山东省济南市章丘第一中学2021届高三英语10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济南市 章丘 第一 中学 2021 届高三 英语 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济南市章丘第一中学2021届高三英语10月月考试题(含解析)(本试卷共10页,共四部分;全卷满分150分,考试用时120分钟)注意事项:1. 答卷前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题纸上.2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑. 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号.3. 非选择题的作答:用0.5mm黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小
2、题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the man play volleyball?A. Today. B. This weekend. C. Today and tomorrow.2. How much will the woman spend?A. $220. B. $230. C. $250.3. What are the speakers talking about?A. A book. B. E
3、uropean paintings. C. A yellow coat.4. What will the man probably do with the computer?A. Have it fixed. B. Give it to the woman. C. Get a new one.5. Why is the girls father special?A. He finds time for his kids.B. He has an important job.C. He makes time for himself.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段
4、对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When did the man start drawing?A. Five years ago.B. Six years ago.C. When he was five years old.7. How does the woman feel about the mans art?A. She thinks it is great.B. She is to
5、o shy to tell him.C. She likes his photography the most.听第7段材料,回答第8至9题。8. Which countries has the woman already been to?A. Canada and Australia.B. Singapore and America.C. China and Korea.9. What can we learn about Norway?A. It is always cold all over the country.B. It snows almost everywhere in win
6、ter.C. Its very dry in summer.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why will the man be late?A. Hes stuck in traffic.B. He had an accident.C. He didnt make it onto the bridge in time.11. When is the plane scheduled to leave?A. In 45 minutes. B. In two hours. C. In 30 minutes.12. How does the man probably feel?A. Pos
7、itive. B. Stressed out. C. Apologetic.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why did the man get a new job?A. He wanted to work closer to his house.B. He wanted to make more money.C. His old job was too stressful.14. What did the man probably do at his last job?A. Handle money. B. Drive a car. C. Take care of patient
8、s.15. Where does the mans mother live?A. In Chicago. B. In California. C. In New York.16. What will the man do in a year?A. Move back to where his family live.B. Gain more experience in the hospital.C. Find enough time to visit his parents.听第10段材料,回答第17至20题。l7. Where is Washington Square Park locate
9、d?A. In Upper Manhattan.B. Between 6th St. and 4th St.C. In the Washington Village neighborhood.18 What is true about Washington Square Park?A. It covers ten city blocks.B. Dogs have their own areas to play.C. Eating and drinking are not allowed.19. Who especially likes the parks fountain area?A. Ar
10、tists. B. Students. C. Children.20. When was the Washington Arch built?A. In 1889. B. In 1806. C. In 1871.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe vast Caspian Sea, though sometimes classed as a lake, is the largest landlocked body of water in the world. Th
11、e gateway between Europe and Asia, it is bordered by Iran to the south, Azerbaijan and Russia to the west and Turkmenistan to the east, while Kazakhstas Mangystau region lies to the northeast. Many visitors crowd to Caspian Sea every year to experience its beauty.FISHINGFishing is a popular pastime
12、and important industry throughout the waters of the Caspian Sea. From the shores of Mangystau in Kazakhstan, it is possible to rent fishing boats or join fishing tours to spend a day fishing on the water.SAILINGThe Caspian Sea is filled with boats, ferries and ships. It is a popular way to travel fr
13、om other major port cities such as Baku in Azerbaijan to Aktau, or down the mighty Volga Canal. Meanwhile, on a smaller scale, boats can be rented from Aktau for a day on the water.WATERSPORTSThe beaches of Mangystau, lapped by the waters of the Caspian Sea, are the jumping off points for many popul
14、ar water sports. In the summer months especially, visitors enjoy sunbathing and taking a refreshing dip, while more active holidaymakers can windsurf and parasail to their hearts delight.1. How many countries are there circling around the Caspian sea?A. Three.B. Four.C. Five.D. Six.2. What can you d
