广东省深圳市2022届高三上学期第2次阶段试题英语试卷(10月统考卷) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省深圳市2022届高三上学期第2次阶段试题英语试卷10月统考卷 WORD版含解析 广东省 深圳市 2022 届高三 上学 阶段 试题 英语 试卷 10 统考 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广东省深圳市高三上学期第2次阶段试题英语试卷(10月统考卷)全卷分为两个部分,满分150分。第一部分阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文 ,从每题所给的四个选项 (A 、B 、C和 D )中 ,选出最佳选项 ,并在题卡上将该项涂黑。ATop Four MarathonsPortland MarathonThe marathon welcomes 8 000 people every fall. Its a great event for first-timers because everyone is cheered on
2、 with enthusiasm no matter how long it takes to cross the finish line. The time limit for the full marathon is now at a pace of minutes per mile, or 6 hours and 33 minutes, but in the past it had an open time limit. They promise youll still receive your medal if you fall behind the pace, but you hav
3、e to finish using the sidewalks.TCS New York City MarathonAs the worlds biggest marathon, the TCS New York City Marathon attracts over 50,000 people to the Big Apple each November. The time limit is generous eight and a half hours, but participants must move to the sidewalk if they drop below 15-min
4、ute mile. The famous course snakes through five boroughs (行政区) of the city and crosses five bridges to end in Central Park.Honolulo MarathonThe marathon attracts over 30,000 participants each December. The race starts on Ala Moana Boulevard in downtown Honolulu and snakes its way along the breathtak
5、ing Hawaiian coastline to the finish line in Kapiolani Park. The start time is at 5: 00 am with finish line services officially open until 2: 00 pm. However, the organizers allow everyone to finish and have waiters on hand until 4: 00 pm.Boston MarathonThe marathon is held in May every year. For thi
6、s event running isnt allowed as the city streets arent closed off. Participants must instead make their way along sidewalks under the guidance of event organizers and city police. The event attracts over 8,000 people who can choose anything from three-mile walk to the full 26.2-mile Boston Marathon
7、route.1. Where is a new marathon runner most likely to receive enthusiastic cheers?A. In Portland.B. In New York.C. In Honolulu.D. In Boston.2. What can we know about TCS New York City Marathon?A. It is extremely popular.B. It has an open time limit.C. It starts and ends in a park.D. It forbids usin
8、g the sidewalk.3. Which marathon is held the earliest in a year?A. Portland Marathon.B. TCS New York City Marathon.C. Boston Marathon.D. Honolulu Marathon.【答案】1. A 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四项马拉松比赛的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据文章Portland Marathon中“Its a great event for first-timers because everyone is
9、cheered on with enthusiasm no matter how long it takes to cross the finish line.(对于第一次参加比赛的人来说,这是一件大事,因为每个人都被热情所鼓舞,不管需要多长时间才能冲过终点线。)”可知,马拉松新手在波特兰马拉松中最有可能得到热情的欢呼。故选A。【2题详解】推理判断题。根据文章TCS New York City Marathon中的“As the worlds biggest marathon, the TCS New York City Marathon attracts over 50,000 people
10、 to the Big Apple each November. (作为世界上最大的马拉松,TCS纽约马拉松每年11月都会吸引5万多人来到纽约。)”可知,参加人员之多。从而可推断,纽约马拉松十分受欢迎。故选A。【3题详解】细节理解题。根据文章Portland Marathon中的“The marathon welcomes 8, 000 people every fall.(每年秋天,马拉松都会迎来8000人。)”、TCS New York City Marathon中“As the worlds biggest marathon, the TCS New York City Marathon
11、 attracts over 50, 000 people to the Big Apple each November.(作为世界上最大的马拉松,TCS纽约马拉松每年11月都会吸引5万多人来到纽约。)”、Honolulu Marathon中“The marathon attracts over 30,000 participants each December.(每年12月,马拉松都会吸引3万多名参赛者。)”及Boston Marathon中“The marathon is held in May every year. (马拉松每年五月举行。)”可知,波士顿马拉松是一年中举行最早的。故选C
12、。BA former UPS driver and his wife have made history by donating $20 million to Morgan State University the largest gift any historically black college or university (HBCU) has ever received from a former student. The money, pledged by Calvin Tyler Jr and his wife Tina, will fund scholarships that w
13、ere established under the Tylers name in 2002. Tyler grew up in a low-income family and was forced to drop out of Morgan State University in 1963 because he could no longer afford to study. The following year, Tyler saw a job advertisement in a Baltimore newspaper from United Parcel Service and got
