2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练 典型技巧16 代词指代对象的确定(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习之阅读理解“典型技巧”高效练 典型技巧16 代词指代对象的确定含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 阅读 理解 典型 技巧 高效 16 代词 指代 对象 的确 解析
- 资源描述:
-
1、典型技巧16 代词指代对象的确定【考情角度】考情角度文学、艺术类阅读高考试题中常有涉及,做涉及代词指代类题目时应注意结合关键词,利用名词的单复数,褒贬用词确定代词所指代的名词。考查角度推理判断类、文章主旨题和代词指代题都可能在文学、艺术与体育类说明文中涉及。【真题再现】(2017全国卷C)主题语境:音乐Some of the worlds most famous musicians recently gathered in Paris and New Orleans to celebrate the first annual International Jazz Day. UNESCO (Un
2、ited Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) recently set April 30 as a day to raise awareness of jazz music, its significance, and its potential as a unifying (联合) voice across cultures.Despite the celebrations, though, in the U.S. the jazz audience continues to and grow older, a
3、nd the music has failed to connect with younger generations.Its Jason Morans job to help change that. As the Kennedy Centers adviser for jazz, Moran hopes to the audience for jazz, make the music more accessible, and preserve its history and culture.“Jazz seems like its not really a part of the Amer
4、ican appetite,” Moran tells National Public Radios reporter Neal Conan. “What Im hoping to accomplish is that my generation and younger start to reconsider and understand that jazz is not black and white anymore. Its actually color, and its actually digital.”Moran says one of the problems with jazz
5、today is that the entertainment aspect of the music has been lost. “The music cant be presented today the way it was in 1908 or 1958. It has to continue to move, because the way the world works is not the same,” says Moran.Last year, Moran worked on a project that arranged Fats Wallers music for a d
6、ance party, “just to kind of put it back in the mind that Waller is dance music as much as it is concert music,” says Moran. “For me, its the recontextualization. In music, where does the emotion (情感) lie? Are we, as humans, gaining any insight (感悟) on how to talk about ourselves and how something a
7、s abstract as a Charlie Parker record gets us into a dialogue about our emotions and our thoughts? Sometimes we that the music has a wider context,” says Moran, “so I want to continue those dialogues. Those are the things I want to .”1.Why did UNESCO set April 30 as International Jazz Day?A. To reme
8、mber the birth of jazz.B. To protect cultural diversity.C. To encourage people to study music.D. To recognize the value of jazz.2.What does the underlined word “that” in paragraph 3 refer to?A. Jazz becoming more accessible.B. The production of jazz growing faster.C. Jazz being less popular with the
9、 young.D. The jazz audience becoming larger.3.What can we infer about Morans opinion on jazz?A. It will disappear gradually.B. It remains black and white.C. It should keep up with the times.D. It changes every 50 years.4.Which of the following can be the best title for the text?A. Exploring the Futu
10、re of JazzB. The Rise and Fall of JazzC. The Story of a Jazz MusicianD. Celebrating the Jazz Day答案与解析:1.D2.C3.C4.A1.根据文章第一段a day to raise awareness of jazz确定答案。2.第二段说明了爵士乐不受年轻人喜欢,而Moran立志改变这一点。3.根据倒数第二段中“It has to continue to move”及前一句中的“cant be presented today the way it was in 1908 or 1958”,可知Mora
11、n对爵士乐的看法。4.文章介绍爵士乐的现状、问题以及要采取的措施和Moran的态度,结合选项可推出正确选项。【技巧释义】利用承前原则,确定代词的含义引出话题,介绍现状(第12段)介绍国际爵士日的成立日期、宗旨和意义(可解第1题)介绍爵士乐现状:观众减少,不受年轻人欢迎Moran立志改变爵士乐现状(第35段)(可解第2题)爵士乐存在的问题:与时代脱节解决办法: continue to move表明Moran想改变爵士乐的决心(第6段)【词汇积累】shrink v.减少foster vt.促进artistic adj.艺术的;有美术才能的widen vt.扩大lose sight忽略【技巧演练】(
12、建议用时:45分钟)1A NASA-funded study used satellite to search for penguin poops (粪便) in Antarctica: funny at first sight though, it resulted in unique insights on the Adelie penguins diet and its future. The findings unlocked the secrets about the species that can provide an early-warning of threats to An
13、tarcticas delicate ecosystem.Researchers used satellite images to see if the Adelie penguins diet has been changing in response to Antarcticas changing climate. Adelie penguin population has dropped greatly in some areas even as the global population increases. The satellite images show their presen
14、ce can be detected by the stain (污渍) left on the ice by their waste, called guano.Male and female penguins take turns incubating (孵化) in the nest. The guano builds up in the same areas occupied by the nests. A global survey for Adelie penguins turned up 3.8 million breeding pairs. Also, the satellit
