside, studying plants as a child. I was in my late twenties, living in the city without gardening experience.A few days later, I bought a jalapeo se
21、edling(青辣椒秧苗). At least I could say Id tried gardening. I watered and changed the dirt for my little plant. I even talked to it. And over the summer, it grew bigger and bigger. I was proud. Maybe I didnt have a black thumb after all.I started the second year of my MFA, and then it was almost Decembe
22、r and my jalapeo was suffering. It was brown in some places; many of its leaves had fallen off. Would my little guy make it? I prayed, Please be okay. As if its survival were closely linked to mine.I worked hard in school. Spring came. My jalapeo plant came back to life. It grew bigger, with new lea
23、ves. And then it flowered. I handed in my graduate paper-a book of poems-in May. Your poems are strong, my professor said.A huge weight lifted. Id done it! At that time, I found the flowers on my jalapeo plant were gone. I watched closer. Where a flower had been, a tiny green fruit pushed through. I
24、 smiled. I had succeeded in my MFA program, and my jalapeo plant had grown right beside me, and I successfully did things I hadnt thought possible.4. Why did the author begin gardening?A. Just by accident.B. For the love for gardening.C. To express fancy for Emily Dickinson.D. Because of the remindi
25、ng of a professor.5. When did the author begin her first gardening?A. In her childhood.B. In one of her summer breaks.C. In her teens.D. In her first year of MFA program.6. What does the underlined phrase a black thumb in Paragraph 2 probably mean?A. A talent to grow plants.B. A dirty finger to touc
26、h plants.C. A good fortune to do everything.D. An inability to do gardening.7. Which proverb can best describe the story above?A. Nothing is impossible to a willing mind.B. Easier said than done.C. Its never too old to learn.D. Do not teach fish to swim.【答案】4. A 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者在攻
27、读艺术硕士的第一年暑假种植青辣椒的故事,使作者成功地做了以前认为不可能的事情。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段中句子“When a professor asked about our summer plans, I panicked. I didnt want to appear idle(闲散的). Gardening, I responded immediately. Actually I knew nothing about plants!”(当教授问我们的暑假计划时,我慌了。我不想显得无所事事。“园艺。”我立刻回答。其实我对植物一无所知!)可知,作者其实并不懂园艺,只是被教授突然
28、问到,出于紧张,随口说了一个,因此,作者开始园艺只是出于偶然。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据文章第一段第一句“It was our last class before summer break. ”(这是我们暑假前的最后一节课。)和第二段第一句“A few days later, I bought a jalapeo seedling(青辣椒秧苗). ”(几天后,我买了一株墨西哥胡椒苗。)可知,作者是在一个暑假里开始的园艺种植。故选B项。【6题详解】词义猜测题。根据文章第二段中句子“ And over the summer, it grew bigger and bigger. I w
29、as proud.”(整个夏天,它变得越来越大。我很骄傲。)可知,作者种植的辣椒苗长势很好,因此作者很骄傲,但事实上作者根本不懂园艺,由此可推知此处指的是作者骄傲的自夸“或许我终究不是不擅长园艺的人”。故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据文章最后一段最后一句“ I smiled. I had succeeded in my MFA program, and my jalapeo plant had grown right beside me, and I successfully did things I hadnt thought possible.”(我笑了笑。我成功地完成了我的艺术硕士
30、课程,我的墨西哥胡椒就生长在我身边,我成功地做了我以前认为不可能的事情。)可知,通过作者的努力,成功做了自己认为不可能的事情,A项中的“世上无难事,只怕有心人。”与之切题。故选A项。【点睛】CMaybe youre depressed because you didnt sleep well. Or you feel stuck when you read an email with some bad news that prevented your enthusiastic imagination. Whatever the case may be, you tell yourself wo
31、rking now is in vain (徒劳的), because you couldnt possibly come up with anything inventive in this mood.Several studies in psychology have shown that negative emotions narrow our vision and limit our thinking. However, positive emotions can improve creativity because they broaden our way of thinking b
32、y encouraging us to try new things or look at situations differently.Creativity is the ability to produce and carry out both new and useful ideas. Creativity can result from a persons own creative ideas and observations, or it can appear as a response to a direct assignment or problem as well.Both p
33、ositive and negative moods can lead to two different kinds of creativity that benefit different tasks. Research shows that the key factor influencing our creativity is not our mood itself, but the strength of our feelings and the motivation (动机) behind our work. For example, anger or anxiety can hel