14、a job with the company as a driver. He rose through the ranks during his 34-year career at the global shipping company to become its senior vice president of US operations and a member of the board of directors before retiring in 1998. Tyler and his wife, also a Baltimore native, have lived all acro
15、ss the country but he said they have never forgotten their humble beginnings. Their latest pledge follows a $5million commitment they made in 2016 for the fund, which to date has supported 222 students with full or partial scholarships. Marybeth Gasman, a professor at Rutgers University who studies
16、HBCUs, said the gift is significant because public HBCUs like Morgan State University tend to have a lower alumni giving rate compared to private ones. “For a long time, they werent asking alumni to give,” she said. But that has changed in the past couple of decades, she added, and the schools have
17、“started asking alumni to give and creating a culture of philanthropy (慈善) on campus.” David K. Wilson, the president of Morgan State University, said the money will help students for years to come. “Morgan is so proud to call this son and daughter of the great city of Baltimore our own,” he said in
18、 a statement. “Through their historic giving, the doors of higher education will most certainly be kept open for generations of aspiring leaders whose financial shortfalls may have kept them from realizing their academic dreams.” “We are forever indebted to the Tylers”.4. Why is Tylers donation hist
19、oric?A. He was a former UPS driver.B. The donation is large enough.C. The donation will fund his scholarships.D. He used to be a student at the university.5. What is a driving force of Tylers donation?A. His working experiences.B. His career achievements.C. His promise to the university.D. His past
20、embarrassing situations.6. Which is true about HBCUs according to Gasman?A. They are mainly public universities.B. They are encouraging alumni to donate.C. They rarely accept help from the alumni.D. They have changed little over the decades.7. What can be inferred about Tyler from Wilsons comments?A
21、. Hes helped many city leaders.B. Hes grateful to his university.C. Hes made great contributions.D. Hes proud of his son and daughter.【答案】4. B 5. D 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了摩根州立大学收到了来自前学生的一笔创造了历史的捐款。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“A former UPS driver and his wife have made history by donating $20 milli
22、on to Morgan State University the largest gift any historically black college or university (HBCU) has ever received from a former student.(一名前UPS司机和他的妻子向摩根州立大学捐赠了2000万美元,创造了历史这是历史上所有黑人学院或大学(HBCU)收到的来自前学生的最大一笔捐赠。)”可知,泰勒的捐赠是历史性的,是因为捐助的数额足够大。故选B。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段“Tyler and his wife, also a Baltimore
23、 native, have lived all across the country but he said they have never forgotten their humble beginnings. (泰勒和他的妻子也是土生土长的巴尔的摩人,他们生活在全国各地,但他说,他们从来没有忘记他们卑微的开始。)”可知,泰勒捐款的动力是他过去的尴尬处境。故选D。【6题详解】细节理解题。根据文章第六段“But that has changed in the past couple of decades, she added, and the schools have “started aski
24、ng alumni to give and creating a culture of philanthropy (慈善) on campus.”(但她补充说,这种情况在过去几十年发生了变化,学校“开始要求校友捐款,并在校园里创造一种慈善文化”。)”可知,HBCU鼓励校友捐款。故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“ “Through their historic giving, the doors of higher education will most certainly be kept open for generations of aspiring leaders whos
25、e financial shortfalls may have kept them from realizing their academic dreams.”(“通过他们历史性的捐赠,高等教育的大门肯定会为一代又一代有抱负的领导人敞开,他们的财务短缺可能使他们无法实现自己的学术梦想。”)”可推断,泰勒的捐赠做出了巨大的贡献。故选C。CPeople saved a 20-foot orca (虎鲸) that was stuck between rocks on an Alaskan shore by continuously pouring water over it and protect
26、ing it from birds who circled above the defenseless whale. The whale was ultimately saved after a six-hour, labor-intensive life-saving operation. Someone spotted the large whale on the Prince of Wales Island near the coast of British Columbia on the morning of July 29th. The Coast Guard was called
