山东省济南市山东师范大学附属中学2019-2020学年高一5月线上考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市山东师范大学附属中学2019-2020学年高一5月线上考试英语试题 WORD版含解析 山东省 济南市 山东师范大学 附属中学 2019 2020 学年 线上 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济南市山东师范大学附属中学2019-2020学年高一5月线上考试英语试题考试时间:120 分钟 满分150 分第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5 小题;每小题1.5 分,满分7.5 分)听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does Jim do?A. A teacher. B. An officer. C.A student.2. What time did Suzy leave home?A. 4:3
2、0. B. 5:00. C. 5:15.3. What is the mans suggestion?A. Going to the concert.B. Going to see a show.C. Just walking around.4. How long has the rain lasted?A. 5 days. B. 6 days. C. 7 days.5. What opinion do they hold on their chemistry course?A. Its well organized. B. It is satisfactory. C. It is unsat
3、isfactory.第二节(共15小题;每小题1.5 分,满分22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Where does this conversation take place?A. In a library. B. In a school. C. In a bookstore.7. Why is William Shakespeare menti
4、oned in the conversation?A. He gave gifts to millions of people.B. He was a very wealthy man in his times.C. His signature is worth a lot of money.听第7段材料,回答第8至11题。8. What are the man and woman looking for?A. A comfortable hotel.B. A modern hotel.C. An inexpensive hotel.9. Whom did the man and woman
5、ask for help?A. A policewoman. B. A waitress. C. A passer-by.10. Where could the man and woman find a hotel they needed?A. In the next street.B. Next to a bank.C. Two-minute drive to the west.11. Where did the conversation most likely take place?A. In a street. B. In a restaurant. C. In a hotel.听第8段
6、材料,回答第12至14题。12. What would the woman like to do this weekend?A. Go climbing. B. Go shopping. C. Go fishing.13. What does the man plan to do on Saturday?A. Check his schedule.B. Stay at home.C. Help his sister move.14. How will the man get in touch with the woman?A. By making a phone call to the wom
7、ans house.B. By making a phone call to the womans mothers house.C. By making a call to her cell phone.听第9段材料,回答第15至17题。15. What is the woman doing?A. Listening to music.B. Seeing a film.C. Writing a letter.16. How long will the woman stay in Japan?A. For a year. B. For a month. C. For two years.17.
8、What will the woman do before she leaves for Japan?A. Read more Japanese novels.B. Attend a language class.C. Apply for a new program.听第10段材料,回答第18至20题。18. How many news headlines are broadcast?A. 4. B. 5. C. 6.19. What happened early on Saturday morning?A. A Russian rocket was sent up.B. A tour bus
9、 slid off a highway.C. Three aid workers were killed.20. How many people were killed in the gas explosion?A. At least 4. B. About 30. C. Over 40.第二部分 单项选择(共20 小题;每小题1 分,满分20 分)1._ , every road leads to Rome, and I do believe hard work pays off.A. In allB. All in allC. First of allD. After all【答案】B【解
10、析】【详解】本题考查固定短语。解题步骤:1.确定各选项意思:A. In all总共;B. All in all总而言之;C. First of all首先;D. After all毕竟。2.确定答案:结合后文every road leads to Rome, and I do believe hard work pays off.可知此处是在归纳总结,表示“总而言之,每条路都通向罗马,我相信努力工作总会有回报”应用all in all。句意:总而言之,每条路都通向罗马,我相信努力工作总会有回报。故选B。2.Next, she tied several chopsticks together,
11、_ a family. She showed the girls it was hard to break the tied chopsticks.A. representingB. representedC. representativeD. representation【答案】A【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:接着,她把几根筷子绑在一起,代表一个家庭。她向姑娘们展示了很难折断绑在一起的筷子。A. representing代表(现在分词);B. represented代表(过去分词);C. representative有代表性的(形容词);D. representation代表、陈述(
