山东省日照市莒县2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 日照市 莒县 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省日照市莒县2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必用 0.5 毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考生号、科类填写在答题卡和试卷规定的位置上。2. 一、二部分选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。3. 三、四部分必须用 0.5 毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷
2、上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman making?A. Chocolate cakes.B. Orange juice.C. Chocolate banana cookies.【答案】C【解析】【原文】M: Whats that
3、 smell? Are you making a chocolate cake? I smell something differentpears?W: No, Im making chocolate banana cookies. At first, I was going to use the oranges, but I think these will taste better.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman do today?A. She cleaned the car.B. She bought an umbrella.C. She
4、listened to the weather forecast.【答案】A【解析】【原文】M: I saw you washed the car today. I guess Ill bring my umbrella to work.W: Why would you do that? M: It always rains right after you wash the car.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the man usually do exercise?A. In the morning.B. In the afternoon.C. In the
5、evening.【答案】A【解析】【原文】M: I usually work out at 6:00 in the morning. But sometimes, I go after dinner around 7:00. When do you go to the gym?W: My mornings are too busy. I have to wait until I get off work at 3:00 p.m.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Fathe
6、r and daughter.B. Classmates.C. Teacher and student.【答案】C【解析】【原文】W: This piece is too difficult for me. Can I practice an easier one at home?M: Your piano playing will improve a lot if you try to master this song. W: OK. I hope my parents wont get tired of hearing the same thing all week!5. 【此处可播放相关
7、音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Preparing for a test.B. Eating during an exam.C. Getting a medical exam.【答案】B【解析】【原文】W: Can we eat food during the test?M: Only drinks are allowed, unless you have a medical excuse. W: I need to eat every hour, or my blood pressure will drop.第二
8、节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Who started to make birthdays important holidays?A. The womans grandparents.B. The mans grandparents.C. The
9、womans parents.7. What does the womans mother do for the womans birthday?A. She gives her a gift of jewelry.B. She cooks some special food.C. She makes some beautiful clothes.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: What is the biggest holiday that your family celebrates? For my family, its the New Year.W: That is a
10、 big one for us, too. But even more important are birthdays. M: Oh, why is that? W: I think my grandparents started the tradition. They met and got married when they were older. They thought they would not be able to have children. When their first baby was born, they were so happy! They decided tha
11、t every birthday for their children would be a big event. M: So that tradition passed on to your parents?W: Right. Even now, my parents take the day off work to celebrate my birthday with me. My mother cooks a special dinner, and my father gives me beautiful clothes or jewelry.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播
12、放相关音频,请去附件查看】8. Why didnt the man need to study the local language?A. He already spoke it well.B. He could communicate in English.C. He didnt want to talk to local people.9. How did the baker feel about the man at first?A. Happy.B. Angry.C. Afraid.10. What was the result of the language problem?A. I
13、t became a funny story.B. It got the travelers into trouble.C. It encouraged the man to study more.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】W: How was your summer trip?M: It was great! My friend and I traveled throughout India. W: Sounds hot. How did you get along without studying the local language?M: Most peopl
14、e there speak English. But there were some remote places in the mountains where we had to learn a few words to communicate. Usually, it was easy. One time, though, it got a little awkward. I was asking a baker for some bread, and I said “I want money” instead of “I want bread”. The words for money a
15、nd bread were so similar that I got them mixed up.W: How did the baker react?M: He looked a little scared but my friend quickly cleared up the confusion. We ended up becoming friends with the guy, and he introduced us to more young people. Whenever we told the story of our meeting, it would make eve
