广东省茂名市五校联盟2022届高三上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省茂名市五校联盟2022届高三上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析 广东省 茂名市 联盟 2022 届高三 上学 第一次 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广东省茂名市五校联盟高三上学期第一次联考英语试题全卷满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、考号等填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡,上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,
2、从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ASpecial Museums In Christchurch, New Zealand1. Yaldhurst MuseumYaldhurst Museum is a place for car lovers in Christchurch city, which displays classic cars over a span of a century. The small museum has a collection of the widest range of car models from horse model to bug
3、gy cars. Established by a car enthusiast and collector, Alfred Thornhill Cooper, Yaldhurst Museum is now open for 50 years.Open Time: WednesdaySunday 10 a. m. -5 p. m. with the last entry of 4 p. m. Entrance fee: $10 for students, $20 for adults.2. Rutherfords DenRutherfords Den is a historic space
4、for the countrys most famous scientistErnest Rutherford, also known as the father of Nuclear Science. Opened in Christchurch Arts Center in 2016, it is a small interactive museum with collections of Rutherfords works. The TV, the radio and even telephones are just some of the inventions of Rutherfor
5、d, and his peersall are displayed here.Open time: 10 a. m. -5 p. m., every day except for Christmas Day.Entrance Fee: $10 for adults,$5 for students and children.3. The Toy CollectorThe Toy Collector is a new player in the museums in Christchurch. Born recently in 2016, the Toy Collector is for all
6、toy lovers displaying a huge collection of toys from all ages. You can witness all the toys you had ever wanted as a child from lego superhero miniatures to a movie-themed toy. You can trip down your memory in just an hour.Open Time: Every day from 10 a. m. -4 p. m.Entrance Fee: $10 for an adult, $5
7、 for children.4. The Teece Museum of Classical AntiquitiesCome and explore the Teece Museum of Classical Antiquities, where you can see more than three thousand years of human history through an amazing collection of artifacts from Greek, Roman, Egyptian and Near Eastern cultures. Born in 2017, this
8、 small one-roomed museum is a new home for old objects. The collection is well laid out with the necessary descriptions of the objects.Open Time: Wed - Sun from 11 a. m. -3 p. m.Entrance Fee: Free lo enter.1. When can visitors enter Yaldhurst Museum?A. After4 p. m., Saturday.B. At 10 a. m., Thursday
9、.C. Before 5 p. m., Sunday.D. At 9 a. m., Tuesday.2. Which museum would you like to visit if you are interested in human history?A. Yaldhurst Museum.B. Rutherfords Den.C. The Toy Collector.D. The Teece Museum.3. What do the four museums have in common?A. They are all small in size.B. They are all he
10、ritage space.C. They are all new museums.D. They are all free for students.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍新西兰基督城的几个特殊博物馆。【详解】1.细节理解题。根据景点1:Yaldhurst Museum 第二段信息Open Time: Wednesday-Sunday 10 a. m. -5 p.m. with the last entry of 4 p.m.(开放时间:周三至周日上午10点到下午5点,最晚入园时间下午四点)可知:该博物馆开放时间是周三到周日上午10点到下午5
11、点,下午4点之后不能再进人。因此,星期四上午10点可以去Yaldhurst Museum。故选B项。2.细节理解题。根据景点4::The Teece Museum of Classical Antiquities 第一段信息Come and explore the Teece Museum of Classical Antiquities, where you can see more than three thousand years of human history(来参观Teece古董博物馆吧,在那里你可以看到三千多年的人类历史.)可知:如果你对人类历史感兴趣,你会想去The Teece
12、 Museum。故选D项。3.细节理解题。根据各个博物馆及其下文信息1. Yaldhurst Museum: The small museum has a collectioin .”(这个小博物馆有一些收藏); 2. Rutherfords Den :“it is a small interactive museum”(这是一个小的交互性的博物馆); 3. The Toy Collector: You can trip down your memory in just an hour(一个小时就可以游览完这个地方); 4. The Teece Museum of Classical Anti
13、quities :this small one-roomed museum(这个一间房的博物馆)可知:四个博物馆占地面积都不大。故选A项。【点睛】本篇属于应用文中的广告。做题时,应该首先快速阅读题目,找到问题的关键词;再阅读文章,快速定位关键词;然后速读前后两三句话,得到关键信息点;从而判断题目的正确答案。此类文章,不需要通读全文,抓住关键词及关键信息,是快速做题的核心。B“Tell her,” I whispered to my daughter as she pressed her body against mine. She folded my free arm around her l
14、ittle shoulders while I finished loading the groceries onto the conveyer belt.I smiled at the young cashier who had a butterfly knot tied to her black ponytail(马尾辫). My daughter was right when shed whispered to me, “Her hair is so pretty.”“Tell her,” I repeated with a gentle push. My girl only dug h
15、er pink cheeks deeper into my side as she nervously twisted the edge of my sleeve in her small fist.The cashier looked down at my daughter, her expression showing a little concern. “My daughter thinks your hair is beautiful.” I explained.The cashiers face lit up. “You do?” This led my little one out
16、 of her hiding place. She looked up and nodded.“Thank you so much! You made my day,” the cashier said with a smile brilliant enough to compete with her highlights. My daughter returned it with a shining smile of her own.As I walked out of the store, holding my daughters hand, I stole a glance back a
17、t the young woman. Her energy was clearly brighter now than it had: been when we first entered her line.After loading my groceries in the trunk, I climbed into the drivers seat. It was then that my daughter made a declaration, “Mom, I think Im going to start telling everyone when I like their hair.”
