山东省济宁市2020届高三英语二模试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济宁市 2020 届高三 英语 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济宁市2020届高三英语二模试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AAdmission to AngkorAngkor passAdmission to the An
2、gkor Archaeological Park is through the Angkor pass. This pass is needed to visit any of the temples within the park. It is valid (有效的) for all monuments in the area, except for Beng Mealea and Phnom Kulen. Be sure to have a valid pass, and tickets are regularly checked at most of the monuments and
3、at the check points.Where to buy the Angkor passThe main ticket sales office is the Angkor Conservation Area ticket booth on Charles de Gaulle road. All Angkor passes are available here. Ticket booths are open daily from 5a. m. to 5:30 p. m. Hotels, guest houses, shops etc. are not authorized to sel
4、l Angkor passes.Types of passesPasses for several durations are available:1day at US $373days at US $627days at US $72The 3-day ticket is valid for any 3 days within a week,the 7-day ticket for any 7 days within a month. Admission for children younger than 12 is free. Prices are quoted in US Dollars
5、, but can also be paid in Cambodian Riel, Thai Baht or Euro.The information board at the ticket booths list strict rules:Passes are not refundable.Passes are not transferable. The pass contains a photo that is taken with a webcam at the ticket office.Passes are not valid after their validity date. P
6、asses have validity from and to date printed on them.Tickets bought before 5 p. m, are valid the same day. It is not possible to buy a one-day pass for the next day. Tickets bought after 5 p. m. are valid the same day until sunset and the next day. Make sure the pass is not stamped or holes arent pu
7、nched (打孔) into it,which invalidates it,1. Where can the Angkor pass be purchased?A. At the check points.B. At the ticket booths.C. In the hotels.D. In the shops.2. How much should a couple with an 8- year-old pay for a 3-day trip to Angkor?A. US $74.B. US $124.C. US $144.D. US $62.3. What do we kno
8、w about the Angkor pass?A. It includes access to all sites.B. It must be paid in US Dollars.C. It can be transferred to others.D. Stamped tickets are invalid.【答案】1. B 2. B 3. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了到吴哥窟旅游购买和使用通行证的注意事项。【1题详解】细节理解题。根据Where to buy the Angkor pass部分的The main ticket sales office is the Angkor
9、 Conservation Area ticket booth on Charles de Gaulle road. All Angkor passes are available here.(主要的售票处是位于戴高乐路的吴哥窑保护区售票处。所有的吴哥窟通行证都在这里购买。)可知,吴哥窟的的通行证都可以在售票亭买到。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Types of passes部分的3days at US $62和Admission for children younger than 12 is free.(3天62美元的门票和12岁以下儿童是免费的。)可知,成人的3天的旅程的费用是US$
10、62,而12岁以下儿童免费。所以一对夫妇带一个8岁孩子进行一个3天的旅行需要62+62=124。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段Make sure the pass is not stamped or holes arent punched (打孔) into it, which invalidates it.可知,要确保通行证没有盖章或没有打孔才能进入,因为那将使它失效。所以盖章的票是无效的。故选D。BRioghna and Hannah Pittock spent the first few minutes feeling sorry for themselves. Riogh
11、na,a junior at Rochester Mayo High School, had spring sports to play. Hannah,a senior at University of Chicago , was going to have a spring break in Aruba. However , both were canceled because of COVID-19. But they soon recovered and now they are sitting at home , solving Rochesters problems in thei
12、r way. Pointing to the computer screen, Hannah tells her sister,“She is a nurse and her child needs to be matched.”The two sisters birthed their plan last Saturday on the drive home from picking up Hannah in Chicago. As more medical workers were sent to work, fighting against the fierce pandemic (流行
