江苏省海安市南莫中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 海安 市南莫 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省海安市南莫中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)(考试时间:120分钟;试卷满分:150分)第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man do yesterday afternoon?A. He wrote some letters to his friends.B. He type
2、d some business contracts.C. He fired his secretary.【答案】B【解析】【原文】W: Did you have your secretary type those business contracts yesterday afternoon?M: No. I did it myself.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman mean?A. Shes good at playing basketball.B. Shes proud of her brother.C. Shell give the man
3、 a lesson.【答案】A【解析】【原文】M: Will your brother come to play basketball with us this afternoon?W: Hes too tired these days. I will go and play instead. Dont look down on me.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What happened this morning?A. The woman quarreled with her boss.B. The woman overslept.C. The alarm clock didn
4、t go off.【答案】B【解析】【原文】M: Why were you late again this morning? The boss was very angry.W: I had set the clock. But once the alarm stopped, I fell asleep again.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why wont the man go fishing tomorrow?A. He dislikes fishing.B. He is seriously ill.C. He has to take care of his mother.
5、【答案】C【解析】【原文】W: We are going fishing tomorrow. Would you like to go with us?M: Im afraid I cant. I have to look after my mother in the hospital tomorrow.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think of the womans opinion?A. Impractical.B. Reasonable.C. Ridiculous.【答案】B【解析】【原文】W: In my opinion, childr
6、en spend too much time on computer games. Its harmful to their eyes.M: I cant agree more. Its really a problem.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why does the wom
7、an make the call?A. There is no hot water.B. The shower handle cant be turned.C. The breakfast is rather bad.7. What will the woman do this morning?A. Do some washing.B. Have some appointments.C. Have her hair cut.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: Hello, front desk? This is Adele Stevens in Room 504.M: Yes? H
8、ow can I help you, Miss Stevens?W: I want to take a shower, but there is no hot water.M: Oh, Im so sorry. You turned the handle all the way to the right?W: Yes, Ive been trying to get hot water for 10 minutes. Its still freezing cold.M: Well, a lot of people take showers before breakfast. Maybe if y
9、ou wait for a while, it will heat up again.W: Wait? I have three appointments this morning, and I still have to wash and dry my hair.M: OK. I will send someone up right away.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the mans plan for his future?A. Take a business course in Beijing.B. Learn some
10、English in Beijing.C. Do some business in Beijing.9. What do we know about the man?A. He lived in Beijing before.B. He used to live in Hangzhou.C. He was a businessman before.10. Whats the probable relationship between the speakers?A. Colleagues.B. Friends.C. Husband and wife.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】
11、【原文】M: Hi, Emma.W: Hi, Gary. Havent seen you for ages. Any news?M: Im going to attend a night course in business when I leave schoolW: Are you? Very glad to hear that. Then what are you going to do when finished?M: Oh, I want to go back to Beijing and develop my career.W: You know there are more opp
12、ortunities for business there than in Hangzhou.M: Yes, I wish Ill be a promising businessman there.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What are the speakers mainly talking about?A. How to choose a book.B. How to read online.C. How to read fast.12. What does the man advise the woman to do?A. Take
13、a free course on the Internet.B. Take a course in a school.C. Ask her friends for help.13. What can we learn from the conversation?A. The man dislikes reading online.B. The woman likes reading long novels.C. The man used to read like the woman.【答案】11. C 12. A 13. C【解析】【原文】W: Im reading a fantastic b
14、ook at the moment. But it takes me so long to read. Some of my friends can finish a huge novel in one weekend. It always takes me about a month.M: I used to be like that. Youre probably reading the wrong way.W: What do you mean?M: You know, go for the main ideas instead of reading word by word and t
15、aking it very slowly. And dont worry if you see words you dont know. Sometimes they just arent important.W: So how can I become a better reader?M:Why dont you take a course on the Internet? I found a really great website that offers a free course in fast reading.W: Ill check it out.听下面一段较长对话,回答以下小题。
16、【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How does the man feel about Davids way of sleeping?A. Harmful.B. Strange.C. Perfect.15. How many hours does David sleep a day?A. 4.B. 6.C. 7.16. What does the man imply at the end of the conversation?A. People should develop a habit like Davids.B. People need longer hours of sl
