2021届高三英语上学期9月领军考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 届高三 英语 上学 月领军 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、2021届高三英语上学期9月领军考试试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在本试题相应的位置2全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效3回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上:对应题目的答案标号涂黑如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号回答非选择题时,将答案用0.5mm黑色笔迹签字笔写在答题卡上4考试结束后,将本试题和答题卡一并交回第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话每段对话后有一个小题,从题中
2、所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题每段对话仅读一遍例:How much is the shirt?A19.15 B9.18 C9.15答案是C1When will the man be free?AOn Tuesday afternoon BOn Wednesday morningCOn Wednesday afternoon2What are the speakers?ANewspaper reporters BStudentsCTeacher and student3How does the man feel about
3、high-speed rail?AComfortable but expensive BConvenient and relaxingCFast but not enjoyable4Why doesnt the woman try the fried food?AShe doesnt like the taste at all BShe is careful about her weightCShe thinks it doesnt have vitamins5Where did Paul plan to go on his way home?ATo the shop BTo the bank
4、 CTo the office第二节 (共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间每段对话或独白读两遍听第6段材料,回答第6至8题6Where can the man get money?AFrom the Allied Irish Bank BFrom Dunnes StoresCFrom the Bank of Ireland7How far is the bank?AAbout five minutes
5、 walk Only 100 meters awayCLess than a block away8What will the woman do at the end of the conversation?AHelp the man get the money BShow him the way to the bankCDraw a map for the man听第7段材料,回答第9至11题9Where does the conversation take place?AIn the classroom BIn the libraryCIn the campground10Why has
6、the woman come to talk to the man?ATo discuss his plan of trip to BeijingBTo see what progress hes made on his paperCTo bring him a message from Professor Grant11What seems to be the mans problem?AHe cant find a quiet place to studyBHe had a serious problem about his sleepCHe cant narrow down his re
7、search topic听第8段材料,回答第12至14题12What is the mans job?AA driver BA policeman CA witness13Whose car knocked into Mrs Norriss car?AMr William Jeffersons BMrs William RCraustonsCMr William RCraustons14Where did the woman put the car?AAt Caldos Garage BAt Norriss GarageCAt Fultons Garage听第9段材料,回答第15至17题15W
8、ho is the man most likely to be?AA high official BA farmerCA spokesman for UN16How many animal diseases are mentioned in the conversation?AOne BTwo CThree17What happened in South Africa?AA large number of sheep were killed B30 people were killed in an accidentCThe foot-and-mouth disease broke out听第1
9、0段材料,回答第18至20题18What is the cause of playground injuries?AThe playgrounds are overcrowded BThe playgrounds are in poor conditionCChildren are keen on dangerous games19What should parents do to prevent playground injuries?AKeep a watchful eye on their childrenBStop their children from climbing ladder
10、sCTeach their children how to use the equipment20What does the speaker say about young children?AThey can be creative when they feel secureBThey may be panic in front of some playground equipmentCThey should be aware of the potential risks on the playground第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)
11、阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项AIceland Yoga Retreat (度假村) with Sagrada in the Golden CircleApril 8-12, 2020 Spring Yoga RetreatDeposit for Iceland Yoga Retreat April 8-12,2020: $600.00Whats Included4 nights accommodations at the beautiful boutique hostel in the heart of the Golden Circleall delici
12、ous and healthy gourmet nordic cuisine meals (北欧美食)8 yoga classes3 qi gong classes with Eva Inglizian L.Ac.3 evening meditation (冥想) classes1 entrance fee to Fontana hot springs, sauna and steamWhats Not includedairport shuttleadditional tours and tripswine, beer, and other alcoholic drinksWhat To B
13、ringlots of warm layers; warm scarf, hat, gloves, wool socks, warm jacket, bathing suit, towel; yoga carpet; camera; water bottle. Iceland has the best tasting water on the planet!Rate for 4 night yoga retreat (Prices are per person)1 person shared sharing with shared bathroom US $11951 person Twin