15、e data can detect the color of the penguin guano, ranging from white to pink to dark red. White guano is from eating mostly fish; pink and red would be from eating mostly krill (磷虾). The team found that while the Adelie penguins diet did show changes from year to year, no consistent pattern was obvi
16、ous.“This was a big surprise, since the abundance and distribution of Adelie penguins has changed dramatically over the last 40 years and scientists had assumed that a change in diet might have played a role,” said Casey Young. However, continuing changes in the physical environment and a growing kr
17、ill fishery in the region are likely to have an influence on penguin prey (猎物) and penguin population itself. “They will be important for the management of the Antarctic ecosystem, ” said Young.1.What concerned scientists most according to paragraph 1?A.The Antarcticas ecosystem.B.The Adelie penguin
18、s diet.C.The climate change.D.The secret of penguin poops.2.Which of the following statements is true according to the passage?A.The Adelie penguin population was 3.8 million worldwide.B.Guano colors reflected the health condition of the penguin.C.The Adelie penguins diet stayed the same most of the
19、 time.D.Adelie penguin waste helped estimate the penguin population.3.What does “This” in the last paragraph refer to?A.Changes of penguins diet without a definite pattern.B.The wide range of the color of the penguin guano.C.Dramatic changing of penguin population.D.The abundance and distribution of
20、 Adelie penguins.4.What did Casey Youngs words infer?A.More Adelie penguins have appeared over the last 40 years.B.Diet changes didnt actually affect penguin population as assumed.C.There was not an obvious changing pattern of penguins diet.D.Fishery was important for the management of the Antarctic
21、 ecosystem.【答案】1.A2.D3.A4.B【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了科学家对南极企鹅物种生态的研究,展现了近年来物种数量,饮食结构等各方面的变化。1.细节理解题。根据文章第一段“The findings unlocked the secrets about the species that can provide an early-warning of threats to Antarcticas delicate ecosystem.”可知,这些发现揭开了这个物种的秘密,可以对南极洲脆弱的生态系统的威胁提供早期预警。由此可知,科学家研究随着气候变化而导致的企鹅饮食结构
22、的改变,但最关心,最要紧的是这背后所预警的南极生态系统风险。故选A项。2.细节理解题。根据文章第二段“Researchers used satellite images to see if the Adelie penguins diet has been changing in response to Antarcticas changing climate. Adelie penguin population has dropped greatly in some areas even as the global population increases. The satellite im
23、ages show their presence can be detected by the stain (污渍) left on the ice by their waste, called guano.”可知,研究人员利用卫星图像来观察阿德利企鹅的饮食是否随着南极洲气候的变化而改变。虽然全球企鹅数量增加,但在某些地区,阿德里企鹅的数量却大幅下降。卫星图像显示,它们的存在可以通过它们的排泄物在冰上留下的污点来检测,这种污点叫做鸟粪。由此可知,阿德利企鹅粪便帮助估算企鹅数量。故选D项。3.词义猜测题。This此处为代词。代词的作用之一用来指代前文提及的内容。根据文章第四段“This was
24、a big surprise, since the abundance and distribution of Adelie penguins has changed dramatically over the last 40 years and scientists had assumed that a change in diet might have played a role,” said Casey Young.”可知,这是一个很大的惊喜,因为阿德利企鹅的数量和分布在过去40年里发生了巨大的变化,科学家们认为饮食的变化可能起了作用,”凯西杨说。由此可知,科学家本以为企鹅饮食上的变化会
25、影响到企鹅的数量和分布。但是通过研究却发现不是这样子的,所以才会感到惊喜。故此处的this应是指代前文第三段最后一句“The team found that while the Adelie penguins diet did show changes from year to year, no consistent pattern was obvious.(研究小组发现,虽然阿德利企鹅的饮食确实每年都有变化,但没有明显的一致规律)”,即“企鹅饮食的变化没有固定的模式。”故选A项。4.推理判断题。根据文章最后一段“This was a big surprise, since the abund
26、ance and distribution of Adelie penguins has changed dramatically over the last 40 years and scientists had assumed that a change in diet might have played a role,” said Casey Young. However, continuing changes in the physical environment and a growing krill fishery in the region are likely to have
27、an influence on penguin prey (猎物) and penguin population itself.(凯西杨说:“这是一个很大的惊喜,因为过去40年来,阿德里企鹅的数量和分布发生了巨大变化,科学家们认为饮食的改变可能起到了一定的作用。”然而,该地区自然环境的持续变化和磷虾渔业的不断增长,可能会对企鹅猎物和企鹅种群本身产生影响)”可知,本来科学家觉得饮食的改变会起到一定的作用,但是该地区自然环境的持续变化和磷虾渔业的不断增长,可能会对企鹅猎物和企鹅种群本身产生影响。因此B项“饮食的改变实际上并不像假设的那样影响企鹅的数量”符合题意。故选B项。2The State-Of
28、-The-Art-Tech Behind Fighting FiresHow are todays firefighters dealing with massive wildfires? Theyre doing it by using the most advanced technology. Whether its with a modified jumbo jet or innovative thermal(热的) imaging cameras, we take a look at the tech behind fighting some of the worlds most ov
