江苏省泰州中学2020-2021学年高二下学期期初检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省泰州中学2020-2021学年高二下学期期初检测英语试题 WORD版含解析 江苏省 泰州 中学 2020 2021 学年 下学 期期 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省泰州中学2020-2021学年度第二学期期初检测高二英语试卷2021.2.20 (考试时间:120分钟;试卷满分:150分)本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分 的第二节和第四部分为非选择题。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅 读下一小题。每段对话仅读一遍。1 .Whats the relationship between the speak
2、ers?A. Interviewer and interviewee. B. Teacher and student. C. Doctor and patient.2.What is the woman going to do?A. Buy a car. B. Take a test. C. Have a driving lesson.3.Where will the speakers go?A. To a restaurant. B. To a library. C. To a park.4.How many people will attend the party?A. 3. B. 5.
3、C. 6.5.Why is the man worried?A. The mid-term exam is coming.B. The final exam is coming.C. He failed an exam.第二节:(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟:听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6, 7题。6. What kind of skirt does t
4、he woman want?A. A silk one. B. A woolen one. C. A cotton one.7. What color does the woman prefer?A. Red. B. White. c. Green.听第7段材料,回答第8, 9题。8.When did the woman learn a lesson?A. When she attended a concert.B. When she went to an opening.C. When she had a test.9. What does the man want to drink?A.
5、A large Coke. B. A small Coke. C. A medium Coke.听第8段材料,回答第10至12题。10. What was the weather like on Monday?A. Sunny. B. Windy. C. Cloudy.11. What did the man do on Thursday?A. He went canoeing. B. He went swimming. C. He went shopping.12.How did the man feel on Friday?A. Tired. B. Excited. C. Disappoi
6、nted.听第9段材料,回答第13至16题。13.When should the man leave the dorm?A. This Monday. B. This Thursday. C. Next Monday.14.What summer course did the man take?A. Language Teaching.B. Academic Management.C. Academic Language.15. Why is the man calling?A. To make a complaint.B. To cancel the course.C. To find a
7、place to live in.16. What can we learn from the conversation?A. The man has been in the dorm for ten weeks.B. The man took the course at the end of July.C. The woman will call the man several days later.听第10段材料,回答第17至20题。17.Where will this years Motor Show be held?A. On the Park School Field.B. On t
8、he Three Tree Show Ground.C. On the Park School Show Ground.18. What troubled visitors in the Motor Show last year?A. Car parking. B. Buying tickets. C. Finding the place.19.How much is it for two adults and one child?A. 18 pounds. B. 24 pounds. C. 30 pounds.2O.What does the speaker advise people to
9、 do?A. To take cameras with them. B. To get a family ticket. C. To get tickets in advance.第二部分阅读理解(共两节,满分45分)第一节(共13小题;每小题2.5分,满分32.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AEvery September as summer ends and the first day of school approaches, I spend a lot of time thinking about darkness.Perhaps other
10、teachers would say the same, jokingly. But I teach a high school course on trauma (创伤) literature, and my students belong to a generation described as the most spoiled (宠坏的), stressed and easily hurt in history. So the question of darkness is often on my mind.In 2016, Collins Dictionary included “sn
11、owflake generation” among its Words of the Year, describing young adults of the 2010s as a group “less resilient (适应的) and more likely to feel upset than previous generations.”But after twelve years of teaching this course which covers some of the most emotionally difficult texts in contemporary lit
12、erature narratives (讲述) of war, slavery and so on Im pretty sure the comment on my young students is wrong. In particular, I dont buy the narrative that this generation lacks the resilience necessary for difficult literature. For years, Ive watched my students circle tirelessly around some difficult
13、 questions that puzzle us. Instead of hiding from that world, they try to change it in a way that will allow them to control it successfully.This is why every September, I ask my students to read the most difficult books I can find. I dont do this to hurt them. Literature is practice. And I want my
