山东省滕州市第一中学2020_2021学年高二英语9月开学收心考试试题含解析202010070374.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 滕州市 第一 中学 2020 _2021 学年 英语 开学 收心 考试 试题 解析 202010070374
- 资源描述:
-
1、山东省滕州市第一中学2020-2021学年高二英语9月开学收心考试试题(含解析)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1.What is coming to Louise?A.Her big party. B.Her birthday. C.The first day of work.2.Where are the speakers?A.In an office. B.At home. C.At a bus stop.3.What might the wom
2、an be?A.A parking attendant. B.A librarian. C.A teacher.4.What are the speakers mainly talking about?A.Childrens health. B.Normal hobbies. C.Their sons bedtime.5.When does the man leave for the office on Tuesday?A.At 7:00. B.At 7:30. C.At 8:00.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对
3、话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What did the woman do on her vacation?A.She mainly sat by the pool.B.She had to rest most of the time.C.She stayed on land for the whole trip.7.What was Sams vacation like,according to the woman?A.It was enjoyable. B.It was rest
4、ful. C.It was a waste of time.听第7段材料,回答第8至10题。8.How does the man feel about movie reviews?A.He has doubts about them. B.He finds them ridiculous. C.He mostly agrees with them.9.According to the woman,what qualifies a person to be an expert?A.The ability to speak out ones opinion.B.Years of experienc
5、e in ones field.C.Logic and influence on others.10.What does the man probably do for a living?A.Hes a judge. B.Hes a teacher. C.Hes a food critic.听第8段材料,回答第11至13题。11.Why is the man moving?A.He wants a smaller house. B.He cant afford his old house.C.He has finished all his projects.12.What does the w
6、oman think about the plan?A.Its great. B.It sounds comfortable. C.Its crazy.13.What will probably be in the new house?A.Simple furniture. B.A big TV. C.A swimming pool.听第9段材料,回答第14至17题。14.How many suitcases does the woman want to deposit?A.Two. B.Five. C.Six.15.What color is the suitcase containing
7、the laptop?A.Black. B.Red C.Brown.16.What will the woman do with her digital products?A.Shell deposit them in Room 213.B.Shell deposit them there.C.Shell take them with her.17.Why will she go to the office on the second floor?A.To check some baggage.B.To wait for her friends.C.To make complaints.听第1
8、0段材料,回答第18至20题。18.What is Ngs first novel mainly about?A.Small-town America. B.A family with a missing child.C.The life of a teenager in America.19.What did Ng say about the Asian characters in her book?A.She wanted to write about race.B.She was surprised she wrote about them.C.She wanted people to
9、know they were real people in her life.20.How do most people feel about the book?A.They think its mysterious. B.They think its simple.C.They think its sad.第一部分 阅读第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWe tried so hard to make things better for our kids that we made them worse.For my grandchildren,Id k
10、now better.Id really like for them to know about hand-me-down clothes and home-made ice cream and leftover meatloaf.I really would.My cherished boys,I hope you learn humility by surviving failure and that you learn to be honest even when no one is looking.I hope you get a black eye fighting for some
11、thing you believe in.I hope you have to share a bedroom with your younger brother.And it is all right to draw a line down the middle of the room,but when he wants to crawl under the covers with you because hes scared,I hope youll let him.And when you want to see a Disney movie and your kid brother w
12、ants to tag along,I hope you take him.I hope you have to walk uphill with,your friends and that you live in a town where you can do it safely.I hope you learn to dig in the dirt and read books,and when you learn to use computers,you also learn how to add and subtract in your head.May you skin your k
