广东省茂名一中等五校2019届高三英语毕业班联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 茂名 一中 2019 届高三 英语 毕业班 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省茂名一中等五校2019届高三英语毕业班联考试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试题相应的位置。2. 全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效。3. 回答选择题时,选出每小题答案后用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净石。再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm黑色笔迹签字笔写在答题卡上。4. 考试结束后,将答题卡交回。第一部分 听力测试(共两节 满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)听下面5段对话
2、。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C一个选项中迭出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C1. What does the man advice the woman to do?A. See his doctor. B. Take some medicine. C. Drink some milk.2. What are the speakers going to do?A. Climb the mountain. B. Bu
3、y an overcoat. C. Pack up clothes.3. When will the speakers have a talk?A. In the afternoon. B. This evening. C. Tomorrow morning.4. How did the speakers parents mainly work?A. Using computers. B. Using mobile phones. C. Using paper and pen.5. Where are the speakers?A. At the butchers. B. At a resta
4、urant. C. At a supermarket.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman looking for?A. A coffee shop. B. A police station. C. A repair shop.7. How will the woman get there?A. O
5、n foot. B. By bus. C. By underground.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does the man think has caused global warming?A. Human activities. B. The climate cycle. C. The green house effect.9. What does the woman say about global warming?A. Humans way of living is responsible for it.B. More evidence is needed to pr
6、ove the causes of it.C. The recent rise of sea levels is directly caused by it.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the man feel about Bob wearing the old jacket?A. Upset. B. Satisfied. C. Amused.11. What is the woman thinking about at last?A. Changing her present job.B. Cutting down living costs.C. Movin
7、g to Arkansas.12. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Employer and employee.C. Saleswoman and customer.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why is Allan going to France?A. To go on a holiday.B. To study engineering.C. To start an exchange programme.14. When will Allan tell
8、the news to his parents?A. At 5:30. B. In a couple of hours . C. At dinner time.15. How does Allan feel about his stay in France?A. Excited. B. Concerned. C. Grateful.16. Who does the woman advise Allan to ask for advice in France?A. Her uncle. B. The mans parents. C. The college teachers.听第10段材料,回答
9、第17至20题。17. Who is the speaker probably talking to?A. Teenagers. B. Doctors. C. Parents.18. How might teenagers get rid of loneliness?A. By making friends in clubs.B. By talking with their parents.C. By visiting experienced experts.19. What will the speaker probably focus on next?A. Doctors advice.
10、B. Reports about pains. C. Causes of physical pains.20. What does the speaker mainly talk about in this text?A. What teenagers parents are concerned about.B. What difficulties teenagers may go through.C. What parents can do with teenagers1 grooving pains.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下
11、列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AJust as John Lubbock said, we may sit in a library and yet be in all quarters of the earth. Here are some of the coolest libraries of the world.Stuttgart City LibraryDespite a classic white-on-white color, Stuttgart City Library is one of the most visually appealing mo
12、dern libraries. The amazing modem and simple look is the product of the Korean architect Yi Eun-young. The German library opened in 2011, and cost nearly 80 million euros to construct.Kanazawa Umimirai LibraryArchitects from the Coelacanth K&H Architects studio designed the Kanazawa Umimirai Library
13、 lo create the best reading environment. Healed floors, an outpouring of natural light, and other features were specifically included lo achieve this goal. The wall, which consists of thousands of tiny openings, allows natural lighting into the building, improving the overall feel of the space. This
14、 Japanese library was opened in 2011, and reflects the appearance of many modem and simple spaces.Library of CongressIn 1800, Congress set up the Library of Congress in Washington D.C. Fifteen years later, Thomas Jefferson offered his personal library to replace books that were lost when the British
15、 set the building on fire in 1814. His books, which took nearly 50 years to collect, varied from texts on science, literature and philosophy, to books in a variety of foreign languages. These days, the Library of Congress offers more than 155 million items and the largest rare book collection in Nor
16、th America.State Library of VictoriaThe Slate Library of Victoria, located in Melbourne, Australia, is one of the largest exhibiting libraries in the world. Though it opened in 1856, major repairs took place between 1990 and 2004. The La Trobe Reading Room is one of the librarys main attractions due
17、 to its visually amazing architecture. The lawn at the librarys front attracts hundreds of city folk each day, who gather for lunch or to enjoy the statues there. The library currently contains over two million books, as well as armor (盔甲) of Ned Kelly, a folk hero against the ruling class.1. Which
18、library has the longest history?A. Stuttgart City Library.B. Kanazawa Umimirai Library.C. Library of Congress.D. State Library of Victoria.2. Whats special about Stale Library of Victoria?A. It has great architecture.B. It has a folk heros statue in it.C. It is the worlds largest exhibiting library.
