广东省韶关市2020届高三英语综合测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 韶关市 2020 届高三 英语 综合测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省韶关市2020届高三英语综合测试试题(含解析)本试卷共10页,卷面满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和准考证号,班级填写在答题卡指定的位置。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。写在本试卷上无效。3.非选择题时,必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。写在本试卷上无效。4.考生须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅
2、读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASince you are applying for a visa for a short-term study in the USA, here are a few steps you should take to ensure you can do it smoothly.You can apply for it if youdo a short course of study in the USA, such as an English langua
3、ge course or a training course.do a short period of research as part of a degree course in the USA.You must prove that youhave been offered a place on a course in the USA at an accepted place of study.have enough money to support yourself without working or help from public funds.can pay for your re
4、turn or onward journey.have permission from your parents or guardian to study in the USA if you are under 18.You must provideproof of the course youre studying, for example, a letter of acceptance from the educational institution an official headed paper; stating the courses name, duration and cost
5、(including accommodation).a current passport or other valid travel identification.evidence that you can support yourself during your trip, for example, bank statements or payslips for the last 6 months.details of where you intend to stay and your travel plans.contact details for at least one parent
6、or guardian in your home country if youre under 18 years old.You mustapply online for a short-term study visa.have your fingerprints and photograph taken at a visa application centre as part of your application.pay 97 for a 6-month visa or 186 for an 11-month visa.You maybe allowed to stay an extra
7、30 days if your total stay in the USA is no more than 6 months.1. Who is the passage intended for?A. A graduate to pick up a full time job in the USA.B. A university professor to teach Chinese in the USA.C. A high school student to have a short-term travel in the USA.D. A scholar to conduct a short
8、degree-related research in the USA.2. What is needed to apply for this kind of visa?A. Your previous passport.B. Details of your study plans.C. A proof of your parents support.D. An official document of your target course.3. Which is true according to the passage?A. It is free for a one-year study v
9、isa.B. You need to apply through the Internet.C. You can extend one-month stay as you please.D. Your photo must be taken and submitted online.【答案】1. D 2. D 3. B【解析】这是一篇应用文。文章是关于申请一项在美国进行短期学习的签证的注意事项。【1题详解】推理判断题。根据第一段的Since you are applying for a visa for a short-term study in the USA, here are a few
10、 steps you should take to ensure you can do it smoothly.(你要为在美国的短期学习申请签证,这里有一些应该采取的步骤,以确保你能顺利完成。)可知,这篇文章是写给那些想要在美国进行短期学习的人提供的,由此推测D. A scholar to conduct a short degree-related research in the USA.(要在美国进行和学位相关的短期研究的一位学者)可以参考这篇文章,故选D项。【2题详解】细节理解题。根据You must provide部分的proof of the course youre studyin
11、g, for example, a letter of acceptance from the educational institution an official headed paper; stating the courses name, duration and cost (including accommodation).(你正在学习的课程证明,例如,教育机构的录取通知书一份有官方标题的文件,说明课程名称,时间和费用(包括住宿))可知,如果你想申请这种签证,你需要一个正式文件来证名你所要学习的课程。D. An official document of your target cou
12、rse.(一份你目标课程的正式文件)符合以上说法,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据You must部分的apply online for a short-term study visa.可知,你需要在网上申请这种短期学习的签证。B. You need to apply through the Internet.(你需要在网上申请)符合以上说法,故选B项。BHave you ever dreamed of meeting top scientists in person? If so, what would you want to ask them?For Tan Fanglin, a 1
13、5-year-old girl from No. 2 High School of East China Normal University in Shanghai, her dream of meeting top scientists has already come true. In October 2019, she attended the World Laureates Forum for a second time, which had attracted 44 Nobel Prize Winners and 21 other world-class award winners.
