广西“韬智杯”2022届高三上学期9月大联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西“韬智杯”2022届高三上学期9月大联考英语试题 WORD版含解析 广西 韬智杯 2022 届高三 上学 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广西“韬智杯”高三上学期9月大联考英语试题本试卷满分150分,考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题
2、中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the man going to do?A. Head for the library. B. Give the woman a ride. C. See a friend.2. How does the man feel about the result of the football match?A. Unexpected. B. Disappointed. C. Excited.3. What are the speakers mainly
3、talking about?A. A film. B. A popular actor. C. A goodbye party.4. How much should the man pay?A. $15. B. $30. C. $24.5. What does the woman mean?A. She found the party terrible.B. She really enjoyed the concert.C. She barely knew the people.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A
4、、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation probably take place?A. In a supermarket. B. At home. C. In a restaurant.7. What did the man fail to buy?A. Salad. B. Pizzas. C. Ice cream.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why did the man go to
5、Africa?A. To provide medical care. B. To operate on his brother. C. To have fun.9. What does the woman want the man to do?A. Do some volunteer work.B. Recommend her to Arthur.C. Share his experience.10. Who is the woman?A. A doctor. B. A patient. C. A journalist.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where will Mr. W
6、ilkinson go next Monday?A. To London. B. To Paris. C. To Bergamo.12. When will Mr. Wilkinson leave for the airport?A At about 4:15 a.m. B. At about 5:30 a.m. C. At about 6:30 a.m.13. With whom will Mr. Wilkinson have lunch next Monday?A. Gianni Riva. B. Mr. Brown. C. Gavin.听第9段材料,回答第14至17题。14. Why d
7、id Martha quit her earlier job?A. She was badly paid.B. The boss took no interest in her ideas.C. The staff were quite unfriendly.15. What does Martha find most amazing about the mobile restaurant?A. She can decide on the menu.B. All is advertised online.C. Just a little food is wasted.16. What is t
8、he best thing for Martha about the mobile restaurant?A. Customers pay in advance.B. She can work outdoors.C. No waiter is needed.17. What caused difficulty to Martha when she did a meal on the beach?A. The sun. B. The wind. C. The rain.听第10段材料,回答第18至20题。18. What does the speaker say about Valencias
9、Town Hall?A. It has a museum inside.B. It dates back to the 13th century.C. It has collected many 15th-century paintings.19. How is the weather now?A. Cloudy. B. Rainy. C. Windy.20. Why is the Bioparc Valencia popular?A. It has an impressive clock tower.B. It has a large collection of boats.C. It ha
10、s varieties of African animals.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AF the Art World competition.Prize - The winner of each type will get the chance to display their artworks in a week-long exhibition in Chelsea, New York.Eligibility - Open to artists all over t
11、he world.Entry Fee(参赛费)-$24 for a maximum of 3 submitted(提交的)photos.Date of Exhibition - From 25th April to 2nd May.F the Art World is an international art competition organized by which is quite unusual, compared to other competitions. The artworks are not judged on the basis of creativity and skil
12、l. Instead, theyre judged by the depth of the subject matter. The subject this year is “A Competition About Change”, where artists can try and show how theyd like to change humanity in a good way.Notes*For this competition, there are three types for submissions, namely: street art, fine art, and dig
13、ital art.*Each type will have a winner as chosen by the organizers and all the winners will have the wonderful chance to exhibit their works at the Unarthodox Gallery in New York in a week-long exhibition. *All the winners will also receive 100% of the sale price when any of their artworks are sold!