34、p us to focus our attention on producing effective results. Great excitement or joy, on the other hand, can encourage an instant at which the solution to a problem becomes clear all of a sudden. In fact, one study even finds that while were 20 percent more likely to have creative abilities to unders
35、tand mixed situations when were feeling good, people in a negative mood perform better when the quality of solutionsnot quantitymatters most.But of course, we are rarely entirely happy or entirely sad. More often, we experience mixed emotions. In psychology, these strong emotions whether they are po
36、sitive or negative, lead to greater creative actions.It comes as no surprise then that highly creative people tend to be very familiar with their emotions. They report experiencing very strong emotions more frequently than less creative people and are more willing to experience those emotions.8. Wha
37、t is the authors purpose in writing the first paragraph?A. To expect us to be creative.B. To show the importance of creativity.C. To tell us negative emotions exist everywhere.D. To clarify how moods influence your creativity.9. What is the attitude of the author towards negative emotions?A. Support
38、ive.B. Critical.C. Doubtful.D. Objective.10. What can be learned in the passage?A. We should always try to keep ourselves in good mood.B. People feel either very happy or very sad most of the time.C. Strong emotions play an important role in creativity.D. Creativity only results from creative ideas
39、and observations.11. According to the passage, what should you do to get more creative?A. Avoid negative moods totally.B. Face up to inner feelings positively.C. Try out new things cautiously.D. Understand mixed situations clearly.【答案】8. D 9. D 10. C 11. B【解析】这是一篇说明文。文章主要告诉我们研究表明,负面情绪限制了我们的思维,积极的情绪可
40、以提高创造力。影响我们创造力的关键因素不是我们的情绪本身,而是我们感觉的力量和工作背后的动机。因此重要的是我们要积极面对内心的感受,这样才有助于提高我们的创造力。【8题详解】推理判断题。根据第一段的“Maybe youre depressed because you didnt sleep well. Or you feel stuck when you read an email with some bad news that prevented your enthusiastic imagination.”(也许你因为睡眠不好而沮丧。或者,当你读到一封里面有一些坏消息的邮件时,你会觉得陷入
41、了困境,这些坏消息阻碍了你热情的想象。)可知,我们在生活中会出现一些不好的情绪。再根据第一段“Whatever the case may be, you tell yourself working now is in vain (徒劳的), because you couldnt possibly come up with anything inventive in this mood.”(不管是什么情况,你都会告诉自己现在工作是徒劳的,因为在这种心情下,你不可能想出任何有创意的东西。)可知,在坏情绪下,很难想出任何有创意的东西。由此可推断出,作者写第一段的目的主要是阐明情绪是如何影响你的创造
42、力的。故选D项。【9题详解】推理判断题。根据第四段关键句“Both positive and negative moods can lead to two different kinds of creativity that benefit different tasks.”(积极和消极的情绪能产生两种不同的创造力,对不同的任务有益。)和“Research shows that the key factor influencing our creativity is not our mood itself, but the strength of our feelings and the mo
43、tivation (动机) behind our work.”(研究表明,影响我们创造力的关键因素不是我们的情绪本身,而是我们感觉的力量和工作背后的动机。)可知,作者认为积极和消极的情绪能产生两种不同的创造力,并引用了研究结论告诉我们影响我们创造力的关键因素不是我们的情绪本身。在文章中,作者没有直接表明自己对消极情绪的支持或否定态度,而是陈述客观的研究结论,由此可推断出,作者对消极情绪的态度是客观的。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段内容“It comes as no surprise then that highly creative people tend to be ver
44、y familiar with their emotions. They report experiencing very strong emotions more frequently than less creative people and are more willing to experience those emotions.”(因此,高度创造性的人往往对自己的情绪非常熟悉,这就不足为奇了。报告说,他们比缺乏创造力的人更频繁地经历强烈的情绪,并且更愿意体验这些情绪。)可知,句中的They指代的是highly creative people,也就是说,高度创造性的人比缺乏创造力的人更
45、频繁地经历强烈的情绪,由此可推断出,强烈的情绪在创造性中发挥着重要的作用。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文章第四段关键句“Research shows that the key factor influencing our creativity is not our mood itself, but the strength of our feelings and the motivation (动机) behind our work.”(研究表明,影响我们创造力的关键因素不是我们的情绪本身,而是我们感觉的力量和工作背后的动机。)和最后一段关键句“They report experi
46、encing very strong emotions more frequently than less creative people and are more willing to experience those emotions.”(报告说,他们比缺乏创造力的人更频繁地经历强烈的情绪,并且更愿意体验这些情绪。)可知,影响我们创造力的关键因素不是我们的情绪本身,而是我们如何面对这些情绪,对于有创造力的人来说,他们更愿意体验这些情绪,他们的态度是积极的。由此可推断出,不管在什么情绪之下,如果我们能积极面对内心的感受,这样我们可以变得更有创造力。故选B项。DAlthough its tri
