湖北省宜城一中等五校联考2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 宜城 一中 联考 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省宜城一中等五校联考2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改 动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。 写在本试卷上无效。3. 考生结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1. 5 分,满分 7. 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有
2、一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题 和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does Jaden probably dislike?A. Onions.B. Potatoes.C. Fish soup.【答案】A【解析】【原文】W: Jaden, you hardly had the baked potatoes and fish soup tonight. Why not have more?M: Id like to, but I found
3、some onions in them. They tasted strange.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the speakers do this weekend?A. Buy a gift.B. Take a trip to Boston.C. Visit the mans mother.【答案】C【解析】【原文】W: Since it will be sunny this weekend, what about taking a trip to Boston?M: Honey, have you forgotten that well visit my
4、 mother this weekend?W: Yes. Then we have to prepare a gift for your mother. I guess we can go to Boston next weekend.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much is it per night for a single room now?A. $220.B. $250.C. $270.【答案】C【解析】【原文】M: Did it cost much to stay overnight in this hotel?W: It used to be 220 doll
5、ars per night for a single room. But now it costs the extra 50 dollars.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why did the man leave his job?A. He found it boring.B. He thought the pay low.C. He preferred easy work.【答案】A【解析】【原文】W: Do you still work for the government?M: No. Ive already quit,W: Why? Didnt you say you r
6、eally loved it?M: I loved it at first, and the pay is really good. But I got tired of the work soon.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. How to find a taxi.B. How to go to class.C. How to get to a station.【答案】B【解析】【原文】W: Oops, were going to be late for the class, but I dont ha
7、ve enough money for a taxi.M: Why dont we take the subway? Its fast and convenient. W: Is there a subway station nearby?M: Yes. Its just a five-minute walk away.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22. 5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段
8、对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What makes Linda late?A. Leaving home a bit late.B. Getting lost on the way.C. Having trouble stopping a taxi.7. Where is the man now?A. In a taxi.B. At home.C. At a restaurant.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Hello, Linda. Have you left home?W: Yes. I left home
9、 about ten minutes ago. Im in a taxi now. I think Ill get there in about 20 minutes. Im sorry I answered a phone call before I left home. M: Thats all right, Ill just read a paper here and wait for you. W: Tom, you can order first if you get hungry. M: OK. Can you give me a suggestion about what wel
10、l order?W: Some light food will be healthier for supper.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What did the man watch on TV last night?A. match.B. A TV series.C. A movie.9. When did the woman leave last night?A. At around 10:30 pm.B. At around 11:00 pm.C. At around 11:30 pm.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】W: So
11、 what did you do last night?M: Nothing special. I just watched TV at home. W: So what did you watch, a movie, a TV series, or a game?M: Its a football game between AC Milan and Real Madrid. So what were you busy with last night?W: Ins my cousin Karens birthday yesterday. She threw a party and I went
12、 to it. M: Did you stay there late?W: Yes. I got there at around 7:00 pm and didnt leave until four hours later when the party ended. M: No wonder you look a bit tired today.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where is the book now?A. At the mans school.B. In the womans room .C. At the mans siste
13、rs school.11. Why does Jason fail to finish the book?A. He dislikes the story.B. Its a very long book.C. He has little time to read.12. Whats the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Mother and son.C. Classmates.【答案】10. C 11. A 12. C【解析】【原文】W: Jason, have you finished
14、 reading the book that I lent to you last week?M: No. I hope you dont mind it, but my sister has taken it to her school. She will take it back this weekend. W: Thats OK. Ive already read through the book, after all. Its not a very long book. How do you like it?M: To be frank, the story is a bit sill
15、y. And I dont think Im going to finish it. W: Well, for the same book, our feelings can be so different. M: Yes, I prefer some history-related books. W: I see. I can lend you some next time. M: Great, I suddenly remember I havent prepared for Mr. Browns exam. W: Me, neither. What about doing it toge
16、ther tonight?M: Sure.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Whats Lisas favorite activity in her spare time?A. Taking care of flowers.B. Playing the guitar.C. Watching movies.14. What does Lisa invite the man to do next week?A. Plant flowers.B. Listen to music.C. Visit her garden.15. How did Lisa le
17、arn to play the guitar?A. She took lessons.B. She taught herself.C. She learned from her uncle.16. What does Lisa want to become?A. A movie director.B. A guitarist.C. An actress.【答案】13. A 14. C 15. B 16. C【解析】原文】M: Lisa, what do you like doing in your spare time?W: I like going to the cinema, taking
18、 care of flowers in my parents garden, and playing the guitar. M: So what do you enjoy doing most?W: Working in the garden Would you like to see my garden next week?M: Sure. We can enjoy the flowers while listening to you playing the guitar. W: Im afraid I can only play a few pieces of music. M: It
19、wont matter at all. How did you begin to play the guitar??W: I became interested in it after my uncle had bought me one six months ago. M: So did you take guitar classes?W: Yes. I didnt have anyone around me to teach me and I couldnt learn it by myself. M: So do you want to become a guitarist?W: No.
