山东省德州市齐河县第一中学2020届高三英语检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 德州市 齐河县 第一 中学 2020 届高三 英语 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省德州市齐河县第一中学2020届高三英语检测试题(含解析)一、阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)ATGBWP(the Great Books Winter Program) is an experience like no other in American education. For the past eleven years, TGBWP has gathered outstanding middle and high school students from across the world to read selections from the greates
2、t works of literature, experience college-level lectures, engage in lively discussions and enjoy winter camp fun with other literary-minded students.Here is a sample of what you will get at Great Books:Membership in an international community of enthusiastic young learners and distinguished college
3、teachers who read and discuss great books and big ideas. You will discuss the likes of Plato, Mark Twain, Dickens, and Tolstoy with other teens from around the globe who love literature just as much as you do!Find your voice in the classroom. TGBWP gives students the opportunity to grow academically
4、 and socially as they prepare for high school and college. Open discussions encourage students to express themselves and give power to their ideas. Students gain confidence in their ability to read a text closely and express their ideas clearly both orally and in writing.Experience time away from ho
5、me and spend it at a top college - choose from two campus settings: Amherst College in Massachusetts and Stanford University in California. This is the perfect opportunity to preview life on a college campus!Dont miss this opportunity to join students from 47 states and 28 countries in this unique l
6、earning environmentCategoriesReading/Writing Arts/Photography/Film Music/Singing/Dancing Travel/ Touring Academic/Pre-CollegeAges11-18TypeOvernight/ResidentialMore information: CLICK HERE1. What do we know about TGBWP?A. A course on literacy skills improvement.B. An education department of universit
7、ies.C. A camp suitable for teen literature lovers.D. A program of studying American literature.2. What does TGBWP offer its participants according to the text?A. College-level evaluation in literature.B. Admissions to world famous universities.C. Free literature courses and literature works.D. Chanc
8、es to experience college life beforehand.3. Suppose this text is an Ad, what else must be included in “More information”?A. Contact information.B. Membership benefits.C. Registration requirements.D. Activity arrangements.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】本文是一篇广告。介绍了TGBWP冬令营活动的有关信息。【1题详解】推理判断题。根据第一段的For the
9、past eleven years, TGBWP has gathered outstanding middle and high school students from across the world to read selections from the greatest works of literature, experience college-level lectures, engage in lively discussions and enjoy winter camp fun with other literary-minded students.(在过去的十一年里,TG
10、BWP聚集了来自世界各地的优秀中学生,阅读最伟大的文学作品,体验大学水平的讲座,参与生动的讨论,并与其他有文学头脑的学生一起享受冬令营的乐趣。)因此推断,TGBWP是适合青少年文学爱好者的营地。 故选C。【2题详解】细节理解题。根据第四段的TGBWP gives students the opportunity to grow academically and socially as they prepare for high school and college.(当学生为高中和大学做准备时,TGBWP给了他们在学术和社会上成长的机会。)可知,TGBWP给参与者提供提前体验大学生活的经验。故
11、选D。【3题详解】推理判断题。根据文中的表格可知,表格中包括了活动安排;注册学员的年龄等,因此推断如果是广告,进一步的信息应该是联系方式。B项的会员福利不是广告的必要内容。故选A。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。(2)语言转述型。(3)语意理解型。(4)是非辨别型。(5)事实排序型。如第2小题,属于细节理解题。根据第四段的TGBW
12、P gives students the opportunity to grow academically and socially as they prepare for high school and college.(当学生为高中和大学做准备时,TGBWP给了他们在学术和社会上成长的机会。)可知,TGBWP给参与者提供提前体验大学生活的经验。故选D。BWhen people think about British music, for the most part they think about the 60s or 70s with the likes of The Beatles a
13、nd The Rolling Stones or more modern artists like Adele or Ed Sheeran. However, stuck between these two ages was, in my opinion, British musics best period. The 90s were an optimistic time for Britain and indeed Europe, with the economy recovering from the lows of the 80s and the Cold War ending.One
14、 of the defining features of 90s music was the birth of “Britpop”. This was a style of pop music that aimed to promote “Britishness” and commonly featured electric guitars, drums and male singers. Britpop was the style used by world-famous bands such as Oasis, Blur, Pulp and Suede who became known a
15、s “The Big Four”. The summer of 1995 was dominated by the “Battle of Britpop” which was between Blur and Oasis for the number one spot. Eventually, Blur won the battle and Oasis settled for second.However, the 90s werent only for the boys, with major female groups also finding fame, the most well-kn
16、own of which were “the Spice Girls” who were extremely popular in Britain and around the world. Once again they promoted “Britishness” and had catchy melodies and lyrics, but they also started the “Girl Power” movement which helped empower girls and women worldwide. It isnt too far to assume that wi
17、thout their music, many female singers and artists who we love today would not have had the confidence to pursue their dream.British music may have had many great times, however the 90s are often overlooked. Although I was not alive to enjoy the music properly, the 90s had a huge impact on British c
18、ulture that can be felt today and I feel that the decade should get the recognition it deserves!4. What can we infer from the first paragraph?A. The Cold War came to an end in the 80s.B. Britains economy began to pick up in the 90s.C. The Beatles represented the best British music.D. Adele is better
19、 than Ed Sheeran in modern music.5. What is Paragraph 2 mainly about?A. Britpop.B. Britishness.C. The Big Four.D. Battle of Britpop.6. Whats the most important influence of “the Spice Girls” according to the text?A. Promoting “Britishness”.B. Empowering girls and women.C. Creating catchy melodies.D.