12、名词)。分析句子结构可知此处使用非谓语动词,she与represent之间是逻辑上的主谓关系,表示主动,所以用现在分词作伴随状语,故A项正确。3.Has the cost of the hotel _ the expense?A. figured inB. figured outC. figure onD. figure up【答案】A【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:酒店的花费已经算进开销里了吗?A. figured in算进, 包括进;B. figured out理解;C. figure on预料,预想;D. figure up计算。根据句意可知,此处用“算进”符合语境,故选A项。4
13、.With the outbreak _, schools began to open one after another.A. weakenB. weakeningC. weakenedD. to weaken【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:随着(新冠状病毒)爆发已经减弱,学校一所接一所地开学了。此处是“with +宾语+宾语补足语”结构,此处weaken是不及物动词,意思为“减弱”, 用过去分词作宾语补足语表示已经完成的动作。故选C项。5.Data show that kids and teens who do read frequently, compared to in
14、frequent readers, have more books in the home, and parents will set _ time for them to read.A. outB. offC. aboutD. aside【答案】D【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句意:数据显示,与不常读书的孩子相比,经常读书的孩子和青少年在家里有更多的书,父母会留出时间让他们读书。A. set out出发;B. set off引起,动身;C. set about着手,开始做;D. set aside留出。结合后文time for them to read可知,此处是指“留出时间让他
15、们读书”。故选D。6.Whatever change is happening today is the result of great technological progress, _ which will be like trying to turn the clock back.A. going againstB. going beyondC. going offD. going through【答案】A【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:今天发生的任何变化都是伟大的技术进步的结果,与之违背就像试图让时光倒流。A. going against违背,反对;B. going beyon
16、d超越;C. going off离开;D. going through熬过,仔细检查。根据后文will be like trying to turn the clock back.可知此处指违背(going against)上文中“今天发生的任何变化都是伟大的技术进步的结果”,就像试图让时光倒流。故选A。7.He gave himself a new name to hide his identity when he wen to the secret task.A. carry onB. carry outC. carry throughD. carry away【答案】B【解析】【分析】【
17、详解】考查动词短语辨析。句意:当他要执行秘密任务时,他给自己取了一个新名字,以隐藏自己的身份。A. carry on继续;B. carry out执行,实施;C. carry through贯彻,坚持下去; D. carry away运走。根据“He gave himself a new name to hide his identity”,应为“执行秘密任务”。故选B项。8.It was _ that I asked myself that significant question.A. at this momentB. at any momentC. at that momentD. in
18、 a moment【答案】C【解析】【详解】考查短语辨析。句意:就在那一刻,我问了自己那个重要的问题。A. at this moment现在,就在这时;B. at any moment随时,任何时候;C. at that moment在那一刻;D. in a moment立刻,立即。结合上下文可知事情发生在过去,因此是指“在那一刻”问了自己那个重要的问题。故选C。9.The girl _ beautifully to my small crisis, but she actually wasnt the only one.A. respondedB. respectedC. recognize
19、dD. rejected【答案】A【解析】【分析】【详解】考查动词词义辨析。句意:这个女孩对我的小危机做出了漂亮的回应,但她实际上不是唯一的一个。A. responded反应;B. respected尊重;C. recognized认识,意识到;D. rejected拒绝。根据后文beautifully to my small crisis可知是指“对我的小危机做出了漂亮的回应”,短语respond to表示“对反应”。故选A。10.There is a good social life in the village, and I wish I _ a second chance to bec
20、ome more involved.A. hadB. will haveC. would haveD. have had【答案】C【解析】【详解】考查虚拟语气。句意:村里的社交生活很好,我希望能再有机会多参与其中。根据语境,wish后的宾语从句是虚拟语气,表示对将来情况的假设,谓语动词用“would+动词原形”。故选C项。【点睛】wish后的宾语从句中,表示与事实相反或不大可能实现的愿望,通常有三种形式:1、对将来情况的假设,宾语从句的谓语动词用would(could, might)+动词原形I wish she would try again. 我希望她能再试一次。2、对现在事实的假设,宾语
21、从句的谓语动词用一般过去时How I wish I were with my son now! 我多么希望现在和儿子在一起!3、对过去情况的假设,宾语从句的谓语动词用过去完成时 I wish you had come to my birthday party. 你要是来了我的生日晚会就好了。11.To everyones surprise, the dreamy house designed by Kevins dead father has been under _.A. constructB. constructiveC. constructionD. constructing【答案】C【
22、解析】【分析】【详解】考查固定短语。句意:令所有人惊讶的是,Kevin已故的父亲设计的梦幻般的房子正在施工。A. construct动词,建造;B. constructive形容词,建设性的;C. construction名词,建设;D. constructing动词,构造。under为介词后跟名词作宾语,短语under construction表示“正在施工之中”。故选C。12.The criminal _ murdering the judge, unfortunately, an unexpected accident made him lose his consciousness.A.