14、students, through these difficult books, to practice living. I want them to practice recognizing historical gaps and to bridge them.“But this too is true: stories can save us,” writes Tim OBrien in The Things They Carried. I believe and stick to that idea, year after year, on the first day of school
15、. Not because these stories will save my students. But because Im hoping my students will grow up and save the rest of us.1. What are the young adults of the 2010s like according to the Collins Dictionary?A. Unsocial and anxious.B. Stressed but strong-willed.C. Sensitive and greedy.D. Enthusiastic b
16、ut self-centered.2. What does the underlined word “buy” in Paragraph 4 probably mean?A. Pay.B. Believe.C. Obtain.D. Suspect.3. Why does the author disagree with what the young adults are called?A. The author has no knowledge of the young adults.B. What the author wants is to help the young adults hi
17、de.C. The author doesnt know the meaning of “snowflake generation”.D. The author knows a lot about the young adults from teaching them.4. What is the purpose of this text?A. To comment on the new generation again.B. To recommend some trauma literature.C. To introduce some teaching experiences.D. To
18、seek some advice from the public.【答案】1. A 2. B 3. D 4. A【解析】这是一篇议论文。文章主要讲述了当今社会对2010年代的年轻人的一些偏见,然后作者对这些偏见进行反驳,提出自己的看法。【1题详解】细节理解题。根据第三段“In 2016, Collins Dictionary included “snowflake generation” among its Words of the Year, describing young adults of the 2010s as a group “less resilient (适应的) and m
19、ore likely to feel upset than previous generations.”(2016年,柯林斯词典将“雪花一代”列入年度词汇,形容2010年代的年轻人“比前几代人更缺乏适应能力,更容易感到不安。”)”可知,根据柯林斯词典,2010年代的年轻人不爱社交的,更容易焦虑的。故选A。【2题详解】词句猜测题。根据第四段中“Im pretty sure the comment on my young students is wrong.( 我很确信对我年轻学生的评论是错误的)”可知,作者确信这种说法是错的,再根据划线词句“In particular, I dont buy t
20、he narrative that this generation lacks the resilience necessary for difficult literature.(特别是,我不buy这样的说法,即这一代人缺乏应对艰涩文学所必需的韧性)”可知,本句承接上文,意思是作者不相信这种错误说法。从而推断buy是“相信”的同义或近义词。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第四段“For years, Ive watched my students circle tirelessly around some difficult questions that puzzle us. Inste
21、ad of hiding from that world, they try to change it in a way that will allow them to control it successfully.(多年来,我看到我的学生不知疲倦地围绕着一些迷惑我们的难题。他们不是躲避那个世界,而是试图以一种能让他们成功控制它的方式改变它)”可知,作者通过多年的教学经验,了解了很多关于他们的事情,才反对把这代年轻人叫做“雪花一代”。故选D。【4题详解】推理判断题。通读全文,可知,文章主要讲述了当今社会对2010年代的年轻人的一些偏见,然后作者对这些偏见进行反驳,提出自己的看法。尤其根据第四
22、段中“Im pretty sure the comment on my young students is wrong.(我很确信对我年轻学生的评论是错误的)”可知,作者的写作目的是重新评论新一代。故选A。BWe know that cigarette smoking kills. So, producers made electronic cigarettes as a safer smoking choice safer than tobacco. Although e-cigarettes contain the drug nicotine like cigarettes, they d
23、o not use tobacco and you do not light them. They are powered by battery.However, if e-cigarettes are so safe, why has the United States Center for Disease Control (CDC) seen an increase in telephone calls about e-cigarette poisonings?The answer is children. Most of the calls are from people worried
24、 about children who have played with the devices. In the period of one month this year, the Center said 215 people called the Center with e-cigarette concerns. More than half of these calls were for children aged five and younger. The devices had made them sick.Tim McAfee is director of the Centers
25、Office on Smoking and Health. He says the problem is regulation, meaning, the U. S. federal government does not control e-cigarettes even though they contain liquid nicotine. Mr. McAfee adds that liquid nicotine is a well-known danger. Mr. McAfee explains that nicotine poisoning happens when it gets
26、 into the skin, gets into the eyes or is swallowed. It can cause stomach pain or a sense of unbalance. And too much nicotine can kill.Tim McAfee says e-cigarettes do not create the level of risk to people that tobacco products do. He notes that almost 500,000 Americans die each year from cigarettes.
