山东省青岛市2021届高三5月自主检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省青岛市2021届高三5月自主检测英语试题 WORD版含解析 山东省 青岛市 2021 届高三 自主 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、青岛市2021年高三自主检测英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读 (共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AIf you have difficulty deciding on your book li
2、st, the following ideas shared by some great talents might help you out.Read books from eras past / Albert EinsteinKeeping up with current events and latest books from the bestseller list is a big job, but Albert Einstein thought it was vital to leave some room for older works, too. Otherwise, youd
3、be “completely dependent on the prejudices and fashions of your times,” he wrote in a 1952 journal article.Dont jump too quickly from book to book / SenecaSeneca, a first-century Roman Stoic philosopher, believed that reading too wide a variety in too short a time would keep the teachings from leavi
4、ng a lasting impression on you. “You must spend much time among a limited number of master thinkers, if you would gain ideas which shall win firm hold in your mind,” he wrote.Shop at secondhand bookstores / Virginia WoolfIn her essay Street Haunting, Virginia Woolf described the benefits of shopping
5、 in secondhand bookstores, where the works “have come together in vast flocks of various feather, and have a charm which the carefully chosen books of the library lack.”According to Woolf, looking through used books gives you the chance to come across something that wouldnt have risen to the attenti
6、on of librarians and booksellers, who are often much more selective in building their collections than secondhand bookstore owners.You can skip outdated science works, but not old literature / Edward Lytton19th-century British novelist and Parliamentarian Edward Lytton was a firm believer in the val
7、ue of reading old literature.“In science, read, by preference, the newest works; in literature, the oldest,” he wrote in his 1863 essay collection Caxtoniana. “The classic literature is always modern. New books revive and redecorate old ideas; old books suggest and inspire new ideas.”1. Who held the
8、 idea that great works should be digested?A. Albert Einstein.B. Seneca.C. Virginia Woolf.D. Edward Lytton.2. What attracted Virginia Woolf to secondhand bookstores?A. A lower price.B. A wider range.C. A more careful collection.D. A better service.3. How did Edward Lytton find the classic literature?
9、A. Interesting.B. Outdated.C. Challenging.D. Valuable.【答案】1. B 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。如果你在确定你的书单上有困难,以下一些伟大的天才分享的想法可能会帮助你。短文对此进行了介绍。【1题详解】细节理解题。根据Dont jump too quickly from book to book / Seneca中的“Seneca, a first-century Roman Stoic philosopher, believed that reading too wide a variety in too shor
10、t a time would keep the teachings from leaving a lasting impression on you. “You must spend much time among a limited number of master thinkers, if you would gain ideas which shall win firm hold in your mind,” he wrote.” 公元一世纪的古罗马斯多葛派哲学家Seneca认为,在短时间内读书太杂会让自己无法长久铭记从书中获得的教益。他在给罗马作家卢西利厄斯的信中写道:“你必须花时间品
11、读少数几位伟大思想家的作品,这样才能让教益常驻心间。由此可知,Seneca认为伟大的作品应该被消化。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Shop at secondhand bookstores / Virginia Woolf中的“In her essay Street Haunting, Virginia Woolf described the benefits of shopping in secondhand bookstores, where the works “have come together in vast flocks of various feather, and h
12、ave a charm which the carefully chosen books of the library lack.”可知,弗吉尼亚伍尔芙在她的散文街头漫步中描述了在二手书店买书的好处,在那里各种书籍“像斑驳的羽毛一样堆在一起,这种魅力正是图书馆里中规中矩的藏书所欠缺的。”由此可知,范围更广的图书引了弗吉尼亚伍尔夫去二手书店。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据You can skip outdated science works, but not old literature / Edward Lytton中的“19th-century British novelist an
13、d Parliamentarian Edward Lytton was a firm believer in the value of reading old literature.”可知,19世纪英国小说家、议会议员爱德华鲍沃尔-李敦是古文学价值的坚定信徒。由此可知,爱德华鲍沃尔-李敦认为古典文学是有价值的。故选D项。BGuanmei, a 65-year-old woman of the Dong ethnic group, is the inheritor of the Grand Song of Dong (侗族大歌), a national intangible cultural h
14、eritage in China. Her hometown Zaidai Village in Guizhou, southwestern China, is home to the Grand Song of the Dong ethnic group.The Grand Song of Dong dates from more than 2,500 years ago. The way Dong singers use their vocal cords (声带) is different from how formally trained singers do. It is a fol
15、k chorus with multi-parts, no conductor, and no accompaniment. Organically growing from their natural surroundings, it is recognized internationally as “the sound of Nature.”Before the Dong people had a writing system in 1958, the Dong culture, their history and stories were all recorded by means of
16、 songs. As a Dong saying goes, “Rice feeds the body and songs enrich the soul”. The Dong people sing right from their childhood. While not singing, they all work in their rice field.Guanmei has been singing the Grand Song of Dong all her life, making her a famous singing teacher in her hometown and