23、 might have admittedB. could have admittedC. should have admittedD. must have admitted【答案】B【解析】【分析】【详解】考查情态动词+have done结构。句意:罪犯本可以承认谋杀了法官,但不幸的是,一场意外事故使他失去了知觉。A. might have admitted可能已经,可能性很小;B. could have admitted本来能做成的(却没做成);C. should have admitted本应当做某事;D. must have admitted必定做了(表示对过去的推测)。结合后文unfo
24、rtunately, an unexpected accident made him lose his consciousness.可知此处表示罪犯“本可以承认谋杀法官,却没做成”,应用could have done。故选B。13._ luggage has to be abandoned to save the people on the ship.A. A good manyB. A large number ofC. A great deal ofD. A great many of【答案】C【解析】【分析】【详解】考查词组。句意:为了救船上的人,不得不丢弃大量行李。A. A good
25、many 许多(修饰可数名词复数);B. A large number of 大量的(修饰可数名词复数);C. A great deal of 大量的(修饰不可数名词);D. A great many of中的许多(修饰可数名词复数)。此处luggage是不可数名词。故选C。14.Doctors and nurses bear the responsibility for _ the infected patients.A. tendingB. claimingC. settlingD. intending【答案】A【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:医生和护士有责任照顾受感染的病人。A.
26、 tending 照顾;B. claiming 声称;C. settling 解决;D. intending打算。此处指“照顾”病人。故选A。15._ from the HR department, old Ben makes an attempt to work as an trainee in a fashion shopping website.A. RetiredB. RetiringC. Having retiredD. To retire【答案】C【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:从人力资源部退休后,老本试图在一家时尚购物网站做实习生。句子主语old Ben和retir
27、e之间是主动关系,且动作先于谓语动词make,所以这里是现在分词的完成式作时间状语。故选C。16.It is fortunate that the man has escaped _ in the heavy rain.A. to catchB. to be caughtC. catchingD. being caught【答案】D【解析】分析】【详解】考查非谓语动词和被动语态。句意:幸运的是,这个男人没有被大雨淋到。分析句子结构可知,动词catch在谓语动词escape后充当宾语成分,谓语动词escape后接动名词,动词catch和主语the man之间是被动关系,需使用被动结构be cau
28、ght, 结合谓语动词escape后需接doing,故为being caught。故选D。17.The interviewees hands _, the interviewer observed that the young graduate was extremely tense.A. foldedB. to foldC. foldD. folding【答案】A【解析】【详解】考查过去分词的独立主格结构。句意:被采访者双手交叉,采访者观察到这个年轻的毕业生非常紧张。此处the interviewer是句子主语,而The interviewees hands是fold的逻辑主语,和fold之
29、间是一种被动关系,是过去分词的独立主格结构。故选A。18.Though _ by her classmates, the little girl didnt burst into tears or be in despair.A. leaving outB. left outC. being left outD. leave out【答案】B【解析】【详解】考查状语从句的省略。句意:尽管小女孩被同学们忽略了(尽管同学们玩的时候没有带小女孩),但她没有哭,也没有陷于绝望之中。在though引导的让步状语从句中,当从句主语和主句主语一致,且含有be的某种形式时,可省略从句的主语和be,本句的完整形
30、式为:Though she was left out by her classmates,本句相当于省略了she was,故B项正确。19.The publisher resigned and left the press, never _ again.A. to be metB. to meetC. be metD. being met【答案】A【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词的被动语态。句意:这个出版者辞职了并且离开了报刊,再也不会被遇见。分析句子结构可知,动词meet在句中充当状语成分,对谓语动词resigned和left动作的结果说明,需使用动词不定式to do,动词meet和主
31、语the publisher之间是被动关系,需使用被动结构be met,结合动词不定式to do之后,应为to be met。故选A。20.They launched an online activity _ their lost colleague.A. in charge ofB. in term ofC. in place ofD. in memory of【答案】D【解析】【分析】【详解】考查介词短语词义辨析。句意:他们发动了一次在线活动以纪念他们失去的同事。A. in charge of 负责,主管; B. in term of 在方面,依据; C. in place of 代替;
32、D. in memory of 纪念。根据“They launched an online activity”,他们发动在线活动是为了纪念他们失去的同事。故选D。第三部分阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题;每小题2分, 满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AI sat down, with food in my lap, waiting to watch a movie. It sounds like a typical Friday night at home, but this time it was not. I was si
33、tting down in a theatre of over 300 Filipinos speaking their native tongues. We were watching a film named Ulam: Main Dish. Its directed by a Filipino-American director, and its about Filipino / Filipino-American food.Right before the film began, I was caught in this realization: this is a film crea
34、ted by my people, for my people and about my people, and shared with an audience much larger than just us. This was the first time I had ever experienced a film of this nature. I could understand its stories and culture. The theatre went dark and before the film rolled, my eyes were already overflow
35、ed (洋溢)with pride.I was watching this film at the Reel Asian Film Festival. At this years festival, I joined the Reel Asian team as their Social Media Assistant. This meant that during the festival I could actually get to speak to the filmmakers, actors, producers, etc. Particularly, I had the chanc
36、e to speak to filmmakers about why a festival like this is important to them.Through talking with them, I learned that there is something really unique about the Reel Asian Film Festival. It brings good Asian cinema a home in what is known as an incredibly diverse city, allowing these stories to be
37、told to a diverse audience of diverse views.For anyone looking to find themselves in a film, learn more about other cultures, and enjoy a good movie, I truly believe that Reel Asian is the place to be. As an annual event, its so well planned and organized, and so much expectation is being built.21.