27、around 9 a.m. local time. Chance Strickland, the captain of a private yacht in Alaska, and his crew anchored and began life-saving action that were videoed by Aroon Melane and posted on the Internet. Strickland could hear the orca calling out to killer whales swimming in the area. People on other bo
28、ats stopped with water and buckets to pour water over the animal. “There were tears coming out of its eyes,” Mr. Strickland told the local newspaper. “It was pretty sad.” The group of people formed a chain that passed buckets of seawater back and forth and poured the water on the orca, which seemed
29、to liven it up. It made a noise and raised its tail when it got water. The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) was called in, which can be seen on the video using a machine to spray a mist of seawater on the orca, which doubled as a way to keep the whale cool and scare the large g
30、roup of birds that were hoping to feast on the beast. Melane said in her video that the orca was stranded (搁浅) for about six hours until the tide came in and swept it back into the ocean. The group efforts of Stricklands crew and the NOAA saved the 13-year-old killer whale.8. Why did birds circle ab
31、ove the orca?A. They were eager to eat it.B. They wished to protect it.C. They were attracted by the people.D. They wanted to find a place to rest.9. What did Strickland do immediately after finding the whale?A. Posted pictures online.B. Called friends for help.C. Took action to save it.D. Videoed t
32、he trapped animal.10. Why did the whale make a noise and raise its tail?A. To express its eager for water.B. To extend its thanks to people.C. To call out to its fellow whales.D. To show its power and sadness.11. Which can be the best title for the text?A. Killer Whale Got SavedB. The Orca Inspired
33、KindnessC. Combined Efforts WantedD. Animals and Humans United【答案】8. A 9. C 10. A 11. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一头20英尺高虎鲸被困在阿拉斯加海岸的岩石之间,经过人们的共同努力最终获救的故事。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“People saved a 20-foot orca that was stuck between rocks on an Alaskan shore by continuously pouring water over it and protectin
34、g it from birds who circled above the defenseless whale.(一只20英尺高的虎鲸被困在阿拉斯加海岸的岩石之间,人们不断向它浇水,保护它免受鸟儿在其上方盘旋的伤害,从而拯救了它)”和第五段“The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) was called in, which can be seen on the video using a machine to spray a mist of seawater on the orca, which doubled as
35、a way to keep the whale cool and scare the large group of birds that were hoping to feast on the beast.(美国国家海洋和大气管理局(NOAA)称,在视频中可以看到用机器喷雾虎鲸的海水,这样既能让鲸鱼保持凉爽,又能吓到一大群想要捕食虎鲸的鸟类)”可知,鸟类在虎鲸上空盘旋是因为它们想吃虎鲸。故选A。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“Chance Strickland, the captain of a private yacht in Alaska, and his crew anchore
36、d and began life-saving action that were videoed by Aroon Melane and posted on the Internet. (阿拉斯加一艘私人游艇的船长奇斯斯特里克兰和他的船员们抛锚,开始了救生行动,阿隆梅兰把这些行动拍了下来,并发布在了互联网上。)” 可知,斯特里克兰在发现大鲸之后立即采取行动拯救它。故选C。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段“The group of people formed a chain that passed buckets of seawater back and forth and poured
37、 the water on the orca, which seemed to liven it up. It made a noise and raised its tail when it got water. (这群人形成了一条链,把一桶桶海水来回传递,然后把水倒在逆戟鲸身上,似乎让它变得活跃起来。当它得到水的时候,它发出声音并抬起尾巴)” 可推断,鲸鱼发出声音并扬起尾巴是因为它表达了对水的渴望。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段“People saved a 20-foot orca that was stuck between rocks on an Alaskan s
38、hore by continuously pouring water over it and protecting it from birds who circled above the defenseless whale.(一只20英尺高的虎鲸被困在阿拉斯加海岸的岩石之间,人们不断向它浇水,保护它免受鸟儿在其上方盘旋的伤害,从而拯救了它)”和最后一段“The group efforts of Stricklands crew and the NOAA saved the 13-year-old killer whale.( 在斯特里克兰的船员和美国国家海洋和大气管理局的集体努力下,这条13岁
39、的虎鲸获救了)” 及全文可知,文章主要讲述了一头20英尺高的虎鲸被困在阿拉斯加海岸的岩石之间,经过人们的共同努力最终获救的故事。所以“Killer Whale Got Saved(虎鲸获救)”作为文章标题最为合适。故选A。DThe common use of Google Maps, a navigation(导航) app on smartphones, raises the age-old question we meet with any technology: What skills are we losing? But also, crucially: What capabiliti
