《全国百强校》河南省郑州市第一中学2015-2016学年高二下学期期中考试英语试题解析(解析版)WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国百强校
- 资源描述:
-
1、说明:1.本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)满分 150 分,考试时间120 分钟。2.将第卷的答案代表字母填(涂)在第卷的答题表(答题卡)中。第卷第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. W ho answers the telephone?A. Roger. B. Scarlett. C. Harry.2. W hy di
2、d Mr Wilson hit the girl with his car?A. He was drunk. B. He was driving fast. C. He didnt see the girl.3. How does the man feel about the plan?A. He doesnt care. B. He is for it. C. He is against it.4. How much is the man going to pay for the tickets?A. $24. B. $20. C. $16.5. W here are the speaker
3、s?A. On a bus. B. In an elevator. C. On the 13th floor.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6. How did the woman get her smartphone?A. She bought it downtown
4、. B. She received it as a gift.C. She bought it online.7. W hat does Feedly do?A. It helps users organize their lives. B. It helps users stay in top shape.C. It helps users read news.听第 7 段材料,回答第 8 至 9 题。8. W hat has happened to Tom?A. He has hurt his right foot.B. He has been hurt in training.C. He
5、 has been in a traffic accident.9. W here is Tom now?A. At school. B. In the emergency room. C. On the way to the hospital.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. What does the man show the woman?A. A magazine. B. Hair care products. C. Wine-red hair.11. What length would the womans hair be if she got the sugges
6、ted haircut?A. Long. B. Short. C. Shoulder-length.12. Why does the woman refuse to change the color of her hair?A. She thinks its too expensive.B. Shes afraid it might damage her hair.C. She doesnt like the suggested color.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What does the man know about Norwalk?A. Its locate
7、d on Route 18. B. Its a beautiful little town.C. It has an interesting museum.14. How far away is Amitsville?A. About 18 miles southeast. B. About 35 miles northeast.C. About 55 mi les southwest.15. Where does the man say he wont go this time?A. Norwalk. B. Amitsville. C. Newton.16. What do we know
8、about Westfield and Great Town?A. They have lots of old houses.B. They are in opposite directions.C. They have many rare plant s.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Why has the speaker started the website?A. To help learners improve English skills quickly.B. To offer learners a better way to study.C. To hel
9、p learners make friends.18. How can a learner take the lessons when he or she is not onli ne?A. By using the downloaded sound files.B. By having conversations with others.C. By reviewing words, phrases, and idioms.19. Which skills are NOT mentioned by the speaker?A. Listening skills. B. Writing skil
10、ls. C. Speaking skills.20. Which choice best describes the speakers idea for learning English?A. Be confident in learning.B. Have clear learning goals.C. Learn English little by little.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每题 2 分, 满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。AIn my second-to-last semes
11、ter of college, my favorite professor announced that he would beteaching a study abroad course over winter break in Cambodia. The more he talked about theopportunity, the more interested I became. I left class thinking I might actually do it.My immediate excitement gave in to excuses as the weeks pa
12、ssed. The trip would beexpensive, I would have less time to spend with my family over break, and I hadnt reallytraveled before. Most of all, I was terrified of taking the risk.On the day I made my decision, I suddenly felt as if I had finally opened my eyes and seenmyself clearly. Why was I so scare
13、d to take this chance? I had moved away from home, hadalmost graduated from college, and had overcome plenty of small-scale fears. How could I letfear get in the way of a once-in-a-lifetime opportunity? Besides, I had always dreamed oftraveling around the world and studying abroad was a major point
14、on my list.So l took the challenge. I was scared yet excited on the plane, but my fears faded as soon asthe wheels touched the runway. I soon found myself fascinated by ancient mountain-toptemples. I spent my days teaching poor orphans simple English, learned a little Khmer myself,and became an expe
15、rt at avoiding terrible traffic and bargaining with Cambodian store owners.By the end of my stay, I had fallen in love with travel, exploration and a life of daily wonders.My experience in Cambodia was incredible and life-changing. I came back a different person,but a better one: a better friend, si