16、ryone laugh.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What kind of food does the woman cook?A. Thai.B. Chinese.C. Vietnamese.12. What does the man think of the new Chinese market?A. Its too big.B. It has good deals.C. It has few foreign products.13. When is the best time to visit the market according t
17、o the man?A. Saturday.B. Sunday.C. Monday.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】M: Have you been to the new Chinese market?W: No, I only shop at small, local stores. That place looks huge. M: You should really go. It has everything you could need to make your Vietnamese food, too. They have imported items fr
18、om several countries. The vegetables are pretty fresh, and the meat is of good quality.W: But how are the prices?M: There are great deals, especially for dried foods. I bought a 10-pound bag of rice for five dollars. And I found two pounds of special noodles for a dollar. There are hundreds of sauce
19、s in jars. I even found a Thai sauce there that I couldnt find anywhere else. I think youll be very happy with what you find at this market.W: Well, I will check it out on Monday. I wonder if they have the pho noodles that I like a lot.M: Probably. You should go on Saturday instead. Thats when they
20、have the best deals. W: I hate crowds. Everyone will be going at that time. M: Then try Sunday morning. But I dont think the sales last all weekend.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Where does the conversation take place?A. At a store.B. At school.C. At home.15. How did the man get the mud?A. H
21、e dug it up from the backyard.B. He brought it from the Dead Sea.C. He bought it from an online company.16. What is the main color of the mud in the backyard?A. Brown.B. Grey.C. Black.17. Why does the girl agree to use the mud?A. She wants her skin to feel younger.B. She has some skin problems.C. Sh
22、e is starting to get wrinkles.【答案】14. C 15. C 16. A 17. B【解析】【原文】W: Whats that on your face, Dad? You scared me! I thought you were someone who broke into the house!M: Its mud. Its good for your skin.W: You mean, you just went out in the backyard and picked up some mud from the ground, and then put
23、it on your face? M: No. I bought some mud online. It comes from the Dead Sea in the Middle East. Do you see the color? Its a beautiful grey color because of its many minerals. The mud in the backyard is mainly brown. And the soil is black. The Dead Sea is famous for its health benefits. People go th
24、ere from all over the world to swim in its water. Many companies ship the mud to people like me, who cant take a trip there. W: Does your face really feel different after you take the mud off?M: Yes, it feels my skin is many years younger. Some of my wrinkles are even going away. Do you want to try
25、it?W: Well, Im only sixteen years old. I dont think I need to feel younger.M: But Ive noticed your face is very oily sometimes, and that other times its very dry. This mud is sure to help you with that. It clears up your skin and leaves your face looking bright and fresh.W: Ill try it. Ive been feel
26、ing bad about my looks lately. Maybe this will help!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What classes can visitors take in Bali according to the speaker?A. Diving.B. Swimming.C. Fishing.19. Why do some scientists come to Bali?A. To study volcanoes.B. To study the sea creatures.C. To study traditiona
27、l artworks.20. What does the speaker think is good to do during Chinese New Year?A. Drink traditional coffee.B. Do some shopping.C. Visit Buddhist temples.【答案】18. A 19. A 20. C【解析】【原文】One destination that is becoming popular with Chinese tourists is Bali. It is a beautiful island of Indonesia. There
28、 is a rainy season that is perfect for swimming. One of the main attractions is Balis diverse sea life. There are some creatures that dont exist anywhere else in the world. Visitors who dont know how to dive can take classes while theyre on vacation here. The island is also home to several active vo
29、lcanoes. Many scientific groups come to study them. Even though tourism is on the rise, most of the population still works in agriculture and the fishing industry. Bali also has many traditional artworks. Some popular products for sale include clothing with special designs, wood sculptures, and orga
30、nic coffee. A great time to visit the island is during one of its many festivals. Since ancient times, the culture of Bali has had a lot of influence from not only Indian but also Chinese culture. Chinese New Year is widely celebrated by Indonesians who are of Chinese origin. The island of Bali has
