山西省太原市第五中学2022届高三上学期9月月考试题英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省太原市第五中学2022届高三上学期9月月考试题英语试题 WORD版含解析 山西省 太原市 第五 中学 2022 届高三 上学 月月 考试题 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、太原五中202122022学年度第一学期月考高三英语(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)I.阅读理解(共两节;满分60分)第一节阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题3分,共45分)AThese days, there are virtual classrooms, virtual museums Now come virtual summer camps. For those kids who dont want to leave home, they can still enjoy summer camp activities that
2、 range from do-it-yourself mini construction projects and exploring technology skills to reading challenges and crafts (工艺). Enter Walmart and Amazon These companies, not usually in the business of promoting summer camps, are offering their own versions of virtual summer camps.AmazonThrough Camp Han
3、dmade, customers are provided with arts and crafts workshops and a group discussion. Whats more, Handmade has a wide selection of offerings from crafting experts, which are available to all campers.WalmartDrew Barrymore, Neil Patrick Harris, LeBron James, Mina Menzel and Todd Oldham are stepping out
4、side of their day job to serve as camp counselors (顾问). The celebrities will lead sessions on arts and crafts, fitness and other activities.Barnes & NobleThe bookstore launched the Summer Reading Program for kids between first and sixth grades. Kids can earn one free book at Barnes & Noble if they r
5、ead any eight books this summer and record them in this Summer Reading Journal.BOOK IT!Parents, join us for our first-ever virtual Camp BOOK IT! Track your kids reading for the summer in BOOK IT!s digital dashboard. When kids meet their monthly reading goal, they will receive a free one-topping Pers
6、onal Pan Pizza.1. What do Amazons and Walmarts camps have in common?A. They use celebrities influence.B. They show kids the life of artists.C. They help improve kids practical ability.D. They can strengthen kids physical health.2. What is special about BOOK IT! s camp?A. It needs parental involvemen
7、t.B. It has age limits for participants.C. It aims to form kids reading habits.D. It rewards kids for completing its tasks.3. Whats the purpose of this text?A. To advertise some companies.B. To compare some virtual summer camps.C. To promote traditional camp activities.D. To recommend some virtual s
8、ummer camps.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一些公司提供给孩子们的虚拟夏令营项目。【1题详解】推理判断题。根据文章“Amazon (亚马逊)”部分中的“Through Camp Handmade, customers are provided with arts and crafts workshops and a group discussion. (除了手工制作的夏令营,顾客还可以参加手工作坊和小组讨论)”以及“Walmart (沃尔玛)”部分中的“The celebrities will lead sessions on a
9、rts and crafts (这些名人将主持艺术和手工艺方面的会议)”可推知,亚马逊和沃尔玛的夏令营都开展了手工艺活动,有助于提高孩子的实践能力。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章“BOOK IT!”部分中的“Parents, join us for our first-ever virtual Camp BOOK IT! Track your kids reading for the summer in BOOK IT!s digital dashboard. (家长们,加入我们的首次虚拟露营BOOK IT!。在BOOK IT!的数字仪表板中跟踪您孩子的夏季阅读情况)”可知,BOO
10、K IT!的夏令营需要父母的参与。故选A项。【3题详解】推理判断题。通读全文,再根据文章第一段“Now come virtual summer camps. (现在有了虚拟夏令营)”以及“These companies, not usually in the business of promoting summer camps, are offering their own versions of virtual summer camps. (这些公司通常不从事推广夏令营的业务,但他们提供了自己版本的虚拟夏令营)”所以本文的目的时推荐一些虚拟夏令营项目。故选D。BSubtler stars s
11、hines brightEvery once in a while, a movie star comes along who has a personality that shines as brightly off screen as it does in their films. And for nearly 40 years, American actress and producer Frances McDormand has been one such movie star.Since 1984, she has starred in more than 50 films and
12、television shows. McDormand won her first two Oscars for her roles in the film Fargo in 1997 and Three Billboards Outside Ebbing, Missouri in 2018. Most recently, she won her third Best Actress award at the 93rd Academy Awards for her role in Nomadland. In the film, McDormand plays Fern, a poor migr
13、ant worker who lives out of her van while traveling the United States looking for odd jobs.Although McDormand won the hearts of many early on in her career, there was a time when she didnt enjoy being a celebrity, and even stopped speaking to the media for a number of years. During an interview with
14、 Yahoo News in 2015, she explained, “I was starting to not like the job of acting because it also involved not just the promotion of what Id done, but myself.”However, as she was convinced that her place in the spotlight gave her the ability to reach millions of people, McDormand decided to use that
15、 power for something positive. In the years since, she has continued to portray complex female characters that challenge ideas of what a woman is supposed to be. Also, at 63 years old, she often discusses how important it is for society to change its views about aging, especially with regard to wome
16、n.One of her biggest headline moments came in 2018 during her acceptance speech for her second Best Actress award. She used the opportunity to encourage her colleagues to be more mindful of the “Inclusion Rider” something that actors and producers can ask for in their contracts that guarantees the m
17、ovies they work on will hire a diverse crew that includes women, people in black, Asian and Latino communities, or those with disabilities.According to Refinery29, McDormand will continue using her power to change the system that she lives and works in Hollywood.4. Why did McDormand avoid the media?