20、 Finding fame for female groups.7. The writer thinks the impact of the 90s music on British culture is _.A. underestimatedB. well-recognizedC. fairly evaluatedD. reasonably doubted【答案】4. B 5. A 6. B 7. A【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了英国90年代的音乐。作者认为英国90年代音乐被忽视了,90年代音乐对英国文化产生了巨大的影响,应该得到它应得的认可。【4题详解】推理判断题。根据第一段的The
21、 90s were an optimistic time for Britain and indeed Europe, with the economy recovering from the lows of the 80s and the Cold War ending.(对于英国乃至欧洲来说,随着经济从80年代的低谷复苏和冷战结束,90年代是一个乐观的时期。)可知,英国经济在90年代开始复苏。故选B。【5题详解】主旨大意题。根据第二段首句One of the defining features of 90s music was the birth of “Britpop”.和下文内容可知,
22、本段主要介绍了90年代音乐的特征英式摇滚的诞生,并介绍了这种流行音乐的盛行,这种音乐旨在促进“英国化”,通常有电吉他、鼓和男歌手。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第三段的However, the 90s werent only for the boys, with major female groups also finding fame, the most well-known of which were “the Spice Girls” who were extremely popular in Britain and around the world. Once again the
23、y promoted “Britishness” and had catchy melodies and lyrics, but they also started the “Girl Power” movement which helped empower girls and women worldwide. (然而,90年代不仅仅是男孩的,主要的女性群体也找到了荣誉,其中最著名的是“辣妹组合”,他们在英国和世界各地都非常受欢迎。他们再次推断了“英国化”,有着令人着迷的旋律和歌词,他们也发起了“女孩力量”运动,有助于世界各地的女孩和妇女拥有权力。 )可推断,“辣妹组合”最重要的影响是增强女孩
24、和妇女的力量。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段的British music may have had many great times, however the 90s are often overlooked. 以及下文可知,作者认为英国90年代音乐被忽视了,90年代音乐对英国文化产生了巨大的影响,作者觉得这十年应该得到它应得的认可! 故选A。CAmericas first transcontinental railroad, completed 150 years ago today at Promontory Summit in Utah, connected the vas
25、t United States and brought America into the modern age. Chinese immigrants contributed greatly to this notable achievement, but the historical accounts that followed often ignored their role.Between 1863 and 1869, as many as 20,000 Chinese workers helped build the dangerous western part of the rail
26、road, a winding ribbon of track known as the Central Pacific. At first, the Central Pacific Railroads directors wanted a whites-only workforce. When not enough white men signed up, the railroad began hiring Chinese men for the backbreaking labor. Company leaders were skeptical of the new recruits ab
27、ility to do the work, but they proved themselves not only capable but even superior to the other workers.Chinese workers cut through dense forests, filled deep narrow steep-sided valley, constructed long trestles(高架桥) and built enormous retaining walls(防护墙) - some of which remain complete and undama
28、ged today. All work was done by hand using carts, shovels and picks but no machinery. However, progress came at great cost: an estimated 1,200 Chinese laborers died along the Central Pacific route.Despite these facts, Chinese workers were often left out of the official story because of their identit
29、y of foreigners. On the transcontinental railroads 100th birthday, the Chinese workers were still not honored. It was another fifty years later that their role was gradually highlighted. To celebrate the railroads 150th anniversary in 2019, the California assembly passed a resolution in 2017 to reco
30、gnize and honor the Chinese railroad workers by designating May 10, 2017, and every May 10 thereafter, as California Chinese Railroad Workers Memorial Day.8. What might be the best title for the text?A. The Birth of the Central Pacific Cost DearlyB. May 10-A Special Day for Chinese ImmigrantsC. Chin
31、ese Workers Contributions Gained RecognitionD. The 150th anniversary of the Central Pacific Railroad9. What does “they” in Paragraph 2 refer to?A. Chinese laborers.B. White workers.C. Company leaders.D. Railroad directors.10. Why does the author make such detailed descriptions in Paragraph 3?A. To p
32、rove Chinese workers superior skills.B. To stress the danger and difficulty of the work.C. To describe the grand scenery along the railroad.D. To show notable achievements made by Chinese workers.11. What does the text intend to tell us?A. None so blind as those who wont see.B. No pains, no gains.C.