47、cky for people to see, mouse feelings are written all over their little faces. A research team in Germany designed a computer program to study the faces of mice for signs of feelings. It was able to reliably spot expressions of joy, fear, pain and other basic feelings. Those signs offer a sort of fi
48、eld guide for scientists who study feelings. And understanding the feelings in animals better could help guide human studies too, the researchers say.German scientist Nadine Gogolla studies the brain. She and her colleagues treated mice in ways to cause different feelings. To bring about pleasure, t
49、hey gave the mice sugar water. A shock to their tails resulted in pain. And being put somewhere they had been shocked in the past led to fear. High-speed video cameras focused on the animals faces. They recorded tiny movements in the animals ears, noses, whiskers and more.An observer would likely se
50、e that a mouses face changes. But translating those small changes into feelings is really hard. Thats true especially for an untrained human being.But a computer had no trouble, the researchers found. They used an approach called machine learning. It directs a computer program to detect patterns in
51、videos. The program analyzed thousands of videos of mouse faces. It spotted tiny movements that accompanied good or bad events. For example, when a mouse is drinking sweet water, its ears move forward and fold toward the body. At the same time, its nose moves down toward the mouth. Its face looks di
52、fferently when the mouse tastes bitter water. Its ears move straight back. Its nose curls slightly backward, too.The activity of nerve cells in a mouses brain also changed with various feelings, other analyses showed. These cells live in a region known as the insular cortex. This deeply buried spot
53、plays a role in human feelings, too.12. The computer program designed by a German research team is intended to _.A. guide mice to exhibit various feelingsB. translate mices face changes into feelingsC. spot expressions of different mice feelingsD. record tiny movements in mices facial parts13. If a
54、mouse moves its ears forward and folds them toward the body, it may be a sign of _.A. happinessB. sadnessC. angerD. fright14. Whats the author likely to write about in the following paragraph?A. Humans should be nice to mice.B. A mouse can sense another mouses pain.C. The analyses help scientists st
55、udy human feelings.D. Mice and humans share the same emotional characteristics.15. What is the best title for the text?A. Detecting Mouse Feelings Is No Easy JobB. Mice Show Their Feelings on Their FacesC. Mice Are Good at Expressing ThemselvesD. Understanding Mouse Feelings Does Matter【答案】12. C 13.
56、 A 14. C 15. B【解析】这是一篇说明文。德国的一个研究小组设计了一个计算机程序来研究老鼠的面部表情,以寻找情绪的迹象。它能够准确地识别快乐、恐惧、痛苦和其他基本情感表达。文章介绍了这项研究的过程,发现以及这些发现的意义。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“A research team in Germany designed a computer program to study the faces of mice for signs of feelings. It was able to reliably spot expressions of joy, fear, pain
57、 and other basic feelings.( 德国的一个研究小组设计了一个计算机程序来研究老鼠的面部表情,以寻找情绪的迹象。它能够准确地识别快乐、恐惧、痛苦和其他基本情感表达)”可知,这个由德国研究小组设计的计算机程序旨在识别老鼠不同的情感表达。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“To bring about pleasure, they gave the mice sugar water.(为了产生快乐的感觉,他们给了老鼠糖水)”以及第四段中“For example, when a mouse is drinking sweet water, its ears move
58、 forward and fold toward the body.(例如,当一只老鼠在喝甜水时,它的耳朵会向前移动并向身体靠拢)”可知,如果一只老鼠的耳朵向前移动并向身体靠拢,这可能是一种快乐的信号。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“The activity of nerve cells in a mouses brain also changed with various feelings, other analyses showed. These cells live in a region known as the insular cortex. This deeply
59、buried spot plays a role in human feelings, too.(其他分析显示,老鼠大脑中神经细胞的活动也会随着不同的感觉而改变。这些细胞位于岛叶皮层。这个深层位置也在人类情感中扮演着重要角色)”可推知,在接下来的段落中,作者可能会写这些分析可以帮助科学家研究人类的感情。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据的主要内容可知,本文主要讲述德国的一个研究小组设计了一个计算机程序来研究老鼠的面部表情,以寻找情绪的迹象。文章介绍了这项研究的过程,发现以及这些发现的意义,再结合第一段中“Although its tricky for people to see, mous
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
