2021版新高考英语人教版一轮核心素养测评 必修1 UNIT 5 NELSON MANDELA—A MODERN HERO WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版新高考英语人教版一轮核心素养测评 必修1 UNIT NELSON MANDELAA MODERN HERO WORD版含解析 2021 新
- 资源描述:
-
1、温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。核心素养测评 五必修1 Unit 5Nelson Mandelaa modern hero(限时35分钟). 阅读理解Role models are powerful. No matter what stage of life youre at, its good to have someone who encourages you to be the best version of yourself. Recent winners of national commend
2、ations(表彰) mean we have a wider range of possible role models. As part of the celebration of the 70th anniversary of the founding of the Peoples Republic of China(PRC), President Xi Jinping signed a presidential decree(主席令)on Sept 17 to award 42 people the Medal of the Republic, the Friendship Medal
3、 and national honorary(荣誉的)titles, China Daily reported. Recipients come from various backgrounds, including scientists, lawmakers, educators, artists, model workers and six non-Chinese individuals. All have made big contributions to the nations construction and development. Chinese scientist Tu You
4、you is one of the eight who were awarded the Medal of the Republic. Tu, who won the 2015 Nobel Prize for her discovery of the malaria drug artemisinin (抗疟药物青蒿素), is the first Chinese citizen to win a Nobel Prize in Physiology or Medicine. She has saved millions of lives worldwide. She has also made
5、important scientific innovations in traditional Chinese medicine. “It is my dream that Chinese medicine will help us conquer(战胜)life-threatening diseases worldwide and that people across the globe will enjoy its benefits, ”Tu once wrote in the science journal Nature Medicine. Tu is not the only one
6、who has given her life to the countrys development. Nan Rendong, before his death in 2017, led the research and development of Chinas Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope(FAST, 500米口径球面射电望远镜), the worlds largest radio telescope. He worked on the project for more than 20 years. The f
7、acility(设备)he designed helps humans search for extraterrestrial civilizations(外星文明)and marked a Chinese technological milestone. His contributions to Chinese astronomy(天文) earned him the title, “the peoples scientist”. Also receiving awards are six foreign friends who have lent their hands to assist
8、 with Chinas prosperity(繁荣). Former French Prime Minister Jean-Pierre Raffarin, an honoree of the Friendship Medal, is an advocate(支持者)of the Belt and Road Initiative. Having worked to strengthen the friendship between French and Chinese people in the past decades, he told Xinhua that he is“sincerel
9、y pleased”with the honor. “To work for this friendship is to work for peace, ”Raffarin said. Thanks to the great efforts made by these heroic figures, we can live in a prosperous and peaceful country. Hopefully these role models can also light the way for future nation building. 【文章大意】榜样的力量是无穷的。作为建国
10、70周年庆典的一部分, 习近平主席签署了一项主席令嘉奖对国家建设和发展做出杰出贡献的屠呦呦、南仁东以及法国前总理Jean-Pierre Raffarin等人。文章主要介绍了这三位杰出人物的事迹。1. Whats the main purpose of the article?A. To express thanks to national heroes. B. To tell readers what makes a good role model. C. To describe the national honorary titles awarded recently. D. To intr
11、oduce some of the people who won national awards. 【解析】选D。目的意图题。根据文章第一段首句“Role models are powerful. ”与第二段习近平签署的嘉奖主席令以及后文对三位杰出人物的介绍可知, 本文的写作目的就是介绍获奖的人。2. What do we know about Tu Youyou?A. She is the only woman to be awarded the Medal of the Republic. B. She won a Nobel Prize for her discovery of arte