18、 “You should, honey.” And she did. She still does.Its a rare occasion if we make a trip out in public without her telling someone that she loves their hair, or nails, or shirt, or shoes. To be honest, I think she even does so more than me. And its one of my favorite things about this girl. She learn
19、ed, at a very young age, that by simply telling people when you see beauty in them, you can draw out the beauty of human connection.4. Why was the authors daughter nervous in the store?A. She was frightened of the cashier.B. She was too shy to express herself.C. She was unable to pay the groceries.D
20、. She was unhappy to greet a stranger.5. What made the cashier more energetic in her work?A. The praise from a little girl.B. The support of the customers.C. The competition environment.D. The understanding of a mother.6. What does the author think of her daughter now?A. Kind and independent.B. Live
21、ly and cheerful.C. Careful and generous.D. Smart and proud.7 What is the best title of the text?A. The Beauty Of Good MannersB. The Power In Raising Others UpC. A Girls New Way Out Of TroubleD. A Mothers Love For Her Daughter【答案】4. B 5. A 6. B 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述女孩一开始害羞不敢表达对别人的赞扬,到最后出去一趟很少有不表扬别人
22、的时候,体现了鼓舞激励他人的力量。【4题详解】推理判断题。根据第三段“Tell her,” I repeated with a gentle push. My girl only dug her pink cheeks deeper into my side as she nervously twisted the edge of my sleeve in her small fist.(“告诉她,”我轻轻推了她一下,重复了一遍。我的女孩只是把她粉红色的脸颊往我的身后躲,她紧张地用她的小拳头拧我的袖子)”可推断出:女孩觉得收银员的头发很漂亮,但只是小声地跟妈妈说,不敢告诉收银员。可推知女孩羞于
23、表达自己,很紧张。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第六段“Thank you so much! You made my day,” the cashier said with a smile brilliant enough to compete with her highlights.(“非常感谢!你让我今天过得很开心。”收银员说,她灿烂的笑容足以与她的亮点相媲美)”及第七段“Her energy was clearly brighter now than it had: been when we first entered her line.(她现在的精力显然比我们刚进入她的结账行列时
24、要明亮)”可知,受到女孩的赞扬,收银员非常高兴,工作中更加精力充沛。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“Its a rare occasion if we make a trip out in public without her telling someone that she loves their hair, or nails, or shirt, or shoes.(很少有这样的时候:我们去一趟公共场所,女儿没告诉某个人她喜欢人家的头发、指甲、衬衣或鞋子)”可推知,女儿现在活泼开朗。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中“She learned, at a very
25、 young age, that by simply telling people when you see beauty in them, you can draw out the beauty of human connection.(她在很小的时候就学会了,通过简单地告诉人们,当你看到他们身上的美时,你可以引出人与人之间的联系之美。)”结合文章讲述女孩一开始害羞不敢表达对别人的赞扬,到最后出去一趟很少有不表扬别人的时候,体现了鼓舞激励他人的力量。B项“鼓舞激励他人的力量”最符合文章标题。故选B。CA single toy catches a childs attention for a
26、limited period of time, but a box of items that allows a child to build their own toys will catch their imagination for years to come. This brilliant idea already exists in real product form, and its called Toyi.Toyi is described as an eco-friendly creative building kit, and it recently won the well
27、-known IF Design Award. It came from Istanbul, Turkish, where a young female designer named Elif Atmaca first came up with the idea for it when she wanted to help the kids living in disadvantaged areas. These children do not have access to the variety of interesting toys that wealthier children do.T
28、oyi Atmacas design allows children to transform what are around them into clever toys. It consists of sticks, junction parts, flexible connectors, toy body parts like feet, eyes, hands, and wheels that can be used to turn old water bottles, cups, boxes, towels, etc. into cute, clever, and unique pla
29、ythings. This toy kit upcycles(升级利用) materials that would otherwise go to waste, turning a recycling bin into a treasure container.“Our initial target was to deliver Toyi kits to only disadvantaged children in Turkish,” Atmaca told the media. But during a research conducted with around 300 children,
30、 .she realized that the restriction on being creative went beyond any boundary. “I saw that everything was planned and shaped by grown-ups, blocking the kids imagination in a significant way,” said Atmaca.Atmaca concluded that each kid needed space where he or she could freely create. She explained