38、How did the author probably feel while watching the movie?A. She found the faces in the film strange.B. She realized making a film was really hard.C. She became very proud of being an American.D. She could relate to the cultural information of the movie.22. What did the authors position at the festi
39、val allow her to do?A. Ask directors for a role.B. Sell her works to producers.C. Communicate with those making films.D. Form a filming team of her own.23. According to the author, what is a function of the festival mentioned?A. Introducing Asian films to more people.B. Introducing other cultures to
40、 Asian producers.C. Helping Asian people know more about foreign movies.D. Helping Asian restaurants develop new markets.【答案】21. D 22. C 23. A【解析】这是一篇记叙文。作者在Reel亚洲电影节上看了一部名为Ulam: Main Dish的电影,意识到这是一部由自己人民创作的电影,自己能够理解电影的文化信息。同时介绍了作者在Reel亚洲电影节上因为职位的关系可以和电影制作人、演员、制片人等交流,通过与他们的交谈,作者也了解到了Reel亚洲电影节的一些独特之处
41、。【21题详解】细节理解题。根据第二段中I could understand its stories and culture.可知我能理解它的故事和文化。由此可知,作者在看电影的时候感觉她能理解电影的文化信息。故选D。【22题详解】细节理解题。根据第三段中At this years festival, I joined the Reel Asian team as their Social Media Assistant. This meant that during the festival I could actually get to speak to the filmmakers, a
42、ctors, producers, etc.可知在今年的电影节上,我加入了Reel Asian团队,担任他们的社交媒体助理。这意味着在电影节期间,我可以和电影制作人、演员、制片人等交流。由此可知,作者在电影节上的职位使她可以与制作电影的人交流。故选C。【23题详解】细节理解题。根据倒数第二段Through talking with them, I learned that there is something really unique about the Reel Asian Film Festival. It brings good Asian cinema a home in what
43、is known as an incredibly diverse city, allowing these stories to be told to a diverse audience of diverse views.可知通过与他们的交谈,我了解到Reel亚洲电影节确实有一些独特之处。它为优秀的亚洲电影带来了一个家,在这个被称为难以置信的多元化城市,让这些故事被讲述给不同观点的不同观众。由此可知,这个节日的作用是向更多的人介绍亚洲电影。故选A。BEvery year, over 7.72 trillion kilograms of plastic is washed into the
44、oceans. There are five huge areas in the worlds oceans that are a “soup” of floating rubbish. One of these areas, the Great Pacific Garbage Patch (GPGP), is three times as large as France.Over a year ago, a group called Ocean Cleanup began using a huge floating screen to try to clean up plastic poll
45、ution in the ocean. After several failures, the group is now collecting plastic in the Great Pacific Garbage Patch. But the plastic is spreading out over a large area, so its impossible to collect it piece by piece. So, the Ocean Cleanup had a plan. They got a long floating U-shaped tube with a scre
46、en hanging below it. As the tube and screen are pushed by the water and the winds, the U is meant to collect plastic rubbish, making it easy for a ship to collect and remove the plastic. The system uses the power of the wind and ocean, so it doesnt need fuel.The group began testing the first version
47、, called “System 001”, last September. But it soon became clear that the screen was just moving with the plastic, not collecting it. Sometimes plastic would wash over the top of the tube. Even worse, System 001 got broken by surging seas and had to be towed to Hawaii for repairs.But Mr. Slat, who go
48、t the idea for the Ocean Cleanup system, sees the project as an experiment, which means a failure is a chance to learn. The team collected and studied lots of information about what worked well and what didnt. Then they changed the design. In June, an improved version, called “System001/B” was towed
49、 back to the GPGP.The new version has a parachute (降落伞) attached to it. This makes the system move slightly slower than the plastic, allowing the plastic to be collected inside, as planned. But this success is still just the beginning of the work of the Ocean Cleanup. They want a better and larger s
50、ystem.24. What does the author want to show in Paragraph 1?A. Humans should try to prevent plastic waste.B. The GPGP is facing different kinds of pollution.C. Plastic pollution in the oceans has become a serious problem.D. A series of problems has been caused by plastic pollution.25. What was the gr
