山东省济南市2021届高三5月高考针对性训练(二模)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市2021届高三5月高考针对性训练二模英语试题 WORD版含解析 山东省 济南市 2021 届高三 高考 针对性 训练 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年5月高考针对性训练英语试题注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效.3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWriting contests are a great way for high school s
2、tudents to showcase their creative skills. Here are some of the top free writing contests for high school students.Young Lions Fiction ContestAward Amount: $10,000Deadline: Usually in SeptemberThe Young Lions Fiction Contest was established in 2001 by the New York Public Library. Five finalists are
3、recognized, with one taking home the grand prize of $10,000. To qualify, the author must be 25 or younger and submit a novel or a collection of short stories.53-Word Story ContestAward: Publication in Prime Number MagazineDeadline: 21st of each monthHosted by Prime Number Magazine, writers are put t
4、o the test and have to respond to a prompt (提示) with a 53-word story. The prompt changes each month, and the responses must be 53 words exactly. Only stories are permitted and only one submission per writer per month is allowed.Signet Essay ContestAward Amount: $1,000 to be used towards your higher
5、educationDeadline: April 22 2021I you are a Wuthering Heights fan, then the Signet Essay Contest is the one for you. Five high school juniors or seniors can win an award for their two to three page essays. You must select one of the five prompts1 based on the events and characters in Wuthering Heigh
6、ts.Ocean Awareness ContestAward Amount: Scholarships up to $1,500Deadline: June 15, 2021The Ocean Awareness Contest aims to recognize writers while raising awareness about the climate crisis. Students can submit visual art, film or music. Each category has specific qualifications, so make sure to ch
7、eck.1. How many people can get the grand prize in Young Lions Fiction Contest?A. One.B. Five.C. Six.D. Ten.2. What is special about the 53-Word Story Contest?A. It is held on the last day of each month.B. The participants can choose any topic.C. It awards winners a large sum of money.D. The entry mu
8、st contain exactly 53 words.3. What do the four contests have in common?A. They are all free of charge.B. They provide scholarships.C. They accept various forms of works.D. They center on environmental issues.【答案】1. A 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文,介绍了四项顶尖的高中生自由写作比赛。【1题详解】细节理解题。根据“Young Lions Fiction Cont
9、est”部分第二句“Five finalists are recognized, with one taking home the grand prize of $10,000.”(五名入围者获得认可,其中一人获得1万美元的大奖。)可知,一人可获少壮狮子小说大赛大奖。故选A。【2题详解】细节理解题。根据“53-Word Story Contest”部分第二句“The prompt changes each month, and the responses must be 53 words exactly.”(提示每个月都有变化,回复必须精确到53个字。)可知,53字故事大赛的参赛作品必须正好包
10、含53个单词。故选D。【3题详解】推理判断题。根据“Signet Essay Contest”部分“$1,000 to be used towards your higher education”(1000美元用于你的高等教育)和“Ocean Awareness Contest”部分“Scholarships up to $1,500”(高达1500美元的奖学金)可知,这两个比赛提供奖学金,但“Young Lions Fiction Contest”和“53-Word Story Contest”部分没有提到奖学金,所以提供奖学金不是这四个比赛的共同点,排除选项B;根据“53-Word Sto
11、ry Contest”部分最后一句“Only stories are permitted and only one submission per writer per month is allowed.”(只有故事是允许的,每个作家每月只能提交一次。)可知,“53-Word Story Contest”只接受故事形式的作品,所以选项C不是共同点,排除选项C;根据“Ocean Awareness Contest”部分第一句“The Ocean Awareness Contest aims to recognize writers while raising awareness about the
12、 climate crisis.”(海洋意识竞赛旨在表彰作家,同时提高对气候危机的认识。)可知,“Ocean Awareness Contest”关注环境问题,但其它三个比赛并没有提到环境问题,所以选项D不是共同点,排除选项D。这四个比赛都没有提到参加比赛要收费,所以选项A是共同点。故选A。BSchool is still out for the summer, but at Eastern Senior High School in Washington, D.C., students are hard at work outdoors. In a garden filled with fl
13、owers and beds bursting with vegetables and herbs, nearly a dozen teenagers are harvesting vegetables for the weekends farmers market.Roshawn Little is going into her junior year at Eastern, and has been working in this garden for three years now. During the summer, Little gets paid to work Tuesday
14、through Saturday from 9 a. m. until 2 p.m. with City Blossoms, a nonprofit that brings community gardens to schools in urban areas. She believes that working in the garden has taught her to try all sorts of new things, like eating different kinds of vegetables more often. And shes taken those health
15、y behaviors home with her and her eating habits have encouraged her family to buy more fruits and vegetables. City Blossoms is one of many groups across the country teaming up with local communities to build school gardens, like the one at Eastern. It works with schools to create learning gardens an
16、d trains teachers on how to use them to get students engaged and boost academics. These gardens are really outdoor classrooms. For example, the gardens can be used for math lessons, like calculating the area of a plant bed or learning the science of how plants grow.For the students, the experience c
17、an be a nutritional eye-opener, which has totally changed their perceptions of where food comes from, and what it takes to produce food. Partner schools have also seen a 12 to 15 percent increase in the number of students passing standardized tests and 94 percent of teachers reported seeing increase
18、d engagement from their students, according to an independent evaluation conducted by PEER Associates.4. What does Roshawn Little think of the summer outdoor activity?A. It is a good way to earn pocket money.B. It has improved her family relationship.C. It contributes to her healthy eating habit.D.
