河北省唐山市2020-2021学年高一英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 唐山市 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省唐山市2020-2021学年高一英语上学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡 上,写在本试卷上无效。第I卷(共95分)第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项,并标
2、在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关 小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are Jimmys socks? .A. On his bed.B. On his feet.C. On the floor.【答案】B【解析】【原文】M: Mum, I cant find my socks on my bed.W: Where did you put them?M: I cant remember anything. I was too tired and fell asleep quickly last night
3、.W: Have you searched the floor? Look, Jimmy! What are those on your feet?2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man think caused most accidents?A. Driving too fast.B. Getting up too late.C. Drinking too much.【答案】C【解析】【原文】W: You are driving too fast.M: I got up too late. Im in a hurry.W: But youll have a
4、n accident. Most accidents are because people are in a hurry.M: Really? I thought drunks caused most accidents.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman probably feel?A. Upset.B. Tired.C. Curious.【答案】A【解析】【原文】W: I cant quit smoking. I wish I had never started. Ive tried so many times. But nothing seem
5、s to work. Why cant I quit?M: All it takes is willpower. You have to believe in yourself.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much did the man give to the woman?A. $4.B. $36.C. $40.【答案】C【解析】【原文】M: Ill have one sandwich, two hamburgers, and three coffees, please. How much is that?W: Thirty six dollars in total.M
6、: Here you goW: Thank you, sir. Here is your changefour dollars. Have a nice day.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman do last Friday night?A She had a date.B. She drank coffee.C. She drew cartoons.【答案】A【解析】【原文】M: Did you have a date last Friday night? I saw you walking with a man in the street.W:
7、 Yes, in fact, I did. We met near a coffee shop and then we went to a cartoon exhibition.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒 钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How long will the man be away from the
8、 field?A. One week.B. Two months.C. Three months.7. What has the woman been doing recently?A. Working out in the gym.B. Running around the city.C. Playing football on the field.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】W: So are you still playing football, Tim?M: No. I got knocked out last week on the field and was in h
9、ospital for a week.W: Really! I didnt know.M: Yeah! I am not allowed on the field again for three months. But Im thinking of dropping out of the team anyway.W: Yeah? Thats a shame. Well, guess what? Ive been getting back to the gym for two months. Im going to take part in the City to Surf Marathon i
10、n May.M: Ha! I should join you! I think Ill be all right by then. How often do you work out?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does Andrew think of his trip to Beijing?A. Wonderful.B. Safe.C. Challenging.9. What will Andrew probably do next holiday?A. See the Great Wall.B. Join a volunteer c
11、lub.C. Visit the Palace Museum.【答案】8. A 9. B【解析】【原文】W: Where did you go on holiday, Andrew?M: I went to Beijing with my parents.W: How was it? Did you have a good time?M: It was fantastic. Beijing is a great city with many places of interest. We saw the Great Wall, the Summer Palace and National Ind
12、oor Stadium. They were really impressive!W: Really? Where did you stay?M: We stayed at the Orange Hotel near the Palace Museum. It was cheap but great. The room was clean and it offered free drinks and fruit every day. How about your holiday, Lucy?W: I didnt go out because I joined a volunteer club.
13、M: Oh, thats good. I may want to try that on my next holiday.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where does the man probably come from?A. Japan.B. Thailand.C. New Zealand.11. When did the man see a good review of the restaurant?A. On Sunday.B. On Wednesday.C. On Thursday.12. What are the speakers
14、 mainly talking about?A. A local website.B. A birthday dinner.C. A TV program.【答案】10. C 11. B 12. B【解析】【原文】W: Jackie, where would you like to go to dinner on Sunday for your birthday? This will be your first birthday abroad, far away from your family in New Zealand.M: Yeah, but I really dont know ma
15、ny restaurants around here.W: Well, we could look online at the local websites.M: Good. Lets take a look!W: What is your favorite type of food?M: I like a lot of things, but Thai or Japanese would be good.W: This Japanese one, Shogun, looks good.M: Oh yeah! Ive heard of it. Last night I saw a good r
