江西省抚州市七校2022-2023年高二英语下学期期中联考试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 抚州市 2022 2023 年高 英语 学期 期中 联考 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、南丰一中 黎川一中 宜黄一中 南城二中 金溪一中 广昌一中 乐安县实验学校2022-2023学年度下学期期中联考高二英语试卷本试卷满分150分,考试时间120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话, 每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans destina
2、tion?A. Broadway Street.B. 5th Avenue.C. Park Avenue.【答案】C【解析】【原文】M: Excuse me, I am a new resident of Broadway Street. Can you tell me which bus I can take to Park Avenue?W: Sure, you just need to take Bus No. 286 on 5th Avenue.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man talk to Jane?A. To ask for advice
3、.B. To buy a computer from her.C. To borrow money.【答案】A【解析】【原文】M: Hey, Jane, I plan to buy a new computer.W: Sounds good, but why are you telling me?M: Actually, I havent decided which brand to buy. Since you are a professional computer engineer, I think you can help me.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where ar
4、e the speakers?A. In a hotel.B. In a shop.C. In a restaurant.【答案】A【解析】【原文】M: Hello, can you ask someone to send some new towels to my room, please? By the way, Id like to make a dinner reservation at 7:00 tonight.W: Yes, we will make every effort to meet your needs.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the
5、 party be held?A. On December 13th.B. On December 30th.C. On December 31st.【答案】C【解析】【原文】M: You have booked a table in the restaurant already?W: Yes. Its at 7:00 p. m. on December 30th.M: Mr. Brown said the party would take place on the last day of this month. But there are 31 days in December.W: Oh
6、my God! I need to call to change the reservation now.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does Alice think of Sam Smiths second album?A. Boring.B. Wonderful.C. Confusing.【答案】B【解析】【原文】M: Hi, Alice, Have you listened to Sam Smiths new album?W: Yeah, but I found it a bit boring and confusing. To be honest, I can
7、listen to his second album for the rest of my life.M: Youre right.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Which movie are the speakers going to see?A. Jaws.B. Saving Pri
8、vate Ryan.C. Jurassic Park.7. How will the speakers go to the cinema?A. By car.B. By subway.C. By bus.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Hey, Ginny, would you like to go to the movies with me on Sunday afternoon?W: Yes, Id love to. What movie are we going to see, Harry?M: Jurassic Park. It was directed by my f
9、avorite director Stephen Spielberg.W: Yeah, I like his movies, especially Jaws and Saving Private Ryan.M: Which cinema do you prefer?W: Hmm, how about the one in Miramar Shopping Center? My brother can drive us there, and we can take the subway or the bus back afterwards.M: OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播
10、放相关音频,请去附件查看】8. What did Lisa do on Saturday afternoon?A. She went to the gym.B. She took a part-time job.C. She did some shopping.9. What will the man probably do next?A. Clean his room.B. Borrow some books.C. Study for an exam.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】M: Hey, Lisa, how was your weekend?W: Well, pretty
11、 busy. On Saturday morning, I went to the gym to exercise. Then I went to do a part-time job in the afternoon. And I cleaned and shopped with my mother in the evening.M: So what did you do on Sunday?W: I spent the day in the library preparing for the upcoming exam.M: Oh no, I forgot we have an exam!
12、 I need to hurry up.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient.B. Teacher and student.C. Father and daughter.11. Whats the girls problem?A. She has a cough.B. She has a fever.C. She has a stomachache.12. Who might the man call?