13、病), the sisters knew many of their families would need childcare. At the same time, teens throughout Rochester were off school. So on Sunday, Hannah and Rioghna launched Step Up To Sit. Already theyre paired more than 40 families with sitters.“The young people in the community are stepping up to do
14、their part,” Hannah says, “We are delighted that we re having an impact on peoples lives in this hard time.”For the last four days,160 teens have registered to help, most wiling to work free. if paired with a family in need. With more and more teens joining in, the two sisters decide to launch Step
15、Up To Shop,a platform for teens to deliver groceries to seniors.Rioghna acknowledges people of her age get a bad reputation as smartphone-addicted and selfish. The Pittock sisters are proving otherwise,“Amid the pandemic,people should be allowed to be upset and allowed to be a little bit down about
16、the upset in their lives, but its about something bigger and recognizing we all have our part to play here,”Rioghna says.4. Why did the two sisters feel sorry for themselves?A. They would join in activities separately.B. They had to give up their planned activities.C. They were infected with COVID-1
17、9 seriously.D. Their parents were sent to battle COVID-19.5. Step Up to Sit is a platform to .A. pair medical worker families with teen sittersB. call on teens to deliver groceries to seniorsC. spread basic health knowledge to peopleD. instruct teens to study online at home6. Which of the following
18、best describes the two sisters?A. Tolerant.B. Humble.C. Caring.D. Stubborn.7. What can be inferred from the last paragraph?A. Smartphone addiction makes teens selfish.B. The Pittock sisters acted on a low profile.C. People can do nothing against pandemic.D. There is some misunderstanding of teens.【答
19、案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】本文为一篇记叙文。文章介绍了两姐妹成立了Step Up To Sit将医务工作者家庭与保姆配对,从而帮助医务工作者家庭照顾孩子。【4题详解】细节理解题。根据第一段Rioghna and Hannah Pittock spent the first few minutes feeling sorry for themselves. Rioghna,a junior at Rochester Mayo High School, had spring sports to play. Hannah,a senior at University of C
20、hicago , was going to have a spring break in Aruba. However , both were canceled because of COVID-19. 里奥加纳和汉娜皮托克在开始的几分钟里为自己感到难过。罗切斯特梅奥高中的三年级学生里奥加纳有春季运动会要参加。芝加哥大学大四学生汉娜打算在阿鲁巴度过春假。但是,由于COVID-19这两个计划都取消了。可知,两姐妹会感到难过是因为她们不得不放弃计划中的活动。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第二段As more medical workers were sent to work, fighti
21、ng against the fierce pandemic (流行病), the sisters knew many of their families would need childcare. 随着越来越多的医务人员被派去与这场严重的流行病作斗争,姐妹俩知道许多医务工作者家庭需要儿童护理。及So on Sunday, Hannah and Rioghna launched Step Up To Sit. Already theyre paired more than 40 families with sitters. 因此,在星期天,汉娜和里奥加纳发起了Step Up to Sit。她们
22、已经为40多个家庭安排了保姆。可知,Step Up to Sit是一个将医务工作者家庭与保姆配对的平台。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第三段We are delighted that we re having an impact on peoples lives in this hard time. 我们很高兴在这个艰难的时刻,我们对人们的生活产生了影响。结合前文两姐妹建立了Step Up to Sit来帮助医务工作者的家庭,自己感到快乐。推测两姐妹是乐于助人的。 故选C项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段Rioghna acknowledges people of her age
23、 get a bad reputation as smartphone-addicted and selfish. The Pittock sisters are proving otherwise Rioghna里奥加纳承认,像她这样年纪的人因为沉迷于智能手机和自私而名声不好。匹托克姐妹证明了事实并非如此。因此,从最后一段可以推断出社会上对青少年的看法是不正确的,对青少年有一些误解。故选D项。CThe low percentage of women in science ,technology,engineering,and mathematics(STEM) careers is ofte
24、n attributed (归因于) to men being believed to be better at the sort of thinking those fields require. Though studies have debunked the view,they have largely been based on results acquired from various several standardized tests. Now, researchers from Pennsylvania S Carnegie Mellon University have fou
