江西省赣州市2023届高三英语下学期二模试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 赣州市 2023 届高三 英语 下学 期二模 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、赣州市2023年高三年级适应性考试英语试卷(本卷满分150分, 考试时间120分钟)注意事项: 1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节, 满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选
2、项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt? A. 19.15. B. 9.18. C. f9.15. 答案是C。1. How many days is the woman older than the man? A. Three. B. Five. C. Seven. 2. What is the mans favourite sport? A. Soccer. B. Basketball. C. Tennis. 3. What happened to the man last we
3、ek? A. He lost his job. B. He bought a newspaper. C. He refused his coworkers. 4. What are the speakers going to play? A Bridge. B. Chess. C. Card games. 5. What does the woman do? A. A driver. B. A doctor. C. A receptionist. 第二节(共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳
4、选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。6 Which mail service does the man choose? A. Express. B. Priority. C. First-class. 7. How much does the man spend on the stamps? A. 59. B. $1l.35. C. $20.35. 听第7段材料, 回答第8至10题。8. When did the man start using the website
5、s? A. When he was in university. B. When he was in high school. C. When he was in primary school. 9. Which website does the man like best? A. T. B. Y. C. UsingE. 10. What is the woman probably doing? A. Doing a survey. B. Searching a website. C. Asking for advice. 听第8段材料,回答第11至13题。11. When did the w
6、oman see the washing-up liquid advertisement? A. One year ago. B. Two years ago. C. Three years ago. 12. Why does the woman like the washing-up liquid advertisement? A. The product is good. B. The actors are famous. C. The plot is attractive. 13. What does the woman say about the washing-up liquid a
7、dvertisement? A. Its widespread. B. Its misleading. C. Its trustworthy. 听第9段材料, 回答第14至17题。14. Who does the woman seek the grammar book for? A. Her daughter. B. Her friend. C. Herself.15. How is the book Delhi? A. Touching. B. Interesting. C. Well-received. 16. When can the woman get the novel Delhi?
8、 A. This weekend. B. Next week. C. Next month. 17. Where does the conversation take place? A. In a library. B. In a supermarket. C. In a bookstore. 听第10段材料, 回答第18至20题。18. What is the speaker mainly talking about? A. A travel experience. B. A travel agency. C. A travel plan. 19. What is a challenge f
9、or the speaker during the trip? A. Unavailable Internet access. B. Unavoidable work. C. Poor weather. 20. Which is the best part of the trip? A. Diving in the Great Barrier. B. Feeding elephants. C. The hot air balloon ride. 第二部分阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最
10、佳选项。AFour of the Top 10 Fastest Bullet Trains in the World 2023FUXING HAO CR400AF/BF-CHINA, 249 MPHThe worlds fastest long-distance standard train is the Fuxing Hao CR400. It runs between Shanghai and Beijing in just five hours, with a capacity of over 550 passengers. Known as “Dolphin Blue” and “Go
11、lden Phoenix” are the two versions AF and BF, slightly different from each other. Fuxing Hao debuted(首秀)in 2016 and lowered its sibling Harmony 380 by 13 mph to second place. EUROSTAR E320-THE UNITED KINGDOM, 200 MPHIn 2015, Siemens launched the Eurostar E320, whose interiors were designed by famous
12、 Pininfarina Italian stylists. The train will easily accommodate 900 people, 20 more than Eurostar E300. Eurostar is remarkably environmentally sustainable, with 90 percent fewer emissions per passenger than Londons flight to Paris. TALGO 350-SPAIN, 217 MPHBuilt by Patentes Talgo, the Spanish Talgo
13、350 runs between Madrid and Barcelona. In Spanish, the train has a nickname, Pato, meaning duck. This is because of the raised nose cone(圆锥形)similar to a duckbill. There are multiple classes for seats: Club(with 14-26 seats), First(with 26 seats)and Coach(with 36 seats). Each seat comes with lamps f
14、or reading and laptop and mobile phone charging power points. AGV ITALO-ITALY, 223 MPHIt has the distinction of being the fastest train in Europe at 223 mph. Nicknamed “Ferrari of the tracks, the plum red trains are operated by Nuovo Trasporto Viaggiatori, a company led by Luca Cordero di Montezemol
15、o, the former president of Ferrari. The compartments in it are 9 feet tall, making it easier to navigate with baggage, and there are luxurious leather seats also in the general compartments.1. Which of the following is the fastest train?A. Fuxing Hao CR400.B. Eurostar E320.C. Talgo 350.D. Agv Italo.
