河南省南阳市第一中学校2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省南阳市第一中学校2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 河南省 南阳市 第一 学校 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届河南省南阳市第一中学校高三上学期第一次月考英语试题第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHere are four women who made it their lifes mission to make the world a better place through environmental activism. Greta Thunberg“I have not accomplished anything. ”This statemen
2、t was made by Greta Thunberg(17 years old)and it couldnt be further from the truth. Her dedication to protecting the environmenl for our future generations is all accomplishment on its own. Her ability to resist to adults in power is admirable and continues to push the importance of conservation to
3、the front of our minds. Peggy ShelmrdWE ACT for Environmental Justice is an organization that“through advocacy,planning,and researchmobilizes low-income communities to make environmental changes. ”At the helm(掌权)of WE ACT is Peggy Shepard. Her goal is to make sure that sustainable environmental prac
4、tices are accessible to all,regardless of circumstance. Rachel CarsonAmerican marine biologist,writer,scientist,and ecologist,Rachel Carson(19071964),was way ahead of her time. She wrote about conservation in the late 1930s and focused on her mission of protecting our oceans. Julia“Butterfly”HillIn
5、the late 90s,Julia“Butterfly”Hill spent 738 days living in an ancient redwood,called Luna. This act brought awareness to the immense human threats to Redwood trees. Julia continues to advocate for the environment. “By standing together in unity,solidarity and love,we will heal the wounds in the eart
6、h and in each other. We can make a positive difference through our actions. ”1. What do we know about Greta Thunberg?A. She has not accomplished anything.B. She seldom tells the truth.C. She faces powerful people bravely to protect environment.D. She shows great respect and admiration to people in p
7、ower.2. Why did Peggy Shepard set up the organization WE ACT?A. To help poor people to lead a better life.B. To appeal to low-income group to protect our environment.C. To make people aware of the environmental status.D. To control the changes of environment.3. Who preferred taking on-the-spot actio
8、ns to protect environment?A. Greta Thunberg.B. Peggy Shepard.C. Rachel Carson.D. Julia“Butterfly”Hill.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了四位女性将通过环保行动让世界变得更美好作为她们的人生使命。【1题详解】细节理解题。根据第二段Her dedication to protecting the environment for our future generations is all accomplishment on its own. Her abi
9、lity to resist to adults in power is admirable and continues to push the importance of conservation to the front of our minds(她为子孙后代保护环境的奉献精神,本身就是一种成就。她抵抗成年人掌权的能力令人钦佩,并继续将保护的重要性推广我们的脑海中)可知,在面对强权人物是,她勇敢保护环境的行为令人钦佩。故选C项。【2题详解】推理判断题。根据第三段WE ACT for Environmental Justice is an organization that“through
10、advocacy,planning,and researchmobilizes low-income communities to make environmental changes(“我们为环境正义而行动”是一个“通过倡导、规划和研究动员低收入社区改变环境”的组织)可知 ,这个组织是为了让低收入者参与到保护环境的行动中来。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段In the late 90s,Julia “Butterfly” Hill spent 738 days living in an ancient redwood,called Luna. This act brought
11、awareness to the immense human threats to Redwood trees(90年代末, Julia“Butterfly”Hill在一棵名为卢娜(Luna)的古老红杉里生活了738天。该行为使人们意识到人类对红杉的巨大威胁)可知,Julia“Butterfly”Hill以自己的行动-居住在一颗古老红杉树738天的行为来告诉人们要保护环境。他采用现场行动的方式来保护环境。故选D项。BLast year, Wolf Cukier, who is 17 years old, spent his summer vacation as few other rising
12、 seniors have:he helped discover a planet-TOI 1338b, the newly identified world orbiting two stars which are more than 1, 300 light years away.Last July, just after he finished his junior year at Scarsdale High school in Scarsdale, New York, Wolf started an internship(实习期) at NASAs Goddard Space Fli
13、ght Center in Greenbelt, Maryland.During the first week of the internship, as be combed through data that had been flagged by citizen-scientists. he fixed attention on s system that included two orbiting stars. He identified a body in that system that was later proved as a planet about 6.9 times as
14、large as Earth. while knowing this inspiring discovery, his colleagues immediately gave the system a name, TOI 1338b.According to scientific research, any dip in the brightness of a single star is a good indication that a planet has crossed in front of it. However, TOI 1338b was particularly complic
15、ated because it involved two stars-a large star ere the planers track was easy to detect, and a smaller one where the planets track was so small that it was not observable.Many people think that wolf is a lucky dog, but as a matter of fact, it is not just a coincidence. When he studied in Junior Hig