25、nd evidence that is hard to overlook; MRI (磁共振成像) proves that young girls and boys use the same mechanisms and networks in the brain to solve math problems.The groundbreaking study to evaluate the biological gender differences in the math talent of young children was led by the university s professo
26、r of neuroscience, Jessica Cantlon. For their study ,the team selected 104 young children, between 3 and 10 years old, divided almost equally by gender. The scientists used a functional MRI to observe their brain activity as they engaged in math tasks. These included watching age appropriate educati
27、onal videos and doing math exercises such as counting and addition,as well as reading for comparison.“We looked at which areas of the brain respond more strongly to mathematics content in the videos and tasks, compared to non math content like reading or the alphabet, Cantlon said.“When we do that i
28、n lite girls, we see a particular network of the brain respond,and when we do that same analysis in boys, we see the exact same regions.”So why do girls and young women tend to avoid math and STEM careers in general? Cantlon thinks it may be rooted in social and cultural conventions. Previous studie
29、s have indicated that parents tend to spend more time with young boys in play that inspire spatial cognition (空间认知)-such as toys that involve learning number skills and shapes and solving puzzles. Educators were also observed to spend more time with boys during math class.8. What does the underlined
30、 word“debunked” in paragraph 1 mean?A. Disproved.B. Supported.C. Confirmed.D. Overlooked.9. What does paragraph 2 mainly focus on?A. The purpose of the research.B. The process of the research.C. The participants of the research.D. The findings of the research.10. What contributes to the lack of wome
31、n in STEM careers?A. Mental capacity.B. Gender difference.C. Traditional prejudice.D. Family background.11. What can be a suitable title for the text?A. MRI- A Great Helper in ResearchB. Toys- Boosters for STEM PotentialC. Boys and Girls: Equally Talented in MathD. STEM Careers: Calling for More w o
32、men【答案】8. A 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。研究表明,年轻男孩和女孩大脑中使用相同的机制和网络来解决数学问题。并介绍了研究的过程以及解释了女孩和年轻女性一般都倾向于避开数学和STEM职业的原因。【8题详解】词义猜测题。第一段中的“The low percentage of women in science ,technology,engineering,and mathematics(STEM) careers is often attributed (归因于) to men being believed to be better at the so
33、rt of thinking those fields require.”女性在科学、技术、工程和数学职业上的低比例往往归因于男性被认为更擅长这些领域需要的思考方式。“young girls and boys use the same mechanisms and networks in the brain to solve math problems.”年轻男孩和女孩大脑中使用相同的机制和网络来解决数学问题。根据句意,并且though表示转折,可以推断出前后观点不一致,所以,研究结果驳斥了前面的观点。由此可知“debunked”的意思是反驳,故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第二段的内容
34、“the team selected 104 young children, between 3 and 10 years old, divided almost equally by gender. The scientists used a functional MRI to observe their brain activity ”在他们的研究中,研究小组选择了104名年龄在3到10岁之间的儿童,他们的性别几乎相同。科学家们使用功能性核磁共振成像来观察可知,第二段讲述了研究对象,观察的方法,研究的内容等,所以第二段关注了研究的过程。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的内容
35、“it may be rooted in social and cultural conventions. Previous studies have indicated that parents tend to spend more time with young boys in play that inspire spatial cognition (空间认知)such as toys that involve learning number skills and shapes and solving puzzles. Educators were also observed to spe
36、nd more time with boys during math class.” Cantlon认为这可能根植于社会和文化习俗。之前的研究表明,父母倾向于花更多的时间和小男孩一起玩能激发他们空间认知能力的游戏,比如学习数字技能、形状和解决谜题的玩具。研究还发现,教育工作者在数学课上花更多的时间和男孩在一起。可知,传统的偏见导致了STEM职业中缺少女性。故选C项。【11题详解】主旨大意题。文章第一段中的“young girls and boys use the same mechanisms and networks in the brain to solve math problems”(