16、ster, daughter, girlfriend and student. I came back a grownwoman instead of a young girl.After Cambodia, my life clicked into place. Before the trip, I hadnt known what I wanted todo after graduation. Now I am planning on teaching English abroad as a volunteer. I am stillamazed by my experience and
17、thankful for everything it taught me. I now have a passion forconquering fears, big or small, and have a new faith in myself.21. The authors excitement to go to Cambodia faded mainly because _.A. she could not afford the expensive tripB. she had no experience of traveling abroadC. she was scared of
18、the risk she would be takingD. she preferred spending time with her family to traveling22. B.oHarid-wthoerkaiuntg.or decide to go to Cambodia in the end?A. She had a heart-to-heart talk with her family.B. She thought about what might have made her scared.C. She went through every item she had put on
19、 her list.D. She realized the challenges and fears she had overcome before.23. What did the author do in Cambodia?A. She taught Khmer.B. She studied English.C. She helped local children.D. She studied traffic problems.24. What did the author think of her stay in Cambodia?A. It was relaxing and refre
20、shing.B. It gave her a better idea of herself.C. It improved her communication skills.D. It led her to plan to do voluntary work.【答案】 21C22D23C24D【名师点睛】本文属于推理判断题。推理判断题是指在理解原文字面意义的基础上,通过对语篇逻辑关系的分析和细节的暗示,作出一定的判断和推理,从而得出文章的深层意义及隐含意义的过程。推理判断题在阅读中属于难度较高的题型,通常占总题数的15%-30%。它主要考查考生理清上下文逻辑关系的能力以及考生的识别能力。推理判断
21、题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可能是某几句话,要求考生在遵循原文意义的基础上,对文章字面信息进行分析、挖掘、逻辑推理,揭示其深层含义。常出现的推理题有逻辑推理,知识推理等。这类考题中常出现的词有:infer, imply, suggest, indicate, conclude, learn from, probably, most likely, can, could, might, may等。推理判断题要在阅读理解整体语篇的基础上,掌握文章的真正内涵。(1)要吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础;(2)要对文字的表面信息进行挖掘加工,由表入里,由浅
22、入深,从具体到抽象,从特殊到一般,通过分析、综合、判断等,进行深层处理,符合逻辑地推理。不能就事论事,断章取义,以偏概全;(3)要忠实于原文,不能主观臆想,更不能以自己的观点代替作者的观点;(4)要把握句、段之间的逻辑关系,了解语篇的结构。要体会文章的基调,揣摩作者的态度,摸准逻辑发展的方向,悟出作者的弦外之音。考点:考查记叙文阅读BMy mother used to ask me what the most important part of the body is. Through the years Iwould take a guess at what I thought was th
23、e correct answer. When I was younger, I thoughtsound was very important to us as humans, so I said: “My ears, Mommy.”She said: “No. Many people are deaf. But you keep thinking about it and I will ask you againsoon.”Several years passed before she asked me again. Since making my first attempt, I hadc
24、ontemplated the correct answer. So this time I told her: “Mommy, sight is very important toeverybody, so it must be our eyes.”She looked at me and told me: “You are learning fast, but the answer is not correct becausethere are many people who are blind.”Mother asked me a couple more times and always
25、 her answer was “No. But you are gettingsmarter every year, my child.”Then last year, my grandpa died. Everybody was hurt. Everybody was crying. My momlooked at me when it was our turn to say our final goodbye to grandpa. She asked me: “Do youknow the most important body part yet, my dear?”I was sho
26、cked when she asked me this now. She told me: “This question is veryimportant,especially at this moment. How you answer it can truly shows whether you havelearned about life. For every body part you gave me in the past, I have told you were wrongand I have given you an example why. But today is the
27、day you need to learn this importantlesson.”I saw her eyes well up with tears. She said: “My dear, the most important body part is yourshoulder.”“Is it because it holds up my head?” I asked.“No, it is because it can hold the head of a friend or a loved one when they cry,” she replied:“Everybody need
28、s a shoulder to cry on somet ime in life, my dear. I only hope that you haveenough love and friends that you will always have a shoulder to cry on when you need it.”25. The mother ask the question again after the grandfather died because _.A. the answer was a way of honoring the grandfather.B. at th
29、at moment, other body parts were less important.C. the answer needed to be given to all members of the family.D. at that moment the answer seemed especially true.26. The underlined word “contemplated” in Paragraph 3 probably means _.A. tested out B. thought about C. made up D. adjusted to27. Which o
30、f the following statements is TRUE according to the article?A. The author was becoming smarter by answering the question.B. The mother wanted the author to be both loving and loved.C. The mother was trying to train the author to think on his or her own.D. The author didnt think the mothers answer wa