13、A. Mrs. Black.B. The girls parents.C. Mr. Miller.【答案】10. B 11. C 12. B【解析】【原文】M: Carrie, why are you standing in front of the office?W: Mr. Miller, I need to talk to you about something. My stomach has been uncomfortable recently. I think I need medical treatment.M: No wonder you are in low spirits
14、in class these days. Do you have other symptoms, like cough or fever?W: No, I only have the runs.M: You may well have a cold. Im taking you to the school clinic right now.W: OK. But Mrs. Black will have a quiz next classM: Well, Ill tell her later. Lets figure out whats going on with you first, and
15、then Ill see whether to call your parents or not.W: Thank you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What lead (s) to worse environment according to the man?A. Natural disasters.B. Large population.C. Various types of pollution.14. What is the man?A. A student.B. A librarian.C. A teacher.15. What do
16、es the man believe the environment be like one day?A. Beautiful.B. Terrible.C. Strange.16. How many pages has Jack left to read?A. 178.B. 183.C. 361.【答案】13. C 14. A 15. A 16. B【解析】【原文】M: Hey, Tina. Have you ever read a book called Silent Spring?W: No, what is it about?M: It mainly describes the envi
17、ronmental pollution and ecological damage caused by the excessive use of chemicals and fertilizers, which eventually brings overwhelming disasters to mankind.W: Oh my God, it sounds like our current environmental situation.M: I quite agree with you. Once our environment was very beautiful. However,
18、with the increase of all kinds of pollution, the environment is getting worse and worse.W: I think each of us should act immediately to protect our home.M: Yeah, as students, we can take some actions in our daily life, such as picking up rubbish on the ground and caring for plants, which will play a
19、 huge role in environmental protection. I believe our environment will be restored to its original beauty one day, instead of becoming the disaster described in the book.W: By the way, can you lend me this book when youre done, Jack?M: Sure. Ive read to page 178. There are 361 pages in total.听下面一段独白
20、,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What should caregivers do to get the attention of people with dementia(痴呆)?A. Give many choices.B. Reduce noise and distractions.C. Use simple words and sentences.18. How should caregivers interact with people with dementia?A. By setting a positive mood.B. By asking ope
21、n-ended questions.C. By using a higher and louder voice.19. Which of the following does the speaker think is of great importance?A Asking simple questions.B. Maintaining a sense of humor.C. Recalling the good times in the past.20. What does the speaker mainly talk about?A. Medical treatments for dem
22、entia.B. Typical behaviors of people with dementia.C. Communication tips for caregivers of dementia.【答案】17. B 18. A 19. B 20. C【解析】【原文】Dementia is a serious mental disorder caused by brain disease or injury, affects the ability to think, remember and behave normally. Communicating with a person with
23、 dementia can be uncomfortable at times. Here are several communication tips for caregivers:Get the persons attention. Reduce noise and distractions by turning off the TV, music, closing the door or moving to a quieter area. Before you speak, make sure you have the persons attention, addressing them
24、 by name.Interact in a positive mood. Your body language and your attitude communicate your feelings and thoughts stronger than your words. Set a positive mood by speaking to your loved one in a respectful and pleasant manner.Express your message clearly. Use simple words and sentences. Try not to r
25、aise your voice higher and louder.Ask simple questions. Questions with a yes or no answer work best. Do not give too many choices or ask open-ended questions.Remember the good old days. Many people with dementia may not remember what happened 40 minutes ago, but they can clearly remember their lives
26、 40 years earlier. With this in mind, try asking general questions about the distant past.Maintain your sense of humor, which I think is of vital importance. Use humor whenever possible. People with dementia are likely to retain their social skills and are usually delighted to laugh along with you.第