27、 “So, cigarettes are the winner in that contest.” E-cigarettes do not contain hundreds of harmful chemicals that are found in real cigarettes. So, the U. S. Surgeon General Boris D. Lushniak has suggested that e-cigarettes may be a useful tool for adults trying to end their tobacco use.But McAfee wo
28、rries that teenagers may think electronic cigarettes are harmless. They could become addicted to the nicotine and then start smoking real cigarettes. In other words, he fears that for young people fake e-cigarettes could be a “gateway” to the real thing.5. What do the producers think of e-cigarettes
29、?A. Dangerous.B. Expensive.C. Safer.D. Cheaper.6. Why did the CDC receive so many calls about e-cigarettes?A. Parents feared that their children might get poisoned.B. Parents found the device useless in quitting smoking.C. Children swallowed the liquid nicotine from the device.D. Children might get
30、addicted to playing with the device.7. It can be inferred from the passage that .A. the CDC wants to develop a better type of e-cigarettes.B. the government is in favor of the use of e-cigarettes.C. Surgeon General BorisD. Lushniak is a heavy smoker.8. What is Tim McAfees opinion about smoking?A. Ad
31、ults should use harmless e-cigarettes.B. Smoking e-cigarettes can make a person sick.C. He claims that regulations should be made to ban smoking.D. He is concerned about the teens using e-cigarettes.【答案】5. C 6. A 7. B 8. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲的是电子烟的问题。生产者认为电子烟比香烟更安全。CDC接到许多关于电子烟的电话,是因为家长害怕他们的孩子可能会中
32、毒。而政府却认为电子烟所含有害物质较少而赞成电子烟的使用。【5题详解】细节理解题。根据第一段中的“So, producers made electronic cigarettes as a safer smoking choice safer than tobacco.(因此,生产商将电子香烟作为一种更安全的吸烟选择比烟草更安全)”可知,生产商认为电子烟比香烟更安全。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“The answer is children. Most of the calls are from people worried about children who have p
33、layed with the devices.(答案就是孩子。大多数电话来自担心玩过这些设备的孩子的人)”可知,父母由于担心孩子的健康,而打电话投诉电子烟的污染问题,故选A。【7题详解】推理判断题。根据第四段中的“He says the problem is regulation, meaning, the U. S. federal government does not control e-cigarettes even though they contain liquid nicotine.(他说,问题在于监管,也就是说,美国联邦政府并不控制电子烟,即使它们含有液态尼古丁)”和倒数第二段
34、中的“So, the U. S. Surgeon General Boris D. Lushniak has suggested that e-cigarettes may be a useful tool for adults trying to end their tobacco use.(因此,美国卫生局局长鲍里斯D鲁希尼亚克(Boris D. Lushniak)建议,电子烟可能是试图停止烟草使用的成年人的有用工具)”可知,尽管电子烟含有液态尼古丁,但是美国联邦政府并没有对电子烟加以控制,说明联邦政府支持电子烟的使用。故选B。8题详解】推理判断题。根据第四段中的“Mr. McAfee a
35、dds that liquid nicotine is a well-known danger.(McAfee先生补充说,液体尼古丁是一种众所周知的危险)”和最后一段“They could become addicted to the nicotine and then start smoking real cigarettes.(他们可能会对尼古丁上瘾,然后开始抽真正的香烟)”可知,McAfee认为液态的尼古丁仍然是有害健康的,他担心青少年使用电子烟。故选D。CMany of us have heard stories about teachers who can “see” into a
36、students future. Even if a student is not performing well, they can predict success. We are convinced that this ability, this gift, is evidence that they were “called to teach”. If the gift of sight is evidence, how greater must be the gift of touch. I have a story.I grew up in the fifties in a poor
37、 African American neighborhood m Stockton. California. that had neither sidewalks nor an elementary school. Each day, always in groups at our parents insistence, my friends and I would leave home early enough to walk eight blocks to school and be in our seats when the bell rang. For four blocks, we
38、walked on dusty roads. By the fifth block, we walked on sidewalks that led to lovely homes and to Fair Oaks Elementary School. It was at Fair Oaks, in a sixth grade English class, that I met Ms. Victoria Hunter, a teacher who had a huge influence on my life.During reading periods, she would walk aro