19、D. It serves as a meeting place for the citizens.3. What does the first two libraries have in common?A. They are constructed in the modem style.B. They cost a large amount of money.C. They are designed by Korean architects.D. They feature providing readers with natural light.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】本文
20、是一篇说明文。文章介绍一些世界上最酷的图书馆。【1题详解】推理判断题。根据Library of Congress中In 1800, Congress set up the Library of Congress in Washington D.C.“1800年,国会在华盛顿特区建立了国会图书馆。”与其他的图书馆相比较,可知Library of Congress有悠久的历史。故选C。【2题详解】细节理解题。根据State Library of Victoria中The lawn at the librarys front attracts hundreds of city folk each d
21、ay, who gather for lunch or to enjoy the statues there.“图书馆前的草坪每天吸引着数百名市民,他们聚在一起吃午餐或欣赏雕像。”可知,Stale Library of Victoria是市民的聚会场所。故选D。【3题详解】推理判断题。根据Stuttgart City Library中The amazing modem and simple look is the product of the Korean architect Yi Eun-young.“令人惊叹的现代和简单的外观是韩国建筑师易恩永的产品。”和Kanazawa Umimirai
22、 Library中This Japanese library was opened in 2011, and reflects the appearance of many modem and simple spaces.“这座日本图书馆于2011年开放,反映了许多现代简约空间的面貌。”可知前两个图书馆的共同点是“它们是按现代风格建造的。”故选A。BAbout 6 years ago, I was on a plane next to a woman. I was tired and wanted to take a nap. But before I could go into “ignor
23、e pattern”, she tapped me on the shoulder to introduce herself.“Hi: my name is Helga!”We got to talking and eventually it came up that I had started an organization in high school called R.A.K.E.(Random Acts of Kindness, Etc.). As I described what we did, Helga got very serious and told me that she
24、admired me for that. She told me a story about the last time she had flown. She was on the way to Arizona because she had gotten sudden news that her dads health was on the decline. Later her fathers physician called to inform her that her dad had rather suddenly passed away. For the 3-hour plane ri
25、de, she sat in silence around strangers.When she arrived at the airport in Arizona, she walked to the nearest wall, sat down, and cried. And here is the part Ill never forget about Helgas story. For 2 hours she sat and wept while thousands walked to and fro in the airport. Helga looked al me and sai
26、d, “Houston, not a single person stopped and asked if I was okay that day.” It was that day that I realized how much we need each other. It was that day I realized that kindness isnt normal.Kindness isnt normal. That has stuck with me all these years especially now. I work in schools nationwide spea
27、king about sympathy, kindness, empathy (同理心) and love. Im reminded all the time that, for many of us, kindness is not usually our default setting. We spend so much time worrying about our problems, our lives, our insecurities, getting to our flight so we walk by or ignore people in need of help.So,
28、Ive made it my mission to do my part in sharing stories with students, teachers, and parents about our need for character and sympathy. Im always be on the lookout for the little opportunities that surround me every day to do something nice.4. What impressed the author most about Helgas story?A. Hel
29、gas anxiety over her fathers sudden illness.B. Helga had no one to talk to on her flight lo Arizona.C. Helga was ignored by people around her when she cried.D. Helga couldnt get over her sadness over her Fathers death.5. Which can best explain the underlined part “default setting” in paragraph 5?A.