27、二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AStories are loved by people of all ages. Stories for kids play a major role in shaping their personalities. Below is a list of some of the best short stories for kids that were sure that your child would enjoy reading:Pancha
28、tantra Stories in EnglishMost children stories significantly focus on teaching morals to kids. Panchatantra stories for kids are designed with the same motive. These are the oldest short moral stories for kids. These amazing small stories for kids in English from Panchatantra have reached an audienc
29、e worldwide. To attract your kids with exciting stories, we provide you with our versions of some of the most famous and loved Panchatantra Stories for kids.Fairy Tales StoriesFairy Tales stories are loved by kids. The world of fantasy attracts everyone. These children stories give them a chance to
30、leap into a world full of possibilities and imagination as well as moral lessons. They build their own versions of the fairies. Thus, such short stories for kids in English can build better creativity in children.Moral Stories for Kids in EnglishMoral stories for children are those stories that conv
31、ey moral values, which are crucial during their upbringing. Usually, moral stories for kids convey principles such as love, respect, honesty, virtues, etc. to their readers. Short moral stories for kids fill kids with a better understanding of what is considered good and what is termed as bad.Akbar
32、Birbal StoriesFor generations, Akbar Birbal Stories have been enjoyed thoroughly by every kid. Akbar and Birbal Stories are a great combination of fun, wit, humour and moral values. These English stories for kids entertain, bring smiles and teach life lessons in effortless ways.21. Who is the text i
33、ntended for?A. Kids.B. Teachers.C. Parents.D. Storywriters.22. Which stories can encourage childrens innovative thinking?A. Fairy Tales Stories.B. Akbar Birbal Stories.C. Panchatantra Stories in English.D. Moral Stories for Kids in English.23. What do these stories have in common?A. They convey mora
34、l values.B. They are humorous and amusing.C. Some versions are written by kids.D. They are stories for people of all ages.【答案】21. C 22. A 23. A【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要介绍的是孩子会喜欢阅读的短篇故事。【21题详解】推理判断题。根据第一段的“Below is a list of some of the best short stories for kids that were sure that your child would enjoy
35、 reading(以下是一些最好的短篇故事,我们相信您的孩子会喜欢阅读)”可知,这篇文章是写给父母的,故选C。【22题详解】细节理解题。根据Fairy Tales Stories部分的“Thus, such short stories for kids in English can build better creativity in children.(因此,这样的英语短篇故事可以更好地培养孩子的创造力。)”可知,Fairy Tales Stories可以激发孩子的创新思维,故选A。【23题详解】细节理解题。根据Panchatantra Stories in English部分的“Most
36、children stories significantly focus on teaching morals to kids.(大多数儿童故事都着重于教育孩子道德。)”,Fairy Tales Stories部分的“These children stories give them a chance to leap into a world full of possibilities and imagination as well as moral lessons.(这些儿童故事给他们一个机会,跳跃到一个充满可能性和想象力的世界,以及道德课程。)”,Moral Stories for Kids
37、 in English部分的“Moral stories for children are those stories that convey moral values, which are crucial during their upbringing.(儿童道德故事是那些传达道德价值观的故事,这在他们的成长过程中至关重要。)”和Akbar Birbal Stories部分的“Akbar and Birbal Stories are a great combination of fun, wit, humour and moral values.(阿克巴和伯巴尔的故事是一个伟大的组合的乐趣,
38、智慧,幽默和道德价值观。)”可知,这些故事的共同点是它们都传达着道德价值观。故选A。BFrom the concert halls of Europe to the tech industries of the United States, C. J. Santos has created a story across the globe.Born in Brazil, Santos moved to Switzerland at the age of 18, and earned degrees in both music performance and business administr
39、ation there. During his next 10 years of “intense” career as a professional musician, he spent most of his time on the road. “I had the honor to perform in the top concert halls in Europe,” Santos said. “It really wore me out to be constantly traveling and performing, but it allowed me to see the wo
40、rld and understand it in its full diversity. This was a unique experience, and I carry its benefits with me to this day”Through these experiences, Santos was able to become fluent in six languages. With these skills under his belt, Santos worked with his wife, who is also fluent in four languages, t
41、o develop a small translation business.“Running it with no prior business experience was a challenging but exciting learning-by-doing experience,” Santos said. “In addition, the translation industry has experienced a massive digital transformation in the last decade.”This brought Santos to an MBA/M.