18、A. She got tired of acting.B. She disliked self-promotion.C. She was fed up with fake news.D. She suffered a failure in her career.5. What makes McDormand want to continue acting?A. Her desire for power and fame.B. Her awareness of her selfishness.C. Her fear of being forgotten.D. Her will to make a
19、 difference.6. What does the article tell us about the “Inclusion Rider”?A. It was first proposed by Frances McDormand.B. It is a necessary part of actors contracts.C. It helps boost gender and racial diversity of movie crews.D. It aims to boost employment in the film industry.7. What can we learn f
20、rom McDormand?A. Its never too old to learn.B. It is unnecessary to strive for perfection.C. We should use our ability to create a better world.D. We should take responsibility for our actions.【答案】4. B 5. D 6. C 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了美国女演员兼制片人弗朗西斯麦克多蒙德利用自身影响力,塑造复杂的女性角色,挑战人们对女性的固有观念。【4题详解】细节理解题。
21、根据第三段“Although McDormand won the hearts of many early on in her career, there was a time when she didnt enjoy being a celebrity, and even stopped speaking to the media for a number of years. During an interview with Yahoo News in 2015, she explained, “I was starting to not like the job of acting bec
22、ause it also involved not just the promotion of what Id done, but myself.”(尽管麦克多蒙德在她的职业生涯早期就赢得了许多人的心,但有一段时间她并不喜欢做名人,甚至有好几年都不接受媒体采访。 在2015年接受雅虎新闻采访时,她解释说:“我开始不喜欢演戏这个工作,因为它不仅要宣传我做过的事情,还要宣传我自己。”)”可知,麦克多蒙德回避媒体是因为她不喜欢自我推销。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第四段中“However, as she was convinced that her place in the spotligh
23、t gave her the ability to reach millions of people, McDormand decided to use that power for something positive. In the years since, she has continued to portray complex female characters that challenge ideas of what a woman is supposed to be.(然而,当她确信她的聚光灯给了她接触数百万人的能力时,麦克多蒙德决定用这种力量做一些积极的事情。在那之后的几年里,她
24、继续塑造复杂的女性角色,挑战人们对女人应该是什么样的观念)”可知,麦克多蒙德想做出改变的意愿让她想继续演戏。故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“She used the opportunity to encourage her colleagues to be more mindful of the “Inclusion Rider”, something that actors and producers can ask for in their contracts that guarantees the movies they work on will hire a dive
25、rse crew that includes women, people in black, Asian and Latino communities, or those with disabilities.(她利用这个机会鼓励她的同事更加注意“包容附加条款”,这是演员和制片人可以在他们的合同中要求的东西,保证他们工作的电影将雇用一个多样化的工作人员,包括妇女、黑人、亚洲和拉丁裔社区的人,或那些残疾人)”可知,包容附加条款有助于促进电影工作人员的性别和种族多样性。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第四段中“However, as she was convinced that her plac
26、e in the spotlight gave her the ability to reach millions of people, McDormand decided to use that power for something positive. In the years since, she has continued to portray complex female characters that challenge ideas of what a woman is supposed to be.(然而,当她确信她的聚光灯给了她接触数百万人的能力时,麦克多蒙德决定用这种力量做一
27、些积极的事情。在那之后的几年里,她继续塑造复杂的女性角色,挑战人们对女人应该是什么样的观念)”;倒数第二段中“She used the opportunity to encourage her colleagues to be more mindful of the “Inclusion Rider”, something that actors and producers can ask for in their contracts that guarantees the movies they work on will hire a diverse crew that includes w
28、omen, people in black, Asian and Latino communities, or those with disabilities.(她利用这个机会鼓励她的同事更加注意“包容附加条款”,这是演员和制片人可以在他们的合同中要求的东西,保证他们工作的电影将雇用一个多样化的工作人员,包括妇女、黑人、亚洲和拉丁裔社区的人,或那些残疾人)”以及最后一段“According to Refinery29, McDormand will continue using her power to change the system that she lives and works in
29、 Hollywood.(据Refinery29报道,麦克多蒙德将继续利用她的权力改变她在好莱坞生活和工作的制度)”可推知,我们能从麦克多蒙德身上学到:我们应该用我们的能力创造一个更美好的世界。故选C。CTraveling through timeAs children, we dream of growing older; when we are older, we dream of being children. We let our lives pass us by because we have yet to learn that the harder you yearn for tim
30、e, the faster it passes. This is how my story begins.In October of my freshman year, I took an accidental trip down memory lane. One day after school, I decided to take the long way home. I needed time to think. So off I went, walking through the grass. That was how I came to find a gap in the fence
