山东省泰安市2021届高三英语下学期二轮模拟试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 泰安市 2021 届高三 英语 下学 二轮 模拟 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省泰安市2021届高三英语下学期二轮模拟试题(含解析)注意事项:1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并收回。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ANashville offers many after-school tu
2、toring centers to help kids develop their skills and creativity.Spotlite Dance Studio4075 Luke Ct, Murfreesboro, TN 37128, USATel:(615)4594200Set up in 2006, Spotlite Dance Studio is offering full day, half day and evening dance camps to kids aged 2-18. We have fun, new themes each week. We will wor
3、k on dancing techniques and play fun games, activities, and more.STEM Bllilders504 Autumn Springs Ct, Franklin, TN 37067, USATel:(615)3669196Along with education, to be successful in life, reasonable thinking, problem solving and teamwork are necessary skills in todays competitive society. STEM Buil
4、ders provides a unique combination of science, technology, engineering, math and fun. Both founders of the center beginning in 2016 have more than 15 years of IT experience.Smile Doctors152 Heritage Park, Murfreesboro, TN 37128, USATel:(615)8480011Created in 2015, Smile Doctors provides excellence i
5、n orthodontic(牙齿矫正的)care resulting in beautiful, confident smiles and unforgettable experiences. Every interaction strengthens the idea that each person has value as a human being. We hope our positiveinteractions will motivate kids to improve themselves.Tap Root Farm905 Hickory Hills Dr, Franklin,
6、TN 37067, USATel:(615)5943210We have been“caretakers”of the farmland for over 50 years. Come and join us in the joy of keeping our family farming!Activities of our 2019 Tap Root Farm Summer Farm Camp (June 2429)include horseback riding and gardening(planting and harvesting vegetables, herbs and flow
7、ers).1. Where should you go to grow vegetables?A. 905 Hickory Hills Dr, Franklin, TN 37067.B. 4075 Luke Ct, Murfreesboro, TN 37128.C. 152 Heritage Park, Murfreesboro, TN 37128.D. 504 Autumn Springs Ct, Franklin, TN 37067.2. What skill can not STEM Builders provide?A. Teamwork.B. Problem solving.C. I
8、T experience.D. Reasonable thinking.3. Which center has the longest history?A. Smile Doctors.B. Tap Root Farm.C. STEM Builders.D. Spotlite Dance Studio.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了纳什维尔的四个可以帮助孩子们发展他们的技能和创造力的课后辅导中心。【1题详解】细节理解题。根据题干关键词“grow vegetables”定位到“Tap Root Farm”部分中“Activities of our
9、2019 Tap Root Farm Summer Farm Camp (June 2429)include horseback riding and gardening(planting and harvesting vegetables, herbs and flowers).”(2019 Tap Root 农场夏令营(6月24日至29日) ,活动包括马术及园艺(种植及收割蔬菜、药草及花卉)。)可知,在Tap Root Farm你可以种菜。其位置为“905 Hickory Hills Dr, Franklin, TN 37067, USA”,选项A与文意一致。故选A。【2题详解】细节理解题
10、。根据“STEM Bllilders”部分中“Along with education, to be successful in life, reasonable thinking, problem solving and teamwork are necessary skills in todays competitive society.”(在当今竞争激烈的社会中,除了教育,要想在生活中取得成功,合理思考、解决问题和团队合作是必要的技能。)可知,合理思考、解决问题和团队合作的技能在STEM Bllilders中都有包含。结合选项,使用排除法,可知选项C未被包含在其中。故选C。3题详解】细节
11、理解题。根据“Spotlite Dance Studio”中“Set up in 2006”(建立于2006年);“STEM Bllilders”中“ Both founders of the center beginning in 2016”(这个中心的两位创始人都是在2016年开始的);“Smile Doctors”中“Created in 2015”(创建于2015年);“Tap Root Farm”部分中“We have been“caretakers”of the farmland for over 50 years. ”(50多年来,我们一直是这片农田的”管理员”。)比较得知,Ta
12、p Root Farm的建立时间最久。选项B与文意一致,故选B。BIn 2018, I wanted to do something to bring change for people in my community. I carried out research to understand the problems affecting them and found that climate change was the greatest threat. When I realised many people in the rural areas faced fatal impacts su
13、ch as landslides, floods and droughts, I decided to stand up. Seeing climate change threaten the availability of food and water in my country was a wake-up call.We are focused and very clear with our demands. We are not afraid of holding governments and corporations accountable for the climate crisi
14、s because the science is clear. We will not give up because our future is at stake. We need to demand for climate action as our lives depend on it too, because we do. Farmers in Ontario stood up against a proposed mega quarry (采石场) in their land. They held festivals to draw attention, they spoke up