42、 S. program in business analytics and information management, where he got rich experience, knowledge and perspectives in different industries. The program provided him with something he clearly enjoys in life: variety. “It helped me take the most advantage of the translation industrys digital trans
43、formation, What I gained from the program is more than what I managed in the 15 years in Europe,” he added.As Santos continues to grow his business, hes also working as an advisor. “The worlds digital transformation has advanced at high speed,” he said. “To me, its very exciting to be a valuable res
44、ource to those who need help to jump onboard the digital express.”24. What did Santos think of his career as a musician?A. Stable but stressful.B. Tiring but rewarding.C. Unique and enjoyable.D. Demanding and fruitless.25. Why was the small translation business hard to run for the couple?A. They wer
45、e short of money.B. They lacked previous experience.C. They had no passion for this business.D. There were massive people in this business.26. What is paragraph 5 mainly about?A The great variety Santos enjoys in life.B. The application of digital transformation.C. The benefits Santos got from the p
46、rogram.D. Santoss viewpoint on translation industry.27. In which aspect does Santos probably offer help as an advisor?A. Digital solutions.B. Business analysis.C. Translation skills.D. Resources management.【答案】24. B 25. B 26. C 27. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了C. J. Santos从欧洲的音乐厅到美国的科技产业的经历。【24题详解】推理判断题
47、。根据第二段“It really wore me out to be constantly traveling and performing, but it allowed me to see the world and understand it in its full diversity. (不断的旅行和表演真的让我筋疲力尽,但它让我看到了世界,并充分理解了它的多样性)”可推断,桑托斯认为他的音乐家生涯虽然累但有回报。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第四段“Running it with no prior business experience was a challenging b
48、ut exciting learning-by-doing experience,” Santos said. (桑托斯说:“在没有任何商业经验的情况下经营这家公司是一种具有挑战性但令人兴奋的边做边学的经历。”)”可知,经营这家小公司很难的原因是他们缺乏经验。故选B项。【26题详解】主旨大意题。根据第五段“This brought Santos to an MBA/M.S. program in business analytics and information management, where he got rich experience, knowledge and perspecti
49、ves in different industries. The program provided him with something he clearly enjoys in life: variety. “It helped me take the most advantage of the translation industrys digital transformation. What I gained from the program is more than what I managed in the 15 years in Europe,” he added.(这使桑托斯获得
50、了商业分析和信息管理的MBA/M.S.项目,在那里他获得了丰富的经验,知识和不同行业的观点。这个项目为他提供了他在生活中显然很享受的东西:多样性。“它帮助我充分利用了翻译行业的数字化转型。我从这个项目中获得的东西比我在欧洲15年所管理的还要多。”)”可知,本段主要介绍桑托斯从这个项目中得到的好处。故选C。【27题详解】细节理解题。根据最后一段“As Santos continues to grow his business, hes also working as an advisor. “The worlds digital transformation has advanced at hi
51、gh speed,” he said. “To me, its very exciting to be a valuable resource to those who need help to jump onboard the digital express.”(随着桑托斯的业务不断发展,他也在担任顾问。“世界数字化转型正在高速推进,”他说。“对我来说,能够成为那些需要帮助的人乘坐数字快车的宝贵资源是非常令人兴奋的。”)”可知,桑托斯作为顾问,可能会提供数字解决方案方面的帮助。故选A。CHow can humans become immortal(永生的)? You might have o
52、nly seen the idea of uploading the human brain to a digital cloud in science fiction movies. Elon Musk, Tesla CEO, has already done so. The secret was revealed when a question posted on Twitter caught his attention.“If you could upload your brain to the cloud, and talk to a virtual version of yourse
53、lf, would you be buddies?” Musk replied on July 19, “Already did it.” The reply indicated that Musks brain-computer interface(接口)company, Neuralink, had already realized the technology, according to Xinhua.Neuralink was founded by Musk in 2016. The company focuses on brain-computer interface technol
54、ogy which is used to connect the brain to a digital network. It is developing devices for the treatment of patients with neurological disorders(神经障碍). In other words, the company aims to create links between mind and machine, according to Psychology Today.So how do brain-computer interfaces work? Co
