山东省泰安肥城市2020届高三英语适应性训练试题(二)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 泰安 肥城市 2020 届高三 英语 适应性 训练 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省泰安肥城市2020届高三英语适应性训练试题(二)(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIf youve gone through all your jigsa
2、w puzzles and are looking for a real challenge, Kodak just released what it calls the worlds largest puzzle that you can buy.Putting your patience and jigsaw solving skills to the test will cost you both real money and a lot of space. Featuring images of symbolic landmarks shot by professional photo
3、graphers, Kodaks new product will set you back between $409.99 and $599.99, and will probably take up a decent-sized room when completed.Matching over 51,000 jigsaw puzzle pieces is sure to be a time-consuming affair, but to make it less stressful for those willing to give it a go, Kodak split the p
4、uzzle into 27 images of different international landmarks, from the Great Wall of China to the Statue of Liberty and the Taj Mahal.Theyve actually made it too easy, if you ask me, packaging the pieces for each of the 27 different images in different bags, allowing you to finish them one by one befor
5、e putting them together. So youre basically getting 27 smaller puzzles that you can then fix into the worlds largest puzzle. Kind of tricky, if you ask me The only real challenge will be finding somewhere to display the completed puzzle, as at 28.5 feet by 6.25 feet, its probably going to need its o
6、wn room.Despite its subjective faults, Kodaks gigantic jigsaw puzzle is in high demand. Its already sold out on Amazon, where it was priced at $410, leaving interested parties with the option of acquiring it for at least $500 from two other retailers (零售商) listed on the official Kodak website.1. Wha
7、t makes the Kodak jigsaw puzzle special?A. It is made up of the most pieces.B. It has the most beautiful images.C. It is giant and takes up much space.D. It can be bought by various means.2. What makes it easier to complete the Kdak jigsaw puzzle?A. Various choices of getting it.B. Skills of profess
8、ional photographers.C. Players patience and jigsaw solving skills.D. Separately packaged images of world famous landmarks.3. How much will it cost you at least to buy one jigsaw puzzle from retailers?A. $ 409.99.B. $410.C. $500.D. $599.99.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了科达的一个巨型拼图。它有51000个图片,体型巨
9、大,需要一个专门的地方堆放。这些拼图是有关世界上27处地标,现在亚马逊上已售罄,但可以去零售商处购买。【1题详解】细节理解题。根据第一段的If youve gone through all your jigsaw puzzles and are looking for a real challenge, Kodak just released what it calls the worlds largest puzzle that you can buy.(如果你已经拼完了你的所有拼图,正在寻找一个真正的挑战,科达刚刚发行了被称为世界最大的拼图,你可以去购买)和第二段的Putting your
10、 patience and jigsaw solving skills to the test will cost you both real money and a lot of space.(把你的耐心和拼图技巧放在这个测试上会花费你大量的金钱和空间)可知,科达拼图的特点是大,并且会占据很多空间。C. It is giant and takes up much space.(它是巨大的,而且会占据很大空间)符合以上说法,故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第三段的Matching over 51,000 jigsaw puzzle pieces is sure to be a time-
11、consuming affair, but to make it less stressful for those willing to give it a go, Kodak split the puzzle into 27 images of different international landmarks(要把超过51000个图片拼起来肯定是件耗时的事情,但是为了让它对于那些想试一试的人来说变得没有那么有压力,科达把这个拼图分为了27个不同的国际地标图像)可知,世界一些地标单独的图片的包装让拼图变得简单一点。D. Separately packaged images of world
12、famous landmarks.(世界著名地标的独立包装图片)符合以上说法,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段的Its already sold out on Amazon, where it was priced at $410, leaving interested parties with the option of acquiring it for at least $500 from two other retailers (零售商) listed on the official Kodak website.(它已经在亚马逊上卖完了,售价为410美元,这使得感兴趣的组只
13、能在其它零售商那里以至少500美元的价格购得)可知,从其他零售商那里购得该拼图的价格至少是500美元。C. $500.(500美元)符合以上说法,故选C项。BSasha Olsen, a fourth-grader at Pine Crest School in Fort Lauderdale, is working on releasing a book this summer to illustrate how the state of the oceans affects children.The 10-year old went on a trip last summer with h
14、er family to Vietnam and Japan. She was horrified at the oceans pollution levels and dying sea animals. Back home she grew even more disturbed learning about the ocean conditions in South Florida. She sought the help of her cousin Narmina Aliyev. Together, they started a nonprofit, Iwantmyoceanback,