15、against corporate mining which threatened their groundwater and soil, they mobilised many people to stop it and in 2012, Highland Company withdrew their plans.I hope to see the end of the fossil fuel industry, and we need renewable energy. We need sustainability in every sector through green buildin
16、g and clean transportation. I hope to see recovery of our ecosystems through planting more trees, having urban forests and protecting wildlife. Our existence depends on that of our ecosystems. I hope to see more recovery projects built in the most affected communities.There are many climate movement
17、s all over the world and most have social media accounts. Find a local group that you can work with to demand climate action. When people are united, they cannot be defeated. Earth is our home to protect. Everyone is needed.4. Why did the author take immediate action?A. He wanted to change people in
18、 his community.B. He reminded people of valuing food and water.C. He was aware of the danger of the climate change.D. He was interested in the problems in the rural areas.5. What does the underlined word “mobilised” in Paragraph 2 mean?A. Forced.B. Forbade.C. Warned.D. Organized.6. What can we infer
19、 from the third paragraph?A. Renewable energy has replaced the fossil fuel.B. More recovery projects have been built in many communities.C. The fossil fuel industry does harm to our ecosystems.D. The fossil fuel industry doesnt account for our existence.7. What is the purpose of this text?A. To appe
20、al to people to unite to protect environment.B. To clarify the authors contribution for the community.C. To recommend us a new kind of renewable energy.D. To show the importance of banning the fossil fuel industry.【答案】4. C 5. D 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议。文章首先描述作者在看到气候变化带来的威胁时,决定采取措施。随后通过引用安大略省的农民对采石场
21、的反对的事例,最后提出,我们人类要团结起来,采取气候行动,共同保护我们的家园地球。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“When I realised many people in the rural areas faced fatal impacts such as landslides, floods and droughts, I decided to stand up. Seeing climate change threaten the availability of food and water in my country was a wake-up call. (当我意识到农村地
22、区的许多人面临着山体滑坡、洪水和干旱等致命影响时,我决定站起来。看到气候变化威胁到我国食物和水的供应,敲响了警钟)”可知,当作者看到气候变化带来的威胁时,作者决定采取措施。故选C。【5题详解】词句猜测题。根据第二段中“Farmers in Ontario stood up against a proposed mega quarry (采石场) in their land. They held festivals to draw attention, they spoke up against corporate mining which threatened their groundwate
23、r and soil,(安大略省的农民反对在他们的土地上进行大型采石。他们举行节日来吸引注意力,他们大声疾呼反对威胁他们地下水和土壤的公司采矿)”可知,为了反对那些公司采石,安大略省的农民以举办节日的形式来求得关注。可以推知,划线词此处的意思可能为他们组织了许多人来阻止。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段第一句“I hope to see the end of the fossil fuel industry, and we need renewable energy.(我希望看到化石燃料工业的终结,我们需要可再生能源)”和最后两句“Our existence depends on t
24、hat of our ecosystems. I hope to see more recovery projects built in the most affected communities.(我们的生存取决于我们的生态系统。我希望能在受灾最严重的社区,看到更多的恢复项目)”可以推知,化石燃料工业会对我们的生态系统造成破坏。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“There are many climate movements all over the world and most have social media accounts. Find a local group tha
25、t you can work with to demand climate action. When people are united, they cannot be defeated.(全世界有很多气候变化运动,大多数都有社交媒体账号。找一个你可以合作的当地团体,要求采取气候行动。当人们团结起来,他们就不会被打败。地球是我们要保护的家园。每个人都需要)”再结合前文作者在文章中提到的做法,可推知,本文的写作目的主要是让人们团结起来,采取气候行动,共同保护我们的家园地球。故选A。CThere are around 100 tribes that live in global isolation
26、, mostly in South America and India.The Sentinelese(250 people)have lived on one of the Andaman Islands in Eastern India for 60, 000 years. They protect their island by fighting against people from outside. Their language is different from any other known language.Another Andaman tribe is the Jarawa
27、(300 people). In the past, they were independent and fought against anybody trying to make contact with them. But in 1998, the Indian govemment built a road across their land, and since then, theyve had more contact with the outside world.Some Amazon tribes avoid contact because of unhappy memories.