16、h School, he had shown great passion on astronomy and was devoted to studying it. Wolf plans to study astrophysics(天体物理学) when he starts college in September. When it came to his contribution to the discovery of the new world. he emphasized it was the team work in the verification process rather tha
17、n his own effort that counted.4. What did Wolf do last year?A. He was employed by NASA.B. He finished his senior year in High School.C. He spent his summer vacation like other seniors.D. He helped find a new planet named TOI 1338b.5. How can we describe Wolf?A. Modest and hardworking.B. Ambitious an
18、d casual.C. Considerate and lucky.D. Optimistic and helpful.6 What can be inferred according to the text?A. The planet was named by Wolf.B. The planet is the same size as the Earth.C. The planet was easy to discover as there are two stars involved.D. Team work in the verification process was highly
19、valued by Wolf.7. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A magazine.C. A guidebook.D. A scientific novel.【答案】4. D 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了17岁的Wolf Cukier去年帮助发现了一颗名为TOI 1338b的新行星。文章介绍了他发现这颗行星所做的努力,以及对TOI 1338b行星进行了说明,Wolf在初中学习时,他对天文学表现出极大的热情,并致力于研究它,同时他还非常重视团队合作。【4题详解】细节理解题。根据
20、第一段Last year, Wolf Cukier, who is 17 years old, spent his summer vacation as few other rising seniors have:he helped discover a planet-TOI 1338b, the newly identified world orbiting two stars which are more than 1, 300 light years away.可知去年,17岁的Wolf Cukier和其他即将毕业的大四学生一样,度过了一个暑假:他帮助发现了一颗行星TOI 1338b,这
21、是新发现的行星,围绕着1300光年以外的两颗恒星运行。由此可推知,Wolf去年帮助发现了一颗名为TOI 1338b的新行星。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段Last July, just after he finished his junior year at Scarsdale High school in Scarsdale, New York, Wolf started an internship at NASAs Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.可知去年7月,Wolf刚从纽约州斯卡斯代尔的斯卡斯代尔高中毕业
22、,就开始在马里兰州格林贝尔特的美国宇航局戈达德太空飞行中心实习。由此可知,Wolf刚毕业就去实习了说明他是个勤奋的人;以及最后一段中When it came to his contribution to the discovery of the new world, he emphasized it was the team work in the verification process rather than his own effort that counted.可知当谈到他对发现新世界的贡献时,他强调核查过程中的团队工作而不是他自己的努力才是重要的。由此可见Wolf是个谦虚的人。由此可
23、推知,Wolf是个谦虚且勤奋的人。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中When it came to his contribution to the discovery of the new world, he emphasized it was the team work in the verification process rather than his own effort that counted.可知当谈到他对发现新世界的贡献时,他强调核查过程中的团队工作而不是他自己的努力才是重要的。由此可推知,核查过程中的团队工作受到Wolf的高度重视。故选D。【7题详解】推理判断题。
24、根据文章主要介绍了17岁的Wolf Cukier去年帮助发现了一颗名为TOI 1338b的新行星。文章介绍了他发现这颗行星所做的努力,以及对TOI 1338b行星进行了说明,Wolf在初中学习时,他对天文学表现出极大的热情,并致力于研究它,同时他还非常重视团队合作。由此可推知,这段文字最有可能来自一本杂志。故选B。【点睛】隐含意义推理判断题。这类题的题干中常含有:infer/suggest/imply/conclude/intend/purpose/be likely to等标志性词语。解决这类问题时要理解文章潜在的含义和作者所给的提示。同时,要对文章的含义和作者的暗示作出合理的猜测和推断。如
25、第三小题,根据最后一段中When it came to his contribution to the discovery of the new world, he emphasized it was the team work in the verification process rather than his own effort that counted.可知当谈到他对发现新世界的贡献时,他强调核查过程中的团队工作而不是他自己的努力才是重要的。由此可推知,核查过程中的团队工作受到Wolf的高度重视。故选D。CI had been living with Dino and his fam
26、ily for ten days or so, who lived and worked in the rainforest. They were the “bad guys”, burning much of the western Amazon to tun it into cattle farms. They were also some of the nicest and warmest hosts. They are a family trying to survive in a very tough environment through hard work. Their view
27、 and understanding of the problems the Amazon faces are different from mine. I see the Amazon as an extraordinary valuable life that should be treasured and protected at all costs-the world needs it, and we all need it. However, the Dinos see the Amazon as a vast, lasting resource that feeds them. A
28、fter talking extent win them, I realized their respect for it was as deep as my own: they just saw it very differently. Cattle farming in the Amazon is perhaps mainly responsible for the fires we are seeing now. It is an industry of cutting forest, burning it and turning it to cattle farms. Fires sp
29、read throughout the Amazon every year as a result of that practice. Putting cattle on the land means replacing trees with animals that produce damaging levels of greenhouse gases. This is just about the most stupid thing humans can do.One morning after a fire, I returned to the land. I felt as thoug
30、h I had seen the blue smoke from those blackened tree trunks that remained upright, which are memorials to human stupidity.The problems the Amazon faces are perhaps more complex now than ever before, but they are curable. We need to decide where and how we appoint and apply values based on sensible
31、economic models that favor both the farmer and the forest. One of the issues facing the Brazilian Amazon now is a loosening of rules by the current administration which has opened up more land for deforestation(毁林) and burning. This could be disastrous, both for the Amazon and the rest of the world.