17、nearby areas. “The songs are our means of passing on wisdom, knowledge and life experiences to others. I will not exist in this world 100 years later, but Grand songs will. Im honored to do this job, ” Guanmei said.Kind-hearted, Guanmei has been volunteering to teach the Grand Song of Dong to the Do
18、ng children for over 30 years. Now she has more than 300 students. Guanmei is pleased to see the village children come to her house willingly when they have free time.“Nowadays, more and more young people leave the village and settle in cities. Decades later, the Dong children out of the village mig
19、ht know nothing about Grand songs. We should do something just now. Its our mission. What is once lost might be lost forever,” added Guanmei.4. What makes the Grand Song of Dong known as “the sound of Nature”?A. The outstanding conductor.B. The special musical instrument.C. The attractive natural en
20、vironment.D. The inspiration from nature.5. What can we know about the Dong ethnic culture?A. The Dong singers are professionals.B. The Dong culture before 1958 has been largely lost.C. Singing is of vital importance to the Dong people.D. They have a written language with a history of over 2,500 yea
21、rs.6. How does Guanmei feel about the future of Grand songs?A. Concerned.B. Sympathetic.C. Optimistic.D. Satisfied.7. Whats the authors main purpose in writing the passage?A. To call on young people to return to the Dong village.B. To guide the Dong children to learn the Grand Song of Dong.C. To sho
22、w a womans efforts to keep the Dong culture alive.D. To instruct people to appreciate the Grand Song of Dong.【答案】4. D 5. C 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章展示了一个女人为保持侗族文化的活力所做的努力。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“The way Dong singers use their vocal cords (声带 ) is different from how formally trained singers do. It is a
23、folk chorus with multi-parts, no conductor, and no accompaniment.Organically growing from their natural surroundings, it is recognized internationally as “the sound of Nature.”(侗族歌手使用声带的方式,与受过正规训练的歌手不同。这是一个民间合唱团,由多个部分组成,没有指挥,没有伴奏。从自然环境中有机生长,它被国际公认为“自然之声”)可知,侗族大歌是源自于从自然环境中所得到的灵感,所以被称为自然之声。选项D与文意相符,故选
24、D。【5题详解】细节理解题。根据第三段第一句“Before the Dong people had a writing system in 1958, the Dong culture, their history and stories were all recorded by means of songs. ”(1958年侗族还没有文字系统之前,侗族文化、侗族历史和侗族故事都是通过歌曲来记录的。)可知,歌曲在侗族的文化中意义重大。选项C与文意相符,故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“Decades later, the Dong children out of the vill
25、age might know nothing about Grand songs. We should do something just now. Its our mission. What is once lost might be lost forever,” added Guanmei .”(“几十年后,村里的侗族孩子可能对大歌一无所知。我们现在应该做点什么。这是我们的任务。一旦失去,就可能永远失去。”关梅补充道。)可推知,对于侗族大歌的未来,关梅是担忧的。选项A符合题意,故选A。【7题详解】推理判断题。根据第一段“Guanmei, a 65-year-old woman of the
26、 Dong ethnic group, is the inheritor of the Grand Song of Dong (侗族大歌), a national intangible cultural heritage in China. ”(现年65岁的侗族妇女关梅是侗族非物质文化遗产侗族大歌的继承人。),第四段中 “Guanmei has been singing the Grand Song of Dong all her life, making her a famous singing teacher in her hometown and nearby areas.”(关梅一生都
27、在唱侗族大歌,使她成为了家乡和附近地区著名的歌唱教师。)和第五段“Kind-hearted, Guanmei has been volunteering to teach the Grand Song of Dong to the Dong children for over 30 years.”(三十多年来,善良的关梅一直自愿教侗族儿童唱侗族大歌。)可知,本篇文章主要是介绍了为了侗族大歌能够得到传承,一位普通女人所做的努力。选项C与文意相符,故选C。COverly focusing on your goals may actually be counterproductive in the
28、long run. Take it from an Olympic athlete.After Brenda Martinez, a US Olympic runner, lost her balance in the 800-meter run, she lost the race that would qualify her for the Olympics. Instead of focusing on her failure, she prepared to win in the next race. “The track doesnt care about your feelings
29、,” she told New York Magazine Intelligence. “Youve just got to move forward.” She did indeed move forward and ended up winning third place in the 1500-meter race a week later to qualify for the Olympics in Rio. Instead of attaching herself to the goal of making the Olympic team, she concentrated on
30、the process.Researchers from Harvard found that overemphasizing goals based on measurable outcomes often leads to risk-taking, improper behavior and reduced motivation.When you become overly focused on achieving the goal, you may lose sight of your original purpose for accomplishing the goal in the
31、first place. Another danger is actually completing the goal without setting a plan for whats next. For example, some marathon runners experience whats called the “post-race blues”. Achieving your goal may cause you to drop the good habits that got you there in the first place.“After you set a goal,