29、erwhelming fires.Teams fighting against the California wildfires used the Global SuperTanker a modified jumbo jet that carries almost 73,000 liters (19,200 gallons) of fire retardant(阻燃剂) alongside the S-64 Aircrane heavy-lifting helicopter, which carries 10,000 liters (2,200 gallons) of water.These
30、 air tankers are used to put out flames and monitor fire spread through sensors and video feeds coupled to GPS data. Fed into hi-tech computer modelling software, they can help predict the fires behavior and possible spread patterns. Computer models are able to provide small area coverage only meter
31、s wide, mapping territory and airflow. Fires are especially responsive to wind conditions and these tools allow firefighters to determine the passage of flames at ground level.But manned aircrafts need a large investment in maintenance and crew training. Command and control centers are turning to un
32、manned aircraft to keep costs down and provide additional capabilities. Small quadcopters(四旋翼机) and larger fixed-wing aircraft can fly over fires for much longer periods.Smoke can cover the ground for days at a time or pose a severe breathing risk to air crews However, this is not a problem for dron
33、es. Onboard high definition, infrared(红外辐射的) and thermal imaging cameras can provide direction to ground teams, spot vital infrastructure (including power or water lines), and identify dangerous or flammable objects.Infrared and thermal cameras can see through smoke to monitor ground teams and let t
34、hem know when conditions change. Unmanned aircraft can provide aerial images, heat maps, and temperature scales of fire zones. Specialist drones can even carry hoses to less accessible areas. In the future, swarms of autonomous drones could be used to track wildfires and spot fire spread.Thermal ima
35、ging technology has become widespread and less expensive to use. Handheld cameras and devices that attach to smartphones allow firefighters to see through smoke and find active fire hotspots, or undergrowth that is burning without producing smoke.Identifying these hotspots allows crews to target the
36、 most active and dangerous parts of a wildfire and divert manpower to tackle it more effectively.Augmented reality helmets that include breathing appliance alongside computer vision-aided displays are adding to the ground teams capabilities. Thermal cameras inside the helmets mean that firefighters
37、can operate in environments completely obscured by smoke. At the same time, they can wirelessly transmit information on what is happening at the frontline to command and control points.Robots are also making a difference. The Smokebot was developed by a Swedish university to assist fire and rescue s
38、ervices. It collects data in environments with reduced visibility using radar, a laser scanner, a thermal camera and gas sensors. Smokebot can help in forest fire situations mapping large areas filled with dust or smoke, where it is too risky to send in rescue personnel.Earth-observing satellites co
39、mmonly detect wildfires in wilderness areas. Their cameras and remote sensors are used to estimate the fires evolution and provide situational awareness that saves lives.The Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) onboard the Suomi NPP satellite gives near real-time data to NASAs Fire Info
40、rmation for Resource Management System (FIRMS) on active fires across the world.Finally, to get the bigger picture on fire tracking and monitoring, the US Forest Service and US Geological Survey uses data from the Landsat Earth-observing satellites. Data gathered from every major fire in the country
41、 since 1984 has been fed into computer models to help predict and prevent wildfires.5.What does the underlined “they”, in the third paragraph, refer to?A.Current firefighters tackling massive wildfires.B.The modified jumbo jets and art thermal imaging cameras.C.The data gained from sensors and video
42、 feeds, plus GPS information.D.The air tankers used to put out flames and monitor fire spread.6.Which of the following is not the advantages of drones over manned aircrafts in tackling massive wildfires?A.Drones dont need much fuel when putting out wildfires and identifying the causes of fires.B.Les
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362487.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