31、the entire process should be left to kids creativity, reminding teachers and all grown-ups that child-led play was an excellent way for children to develop lifelong skills.Toyis creators are now considering distributing the kits to as many children as possible around the world through different inte
32、rnational NGOs. Atmaca notes that for each Toyi kit sold out, they will also donate one kit to a disadvantaged child through different partnerships around the world.8. Why did Atmaca design Toyi at first?A. To win the famous IF Design Award.B. To help poor kids make their own toys.C. To protect the
33、environment in Istanbul.D. To recycle all the waste in the dustbin.9. Which is probably the product made with the toy kit of Toyi?A. A new picture of a young boy.B. A computer with high technology.C. A treasure container from a dustbin:D. A six-armed “robot” from a water bottle.10. How do the toy ki
34、ts help improve the childrens ability?A. It provides the kids various types of toys.B. It offers space for the kids creative minds.C. It changes the poor kids living conditions.D. It teaches the kids to share joys with others.11. What is the new target for Atmaca and her partners?A. Donating toy kit
35、s to more poor children.B. Selling toy kits to every kid in the world.C. Designing new toy kits for kids and adults.D. Doing further research on the kids demands.【答案】8. B 9. D 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了Atmaca及其搭档设计的Toyi儿童玩具箱,旨在帮助贫穷地区的儿童,开发其创造性思维。【详解】1. 细节理解题。根据第一段“a box of items that allows
36、 a child to build their own toys ”(箱子里的东西可以使孩子能制作自己的玩具)及第二段“It came from Istanbul, Turkish, where a young female designer named Elif Atmaca first came up with the idea for it when she wanted to help the kids living in disadvantaged areas. These children do not have access to the variety of interesti
37、ng toys that wealthier children do.”(它来自土耳其的伊斯坦布尔,一位名叫Elif Atmaca的年轻女设计师第一次提出了这个想法,当时她想帮助生活在贫困地区的孩子们。这些孩子无法像富裕的孩子那样获得各种有趣的玩具。)可知,Toyi玩具箱设计师Atmaca最先提出该创意是想帮助居住在贫穷地区的儿童自己制作玩具。故选B。2. 推理判断题。根据第三段“It consists of sticks, junction parts, flexible connectors, toy body parts like feet, eyes, hands, and wheel
38、s that can be used to turn old water bottles, cups, boxes, towels, etc. into cute, clever, and unique playthings. ”(它包含棍子,连接部位,灵活的连接器,还有像脚,眼睛,手和轮子这些玩具的身体部位。可用于将旧水瓶、杯子、盒子、毛巾等变成可爱、聪明和独特的玩具)可知,Toyi里面有很多东西,这些东西可以用来把旧的水瓶、杯子、盒子、毛巾等变成可爱、聪明、独特的玩具。由此推断:用水瓶做成的六只胳膊的“机器人”可能是其产品。故选D。3. 推理判断题。根据第一段“but a box of i
39、tems that allows a child to build their own toys will catch their imagination for years to come.”(但是一箱子的东西可以使孩子能制作自己的玩具。这会在接下来的几年里能激发他们的想象力。) 及第五段“Atmaca concluded that each kid needed space where he or she could freely create.”(Atmaca这样总结:每个孩子需要他们能自由发挥的空间)可推断出,玩具箱能为孩子们的创造性思维提供空间。故选B。4. 细节理解题。最后一段“T
40、oyis creators are now considering distributing the kits to as many children as possible around the worldAtmaca notes that for each Toyi kit sold out, they will also donate one kit to a disadvantaged child”(Toyi的创作者们正考虑向世界各地尽可能多的孩子分发这些工具箱,每卖出一个工具箱,他们也将捐赠一个给贫穷地区的孩子。)可知,Atmaca 及其搭档的新目标就是捐更多工具箱给贫困地区儿童。故
41、选A。DThe relationship between humans and the Amazon Rainforest has not always been a harmonious one. However, recent research suggests that the native peoples of the Putumayo region helped to protect the rainforest, leaving it unchanged for 5,000 years. Perhaps humans coexisting with nature is possib
42、le after all.The study, published in PNAS, looked at soil samples in the Putumayo region of the Amazon in Peru to find how humans influenced the land. The researchers found that the trees still growing in the region today have been growing there for the last 5,000 years evidence that the area has no
43、t been home to cities and farmland in that time. Traces of charcoal (木炭) found in the, soil, however, indicate that people did live there; they just did so in a way that had minimum influence on their environment.To come to these conclusions the team dug a 0.6-0.9 meter deep column into the ground,