32、its best to shift your focus from the goal itself to the process that gives you the best chance of achieving it; and to judge yourself based on how well you manage that process,” columnist Brad Stulberg said.Ultimately, changing your mindset from goals to process will lead you to achieve small victo
33、ries on your way to accomplishing long-term goals. It leaves you with a sense of satisfaction and accomplishment, regardless of the measurable outcome.8. What does the underlined word “counterproductive” in paragraph 1 mean?A. Influential.B. Harmful.C. Satisfying.D. Unpredictable.9. What does the wr
34、iter want to tell us by referring to Brenda Martinezs story?A. The ways to deal with failure.B. The process matters more.C. Determination means a lot for an athlete.D. The consequence of making the right decision.10. Why may some marathon runners experience the “post-race blues”?A. Because they are
35、satisfied with their achievements.B. Because they havent gained what they want.C. Because they havent got a further plan.D. Because they lose sight of their original purpose.11. What does the last paragraph mainly talk about?A. How to set a long-term goal.B. The way to realize your aim.C. The benefi
36、ts of fixing on the process.D. How to shift your focus from goal to process.【答案】8. B 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。哈佛大学的研究人员发现,过分强调基于可衡量结果的目标往往会导致冒险、不当行为和动机降低,也就是说从长远来看,过度关注你的目标可能会有害。文章通过具体的任务和事例来说明了这一发现。【8题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Overly focusing on your goals may actually be”以及第三段“Researchers from Harva
37、rd found that overemphasizing goals based on measurable outcomes often leads to risk-taking, improper behavior and reduced motivation. (哈佛大学的研究人员发现,过分强调基于可衡量结果的目标往往会导致冒险、不当行为和动机降低)”可知,根据研究人员的发现可知,从长远来看,过度关注你的目标可能会有害。故画线词意思是“有害的”。A. Influential.有影响的;B. Harmful.有害的;C. Satisfying.令人满意的;D. Unpredictable
38、.不可预测的。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段“After Brenda Martinez, a US Olympic runner, lost her balance in the 800-meter run, she lost the race that would qualify her for the Olympics. Instead of focusing on her failure, she prepared to win in the next race. “The track doesnt care about your feelings,” she told N
39、ew York Magazine Intelligence. “Youve just got to move forward.” She did indeed move forward and ended up winning third place in the 1500-meter race a week later to qualify for the Olympics in Rio. Instead of attaching herself to the goal of making the Olympic team, she concentrated on the process.(
40、美国奥运选手Brenda Martinez在800米赛跑中失去了平衡,失去了参加奥运会的资格。她没有把注意力集中在自己的失败上,而是准备在下一场比赛中获胜。她告诉纽约杂志情报:“赛道并不在乎你的感受,你必须往前走。”她确实继续前进,并最终在1500米比赛中获得第三名,在里约热内卢获得奥运会资格。 她没有专注于成为奥运代表队的目标,而是专注于过程)”可推知,作者想通过Brenda Martinez的故事告诉我们过程更重要。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段中“Another danger is actually completing the goal without setting a
41、 plan for whats next. For example, some marathon runners experience whats called the “post-race blues”. Achieving your goal may cause you to drop the good habits that got you there in the first place.(另一个危险是,没有为下一步做什么设定计划就完成了目标。例如,一些马拉松运动员会经历所谓“赛后抑郁”。实现你的目标可能会导致你放弃最初让你达到目标的好习惯)”可知,一些马拉松运动员会经历“赛后抑郁”是
42、因为他们没有进一步的计划。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段“Ultimately, changing your mindset from goals to process will lead you to achieve small victories on your way to accomplishing long-term goals. It leaves you with a sense of satisfaction and accomplishment, regardless of the measurable outcome.(最终,改变你的思维方式,从目标到过程,
43、会让你在实现长期目标的路上取得小的胜利。它给你一种满足感和成就感,不管结果如何)”可知,最后一段主要讲了专注于过程的好处。故选C。DA master of words, a literary genius and a philosopher, Russian author Leo Tolstoy (1828-1910) is known by many as the greatest writer of all time. Even in 2020, 110 years after his death, his two greatest masterpieces, War and Peace
44、and Anna Karenina, continue to be widely read, appreciated and highly influential.“If the world could write by itself, it would write like Tolstoy,” the Russian author Isaak Babel once said. Tolstoys realistic fiction is famous for its powers of observation and ability to mine the depths of human co
45、nsciousness, such as the psychological exploration of a married woman in Anna Karenina. In War and Peace, Tolstoy also describes Russias national soul and expresses public unity through his many characters. His characters feel alive; they grow, they change and they stick in the minds of readers long
46、 after the final page is turned.Tolstoys influence on literature is without comparison. Authors regularly mention his novels as their highest ambition, works that they could only dream of writing themselves. American writer Francis Scott called Tolstoy the “greatest of all novelists” in his essay. H
47、e wrote, “from his first words, we can be sure of one thing at any rate here is a man who sees what we see, who proceeds, too, as we are accustomed to proceeding, not from the outside inwards but from the inside outwards.”“He defends fundamental values such as love, friendship and family relations.