33、 Truth will come to light sooner or later.D. Doing is better than saying.【答案】8. C 9. A 10. B 11. C【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章主要讲述了中国移民对美国第一条横贯大陆的铁路作出的巨大贡献,但随后的历史叙述忽视他们的作用。但是纸包不住火,最终中国工人做出的贡献得以被认可。【8题详解】主旨大意题。根据第一段的Chinese immigrants contributed greatly to this notable achievement, but the historical account
34、s that followed often ignored their role.以及最后一段的To celebrate the railroads 150th anniversary in 2019, the California assembly passed a resolution in 2017 to recognize and honor the Chinese railroad workers by designating May 10, 2017, and every May 10 thereafter, as California Chinese Railroad Worke
35、rs Memorial Day.最终,中国工人的贡献得以被认可,因此推断,文章主要讲述了中国移民对美国第一条横贯大陆的铁路作出的巨大贡献,但随后的历史叙述忽视他们的作用。但是纸包不住火,最终中国工人做出的贡献得以被认可。因此推断C项“中国工人的贡献得到了认可 ”为最佳标题。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据上文When not enough white men signed up, the railroad began hiring Chinese men for the backbreaking labor. Company leaders were skeptical of the ne
36、w recruits ability to do the work可知,当没有足够的白人报名时,铁路开始雇用中国男子从事艰苦的劳动。公司领导对新员工的工作能力表示怀疑,因此推断划线句“但他们证明自己不仅有能力,甚至优于其他工人。”中they指代上文提的中国劳动力。故选A。【10题详解】推理判断题。通读第三段可知,本段主要阐述中国工人穿过茂密的森林,深谷狭窄陡峭,建造了高架桥,建造了巨大的防护墙其中一些至今仍然完整和无损。没有机械所有的工作都是用手推车、铲子和镐手工完成的。 进展付出了巨大的代价:估计有1200名中国劳工在铁路建设中死亡。因此推断详细描述修建铁路的工作过程是为了强调工作的危险和困
37、难。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的 To celebrate the railroads 150th anniversary in 2019, the California assembly passed a resolution in 2017 to recognize and honor the Chinese railroad workers by designating May 10, 2017, and every May 10 thereafter, as California Chinese Railroad Workers Memorial Day.(为了庆祝
38、2019年铁路150周年,加州议会在2017年通过了一项决议,指定2017年5月10日和此后每5月10日为加州中国铁路工人纪念日,以表彰和纪念中国铁路工人。)可推断,尽管历史中国工人对铁路的贡献一直不被认可,但是最终在2017年他们的奉献得以承认。故C项“纸包不住火”是文章要告诉读者的。故选C。【点睛】标题确定题属深层理解题,它要求考生在通读全文的基础上,认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。在此基础上,还应做到概括性、针对性、醒目性的有机结合。概括性原则:要求标题应在最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题要旨。从全局的角度归纳概括出文章的标题。要防止本末倒置,主
39、次不分,以点代面,以偏概全。针对性原则:针对性原则是对标题外延的一种界定。即标题的外延既不能太大也不能太小,要量体裁衣,大小适度。醒目性原则:标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响文章的可读性。读者往往从标题上决定文章的阅读取舍,故标题往往比较醒目,甚至比较离奇,目的是为了吸引读者的注意力,唤起读者对文章阅读的兴趣。如第1小题,根据第一段的Chinese immigrants contributed greatly to this notable achievement, but the historical accounts that followed often ig
40、nored their role.提到中国移民对修筑铁路作出了巨大贡献,但随后的历史叙述往往忽视了他们的作用。以及最后一段的To celebrate the railroads 150th anniversary in 2019, the California assembly passed a resolution in 2017 to recognize and honor the Chinese railroad workers by designating May 10, 2017, and every May 10 thereafter, as California Chinese
41、Railroad Workers Memorial Day.提到最终,中国工人的贡献得以被认可,因此可推断,文章主要讲述了中国移民对美国第一条横贯大陆的铁路做出的巨大贡献,但随后的历史叙述忽视他们的作用。但是纸包不住火,最终中国工人做出的贡献得以被认可。因此推断C项“中国工人的贡献得到了认可 ”为最佳标题,故选C。DRecently, researchers at the University of Toronto figured out a way with a quick video selfie to accurately measure blood pressure with your
42、 smartphones camera by developing a technology known as transdermal optical imaging (TOI)(透皮光学成像).Cameras on smartphones can catch red light reflected from hemoglobin (血红素)under our skin, which permits TOI to visualize and measure blood flow changes. Researchers measured the blood pressure of 1,328
43、Canadian and Chinese adults by getting two-minute videos of their faces on an iPhone. “From the video got by the technology, you can see how the blood flows in different parts of the face and through this flow, you can get a lot of information,” said Kang Lee, lead author of the study.Lee also helpe