16、2. How many people can Eurostar E300 hold?A. 750.B. 880.C. 900.D. 920.3. What do Talgo 350 and Agv Italo have in common?A. Their own nickname.B. Strange shapes.C. Political backgrounds.D. Large seats.【答案】1. A 2. B 3. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。介绍了2023年世界十大最快子弹头列车中的四辆列车得基本信息。【1题详解】细节理解题。根据FUXING HAO CR400AF/B
17、F-CHINA, 249 MPH标题下“The worlds fastest long-distance standard train is the Fuxing Hao CR400. (复世界上最快的长途标准列车是复兴号CR400。)可知,最快的火车是复兴号CR400。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据EUROSTAR E320-THE UNITED KINGDOM, 200 MPH标题下“The train will easily accommodate 900 people, 20 more than Eurostar E300.”(这列火车将轻松容纳900人,比欧洲之星E300多2
18、0人。)可知,欧洲之星E320可容纳900人比欧洲之星E300多20人,推断出欧洲之星E300可容纳880人。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据TALGO 350-SPAIN, 217 MPH标题下“In Spanish, the train has a nickname, Pato, meaning duck.”(西班牙语中,火车有一个昵称,“Pato”,意思是鸭子。)和AGV ITALO-ITALY, 223 MPH标题下“Nicknamed “Ferrari of the tracks, the plum red trains are operated by Nuovo Traspo
19、rto Viaggiatori, a company led by Luca Cordero di Montezemolo, the former president of Ferrari.”(绰号“赛道上的法拉利”的梅红色列车由Nuovo Trasporto Viaggiatori运营,该公司由法拉利前总裁Luca Cordero di Montezemolo领导。)可知,Talgo 350和Agv Italo的共同点是他们都有自己的昵称。故选A项。BThe 2022 FIFA World Cup opening ceremony was held at Al Bayt stadium in
20、 Qatar on 20 November 2022. What arrested the world and fascinated the audience was the recitation of poems from the Holy Quran by 20-year-old reciter Ghanim AI Muftah, also a FIFA World Cup ambassador. Ghanim was born on May 5, 2002 with a rare condition known as Caudal Regression Syndrome, causing
21、 him to be born without the lower half of the body. However, rather than allowing the condition to spoil his life, he has learned to overcome obstacles with positivity and leadership, and this is what makes him an exceptional and inspiring character. He is currently pursuing his university degree, m
22、ajoring in political sciences with a chief goal of becoming a diplomat (外交官). Despite his disability, Ghanim enjoys participating in extreme sports such as scuba diving, skateboarding and rock climbing. While Ghanim was growing up, he found it difficult to attend school initially because of teasing
23、and bullying from his classmates. Nevertheless, his mom encouraged him to speak to these classmates, teach them about his condition and raise awareness for the community. Ghanim has gone further at embracing his condition, with his infectious smile, perfect self-confidence and humorous personality.
