广东省河源市河源中学2021-2022学年高一上学期10月第一次段考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省河源市河源中学2021-2022学年高一上学期10月第一次段考英语试题 WORD版含解析 广东省 河源市 河源 中学 2021 2022 学年 上学 10 第一次 段考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年广东省河源市河源中学高一上学期10月第一次段考英语试题本试卷共8页,81小题,满分150分,考试用时120分钟。第一部分:听力理解(共20分)第一节 听力理解(每小题1.5分,满分15分)听下面一段话,回答第1-2题。1. Where are the speakers?A. In Britain. B. In Germany. C. In France.2. What does the woman do most of the time at work?A. She does some tying. B. She deals with emails.C. She answ
2、ers the telephone.听下面一段话,回答第3-5题。3. Why does the man call the woman?A. To ask about Ron. B. To tell her some changes. C. To cancel a meeting.4. How many copies of the report does the woman have to make in all?A. 50 B. 55 C.605. How will the speakers get to the Wilton?A. By bus. B. By taxi. C. On foo
3、t.听下面一段独白,回答6-8题。6. What will the listeners do first?A. Have lunch. B. Watch a video. C. Visit the production area.7. Who will the listeners meet at 2 pm?A. John White. B. Matthew Dunston. C. Jack Brown.8. Where will the listeners meet at 7:15 pm?A. At a restaurant. B. At a hotel. C. At a meeting ro
4、om.听下面一段对话,回答第9-10题。9. What does the mans wife need to bring to the Watercolors class?A. Paints. B. Paper. C. Pencils.10. Which class is the cheapest?A. Watercolors. B. Singing. C. Maori.第二节 听取信息(每小题1分,满分5分)About my familyMotherShe feels _.She wears traditional Vietnamese clothes _.FatherHe works in
5、 a(n) _.He used to be a doctor.Two older sistersThey worked hard in high school.The school gave them _ English lessons.My brother and IWe speak good English.We find the _ are hard to put up with.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分) 第一节 (共15 小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。AIn most parts of the
6、world, many students help their schools make less pollution. They join “environment clubs(俱乐部)”. In an environment club, people work together to make our environment clean. Here are some things students often do.No-garbage (垃圾) lunches. How much do you throw away after lunch? Environment clubs ask s
7、tudents to bring their lunches in bags that can be used again. Every week they will choose the classes that make the least garbage and report them to the whole school.No-car day. On a no-car day, nobody comes to school in a car. Not the students and not the teachers! Cars give pollution to our air,
8、so remember: walk jump, bike and run. Use your legs! Its lots of fun.Turn off the water! Did you know that some toilets can waste twenty to forty cubic (立方) meters of water an hour? In a year, that would fill a small river! In environment clubs, students mend those broken toilets. We love our enviro
9、nment. Lets work together to make it clean.1. From the passage we know the students usually have lunch_.A. at schoolB. in shopsC. in clubsD. at home2. After students mend toilets, they save _.A. a small riverB. a clubC. water in cubic metersD. a toilet3. The writer wrote the passage to ask the stude
10、nts to _.A. clean schoolB. make less pollutionC. join clubsD. help teachers【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了在世界大部分地区,许多学生帮助他们学校减少污染,他们加入“环境俱乐部”,一起共同努力,使环境干净整洁。【详解】1.推理判断题。根据第二段“Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be used again. Every week they will choose t
11、he classes that make the least garbage and report them to the whole school.”(环境俱乐部要求学生把他们的午餐放在可以再次使用的袋子里。每周他们会选出制造垃圾最少的班级,并报告给全校。)可推断出,学生经常在学校吃午餐,故选A。2.细节理解题。根据最后一段“ Did you know that some toilets can waste twenty to forty cubic (立方) meters of water an hour? In a year, that would fill a small river!