12、misinin in 2017. C. She has helped millions of people around the world defeat malaria. D. She has helped traditional Chinese medicine gain popularity worldwide. 【解析】选C。细节理解题。根据第三段中的“Tu, who won the 2015 Nobel Prize for her discovery of the malaria drug artemisinin. . . she has saved millions of live
13、s worldwide. ”可知, 屠呦呦发现了抗疟药物青蒿素, 挽救了世界上数百万人们的生命, 也因此获得了2015年的诺贝尔奖。3. Nan Rendong was awarded for his contributions in the field of _. A. lawB. agricultureC. astronomyD. education【解析】选C。细节理解题。根据第五段的描述可知, 南仁东曾经主导研究和发展了500米口径球面射电望远镜(FAST), 这是世界上最大的电波天文望远镜。由此可知, 他的贡献在天文领域。4. Why did Jean-Pierre Raffarin
14、 receive an award?A. He introduced Chinese education to France. B. He has helped improve China-France relations. C. He has organized many cultural activities in China. D. He has devoted himself to Chinas economy【解析】选B。细节理解题。根据倒数第二段中的“Jean-Pierre Raffarin. . . Having worked to strengthen the friendsh
15、ip between French and Chinese people in the past decades. . . ”。可知, Jean-Pierre Raffarin获奖, 是因为他帮助改善了中法关系。 . 完形填空When I was eighteen, I couldnt wait to get my first job, which meant I made the first step toward adulthood. But it was difficult to get a work permit. One day I was dropped off by my par
16、ents at the 1 , where applicants took their physical tests for work permits. Although I had night blindness, my vision was clearer during the day, which helped me walk 2 by myself. Then the doctor began the 3. He looked into my eyes with a bright light. “I suggest your parents take you to an eye spe
17、cialist, ” he said, “I suspect you have a retinal(视网膜的) disease. If you do, youll never 4 a day in your life. . . ”My parents did take me to specialists. After much time and money spent seeking an 5 result, it was determined that I had an eye disease that slowly 6 a person of sight. But still, durin
18、g daylight, I could walk without 7. I could read, but not for hours. My eyes began to tear and words slipped off the page when I read more than a few pages. However, no matter how 8 my eyes became, I never gave up reading. I knew the names of great writers as well as the most popular music stars. Th
19、eir words were powerful, which 9 me to try writing. Soon writing brought me a lot of 10 each time I completed a paper. Then an important phone call from an editor changed my life. An article I penned appeared in a local newspaper. The newspaper, to my 11, continued to print my work. Next, a book ser
20、ies published several of my essays. I got interested in writing and 12 up with each acceptance. Now, I have numerous essays and articles in 13. Should I be thanking that misguided doctor? By falsely predicting that I could never work a day, he fueled my 14 into success. He set the bar too 15 and foc
21、used on what I wouldnt be able to do. Yet I proved what I could do. 【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一名医生错误的预言反而让作者勇于与困难作斗争, 并喜欢上了写作, 最终成功的故事。1. A. station B. clinic C. company D. lab【解析】选B。 station车站; clinic诊所;company公司; lab实验室。根据下文“where applicants took their physical tests for work permits”可知, 那些申请者们都在那个地方做身
22、体检查, 故可知当时作者是在“诊所”里体检。故选B。2. A. silently B. suddenlyC. proudly D. easily【解析】选D。silently安静地; suddenly忽然; proudly骄傲地;easily容易地。根据语境, 当时作者有夜盲症, 但在白天看得很清楚, 所以他还是能够很“容易地”自己走路。故选D。3. A. operation B. examination C. argument D. treatment【解析】选B。 operation手术; examination检查;argument争论;treatment治疗。根据上文提示, 可知作者在
23、诊所做身体“检查”。故选B。4. A. rest B. live C. work D. sleep【解析】选C。rest休息; live生活; work工作;sleep睡觉。根据文章最后一段第二句中的“I could never work a day”可知, 此处用work, 故选C。5. A. urgent B. obviousC. ordinary D. accurate【解析】选D。 urgent紧急的; obvious明显的; ordinary普通的; accurate准确的。根据后文“it was determined that I had an eye disease”提到最终确定
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-353535.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