31、many ancient Chinese Buddhist temples that are especially good to visit during the holiday.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATo give you a helping hand, weve put together a guide to the best Halloween theme park events in the UK thi
32、s year, which run from Oct 15 until Nov 2. Check out our top picks below.Paultons Park Happy HalloweenThis theme parks Peppa Pig World will be transformed with Halloween decorations, not to mention that Peppa and George will be in their best costumes and heading out to meet guests. There will be ple
33、nty of fun activities and special events throughout the park too, including a live performance filled with music. Tickets are 35.75 per person.Drayton Manor ParkThis parks Thomas Land will boast some fun decorations, and the rides will offer plenty of thrills for little terrors! Be sure to book in a
34、dvance to take advantage of our great value: for 90 offer for families. Otherwise, tickets for people aged 12-59 cost 39.50, and tickets for those aged 4-11 and 60+ cost 29.5 when booked online the same day.Legoland Windsors BrickAt the Legolands Brick Show, guests can expect “songs from the superna
35、tural and dazzling dances guaranteed to get everyone in the Halloween spirit”. Other highlights will include fancy dress competitions for kids, special trails and heaps of fun decorations around the park. Tickets start from 33 when booked online, which include access to the theme parks rides and att
36、ractions.Chessington Adventures ResortNew for the year will be the Forgotten Forest, an enchanting adventure with special characters. You may also want to check out the parks terrifying rollercoasters, as well as the Creepy Caves. Tickets from 29.50 when booked 5+ days in advance.21. What can visito
37、rs do in Paultons Park during the Halloween season?A. Take pictures with Peppa and George.B. Enjoy the Legolands Brick Show.C. Have a thrilling trip in Thomas Land.D. Ride on the terrifying rollercoasters.22. By pre-booking for Drayton Manor Park, a couple and their 10-year-old twin boys should pay
38、_.A. 90.B. 118.C. 138.D. 143.23. Where should visitors go if they want to take part in fancy dress competitions?A. Paultons Park.B. Drayton Manor Park.C. Legoland Windsors Brick.D. Chessington Adventures Resort.【答案】21. A 22. A 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个万圣节主题公园的情况,包括特色活动和票价等信息。【21题详解】细节理解题。根据第二段中
39、“This theme parks Peppa Pig World will be transformed with Halloween decorations, not to mention that Peppa and George will be in their best costumes and heading out to meet guests.(这个主题公园的小猪佩奇世界将会被万圣节的装饰所改变,更不用说小猪佩奇和乔治会穿上他们最好的服装去见客人)”可知,在万圣节期间,游客可以在Paultons Park和佩奇和乔治合影。故选A。【22题详解】细节理解题。根据Drayton M
40、anor Park部分中“Be sure to book in advance to take advantage of our great value: for 90 offer for families. (一定要提前预定,以充分利用我们巨大价值:家庭只需90英镑)”可知,如果提前预定Drayton Manor Park,一对夫妇和他们10岁的双胞胎儿子应该支付90英镑。故选A。【23题详解】细节理解题。根据Legoland Windsors Brick 部分中“Other highlights will include fancy dress competitions for kids,
41、 special trails and heaps of fun decorations around the park.(其他的亮点包括孩子们的换装舞会比赛,特别的小径和公园周围的一堆有趣的装饰)”可知,游客若要参加换装舞会比赛,应去Legoland Windsors Brick。故选C。BLouise Gluck has been no stranger to awards over her long and storied career, since her first publication in 1968. In 1993, she won the Pulitzer Prize fo
42、r her collection of poems, The Wild Iris. And on Oct 8 she became the 16th woman to win the Nobel Prize in literature with the Nobel prizes first awarded in 1901.Gluck was honored for her unmistakable poetic voice that, with simple beauty, makes individual existence universal. Often said to be an au
43、tobiographical poet, drawing from the inner parts of her life, “Gluck is not to be regarded as a confessional(忏悔) poet. She seeks the universal,” Nobel Committee Chair Anders Olsson said in a statement.Gluck, 77, the author of 12 poetry collections, has been able to turn her life experiences into un
44、iversal themes covering life, loss and isolation(孤独). Because of this, readers have often found her poetry to be “dark”. However, there is much more than darkness in her voice, as noted by Olsson. “It is direct and . also a voice full of humor,” he said.For example, in her poem Snowdrops, she uses t