13、nee climbing a mountain,burn your hand on the stove and stick your tongue on a frozen flagpole(旗杆).I hope you get sick when someone blows smoke in your face.I dont care if you try beer once,but I hope you wont like it.I sure hope you make time to sit on a porch with your grandpa or go fishing with y
14、our uncle.I hope your mother punishes you when you throw a baseball through a neighbors window,and that she hugs you and kisses you when you give her a plaster of pared mold of your hand.These things I wish for youtough times and disappointment,hard work and happiness.1. Who wrote the letter?A. A gr
15、andmother.B. A grandfather.C. A father.D. A mother.2. What does the author hope for the boys?A. They learn a lesson from a fight with others.B. They know how to calculate with computers.C. They have a close relationship with one another.D. They burn their hand on the stove and stick their tongue on
16、a frozen flagpole.3. Why does the author write the letter?A. To show the boys its not easy growing up.B. To teach the boys dos and donts on the way growing up.C. To help the boys to avoid making mistakes on the way growing up.D. To encourage the boys to fully experience life on the way growing up.【答
17、案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章内容是奶奶给孙辈们的一封信,字里行间充满着奶奶对他们的殷切希望,鼓励孙子们在成长的过程中充分体验生活。【详解】1. 推理判断题。根据第一段中的“For my grandchildren,”和倒数第二段中的“I sure hope you make time to sit on a porch with your grandpa”可推知作者应该是奶奶,A选项正确。故选A项。2. 细节理解题。根据第二段倒数后两句“And it is all rightI hope you take him”可知作者希望孙子们能互相照顾,彼此之间好
18、好相处,C选项正确。故选C项。3. 推理判断题。通读全文可知,本文是奶奶写给孙辈的寄语,充满着奶奶对孩子成长各方面的殷切希望。根据最后一段“These things I wish for youtough times and disappointment,hard work and happiness.”可知,奶奶写这封信是想鼓励孙子们在成长的过程中尝遍生活的酸甜苦辣,充分体验、享受生活。故选D项。BIn George Bernard Shaws Pygmalion,the storyline centers around three main characters:Eliza Doolitt
19、le,Professor Henry Higgins,and Colonel Pickering.Eliza Doolittle is a flower girl who is under the instruction of Professor Higgins and Colonel Pickering to learn proper grammar and phonetics.Eliza can be characterized as a very sensitive(敏感的)and emotional person.She seeks to be treated like a duche
20、ss by men.Her personality clashes(冲突)with the personality of Professor Higgins in an extreme way.Professor Higgins is an arrogant(傲慢的),work-obsessed expert in phonetics who views Eliza simply as an experiment.He is a bachelor who has never found a place for women in his life due to his obsession(痴迷)
21、with language.Colonel Pickering is a gentleman from India who is also an expert in language.He is gentler than Higgins and treats Eliza with respect while maintaining a professional interest in her.These three characters make up the main action of the play as Eliza learns speech of the upper class f
22、rom them.She manages to pass herself off as a Hungarian princess at a formal party.This achievement makes Eliza give credence to the efforts of Higgins and Pickering.After experiencing life in the upper class,Eliza settles for a lower-class life with a man who loves her for who she is and wants to m
23、arry her.After some small and unimportant disputes,Eliza and Higgins remain friends later.Other memorable characters include Mrs Higgins who maintains an authoritative(权威的)figure over her grown son and Mr Doolittle who rises from a dustman to a respected speaker in the community.I think that this is
24、 a good book because it shows that happiness can be achieved without wealth and fame,I highly recommend it due to its emphasis on grammatical and phonetic correctness.4. Eliza learns speech of the upper class because_.A. she wants to do an experimentB. she wants to marry a gentlemanC. she has to pla
25、y a princess at a partyD. she wants to be treated respectfully5. The author highly recommends Pygmalion because it can teach people_.A. to use and speak English in the right waysB. the right attitude towards lifeC. the ways to deal with different peopleD. the determination to succeed6. What does the