17、eep.C. People have different sleeping habits.【答案】14. B 15. A 16. C【解析】【原文】W: How come David is always so full of energy?M: He has a strange but highly effective way of sleeping.W: What is that?M: He takes a short sleep for an hour every six hours and has a total of four hours sleep each day.W: Where
18、 did he get that strange idea?M: He read from a book which said that it was the best way for human beings and he believed it.W: How many hours do you sleep a day?M: I need at least seven hours. I once tried to follow Davids example but it never worked out for me.W: If I sleep during the day, I can n
19、ever wake up.M: Not every one is David, I guess.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What does the woman do at 6:30 in the morning?A. Take a shower.B. Get up.C. Have breakfast.18. When does the woman wake up her son?A. At about 7:00.B. At about 7:15.C. At about 8:00.19. Who helps the woman look afte
20、r her son?A. A babysitter.B. Her mother-in-law.C. Her mother.20. What does the woman usually have at her mothers?A. Breakfast.B. A cup of coffee.C. Some biscuits.【答案】17. B 18. B 19. C 20. B【解析】【原文】W: Im a working mother and morning is the busiest time of the day for me. I get up at 6:30 in the morni
21、ng and the first thing I do is to make my breakfast. After that, I take a shower and get dressed. Then, I eat a small breakfast. Im ready to wake up my son, Jack, at about 7:15. Jack is ten months old. He is going to drink some milk powder as soon as he gets up. Then, I give him his breakfast. At 8:
22、00, I put him in his seat and drive him to my mothers home. Im really lucky because my mum only lives about two miles away from me. She doesnt like driving, so I drive to her house. She knows I love a cup of coffee in the morning, so she always has a fresh pot of coffee for me. Im often tired in the
23、 morning, but after I drink a cup of coffee, I feel as fresh as a daisy (精力充沛的). We sit and talk for about 10 minutes. Then, its time for me to leave for work.第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A ShapeAccording to their website, Shape is a magazine for Am
24、erican women with active lifestyles. This womens health magazine covers everything from diet and exercise to psychology. What is great about Shape is that it knows that it must cover a lot more than Fitness to give women all the information they need to stay healthy. Besides all the great features i
25、ncluded in their print magazine, they also have an easily accessible website that anyone can use. Womens DayWomens Day is not only specifically a womens health magazine, but also includes a little of what Shape has, along with more information on other parts of life: family, money, travel and style.
26、 Many of the articles in Womens Day deal with specific diseases that are common to women, such as heart disease, breast cancer and others. Womens HealthFrom tips to recent health news to articles about world affairs, Womens Health has everything that you expect in a womens health magazine. Another g
27、reat feature is that Womens Health has a great website full of information, as well as articles from past magazines that you can check out. This is a great resource, since it lets you get to see articles well at the office. FitnessThis magazine covers important topics such as physical fitness, healt
28、h & beauty, and mental health. It offers something new in each issue, and its always easy to understand.The workouts are clearly presented with good photos to illustrate (说明) every movement, and almost all can be done without making a trip to the gym.21. Whats the purpose of writing the text?A. To d
29、escribe some famous websites.B. To introduce some health magazines for women.C. To predict the best-selling writers.D. To advertise some fashion magazines for women.22. How is Womens Day different from the others?A. It gives people a lot of health information.B. It provides information on family lif
30、e.C. It includes many articles about women.D. It deals with many life problems.23. What makes the information in Fitness easy to understand?A. Good examples.B. Illustrative pictures.C. Interesting stories.D. Important topics【答案】21. B 22. D 23. B【解析】【分析】本文是一则广告,属于应用文,主要介绍了份与女性健康的杂志的相关信息。【21题详解】推理判断题。
31、本文是一则广告,介绍了四份与女性健康有关的杂志的具体信息。主要起告知读者的作用。故选B。【22题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句“Womens Day is not only specifically a womens health magazine, but also includes a little of what Shape has, along with more information on other parts of life: family, money, travel and style.(Women s Day不仅是一本专门为女性打造的健康杂志,还包括了一些Shap
32、e杂志拥有的信息,以及更多关于生活其他方面的信息:家庭、金钱、旅行和时尚。)”可知,Womens Day中含有关于日常生活部分的内容,这些内容是其余三个杂志没有的。故选D。【23题详解】细节理解题。根据文章最后一句“The workouts are clearly presented with good photos to illustrate (说明) every movement, and almost all can be done without making a trip to the gym.(这些锻炼都配有清晰的图片来说明每一个动作,而且几乎所有的动作都不用去健身房就能完成。)”