44、d create an app called Anura, which allows people to try out the TOI software for themselves, giving them the ability to record a 30-second video of their face and receive measurements for stress levels and resting heart rate. Lee said more research was needed to make sure that the measurements were
45、 as accurate as possible, explaining that the study didnt test people with very dark or very fair skin.“In order to improve our app to make it usable, particularly for people with hypertension (高血压),we need to collect a lot of data from them, which is very hard because a lot of them are already taki
46、ng medicine,” Lee explained. “We cannot tell them not to take medicine, but from time to time, we get participants who dont take medicine so we can get hypertensive people this way.”The scientists said there were many potential applications of the technology, including providing health services for
47、those who lived in remote areas.12. What is mainly talked about in Paragraph 2?A. Information offered by TOI.B. New findings on hypertension.C. How TOI is put into smart phones.D. How the TOI technology works.13. What might people benefit from the new technology mentioned above?A. Living a life free
48、 from stress.B. Improving the heart function gradually.C. Accessing health services for free.D. Knowing abnormal blood pressure earlier.14. What can be done for a better Anura?A. Equipping phones with better cameras.B. Allowing phones to record longer videos.C. Collecting data from more diverse samp
49、les.D. Persuading participants not to take medicine.15. Why does the author write this text?A. To predict future applications of TOI.B. To introduce TOI and an app related.C. To describe functions of cameras on phones.D. To evaluate the quality of an app called Anura.【答案】12. D 13. D 14. C 15. B【解析】本
50、文是一篇说明文。文章主要介绍了一种新科技。多伦多大学的研究人员想出了一种快速视频自拍的方法,通过开发一种称为透皮光学成像的技术,用智能手机的相机准确地测量血压。文章还介绍了与之相关的手机应用软件。【12题详解】主旨大意题。根据第二段首句Cameras on smartphones can catch red light reflected from hemoglobin (血红素)under our skin, which permits TOI to visualize and measure blood flow changes. 可知,智能手机上的相机可以捕捉从我们皮肤下的血红蛋白反射的
51、红光,这允许透皮光学成像可视化和测量血流变化。因此推断本段主要讲述TOI科技如何起作用的。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第二段的From the video got by the technology, you can see how the blood flows in different parts of the face and through this flow, you can get a lot of information(从技术获得的视频中,你可以看到血液是如何在面部的不同部位流动的,通过这种流动,你可以得到很多信息)和第三段的giving them the abili
52、ty to record a 30-second video of their face and receive measurements for stress levels and resting heart rate.(让他们能够记录30秒的面部视频,并收到压力水平和静息心率的测量。)可推断,这项新技术可以让人们较早知道不正常的血压。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段的Lee said more research was needed to make sure that the measurements were as accurate as possible, explaini
53、ng that the study didnt test people with very dark or very fair skin.(李说,需要更多的研究来确保测量尽可能准确,解释说这项研究没有测试皮肤非常暗或非常白皙的人。)可知,需要收集更多不同的样本才能改进Anura。故选C。【15题详解】推理判断题。根据第一段内容可知,文章主要介绍了一种新科技 TOI ,研究人员想出了一种快速视频自拍的方法,通过开发一种称为透皮光学成像的技术,用智能手机的相机准确地测量血压。接下来介绍了应用这项科技研发出的手机应用。因此推断本文的写作目的是介绍TOI和相关应用程序。故选B。二、(共5小题;每小题2
54、.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 No-friend eating trendWhen you eat lunch in a restaurant, you might see many people eating by themselves, watching videos on their phones. _16_ Do you worry theyre lonely?You probably didnt even notice because you were looking at your own phone.
55、The New York Post says that eating alone with electronic devices is a growing trend among young people around the world.According to a new survey conducted by OnePoll on behalf of the US-based Highbush Blueberry Council, the average adult eats six meals alone each week and 387 meals each year._17_ M
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(荆州专版)2021九年级语文上册 专题训练一 字音、字形习题课件 新人教版.pptx