14、 Tan was by far the youngest participant among the scientists invited to be at the meeting of the worlds sharpest minds.Her discovery about the relationship between the Fibonacci sequence (斐波那契数列) and Bzout numbers (贝祖数) has won her many prizes in youth innovation competitions both in Shanghai and e
15、lsewhere in China. Her finding has been praised by the famous Canadian mathematician, Professor Rankin, who has been studying the same theme for five years but with no conclusions.From a very young age, Tan has always been fascinated by mathematics. This is largely because her father, who teaches ma
16、thematics in East China Normal University, has a profound impact on her. According to Xu Jun, the head teacher, Tan doesnt take after-school classes or too many extra exercises either. Her mastering of Advanced Mathematics and her good grades in school are thanks to the right study method. Her mothe
17、r told Guangming Daily that Tan always treats studying and life with a positive state of mind so she can feel happy while studying.Attending this forum enabled Tan to get more inspiration from top scientists. She even got the opportunity to talk with Gero Miesenbock, the 2019 Warren Alpert Foundatio
18、n Prize winner. She asked Professor Miesenbock what he considered were the best personal qualities for conducting scientific research. Miesenbock encouraged her not to lose her passion and love for what she does. He said that accepting failures is crucial for researchers. He stressed that people all
19、 knew that even Thomas Edison went through hundreds of unsuccessful attempts before finally inventing the light bulb. The words made Tan feel inspired and she promised to keep her curiosity and interests in mathematics and overcome any obstacles in her research.4. What can we learn about Tan Fanglin
20、 according to paragraph 2?A. She is a student from East China Normal University.B. She frequently participates in the World laureates Forum.C. She achieved her goal of meeting world-class award winners.D. She was the youngest and sharpest mind among the invited scientists.5. What made Tan so interes
21、ted in the study of mathematics?A. Her fathers influence.B. Her right study method.C. Her positive attitude.D. Her head teachers encouragement.6. According to Miesenbock, the most important quality for science researchers is .A. learning from the past failuresB. being curious and interestedC. being
22、passionate about scienceD. getting inspiration from scientists7. What might be the best title for the passage?A. The Key to Be a Top ScientistB. A Student Inspired by Top MindsC. A Dream to Be a MathematicianD. An Outstanding Girl Tan Fanglin【答案】4. C 5. A 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。本文讲述了受邀参加世界诺贝尔奖论坛的来
23、自华东师大二附中高一的方琳介绍的学习经历及其科学成就,并指出这次论坛使谈方琳从顶尖科学家那里学到很多。【4题详解】细节理解题。根据方琳受邀参加了世界诺贝尔奖论坛,尤其是第二段“her dream of meeting top scientists has already come true.”她会见顶尖科学家的梦想已经实现了。可知,她实现了遇见世界级获奖者的目标。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第四段“From a very young age, Tan has always been fascinated by mathematics. This is largely because
24、her father, who teaches mathematics in East China Normal University, has a profound impact on her.”从很小的时候起,谭就一直对数学着迷。这很大程度上是因为她在华东师范大学教数学的父亲对她产生了深远的影响。可知,她父亲的影响使谭对数学研究很感兴趣。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“She asked Professor Miesenbock what he considered were the best personal qualities for conducting scient
25、ific research.Miesenbock encouraged her not to lose her passion and love for what she does. He said that accepting failures is crucial for researchers.”她问米森博克教授,他认为从事科学研究的最佳的个人品质是什么。米森伯克鼓励她不要失去对自己工作的热情和热爱。他说,接受失败对研究人员来说至关重要。可知,米森伯克认为,科学研究者最重要的素质是接受过去的失败,从过去的失败中吸取教训。故选A项。【7题详解】主旨大意题。本文主要介绍了受邀参加论坛的来自华
26、东师大二附中高一的方琳介绍的学习经历及其科学成就,以及这次论坛使谈方琳从顶尖科学家那里学到很多。可知,文章主要围绕受顶尖人才激励的学生方琳展开。故选B项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第1题,根据方琳受邀参加了世界诺贝尔奖论坛,尤其是第二段“her dream of meeting top scientists has al