12、 In environment clubs, students mend those broken toilets.”(你知道吗,有些厕所一小时可以浪费掉二十到四十立方水?一年之内,这会填满一条小河!在环境俱乐部,学生们修理那些损坏的厕所。)可知,学生们修补那些损坏的厕所可以节约大量的水,故选C。3.目的意图题。根据第一段“In most parts of the world, many students help their schools make less pollution. They join “environment clubs(俱乐部)”. In an environment c
13、lub, people work together to make our environment clean. Here are some things students often do.”(在世界大部分地区,许多学生帮助他们的学校减少污染。他们加入了“环境俱乐部”。在一个环境俱乐部中,人们共同努力使我们的环境干净整洁。有一些事是学生经常做的。)可知,第一段是中心思想,第二,三,四段是学生所做的减少环境污染的事,所以作者写这篇文章的目的是为了告诉学生要减少环境污染,故选B。BAmerican schools are quite different from those in China.
14、In America, at the beginning of the term, students must select their subjects and teachers first.Selecting is very important for your grades in America. So at the first term, dont select too many subjects or youll feel very nervous and it may influence your study. Then you have to ask for some teach
15、ing plans. There is some information about subjects, timetables, marks and textbooks. At the same time, you must choose the teachers. Different teachers have different teaching methods. If the teacher is called “killer” by the last grade, many students will give up choosing him. Because this kind of
16、 teacher will leave too much homework, too many exams and give too low grades.There is another thing after you select the subjects and the teacher. How to buy textbooks makes each student feel hard. The textbooks in America are very expensive. Each one is about $30-50. In order to save money, many s
17、tudents buy some used textbooks, and some students usually borrow textbooks from the school library.In class, discussing is very important. The teacher encourages you to ask questions or show your own opinions. They dont usually ask you to sit well. Instead they allow you to sit or stand everywhere
18、you like.4. According to the text, American students _.A. dont have to ask for teaching plansB. dont have to choose teachersC. would like to choose strict teachersD. usually buy some used textbooks in order to save money5. Which of the following is NOT TRUE?A. Students wont choose the teacher who le
19、aves too much homework.B. Students wont choose the teacher who leaves too many exams.C. Students will choose the teacher who is called “killer”.D. Students wont choose the teacher who gives too low marks.6. What is important in American class?A. Reading.B. Writing.C. Discussing.D. Listening.7. The p
20、assage is mainly about _.A. the differences between American and Chinese schools.B. American schools.C. the differences between American and Chinese students.D. American school subjects.【答案】4. D 5. C 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了美国的学校教育。【4题详解】细节理解题。根据倒数第二段最后一句“In order to save money, many student
21、s buy some used textbooks, and some students usually borrow textbooks from the school library.”(为了省钱,许多学生买了一些用过的课本,一些学生通常从学校图书馆借课本。)可知,在美国,因为教材单本比较贵,学生会买一些用过的课本。选项D与文意相符,故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“If the teacher is called “killer” by the last grade, many students will give up choosing him. ”(如果老师在最后一个年级
22、被称为“杀手”,许多学生会放弃选择他。)可知,若老师被称为“杀手”,学生就不会选择这个老师。选项C与文意不符,故选C。【6题详解】细节理解题。根据最后一段第一句“In class, discussing is very important. ”(在课堂上,讨论是非常重要的。)可知,在美国的课堂上,讨论是非常重要的。选项C与文意相符,故选C。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段第一句“American schools are quite different from those in China. ”(美国的学校和中国的很不一样。)可知,美国的学校和中国的学校不同。结合第二段第一句“Selec
23、ting is very important for your grades in America.”(在美国,选择对你的成绩很重要。)讲述了在美国学校重要的在于选择。第三段第一句“There is another thing after you select the subjects and the teacher. ”(在你选好科目和老师之后还有一件事。)讲述了选科目和选老师。最后一段第一句 “In class, discussing is very important. ”(在课堂上,讨论是非常重要的。)提到了美国课堂上重在讨论。综上可知,本文主要讲述的为美国的学校教育。选项B与文意相符
24、,故选B。CScientists are using robots to study the health of waters in and around Venice, Italy. The robots are designed to act like fish, other underwater creatures and plants. The scientists are working with several universities and research centers as part of a group called subCULTron. The European U