15、o if you want to fish on the Caspian Sea?A. Buy your own boat.B. Employ a local fisher.C. Rent a fishing boat.D. Buy fish on the boat.3. What will you do if you are an adventurous person?A. Go swimmingB. Go diving.C. Go sunbathing.D. Go windsurfing.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了里海。由于它独特的地
16、理位置,每年大量游客去里海感受它的魅力。【1题详解】细节理解题。在文章第一段句子“It is bordered by Iran to the south, Azerbaijan and Russia to the west and Turkmenistan to the east, while Kazakhstas Mangystau region lies to the northeast.”中,提到了里海的周围共有Iran、Azerbaijan、Russia、Turkmenistan和Kazakhsta五个国家。可知,总共有五个国家围绕着里海。故选C项。【2题详解】细节理解题。由题干中的f
17、ish定位到文章第二段,由第二段中的句子“It is possible to rent fishing boats or join fishing tours to spend a day fishing on the water.”可知,在里海游客们可以租船或者参加钓鱼旅游团在水上钓鱼度过一整天。可知如果你想在里海钓鱼,你要租一艘渔船。选项C“Rent a fishing boat租船”符合题意。故选C项。【3题详解】细节理解题。由文章最后一段句子“while more active holidaymakers can windsurf and parasail to their heart
18、s delight.”可知,更活跃的度假者可以选择风帆冲浪和滑翔伞来愉悦自己。可知如果你是个爱冒险的人,你可以选择风帆冲浪。选项D“Go windsurfing.去冲浪”符合题意。故选D项。【点睛】所谓细节题,是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。一般包括直接理解题可以在原文中可直接找到答案,常用who, what, when, where, why和how等提问。以上三个小题都是细节理解题。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。BThe juries entered.I stood
19、 beside the lawyer and my brother, Jimmy. It reminded me of our childhoodas things often didwhen we played the game “Simon Says”, we would react at the same time in harmony when hearing all kinds of orders. “Simon says jump, Simon says touch your toes”it was almost the same. Almost. When we grew up,
20、 my brother had chosen a separate life, leaving me alone. I missed him a lot.Today, though, we were together, standing in court, waiting for the sentence.The guilty verdict was read. I sat down, but my brother cried, “No! Im innocent.” And then he turned to me, yelling, “How can you do this to me, J
21、ames! I finally can make a new life by myself.”“Stop this,” the judge yelled, “the juries have made the decision.”“But its not fair!” my brother replied, “I didnt kill anyone.”I wished I could explain, but I said nothing because this is the only way we can be together again.The judge pulled his glas
22、ses from his face. “By law”“The law is unjust,” my brother said.The judge wiped his eyes, and, to my surprise, said calmly. “Yes,” he nodded his glasses aside. “I agree with you about that. Law is meant to protect the innocent. And you certainly seem innocent. But how can I tell? You two are clones.
23、 Your faces, your fingerprints, even your DNA match exactly. Thats why when one is found guilty, all others”The judge sighed, replaced his glasses, and banged the hammer. “I sentence you both to twenty years.”Together, the court guard led us away. My brothers head bowed in defeat, but I walked uprig
24、ht, for I would no longer be alone.4. How did James think of their childhood?A. He felt sorry for Jimmy.B. He had been in court before.C. He felt guilty about his past.D. He missed the good old days.5. What can we learn from the second paragraph?A. Two boys had nothing in common.B. The two brothers
25、behaved alike.C. They once quarreled with each other.D. Neither of them liked living together.6. What do we know about the law from the text?A. Cloned brothers should live together.B. The cloning of human being is forbidden.C. Cloned brothers are both guilty if one is guilty.D. Cloned brothers can l
26、ive apart when growing up.7. What can be inferred from the text?A. James was innocent.B. Jimmy did kill someone.C. James knew nothing about the law.D. James took advantage of the law.【答案】4. D 5. B 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了詹姆斯利用法律会判处两个克隆人都有罪的规定,将自己的哥哥吉米和自己同时被判入狱,从而达到和哥哥再次在一起的目的。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“
27、It reminded me of our childhoodas things often didwhen we played the game Simon Says, we would react at the same time in harmony when hearing all kinds of orders. Simon says jump, Simon says touch your toesit was almost the same. Almost. When we grew up, my brother had chosen a separate life, leavin