27、ready come true.”她会见顶尖科学家的梦想已经实现了。可知,她实现了遇见世界级获奖者的目标。故选C项。CDo you like shopping? For shopaholics in the UK, the place to head to used to be the “high street”. It was the place where you could find familiar fashion brands and essential everyday items in the centre of a town. But change in our shoppin
28、g habits has taken its toll on the British high street.News about shops losing money and shutting is now common. Some city-centre department stores have closed and even long-established retailers (零售商) have reported profit slumps. According to a recent survey, a record 2,481 shops disappeared from U
29、K high streets last year up by 40 percent.As the BBCs Emma Simpson writes, things have become a lot harder for traditional retailers in recent years. They have faced rising costs from wages, business rates and the requirement to introduce Europes new data law. But the biggest threat has come from on
30、line shopping. She says “Consumers now spend one in every five pounds online and if businesses are seeing 20 percent fewer sales on the shop floor, as well as their fixed costs rising, then profit margins will be squeezed.”While some of us like to window shop browsing for things to buy, only to purc
31、hase them online at a discount the fact is that, overall, shoppers are making fewer visits to high streets. Eventually, town centres could become like ghost towns. If people arent out and about shopping, they wont use other services, like cafes, restaurants and cinemas, which leads to job losses. Th
32、e high street has also suffered from the arrival of big shopping malls, which offer a retail experience under one roof, with free parking, away from the bad weather!Meanwhile, back on the high street, some shops still exist. Analysts have said its those that have moved away from traditional retailin
33、g that are surviving. These include beauty salons, nail bars and independent coffee shops but are these kinds of shops enough to keep the British high street open for business?8. What do we know about “high street” according to the passage?A. It sold only fashionable daily items.B. It has changed pe
34、oples shopping habits.C. It was a big shopping mall in downtown Britain.D. It was the destination for people who love shopping in the UK.9. Which is closest in meaning to the underlined word “slumps”?A Sharp fall.B. Steady rise.C. Slow increase.D. Slight loss.10. Whats the hardest part for tradition
35、al shop owners to run their shops?A. The rising costs from wages.B. The boom of window shopping.C. The popularity of shopping online,D. The introduction of Europes new data law.11. What change is taking place in the British high street at present?A. Discounts are offered to attract more consumers.B.
36、 Parking is free of charge in time of bad weather.C. Better service is provided to satisfy the customers.D. Some conventional retailer turn to other businesses.【答案】8. D 9. A 10. C 11. D【解析】这是一篇议论文。文章以英国商业街high street的没落为切入点,指出网购的流行给传统零售模式带来的巨大打击。不仅如此,因为人们出门的几率变小,网购还会让其它行业遭受损失,最终导致大量失业。【8题详解】细节理解题。根据
37、第一段的For shopaholics in the UK, the place to head to used to be the “high street”. It was the place where you could find familiar fashion brands and essential everyday items in the centre of a town.(对于英国的购物狂来说,过去值得去的地方是high treet。它在城市的中心,是一个你可以找到熟悉的时尚品牌和生活必须品的地方)可知,high street是一个英国购物狂去的地方。D. It was t
38、he destination for people who love shopping in the UK.(它是英国购物狂们的目的地)符合以上说法。故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据第二段的News about shops losing money and shutting is now common. Some city-centre department stores have closed and even long-established retailers (零售商) have reported profit slumps.可知,关于商店赔钱关门的消息现在很常见。一些市中心的百
39、货商店已经关门,甚至那些长期存在的零售商也公布了利润的slumps。根据句意,尤其是losing money and shutting和even可猜测划线部分的意思“大幅度减少”。A. Sharp fall.(暴跌)符合以上猜测。故选A项。【10题详解】细节理解题。根据第三段的As the BBCs Emma Simpson writes, things have become a lot harder for traditional retailers in recent years.(英国广播公司的Emma写道,近年来传统零售商的处境变得更加艰难)和But the biggest thre