31、s correct.28. The best title for this article might be _.A. The Most Import ant Body PartB. The Importance of familyC. The Importance of the ShoulderD. A Life-long Question【答案】 25D26B27B28A【名师点睛】本文属于主旨大意题,主旨大意题在阅读理解试题中所占比例及难度都相当大。主旨大意是作者在文章中要表达的主要内容,是全文的核心,作者在文章中努力通过各种细节信息来阐明中心话题。因此,把握主旨大意对于正确理解全文具有
32、重要意义。要找出主旨大意,应采用快速阅读法浏览全文,这里给大家推荐奇速英语APP,它是一款时文阅读软件。时文天天更新,最新资讯随时随地掌握,阅读练习限时,试题在线解析。这款软件可以达到养成快速阅读的作用,大家不妨试试!阅读时要注意抓住表达中心思想的句子。文章不同,中心句在文章中的位置也就不同,但一般情况下阅读时应特别留意文章的开头、结尾及各个段落的首句和尾句,因为它们往往包含文章的中心议题。常见的命题方式:What is the main idea of this passage?What dose this passage mainly concern?The main theme of t
33、his passage is_The main point of the passage is_Which of the following is the best title for the passage?The title that best expresses the theme of the passage is_The purpose of the writer writing this passage is_Which of the following best describes the passage as a whole?文章主题常常可以通过文章的写作方法来体现,有以下几种
34、情况:1。题句位于句首。主题句出现在文首,开门见山,提出主题,随之用细节来解释、支撑主题句所表达的主题思想。这是英语中最常见的演绎写作法。2。主题句位于段末。主题句出现在文章结尾是作者采用了先摆事实,后作结论的手法。这种段落称作归纳型段落。这是英语中最常见的归纳写作法。3. 主题句首尾呼应。为突出主题,作者先提出主题,结尾时再次点出主题,这种首尾呼应的写作方法也较为多见。通常,前后表述主题的句子不是简单的重复,后面的表述往往有进一步的引申或发展的意味。4。主题句位于段落的中间。主题句出现在文章的中间,通常前面只提出问题,文章的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后又作进一步的解释
35、、说明或发展。5。主题句隐含在段意之中。全文没有明确的主题句。其中心思想包含在各个句子中,在这种情况下,读者要把所有已知的细节综合起来,进行逻辑推理,概括归纳出主题句。考点:考查人生感悟类阅读CSri Lanka is known as the “Pearl of the Indian Ocean”, and it is easy to see why. This littlecountry never fails to please visitors.ArriveThe national airline is Sri Lankan Airlines, which flies from Col
36、ombo to London and acouple of other European cities. The countrys main airport is Colombo Bandaranaike, located29km north of the capital city.Why now?The best time to visit Sri Lankas southern beaches is from November to April. So by goingearly in the season, youll get the best weather. Also in Nove
37、mber, Deepavali, known as“Diwali” or the “Festival of Lights”, is Sri Lankas main religious festival,Celebrated throughout the country.See There is plenty to see in Sri Lanka. The ancient capital cities of Polonnaruwa andAnuradhapura are worth seeing, and so are many outstanding ruins. Other mustsee
38、s are therock fortress ( 要 塞 ) of Sigiriya, towering over the jungle as far as the eye can see, andDambullas cave temple, the countrys largest and best preserved. Both are UNESCO WorldHeritage Sites (世界文化遗址). Kandy is a picture-like town, which was the last stronghold ofthe Kandyan Kings. Today it i
39、s a cultural relic centre where age-old customs, arts, and craftsremain.DoSri Lanka owns about 1,600km of beautiful palm-shaded beaches as well as warm, pure seasand colourful coral reefs. You can explore the underwater world, and surfing and di ving areavailable too. Away from the shore, wildlife i
40、s a big draw for Sri Lanka, and Yala National Parkis one of the best places in the world to see wild animals including leopards and elephants.TasteSri Lanka is celebrated for its excellent food, with a particular emphasis on fresh fruit andvegetables on menus everywhere. Fish and seafood are a big p
41、art of the local diet.Did you know?Sri Lanka is known for its tea, but it is also the worlds largest producer and exporter ofcinnamon (肉桂).29. By going early in the season, you are likely to _.A. get some discounts and spend less moneyB. enjoy yourself better as there are fewer touristsC. experience
42、 a festival celebrated all over the countryD. be caught in heavy rains due to the wet weather30. If you are interested in culture and traditions, you cant miss _.A. Kandy B. Yala National ParkC. Colombo D. the rock fortress31. According to the passage, _.A. you rarely see fish and sea food on the ta
43、ble thereB. local people provide a healthy menu for touristsC. surfing and diving are not popular in Sri Lanka.D. Sri Lanka is the worlds largest exporter of tea【答案】 29C30A31B考点:考查广告类阅读DIn a new study conducted by University of Virginias Claire Cameron Ponitz and OregonState Universitys Megan McClel
44、land, the researchers found that kindergartners who had highlevel s of “self-regulation” in the fall did better on tests of reading, vocabulary, and math in thespring than children with low levels of self-regulation.Dr Ponitz has pointed that the ability to control and direct ones own feelings, thou
45、ghts, andactions is self-regulation. It can be as simple as a child raising his hand when asking a questionin class, or as complex as a child controlling his feelings when frustrated or angry.While the ability to self-regulate has long been considered an essential part of a childshealthy emotional d
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370774.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