32、8. What does Paragraph 2 mainly talk about?A The consequences of cattle farming.B. The main cause of forest fires.C. The causes of greenhouse gases.D. The importance of cattle farming.9. How did the author feel when returning to the land after a fire?A. It helped the author recall his memory about t
33、he land.B. It reminded us of our foolishness of destroying the land.C. Its not surprising to see the land destroyed by the fire.D. Its amazing to see the trees keep straight after the fire.10. Which of the following statements is true?A. The writer and Dino respected the Amazon equally in different
34、ways.B. Cattle farming is not to blame for the fires happening in the Amazon.C. The problems the Amazon faces are more complex and cant be solved.D. The Dinos are considered to be bad for burning the forest to make a fortune.11. What should the Brazilian government do to solve the Amazon problems?A.
35、 Prevent the deeds of burning.B. Offer more land.C. Take stricter measures.D. Appoint economic models.【答案】8. A 9. B 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者通过讲述进入亚马逊雨林与当地居民居住的亲身经历,思考和探讨了亚马逊雨林亟待解决的人与自然共存的问题。作者认为巴西政府应该采取更严格的措施来解决亚马逊被破坏的问题。【8题详解】主旨大意题。根据第二段中Fires spread throughout the Amazon every year as a res
36、ult of that practice. Putting cattle on the land means replacing trees with animals that produce damaging levels of greenhouse gases. This is just about the most stupid thing humans can do.可知由于这种做法,亚马逊每年都会发生火灾。把牛放到土地上意味着用会产生有害温室气体的动物来代替树木。这大概是人类能做的最愚蠢的事情。由此可知,第二段主要讲了养牛的后果。故选A。【9题详解】细节理解题。根据倒数第二段中I f
37、elt as though I had seen the blue smoke from those blackened tree trunks that remained upright, which are memorials to human stupidity.可知我觉得好像看到了那些树干冒出的蓝色烟雾,那些树干还挺立着,是对人类愚蠢的纪念。由此可知,作者在火灾后返回陆地的感觉是它使我们想起了破坏土地的愚蠢行为。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第一段中After talking extent win them, I realized their respect for it wa
38、s as deep as my own: they just saw it very differently.可知在谈论程度赢得了他们的尊重之后,我意识到他们对我的尊重和我一样深:他们只是看问题的角度非常不同。由此可知,作者和Dino以不同的方式平等地尊重亚马逊。故选A。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中One of the issues facing the Brazilian Amazon now is a loosening of rules by the current administration which has opened up more land for defore
39、station and burning. This could be disastrous, both for the Amazon and the rest of the world.可知目前巴西亚马逊面临的问题之一是现任政府放松了对森林砍伐和焚烧的限制。这对亚马逊和世界其他地区来说都是灾难性的。由此可知,巴西政府应该采取更严格的措施来解决亚马逊的问题。故选C。DIf you live in southwest Virginia, dont be surprised at the sight of a drone(无人机) winging its way, doing airborne de
40、livery over your neighborhood.On October 20,2019,wing,an American multinational company, began the most advanced trials of commercial drone delivery in Virginia. Residents can now use a smartphone app to order items from Wing partners such as Sugar Magnolia. A Wing drone never sets down at destinati
41、ons, instead gently lowering the package with a rope outside the customers door.Though Wing is the first American company to receive Federal Aviation Administration(FAA)approval to use commercial drones as a widespread service. it is not the only one. On October 22,2019,multinational delivery compan
42、y UPS, which had also received FAA approval for its drone fleet, announced it would soon begin trial deliveries of goods from health care company CVS. Meanwhile, ridesharing company, Uber, which had partnered with McDonalds, hoped to use its drones to deliver food to hungry customers in San Diego, C
43、A, before the end of 2019. Amazon also plans on testing its trial deliveries of goods in a yet-to-be-determined location in the upcoming months.Every companys drones can carry packages weighing up to five pounds, and the series of trial are hortative, but widespread drone delivery still has many cha