25、nion gives money to the project as part of its Horizon 2020 program whose aim is to take great ideas from the lab to the market and support science and innovation (创新) in Europe. The scientists want to use the artificial intelligence of the robots to help humans understand what is happening under th
26、e water of the Venice lagoon (潟湖).SubCULTron, a collective artificial intelligence project, plans to create the biggest shoal (鱼群) of robot fish in the world. The projects aim is to improve knowledge of the seabed and try to turn human abilities into hi-tech items.Alexandre Campo, a computer scienti
27、st, says the scientists have looked at the way animals learn to work in groups to understand how robots can learn to work together. The subCULTron project wants its robots to learn to work together so they can watch out for changes and new problems in the water.One problem the researchers had in the
28、 beginning was how the robots would communicate with each other. Wi-Fi and GPS equipment dont work underwater. Instead,the robots can use sonar (声呐) and an electric field.Another problem was charging batteries. The robots come up to the waters surface and stay near a boat or a power station to charg
29、e without any electrical cables. Besides, how to be water- proof, especially for some key pads of the robots, was really tough. Fortunately, a special mixture has been created to be pinned on the robot, which successfully stands the test of water.The health state of the lagoon is pretty good. There
30、are no industrial polluters, and the city now has a modem sewer (污水管) system. Its not like before when all the waste flushed directly into the water. The robots in Venice will continue their work until 2019. The subCULTron project hopes they develop into “an artificial society underneath the water s
31、urface” that serves “a human society above the water”.8. What can we learn about the project in Paragraph 1?A. Its researchers arc all from universities.B. The European Union has financially supported it.C. It uses robots to clean the waters in and around Venice.D. It is aimed to support science and
32、 innovation worldwide.9. What can we infer according to Alexandre Campo?A. Scientists have got an idea for robots from the animals.B. The robots are working separately to perform their tasks.C. SubCULTron is to turn human abilities into hi-tech items.D. The health state of the lagoon has greatly imp
33、roved recently.10. The underlined word “they” in the last paragraph probably refers to “ ”.A. scientistsB. animalsC. robotsD. humans11. What does the author mainly want to tell us in the passage?A. Robots are coining into our cities soon.B. Animals can tell us how to clean the water.C. Waters in Ven
34、ice have been greatly cleaned.D. Robot fish watch out for the waters in Venice.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】本文是说明文。文章主要介绍了科学家使用仿生鱼观察威尼斯极其周围水域的水质情况,这是欧洲Horizon 2020计划的一部分。【8题详解】细节理解题。根据第一段The European Union gives money to the project as part of its Horizon 2020 program whose aim is to take great
35、ideas from the lab to the market and support science and innovation (创新) in Europe.(欧盟把钱交给作为Horizon 2020项目的一部分的一个项目,这个项目的目的是在欧洲把好的想法从实验室带到市场上,支持科学和创新。)可知欧盟出资支持这一项目。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段Alexandre Campo, a computer scientist, says the scientists have looked at the way animals learn to work in groups t
36、o understand how robots can learn to work together.(计算机科学家亚历山大坎波(Alexandre Campo)表示,科学家们通过观察动物学会集体工作的方式,来了解机器人如何学会一起工作。)可推断,科学家是通过研究动物来了解机器人的工作原理的。故选A。【10题详解】词义猜测题。根据前句The robots in Venice will continue their work until 2019.(威尼斯的机器人将继续工作到2019年。)以及划线句句意:subCULTron项目希望它们能发展成为一个在水面下的人工社会,为水面上的人类社会服务,因
37、此推断they 指robots。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段前三句Scientists are using robots to study the health of waters in and around Venice, Italy. The robots are designed to act like fish, other underwater creatures and plants. The scientists are working with several universities and research centers as part of a grou