33、可知Fitness里有很多图片对内容进行阐述,帮助读者理解杂志内容。故选B。BSo many things can keep you from seeing your loved ones in person. Fortunately, thanks to modern technology, the people we miss are often only a phone call or text message away. But according to science, if you want to feel more connected to the people youre ta
34、lking to, you should call them instead of texting.A new study, published in the Journal of Experimental Psychology, found that communication interactions that included voice created stronger social relationships than communication through typing.In the study, researchers conducted various experiment
35、s. In the first one, they asked 200 people to make predictions about what itd be like to reconnect with an old friend by email or by phone and then assigned people at random to do one or the other. Although people expected that a phone call would be more awkward(尴尬的), hearing someones voice actually
36、 made the experience better.“People reported they did form a significantly stronger bond with their old friend on the phone versus (与相比) email, and they didnt feel more awkward,” said study co-author Amit Kumar.In another experiment, the researchers had strangers connect by either texting, talking o
37、ver video chat, or talking using only audio (音频). They found that both forms of voice communication made the strangers feel much more connected than when they communicated via text.Sabrina Romanoff, a Harvard trained clinical psychologist based in New York City, says people tend to text or email ins
38、tead of calling because of convenience as they see it as a controlled form of communication where they can “respond to information exactly in the way they intend without unexpected additions by the other person”. However, in fact, texting can make it hard to determine the true meaning behind a conve
39、rsation. “A phone call is actually more convenient when considering the net effects of the message,” she explains. “Each party is more present, and therefore, able to understand the meaning behind the content without thinking over the endless possible meanings behind words and punctuation.”24. Which
40、 is the best for building closer connections according to the new study?A. An email.B. A text messageC. A video chat.D. A letter.25. What did the participants in the first experiment do?A. They made predictions on the others intentions.B. They predicted a phone call would be awkward.C. They made ran
41、dom phone calls to some strangers.D. They imagined the joy of hearing someones voice.26. Why does Sabrina Romanoff consider making phone calls convenient?A. It is more convenient to perform in daily life.B. It proves a controlled form of communication.C. It can make it easier to understand each othe
42、r.D. It avoids unexpected additions in conversations.27. What can be a suitable title for the text?A. Technology Builds More ConnectionsB. Communicate With Your Old FriendsC. Voice Communication Is Time-savingD. Should We Call Instead of Texting【答案】24. C 25. B 26. C 27. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述一项新的研究
43、发现,与打字交流相比,包括声音在内的交流互动能创造更强的社会关系。【24题详解】推理判断题。根据第二段“A new study, published in the Journal of Experimental Psychology, found that communication interactions that included voice created stronger social relationships than communication through typing.(发表在实验心理学杂志上的一项新研究发现,与打字交流相比,包括声音在内的交流互动能创造更强的社会关系。)
44、”可知,新的研究发现,有声音的交流能建立更强的社会关系,只有C选项“A video chat(视频聊天)”的交流有声音的参与,其他选项都是文字交流,因此,C选项符合题意。故选C项。【25题详解】细节理解题。根据第三段“In the first one, they asked 200 people to make predictions about what itd be like to reconnect with an old friend by email or by phone and then assigned people at random to do one or the oth
45、er. Although people expected that a phone call would be more awkward, hearing someones voice actually made the experience better.(在第一个实验中,他们让200人预测通过电子邮件或电话与老朋友重新联系会是什么样子,然后随机分配一些人去做其中一项或另一项。虽然人们认为打电话会更尴尬,但听到别人声音实际上会让体验更好。)”可知,在第一个实验中,参加者预测打电话可能会更尴尬。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据最后一段“A phone call is actually
46、more convenient when considering the net effects of the message,” she explains. “Each party is more present, and therefore, able to understand the meaning behind the content without thinking over the endless possible meanings behind words and punctuation.”( 她解释说:“考虑到短信的实际影响,打电话实际上更方便。每一方都更有参与感,因此,能够
47、理解内容背后的含义,而不必考虑词语和标点符号背后可能存在的无尽含义。”)”可知,Sabrina Romanoff认为打电话更方便的原因是它让彼此更容易被理解。故选C项。【27题详解】主旨大意题。根据第一段“But according to science, if you want to feel more connected to the people youre talking to, you should call them instead of texting.(但科学表明,如果你想和谈话对象建立更紧密的联系,你应该给他们打电话而不是发短信。)”和第二段“A new study, pub
48、lished in the Journal of Experimental Psychology, found that communication interactions that included voice created stronger social relationships than communication through typing.(发表在实验心理学杂志上的一项新研究发现,与打字交流相比,包括声音在内的交流互动能创造更强的社会关系。)”可知,文章主要讲述新的研究发现,有声音的交流能建立更强的社会关系,打电话比发短信更容易让人们建立紧密的关系。所以D选项“Should