24、He has become a social media sensation - with over three million followers across social platforms, showing to the world how life with a disability can be fulfilling and worthwhileGhanim has overcome all kinds of challenges in his life, yet there is still one issue Ghanim must continually deal withe
25、xtensive medical treatments and surgery. Despite these routine medical treatments, he sees past these days and knows that with faith, commitment and hard work he will be free to accomplish his ambitions. It is this typical take and stance of life that have earned him the love, respect, and admiratio
26、n of millions of people across the globe.4. What attracted peoples attention in the opening ceremony?A. Ghanims moving story.B. Ghanims poetic creation.C. Ghanims honorable status.D. Ghanims good performance.5. What did Ghanims mother do to encourage him?A. She helped him forget his condition.B. She
27、 protected him from being hurt.C. She helped him become a social media sensation.D. She taught him how to get along with classmates.6. What makes Ghanim who he is today?A. His followers support.B. His gifts and challenges.C. His positive attitude of life.D. His humorous personality.7. Which can be a
28、 suitable title for the text?A. Ghanim AI-Muftah: FIFA World Cup AmbassadorB Ghanim AI-Muftah: Great Poet with DisabilityC. Ghanim AI-Muftah: Disabled But Gifted DiplomatD. Ghanim AI-Muftah: FIFA World Cup Talented Athlete【答案】4. D 5. D 6. C 7. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了在2022年卡塔尔足球世界杯开幕式上朗读古兰经中诗歌的世界杯足球大
29、使Ghanim AI Muftah的人生事迹。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“What arrested the world and fascinated the audience was the recitation of poems from the Holy Quran by 20-year-old reciter Ghanim AI Muftah, also a FIFA World Cup ambassador. (20岁的国际足联世界杯大使、朗诵家Ghanim AI Muftah朗诵古兰经中的诗歌,吸引了全世界的目光,也吸引了观众。)”可知,吸引全世界和观众的是Ghanim
30、 AI Muftah,在开幕式上朗读古兰经中的诗歌。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第四段中的“Nevertheless, his mom encouraged him to speak to these classmates, teach them about his condition and raise awareness for the community. (尽管如此,他的妈妈还是鼓励他和这些同学说话,告诉他们他的情况,并提高对社区的认识。)”可知,他的母亲鼓励他与同学说话,告诉他们自己的情况,由此可知,他母亲是教给他与同学相处的办法。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据第二
31、段中的“However, rather than allowing the condition to spoil his life, he has learned to overcome obstacles with positivity and leadership, and this is what makes him an exceptional and inspiring character. (然而,他没有让这种情况毁了他的生活,而是学会了用积极的态度和领导能力克服障碍,这就是他成为一个与众不同、鼓舞人心的人物的原因。)”可知,他用积极的态度和领导力克服了种种障碍,使他成为鼓舞人心,
32、与众不同的人物,再结合尾段中的“Despite these routine medical treatments, he sees past these days and knows that with faith, commitment and hard work he will be free to accomplish his ambitions. It is this typical take and stance of life that have earned him the love, respect, and admiration of millions of people a
33、cross the globe. (尽管接受了这些常规的医疗治疗,但他看到了过去的日子,他知道,有了信念、承诺和努力工作,他将自由地实现自己的抱负。正是这种典型的生活方式和立场为他赢得了全球数百万人的爱戴、尊重和钦佩。)”可知,他的这种信念、承诺以及努力的工作的生活方式让他赢得了全球众多人们的爱戴,由此可知,是他对生活的积极态度成就了现在的Ghanim AI-Muftah。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据首段中的“What arrested the world and fascinated the audience was the recitation of poems from the
34、 Holy Quran by 20-year-old reciter Ghanim AI Muftah, also a FIFA World Cup ambassador. (20岁的国际足联世界杯大使、朗诵家Ghanim AI Muftah朗诵古兰经中的诗歌,吸引了全世界的目光,也吸引了观众。)”引出本文的主人公Ghanim AI Muftah,进而在下文介绍了他的成长经历以及对待生活的态度,由此可知,本文的题目为“Ghanim AI-Muftah,世界杯足球大使”符合文章内容和主题。故选A项。CJapan adopted a plan on Thursday to extend the l
35、ife length of nuclear reactors (反应堆), replace the old and even build new ones, a major shift in a country scarred by the Fukushima disaster that once planned to phase out (逐步淘汰) atomic power. In face of global fuel shortages, rising prices and pressure to reduce carbon emissions, Japan has begun to
36、turn back toward nuclear energy. Under the new policy, Japan will maximize the use of existing reactors by restarting as many of them as possible and extending the operating life of aging ones beyond a 60-year limit. The government has also guaranteed to develop next-generation reactors. In 2011, a
37、powerful earthquake and the following tsunami caused multiple meltdowns at the Fukushima Daiichi plant, known as the Fukushima disaster historically, which supercharged much anti-nuclear emotion in Japan and led the government to promise to phase out the energy. But still, restart approvals for nucl
38、ear reactors have come slowly since the Fukushima disaster, which led to stricter safety standards. Companies have applied for restarts at 27 reactors in the past decade. Extensions are allowed every 10 years for reactors after 30 years of operation. Officer Shinichi Yamanaka says it will be safer t