19、It is helpful to her academic performance.5. What is the purpose of the school gardens?A. To provide a creative way of learning.B. To-promote teachers1 teaching skills.C. To get students interested in science.D. To invite students to care for plants.6. What does the last paragraph focus on about the
20、 project of City Blossoms?A. Its strategies.B. Its outcomes.C. Its operations.D. Its participants.7. What can be a suitable title for the text?A. City Blossoms: Team up with Local Community TeachersB. Happy Holiday, Sweet memory: How Kids Enjoy the HarvestC. Outdoor Classrooms: Get out for the Weeke
21、nds Farmers MarketD. Healthy Eaters, Strong Minds: What School Gardens Teach Kids【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。在美国很多学校与当地社区合作建设学校花园,帮助学生养成良好的饮食习惯,通过创新的学习形式提高学业水平。【4题详解】推理判断题。根据第二段第三句“She believes that working in the garden has taught her to try all sorts of new things, like eating differen
22、t kinds of vegetables more often.”(她相信在花园里工作教会了她尝试各种新事物,比如更经常地吃不同种类的蔬菜。)和最后一句“And shes taken those healthy behaviors home with her and her eating habits have encouraged her family to buy more fruits and vegetables.”(她把这些健康的行为带回家,她的饮食习惯鼓励她的家人购买更多的水果和蔬菜。)可推知,Roshawn Little认为夏天的户外活动有助于养成她的健康饮食习惯。故选C。【5
23、题详解】细节理解题。根据第三段第二句“It works with schools to create learning gardens and trains teachers on how to use them to get students engaged and boost academics.”(它与学校合作创建学习园地,并培训教师如何利用这些园地让学生参与进来,提高学术水平。)可知,学校花园的目的是提供一种创造性的学习方式。故选A。【6题详解】主旨大意题。根据最后一段第一句“For the students, the experience can be a nutritional e
24、ye-opener, which has totally changed their perceptions of where food comes from, and what it takes to produce food.”(对学生们来说,这段经历可以让他们大开眼界,完全改变了他们对食物来自何处以及生产食物需要什么看法。)和第二句“Partner schools have also seen a 12 to 15 percent increase in the number of students passing standardized tests and 94 percent of
25、 teachers reported seeing increased engagement from their students”(合作学校通过标准化考试的学生人数也增加了12%至15%,94%的教师表示,他们的学生参与度有所提高)可知,最后一段主要是讲City Blossoms工程的成果。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第三段第一句“City Blossoms is one of many groups across the country teaming up with local communities to build school gardens, like the one
26、at Eastern.”(“城市之花”是全国众多与当地社区合作建设学校花园的组织之一,就像东部的这个。),第三段第二句“It works with schools to create learning gardens and trains teachers on how to use them to get students engaged and boost academics.”(它与学校合作创建学习园地,并培训教师如何利用这些园地让学生参与进来,提高学术水平。)和第二段第三句“She believes that working in the garden has taught her t
27、o try all sorts of new things, like eating different kinds of vegetables more often.”(她相信在花园里工作教会了她尝试各种新事物,比如更经常地吃不同种类的蔬菜。)可知,文章主要是讲学校花园教会孩子吃得更健康、学习更好。故“健康的饮食者,聪明的大脑:学校花园教会孩子的”可以作为本文最佳标题。故选D。CThe production and distribution of food accounts for around a third of the worlds total greenhouse gas emiss
28、ions (排放). But as a consumer? Its difficult to measure the climate impact of what you eat.A Dublin-based startup called Evocco could soon make it much easier. It lets users track and improve the climate impact of your food purchases. Users simply photograph their grocery receipts using the Evocco ap
29、p, which identifies the food products by reading the printed text and using machine learning. It then calculates the carbon footprint based on the stores location and by checking the type, weight and origin o a food against a database. The database is maintained by Eaternity, a life cycle assessment
30、 company based in Switzerland. If the receipt doesnt contain enough data on a product, it will give an estimate based on similar products and reference points.The app is available for free on iOS and Android devices, which has been downloaded more than 1,000 times since its launch at the end of last
31、 year. As well as the personal shopping app which Evocco hopes to launch in the United States by the end of this year the company is developing a digital tool to sell to food storekeepers, e-commerce platforms and delivery apps that will track the climate impact of a products journey through the sup
