2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练 典型技巧07 文章特点与意图推理(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练 典型技巧07 文章特点与意图推理含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 阅读 理解 典型 技巧 高效 07 文章 特点 意图 推理 解析
- 资源描述:
-
1、典型技巧07 文章特点与意图推理【考情角度】考情分析抒情类记叙文在叙述的过程中蕴含着某种情感,无论友谊或关爱都体现了正能量。叙事是一种手段,抒情才是目的。考查角度常考查细节理解题、隐含推断题,偶尔考查写作意图题。【真题再现】(2017全国卷B)主题语境:人际沟通, when George Roy Hill, the director of Butch Cassidy and the Sundance Kid, introduced us in New York City. When the studio didnt want me for the filmit wanted somebody
2、as wellknown as Paulhe me. I dont know how many people would have done that; they would have listened to their agents or the studio powers.The friendship that grew out of the experience of making that film and The Sting had its root in the fact that although there was an age difference, we both came
3、 from a tradition of theater and live TV. We were craft (技艺) and focused on the characters we were going to play. Both of us had the qualities and that are typical of American actors: humorous, aggressive, and making fun of each otherbut always with an affection. Those were also at the core (核心) of
4、our relationship off the screen.We shared the belief that if youre fortunate enough to have success, you should put something backhe with his Newmans Own food and his Hole in the Wall camps for kids who are seriously ill, and me with Sundance and the institute and the festival. Paul and I didnt see
5、each other all that regularly, but sharing that brought us together. We supported each other and by at events. Hed been in and out of the hospital. He and I both knew what the deal was, and we didnt talk about it. Ours was a relationship that didnt need a lot of words.1.Why was the studio ?A. Paul N
6、ewman wanted it.B. The studio powers didnt like his agent.C. He wasnt famous enough.D. The director recommended someone else.2.Why did Paul and the author have a ?A. They were of the same age.B. They worked in the same theater.C. They were both good actors.D. They had similar characteristics.3.What
7、does the underlined word “that” in paragraph 3 refer to?A. Their belief.B. Their care for children.C. Their success.D. Their support for each other.4.What is the authors purpose in writing the text?A. To show his love of films.B. To remember a friend.C. To introduce a new movie.D. To share his actin
8、g experience.答案与解析:1.C2.D3.A4.B1.由题干关键词定位到“时间1”所在第1段,由特殊符号“”之间的wanted somebody as wellknown as Paul可知答案,同时注意同义转换。2.由题干关键词lasting friendship可知,此处是友谊的升华,由第二段最后两句可知,他们有着共同的品质。3.sharing的宾语与该段首句中的宾语相同。4.由该记叙文的时间发展顺序和情感顺序可推断文章是在回忆一个朋友。【技巧释义】根据文体特点和主旨推意图情感1:初见之拔刀相助didnt want mehe stood up for me情感2:共同的兴趣和信
9、念促进两人之间的深厚友谊和互相支持Both of us had the qualities and virtues . shared the belief that . supported each other(可解第2题)情感3:感情升华虽话少但胜过千言万语【词汇积累】virtue n.美德,优秀品质,优点underlying adj.根本的respectful adj.有礼貌的financially adv.财政上stand up for支持;维护dig into钻研be respectful of 尊重【技巧演练】(建议用时:45分钟)1People climbing Mount Eve
10、rest are two times as likely to reach the top and less likely to die on the climb than 20 years ago, a new study finds. Everest, high in the Himalayans, is the tallest mountain above sea level on Earth. It reaches 8,848 meters into the sky.Between 2006 and 2019, around two thirds of climbers were su
11、ccessful in their attempt to reach the top. In the 15 years before that, only about one-third went all the way to the top.The number of attempts to reach the top of Everest has risen sharply over the years, leading to a 300 percent increase in overcrowding. In 2019, 955 climbers tried to reach the m
12、ountaintop. Only 222 people did so in 2000.The study noted that on a single day in May of last year, 396 climbers had gathered at the narrow path just below the top. The area, known as the “death zone,” is so narrow that only a small number of climbers can pass through, one directly behind another.N
13、ine climbers died on Everest in May 2019. It was the deadliest Everest climbing season since 2015 when an earthquake killed at least 18 people on the mountain.A picture of climbers waiting their turn to go up and down through the death zone became famous as it was shared online. Yet researchers say
14、the crowds were not the main reason for the deaths last year.“Surprisingly crowding has no evident effect on success or death” of Everest climbers, the study said.However, overcrowding does make the climb more dangerous.“If crowding slows climbers (as is expected), this increases their exposure to t
15、he elements, which should increase risk of an accident or illness,” said Raymond B.Huey, lead writer of the report.An unexpected storm, earthquake, or landslide could be disastrous, he told Reuters by email.Climbers have expressed concern that was giving anyone willing to pay the government $11,000
16、permission to climb Everest. Nepal plans to change its policy to require climbers to use guides, and meet physical fitness and experience qualifications, said tourism department official Mira Acharya.Nepal temporarily closed its mountains to climbers because of the coronavirus health crisis. Now the
17、y are open again. However, Acharya noted that flights into and within Nepal have not restarted.More than 6,000 people have climbed Mount Everest since 1953, when New Zealander Edmund Hillary and Sherpa Tenzing Norgay became the first climbers known to reach the top. At least 311 climbers have died t