45、he coming of spring after winter to show rebirth of life after death. She leads readers down a depressing path only to reconnect with the light at the near end. At the conclusion of the poem, readers are left to feel the “cool wind of the new world” as they watch a new spring. This is often the case
46、 in Glucks poetry, being able to feel joy even after not having done so for a long time.Although shes already a well-known writer, experienced in exploring pain and healing(愈合), Gluck did feel honored to be given the famed Nobel award. However, when asked what the prize means to her, the lyric poet
47、responded by saying, “Its too new I dont know really what it means.” Her only hope is that she can preserve her daily life.24. What do we know about Louise Gluck?A. She had her first collection published in 1993.B. Her poems are based on life experiences.C. The Wild Iris won her the Nobel Prize.D. S
48、he is a successful confessional poet.25. What does Olsson think of Glucks poems?A. They are too dark for readers.B. They focus on individual existence.C. They are frank and humorous in style.D. They are mainly about human personality.26. Why does the author mention Snowdrops in Paragraph 4?A. To sho
49、w the features of Glucks poetry.B. To introduce the main plots of this poem.C. To describe Glucks creativity in choosing themes.D. To explain Glucks purpose in writing Snowdrops.27. How does Gluck feel about winning the Nobel Prize?A. She is not qualified for the prize.B. She cant believe she got th
50、e prize.C. It makes a difference as expected.D. It may disturb her daily life.【答案】24. B 25. C 26. A 27. D【解析】【分析】这是一篇人物类新闻报道。本文主要讲述了第16位女性诺贝尔文学奖得主Louise Gluck的诗歌写作成就、影响和写作特点等。【24题详解】细节理解题。根据第二段“Gluck, 77, the author of 12 poetry collections, has been able to turn her life experiences into universal
51、themes covering life, loss and isolation(孤独).( 77岁的Gluck是12部诗集的作者,她能够把自己的生活经历变成涵盖生活、失去和孤独的普遍主题。)”可知,她的诗是以生活经历为基础的,故选B。【25题详解】细节理解题。根据第三段“ there is much more than darkness in her voice, as noted by Olsson. “It is direct and . also a voice full of humor,” he said.( 正如Olsson所指出的,她的声音里不仅仅有黑暗。“它是直接的,而且”他
52、说,“声音里也充满了幽默。”)”可知,Olsson认为她的诗歌是坦率和幽默的,故选C。【26题详解】推理判断题。根据第四段“This is often the case in Glucks poetry, being able to feel joy even after not having done so for a long time.( 在Gluck的诗歌中经常出现这种情况,即使很长时间没有这样做,也能感到快乐。)”可知,作者在第四段提到了Snowdrops,以显示Gluck诗歌坦率和幽默的特点。故选A。【27题详解】细节理解题题。根据最后一段“However, when asked
53、what the prize means to her, the lyric poet responded by saying, “Its too new I dont know really what it means.” Her only hope is that she can preserve her daily life.( 然而,当被问及这个奖项对她意味着什么时,这位抒情诗人回答说,“这太新了,我不知道它真正意味着什么。”她唯一的希望就是能保住自己的日常生活。)”可知,Gluck认为这可能会扰乱她的日常生活,故选D。CThere you are in your favorite c
54、lothing store. You dont really need to buy anything, but everything is so cheap and stylish! Before you know it, you leave the store with bags and bags of new clothes.On the surface, this doesnt seem so bad. However, there are a lot of hidden costs behind the cheap price tags (标牌). To put it plainly
55、, the fashion industry is terrible for the planet. Not only does it use up a lot of resources, but it also heavily pollutes the environment with chemicals, microplastics and unwanted waste.Fashion is one of the least sustainable industries on the planet, commented Michael Stanley-Jones. “Weve all be
56、come our own waste managers, hoarding fashion waste in our houses,” he noted.It doesnt just take up space in our cupboards, though. It also ends up in landfills(垃圾场), too. But, thankfully, the fashion trend tides are changing. People are increasingly examining their own consumption and what changes
57、they can make to become sustainable, Jane Fellner, founder and CEO of sustainable fashion seller Loopster, told the Guardian.In particular, with its typically lower prices and rare fashion finds, shopping secondhand has become an increasingly popular and eco-friendly option. According to online rese
58、ller ThredUp, the secondhand market is predicted to reach $80 billion by 2029. And, although fast fashion will continue to grow 20 percent over the next 10 years, secondhand fashion is expected to grow an unbelievable 185 percent in that same amount of time. Fellner continued: “Secondhand has become
59、 more socially acceptable. Thrifting ( 节约) is now massive on TikTok.”The only true sustainable way to shop is to not shop at all, unless youre buying clothes that already exist.28. What does the fashion industry bring about?A. Peoples love for fast fashion.B. Damage to the earth.C. Cheap price tags.