32、ply chain. The aim is to help storekeepers provide climate impact information directly to consumers, and more importantly, to give Evocco access to product data to improve its app.The Evocco app is not the only app looking to reach this climate-conscious market. Theres Capture, which estimates month
33、ly CO2 emissions by asking users a series of questions on diet, transport and other factors, as well as Yayzy and My Carbon Action, which link to a users bank account, calculating their footprint from trade.8. What is the Evocco app designed to do?A. Confirm the origin of food products.B. Work out t
34、he climate effect of food.C. Collect varieties of grocery receipts.D. Monitor customers shopping practices.9. What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?A. The product.B. The receipt.C. Evocco.D. Eaternity.10. What do we know about the company Evocco from Paragraph 3?A. It profits a
35、great deal from its app.B. It has launched its app in America.C. It is trying to get its app improved.D. It prefers to sell its app to storekeepers.11. What does the last paragraph imply?A. The Evocco app is still far from satisfactory.B. Smart tools make tracking carbon footprint easier.C. Present
36、digital markets should be strictly restricted.D. Environmental awareness boosts food industry rapidly.【答案】8. B 9. D 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。粮食的生产和分配约占全球温室气体排放总量的三分之一。一款叫做Evocco的应用程序可以让用户追踪并改善购买食物对气候的影响。文章对这款应用程序进行了介绍,并提及了另外三款使追踪碳足迹变得更容易的应用程序。【8题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“Its difficult to measure the clim
37、ate impact of what you eat.(很难衡量饮食对气候的影响)”和第二段第一句“A Dublin-based startup called Evocco could soon make it much easier.(都柏林一家名为Evocco的初创公司可能很快就会让这一切变得容易得多)”可知,Evocco应用程序旨在衡量食物对气候的影响。故选B。【9题详解】词句猜测题。根据第二段倒第二句“The database is maintained by Eaternity, a life cycle assessment company based in Switzerland
38、.(该数据库由Eaternity维护,这是一家总部位于瑞士的生命周期评估公司)”和最后一句“If the receipt doesnt contain enough data on a product, it will give an estimate based on similar products and reference points.(如果收据中没有包含足够的产品数据,它会根据类似的产品和参考点进行估算)”可知,此处是指如果收据中没有包含足够的产品数据,Eaternity会根据类似的产品和参考点进行估算。故选D。【10题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“The aim is t
39、o help storekeepers provide climate impact information directly to consumers, and more importantly, to give Evocco access to product data to improve its app.”(其目的是帮助店主直接向消费者提供气候影响信息,更重要的是,让Evocco能够访问产品数据,以改进其应用程序)”可知,Evocco公司正试图改进其应用程序。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“Theres Capture, which estimates mont
40、hly CO2 emissions by asking users a series of questions on diet, transport and other factors, as well as Yayzy and My Carbon Action, which link to a users bank account, calculating their footprint from trade.(一个是Capture,它通过询问用户一系列有关饮食、交通和其他因素的问题来估算每月的二氧化碳排放量;还有Yayzy和My Carbon Action,它们与用户的银行账户相关联,计算
41、他们在交易中产生的碳足迹)”可知,智能工具使追踪碳足迹变得更容易。故选B。DAbout seven years ago, Kristin and Josh Mohagen were honeymooning in Napa Valley in California, when they smelled something surprising in their glasses of wine; green pepper. It was explained that the grapes in that bottle had ripened on a hillside alongside a f
42、ield of green peppers. “That was my first experience with terroir,” Josh Mohagen says.It made an impression. Inspired by their time in Napa, the Mohagens returned home and launched a chocolate business based on the principle of terroir , often defined as “sense of place”.The definition of terroir is
43、 somewhat fluid. Wine enthusiasts use the French term to describe the environmental conditions in which a grape is grown that give a wine its unique taste and smell. The soil, climate and even the orientation (朝向) of a hillside or the company of neighboring plants, and insects play a role. Some expe
44、rts expand terroir to include specific cultural practices for growing and processing grapes that could also influence taste.The idea of terroir is quite old. In the Middle Ages, the wine-makers in Burgundy, France, divided the countryside into different climate areas, according to differences in the