51、oups plan?A. To make use of the water and the winds.B. To create a ship to collect waste in the oceans.C. To collect the floating plastic waste piece by piece.D. To gather up the floating plastic waste in the oceans.26. What can we know about the “System001”?A. It was a failure.B. It was a great suc
52、cess.C. It worked with a parachute.D. It needed to be fueled regularly.27. What does the underlined word mean in Paragraph 3?A. vastB. roughC. calmD. peaceful【答案】24. C 25. D 26. A 27. B【解析】这是一篇说明文。文章讲述每年有大量塑料垃圾被冲入海洋并漂浮在海面上,一个叫做Ocean Cleanup的团队研制出了收集塑料垃圾的工具并不断地进行完善。【24题详解】推理判断题。根据第一段Every year, over
53、7.72 trillion kilograms of plastic is washed into the oceans. There are five huge areas in the worlds oceans that are a “soup” of floating rubbish. One of these areas, the Great Pacific Garbage Patch (GPGP), is three times as large as France.可知每年有超过7.72万亿公斤的塑料被冲进海洋。世界上有五个巨大的海洋区域是漂浮垃圾的“汤”。其中的大太平洋垃圾带(
54、GPGP)的面积是法国的三倍。由此可推知,在第一段中,作者通过列数字的方式是想表达海洋中的塑料污染已经成为一个严重的问题。故选C。【25题详解】细节理解题。根据第二段中Over a year ago, a group called Ocean Cleanup began using a huge floating screen to try to clean up plastic pollution in the ocean. After several failures, the group is now collecting plastic in the Great Pacific Gar
55、bage Patch.可知一年多前,一个名为海洋清理的组织开始使用一个巨大的浮动筛来清理海洋中的塑料污染。经过几次失败后,该组织现在正在大太平洋垃圾带收集塑料。由此可知,这个团体的计划是收集海洋中漂浮的塑料垃圾。故选D。【26题详解】细节理解题。根据第三段中But it soon became clear that the screen was just moving with the plastic, not collecting it. Sometimes plastic would wash over the top of the tube. Even worse, System 001
56、 got broken by surging seas and had to be towed to Hawaii for repairs.但很快就发现,这块筛只是随着塑料的移动而移动,而不能收集垃圾。有时塑料会从管子的顶部冲洗出来。更糟糕的是,System 001被汹涌的海浪打破,不得不被拖到夏威夷进行维修。以及第四段第一句But Mr. Slat, who got the idea for the Ocean Cleanup system, sees the project as an experiment, which means a failure is a chance to lea
57、rn.可知但产生海洋清理系统想法的Slat认为,这个项目是一个实验,也就是说,失败是一个学习的机会。由此可知,System001失败了。故选A。【27题详解】词义猜测题。根据上文Even worse, System 001 got broken可知有更糟糕的是,系统001被汹涌的海浪打破,不得不被拖到夏威夷进行维修。由此可知,划线单词意思为“汹涌的,猛烈的”。故选B。CWhen you set a foot outside of your door to drop trash, go to a social event or go for a walk, thoughts like “I ho
58、pe I dont see anyone I know” or “please don t talk to me” may run through your mind. I ve also said such things to myself. Sometimes the last thing you want to do is talk with someone, especially someone new.Why do we go out of our ways to avoid people? Do we think meeting new people is a waste of t
59、ime? Or are we just lazy, thinking that meeting someone new really is a trouble?Communication is the key to life. We have been told that many times. Take the past generations, like our parents, for example. They seem to take full advantage of that whole “communication” idea because they grew up talk
60、ing face to face while Generation-Y grew up staring at screens. We spend hours of our days sitting on Facebook. We send messages to our friends and think about all of the things we want to say to certain people that we dont have the courage to actually do in reality.Nowadays, we are so caught up in
61、our little circle of friends our comfort zone. We love it that they laugh at our jokes, understand our feelings and can read our minds. Most importantly, they know when we want to be alone. They just get us.Holding a conversation with someone new means agreeing with things that you dont actually bel
62、ieve and being someone you think they want you to be it is, as I said before, a trouble. It takes up so much energy, and at some point or another, it is too tiring.But meeting new people is important. Life is too short, so meet all the people you can meet, make the effort to go out and laugh. Rememb
63、er, Every “hello” leads to a smile and a smile is worth a lot.28. What do we learn about the author?A. He likes to be alone.B. He feels stressed out lately.C. Hes active in attending social events.D. Hes afraid of talking to others at times.29. Whats the problem of Generation-Y in the authors eyes?A
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-373617.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