26、 underlined part“give credence to”in Paragraph I mean?A. Believe.B. Change.C. Fancy.D. Obtain7. The passage is probably_.A. a research paperB. a teaching planC. a book reportD. a diary【答案】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】本文是一篇读书报告。作者分析了戏剧皮格马利翁中主要人物之间的关系,谈了自己阅读本书的体会,并向读者推荐这本书。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的She seeks to be
27、 treated like a duchess by men.(伊莱扎杜利特尔想让人们像对待公爵夫人那样对待她)可知伊莱扎学习上层阶级的语言,是因为她希望受到尊重。故D项正确。【5题详解】细节理解题。根据最后一句I highly recommend it due to its emphasis on grammatical and phonetic correctness.(我强烈推荐它,因为它强调语法和语音的正确性)可知作者极力推荐皮格马利翁,是因为它可以教人们正确地使用和说英语。故A项正确。【6题详解】词句猜测题。根据上文She manages to pass herself off as
28、 a Hungarian princess at a formal party.可知,伊莱扎杜利特尔想让人们像对待公爵夫人那样对待她,因此推断划线句说明通过希金斯教授和皮克林上校的努力后,她成功地冒充成了公爵夫人。由此可知,这次成功使伊莱扎杜利特尔相信希金斯教授和皮克林上校的努力。划线部分意思与A项“相信”相近,故A项正确。【7题详解】推理判断题。作者首先分析了皮格马利翁中各人物之间的关系,然后,谈到了自己阅读这本书的体会,并向读者推荐这本书,因此这篇文章可能是一篇读书报告,故C项正确。CGrowing pains and gainsIts not easy to grow up. Actua
29、lly its far from easy. Growing up can be a real pain for some of us. We are always doing things that someone else makes us do and arent allowed to do all the things we like. Sometimes we feel trapped, sometimes we are fearful, and sometimes we just dont understand why we cant stay young forever. Whe
30、n we look back on all the hardships in life with a positive attitude(态度), we realize that all of our growing pains actually turn into growing gains!As a young girl my parents forced my sisters and me to do so many things that I never liked. They made me learn to play the violin and then the piano. A
31、t that time I hated music, just because it was what they wanted me to do. But looking back now, I am so glad that my parents encouraged me to take music lessons. Music has enriched my life in so many ways. I realize that my parents and teachers were always pushing me along, not because they wanted m
32、e to suffer but because they wanted me to succeed in life. Theyve always wanted me to have a better life than they did themselves.Every moment of our lives we are either living or dying, so live life to its fullest!We are all going to experience growing pains, but they are just small pains in life.
33、They might seem so huge at the time but we must be strong. Think about how we would feel if we had no fear and live life like that. The future is ours!A little hard work and sweat never hurt anyone!If we realize that these pains are just small bumps(凸块)on our road to success we will realize that our
34、 growing pains are actually growing gains!8. According to Paragraph 1, we learn that when we are young, _.A. life is full of joyB. life is easy for usC. we know we can stay young foreverD. we sometimes cant do things we like9. When the author was young, she was forced by her parents to _.A. take mus
35、ic lessonsB. turn gains into painsC. look back on hardshipsD. live a successful life by suffering a lot10. What does the underlined phrase to its fullest mean?A. Directly.B. Completely.C. Carefully.D. Terribly.11. What can be inferred from the last paragraph?A. Growing pains are necessary for us to
36、grow up.B. We all have to experience growing pains.C. A little hard work and sweat are harmful to us.D. Life without fear is a better choice for us.【答案】8. D 9. A 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,作者从自身的角度向我们讲述了成长中的一些烦恼,并告诉我们,如果我们意识到这些烦恼只是人生成功道路上的小障碍,它们就会变成收获。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的We are always doing things
37、 that someone else makes us do and arent allowed to do all the things we like可知,小时候,有时我们不能做自己喜欢的事情,故D项正确。【9题详解】推理判断题。根据第二段中的At that time I hated music及But looking back now,I am so glad that my parents encouraged me to take music lessons可知,作者小时候,她的父母强迫她上音乐课,故A项正确。【10题详解】词义猜测题。根据画线词前的“Every moment of
38、our lives we are either living or dying”可知,我们的生活只存在两种状态生或死,所以我们要充分过好我们的人生,由此可知画线词词义为“充分地”,故B项正确。【11题详解】推理判断题。根据最后一段尤其是最后一句可知,成长中的烦恼是我们成功路上的一些小小的绊脚石,它们终将成为我们成长中的收获,因此这些烦恼对我们的成长是很有必要的,故A项正确。【点睛】词义猜测题的难度较大,对画线词上下文的理解是关键,例如本篇第3题,so表明画线词前一句是原因,所以抓住画线词前一句是关键,根据画线词前的“Every moment of our lives we are either