15、 in October.Originally, the group started small, with friends coming together on the weekends to clean the beaches in Bal Harbour. Recently, however, it has hosted events to raise funds for beach cleanups and donate to conservation groups. The nonprofit is also trying to broaden its base by tapping
16、into YouTube and other social media.Sasha has started a YouTube channel where she posts videos from events and has begun a web series called Table Talks. In it, she interviews people from different professions about the oceans. After the interview, she and her guest will create a painting, signed by
17、 the guest, that will be auctioned (拍卖) off to raise money to donate to conservation-based organizations.Jencarlos Canela, a popular Cuban American singer and telenovela star, was one of Iwantmyoceanbacks first followers and Sashas first guest. Canela, who has 3.4 million followers on Instagram, pos
18、ted about the experience. “Sasha, you can count on me from now on for anything and congratulations on the work youre doing to keep our oceans clean. You are so special and very talented!” he wrote.Sasha and Aliyev hope to extend their work to neighboring cities such as Hollywood and Miami Beach. “We
19、 really want to make ourselves visible and accessible to all,” said Aliyev, the nonprofits vice president.4. What do we know about Iwantmyoceanback?A. It was set up by Sashas cousin.B. It aims at ocean protection.C. It was inspired by Sashas domestic travel.D. It organizes cleanup activities in the
20、neighborhood.5. How does Sasha raise money on social media?A. By calling on friends and relatives to donate.B. By starting a YouTube channel and Table Talks.C. By interviewing people from different professions.D. By selling paintings created and signed by her guests.6. What can we infer from Canelas
21、 post on Instagram?A. He is proud of being Sashas first guest.B. He is one of Iwantmyoceanbacks first followers.C. He is willing to make contributions to Sashas project.D. His followers on Instagram posted about their cleanup experiences.7. What is the best title of the text?A. Sasha: a popular girl
22、 on the social mediaB. Fourth-graders: devoted to beach cleanupsC. A 10-year old: making a difference to a better beachD. A 10-year old: working on releasing a book this summer【答案】4. B 5. D 6. C 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述Sasha,一个10岁小女孩,旅游中看到海洋被严重污染,回家后和他表哥成立非营利组织Iwantmyoceanback,发动人们一起清理海洋垃圾,为保护海洋做
23、出贡献的故事。【4题详解】推理判断题。根据文章第三段Originally, the group started small, with friends coming together on the weekends to clean the beaches in Bal Harbour. Recently, however, it has hosted events to raise funds for beach cleanups and donate to conservation groups. The nonprofit is also trying to broaden its ba
24、se by tapping into YouTube and other social media. 起初,这个组织规模很小,只有朋友在周末聚在一起清理巴尔港的海滩。然而,最近它举办了一些活动,为清理海滩筹集资金,并向环保组织捐款。这家非营利组织还试图通过利用YouTube和其他社交媒体来扩大自己的基础。这个组织做的这些事情都是为了保护海洋,由此可以推断它的目的就是要保护海洋。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第四段最后一句After the interview, she and her guest will create a painting, signed by the guest, t
25、hat will be auctioned (拍卖) off to raise money to donate to conservation-based organizations. 采访结束后,她和她的嘉宾将创作一幅由嘉宾签名的画作,该画作将被拍卖,以筹集资金捐赠给环保组织。由此可知Sasha是通过拍卖嘉宾创作和签名的画作筹集资金的,故选D。【6题详解】推理判断题。根据第五段中Canela所说的话 “Sasha, you can count on me from now on for anything and congratulations on the work youre doing
26、to keep our oceans clean. You are so special and very talented!” he wrote. “Sasha,从今以后任何事情都可以依靠我,祝贺你为保持海洋清洁所做的努力。你很特别,很有天赋!”他写道。由此可推断这位嘉宾愿意为Sasha的组织做贡献,故选C。【7题详解】主旨大意题。文章主要讲述Sasha,一个10岁小女孩,旅游中看到海洋被严重污染,回家后和他表哥成立非营利组织Iwantmyoceanback,发动人们一起清理海洋垃圾,为保护海洋做出贡献的故事。C选项A 10-year old: making a difference to
27、a better beach一个10岁的孩子:为更好的海滩做出努力,适合作标题,故选C。【点睛】标题猜测题。标题猜测题属于主旨大意题一种。标题应位于文章之首,概括文章内容,点明文章主题。它可以是单词,短语,或句子。确定文章标题,第一,标题要与主题密切相关;其次,看标题是否能概括全文内容,不能只概括短文中的某些事实或细节;第三,标题范围不应太大或太小;最后,标题应新颖,概括性强并且精炼。例如小题4中C选项A 10-year old: making a difference to a better beach一个10岁的孩子:为更好的海滩做出努力,适合作标题,故选C。CWhen youve fin
28、ished your studies at school and college, do you feel like a well-earned rest? If youre about to embark on a course at university, youll want to recharge your batteries and have some fun. But how long should you do that for? Now the idea of taking a year off before you move into further education se