60、D. Sufficient resources.29. What does the underlined word “hoarding” in Paragraph 3 probably mean?A. Sorting.B. Avoiding.C. Storing.D. Recycling.30. What does Jane Fellner think of secondhand fashion?A. It is gaining popularity.B. It has defeated fast fashion.C. It makes people attractive.D. It is h
61、uge among young people.31. Which of the following can be the best title for the text?A. Young Consumers HabitsB. A Stylish Fashion ManagerC. The Fashion IndustryD. Sustainable Fashion Trend【答案】28. B 29. C 30. A 31. D【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了时尚产业所造成的危害,以及二手商品的受欢迎,呼吁人们进行可持续购物。【28题详解】细节理解题。根据第二自然段“To put it
62、 plainly, the fashion industry is terrible for the planet. Not only does it use up a lot of resources, but it also heavily pollutes the environment with chemicals, microplastics and unwanted waste. (简单地说,时尚业对地球来说是很可怕的。它不仅消耗了大量的资源,而且还用化学物质、微塑料和不需要的废物严重污染了环境)”可知时尚业给地球造成危害。故选B。【29题详解】词句猜测题。根据第四自然段的“It
63、doesnt just take up space in our cupboards, though. It also ends up in landfills(垃圾场), too. (但它不只是占用我们的橱柜空间。它们也会被扔进垃圾填埋场)”可知,我们购买了许多衣服,囤积在橱柜,并且最终都成了垃圾,结合划线句“Weve all become our own waste managers, hoarding fashion waste in our houses(我们都已成为了自己的废物管理者,在家里boarding时尚垃圾)”可知,这些囤积在房间里的衣服,最终让我们成为自己的垃圾管理者,由此
64、推知,划线词表示“囤积”,与store“存储”意思相近。故选C。【30题详解】推理判断题。根据第五自然段“Fellner continued: “Secondhand has become more socially acceptable. Thrifting (节约) is now massive on TikTok.”(费尔继续说:“二手的商品已经变得更被社会接受。节约现在在抖音上是规模巨大的。)”可推知,费尔认为二手时尚将会越来越受欢迎。故选A。【31题详解】主旨大意题。根据最后一段的“The only true sustainable way to shop is to not sho
65、p at all, unless youre buying clothes that already exist.( 唯一真正可持续的购物方式是根本不购物,除非你买已经存在的衣服)”以及前文的对于时尚产业和二手市场的讲述可知,本文主要讲述时尚产业造成的危害,以及二手市场的流行,呼吁人们可持续购物。因此推断D项“可持续的时尚趋势”为点明主旨,最佳标题。故选D。DNew international research reveals the far-reaching impacts of forest cover loss on global biodiversity. The study, led
66、 by the University of Edinburgh and the University of St Andrews, investigated the impacts of forest loss on species and biodiversity over time and around the world, revealing both losses and gains in species.Focusing on biodiversity data spanning(跨越) 150 years and over 6,000 locations, the study, p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2023届高考语文复习-诗歌鉴赏阅读指导 课件18张.pptx