39、und the room, stop at our desks, stand over us for a second or two, and then touch us. Without saying anything to us (nothing could break the silence of reading periods), she would place two fingers lightly on our throats and hold them there for seconds. I learned many years later when I was a stude
40、nt at Stanford University that teachers touch the throat of students to check for sub-vocalization (默读),which slows down the reading speed. I did not know at the time why Ms. Hunter was touching our throats, but I was a serious and respectful student and so, during silent reading period, I did what
41、Ms. Hunter told us to do. I kept my eyes on the material I was reading and waited for her to place her fingers lightly on my throat.One day, out of curiosity, I raised my head from my book though not high so that I could see Ms. Hunter, a white woman from Canada, moving up and down the rows, stoppin
42、g at the desks of my classmates. I wanted to see how they reacted when she touched their throats. She walked past them. I was confused. Did she pass them by because they were model students? What did we, the students who were touched, not do right? I sat up straighter in my chair, thinking that my w
43、ay of sitting might be the problem. I was confused. Several days later, I watched again, this time raising my head a little higher. Nothing changed. Ms. Hunter touched the same students. Always, she touched me.She touched me with her hands. She also touched me with her belief in my ability to achiev
44、e. She motivated me by demanding the best from me and by letting teachers I would meet in junior high school know that I should be challenged, that I would be serious about my work. I am convinced that she touched me because she could “see” me in the future. That was true of all of us at Fair Oaks w
45、ho sat still and silent as Ms. Hunter placed her fingers lightly on our throats. We left Fair Oaks as “best students”, entered John Marshall Junior High School, finished at the top of our high school class, and went on to earn graduate degrees in various subjects. Ms. Hunter saw us achieving and she
46、 touched us to make certain that we would.I was not surprised that she came to my graduation ceremony at Edison High School in Stockton or that she talked to me about finishing college and earning a Ph. D. She expected that of me. She gave me a beautifully wrapped box. Inside was a gift, the beauty
47、of which multiplies even as it touches me: a necklace to which I can add charms for each stage of my life.9. When she saw Ms. Hunter walk past some students without touching their throats, the writer felt_.A. disturbedB. puzzledC. ashamedD. annoyed10. According to the passage, how did Ms. Hunter mot
48、ivate the writer?A By correcting the way she sat.B. By having high expectations of her.C. By sending her a valuable necklace.D. By communicating with her parents often.11. What does the writer mean by “a necklace to which I can add charms for each stage of my life” (paragraph 6)?A. A gift which enco
49、urages me to do well on the journey of my life.B. A gift which becomes more and more valuable as time goes by.C. A necklace which I wear on all important occasions in my life.D. A necklace which suits me and adds to my charm.12. The writers attitude towards Ms. Hunter might be described as_.A. disap
50、pointedB. gratefulC. doubtfulD. sympathetic13. Which of the following serves as the best title for the story?A. Ms. Hunters SurpriseB. Ms. Hunters ChallengeC. A Teachers TouchD. A Teachers Memory【答案】9. B 10. B 11. A 12. B 13. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了Ms. Hunter触摸学生的喉咙以确保他们的学习方法正确,此举激励了作者,使作者成绩优异,作者十分感
51、激Ms. Hunter。【9题详解】细节理解题。通过文章第四段“I wanted to see how they reacted when she touched their throats. She walked past them. I was confused.(我想看看她碰他们喉咙时他们的反应。她从他们身边走过。我很困惑)”可知,当作者看到Ms. Hunter从一些学生身边走过,没有碰他们的喉咙时,作者感到很困惑,B选项puzzled意为“困惑的”。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据文章第五段“She also touched me with her belief in my a