16、eview of that restaurant on television.W: Would that be a good choice for your birthday dinner then?M: That would work out great! Today is Thursday. Let me call right now to reserve a table.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Whats the probable relationship between the two speakers?A. Teammates.B
17、. Schoolmates.C. Workmates.14. Why is Ben worried?A. He has no plan for daily activities.B. He has no time for sports coaching.C. He is not prepared for his exams.15. What is Nancys advice about?A. How to manage time.B. How to do first things.C. How to prepare for exams.16. Where does this conversat
18、ion probably take place?A. On campus.B. In the library.C. In French class.【答案】13. B 14. C 15. A 16. A【解析】【原文】W: Hey, Ben! Long time no see. Where are you going? You look so worried.M: Hello, Nancy. Im going to the library. I am really worried about my exams. I have to prepare all three subjects in o
19、nly 20 days.W: Why?M: I could not find time to prepare. Unlike you, Ive been busy in my sports coaching.W: Oh! Are you kidding? Studies are our first thing. You should have managed time for your studies first.M: Im so sorry. Can you give me some advice on time management?W: Well, the first thing is
20、to set up a schedule for your daily activities. Try to do all those in the designed time period.M: OK I will try to do this.W: Also, give time to all activities according to their importance. For example, your studies are your first thing now, so allow yourself more time for it. Cancel those of litt
21、le importance. I mean first things first.M: Oh! Great idea. I hope I can do something to get through the exams.W: Good. Best of luck with your exams. Ive got to go for my French class now.M: Thanks, Nancy. Goodbye.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is the speaker mainly talking about?A. Tibet
22、an history.B. A popular book.C. His traveling experiences.18. When did the speaker start to visit Tibet?A. About 10 years ago.B. About 39 years ago.C. About 60 years ago.19. Who did the speaker go to Tibet with?A. A scientist.B. His wife.C. Tintin.20. Which of the following impressed the speaker mos
23、t in Tibet?A. Mount Qomolangma.B. The Tibetan people.C. The Potala Palace.【答案】17. C 18. A 19. B 20. B【解析】【原文】Hello, everyone. My name is Christian Bonnet, a French computer scientist and a true lover of Asia. Born in the 1940s, I belong to a generation that was crazy about “The Adventure of Tintin”.
24、 When I read “Tintin in Tibet” as a boy, I started looking forward to visiting Tibet one day. Then about 10 years ago, my wife and I made our first trip from Thailand to India passing through China. Of all my travels, this is the one that I shall always remember. We traveled for three months, and sp
25、ent 12 days in Tibet, where we were deeply impressed by many sights, such as the Potala Palace and the Himalayas. But what really attracted me was the warmth of people and their spiritual power. The Tibetan people are really nice. When you take part in some activities with the Tibetans, you really f
26、eel a powerful energy. Besides, it was our dream to see Mount Qomolangma. When you reach the base camp of Mount Qomolangma, it is a wonderful experience. We have made 16 trips to Asia in 39 years, four times to China.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AGrea
27、t hikes and walks in Speyside, ScotlandThe Speyside WayThe Speyside Way, a 128-kilometer path, is often visited by long-distance walkers who spend a few days hiking, camping or staying at excellent accommodations along the way. To get information about the hike, including maps, walking guides and ot
28、her details, visit https :/www.walkinghighlands. co. nk.Forest Walk in the Anagach WoodsIf you are looking for an easy Sunday walk with the kids, a forest walk in the Anagach Woods is just the thing. In the forest you can find plenty of birdlife. There are also mountain bike paths and places for ple
29、asure around the woods, so you can add these to the list of fun things to do with the whole family.Climbing up Ben RinnesMost people choose to climb Ben Rinnes from a small car park early in the morning and come back here before sunset. There is a good track which offers nice views across Glen Rinne
30、s. Youll follow a zigzag (之字形的)track that makes many people out of breath. Enjoy a snack at the top, which will give you energy for the walk down.Circling Aberlour, Dufftown and CraigellachieIts an enjoyable walk around the villages of Aberlour, Dufftown and Craigellachie, starting and returning to