39、 living or dying”可知,我们的生活只存在两种状态生或死,所以我们要活得充实,即:充分过好我们的人生,由此可知画线词词义为充分地。DGrowing PainsThe term adulting started as a sort of joke 一一 whenever a millennial(千禧一代)would do something age-appropriate, this was an act of adulting. Now, though, millennials obviously require training in being an adult.Rache
40、l Flehinger has co-founded an Adulting School, which includes online courses on simple sewing, conflict resolution and cooking. The cause for such classes is that many millennials havent left childhood homes 一一 in America 34 percent of adults aged 18 to 34 still lived with their parents as of 2015,
41、up from 26 percent a decade before.Theres a good deal of truth to this. If youre living at home, with Mom and Dad doing their best to spoil((溺爱)you, youre less likely to know how to do laundry, cook or balance a checkbook. Dependency breeds enervation.But heres the catch: Living at home doesnt neces
42、sarily lead to dependency. As of 1940, more than 30 percent of 25- to 29-year-olds lived at home with parents or grandparents. They were adulting, even while living at home. Parents expected their kids to do chores, to prepare for life. Instead of blaming living at home, then, we have to blame our s
43、tyle of parenting. The truth is that weve simply become lazier as parents.So whats the real problem?Were more likely to let our kids crash on our couches(长沙发)than tell them to get a job and pay rent. We dont push our kids to build families of their own, as life expectancy has increased, so has adole
44、scence. Americans arent expected to start building a life, particularly middle- and upper-class Americans, until theyre nearing their 30s. Then the question is how we can encourage young people to adult in non-circumstance-driven fashion.12. What does the last sentence in the third paragraph Depende
45、ncy breeds enervation. mean?A. Parents would like to do housework by themselvesB. Present kids are too lazy to do housework.C. Dependency makes kids unable.D. Kids depend on their parents.13. Which of the following statements is TRUE?A. Millennials would like to be trained in being an adult.B. Paren
46、ts are too lazy to do chores.C. Millennials dont adult because they still live in their childhood homes.D. In the 1940s kids were adulting even when they were living at home.14. Which of the following statements is the main idea of the passage?A. Adulting is hard, but only because parents are too la
47、zy to teach their kids.B. Millennials should leave home early to adult.C. Americans arent expected to start building a life until theyre nearing their 30s.D. Adulting schools with online courses are popular.15. According to the passage, what will be written about next?A. The government should push o
48、ff the age of adulthood.B. Parents should leave kids in charge of society.C. Parents should put responsibility on young people.D. Pushing kids to adult is painful for parents.【答案】12. C 13. D 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了父母懒得教孩子使千禧一代的成人之道很难。【12题详解】词句猜测题。根据该句话前的“If youre living at home, with Mom and
49、 Dad doing their best to spoil((溺爱)you, youre less likely to know how to do laundry, cook or balance a checkbook.”可知,如果父母在家里溺爱你,你就不太可能知道如何洗衣服,做饭或平衡支票簿,此处总结上文,说的是父母溺爱孩子的结果对父母的依赖让孩子失去(自立)能力,故C项正确。【13题详解】细节理解题。根据第四段中“As of 1940, more than 30 percent of 25- to 29-year-olds lived at home with parents or
50、grandparents. They were adulting, even while living at home.”可知,20世纪40年代,即使与父母同住,年轻的孩子也表现得像成人一样,什么都会做,故D项正确。【14题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第四段中的“Instead of blaming living at home, then, we have to blame our style of parenting. The truth is that weve simply become lazier as parents.”可知,父母的教育方式(父母变得越来越懒惰)使孩子很
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-352544.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2020-2021高中人教版语文必修4课件:第4课 柳永词两首 .ppt
