2021届高考英语二轮专题训练 模块4 高考题型组合练 组合练2(含解析)新人教版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮专题训练 模块4 高考题型组合练 组合练2含解析新人教版 2021 高考 英语 二轮 专题 训练 模块 题型 组合 解析 新人
- 资源描述:
-
1、组合练2.阅读理解(共8小题;每小题2分,满分16分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A (2020东北三省三校高三第二次联考)We had two dogs,Lucky and Lily Bit.Lucky loved to find ways to leave the confines (束缚) of her indoor living routine,which made her a masterful escape artist.Lily Bit,on the other hand,did exactly as she was told,never s
2、traying ,always staying close to home.except when she came under the influence of Lucky.Whenever the two got out together,they could be seen out of sights often staying away for hours.More often than not,theyd arrive home near suppertime,covered in mud and leaves and smelling to high heaven from the
3、ir afternoon outing in the woods.I remember one such occasion when theyd once again mysteriously escaped,except this time,they returned clean and no worse for wear.It wasnt until a few days later that we learned why.My wife ran into our neighbor Carl who lived a few houses down from us.“I saw your t
4、wo dogs the other day,” Carl said with a smile,“Oh,yes? Im so sorry.Theyd been so good lately,so it was such a surprise when they got out.I sure hope they didnt cause any trouble.” my wife replied,“Oh,no,no trouble at all.Did you have any idea where they went?”“No,” my wife answered.“They attended m
5、y dogs funeral(葬礼)”Carl said sadly.“What?” Ann exclaimed,“Oh,no.I didnt know Toby had died.”“Yep,it died a couple days ago.I was burying him in the back lot when your two dogs came running up.They sat down not far from me while I finished burying him,then they left.”“Wow thats amazing!” my wife repl
6、ied.“Toby was Lily Bits father,you know.”“No,I didnt know that,” Carl replied,“but I guess that explains why she felt like she needed to be there.She had to say her final goodbye.”1What words can best explain the meaning of the word “straying” underlined in Para.1?AWandering away.BStaying stillCShou
7、ting loudly.DDisobeying impolitely.2What difference between Lucky and Lily Bit is suggested in the first paragraph?ATheir abilities were different.BTheir hobbies were different.CTheir personalities were different.DTheir physical features were different.3What would generally happen to the two dogs af
8、ter they got home from outside?AThey got more united.BThey looked in a mess.CThey smelled nice as usual.DThey got willing to do as told to.4What is the authors purpose of writing the text?ATo show his respect for dogs.BTo be in memory of his dogs.CTo suggest learning from dogs.DTo think highly of hi
9、s two dogs.【答案】1.A2.C3.B4.D【解析】本文为记叙文。文章主要介绍了作者家两只狗的故事。两只狗很淘气,经常在外面玩耍,回来时浑身是泥土和草叶。但有一次例外,两只狗回家还是干干净净的,后来作者从邻居那里获知其原因,它们去参加一只狗父亲的葬礼了。1词义猜测题。根据“always staying close to home”(总是呆在离家近的地方)可知,never straying是指从不乱走开,所以straying意为“走开,走失”,故选A项。2推理判断题。根据第一段“Lucky loved to find ways to leave the confines (束缚) of
10、 her indoor living Routine.Lily Bit,on the other hand,did exactly as she was told,never straying,always staying close to home.”(Lucky喜欢找方法摆脱室内生活的限制另一方面,Lily Bit却完全按照她被告知的去做,从不乱跑,总是呆在离家很近的地方。)可知,一个想办法摆脱束缚,而另一个服从,这说明它们的性格不一样。故选C项。3推理判断题。根据第二段第二句“More often than not,theyd arrive home near suppertime,co
11、vered in mud and leaves.”(通常,它们在晚饭前回到家,浑身是泥和树叶)可推断,它们回来时浑身是脏的。故选B项。4推理判断题。根据最后的对话“Wow thats amazing! my wife replied.Toby was Lily Bits father,you know.No,I didnt know that, Carl replied,but I guess that explains why she felt like she needed to be there.She had to say her final goodbye.”( “哇,太神奇了!”我
12、妻子回答说,“你知道,Toby是Lily Bit的父亲。”“不,我不知道,”卡尔回答,“但我想这就是为什么她认为她需要在那里。她必须作最后的告别。”)可知,这些说明狗也重感情。由此可推断,作者的写作目的是为了称赞自己的狗。故选D项。B(2020陕西省西安中学高三仿真考试一)The second little pig was unlucky.He built his house from sticks,which was blown away by a wolf.His brother,by contrast,built a wolf-proof house from bricks.The fa
13、iry tale could have been written by an agent for the construction industry,strongly favoring brick,concrete and steel.However,in the real world it would help reduce pollution and slow global warming if more builders copied the wood-loving second pig.No other building material has environmental crede
14、ntials(认证信息) as exciting and overlooked as wood.The energy required to produce a laminated wooden beam(层压木梁) is one-sixth of that required for a steel one of comparable strength.As trees take carbon out of the atmosphere when growing,wooden buildings contribute to negative emissions by storing the s
15、tuff.And for refitting older buildings to be more energy efficient,wood is a good insulator(绝缘体)A softwood window frame provides nearly 400 times as much insulation as a plain steel one of the same thickness and over a thousand times as much as an aluminium(铝) equivalent.But such bigger stories are
16、still uncommon.Governments can help push the industry to use more wood,particularly in the public sectorthe construction industrys biggest client.That would help wood-building specialists achieve greater scale and lower costs.Zero-carbon building regulations should be altered to take account of the
17、emissions that are presented in materials.Construction codes could be regulated to make building with wood easier.Here the direction of travel is wrong.Britain,for instance,is banning the use of timber on the outside of tall buildings after 72 people died in a tower fire in London in 2017.That is a
18、nonsense.Grenfell Tower was covered in aluminium and plastic,not wood.Modern cross-laminated timber(交叉层叠木板) panels perform better in fire tests than steel ones do.Carpentry alone will not bring the environmental cost of the worlds buildings into line.But using wood can do much more than is appreciat
19、ed.The second little pig was not wrong,just before his time.5The purpose of the writer telling the story in the first paragraph is to .Aattract the readers attentionBmake the argument more convincingCcriticize the author of the taleDlead in the topic of the text6Paragraph 2 is intended to inform us
20、.Awood is a good insulatorBsuch skyscrapers with wood are uncommon currentlyCthe unique advantages of wood material being friendly environmentalDhow wood reduces the emission of carbon dioxide7Which of the following does NOT belong to the governments measures to help the scheme?ATo encourage the con
21、struction industrys biggest client to use more wood.BTo transform Zero-carbon building regulations.CTo arouse the publics awareness of protecting the woods.DTo regulate the Construction codes.8The author may imply that .Athe second pig in the tale was unluckyBthe outside of tall buildings Grenfell T
22、ower could have been constructed in woodCwe havent appreciated the characteristics of using wood at allDwood-building specialists will achieve greater profits【答案】5.D6.C7.C8.B【解析】本文是说明文。童话故事三只小猪中第二只小猪不走运,他用一根根木杆架起了一栋房子。结果气呼呼、怒冲冲的大灰狼一吹就把木屋吹散了,随后吞下这只小猪。相比之下,他兄弟用砖块盖的房子抵挡住了大灰狼的攻击。写这则童话故事的作者很可能是建筑行业派来的一个托
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361747.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(长春版)四年级语文下册第八单元《看不见的爱》课件(共23张PPT).ppt