31、 lining the school property. I passed through this gap and followed the treeline until I found myself in the far fields behind the neighborhood.Suddenly, I remembered it was here through the fence between the school and the fields that I watched older kids having their high school graduation ceremon
32、y. In cap and gown (长袍), they stood in the middle of the field. They looked like they were having the most fun I had ever seen anyone have; they looked free.Years later, I walked through that field on my way home from that same high school. The soccer nets were long gone, and the paint lines had was
33、hed away with the rain, but there it was, just as I remembered it. The old field felt like a moment trapped in time, a long-forgotten memory. Here I was, standing in between my past and my present and trying so hard to figure out just how all of those years had passed me by so quickly. The gap in th
34、e fence seemed like a distinct line between my years. A doorway between 5 and 15.Ive since given this place a name, Tempus Illud, a place between places. I try to take the long way home at least once a month now. Sometimes, when I cross that bridge, I see that younger version of myself. She is so yo
35、ung and so desperate to speed up time. I see her peering through the fence at those graduates in the cap and gown, and shes wishing she could be just like them. She, too, could feel so free that she might just grow wings and fly away. Now Im preparing to wear the cap and gown in a few short months.
36、But this time, I wish to leave time to its own devices.The harder you yearn for time, the faster it passes you by. So I no longer yearn. The passage of time is inevitable, and you cant avoid it, but you can appreciate it. James Taylor sings, “The secret of life is enjoying the passage of time Nobody
37、 knows how we got to the top of the hill, but since were on our way down, we might as well enjoy the ride.”8. How did the author feel when she saw the older kids graduation ceremony?A. Jealous.B. Curious.C. Admiring.D. Unconcerned.9. What is the significance of Tempus Illud to the author?A. It honor
38、s her best childhood memory.B. It bridges her past, present and future.C. It shows the miracle of frozen time.D. It symbolizes high school graduation.10. What is the authors perspective on time at the end?A. She is addicted to the past.B. She yearns for time to pass quicker.C. She wants to run after
39、 time.D. She decides to enjoy the moment.11. What is the authors main purpose in writing the article?A. To suggest that time brings the truth to light.B. To show that tough times never last.C. To explain how time changes everything.D. To share her changing attitude toward time.【答案】8. C 9. B 10. D 11
40、. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者回想过去,分享了她对时间的态度变化。【8题详解】推理判断题。根据第三段“They looked like they were having the most fun I had ever seen anyone have; they looked free.(他们看上去是我所见过的最开心的人;他们看起来很自由。)”可知,当作者看到大孩子们的毕业典礼时很是羡慕。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第三段“Here I was, standing in between my past and my present and trying so h
41、ard to figure out just how all of those years had passed me by so quickly.(我站在这里,站在我的过去和我的现在之间,努力地想弄明白那些年是怎么这么快就过去了。)”以及第四段“Ive since given this place a name, Tempus Illud, a place between places.(我给这个地方起了个名字,Tempus Illud,一个介于两地之间的地方。)”可推断,Tempus Illud连接着她的过去、现在和未来。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“The passag
42、e of time is inevitable, and you cant avoid it, but you can appreciate it. James Taylor sings, “The secret of life is enjoying the passage of time Nobody knows how we got to the top of the hill, but since were on our way down, we might as well enjoy the ride.”( 时间的流逝是不可避免的,你无法避免它,但你可以享受它。詹姆斯泰勒唱道:“生命