29、ems to be the thing to do.A year offalso called a gap yearis not a new concept, but theres now a focus on making the most of this break from academic life. Long gone are the days of just hanging out on a beach or backpacking round the world. While that is still an option, a gap year is now more abou
30、t gaining skills that will help you in later life. The BBCs Smart Consumer podcast spoke to a student called Meg, who said “I just always had in the back of my mind Id spend a year doing something productive and something that would just be good fun.”Doing something productive is exactly what studen
31、ts are being encouraged to do because doing more purposeful things like work experience or charity work helps them acquire skills to use when competing for a place at university. It looks good on their CV and ultimately makes them more employable.While the benefits of taking a gap year are clear to
32、see, some students worry they cant afford it. Another student, Tom, told the BBC that to him, a gap year was an alien concept. He said “it would have been far too expensive and its not something that I would have been able to rely on my parents or family members for.” But some experts say that it ne
33、ednt burn a hole in your pocket; you dont need to travel far and you can even earn money by doing paid work.For those who do have the funds, a combination of working, volunteering and travelling is undoubtedly an amazing opportunity. It increases confidence and independence, gives you a chance to le
34、arn new crafts, and gives you time to contemplate whether university is right for you.8. What is the new focus of “taking a gap year”?A. Hanging out on a beach.B. Backpacking round the world.C. Spending time trying challenges.D. Gaining useful skills for future life.9. Why are students encouraged to
35、 do something productive?A. To make them capable in later life.B. To get the best result in the competition.C. To enrich the experience of doing voluntary work.D. To gain the sense of achievement during the participation.10. Whats the attitude of some experts towards a gap year?A. They approve of it
36、.B. They are against it.C. They are indifferent to it.D. They think it unworthy.11. What can we infer from the text?A. You must go to university after taking a gap year.B. A gap year makes sense if you have the fund to take.C. All students can afford a gap year if they prefer to.D. Fund is the most
37、important factor for taking a gap year.【答案】8. D 9. A 10. A 11. B【解析】本文是说明文。文章介绍了“间隔年”的重点是鼓励学生做富有成效、明确目标的事情。它的好处是将工作、志愿服务和旅行的结合起来,可以增加你的自信和独立性,为以后的生活获得技能。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“a gap year is now more about gaining skills that will help you in later life.”可知,“间隔年”的新焦点为将来的生活获得有用的技能。故选D项。【9题详解】细节理解题。文章第三段中提
38、到“Doing something productive is exactly what students are being encouraged to do because doing more purposeful things like work experience or charity work helps them acquire skills to use when competing for a place at university.(做一些富有成效的事情正是鼓励学生们去做的,因为做一些更目的明确的事情,比如工作经验或慈善工作,可以帮助他们获得在大学竞争中需要的技能。)”,
39、根据其中“helps them acquire skills to use”可知,鼓励学生做些富有成效的事情的目的是让他们为以后的生活获得技能,具备能力。故选A项。【10题详解】推理判断题。文章第四段中提到虽然“间隔年”的好处显而易见,但一些学生担心他们负担不起。根据“But some experts say that it neednt burn a hole in your pocket; you dont need to travel far and you can even earn money by doing paid work.(一些专家说,这并不需要在你的口袋里烧个洞(即花费很
40、大);你不需要去很远的地方,你甚至可以通过做有偿工作来赚钱。)”可以推断,专家们对于“间隔年”持支持的态度。故选A项。11题详解】推理判断题。文章最后一段提到“For those who do have the funds, a combination of working, volunteering and travelling is undoubtedly an amazing opportunity. It increases confidence and independence, gives you a chance to learn new crafts, and gives yo
41、u time to contemplate whether university is right for you.” 对于那些有资金的人来说,在“间隔年”中,将工作、志愿服务和旅行结合起来,可以增加你的自信和独立性,给你提供学习新技艺的机会,也给你时间考虑大学是否适合你。由此可以推断,作者认为如果你有资金的话,“间隔年”是很有意义的。故选B项。DThe COVID-19 pandemic has spread far and wide. Because of this, countries around the world have carried out containment measu
42、res to help stop the virus in its tracks. As more and more people stay inside to stay safe, the outside world seems to have become much quieter. In fact, scientists have seen this change in their research, too.Seismologistsscientists who study earthquakeshave heard a lot less seismic (地震的) noise rec
43、ently. Seismic noise is made from vibrations (震动) in the ground that are caused by things like ocean waves and human activity, such as construction work and traffic.Thomas Lecocq, a scientist at the Royal Observatory of Belgium, located in Brussels, was the first to notice this phenomenon. According