20、 Its just a hobby of mine. I actually dream of starring in movies.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How did Jimmy get his money?A. He received it from his grandpa.B. He kept his mothers change.C. He earned it through work.18. What did Jimmy do in order to buy a gift?A. He went downtown.B He visit
21、ed a shop nearby.C. He searched on the Internet.19 What did Jimmy choose for his mother?A. A necklace.B. A bracelet.C. A coffee cup.20. How did Jimmys mother feel in the end?A. Moved.B. Sorry.C. Nervous.【答案】17. A 18. B 19. B 20. A【解析】【原文】W: For several months now, Jimmy had been saving his pocket mo
22、ney. Grandpa always gave him the spare change in his pocket when he came for a visit. As a result, his little Piggy bank was full and little Jimmy felt proud that he was able to save up his money. As his moms birthday was coming up, he wanted to surprise her with a gift. There was a holiday school s
23、hop near his home. This really excited him. He entered the shop. He saw bracelets, necklaces, and coffee cups which were all suitable for his mother. He was glad to find that almost all of the presents for Mom were under $5. 00. So he could get her just about anything that he wanted. His eyes fell u
24、pon a bracelet that said “Its perfect for Mom”. He had the gift wrapped and made a card for her. He was very nervous as his mom read the card and opened the present. Moms tears told Jimmy she loved the bracelet.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2. 5 分,满分 37. 5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项,
25、并在答题 卡上将该项涂黑。AIf youre not one of the 1. 9 million British holidaymakers who went on a cruise last year, dont miss it this year! Weve rounded up all of the best packages for you, as well as some of our top favourite deals. US Transatlantic, 629 per person: Sail 13 nights with stops including Boston,
26、 New York. Price is on a full-board basis and includes accommodation as well as on-board entertainment and activities. Cuba, 400 per-person: Sail five nights on board Majesty of the Seas with stops in Havana, Cuba and Mexico. Price is on a full-board basis and includes accommodation as well as on-bo
27、ard entertainment and activities. Paying extra 177 per-person, you can enjoy upgrading to Ocean View based on an interior cabin(船舱). Portugal, Spain and Italy, 479 per-person: Sail seven nights with stops including Madeira and Malaga on a full-board basis. Price includes meals, late-night snacks, lu
28、xury en-suite(带浴室的)accommodation, all on-board activities and entertainment. European cities, 579 per-person: Sail on board MSC Meraviglia from Barcelona to visit Marseille, Genoa, Civitavecchia, Palermo and Valetta, and make most of MSCs all-inclusive drinks package including coffee, cocktails, win
29、e, beer, spirits and soft drinks. Price is on a full-board basis with two people sharing a cabin. While there are many great deals available to customers, the cruise industry often has some of its best deals months in advance. Cruise lines are looking to change the way the booking system works so th
30、e prices go up closer to the departure.21. How much should a couple pay for Cuba with the Ocean View cabin?A. 577.B. 800.C. 977.D. 1154.22. Which cruise offers various drinks?A. US Transatlantic.B. Cuba.C. Portugal, Spain and Italy.D. European cities.23. What can be learned from the text?A. The book
31、ing system has improved greatly.B. Its better for customers to book a cruise ahead of time.C. The cruise industry will reduce prices during holidays.D. Customers can get the best bargains just before the departure.【答案】21. D 22. D 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了一些邮轮海上之旅的详细信息。【21题详解】细节理解题。根据文章第三段“Cuba, 400
32、 per-person(古巴,人均400)”和“Paying extra 177 per-person, you can enjoy upgrading to Ocean View based on an interior cabin(每人额外支付177英镑,就可以升级到海景舱)”可知,每人的基本费用是400,如果住海景房,每人需额外再付177,所以两人的费用是(400+177)x2=1154。故选 D。【22题详解】细节理解题。根据文章第五段“European cities,all-inclusive drinks package including coffees, cocktails,
33、wine, beer, spirits and soft drinks(欧洲城市,全包饮料套餐包括咖啡、鸡尾酒、葡萄酒、啤酒、烈酒和软饮料)”可知,欧洲城市这条邮轮包含各种各样的饮料。故选 D。【23题详解】推理判断题。根据文章最后一段第一句“While there are many great deals available to customers, the cruise industry often has some of its best deals months in advance.(虽然顾客可以享受到很多优惠,但邮轮行业通常在几个月前就有一些最优惠的优惠。)可知,顾客最好提前预订
34、游船。故选 B。BI left university with a good degree in English Literature, but no sense of what I wanted to do. Over the next six years, I was treading water, just trying to earn an income. I tried journalism, but I didnt think I was any good, then finance, which I hated. Finally, I got a job as a rights