43、的秘密就是享受时间的流逝没有人知道我们是如何到达山顶的,但既然我们正在下山,我们不妨享受这段旅程。”)”可知,作者决定享受这一刻。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“The harder you yearn for time, the faster it passes you by. So I no longer yearn. The passage of time is inevitable, and you cant avoid it, but you can appreciate it.(你越渴望时间,它就越快地离开你。所以我不再渴望。时间的流逝是不可避免的,你无法避免它,但
44、你可以享受它。)”以及全篇叙述可知,作者的目的是为了分享她对时间的态度变化。故选D。DA new website will allow anyone in the world to access millions of wildlife photos taken by camera traps.Researchers in the field often use camera traps to photograph the lives of animals. These fixed cameras have a sensor (传感器) that is started by heat or m
45、ovement, letting researchers monitor animals without disturbing them.The traps can be used for months at a time, sometimes taking hundreds of thousands of pictures. But these images, and the valuable information they reveal, usually just sit on researchers hard drives, unavailable to anyone else, ac
46、cording to Jorge Ahumada, a scientist of environmental nonprofit Conservation International.So Ahumada started creating an online platform where researchers could share their photos. Wildlife Insights was launched in December 2019 as the worlds largest camera-trap database, hosting over 4.5 million
47、images.As well as making images available to other researchers, the site uses Artificial Intelligence (AI) designed by Google to overcome a key problem with these kinds of photos: Camera traps produce lots of images to manually analyze, says Ahumada, many of which are blank images. Manually sorting
48、and deleting these photos is a laborious task.To solve that, after someone uploads images to the Wildlife Insights database, its AI examines if the images were taken from a camera trap and automatically removes all blank images. If there is an animal in the image, the AI will identify the species. N
49、ow the AI recognizes about 450 animal species, which Ahumada says will increase over time as more images are collected from all parts of the world.Apart from collecting and reviewing the images, the platform will provide analytics (数据分析) that could show trends in species population for different pro
50、jects. That information could help researchers understand whether a species is increasing its range or if its numbers are falling.While open access is key, the platform has taken steps to make sure this information doesnt get into the wrong hands. “You will have to ask Wildlife Insights for permissi
51、on to get the locations of the images,” said Ahumada. “That is an examination process that we will manage carefully because we know that poachers (偷猎者) and other people with illegal purposes will use this information to find endangered species.”12. What do we know about photos taken by camera traps?
52、A. They may be blank images.B. They are available to all wildlife lovers.C. They can be uploaded to the database by AI.D. They can be used for photography competitions.13. What does the underlined word “laborious” in paragraph 5 probably mean?A. Basic.B. Major.C. Tough.D. Complex.14. Whats the funct
53、ion of AI on the site?A. Download photos from the platform.B. Identify the location of the images.C. Monitor animals through camera traps.D. Remove blank images.15. What is the last paragraph mainly about?A. The importance of using AI.B. The importance of keeping the information safe.C. The importan
54、ce of starting an examination process.D. The importance of protecting endangered animals.【答案】12. A 13. C 14. D 15. B【解析】【分析】本文是说明文。本文讲述了一个将允许世界上任何人访问数百万野生动物的新网站,该网站还从事着人工智能删除空白照片和保护照片安全的任务。【12题详解】细节理解题。根据第五段“As well as making images available to other researchers, the site uses Artificial Intelligen
55、ce (AI) designed by Google to overcome a key problem with these kinds of photos: Camera traps produce lots of images to manually analyze, says Ahumada, many of which are blank images. ”(除了向其他研究人员提供图像,该网站还使用了谷歌设计的人工智能(AI),以克服这类照片的一个关键问题:Ahumada说,相机陷阱产生大量图像,需要手工分析,其中许多是空白图像。)可知,由相机陷阱拍摄的照片可能是空白图像。故选A。【
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-354668.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