30、Usual way of doing things.B. Unexpected way to do things.C. Ignorance to people around.D. Biggest surprise to others.6. What can we know about the author?A. He started many clubs in high school.B. He used to be a school teacher.C. He teaches kids how to behave well.D. He is a promoter of a good caus
31、e.7. What can be a suitable title for the text?A. Comforting People in NeedB. Making Kindness NormalC. Ignoring Unnecessary TroublesD. Practising Kindness on the Plane【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章通过作者的故事告诉人们“让善良成为正常的”。作者认为,应该尽自己的一份力量,与学生、老师和家长分享对个性和同情心的需求,寻找做一些好事的小机会。【4题详解】推理判断题。根据第四段中的
32、“When she arrived at the airport in Arizona, she walked to the nearest wall, sat down, and cried. And here is the part Ill never forget about Helgas story. For 2 hours she sat and wept while thousands walked to and fro in the airport. Helga looked al me and said, “Houston, not a single person stoppe
33、d and asked if I was okay that day.”“ 当她到达亚利桑那州的机场时,她走到最近的一面墙前,坐下来哭了起来。我永远不会忘记赫尔加的故事。她坐在那里哭了两个小时,而成千上万的人在机场走来走去。赫尔加看着我说:“休斯顿,没有一个人停下来问我那天是否还好。”由此可知,赫尔加哭的时候周围的人都不理她。故选C。【5题详解】词义猜测题。根据第五段中We spend so much time worrying about our problems, our lives, our insecurities, getting to our flight so we walk b
34、y or ignore people in need of help.“我们花了太多的时间担心我们的问题,我们的生活,我们的不安全感,我们的航班,所以我们走过或忽视需要帮助的人。”可知,划线部分的意思是“通常的做事方式”。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段Ive made it my mission to do my part in sharing stories with students, teachers, and parents about our need for character and sympathy. Im always be on the lookout for
35、 the little opportunities that surround me every day to do something nice.“我的使命是尽自己的一份力量,与学生、老师和家长分享我们对个性和同情心的需求。每天我总是寻找我周围做一些好事的小机会。”可知,作者是一项公益事业的推动者。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中Im always be on the lookout for the little opportunities that surround me every day to do something nice.“我总是在寻找每天围绕着我做一些好事的小机
36、会。”由此可知本文主题是“让善良成为正常的”。故选B。【点睛】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心。要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。本题第4小题,根据最后一段中Im always be on the lookout for the little opportunities that surround me every day to do something nice.“我总是在寻找每天围
37、绕着我做一些好事的小机会。”由此可知本文主题是“让善良成为正常的”。故选B。CUniversity of New South Wales has launched its new 12-month Women in Maths & Science Champions Program designed to give women the skills and confidence to build their public recognition and set up a connected network of women in maths and science. The first gro
38、up of 30 female PhD students started in August this year, and the second group of 19 early- career researchers was formally announced yesterday.Over the 12 months, the champions complete at least 20 hours of related activities as part of a community of representatives who will influence and inspire
39、women to pursue a career in maths and science. The activities are varied, ranging from visiting schools and conducting science presentations, to attending conferences and creating content for social media. At the end of the program, PhD champions have the chance to apply everything theyve learned to
40、 the Postgraduate Research Competition. Above all, participating is a requirement for program completion.Rose ODea, a member of the first group, is a PhD candidate at the School of Biological, Earth and Environmental Sciences. She said, “Im excited about the opportunity to work with school children.