14、Winners will also be displayed on the website and the entrants artworks will also be displayed in the opening ceremony(仪式)as well.1. What is special about F the Art World Competition?A It is free to attend.B. It lasts for over a week.C. It is open to artists in New York.D. It centers on the depth of
15、 the artworks.2. What will the winners get?A. Prize money.B. A chance to visit an exhibition.C. A written judgement of their artworks.D. Money from the sale of their artworks.3. Where will the entrants artworks be shown?A. In the street.B. In the opening ceremony.C. On the website.D. At the market.【
16、答案】1. D 2. D 3. B【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要详细介绍F the Art World competition的征稿启示,及奖励细节。【1题详解】细节理解题。由第五段中“The artworks are not judged on the basis of creativity and skill. Instead, theyre judged by the depth of the subject matter.”(这些作品不是通过创造力和技巧来判断的,相反,他们是根据主题的深度来判断的)可知,它的特别之处在于关注作品深度。故选D项。【2题详解】细节理解题。由文中第三
17、个*处的表达“All the winners will also receive 100% of the sale price when any of their artworks are sold!”(当他们的任何作品被出售时,所有获胜者也将获得百分之百的售价)可知,获胜者能得到出售作品的钱。故选D项。【3题详解】细节理解题。由最后一段“. the entrants artworks will also be displayed in the opening ceremony(仪式)as well”(参赛者的艺术作品也将在开幕式上展出)可知,参赛者的作品会在开幕式上展出,故选B项。BIf y
18、ou travel in Athens, against popular belief, I would highly recommend saving the Acropolis for your second day. As attractive as it is to head straight to the most famous building in the city, there are several reasons why you should hold off until later. Sunrise is the best time to see the ruins, a
19、nd who wants to spend their first day in a new city waking up at 6 a.m.? On top of that, the Acropolis is going to make every other site in Athens less important in comparison, so I recommend not hitting it on your first day.We got to the southeast gate at 7:30, half an hour before it opened at 8. W
20、hen the gate opened, we rushed to the hill. Our plan paid off because we had the whole complex to ourselves for five minutes. In this age of overtourism, getting to the greatness of the Acropolis with nobody else around felt special and excited.The Acropolis is the name given to the complex on top o
21、f the hill, and its made up of several buildings. Theres the Temple of Athena Nike, the Parthenon, the Old Temple of Athena, the Legendary Olive Tree of the Pandroseion, the Porch of the Caryatids at the Erechtheion. and on your way down, the Odeon of Herodes Atticus. Something that sounds boring bu
22、t isnt is the Acropolis Museum, and I recommend spending a couple of hours there. As someone who is a museum-avoider, I listened to the recommendations of everyone who had been, and made myself go inside. And I loved it. The museum houses tons of sculptures unearthed from the Acropolis, and it was i
23、nteresting to check them out.Head to Syntagma Square next to watch the changing of the guard. This takes place every hour on the hour, so try to time your visit perfectly. The guards wear fun clothes and make for interesting photos.4. The author suggests visiting the Acropolis on the second day so t
24、hat _.A. it can save visitors a lot of timeB. it can save visitors from getting up earlyC. it can make for a better travel experienceD. it can give visitors a better understanding of Athens5. How did the author feel when he ran to the top of the hill?A. Bored.B. Worried.C. Relaxed.D. Amazed.6. With
25、what may the author agree about the Acropolis Museum?A. It is so great that it should be visited last.B. It is enjoyable and worth visiting.C. It wastes a lot of time.D. It should be avoided.7. What is the purpose of the text?A. To provide some advice on visiting the Acropolis.B. To introduce the hi
26、story of the Acropolis.C. To call on people to protect historic sites.D. To encourage people to travel around.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者以自己的雅典卫城旅游经历给读者卫城旅游提建议。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“Sunrise is the best time to see the ruins, and who wants to spend their first day in a new city waking up
27、 at 6 a.m.? On top of that, the Acropolis is going to make every other site in Athens less important in comparison, so I recommend not hitting it on your first day.(日出时分是参观废墟的最佳时间,谁愿意在新城市的第一天早上6点醒来?最重要的是,相比之下,雅典卫城会让雅典的其他景点变得不那么重要,所以我建议你第一天不要去那里)”可知,作者建议第二天去雅典卫城,这样可以有更好的旅行体验。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“Ou
28、r plan paid off because we had the whole complex to ourselves for five minutes. In this age of overtourism, getting to the greatness of the Acropolis with nobody else around felt special and excited.(我们的计划得到了回报,因为我们在五分钟内独享了整个建筑群。 在这个过度旅游的时代,独自前往伟大的卫城会让人感到特别和兴奋)”可知,当作者跑到山顶时,他感觉令人惊叹。选D。【6题详解】推理判断题。根据第