28、 The MashcoPiro left their vegetable gardens after rubber companies killed most of their tribe at the beginning of the 20th century. Those who survived became nomadic(游牧的)and started hunting animals in the forest.The Awa live in the Amazon forests of Brazil. Out of 350 members, 100 have no contact w
29、ith the outside world. They left their villages and adopted a nomadic lifestyle around 1850 to escape attacks by Europeans. In the following years, farmers in nearby communities started cutting the trees to expand their farmland. The Awa lost most of their hunting land.The few Amazon tribes that sti
30、ll exist are fighting to keep their traditional way of life.Survival, an organization that fights for the rights of tribal people, says that uncontacted tribes are the most vulnerable(弱势的)humans on the planet and thats why their environment should be unavailable to the rest of us.After years of pres
31、sure, the organization got Brazils government to clear invaders from the Awa land. All non-Awa people are leaving so the tribe can get their forest back. But some think its impossible for tribes to stay isolated forever in a connected world. Contact will be made one day. So the question is:Whose cho
32、ice should it be, ours or theirs?8. What could be learnt about the Sentinelese from the text?A. They speak the same language as the Jarawa.B. They resist contact from the outside world.C. There are about 350 members in their tribe.D. They received help from the Indian government.9. Why did the Awa a
33、dopt a nomadic lifestyle?A. To avoid being attacked by Europeans.B. To avoid being robbed by rubber companies.C. To protect their hunting land.D. To maintain their traditional way of life.10. What is Survivals view of the tribal people?A. They should fight for their rights by themselves.B. We should
34、 show them respect and not disturb them.C. Its impossible to stay isolated from the outside world.D. We should help them get used to the connected world.11. How does the author describe the isolated tribes?A. Doubtfully.B. Critically.C. Indifferently.D. Objectively.【答案】8. B 9. A 10. B 11. D【解析】【分析】这
35、是一篇说明文。文章主要介绍了世界上生活在南美洲和印度的与世隔绝的原始部落。【8题详解】推理判断题。根据第二段中“The Sentinelese(250 people)have lived on one of the Andaman Islands in Eastern India for 60, 000 years. They protect their island by fighting against people from outside.( Sentinelese (250人)已经在东印度的Andaman群岛生活了6万年。他们通过抵抗外来的人来保护他们的岛屿。)”可以推知,Senti
36、nelese抵制来自外部世界的接触。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第五段中“They left their villages and adopted a nomadic lifestyle around 1850 to escape attacks by Europeans.( 1850年左右,为了躲避欧洲人的攻击,他们离开了自己的村庄,采用了游牧生活方式。)”可知,Awa人之所以采用游牧的生活方式是为了避免被欧洲人攻击。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第七段“Survival, an organization that fights for the rights of tri
37、bal people, says that uncontacted tribes are the most vulnerable(弱势的)humans on the planet and thats why their environment should be unavailable to the rest of us.(为部落人民争取权利的组织Survival称,与世隔绝的部落是地球上最弱势的人类群体,这就是为什么我们其他人不应该占有他们的环境。)”可以推知,Survival对部落居民的看法是:我们应该尊重他们,不要打扰他们。故选B项。【11题详解】推理判断题。通读全文,根据第一段“The
38、re are around 100 tribes that live in global isolation, mostly in South America and India.( 世界上大约有100个部落与世隔绝,大部分生活在南美洲和印度。)”等内容可知,本文主要客观介绍了世界上生活在南美洲和印度的与世隔绝的原始部落。作者在文章中没有自己主观的(怀疑、批评以及冷淡的)看法,只是对这些与世隔绝的部落进行了客观事实描述。故选D项。DThe future of space exploration may depend on an art form from the past: origami (
39、折纸艺术), the ancient art of paper folding.Researchers from Washington State University (WSU), US, have used origami to possibly solve the problem of storing and moving fuel to rocket engines, a key challenge in space travel, according to Newswise. Theyve developed a foldable plastic fuel “bladder (囊状物
40、)” resistant to super cold temperatures, which could be used to store and pump fuel in spacecrafts of the future. Their findings have recently been published in the journal Cryogenics.“Folks have been trying to make bags for rocket fuel for a long time,” said Jake Leachman, one of the lead researche