48、He gives positive answers to the questions mankind is asking. In this sense he gives more hope,” Tolstoys great-great grandson, Vladimir Ilyich Tolstoy, said.Tolstoys message of peace has even had an effect on the real world. He inspired the leader of Indias independence movement, Mahatma Ghandi, an
49、d his philosophy of non-violence over the course of a year in which they wrote letters to each other.12. What does the second paragraph intend to tell us?A. The writing style of Tolstoy.B. Tolstoys influence on other authors.C. The characters in Tolstoys works.D. The introduction to the greatest wor
50、ks of Tolstoy.13. Which words can best describe Tolstoy according to the passage?A. Humorous and caring.B. Determined and optimistic.C. Productive and hard-working.D. Insightful and peace-loving.14. How does the author introduce Tolstoy in this passage?A. By contrasting with other authors.B. By anal
51、yzing characteristics of his works.C. By quoting comments and opinions.D. By describing his deeds in life.15. Which can be the best title for the passage?A Tolstoy and His WorksB. Tolstoys Life and AchievementsC. War and Peace: a Great MasterpieceD. Tolstoy: a Writer Beyond Comparison【答案】12. A 13. D
52、 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要通过引用一些人对托尔斯泰的评论,说明了托尔斯泰的成就和影响力巨大。【12题详解】推理判断题。根据第二段中“Tolstoys realistic fiction is famous for its powers of observation and ability to mine the depths of human consciousness”(托尔斯泰的现实主义小说以其观察力和挖掘人类意识深处的能力而闻名)“Tolstoy also describes Russias national soul and expresses p
53、ublic unity through his many characters.”(托尔斯泰还描写了俄罗斯的民族精神,并通过他的许多人物表达了公众的团结。)可知,两处均提到了托尔斯泰作品中的写作风格:现实主义和民族精神。所以本段主要表达的是托儿斯泰作品中的写作风格,选项A与文意相符,故选A。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“here is a man who sees what we see, who proceeds, too, as we are accustomed to proceeding, not from the outside inwards but from the i
54、nside outwards.”(这个人能看到我们所看到的,他也会继续前进,就像我们习惯的那样,不是从外向内,而是从内向外。)可以看出,托尔斯泰是极具有洞察力的一个人;最后一段 “Tolstoys message of peace has even had an effect on the real world.”(托尔斯泰的和平理念,甚至对现实世界产生了影响。)可知,托尔斯泰是一个具有和平信念的人。所以有洞察力和具有和平信念是托尔斯泰所具有的品质。选项D与文意相符,故选D。【14题详解】推理判断题。根据第二段中“If the world could write by itself, it w
55、ould write like Tolstoy,” the Russian author Isaak Babel once said.”(“如果世界可以自己写作,就会像托尔斯泰那样写作。”俄国作家伊萨克 巴贝尔曾经说过。)第三段中 “American writer Francis Scott called Tolstoy the “greatest of all novelists” in his essay. He wrote, “from his first words, .but from the inside outwards.”(美国作家弗朗西斯 斯科特在他的文章中称托尔斯泰为 “最
56、伟大的小说家”。他写道“从他的第一句话开始,我们至少可以确定一件事,这是一个能看到我们所看到的东西的人,他也在前进,就像我们习惯的那样,不是从外向内,而是从内向外”)倒数第二段中“He defends fundamental values .gives more hope,” Tolstoys great-great grandson, Vladimir Ilyich Tolstoy, said.”(“他捍卫爱情、友谊和家庭关系等基本价值观。他对人类提出的问题给出了肯定的答案。在这个意义上,他给予了更多的希望。”托尔斯泰的曾曾曾孙,弗拉基米尔 伊里奇 托尔斯泰说。)可知,本文通过引用一些人对托
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