35、assistant at a famous publisher. I loved working with books, although the job that I did was dull. I had enough savings to take a year off work, and I decided to try to satisfy a deep-down wish to write a novel. Attending a Novel Writing MA course gave me the structure I needed to write my first 55,
36、000 words. It takes confidence to make a new-start theres a dark period in-between where youre neither one thing nor the other. Youre out for dinner and people ask what you do, and youre too ashamed to say, “Well, Im writing a novel, but Im not quite sure if Im going to get there. ” My confidence di
37、ved. Believing my novel could not be published, I put it aside. Then I met an agen(代理商)who said I should send my novel out to agents. So, I did and, to my surprise, got some wonderful feedback. I felt a little hope that I might actually become a published writer and, after signing with an agent, I f
38、inished the second half of the novel. The next problem was finding a publisher. After two-and-a-half years of no income, just waiting and wondering, a publisher offered me a book deal that publisher turned out to be the one I once worked for. It feels like an unbelievable stroke of luck of fate, rea
39、lly. When you set out to do something different, theres no end in sight, so to find myself in a position where I now have my own name on a contract(合同)of the publisher to be a published writer is unbelievably rewarding(有回报的).24. What can be inferred from the first paragraph?A. I was seeking to find
40、an admirable job.B. I was waiting for good fortune .C. I was being aimless about an appropriate job.D. I was doing several jobs for more at a time.25. Why did the author begin to write a novel?A. Because the author wanted to finish the writing course.B. Because the author aimed to fulfill his dream.
41、C. Because the author would like to meet readers needs.D. Because the author intended to earn more money.26. How did the author feel halfway with the novel?A. UnsureB. AshamedC. ConfidentD. Embarrassed27. What is the best title for the passage?A. Good luck makes a difference.B. Hard work can lead to
42、 success.C. The early bird catches the worm.D. It pays to stick to ones dream.【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者大学毕业时获得英国文学学位,但是不知道自己该干什么。做过一些工作后明白自己还是乐意与书打交道,接着就是写小说、找代理人、签约、找出版商,最后终于成为一名作家。【24题详解】推理判断题。根据文章第一段“I left university with a good degree in English Literature, but no sense of w
43、hat I wanted to doFinally, I got a job as a rights assistant at a famous publisher.(我在大学毕业时获得了英国文学的好学位,但对自己想做什么一无所知。在接下来的六年里,我一直在原地踏步,只是想挣点收入。我尝试过新闻业,但我觉得自己一点也不在行;然后是我讨厌的金融行业。最后,我在一家著名的出版社找到了一份权利助理的工作。)”可推知,作者对合适的工作没有目标。故选C。【25题详解】推理判断题。根据文章第二段“I decided to try to satisfy a deep-down wish to write a
44、 novel.(我决定试着满足自己写小说的内心愿望。)”可推知,作者写小说是为了实现他的梦想。故选B。【26题详解】细节理解题。根据文章第三段“Im writing a novel, but Im not quite sure if Im going to get there(我正在写一部小说,但我不太确定我是否能写得那样好)”可知,作者在写小说的过程中并不确定是否能达到目标。故选A。【27题详解】主旨大意题。文章讲述作者大学毕业时获得英国文学学位,但是不知道自己该干什么。做过一些工作后明白自己还是乐意与书打交道,接着就是写小说、找代理人、签约、找出版商,最后终于成为一名作家。结合最后一段的“
45、so to find myself in a position where I now have my own name on a contract(合同)of the publisher to be a published writer is unbelievably rewarding(有回报的).(发现自己现在处在一个在出版社的合同上有自己的名字的位置成为一名出版作家是难以置信的回报)”可知,通过坚持和努力找到自己的位置是值得的, D 选项“It pays to stick to ones goal(坚持自己的目标是值得的)”符合文章主旨。故选 D。CThe transatlantic
46、car carrier, Oceanbird, is being designed by Wallenius Marine, a Swedish shipbuilder,with support from the Swedish government. With a capacity(容量) of 7,000 vehicles, the 650 foot-long vessel will have a similar size to ordinary car carriers, but it will look totally different. The ship will have fiv
47、e “wing sails”, with each being 260 feet tall. These sails are capable of turning 360 degrees, and it can be shortened to 195 feet in order to pass under bridges or withstand rough weather. Although the general theory of wing sails is not new, designing the Oceanbirds sails has been a challenge, say
48、s Mikael Razola, the research project manager for Oceanbird. “Thats because these are the tallest sails that have ever been constructed. The top of the sails will be more than 100 meters above the water surface. At such a height, the wind direction and speed change a lot,” says Razola. To better und