14、sharing with shared bathroom US $12951 person Single room with shared bathroom US $1630Double Deluxe room with private bath US $2150 SGL / $1345 DBLCancellation PolicyDeposit is non- exchangeable.Deposit is exchangeable to another attendee.Full balance is due 30 days before start date of retreat.If
15、cancellation takes place more than 60 days prior to the retreat start date, any payments made will be refunded, minus your deposit.If cancellation takes place between 30-60 days before the retreat start date, 50% of the trip price will be forfeited (没收).1. What does your deposit include?A. Airport s
16、huttle.B. Soft drink.C. Additional tours.D. One chance to Fontana hot springs.2. If you want to keep a bathroom to yourself, how much will you pay?A. US $1195B. US $1295C. US $1345D. US $2150 SGL3. What can we learn about deposit?A. It costs $ 900.00 in all.B. It can be exchanged according to cancel
17、lation dates.C. It cant be exchanged.D. It can be used by none other than yourself.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】本篇为一篇应用文。文章介绍了冰岛的一个瑜伽休闲娱乐场所相关信息。【1题详解】细节理解题。根据广告信息中“Whats Included”中的“1 entrance fee to Fontana hot springs, sauna and steam”可知,Fontana温泉是包含在你的定金里面。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据“Rate for 4 night yoga retre
18、at”中的信息“Double Deluxe room with private bath US $2150 SGL/ $1345 DBL”可知,豪华双人房带私人浴室的需要单人2150美元,双人1345美元。由此可知,如果你想独享一间浴室,你会花2150美元。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据“Cancellation Policy”中“Deposit is non-exchangeable”可知,存款恕不退换。故选C项。BYou might know her as the “most beautiful woman in the world,” a label she always hat
19、edLamarr got her start in a 1933 Czech movie called “Ecstasy”Then, she struck out for America, where she starred in “Tortilla Flat,” “Samson and Delilah” and other movies made during Hollywoods Golden AgeBut Lamarr found Tinseltown shallowShe avoided parties, doodling(涂画)instead on drafting boards s
20、he had installed at homeShe improved the design of traffic lights, invented a tablet that dissolved into a soft drink, and reimagined the wings of a fuel-efficient plane for Howard HughesHer most enduring invention: a form of frequency hopping that was the forerunner of Bluetooth, Wi-Fi and GPS, all
21、 of which sit in your phoneYou didnt know that, did you?“When we close our eyes, we dont see a female inventorWe see Thomas Edison,” says Alexandra Dean, explaining why she chose to direct “Bombshell:The Hedy Lamarr Story,” a new documentary on Lamarrs life“This actress had done this groundbreaking
22、invention and never been recognized”Lamarr isnt the only gifted woman who worked in the shadows of her husband or male colleaguesRosalind Franklin helped discover the structure of DNA; Ada Lovelace authored early computer programs and algorithms(算法); and Lise Meitner discovered nuclear fission(核裂变)B
23、ut it was their male colleagues who won recognition and Nobel PrizesThe numbers reflect it:Women have won 48 Nobel Prizes compared with 844 for menIn the sciences, women have won just 19“There is no track record to show how many women were not admitted in any scientific circle,” said Gwenaelle Prous
24、t, an associate professor at the University of Sydneys School of Civil Engineering, adding that women in Lamarrs era(时代)were sometimes prevented from entering labs“Who knows how many great minds were overlooked because of their sex?”Thats where “Bombshell” comes inThe movie plays this week in Austra
25、lia and the UK to coincide with the celebration of International Womens Day, on Thursday4. What does the underlined world “Tinseltown” in paragraph 2 refer to?A. The movie EcstasyB. The label he hatedC. HollywoodD. Her knowledge5. What led Alexandra Dean to make a film about Lamarr?A. Lamarrs achiev
26、ements in the film industryB. Female inventors not being recognizedC. Lamarrs outstanding beautyD. She shows pity on Lamarr6. What can we infer from the fifth and sixth paragraph?A. Women are not treated equally as men in scienceB. Women are less capable than men in scienceC. Women in Lamarrs era ne