44、llenges. These include basic issues like finding places for drones to land, reducing noise pollution, and even ensuring the drones dont run into each other while airborne.To help sped up the process, NASA announced the Urban Air Mobility Grand Challenge. The competition challenges airspace service p
45、roviders to find creative solutions to the issues, so that drone deliveries can become a reality soon. “We are moving fast,” said NASA Administrator Jim Bridenstine. “We want to see by 2028 at least one city-maybe more than one-have the ability to control hundreds of drone delivery systems. They cou
46、ld be carrying goods, doing thousands of missions every day.”12. What can be inferred from the passage?A. Its impossible to crash other drones during the delivery.B. People can order items from Wing directly with an app.C. More companies are expected to try out their drone delivery.D. Drones deliver
47、 items by gently bringing them down to the ground.13. What does the underlined part “hortative” in Paragraph 4 mean?A. Encouraging.B. Relaxing.C. Creative.D. Relative.14. Whats Jim Bridenstines expectation of drone delivery?A. To increase the speed of airborne delivery.B. To see drone delivery syste
48、ms widely used.C. To be able to control the airline system.D. To provide more solutions to goods delivery.15. Which is the best title for the text?A. The Future of Drone DeliveryB. How to Achieve Drone Delivery in 2028C. The Advantages of Using Drone DeliveryD. Drone Delivery May Become a Reality in
49、 the US【答案】12. C 13. A 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了在美国无人机送货可能将成为现实,文章说明了2019年10月20日,美国跨国公司Wing在弗吉尼亚州开始了最先进的商用无人机送货试验。且预计还将会有更多的公司尝试无人机送货。文章还介绍了无人机送货仍然存在的挑战和相关人员对此的看法。【12题详解】推理判断题。根据第三段中Meanwhile, ridesharing company, Uber, which had partnered with McDonalds, hoped to use its drones to deliver
50、food to hungry customers in San Diego, CA, before the end of 2019. Amazon also plans on testing its trial deliveries of goods in a yet-to-be-determined location in the upcoming months.可知与此同时,曾与麦当劳合作的拼车公司优步希望在2019年底前,使用无人机向加州圣地亚哥的饥饿顾客运送食物。亚马逊还计划在接下来的几个月里在一个尚未确定的地点测试其试销商品。由此可推知,预计会有更多公司尝试无人机送货。故选C。【13
51、题详解】词义猜测题。根据上文Every companys drones can carry packages weighing up to five pounds, and the series of trial are可知每家公司的无人机都能运送重达5磅的包裹,这一系列的试验是值得鼓励的。故划线单词意思为“鼓励”。故选A。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中“We are moving fast,” said NASA Administrator Jim Bridenstine. “We want to see by 2028 at least one city-maybe more t
52、han one-have the ability to control hundreds of drone delivery systems. They could be carrying goods, doing thousands of missions every day.”可知美国宇航局局长Jim Bridenstine说:“我们正在迅速行动。我们希望到2028年至少有一个城市也许不止一个有能力控制数百个无人机送货系统。他们可能携带货物,每天执行数千次任务。”由此可知,Jim Bridenstine对无人机的期望是无人机投送系统得到广泛应用。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第二段
53、中On October 20, 2019,wing, an American multinational company, began the most advanced trials of commercial drone delivery in Virginia. Residents can now use a smartphone app to order items from Wing partners such as Sugar Magnolia.可知2019年10月20日,美国跨国公司Wing在弗吉尼亚州开始了最先进的商用无人机送货试验。居民现在可以使用智能手机应用程序,从Suga
54、r Magnolia等合作伙伴那里订购商品。结合文章主要说明了在美国无人机送货可能将成为现实,文章说明了2019年10月20日,美国跨国公司Wing在弗吉尼亚州开始了最先进的商用无人机送货试验,且预计还将会有更多的公司尝试无人机送货。文章还介绍了无人机送货仍然存在的挑战和相关人员对此的看法。故D选项“无人机送货可能在美国成为现实”最符合文章标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Few days ago the government closed the schools for the virus
55、. You were effectively your childrens teacher those days. That might seem a bit daunting (令人气馁的), but Im here to tell you that its possible. Here are my top tips.Dont try and copy the school system._16_ So cast that aside. Stop worrying about it. Teach in the way that you would teach and in the way
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-346730.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