44、taking samples of soil from different heights along the column. Back in the lab, samples were carbon- dated to determine their age and then sorted under a microscope to look for microscopic mineral particles, known as phytoliths (植硅体). Phytoliths are essential evidence of plants they remained in the
45、 soil thousands of years after the plant died. So researchers can use them to tell which plants have grown in an area in the past.Over 5,000 years worth of samples, no species loss was detected. These findings suggest that contrary to common belief, the Amazon is not untouched by humans, but rather
46、has been protected by them for thousands of years. The management of the rainforest by native peoples appears to have been vital in preserving its biodiversity and will continue to be important in the fight to prevent it from a collapse.As Nigel Pitman, a co-author on the paper, said: “Since this pa
47、rticular forest is still being protected by native peoples, I hope this study reminds us all how important it is to support their work.”12. How did native peoples deal with the rainforest in the region of Putumayo?A. They always destroyed the rainforest.B. They had a side effect on the rainforest.C.
48、 They never lived in the area of the forest.D. They had been in harmony with the forest.13. What did the researchers try to find in the Amazon forest in Peru?A. The diversity of the plants in the rainforest.B. The evidence of human influence on the forest.C. The nutrition of the soil samples in the
49、rainforest.D. The survival age of growing trees in the rainforest.14. What does the underlined word “collapse” mean in Paragraph 4?A. Sudden decrease.B. Bad management.C. Poor preservation.D. Over development.15. What can be inferred from Nigel Pitmans words?A. Native peoples should protect the rain
50、forest.B. We should help protect the Amazon Rainforest.C. More science research should be done on rainforest.D We should make good use of the Amazon Rainforest.【答案】12. D 13. B 14. A 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。长久以来,人类与亚马逊玉雨林之间的关系并不和谐。但是,一项在秘鲁亚马逊普图马约地区的研究发现,普图马约地区的土著人帮助保护了雨林,使雨林5000年保持不变。也许,人类是能够与自然和谐相处的。【
51、12题详解】细节理解题。根据第一段中的“However, recent research suggests that the native peoples of the Putumayo region helped to protect the rainforest, leaving it unchanged for 5,000 years. (然而最近的研究发现 Putumayo地区的土著人帮助保护了雨林,使雨林5000年保持不变)”可知,Putumayo地区的土著人和雨林是和谐相处的。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中的“The study, published in PNA
52、S, looked at soil samples in the Putumayo region of the Amazon in Peru to find how humans influenced the land.(这项发表在美国国家科学院院刊上的研究观察了秘鲁亚马逊普图马约地区的土壤样本,以发现人类是如何影响土地的)”可知,研究者想要在亚马逊森林找到人类影响森林的证据。故选B项。【14题详解】词义猜测题。根据划线词所在句子“The management of the rainforest by native peoples appears to have been vital in p
53、reserving its biodiversity and will continue to be important in the fight to prevent it from a collapse.(土著人对雨林的管理好像对保护其生物多样性至关重要,并且会继续在阻止雨林collapse的战斗中起着重要作用)”可知,土著人对雨林的管理对雨林是有好处的,而collapse指的是雨林会发生的坏事,故推测collapse与A项“sudden decrease(突然的减少)”词义相同。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段Nigel Pitman叙述 “Since this part
54、icular forest is still being protected by native peoples, I hope this study reminds us all how important it is to support their work.(既然这片特殊的森林仍然受到当地人的保护,我希望研究能让我们所有人明白支持他们的工作是多么重要)”可知,Nigel Pitman认为支持当地人保护这片特殊的森林(亚马逊雨林)是很重要的。由此推断,Nigel Pitman认为我们应该帮助保护亚马逊雨林。故选B项。第二节(共5小题;每小题2.5 分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文
55、后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Have you ever felt stressed? Well, you are not alone, as every person in the world has to face stress at one time or another. Since stress is a part of life, it is essential to learn how to deal with it. Here are some strategies for dealing with stress and pressure._1
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-371399.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
鲁教版语文九下写作《岁月如歌 我的初中生活》课件 (共21张PPT).ppt