49、erstand the atmospheric conditions(大气条件) at this height, Wallenius put sensors on top of its existing vessels to gather data of wind. “All of this information has helped us make the most of the power available in the wind and design an efficient wing vessel,” says Razola. With its special sails, Oce
50、anbird will outperform conventional car carriers in the aspect of exhaust emission. Nowadays, the shipping industry is under pressure to reduce emissions of CO2 and other greenhouse gases. According to the International Maritime Organization, the UN body that regulates global shipping, shipping acco
51、unted for 2. 89% of global manmade greenhouse gas emissions in 2018. And in the same year, this organization introduced a mandatory( 强 制 的 ) 50% reduction of total annual greenhouse gas emissions by 2050. Oceanbird is designed to exceed(超过) the target-Wallenious said the ship would emit 90% less CO2
52、 than other car carriers. With a stop speed of about 10 knots, Oceanbird will be slower than standard car carriers, which can travel at 17 knots. It will take around 12 days, instead of the standard seven to cross the Atlantic. “This long journey will require some scheduling changes as well as accep
53、tance from carmakers,” said Razola. “But the response so far has been very positive. ”Researchers in Wallenious have built a 7-meter model of Oceanbird which will sail in Stockholms archipelago to gather data that will help finalize the ships design. “It will take around three years to launch the fu
54、ll-size version. Our ambition is to see Oceanbird sailing in 2024,” Razola said.28. What is Paragraph 2 mainly about?A. The design of Oceanbird.B. The capacity of Oceanbird.C. The operating method of wing sails.D The sailing conditions for car carriers.29. What brings challenges to the design of Oce
55、anbirds sails?A. The lack of financial support.B. The lack of previous theories.C. The wind conditions at different heights.D. The tough weather on the Atlantic Ocean.30. What will Wallenious do in the future according to Paragraph 6?A. Increase the sailing speed.B. Arrange a scientific sailing sche
56、dule.C. Handle the conflicts between carmakers.D. Use standard ships instead of Oceanbird31. Which of the following best describes Oceanbird?A. Giant and inconvenient.B. Low-cost but inefficient.C. High-capacity and high-speed.D. Well-designed and environment-friendly.【答案】28. A 29. C 30. B 31. D【解析】
57、【分析】这是一篇说明文。文章介绍了最新设计的巨型跨大西洋汽车运输船 Oceanbird。【28题详解】主旨大意题。根据第二自然段“With a capacity(容量) of 7,000 vehicles, the 650 foot-long vessel.The ship will have five “wing sails”, with each being 260 feet tall.are capable of turning 360 degrees.”(这艘650英尺长的船可容纳7000辆车辆这艘船将有五个“翼帆”,每个高260英尺。能够360度旋转)可知第二自然段主要介绍了Ocea
58、nbird 的容量、尺寸、外观、性能,即 Oceanbird 的设计。故选A项。【29题详解】推理判断题。根据第三自然段 Razola所说的话“Thats because these are the tallest sails that have ever been constructed At such a height, the wind direction and speed change a lot. ”(他们有最高的帆 这样的高度,风向和速度的变化很大。)可推断,Oceanbird 帆的设计遇到的挑战是不同的高度风向和风速也不同。故选C项。【30题详解】细节理解题。根据第六自然段“T
59、he long journey will require some scheduling changes as well as acceptance from carmakers.”(这一漫长的航行将需要一些日程安排的改变以及汽车制造商的接受。)可知Wallenious 需要更科学地安排航行计划。故选B项。【31题详解】推理判断题。根据第二自然段中各种数据可知Oceanbird设计精良,根据第五自然段“Oceanbird is designed to exceed(超过) the target-Wallenious said the ship would emit 90% less CO2 t
60、han other car carriers.”( Wallenious说,这艘船的二氧化碳排放量将比其他汽车运输船少90%。)可知Oceanbird绿色环保。故选D项。DPlastic garbage is one of the worlds biggest environmental headaches. Some plastic items like water bottles and shopping bags can last for hundreds of years after being thrown away, with all this plastic rubbish di
61、srupting ecosystems and disturbing the habitats of wildlife. There have been several projects to help control plastic production, but researchers may have found a natural way to get rid of the products. Waxworms, which are confusingly classed as caterpillars(毛毛虫), are the honey bees worst nightmares
62、, as they lay their eggs inside their hives(蜂巢). Amateur beekeeper Federica Bertocchini decided to use plastic bags to protect the hives, however she was dumbfounded when she discover the insects were able to eat holes into the sides of the bags. The beekeepers surprising findings sparked a study. B
63、ertocchini, from the Spanish National Research Council, teamed up with scientists from Cambridge University to perform some tests. When the team put about one hundred waxworms into a standard UK plastic shopping bag, they began feasting. After about 12 hours theyd eaten roughly 92 milligrams of the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343199.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