31、the village of Aberlour. Starting from Aberlour means a fairly long climb at the start. But from Dufftown, you follow a nice track to Craigellachie. The hike left is mainly alongthe River Spey, and you will often meet fishermen out for the catch of the day. The whole circle takes between 5-6 hours.2
32、1. Which is a good choice for a bird lover?A. The Speyside Way.B. Forest Walk in the Anagach Woods.C. Climbing up Ben Rinnes.D. Circling Aberlour, Dufftown and Craigellachie.22. What is suggested in Climbing up Ben Rinnes?A. Enjoying a snack at the top.B. Camping in the open air.C. Meeting fishermen
33、 on your walk.D. Visiting a website in advance.23. Whats special about the Speyside Way?A. It takes more than one day.B. It offers mountain bike paths.C. It includes a long climb at the start.D. It suits families with children.【答案】21. B 22. A 23. A【解析】本文是一篇说明文。主要讲了苏格兰斯佩赛德的几个徒步旅行项目。【21题详解】细节理解题。根据第二小
34、标题下“In the forest you can find plenty of birdlife.(在森林里你可以找到很多鸟类。)”可知对于鸟类爱好者来说在Forest Walk in the Anagach Woods这一项目是一个好的选择。故选B。【22题详解】细节理解题。根据第三个小标题下的最后一句“Enjoy a snack at the top, which will give you energy for the walk down.(在顶部享受点心,这会给你走下去的时候带来能量。)”可知在Climbing up Ben Rinnes这一项目中,给出了在山顶享受零食这一建议。故选
35、A。【23题详解】细节理解题。根据第一个小标题下“The Speyside Way, a 128-kilometer path, is often visited by long-distance walkers who spend a few days hiking, camping or staying at excellent accommodations along the way.(斯佩赛德公路是一条128公里长的小路,经常有长距离步行者前来参观,他们会花几天时间徒步旅行,露营,或者在沿途住宿条件优越的地方逗留。)”可知The Speyside Way这个项目的特别之处在于要花费几天
36、的时间徒步旅行。故选A。BOn Friday afternoon when I picked Gabriel up from school, he came running towards me smiling widely. Straight away I noticed a gap on the bottom row of his teeth. I felt my heart stop for a moment. At first I thought perhaps he had had some accident, such as falling down the stairs. Gab
37、riel wasnt old enough to lose teeth, was he?!Before I managed to ask him, he shouted Mummy! Mummy! Ive lost a tooth!” To my amazement, Gabriel appeared to be happy! ”Wow! When did that happen? I asked. He thought for a few seconds and told me that he wasnt sure. He remembered eating a cake at luncht
38、ime, and later when he checked in the mirror, his tooth was gone! No pain, no stressing and no worries!I admit I did feel a little emotional. We focused the early years on his teeth growing, but now Gabriel would lose all those baby teeth and get adult ones! I told Gabriel to write to the tooth fair
39、y (仙子),who would certainly visit, locate the tooth and leave a coin. Surely enough, a shiny coin was under his pillow (枕头)on Saturday. When Gabriel broke the news to Daddy, we laughed about the amount of cash kids make out of their teetha child usually has twenty teeth. A nice profit!Im proud of Gab
40、riel. He wasnt frightened or confused, although the missing tooth may be in his stomach, which he thought was quite funny! Later I got some knowledge about which teeth are likely to go at specific ages. Of course, the ages arent quite exact, but at least I know where were heading.24. How did the aut
41、hor feel at the sight of Gabriels tooth gap?A. Angry.B. Anxious.C. Helpless.D. Disappointed.25. When did Gabriel probably lose his tooth?A. After school.B. In class.C. While falling down the stairs.D. While having lunch.26 What can we know from paragraph 3?A. Gabriel received 20 shiny coins.B. The c
42、ouple made fun of Gabriel.C. The writer accepted Gabriels growth.D. The fairy visited Gabriel on Friday night.27. What is the best title for the text?A. The Missing ToothB. Focus Less on LossC. A Letter to the Tooth FairyD. Cash in on Teeth【答案】24. B 25. D 26. C 27. A【解析】这是一篇记叙文。文章通过讲述孩子掉了一颗乳牙,描写自己对待
43、孩子成长的情绪变化。【24题详解】推理判断题。根据第一段中“Straight away I noticed a gap on the bottom row of his teeth. I felt my heart stop for a moment. At first I thought perhaps he had had some accident, such as falling down the stairs. Gabriel wasnt old enough to lose teeth, was he?!”( 我立刻注意到他的牙齿下排有一个缺口。我感到我的心脏停止了一会儿。起初我以
44、为他可能出了什么事故,比如从楼梯上摔下来。加布里埃尔还不到掉牙的年龄,是吗!)可知,作者发现孩子掉了颗牙,原来以为孩子不到掉牙的年龄,担心孩子是出了事故,心脏还紧张一会儿,所以推断作者当时心情焦虑。故选B项。【25题详解】推理判断题。根据第二段中“He remembered eating a cake at lunchtime, and later when he checked in the mirror, his tooth was gone!”(他记得午饭时吃了一块蛋糕,后来当他照镜子的时候,他的牙齿不见了!)可以推断,他是在吃午饭的时候掉的牙。故选D项。【26题详解】推理判断题。根据第
45、三段中“I admit I did feel a little emotional. We focused the early years on his teeth growing, but now Gabriel would lose all those baby teeth and get adult ones!”( 我承认我确实有点情绪激动。我们早年专注于他的牙齿生长,但现在Gabriel将失去所有的乳牙,长出成人的牙齿!)以及后文讲述的儿童换牙时期所做的一些事情,给牙仙子写信,告知爸爸等可知,作者一开始情绪紧张,到现在已经接受了Gabriel的成长。故选C项。【27题详解】主旨大意题。
46、通读全文可知,作者围绕着孩子掉的一颗牙,描写了自己的从情绪焦虑到接受孩子的成长,再到为孩子的成长而感到骄傲。所以,选项A“丢失的牙齿”点明主题,简明扼要,吸引读者,适合做标题。故选A项。CA Japanese company has created a smart“ mask (口 罩)that aims to improve communication for people wearing face coverings to prevent the spread of COVID-19.The use of face masks has become the new common pract