28、g me alone. I missed him a lot.”可知这让我想起了我们的童年就和往常一样,当我们玩“Simon Says”游戏时,听到各种指令时,我们会同时做出一致的反应。“Simon说跳,Simon说碰你的脚趾头”我们的反应几乎是一样的。当我们长大后,我哥哥选择了单独生活,留下我一个人。我很想念他。由此可知,詹姆斯怀念童年的美好时光。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“when we played the game Simon Says, we would react at the same time in harmony when hearing all kinds
29、 of orders.”可知当我们玩“Simon Says”游戏时,听到各种指令时,我们会同时做出一致的反应。由此可知,这两兄弟的行为很像。故选B。【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“You two are clones. Your faces, your fingerprints, even your DNA match exactly. Thats why when one is found guilty, all others(你们俩是克隆人。你们的脸,你们的指纹,甚至你们的DNA都完全吻合。这就是为什么一个人被判有罪,其他人)”以及倒数第二段中“I sentence you bo
30、th to twenty years.(我判你们俩二十年徒刑)”由此可知,法律规定,如果克隆兄弟中有一人有罪,那么两人都有罪。故选C。【7题详解】推理判断题。根据倒数第六段“I wished I could explain, but I said nothing because this is the only way we can be together again.(我希望我能解释清楚,但我什么也没说,因为只有这样我们才能再次在一起)”再结合后文法官判他们两人都要入狱,可知詹姆斯为了和哥哥在一起,利用法律中“克隆兄弟中有一人有罪,那么两人都有罪”的规定,让自己和哥哥同时被判入狱。故选D。C
31、Parents who want their kids to succeed more than anything are now being sold a high-tech solution. Class 120 is $199-a-year smartphone app that tracks teenagers and alerts parents if the kid isnt in his or her scheduled class.Is it a good idea for parents to track whether their young adults are in c
32、lass? In short: No. This is a terrible idea.One of the fundamental purposes of a college is learning to be an independent person. That means learning how to do what needs to be done, whether one particularly feels like doing it or not.Its easy to see why parents are keen on tracking their kids. A st
33、udent is admitted to college by a process that focuses mainly on grades and scores. Monitoring grades and scores is easy. The parents may think that:“Our child is succeeding. We are good parents. We are happy.” But grades and scores cant tell everything.They dont take into account whether their kids
34、 have the strength of self-discipline (自律) and the skill needed to care for himself or herself.Monitoring the development of character is much harder for parents. Character growth happens through encountering (遇到) and learning to deal with disappointments and failure. You never know which problem wi
35、ll be the point for growth.However, letting kids fail can be really difficult for anxious parents. They believe that success means being perfect and never failing. The truth is that kids need to learn to fail.College is an ideal place to practice adults responsibility and independence. Students need
36、 to make their own decisions about whether to get out of bed and go to work in the morning.Maybe your child hasnt learned this lesson by now, but he or she has to learn it sometime. An alarm clocks job is to wake you up, but it does not provide a reason.8. Whats authors attitude toward tracking teen
37、agers?A. Supportive.B. Opposed.C. Indifferent.D. Disappointed.9. According to the author, whats the most important thing should a college student learn in school?A. Avoiding failure.B. Keeping healthy.C. Professional knowledge.D. Living independently.10. Whats the authors opinion on failure?A. Failu
38、re means that a kid is not good enough.B. Failure may be the key part of kids development.C. Everyone should manage to avoid failure at any time.D. Failure will bring many negative influences to children.11. What does the underlined sentence mean in the last paragraph?A. An alarm clock is necessary
39、for a kid.B. A kid should buy a talking alarm clock.C. A kid should get up early for learning without any reason.D. A kid should always maintain a sense of responsibility and independence.【答案】8. B 9. D 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了如今那些希望自己的孩子获得成功的父母可以购买一款高科技软件来定位孩子们在大学是否正常上课,但这并不是一个好主意。大学生应该有一份责任感和独立
40、自主生活的能力。【8题详解】推理判断题。根据第二段的“Is it a good idea for parents to track whether their young adults are in class? In short: No. This is a terrible idea.”可知,父母定位孩子是否上课是否是个好主意?简而言之:不是。这是一个可怕的想法。由此可知,作者对定位青少年一事持反对态度。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段的“One of the fundamental purposes of a college is learning to be an indep
41、endent person. That means learning how to do what needs to be done, whether one particularly feels like doing it or not.”可知,大学的基本目的之一就是让大学生学会成为一个独立的人。这意味着大学生要学习如何做需要做的事情,无论他或她是否特别想做。由此可知,在作者看来,大学生在学校应该学习的最重要的东西是独立自主地生活。故选D。【10题详解】推理判断题。根据倒数第三段的“The truth is that kids need to learn to fail.”可知,事实是孩子们