29、四段中“Something that sounds boring but isnt is the Acropolis Museum, and I recommend spending a couple of hours there. As someone who is a museum-avoider, I listened to the recommendations of everyone who had been, and made myself go inside. And I loved it. The museum houses tons of sculptures unearth
30、ed from the Acropolis, and it was interesting to check them out.(卫城博物馆听起来很无聊,但其实不然。我建议你花几个小时去那里看看。作为一个回避博物馆的人,我听取了所有去过博物馆的人的建议,让自己进去参观。我很喜欢。博物馆收藏了大量从卫城出土的雕塑,一探究竟是件有趣的事)”可推知,卫城博物馆听起来无聊,但实则很有趣,连作者这样很少进博物馆的人都被迷住了,故选B。【7题详解】推理判断题。根据第一段中“If you travel in Athens, against popular belief, I would highly rec
31、ommend saving the Acropolis for your second day.(如果你去雅典旅行,我强烈建议你把卫城留到第二天去)”以及第四段中“Something that sounds boring but isnt is the Acropolis Museum, and I recommend spending a couple of hours there. (卫城博物馆听起来很无聊,但其实不然。我建议你花几个小时去那里看看)”结合文章多次出现 I recommend 这个词,由此可见,作者的写作目的是给游客的卫城旅行提建议。故选A。CAn anti-obesity
32、 program for Australian girls didnt lead to any improvements in their diet, physical activities or body weight a year later, according to a new report.Findings from the school-based intervention (介入), which involved exercise sessions and nutrition workshops for lower-income girls, are the latest dis
33、appointment in a lot of research attempting to head off adult obesity and the disease risks that come with it.Especially during the middle- and high-school years, girls physical activity reduces obviously, according to lead researcher David Lubans, from the University of Newcastle in New South Wales
34、, Australia. He said, “In the future we need to make the programs more interesting and exciting and present information in a way that is meaningful to adolescent girl.”Lubans and his workmates conducted their study in 12 schools in low-income areas of New South Wales. At the start of the study, girl
35、s in both groups weighed an average of close to 130 pounds, with about four in ten considered overweight. Over the next year, adolescents in the intervention group were given pedometers (计步器) to encourage walking and running and invited to nutrition workshops and regular exercise sessions during the
36、 school day and at lunchtime. Participation in some of those activities were less than ideal. For example, the girls went to only one-quarter of lunchtime exercise sessions, and less than one in ten completed at-home physical activity or nutrition challenges, the researchers reported. At the end of
37、the year, girls in both groups had gained a similar amount of weight and there was no difference in their average body fat.Preventive medicine researcher Robert Klesges said that although some anti-obesity programs have helped adults lose weight, the teen population has always been a source of failu
38、re for researchers. “The common belief is: nothing works,” he said. “And we have got to get beyond that.”“We need to think outside the box,” said Klesges, who wasnt involved in the new study. “That could include learning from what has worked in adult studies, such as giving meal replacement drinks o
39、r prepared foods to teens who have trouble making changes to their diet. Or, it could mean using a “step-care” method rather than researchers or their doctor telling them to keep doing the same thing.” Klesges said.8. The underlined words “head off” in Paragraph 2 can best be replaced by “_”.A. dama
40、geB. defendC. preventD. affect9. The methods used in the program to stop obesity dont include _.A. walking and runningB. inviting them to nutrition workshopsC. joining exercise sessions regularlyD. giving meal replacement drinks10. The main reason for the failure of the anti-obesity program is proba
41、bly that _.A. the participants didnt take an active part in itB. the program was not interesting and exciting to participantsC. the participants didnt get extra nutrition or exercise helpD. the program didnt pay attention to healthy exercise11. What can be inferred from the last paragraph?A. As rese
42、archers, it is important to have creative research methods.B. Researchers need to give meals or prepare foods to participants.C. Teen girls have no difficulty in making changes to their diet.D. Some ant-obesity programs have not helped adults lose weight.【答案】8. C 9. D 10. A 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介
43、绍了一次失败的减肥项目的研究。【8题详解】词义猜测题。根据第一段“An anti-obesity program for Australian girls didnt lead to any improvements in their diet, physical activities or body weight a year later, according to a new report.(根据一项新的报告,一年后,针对澳大利亚女孩的减肥项目在她们的饮食、体育活动或体重方面没有任何改善。)”并结合划线词后的宾语adult obesity可知,这里指试图阻止成人肥胖,所以head off为