47、ice in parts of the world still struggling to reduce the spread of the coronavirus. However, masks and other kinds of coverings can affect the quality of communication between wearers. The wearable electronic device (设备) called the c mask“ is meant to fit over other kinds of face masks commonly worn
48、 by the public. Its designed to better the exchange of conversation in such conditions.The c mask with a built-in microphone has holes in the front to let air in. When turned on, the mask uses Bluetooth technology to connect to a mobile device. An app then helps users do several actions, including t
49、urning speech into text, completing telephone calls and making the users voice louder. The device can also translate a persons voice from Japanese into eight other languages.Taisuke Ono, head of Donut Robotics, said the company was able to collect money to develop the smart mask through an activity
50、on the Japanese crowdfunding (众筹)service Fundinno. He noted that the effort got $265,000 in just the first 37 minutes. It would usually take three or four months to collect that kind of money.The company produced a working model of the mask within a month. Ono said the company plans to ship its firs
51、t 5,000 c masks to buyers in Japan. He is also looking to sell the devices in China, the United States and Europe and says he has received strong interest in the product.28. Why does the Japanese company develop the c mask?A. To increase their sales at home and abroad.B. To help mask wearers communi
52、cate better.C. To prevent the wide spread of the coronavirus.D. To raise more money for the mask production.29. What can we learn about the c mask according to the text?A. It can deal with all the languages in the world.B. It should be worn inside the common face mask.C. It is connected to a mobile
53、device through an app.D. It has got great public support through Fundinno.30. What is Taisuke Onos attitude towards the future of the c mask?A. Positive.B. Doubtful.C. Uninterested.D. Worried.31. Where is this text most likely from?A. A diary.B. A brochure.C. A magazine.D. A novel.【答案】28. B 29. D 30
54、. A 31. C【解析】本文是一篇说明文。文章介绍日本一家公司研发的一款“智能”口罩,它旨在改善戴口罩者的沟通,防止COVID-19传播。【28题详解】细节理解题。根据第一段A Japanese company has created a smart“ mask (口 罩)that aims to improve communication for people wearing face coverings to prevent the spread of COVID-19.“日本一家公司研发了一款“智能”口罩,旨在改善戴口罩者的沟通,防止COVID-19传播。”由此可知,日本公司开发c -
55、口罩是为了帮助戴口罩的人更好地沟通。故选B。【29题详解】推理判断题。根据第四段中Taisuke Ono, head of Donut Robotics, said the company was able to collect money to develop the smart mask through an activity on the Japanese crowdfunding (众筹)service Fundinno.“Donut Robotics公司负责人大野太郎(Taisuke Ono)表示,该公司通过在日本众筹服务机构Fundinno上开展的一项活动,筹到了开发这款智能口罩的
56、资金。”由此可知,智能口罩通过Fundinno得到了公众的大力支持。故选D。【30题详解】推理判断题。根据最后一段The company produced a working model of the mask within a month. Ono said the company plans to ship its first 5,000 c masks to buyers in Japan. He is also looking to sell the devices in China, the United States and Europe and says he has recei
57、ved strong interest in the product.“该公司在一个月内就生产出了这种口罩的工作模型。小野说,该公司计划向日本买家发货首批5000个c -口罩。他还希望在中国、美国和欧洲销售这款设备,并表示对这款产品产生了浓厚的兴趣。”由此推知,Taisuke Ono对智能口罩未来的态度是“积极的”。故选A。【31题详解】推理判断题。文章介绍日本一家公司研发的一款“智能”口罩,它旨在改善戴口罩者的沟通,防止COVID-19传播。它最有可能来自“一本杂志”。故选C。DAs part of the self-esteem (自尊心)movement in the 1970s, pa
58、rents were often told to give their children positive feedback along the lines of Great job or Youre so smart. But, as some leading researchers put it, praise also has a dark side.This is because praising the result (Its beautiful!) or the person (Youre so smart!”) encourages the child to focus on t
59、hose things. She might feel anxious about her behaviour. He might question the conditionality (条件性)of your love. He might become more inspired by a parents pleasure than by the process that led to it.One of the guides is to praise the process, not the person. To test this, Dr. Dweck and her team pra
60、ised two groups of children in different ways-one on their efforts, the other on their selves, and researched what happened. It turned out that children praised on their efforts became more confident and felt encouraged to try new things. Even if they failed at first, they were able to work through
61、the solution by applying themselves.We communicate our values through praise. One of those values is autonomy (自主性),so its helpful to praise what your children have control over. This helps keep expectations possible to achieve, and also encourages them to continue doing the activity.Besides, guard
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