40、es are we gaining? People who are good at finding their way around or good at using paper maps usually experience lots of confusion with digital maps. For example, they may mess up the direction of north and south, and you can see only a small section at a time. But consider what digital navigation
41、aids have meant for someone like me. Despite being a frequent traveler, Im so terrible at finding my way that I still use Google Maps almost every day in the small town where I have lived for many years. What seems unnecessary to some has been a significant expansion of my own capabilities. Part of
42、the problem is that reading paper maps requires a specific skill set. There is nothing natural about them. In many developed nations, street names and house numbers are meaningful, and instructions such as “go north for three blocks and then west” usually make sense. In Istanbul, in contrast, where
43、I grew up, none of those hold true. For one thing, the locals rarely use street names, and house numbers often arent sequential either because after buildings 1, 2 and 3 were built, someone squeezed in another house between 1 and 2, and now thats 4. But then 5 will maybe get built after 3, and 6 wil
44、l be between 2 and 3. Besides, the city is full of winding and ancient streets that meet with newer ones. Therefore, instructions as simple as “go north” would require a helicopter. I got lost all the time.But since I used Google Maps, I travel with a lot more confidence, and my world has opened up.
45、 And because I go to more places more confidently, I believe my native navigation skills have somewhat improved, too. That brings me back to my original question: while we often lose some skills after seeking convenience from technology, this new setup may also allow us to expand our capabilities an
46、d do something more confidently. Maybe when technology closes a door, we should also look for the doors it opens.12. How does the author feel about Google Maps?A Confusing.B. Unnecessary.C. Complicated.D. Helpful.13. Which contributes to the difficulty of finding ways in Istanbul?A. Strange street n
47、ames.B. Ordinary paper maps.C. Complex road arrangements.D. Lack of road instructions.14. What does the underlined word “sequential” in Paragraph 3 probably mean?A. In a fixed order.B. In good condition.C. Of great importance.D. Of the same kind.15. What column of a newspaper may this passage belong
48、 to?A. Fashion.B. Opinion.C. Society.D. Geography.【答案】12. D 13. C 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了谷歌地图给我们带来的便利并肯定了它的价值。【12题详解】推理判断题。根据第四段“But since I used Google Maps, I travel with a lot more confidence, and my world has opened up. And because I go to more places more confidently, I believe my nat
49、ive navigation skills have somewhat improved, too.( 但是自从我使用谷歌地图后,我旅行的时候更加自信了,我的世界也打开了。而且因为我更自信地去了更多的地方,我相信我天生的导航技能也有所提高。)”可推断,作者认为谷歌地图对他是有帮助的。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段“For one thing, the locals rarely use street names, and house numbers often arent sequential either because after buildings 1, 2 and 3 w
50、ere built, someone squeezed in another house between 1 and 2, and now thats 4. But then 5 will maybe get built after 3, and 6 will be between 2 and 3. Besides, the city is full of winding and ancient streets that meet with newer ones.(首先,当地人很少使用街道名称,房屋编号也往往不是连续的,因为在1、2和3号楼建成后,有人挤在1和2之间的另一个房子里,现在是4号。
51、但是5会在3之后生成,6会在2和3之间生成。此外,这座城市充满了曲折和古老的街道,与新的街道交汇。)”可知,是复杂的道路安排导致了在伊斯坦布尔找路的困难。故选C。【14题详解】词句猜测题。根据后文“because after buildings 1, 2 and 3 were built, someone squeezed in another house between 1 and 2, and now thats 4.(因为在1、2和3号楼建成后,有人挤在1和2之间的另一个房子里,现在是4号。)”可知,房屋编号不按顺序。所以sequential为“顺序的”之意。故选A。【15题详解】推理判
52、断题。根据最后一段“That brings me back to my original question: while we often lose some skills after seeking convenience from technology, this new setup may also allow us to expand our capabilities and do something more confidently. Maybe when technology closes a door, we should also look for the doors it o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-363190.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