39、han the current permit every 20 years for 40-year-old reactors. But experts cast some doubt on that. According to the paper laying out the new policy, nuclear power serves “an important role as a carbon-free energy source in achieving supply stability and carbon neutrality” and it guaranteed to “kee
40、p use of nuclear power into the future”. Prime Minister Fumio Kishida planned to get the Cabinet to approve the policy and submit necessary bills to Parliament. While public opinion on nuclear energy has softened since Fukushima, opponents still argue atomic power is not flexible and not even cheape
41、r than renewables when final waste management and necessary safety measures are considered and that it can cause immeasurable damage in an accident. Ruiko Muto, a survivor of the Fukushima disaster, called the new policy “extremely disappointing”. She added: “The Fukushima disaster is not over yet a
42、nd the government seems to have already forgotten what happened.”8. What is the purpose of the new policy?A. To promote greater use of nuclear energy.B. To foster public awareness of environment.C. To explore the possibility of building new reactors.D. To overcome public resistance to nuclear energy
43、.9. What does the underlined word “supercharged” in Paragraph 3 mean?A. Decreased.B. Transformed.C. Attracted.D. Increased.10. What could be the reason for Fumio Kishidas supporting the paper?A. The Cabinet is likely to approve it.B. Nuclear power is environment-friendly.C. It will lead to stricter
44、safety standards.D. Parliament will provide financial support.11. What can we know about the new policy?A. It is controversial.B. It is impractical.C It is conventional.D. It is efficient.【答案】8. A 9. D 10. B 11. A【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要阐述日本通过了一项延长核反应堆寿命、更换旧反应堆甚至建造新反应堆的计划。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Japan adopt
45、ed a plan on Thursday to extend the life length of nuclear reactors (反应堆), replace the old and even build new ones, a major shift in a country scarred by the Fukushima disaster that once planned to phase out (逐步淘汰) atomic power.(日本周四通过了一项延长核反应堆寿命、更换旧反应堆甚至建造新反应堆的计划,这是一个因福岛灾难而伤痕累累的国家的重大转变,该国曾计划逐步淘汰原子能
46、)”以及第二段中的“In face of global fuel shortages, rising prices and pressure to reduce carbon emissions, Japan has begun to turn back toward nuclear energy. Under the new policy, Japan will maximize the use of existing reactors by restarting as many of them as possible and extending the operating life of
47、aging ones beyond a 60-year limit. The government has also guaranteed to develop next-generation reactors. (面对全球燃料短缺、价格上涨和减少碳排放的压力,日本已开始回归核能。根据新政策,日本将最大限度地利用现有反应堆,尽可能多地重新启动现有反应堆,并将老化反应堆的运行寿命延长到60年以上。政府还保证开发下一代反应堆)”可知,日本这项新政策的目的是要推动扩大核能利用。故选A。【9题详解】词句猜测题,根据第三段中划线词所在句子“In 2011, a powerful earthquake a
48、nd the following tsunami caused multiple meltdowns at the Fukushima Daiichi plant, known as the Fukushima disaster historically, which supercharged much anti-nuclear emotion in Japan and led the government to promise to phase out the energy. (2011年,一场强烈的地震和随后的海啸导致福岛第一核电站发生多起熔毁,这在历史上被称为福岛灾难,superchar
49、ged日本国内的反核情绪,导致政府承诺逐步淘汰核能)”中的“led the government to promise to phase out the energy(导致政府承诺逐步淘汰核能)”可知,福岛灾难加剧了日本国内的反核情绪,导致政府承诺逐步淘汰核能;由此可知,supercharged在此句中表达的意思是“增加,加剧”,与increase同义。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第四段“According to the paper laying out the new policy, nuclear power serves an important role as a carbo
50、n-free energy source in achieving supply stability and carbon neutrality and it guaranteed to keep use of nuclear power into the future. Prime Minister Fumio Kishida planned to get the Cabinet to approve the policy and submit necessary bills to Parliament.(根据制定新政策的文件,核电作为一种无碳能源,在实现供应稳定和碳中和方面发挥着重要作用,
51、并保证在未来继续使用核电。日本首相岸田文雄(Fumio Kishida)计划让内阁批准这项政策,并向国会提交必要的法案)”可推知,首相岸田文雄支持这项文件很可能是因为核能作为一种无碳能源是环保的。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“While public opinion on nuclear energy has softened since Fukushima, opponents still argue atomic power is not flexible and not even cheaper than renewables when final waste mana
52、gement and necessary safety measures are considered and that it can cause immeasurable damage in an accident. Ruiko Muto, a survivor of the Fukushima disaster, called the new policy extremely disappointing. She added: The Fukushima disaster is not over yet and the government seems to have already fo
53、rgotten what happened.(虽然自福岛核事故以来,公众对核能的看法有所软化,但反对者仍然认为,考虑到最终废物管理和必要的安全措施,原子能不够灵活,甚至不如可再生能源便宜,而且它可能在事故中造成不可估量的损害。福岛灾难的幸存者武藤瑞子(Ruiko Muto)称新政策非常令人失望。她补充说:福岛灾难还没有结束,政府似乎已经忘记了发生了什么。)”可推知,这项新的政策是有争议的。故选A。DSleep is reparative. Because we need to repair a lot while we sleep, its important to get quality s
54、leep. Most of us function better in the daytime with routines. We also function better at night with a routine because we want to keep pace with our natural body rhythms. Each persons routine may be different some people wash their face at night, and some take a bath just make sure it is a routine.