40、at has come from online shopping.(但最大的威胁来自网购)可知,传统商家所面临的最大困难是网购。C. The popularity of shopping online.(网购的流行)符合以上说法,故选C项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段的Analysts have said its those that have moved away from traditional retailing that are surviving. These include beauty salons, nail bars and independent coffee s
41、hops but are these kinds of shops enough to keep the British high street open for business?(分析人士说,只有那些从传统零售走出来的人才能生存下来。其中包括美容院、美甲店和独立咖啡店。但这些类型的商店足以让英国的行业姐继续营业吗?)可知,high street的一些传统零售商转向了其他行业,这样才得以生存。D. Some conventional retailer turn to other businesses.(一些传统零售商转向其它行业)符合以上说法,故选D项。DThe UKs first full
42、y solar-powered home, which removes the need to ever receive a gas or electricity bill again, has gone on sale, but it will cost you 1.2 million.The timber-framed home in Great Glen, Leicestershire, contains a number of “zero-carbon feature” including solar electric energy, triple glazing and rainwa
43、ter storage. It is entirely heated by underground water-filled tubes that are warmed by solar energy from rooftop panels. The house was designed and built by Caplin Homes and covers two acres of land. The design and construction, down to the materials, were used specifically for their low carbon foo
44、tprint.The solar panels on the roof of the five-bedroom house are called hybrids because they collect both electrical and thermal energy. Solar walls preheat incoming air, and an Earth Energy Bank (EEB) and heat pump can store heat, and get it back for use when temperatures drop. The south-facing tr
45、iple-glazed windows are said to also improve the houses energy management during the winter.All the technologies are controlled by a control system, which monitors the inside and outside temperatures, how much energy is being received by the solar panels, and the heat levels in the EE domestic hot w
46、ater tank. Due to its low energy design, the Solar House is expected to only require heat from the EEB for about 10 weeks of the year.For 1.2 million, buyers also get two garages. Estate agent (房地产经纪人) Anthony Fox said the possibility of no utility bills was a big draw for potential owners: the idea
47、 is that your bills pretty much disappear and the house is self-sustaining and self-sufficient. That was a big aspect for most of the people who came to have a look around. “We had a lot of interest on the open day. There were some strong considerations to buy there and then. Everyone was very keen
48、to learn how the house worked.” He added.12. Which is true about the UKs first fully solar-powered home?A. It is directly heated by rooftop panels.B. It has a set of heat-storage device available.C. All of its materials are not environmentally friendly.D. Its walls can keep cold air from coming in t
49、o store heat.13. Whats the main idea of Paragraph 4?A. The monitor of the temperature.B. The amount of the received energy.C. The function of the control system.D. The significance of the new technologies.14. Whats a big attraction for potential buyers according to Anthony Fox?A. No gas or electrici
50、ty bill.B. Two additional garages.C. Unique structure of the house.D. Only 1.2 million for the house.15. What is the purpose of the passage?A. To advertise a zero-carbon house.B. To recommend an amazing house.C. To introduce a solar-powered house.D. To explain how the low-energy house works.【答案】12.
51、B 13. C 14. A 15. C【解析】本文是说明文。文章介绍了英国首个完全由太阳能为能源的住宅的情况,包括这种住宅的“零碳功能”、房子是如何储存热量的以及房子的控制系统是如何起作用的。【12题详解】细节理解题。根据第三段中“they collect both electrical and thermal energy. Solar walls preheat incoming air, and an Earth Energy Bank (EEB) and heat pump can store heat, and get it back for use when temperature
52、s drop.(它们可以收集电能和热能。太阳能墙对进入的空气进行预热,一个地球能源银行(EEB)和热泵可以储存热量,当温度下降时将其回收使用。)”可知,英国首个完全以太阳能为能源的住宅有一套自己的储热装置。故选B项。【13题详解】主旨大意题。第四段首句提到“All the technologies are controlled by a control system, which monitors the inside and outside temperatures, how much energy is being received by the solar panels, and the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