27、ver work in labsD. women won 67 Nobel Prizes in all7. Which of the following best describes Lamarr?A. The structure discoverer of DNAB. The designer of computer programsC. The nuclear fission discovererD. The pioneer of smart phone【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】本文是记叙文。Lamarr是一位好莱坞明星,在很多电影中担任角色,但是却很少
28、有人知道正是她使得智能手机的出现成为了可能。鉴于此,导演Alexandra Dean 确定拍一部电影Bombshel:The Hedy Lamarr Story以此唤起人们对女性科学家的关注。【4题详解】词句猜测题。根据第一段“Samson and Delilah and other movies made during Hollywoods Golden Age”得知上文谈到的是在好莱坞拍电影的情况,可推知此处“Tinseltown”指的是好莱坞。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第四段中“When we close our eyes, we dont see a female inven
29、torWe see Thomas Edison”says Alexandra Dean, explaining why she chose to direct “Bombshell:The Hedy Lamarr Story,” 可知,亚历山大在解释她为什么选择导演这部电影时说:“当我们闭上眼睛,我们不会看到女性发明家,我们看到的是爱迪生”。可以推断出女性发明家不被认可促使Alexandra Dean拍了一部关于Lamarr的电影。故选B。【6题详解】推理判断题。根据文中第五段“But it was their male colleagues who won recognition and N
30、obel PrizesThe numbers reflect it:Women have won 48 Nobel Prizes compared with 844 for menIn the sciences, women have won just 19”(但她们的男性同事获得了表彰和诺贝尔奖。数字反映了这一点:女性获得了48个诺贝尔奖,而男性获得了844个。在科学领域,女性仅获得了19个奖项)可知,在获得诺贝尔奖上女性数量和男性数量存在着巨大的差异,科学领域尤其明显,由此推知,在科学领域男女受到不公平对待。故选A。【7题详解】推理判断题。根据第二段中“Her most enduring
31、invention:a form of frequency hopping that was the forerunner of Bluetooth, Wi-Fi and GPS, all of which sit in your phone”可知,她最持久的发明是一种跳频形式,它是蓝牙,Wi-Fi 和 GPS的先驱,可推知她是智能手机的先驱。故选D。【点睛】COver the past five decades mosquito populations in parts of the Baltimore have increased rapidly by a factor of 10-a s
32、ituation with worrying inferences for the spread of diseases such as West Nile virus, dengue and chikungunya(西尼罗病毒、登革热和基孔肯雅病)A new study published last October in the Journal of Medical Entomology found that in Baltimore, low-income neighborhoods bear the biggest burden: they have not only more mosq
33、uitoes but also larger ones, which often survive longerThe problem most likely is rooted in the fact that Baltimore has nearly 17,000 abandoned buildings, which are concentrated in economically disadvantaged areas and serve as convenient mosquito-breeding zonesTo effectively beat mosquitoes and the
34、diseases they carry, the study suggests, cities will need to account for urban infrastructure(基础设施)Researchers at the Cary Institute of Ecosystem Studies in Millbrook, N.Y., and the University of Maryland trapped adult Aedes albopictus (better known as Asian tiger mosquitoes)in five Baltimore reside
35、ntial neighborhoods over three years This species, introduced to the U.S. in 1987, is now the most common in many American citiesWhen the researchers measured the mosquitoes wing lengths, a proxy(代表)for body size, they found that the insects grew larger in lower-income blocksBigger mosquitoes are no
36、t just a bigger annoyance: the larger they are, the longer they tend to live-and the more times each one can biteBecause mosquitoes have to bite at least once to become infected with disease-causing microorganisms(微生物)and again to pass them on to people, bigger mosquitoes could pose higher disease r
37、isksLarger mosquitoes also lay more eggs, setting the stage for higher numbers later onSenior study author Shannon LaDeau, a Cary Institute disease ecologist, and her colleagues found in a 2013 study that low-income blocks in Baltimore were 72 percent more likely to have Asian tiger mosquitoes than
38、high-income blocks were and showed higher mosquito densities(密度)8. What makes mosquitoes in Baltimore worrying?A. They indicate Baltimore is poorer than other placesB. They can cause bigger mosquitoes in BaltimoreC. They contribute to the spread of diseasesD. They usually survive shorter than expect
39、ed9. Where does the mosquito problem in Baltimore lie?A. In its larger populationB. In its poorer economyC. In its geographical locationD. In its dense buildings10. What can be learned about Aedes albopictus?A. They are also called Asian tiger mosquitoesB. They are most found in African countriesC.