44、 to Lecocq, the amount of seismic noise in Brussels has been reduced by about 30 to 50 percent since mid-March. Interestingly enough, this is around the same time Belgium started its containment measures.Because of this reduction in background noise, scientists like Lecocq have been able to pick up
45、on smaller earthquakes that some seismic stationslike the one in Brusselswouldnt have been able to before.This phenomenon isnt unique to Brussels, though. Once Lecocq shared his findings online, seismologists from all over the world echoed similar findings. Celeste Labedz, a graduate student at the
46、California Institute of Technology, mentioned in a tweet that Los Angeles also experienced less background noise. “The drop is seriously wild,” she wrote. Researchers from the UK, France and New Zealand also noted a decrease in background noise since containment measures were put in place.These glob
47、al efforts to contain the COVID-19 virus have helped to shed light on seismic activity that may have gone unnoticed. It also shows that people are listening to health officials and following lockdown guidelines.12. What did seismologists find out recently?A. More smaller earthquakes are likely to ha
48、ppen.B. Less seismic activity has been detected recently.C. Reduced seismic vibration makes Earth quieter.D Seismic noise is caused by vibrations underground.13. What can we learn from the text?A. More seismic noise is being picked up.B. More data on smaller earthquakes is being collected.C. Scienti
49、sts will shift their focus to smaller earthquakes.D. Future big earthquakes can be more accurately predicted.14. What does the underlined word “echoed” in paragraph 5 mean?A Questioned.B. Demanded.C. Explored.D. Repeated.15. What can we conclude from the last two paragraphs?A. The drop in seismic no
50、ise is unique to Europe.B. Seismic noise is mainly caused by human activity.C. Many seismologists wanted tighter restrictions for their research.D. The phenomenon proved that people are practicing social distancing.【答案】12. C 13. B 14. D 15. D【解析】这是一篇科普说明文。通过研究实例来说明地震的背景噪音的减少和变化与新冠病毒疫情之间的关系 。【12题详解】细
51、节理解题。审题得知:最近地震学家发现了什么。这里关键词find out和 recently可以定位于Seismologistsscientists who study earthquakeshave heard a lot less seismic (地震的) noise recently.地震学家即研究地震的科学家,最近听到更少的地震噪音。而第一段里As more and more people stay inside to stay safe, the outside world seems to have become much quieter.随着越来越多的人为了安全而呆在家里,外面的
52、世界看起来好像变得安静得多了。而呆在家里减少的是震动,由此可知减少地震震动使地球更安静。故选C。【13题详解】细节理解题。审题得知:从文中我们可以知道什么。从第四段Because of this reduction in background noise, scientists like Lecocq have been able to pick up on smaller earthquakes that some seismic stationslike the one in Brusselswouldnt have been able to before.得知由于背景噪音的减少,像Lec
53、ocq这样的科学家能够探测到一些地震观测站以前无法探测到的小地震。说明小地震数据正在被收集到。选项B切合文意,故选B。【14题详解】词句猜测题。定位于所猜词处: Los Angeles also experienced less background noise.Researchers from the UK, France and New Zealand also noted a decrease in background noise since containment measures were put in place发现下文所说的内容是有人在洛杉矶发现了这类现象,英国、法国、新西兰也
54、都发现了此类现象。故此类发现是在重复产生。所以判断出,划线词的意思是“重复”。A. Questioned.质疑;B. Demanded.要求,需求;C. Explored.探索;D. Repeated.重复。故选D。【15题详解】推理判断题。审题得知:从最后两段可以得知什么。浏览信息得知倒数第二段里:Researchers from the UK, France and New Zealand also noted a decrease in background noise since containment measures were put in place.来自于英国、法国、新西兰的研
55、究者也注意到自从隔离措施实施后,背景噪音就减少了。最后一段最后一句:people are listening to health officials and following lockdown guidelines.人们听从健康官员和遵从封锁指南。从这两个信息综合得知这个现象证明人们正在实行社交距离政策以确保安全。故选D。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When I commute (通勤) into London, there are certainly plenty of people
56、 conversing on their mobile phonesdiscussing and sharing personal details with a friend. _16_ In fact, they dont even acknowledge the person who is actually sitting beside them.Many of us spend part of each day surrounded by strangers, whether on our daily commute, or sitting in a park or a cafe. _1
57、7_ However, new evidence has shown that gathering the courage to strike up a conversation might be good for our health.Behavioural scientists Nicholas Epley and Juliana Schroeder looked at this silent relationship and whether solitude (独处) is a more positive experience than interacting with stranger
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