18、rying.1.Supposing 900 people took part in the climbing Mount Everest between 1990 and 2005, how many of them reached the top?A.300.B.400.C.500.D.6002.Why does overcrowding make the climbing more dangerous?A.Because it surprisingly leads to death for those climbers.B.Because it stopped the climbers f
19、rom reaching the top at the area called “death zone”.C.Because it exposes climbers to increasing risk of an accident or illness.D.Because it gets climbers stranded in “death zone” and unable to get further supplies.3.According to the report, what is the possible reason for overcrowding?A.More people
20、 want to experience the climbing to the top of Mount Everest.B.A picture of climbers waiting to reach the top inspires more people to give it a try.C.Nepal government gives climbers permission without restrictions.D.More people want to climb the Mount Everest before Nepal takes restrictions.4.What i
21、s the general idea of this passage?A.Climbers are more likely to lose their lives before Reaching Top of Mount Everest.B.More climbers need to be trained before climbing Mount Everest.C.Enough experience in climbing mountains matters so much.D.Climbers are twice as likely to reach top of Mount Evere
22、st than in Past.【答案】1.A2.C3.C4.D【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述目前攀登珠穆朗玛峰的人登顶的可能性是20年前的两倍,在攀登过程中死亡的可能性也比20年前少了一倍。并简要介绍了导致登山者死亡或患病的原因。1.细节理解题。根据第二段“Between 2006 and 2019, around two thirds of climbers were successful in their attempt to reach the top. In the 15 years before that, only about one-third went all the
23、way to the top.(在2006年至2019年间,大约三分之二的登山者成功登顶。在那之前的15年里,只有大约三分之一的人登顶。)”可知,在1991年到2004期间只有1/3的人登顶成功。由此可推知,如果1990年到2005年有900人登珠峰,那么登顶的人数为:9001/3=300人。故选A。2.细节理解题。根据倒数第五段“If crowding slows climbers (as is expected), this increases their exposure to the elements, which should increase risk of an accident
24、 or illness,(如果拥挤减缓登山者的速度(正如预期的那样),就会增加他们暴露在自然环境中的机会,这就会增加发生事故或患病的风险。)”可知,因为过度拥挤会增加登山者发生事故或患病的风险,所以这会让登山变得更困难。故选C。3.推理判断题。根据倒数第三段“Climbers have expressed concern that was giving anyone willing to pay the government $11,000 permission to climb Everest. (登山者们表示担心,任何愿意向政府支付1.1万美元的人都可以攀登珠穆朗玛峰。)”可推知,尼泊尔政
25、府给予登山者无限制的许可,这可能是导致登山拥挤的原因。故选C。4.主旨大意题。阅读文章,并根据第一段“People climbing Mount Everest are two times as likely to reach the top and less likely to die on the climb than 20 years ago, a new study finds. (一项新的研究发现,攀登珠穆朗玛峰的人登顶的可能性是20年前的两倍,在攀登过程中死亡的可能性也比20年前少了一倍。)”可知,本文主要讲述登山者登上珠穆朗玛峰的可能性是过去的两倍。故选D。2The semi-f
26、inals for the League of Legends (LOL) World Championship 2020 ended on Sunday with Chinese team Suning finally defeating another Chinese team Top Esports to earn a ticket to the final against Damwon Gaming from South Korea. The result has captured the attention of Chinese netizens, showing the huge
27、influence of esports in China.Several hashtags such as “LOL Worlds semi-finals” and “Suning gets to the final” have earned more than a billion views on Chinas Twitter-like Sina Weibo as of Monday.Top Esports was one of favorites to win in the semi-finals, while Suning was commonly seen as a loser, b
28、ut the latter finally broke through to win 3-1.After the game, one member of the defeated team, Karsa, shed tears at the event, which quickly became a hot topic on Sina Weibo.In a message posted to Sina Weibo after the competition, Top Esports said that they regret not making it to the final and tha
29、t they felt sorry for their fans, “but our pursuit of victory will never stop. We will carry on with this regret.”Instead of blaming them for their failure, most netizens encouraged them to try again in 2021.While many media outlets are calling Sunings win a surprise, but a commentator for an esport
30、s team based in Shanghai surnamed Zhang told the Global Times on Monday that the result is not surprising.“After Top Esports barely defeated Fnatic with a 3-2 score, I felt that the entire team, except for Karsa, performed worse than before. The middle lane and bottom lane of the team were off line
31、when playing against Suning and did not play to their usual level,” Zhang said.He praised Suning, saying their skills were improving, “but the team still has a gap with Damwon Gaming. I hope they can lose as gloriously as possible.”Suning, which was formed by Chinese commercial retail enterprise Sun
32、ing, also posted on Sina Weibo on Sunday to thank everyone who supported the team, saying that they will try their best to guard the glory of the League of Legends Pro League.Li, a Suning fan living in Shanghai, was glad to see the team she supports win.“The team has constantly grown during the Worl
33、ds this year, although all members of the team are freshmen,” she said.Li was also a little regretful for Top Esports as the team is the only one that has all Chinese members.“Making the impossible possible through hard work is the charm of esports. I think it is full of passion,” Li said, explainin
34、g why she loves esports.5.Which team is the Chinese team Suning ready to fight against next?A.League of LegendsB.Top EsportsC.Damwon GamingD.Fnatic6.What did Mr. Zhang, the commentator, think of the failure of Top Esports?A.He thought that there was still a gap between Top Esports and Damwon Gaming.
35、B.He thought that the result was not beyond his expectation.C.He believed that every one of the team had performed worse than ever before.D.He believed that Sunnings winning was just a lucky thing.7.Which of the following statements about the team Suning is correct?A.The team is to fight against Dam
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362480.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