40、They arrived in the U.S. in the year 1887D. They grow larger in more wealthy areas11. What is the last paragraph mainly about?A. Diseases spread by Asian tiger mosquitoesB. Measures to deal with Asian tiger mosquitoesC. Features of Asian tiger mosquitoesD. Problems arising from bigger mosquitoes【答案】
41、8. C 9. B 10. A 11. D【解析】本文是说明文。过去五十年来,美国一些地方的蚊子数量上升了10倍, 暗示一些疾病的传播, 如登革热等。一项新的研究表明一些经济落后地区蚊子头个头大、数量大、活的时间长, 造成的危险大。【8题详解】细节理解题。由第一段中“a situation with worrying inferences for the spread of diseases such as West Nile virus, dengue and chikungunya.”(对西尼罗病毒、登革热和基孔肯雅热等疾病传播的推断令人担忧。)可知,在巴尔的摩的蚊子导致了疾病的传播,这让
42、人很担忧。故选C项。【9题详解】推理判断题。由第二段中“The problem most likely is rooted in the fact that Baltimore has nearly 17,000 abandoned buildings, which are concentrated in economically disadvantaged areas ”( 这个问题的根源很可能是巴尔的摩有近17000栋废弃建筑,这些建筑都集中在经济落后地区。)可知巴尔的摩的蚊子问题主要位于经济落后地区,故选B项。【10题详解】细节理解题。由第三段中“Aedes albopictus(bet
43、ter known as Asian tiger mosquitoes)”(白纹伊蚊(俗称亚洲虎蚊)。)可知白纹伊蚊又叫做亚洲虎纹。故选A项。【11题详解】主旨大意题。由最后一段“Bigger mosquitoes are not just a bigger annoyance:the larger they are,were 72 percent more likely to have Asian tiger mosquitoes than high-income blocks were and showed higher mosquito densities.”( 更大蚊子不仅仅让人更烦恼
44、:它们越大,亚洲虎蚊的出现几率就比高收入群体高72%,而且蚊子密度也更高。)可知本段主要内容是谈论大蚊子引出的问题故选D项。DDisappointment is a natural human emotion that occurs after a failure. For our young children, this failure can look like not getting the toy they wanted, not being invited to a classmates birthday party or losing their favourite stuffed
45、 animal.It is essential for childrens mental health, well-being and overall development that they experience how to deal with disappointment well. But this can be difficult for parents to handle, particularly around holidays that have grown to involve gift-giving and expectations.North American cult
46、ure often mistakenly links love and happiness with material goods such as toys; the Santa story promises magical wish fulfillment. This can cause conflict for parents when children do not get the “right” gift.On holidays, theres social and personal pressure to provide happiness and joy to children t
47、hrough material objects, which can be confused with providing the necessities. For parents who do not have the resources to provide the perfect or desired gift, this can cause additional stress, shame, guilt and fear around disappointment. Parents may feel as though they have let down their child an
48、d that they have impacted the childs experience or memory of their “special day”.This is especially true if the child has difficulty with or is learning to regulate emotions and expresses disappointment through tantrums (发怒) or sulking (生闷气). These behaviours can affect parents profoundly, often lea
49、ding them to feel badly about themselves or that the child does not love them.Changing our focus from giving rather than receiving can help our children develop and appreciate the strength in gratitude. Research has linked gratitude to significant health and wellness benefits such as improving self-
50、esteem, improving sleep and developing empathy.The other thing to know is that although disappointment feels awful, it is a part of life and is actually a positive and healthy emotion thats central to childrens emotional, cognitive and social development throughout their lives.12. Why is it difficul
51、t for parent to handle disappointment on Christmas?A. It is connected with childrens overall development.B. It is the custom to give gifts or show expectations.C. Children are easy to have tantrums or sulking.D. Children often expect too much of their parents.13. What is the authors attitude toward
52、linking love and happiness with material goods?A. Positive.B. Concerned.C. Interested.D. Supportive.14. What does the author feel about changing our focus to giving rather than receiving?A. It can avoid disappointment in life.B. It can help childrens academic development.C. It is a necessary part of
53、 ones life.D. lt helps children realize the benefits of being grateful.15. What is the best title for the text?A. What Christmas Can Teach Kids about DisappointmentB. How We Can Meet Our Childrens Expectations BestC. What Harm Disappointment Does to Most ChildrenD. What Are the Rights to Give to You
54、r Children on Christmas【答案】12. B 13. B 14. D 15. A【解析】本文是一篇议论文。文章论述了孩子们在圣诞节期间的失望中能够学到东西应让孩子们认识到失望是人生的一部分。这对于孩子们一生中情感、认知以及社会交往的发展都十分重要。【12题详解】细节理解题。由第二段中But this can be difficult for parents to handle, particularly around holidays that have grown to involve gift-giving and expectations.可知,但这对父母来说可能很难
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