41、rs. “We currently dont do large, long-duration trips because we cant store fuel long enough in space.”Meanwhile, NASA is also looking to paper folding to help observe distant planets. The agency is currently developing Starshade, a foldable, sunflower-shaped piece of hardware that would help block s
42、tarlight and enable telescopes to view distant objects more clearly in space.“A huge part of my job is looking at something on paper and asking, Can we fly this?” Manan Arya, a technologist in California, said. “Once I realized this is how you fold spacecraft structures, I became interested in origa
43、mi. I realized I was good at it and enjoyed it. Now, I fold constantly. ”Using origami for space purposes isnt new, however. Solar arrays (太阳能阵列), experimental wings for space shuttle programs and an inflatable (可充气的) satellite were also inspired by origami in both past and present space projects.“W
44、ith most origami, the magic comes from the folding,” Robert Salazar, who helped design the Starshade and now works on the Transformers project. said in a statement. “There are so many patterns to still be explored.”12. Which can be the suitable title for the text?A. Folding into space.B. The art of
45、paper folding.C. Space exploration.D. The origami-inspired projects.13. How could the“bladder”help in future missions?A. To protect spacecrafts from extreme weather.B. To be used to store and supply fuel in spacecrafts.C. To help rocket engines cut energy consumption.D. To be used to improve energy
46、efficiency.14. What can we know about NASAs Starshade?A. It can be used to get telescopes closer to stars.B. It can enlarge the view of telescopes in space.C. It can absorb a stars light before it enters telescopes.D. It can help telescopes get clearer pictures of objects in space.15. What is this t
47、ext?A. A travel journal.B. A digest.C. A science report.D. An advertisement.【答案】12. A 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了折纸艺术在太空探索中的广泛应用。【12题详解】主旨大意题。通读全文,结合第一段内容“The future of space exploration may depend on an art form from the past: origami (折纸艺术), the ancient art of paper folding.(未来的太空探索可
48、能依赖于一种过去的艺术形式:古老的折纸艺术)”可知,本文主要讲述了折纸艺术在太空探索中的广泛应用。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“Theyve developed a foldable plastic fuel “bladder (囊状物)” resistant to super cold temperatures, which could be used to store and pump fuel in spacecrafts of the future.(他们已经开发了一种可折叠的超级抗寒的“囊状物”,可用于未来的航天器存储和泵入燃料)”可知,囊状物被用来在航天器中存储
49、和提供燃料。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第四段中“The agency is currently developing Starshade, a foldable, sunflower-shaped piece of hardware that would help block starlight and enable telescopes to view distant objects more clearly in space.(美国宇航局目前正在开发一种可折叠的、向日葵形状的硬件Starshade,它将有助于阻挡星光,使望远镜能够更清楚地观察太空中的遥远物体)”可知,NASA
50、的Starshade可以帮助望远镜获得更清晰的太空物体图像。故选D项。【15题详解】推理判断题。通读全文,结合第二段第一句“Researchers from Washington State University (WSU), US, have used origami to possibly solve the problem of storing and moving fuel to rocket engines, a key challenge in space travel, according to Newswise.(据Newswise报道,美国华盛顿州立大学(WSU)的研究人员可
51、能利用折纸艺术来解决太空旅行中的一个关键挑战,即燃料的存储和运输到火箭引擎中)”可知,本文主要讲述了折纸艺术在太空探索中的广泛应用,所以文章是一篇科学报道。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When I was seven, my parents explained to me that my sister would be different. _16_ But now I realize I see the world in a much different way, all
52、thanks to her.Throughout our lives, my sister has often got stared at because she has Down syndrome(唐氏综合症), which makes her appear abnormal. There were times when I had to struggle with her. _17_ I simply thought. “Everyone else is just staring and that is wrong. They should offer us help instead of
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