44、“阻止”之意。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段“Over the next year, adolescents in the intervention group were given pedometers (计步器) to encourage walking and running and invited to nutrition workshops and regular exercise sessions during the school dayand at lunchtime.(在接下来的一年里,干预组的青少年被给予计步器以鼓励步行和跑步,并被邀请参加营养研讨会和在上学日和
45、午餐时间进行定期锻炼)”可知,参加培训的学生被鼓励多走路和跑步,并接受营养指导和常规体育锻炼训练。D没有提及,故选D。【10题详解】推理判断题。根据第四段“Participation in some of those activities were less than ideal. For example, the girls went to only one-quarter of lunchtime exercise sessions, and less than one in ten completed at-home physical activity or nutrition chal
46、lenges, the researchers reported. (对其中一些活动的参与并不理想。例如,研究人员报告说,这些女孩只参加了四分之一的午餐锻炼,不到十分之一的女孩完成了家庭体育活动或营养挑战。)”可推断,学生的参与度低是减肥项目失败的主要原因,故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“We need to think outside the box.(我们需要跳出常规思维。)”可知,我们要敢于尝试新的做法。故选A。DPut your hand over your heart and sit very still. You may notice that the sou
47、nd of your heartbeat is similar to the beat of a drum. Your heart starts beating before you are born and continues throughout your life. For this reason, the beating of a drum stands for the rhythm of life for many people around the world.In Ghana, a country in Africa, many schools use drums instead
48、 of bells to show the beginning and ending of class. Through the drum, the children of Ghana also learn about their history and culture. They hear old stories passed on through the music of the drum. The stories of the drum also teach children games, rules and lessons about behavior.For thousands of
49、 years in Africa, drums have been used to tell stories of daily life and history. Drums told the coming of a king, the start of a war, or the birth of a child. They also allowed people to share messages. But how does a drum tell a story?In West Africa, the most common drum used for communication is
50、called a “talking drum”. By making higher or lower drum sounds, the drummer can make the drum “talk”.In many African languages, words go up and down in pitch (高音) when they are spoken, almost like a song. Depending on the pitch or tone (音调), the same sound can have many different meanings. For examp
51、le, when spoken with two low tones, the African word “ilu” means “drum”. When spoken with one high and one low tone, “ilu” means “town”.Drum language works in the same way. Just as in spoken language, the word “ilu” has different meanings depending on how its drummed. When “ilu” is drummed with two
52、beats using low tones, the word means “drum”. When “ilu” is drummed with two beats using one high and one low tone, it means “town”.Drummers create “words” to build ideas, sentences and stories. The next time you hear a song, listen for the heartbeat within the music. Can you hear the story of the d
53、rum?12. The first paragraph mainly tells us_.A. drums beat like our heartsB. drums have a long historyC. drums are widely used in the worldD. drums are important for many people worldwide13. From the text, we learn that in Ghana drums_.A. are not as useful as beforeB. teach children a lot of thingsC
54、. help bring the war to an endD. are used in class by teachers14. The example of the African word “ilu” is used to show_.A. how a word can have different soundsB. how to speak African languagesC. how a drum tells storiesD. how to beat a drum15. What would be the best title for the text?A. Know the h
55、istory of the drumB. Listen to the story of the drumC. Beat the drum of lifeD. Love me, love my drum【答案】12. D 13. B 14. C 15. B【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了鼓如何传情达意讲述故事。【12题详解】主旨大意题。根据第一段的“You may notice that the sound of your heartbeat is similar to the beat of a drum. Your heart starts beating before you ar
56、e born and continues throughout your life. For this reason, the beating of a drum stands for the rhythm of life for many people around the world.(你可能会注意到,你的心跳的声音和鼓的节拍很相似。你的心脏在你出生前就开始跳动,并持续你的一生。因此,鼓的跳动代表了世界各地许多人的生活节奏)”可知,作者用心跳声引入文章主题drum,表面上描述心跳对人类的重要性,实际上是拿心跳和鼓做类比,告诉我们对于世界上的很多人,鼓的重要性犹如心跳的重要性一样。故选D。【
57、13题详解】细节理解题。根据第二段的“In Ghana, a country in Africa, many schools use drums instead of bells to show the beginning and ending of class. Through the drum, the children of Ghana also learn about their history and culture. They hear old stories passed on through the music of the drum. The stories of the d
58、rum also teach children games, rules and lessons about behavior. (在非洲国家阿富汗,许多学校用鼓而不是钟来展示上课的开始和结束。通过鼓声,加纳的孩子们也了解了他们的历史和文化。他们听到了通过鼓声传来的古老的故事。鼓的故事也教孩子们的游戏、规则和关于行为的课程)”可知,鼓在乌干达不仅可以充当课堂铃声,还可以讲述文化历史和故事。故选B。14题详解】推理判断题。根据第五段的“Depending on the pitch or tone (音调), the same sound can have many different meani
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《同步辅导》2015高中数学北师大版必修二课件:《简单几何体的三视图》.ppt