52、bility to achieve. She motivated me by demanding the best from me and by letting teachers I would meet in junior high school know that I should be challenged, that I would be serious about my work.(她相信我有能力取得成功,这也感动了我。她激励我,要求我做到最好,让我在初中遇到的老师们知道我应该接受挑战,我要认真对待我的工作)”可推知,Ms. Hunter对作者寄予厚望激励了她。故选B项。【11题详解
53、】推理判断题。根据文章最后一段“I was not surprised that she came to my graduation ceremony at Edison High School in Stockton or that she talked to me about finishing college and earning a Ph. D. She expected that of me.(她来参加我在斯托克顿爱迪生高中的毕业典礼,或者跟我说要完成大学学业并获得博士学位,我一点也不感到惊讶。她对我的期望就是这样的)”及“Inside was a gift, the beauty
54、 of which multiplies even as it touches me: a necklace to which I can add charms for each stage of my life.(里面是一份礼物,它的美丽甚至在触动我的时候也会增加:一条项链,我可以为我生命的每个阶段增添魅力)”可推知,这个项链是一份鼓励作者在人生道路上走的更好的礼物。故选A项。【12题详解】推理判断题。根据文章第五段“She motivated me by demanding the best from me and by letting teachers I would meet in j
55、unior high school know that I should be challenged, that I would be serious about my work.(她激励我,要求我做到最好,让我在初中遇到的老师们知道我应该接受挑战,我要认真对待我的工作)”可知,Ms. Hunter对作者寄予厚望。根据本段下文“We left Fair Oaks as “best students”, entered John Marshall Junior High School, finished at the top of our high school class, and went
56、on to earn graduate degrees in various subjects.(我们以“最佳学生”的身份离开Fair Oaks,进入John Marshall Junior High School,以高中班第一名的成绩毕业,并继续获得各学科的研究生学位)”可知,作者因为Ms. Hunter寄予厚望而成绩优异。由此可推知,作者对Ms. Hunter是感激的。故选B项。【13题详解】主旨大意题。通过本文主要内容以及第一段的主题句“If the gift of sight is evidence, how greater must be the gift of touch. I h
57、ave a story.(如果视觉的天赋是证据,那么触觉的天赋必定更大。我有个故事)”可知,老师的触摸给了作者鼓励和严格的要求,使学生能达到应该有的高度,C选项“老师的触摸”符合文意,最适合作为本文题目。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多 余选项。Lixia, the Beginning of SummerLixia, also called the Beginning of Summer, is the 7th out of the 24 solar terms in China, which
58、 happens usually on May 5, 6 or 7._14_ People used to regard the day as the start of significant increase of temperature and thunderstorms. This day also marks the beginning of the peak season for the growth of plants. Lixia is not an official day that is celebrated by the public. It is just a sign
59、to show the coming of hot summer so as to let people pay attention to keep away from hot weather.Lixia egg is one of the typical foods. People use black tea leaves or walnut shells to boil eggs till they turn dark red. _15_, therefore, eating red eggs on this day symbolizes a kind of protection of h
60、eart and also provides people with enough strength to survive the coming hot summer days. Children usually hang nettings over their neck and put eggs in the netting. Playing with eggs can help children stay away from summer fever. _16_, which was very popular in the old days. People use red, yellow,
61、 black, green beans and peas, together with sticky rice to make a bowl of five-color rice. This color-rich rice will bring people good harvests in the summer.Weighing people is traditional custom which dates from the Three Kingdoms Period. _17_, if the child was heavier than the previous year, it me
62、ant the child was becoming healthier and parents wouldnt have any worries for the hot summer.After Lixia, the temperature is gradually rising and hot weather can be strain on your heart. As a result, people may easily feel tired during summer days. Having good rests becomes very important. Do not ta
63、ke up violent sports but do some slow activities. _18_. Besides, eating more fruits and vegetables and less hot and dry food can help tonify(滋补)your liver and kidneys.A. People used to weigh their children on this day.B. Also, having a nap at noon time can help maintain your vigor(活力)C. People like
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344100.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