55、mputers designed to learn the patterns of neural activity are used to take out information from human brains. For example, if a person imagines picking up a book, the computer would then learn to identify how the brain gives that command. Next, the computer would send the signal to the machine, whic
56、h would then move a robotic arm to reach for the book.Uploading a brain is only part of Musks plan. He revealed to Insider that his goal is to download human mindset into robots. Just like how our memories are stored in mobile phones through pictures and videos, Musk imagines that our brainsnot only
57、 how we think, but also our personalities and habitscan be diverted into robots. In this way, even after our bodies decay(腐朽), our brains are preserved. Some experts believe that this could be achievable one day, but the timeline is unclear, “The most wildly optimistic predictions place mind uploadi
58、ng within a few decades, but I would not be surprised if it took centuries,” wrote Michael S. A. Graziano, a professor at Princeton University, in a Wall Street Journal essay.28. What does Neuralink focus on?A. Helping people live forever.B. Revealing secrets concerning brains.C. Offering a new mean
59、s of communication.D. Studying how to connect the brain to computers.29. What do we know about the brain-computer interface technology?A. It allows users to move objects with their minds.B. It was inspired by a tough question posted on Twitter.C. It will soon be able to download human consciousness
60、into robots.D. It has been widely used in the treatment of patients with neurological disorders.30. What does the underlined word “diverted” in the last paragraph mean?A. Divided.B. Changed.C. Sent.D. Expanded.31. What is the text mainly about?A. An advanced technology.B. An outstanding inventor.C.
61、A touching news story.D. A scientific investigation.【答案】28. D 29. A 30. C 31. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一项新的研究成果,特斯拉首席执行 Elon Musk 的公司Neuralink 已经实现了脑机接口技术。【28题详解】细节理解题。根据文章第三段“Neuralink was founded by Musk in 2016.Thecompany focuses on brain-computer interface technology which is used to connect the
62、brain to a digital network.(马斯克于2016年创立了Neuralink该公司专注于脑机接口技术用于将大脑连接到数字网络。) ”可知,这家公司主要就是将大脑连接到网络上,故选D项。【29题详解】推理判断题。根据文章第四段“For example, if a person imagines picking up a book, the computer would then learn to identify how the brain gives that command. Next, the computer would send the signal to the
63、 machine, which would then move a robotic arm to reach for the book(例如,如果一个人想象拿起一本书,计算机就会学会识别大脑是如何发出命令的。接下来,计算机将向机器发送信号,然后机器将移动机械臂去拿书。) ”可推断,这项技术意味着我们可以通过自己的思维来移动物体。故选A项。【30题详解】词义猜测题。根据最后一段的“Just like how our memories are stored in mobile phones through pictures and videos(就像我们的记忆是如何通过图片和视频存储在手机中一样)
64、”可推知,Musk 团队的设计原理与此相似。“Musk imagines that our brains-not only how we think, but also our personalities and habitscan be diverted into robots.(Musk 设想,我们的大脑不仅是我们的思维方式,还有我们的性格和习惯可以被diverted到机器人身上) ”那么diverted 在此意为:转存到上,因此C项Sent符合题意,故选C项。【31题详解】主旨大意题。根据文章第一段“How can humans become immortal(永生的) You migh
65、t have only seen the idea of uploading the human brain to a digital cloud in science fiction movies. Elon Musk, Tesla CEO, has already done so.(人类如何永生的?你可能只在科幻电影中看到过将人脑上传到数字云上的想法。特斯拉首席执行官Elon Musk已经这么做了)”以及最后一段“Uploading a brain is only part of Musks plan. He revealed to Insider that his goal is to
66、download human mindset into robots.(上传思维是马斯克计划的一部分。他向Insider透露,他的目标是将人类的思维下载到机器人中) ”可知,文章主要介绍了一项新的技术,故选A项。DThe slogan of a University of Northern Iowa clothing exchange also serves as the perfect description of a fashion currently popular among students: thrifting-trading clothes with friends inform
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344492.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018-2019学年人教版语文选修中国文化经典研读课件:第七单元经典原文7《朱子语类》三则 .ppt