42、需要在生活中学着去接受失败,在失败中学习,在失败中提升。即作者对失败的看法是失败可能是孩子成长的关键部分。故选B。【11题详解】句意猜测题。根据最后两段的“College is an ideal place to practice adults responsibility and independence. Students need to make their own decisions about whether to get out of bed and go to work in the morning. Maybe your child hasnt learned this les
43、son by now, but he or she has to learn it sometime.”可知,大学是培养成年人的责任感和独立性的理想场所。学生需要自行决定是否早上起床去上学。也许你的孩子目前尚未懂得这一点,但他或她必须在某个时候明白这一点。划线句子从表面上理解为:闹钟的作用是唤醒你,但没有给出你起床的原因。即闹钟的作用是提醒你不要错过上学的时间,但是它无法告诉你为什么要起来去上学。结合划线句子前面的内容可知,作为大学生,你应该有一份责任感和独立自主的能力,心中有自己的目标,能够独立地做出决定,而不是因为闹钟响起了就要去上学。因此划线句子实际的意思是“孩子们应该始终保持责任心和独
44、立性”。故选D。DDo you still remember the scene in the famous movie Titanic, directed by Cameron, where Jack was frozen to death in the icy cold water so that Rose could survive on the floating door alone? It broke many peoples heart.Two decades later, people are still asking the question, “wasnt there eno
45、ugh room on the door for both of them?”Cameron once responded by saying it wasnt a question of room, but buoyancyif both of them had tried to stay on the raft, he argued, the whole thing would sink.But several guys from “Mythbusters”, an Australian-American science entertainment television program,
46、decided to test the theory themselves. They discovered that if Rose had took off her life jacket to the bottom of the raft, there would have been enough buoyancy to keep both of them afloat.When they presented their findings to Cameron the director insisted that Jack couldnt be saved.“The answer is
47、very simple,” Cameron said. “Because it says on page 147 of the script that Jack dies. To Cameron, it was an artistic choice to have the beloved character of millions, Jack drown into the cold sea. Jack had to die because Cameron thought it would be best if we did.“It was an artistic choice, the thi
48、ng was just big enough to hold her, and not big enough to hold him,” Cameron said. “I think its all kind of silly, really, that were having this discussion 20 years later. But it does show that the film was effective in making Jack so endearing to the audience that it hurts them to see him die. The
49、film is about death and separation; he had to die.”Since Jack was doomed to die, Cameron said, it could have happened in a variety of different ways. Its not about the door not being big enough: thats just a practical method for his death. “Whether it was that, or whether a chimney fell on him, he w
50、as going down,” Cameron said. “Its called art: things happen for artistic reasons, not for physics reasons.”12. What do we know about the character Jack according to the text?A. He intended to kill himself.B. He sacrificed himself to save Rose.C. He didnt have money to buy ticket.D. He lacked basic
51、knowledge of physics.13. According to Cameron, why did the audience argue about Jacks death for 20 years?A. They are fragile people.B. They dont like the movie.C. They love the character Jack.D. They are crazy about physics.14. Why was a chimney mentioned in the last paragraph?A. To introduce the st
52、ructure of the ship.B. To show the original plan of the movie.C. To present the missing part of the movie.D. To explain the unchangeable fate of Jack.15. What is best title of the text?A. Jack in Titanic Must Die.B. Big Enough for Both.C. Cameron is Wrong.D. Jack could Survive.【答案】12. B 13. C 14. D
53、15. A【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了电影泰坦尼克号中Jack因为救Rose而死,但是二十年后人们仍在纠结Jack是否真的非死不可的问题,甚至有人专门进行了试验并把结果提交给电影导演卡梅隆。对此,卡梅隆的看法是杰克非死不可,并给出了理由。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“Do you still remember the scene in the famous movie Titanic, directed by Cameron, where Jack was frozen to death in the icy cold water so that Rose could su
54、rvive on the floating door alone?”可知你还记得卡梅隆执导的著名电影泰坦尼克号中Jack被冻死在冰冷的水中,而Rose独自靠漂浮的门生存下来的场景吗?由此可知,Jack这个角色为了救Rose而牺牲了自己。故选B。【13题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“But it does show that the film was effective in making Jack so endearing to the audience that it hurts them to see him die.”可知但它确实表明,这部电影有效地把Jack塑造得如此受观众喜爱,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