55、Thats true during the week and on the weekend; consistency matters. Have a winding down, getting ready for sleep routine, and carry that out at the same time every night. Find things that are relaxing and help slow you down for sleep. That may be reading, listening to music, meditating, praying anyt
56、hing thats relaxing while also being constructive or healthy. Typically, people relax and tend to slow everything down at bedtime. As they relax, they take deeper breaths, increasing oxygen flow, which raises their skin temperature. This is one of the key reasons why we sleep better in a cooler envi
57、ronment. If your skin temperature increases and your room is already a bit warm, you will be too hot to sleep well. The exact temperature is a personal matter. The key is that its more toward cool than hot. Many consider 68 degrees an environment thats neither so cold we shiver nor so hot we sweat.
58、But theres no scientific evidence for an exact, perfect sleeping temperature. At the end of the day, sleep is absolutely crucial for so many reasons. It helps us repair and rejuvenate so we can fight infection, concentrate, regulate our moods, show up for ourselves and the people in our lives, and b
59、asically function as humans. We cant make up lost sleep, contrary to what many a night owl might think. So, its really high time we should do all we can to foster the best sleep possible, starting with a cool room and relaxing bedtime routine.12. What can be inferred from Paragraph 2?A. A routine ca
60、n be helpful in getting quality sleep.B. Its best to avoid screens before you go to bed.C. Higher quality of sleep leads to better mental health.D. Listening to music makes it difficult to stay asleep.13. What will happen when people relax during sleep at night?A. Theyll take more regular breaths.B.
61、 Theyll feel cooler than in the day.C. Their skin temperature will rise.D. They will not get enough oxygen.14. What main point does the author want to make in the last paragraph?A. Good sleep can be made at any time.B. Sleep is important for many reasons.C. Try to develop good sleep habits now.D. Lo
62、st sleep makes no difference to people.15. Whats the structure of the text?A B. C. D. 【答案】12. A 13. C 14. C 15. A【解析】【导语】本文是一篇议论文,高质量的睡眠至关重要,作者在文章中主要论述了养成良好的睡前让自己放松的习惯并严格执行、保持凉爽的温度有益于提高睡眠质量。【12题详解】推理判断题。根据第二段“Most of us function better in the daytime with routines. We also function better at night w
63、ith a routine because we want to keep pace with our natural body rhythms. Each persons routine may be different-some people wash their face at night, and some take a bath-just make sure it is a routine. Thats true during the week and on the weekend; consistency matters. (我们大多数人在白天按照习惯就会表现更好。我们在晚上按照习
64、惯也会更好,因为我们想要跟上我们自然的身体节奏。每个人的习惯可能是不同的有些人晚上洗脸,有些人洗澡只要确保这是一种习惯。工作日和周末都是如此;一致性很重要。)”可知,养成习惯有助于获得高质量的睡眠。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“Typically, people relax and tend to slow everything down at bedtime. As they relax, they take deeper breaths, increasing oxygen flow, which raises their skin temperature. (通常情况下
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