49、We Call Instead of Texting(我们应该打电话而不是发短信吗?)”概括了文章内容,适合作为文章标题。故选D项。CWeve known that sitting for long periods of time every day has countless health consequences, like a higher risk of heart disease. But now a new study has found that sitting is also bad for your brain.A study published last week, con
50、ducted by Dr. Prabha Siddarth at the University of California, showed that sedentary (久坐的) behavior is associated with reduced thickness of the medial temporal lobe (中颞叶), a brain area that is critical to learning and memory.The researchers asked a group of 35 healthy people, aged 45 to 70, about th
51、eir activity levels and the average number of hours each day spent sitting and then scanned their brains. They found that the subjects who reported sitting for longer periods had the thinnest medial temporal lobes. It means that the more time you spend in a chair, the worse it is for your brain heal
52、th, resulting in possible damage to learning and memory.What is also interesting is that this study did not find a significant association between the level of physical activity and thickness of this brain area, suggesting that exercise, even severe exercise, may not be enough to protect you from th
53、e harmful effects of sitting.It then surprisingly turned out that you dont need to move much to enhance cognition (认知); just standing will make it. For example, two groups of subjects were asked to complete a test while either sitting or standing. Participants are presented with conflicting stimuli
54、(刺激), like the word “green” in blue ink, and asked to name the color. Subjects thinking on their feet beat those who sat by a 32 millisecond margin.The cognitive effects of severe physical exercise are well known. But the possibility that standing more and sitting less improves brain health could lo
55、wer the bar for everyone.I know, this all runs counter to receive ideas about deep thought, from our grade school teachers, who told us to sit down and focus, to Rodins famous “Thinker” seated with chin on hand.They were wrong. You can now all stand up.28. What can we infer from Paragraphs 3 and 4?A
56、. Sedentary behavior will possibly damage our brain.B. Severe exercise can reduce the damage of sitting.C. Severe exercise can greatly improve our brain health.D. Brain health has nothing to do with sedentary behavior.29. What does the underlined word “enhance” in Paragraph 5 mean?A. keepB. weakenC.
57、 improveD. decrease30. What is the received idea about deep thought?A Sitting more is good for our mental health.B. Sitting is better when we think.C. Exercise more can improve our cognition.D. We should stand while thinking.31. The passage mainly tells us _.A. people tend to sit while thinkingB. ph
58、ysical exercise can improve our brain healthC. sedentary behavior leads to countless health problemsD. standing more can make our brain healthier【答案】28. A 29. C 30. B 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述久坐带给人们的危害,研究发现,多站立可以让我们的大脑更健康。【28题详解】推理判断题。根据第三段“It means that the more time you spend in a chair, the wor
59、se it is for your brain health, resulting in possible damage to learning and memory.(也就是说,你在椅子上坐的时间越长,对你的大脑健康就越不利,可能会对学习和记忆造成损害。)”和第四段“What is also interesting is that this study did not find a significant association between the level of physical activity and thickness of this brain area, suggestin
60、g that exercise, even severe exercise, may not be enough to protect you from the harmful effects of sitting.(同样有趣的是,这项研究并没有发现身体活动水平和这一大脑区域的厚度之间的显著联系,这表明运动,即使是剧烈的运动,可能不足以保护你免受久坐的有害影响。)”可知,久坐的行为可能会损害我们的大脑。故选A项。【29题详解】词句猜测题。根据划线词所在句“It then surprisingly turned out that you dont need to move much to enh
61、ance cognition (认知) ; just standing will make it.(结果令人惊讶地发现,你不需要做太多运动来增强认知能力;站着就能做到。)”可知,make it指的就是enhance cognition,下文“For example, two groups of subjects were asked to complete a test while either sitting or standing. Participants are presented with conflicting stimuli (刺激), like the word “green”
62、 in blue ink, and asked to name the color. Subjects thinking on their feet beat those who sat by a 32 millisecond margin.(例如,两组受试者被要求在坐着或站着的时候完成一项测试。参与者面对着相互冲突的刺激物,比如用蓝色墨水写的“绿色”,并被要求说出颜色。站着思考的受试者比坐着思考的受试者多出32毫秒的差距。)”通过一个测试说明站着比坐着更有助于人们的认知,所以可以推断move much to enhance cognition意思是通过运动提升认知,enhance意为“加强,
63、提升”,和C选项 improve“加强”意思接近。A. keep保持;B. weaken弱化;D. decrease减少。故选C项。【30题详解】细节理解题。根据最后一段“I know, this all runs counter to receive ideas about deep thought, from our grade school teachers, who told us to sit down and focus, to Rodins famous “Thinker” seated with chin on hand.(我知道,从小学老师告诉我们要坐下来专注,到罗丹著名的“
64、思想者”手托下巴坐着,这一切都与接受关于深刻思考的观点背道而驰。)”可知,关于深刻思考,人们普遍接受的观点是,当我们思考时,坐着更好。故选B项。【31题详解】主旨大意题。根据第二段“A study published last week, conducted by Dr. Prabha Siddarth at the University of California, showed that sedentary (久坐的) behavior is associated with reduced thickness of the medial temporal lobe (中颞叶), a bra
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