45、 landscape that seemed to translate into unique wine characteristics. Wines produced around the village of Gearey-Chambertin, for example, “are famous for being fuller-bodied, powerful arid more tannic than most,” says Joe Quinn, wine director of The Red Hen, a restaurant in Washington, D. C. “In co
46、ntrast, the wines from the village of Chambolle- Musigny, just a few miles south, are widely considered to be more fine, delicate and light- bodied.”A recent wave of scientific research suggests that the environment and production practices can, in fact, produce a chemical or microbial (微生物的) signat
47、ure so distinctive that scientists can use the signature to trace food back to its origin. And in some cases, these techniques are beginning to offer clues on how terroir can shape the smell and taste of food and drinks.12. What impressed the Mohagens most during their stay in Napa?A. The smell from
48、 the wine.B. The field of green peppers.C. The scenery of Napa Valley.D. The ripe grapes on a hillside.13. What does the underlined word “fluid” in Paragraph 3 probably mean?A. Impractical.B. Specific.C. Uncertain.D. Conventional.14. Why did the author quote a wine director in Paragraph 4?A. To demo
49、nstrate the effect of terroir.B. To introduce two types of grape wine.C. To prove the long history of terroir.D. To get a restaurant known to the public.15. What can be learned about terroir from the text?A. Its research is of little benefit.B. It gives food its unique features.C. Its value needs to
50、 be further tested.D. It is a newly-acknowledged concept.【答案】12. A 13. C 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。风土的概念是指不同的地区会影响食物和饮料的气味和味道,这一概念非常古老,但最近科学家们对此又有新的发现。【12题详解】细节理解题。根据第一段第一句“About seven years ago, Kristin and Josh Mohagen were honeymooning in Napa Valley in California, when they smelled something su
51、rprising in their glasses of wine; green pepper.”(大约七年前,克里斯汀和乔希莫哈根斯在加利福尼亚州纳帕谷度蜜月时,他们的酒杯里闻到了令人惊讶的味道:青椒。)和第二段“It made an impression. Inspired by their time in Napa, the Mohagens returned home and launched a chocolate business based on the principle of terroir , often defined as “sense of place”.”(它给人留
52、下了深刻的印象。受在纳帕的时候的启发,莫哈根斯夫妇回到家乡,根据风土原则(通常被定义为“地方感”)创办了一家巧克力公司。)可知,在纳帕逗留期间,莫哈根斯夫妇对葡萄酒的气味印象最深。故选A。【13题详解】词句猜测题。根据第三段第二句“Wine enthusiasts use the French term to describe the environmental conditions in which a grape is grown that give a wine its unique taste and smell.”(葡萄酒爱好者用法语术语来描述葡萄生长的环境条件,这使葡萄酒具有独特的
53、味道和气味。)和第四句“Some experts expand terroir to include specific cultural practices for growing and processing grapes that could also influence taste.”(一些专家扩展了风土,将种植和加工葡萄的特定文化实践也包括在内,这些实践也可能影响葡萄的口味。)可知,风土的定义有点不固定。所以fluid意为“不确定的”。故选C。【14题详解】推理判断题。根据第四段第一句和第二句“The idea of terroir is quite old. In the Middl
54、e Ages, the wine-makers in Burgundy, France, divided the countryside into different climate areas, according to differences in the landscape that seemed to translate into unique wine characteristics.”(风土概念很古老。中世纪,法国勃艮第的酿酒师们根据地貌的差异将乡村划分为不同的气候区,而地貌的差异似乎转化为独特的葡萄酒特征。)可知,作者在第4段引用了一位葡萄酒总监的话来说明风土的影响。故选A。【1
55、5题详解】细节理解题。根据最后一段最后一句“And in some cases, these techniques are beginning to offer clues on how terroir can shape the smell and taste of food and drinks.”(在某些情况下,这些技术开始提供线索,说明风土是如何影响食物和饮料的气味和味道的。)可知,风土赋予食物独特的特性。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Cheerleading is the
56、fastest growing girls sport, yet more than half of Americans do not believe it is a sport. In addition, they fail to distinguish between sideline cheerleaders and competitive ones. Sideline cheerleaders main goal is to entertain the crowd and lead them with team cheers, which should not be considere
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-372793.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
四年级上册语文课件-第10课 树叶都是绿色的吗_语文S版 (共27张PPT).ppt