41、 I hope to inspire some girls so they see not all scientists are older men in lab coals and that science is quite diverse and means different things depending on who you are.”Dr. Mariana Mayer Pinto is an early-career researcher at the School of Biological, Earth and Environmental Sciences, where sh
42、e mainly works with marine (海洋的) ecologists. She is originally from Brazil and said that being a woman from a developing country meant she knew the struggles that lack of role models can create. “You cant be what you cant see! I always have the hope that I can change the world bit by bit, and if one
43、 little girl says she can become a scientist because I talked to them, thatd be awesome, and that would make everything worth it.”8. What is the program intended to do?A. Test female PhDs learning results.B. Promote the equality of men and women.C. Set up an organization for women scientists.D. Impr
44、ove womens participation in math and science.9. What is required if a participant want to complete the program?A. To persuade as least one female to take up science.B. To participate in at least 20 hours of related activities.C. To apply what they have learnt to their graduation paper.D. To work as
45、a representative to give presentations.10. What does Rose ODea think about science?A. Varied.B. Inspiring.C. Unchangeable.D. Exciting.11. Whats the purpose of the last paragraph?A. To share how family background matters.B. To show the overall results of this program.C. To add an example of how a par
46、ticipant feels.D. To tell of role models to encourage female students.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】本文是一篇记叙文。新南威尔士大学推出了为期12个月的“数学与科学女性冠军”项目,旨在让女性获得技能和信心,建立自己的公众认知度,并建立一个由数学和科络。文章讲述了这一项目的实施过程,因而提高女性对数学和科学的参与度。【8题详解】推理判断题。根据第一段中University of New South Wales has launched its new 12-month Women in Maths
47、& Science Champions Program designed to give women the skills and confidence to build their public recognition and set up a connected network of women in maths and science.“新南威尔士大学推出了为期12个月的“数学与科学女性冠军”项目,旨在让女性获得技能和信心,建立自己的公众认知度,并建立一个由数学和科络。”由此可知,这个项目是提高女性对数学和科学的参与度。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第二段中Over the 12
48、months, the champions complete at least 20 hours of related activities as part of a community of representatives who will influence and inspire women to pursue a career in maths and science.“在过去的12个月里,作为一个代表团体的一部分,冠军们完成了至少20个小时的相关活动,这些代表团体将影响和激励女性从事数学和科学方面的职业。”可知,如果学员想完成课程,需要参与至少20小时相关活动。故选B。【10题详解】
49、推理判断题。根据第三段中I hope to inspire some girls so they see not all scientists are older men in lab coals and that science is quite diverse and means different things depending on who you are.“我希望能激励一些女孩,让她们看到,并不是所有的科学家都是实验室里的老男人,科学是非常多样化的,根据你是谁,意味着不同的事情。”可知,罗丝奥黛认为科学是“多样化的”。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中You cant
50、 be what you cant see! I always have the hope that I can change the world bit by bit, and if one little girl says she can become a scientist because I talked to them, thatd be awesome, and that would make everything worth it.“你不可能成为你看不到的人!我一直希望我能一点一点地改变世界,如果一个小女孩说她能成为一名科学家,因为我和他们交谈过,那将是了不起的,那将使一切都值得
51、。”可知,最后一段的目的是为了添加一个参与者感受的例子。故选C。DThree-quarters of the worlds coffee farms destroy forest habitat to grow coffee in the sun and typically use harmful pesticides (杀虫剂) and chemicals that poison the environment. When forests disappear, migratory (迁徙的) songbirds disappear, too. In order to deal with se
52、vere population and habitat loss, Smithsonian scientists created the Bird Friendly certification.Bird Friendly coffees are shade-grown, meaning the coffee is planted under trees, rather than on the land that has been cleared of all other plants. Coffee experts say shade-grown coffees taste better, b
53、ecause the beans ripen slower than coffee grown in the full sun, resulting in a richer, more complex flavor. Bird Friendly certified coffees grow under bio-diverse shade that provides habitat for migratory songbirds and other wildlife, stores carbon and fights climate change. Bird Friendly coffees a
54、re also certified organic, meaning they are grown without pesticides, which is better for people and for the planet.Bird Friendly producers can also earn more for their crops. The wood and fruit trees on shade coffee farms provide farmers with additional income. Every cup of Bird Friendly coffee pur
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