38、p called subCULTron.(科学家们正在使用机器人研究意大利威尼斯及其周边水域的健康状况。这些机器人被设计成鱼、其他水下生物和植物的样子。科学家们与几所大学和研究中心合作,组成了一个名为subCULTron的组织。)可知文章主要介绍了在意大利机器鱼监测水域。故选D。DTrekking (徒步旅行) 500 miles across Spain is no easy task for anyone, but for the wheelchair user Justin Skeesuck, achieving the dream seemed nearly impossible. H
39、owever, Skeesucks lifelong best friend, Patrick Gray, simply didnt accept that idea. He said, “Weve done everything together so far. Why dont we have one more adventure?”Thats exactly what he did pushing Skeesuck across northern Spains Camino de Santiago. Though Skeesuck has a muscle disease similar
40、 to ALS (肌萎缩侧索硬化) and high blood pressure, he first got the idea to go on the journey after he watched a travel show about the trail. He said, “I knew immediately since my heart was just telling me, You need to do this.”With Gray on board and the blessings of their family, the two best friends from
41、Idaho set off to make Skeesucks dream of going for the journey a reality. However, neither Gray nor Skeesuck realized how physically and emotionally arduous the trip would be. Not only did they have a strict time limit about six weeks to get from start to finish, but they also faced extremely diffic
42、ult obstacles (障碍). With Gray pushing Skeesuck in a three-wheel wheelchair, the pair crossed mountains, rivers and a desert. “Ive never been that physically exhausted in my entire life,” Gray said. The pair came across countless kind people during their trip who were eager to help them finish their
43、journey, but they refused their help with gentle words. 34 days later, the two best friends finished their journey, realizing a dream that helped them learn about themselves and others. “The adventure has taught me for sure that when you do something with faith, and never give up, amazing things can
44、 really happen,” Skeesuck said.Gray recorded their incredible trip in a book “Ill Push You: A Journey of 500 Miles, Two Best Friends and One Wheelchair”, which would be published soon. Skeesuck and Gray are also working on a childrens book that will tell the story of their adventure. They hope that
45、the book will give kids strength when they deal with difficulties.12. What can we learn about Patrick Gray from Paragraph 1?A. He is a wheelchair user.B. He has been to Spain several times before.C. He wanted to challenge what was thought impossible.D. He didnt think trekking 500 miles was an advent
46、ure.13. What does the underlined word “arduous” in Paragraph 3 mean?A. Relaxing.B. Disappointing.C. Challenging.D. Satisfying.14. What can we infer about the pairs journey from Paragraph 3?A. They set off on foot.B. They finished it ahead of time.C. They received a lot of help.D. They met with no di
47、fficulties.15. Why did the two friends write a childrens book on that journey?A. To encourage kids to face difficulties bravely.B. To earn some money by selling books.C. To persuade kids to take a trip to Spain.D. To show kids the beautiful natural scenery.【答案】12. C 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。
48、Skeesuck患有类似肌萎缩侧索硬化,他最好的朋友Gray推着他徒步旅行500英里,完成了跨越西班牙的一次冒险。【12题详解】细节理解题。由第一段第一句“Trekking(徒步旅行)500 miles across Spainseemed nearly impossible”以及后面Gray说的话中的“Why dont we have one more adventure”可知,Gray打算挑战别人认为不可能的事情。【13题详解】词义猜测题。根据画线词后面的“Not only did they have a strict time limitbut they also faced extre
49、mely difficult obstacles (障碍)”可知,他们不仅有严格的时限,而且还面临着极其困难的障碍。由此推断,他们的行程非常 “艰巨,费力”,与C项意思相近。故选C。【14题详解】推理判断题。从第三段第三句中的“Not only did they have a strict time limit about six weeks to get from start to finish”以及第三段倒数第二句中的“34 days later,the two best friends finished their journey”可推知,他们原定6周完成这次旅行。但是34天后,他们就完
50、成了行程。因此他们提前完成了那次旅行。B选项正确。【15题详解】细节理解题。由文章最后一段最后一句“They hope thatwhen they deal with difficulties”可知,Skeesuck和Gray写儿童书籍是为了鼓励孩子们勇敢地面对困难。A选项正确。【点睛】根据语境来推测词义。语境既上下文。由于上下文中的生词不是孤立存在的,其词义与句中其它词的词义或具体的语境有着密切的联系。因此在阅读过程中,许多生词的词义可以充分利用上下文中相关的词汇,短语并结合具体的语境来推测。例如在第二小题中,考生可以根据画线词后面的语境推断出其词义。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分1
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370273.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