37、年轻男孩和女孩大脑中使用相同的机制和网络来解决数学问题。)是全文的主题句,后文解释了研究的过程以及女孩和年轻女性一般都倾向于避开数学和STEM职业的原因。可知,所以这篇文章最合适的题目是“男孩和女孩:在数学方面同样有天赋”,故选C项。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。该文是介绍一个研究结果的,该类文章的中心一般就在第一段。因此,考生直接抓住第一段中的“young
38、girls and boys use the same mechanisms and networks in the brain to solve math problems”即可找到文章中心。DAlgorithms (算法) affect nearly every part of a persons experience on the Internet. Search engines are most people s entry to the Internet.If a person wants to find information about something, they usual
39、ly start with a search bar.As soon as they start typing or choosing links,the algorithm starts gathering data about every choice users make and uses that data to try to find the websites or information that most directly relate to what the user is looking for.The problem with algorithm is that they
40、can limit the kinds of information people see,says MacMillan,a reading researcher with Project Information Literacy (能力). He argues this can be harmful to peoples critical thinking and lead them to believe that only one point of view is correct.Companies also pay to post advertisements for products
41、that could relate to users search data. For example,if you search for places to take a vacation,you will likely start to see ads for travel companies, flights or hotels.Renee Hobbs, director of the Media Education Lab at the University of Rhode Island, however, argues that algorithms are not all bad
42、. She says search engine algorithms can help you find what might be the most useful information faster. But she says it is in the interests of Internet companies to keep users on the Internet for as long as possible so they see more ads.The current generation of young people grow up using the Intern
43、et and they are prone(易于遭受) to distrustful informationThat is why schools must train students how to use the Internet more wisely in their Studies.It is the duty of education to keep students informed about the world around them. Yet it is not the duty of education alone. And lawmakers should consid
44、er increasing data protection rules. Individuals can also use a wide variety of websites to avoid algorithmic controls.12. How do algorithms affect users Internet experience?A. They lead to slower Internet connection.B. They block ads for users automatically.C. They always help users get reliable li
45、nks.D. They determine the content users receive.13. What is Hobbs attitude to algorithms?A. Doubtful.B. Supportive.C. Objective.D. Indifferent.14. What can be concluded from the last paragraph?A. Young people fall victim to the Internet.B. Data protection rules are already enough.C. Education is ful
46、ly responsible for algorithmic controls.D. Joint efforts are needed to handle algorithmic controls.15. Which column of a magazine is the text most likely from?A. Science.B. Entertainment.C. Advertisement.D. Fashion.【答案】12. D 13. C 14. D 15. A【解析】本文是议论文。文章分析了搜索引擎算法在用户搜索中所起的作用、存在的问题。以及如何应对搜索引擎算法控制。【12
47、题详解】细节理解题。根据第一段中“As soon as they start typing or choosing links, the algorithm starts gathering data about every choice users make and uses that data to try to find the websites or information that most directly relate to what the user is looking for.(一旦用户统计输入或选择链接,算法就开始收集用户做出的每一个选择的数据,并使用这些数据试图找到与用
48、户在寻找的内容最直接相关的网站或信息。)”由此可知,算法是收集与用户寻找的内容相关的网站或信息,因此算法决定用户接收到的内容,从而影响用户的上网体验。 故选D 项。【13题详解】推理判断题。根据第四段中Hobbs所说的话“Renee Hobbs, director of the Media Education Lab at the University of Rhode Island, however, argues that algorithms are not all bad.She says search engine algorithms can help you find what
49、might be the most useful information faster. But she says it is in the interests of Internet companies to keep users on the Internet for as long as possible so they see more ads.”,然而,罗德岛大学(University of Rhode Island)媒体教育实验室主任蕾妮霍布斯(Renee Hobbs)认为,算法也并非一无是处.Hobbs认为搜索引擎算法可以帮助你更快地找到最有用的信息。但同时她也认为说,让用户看到
50、更多的广告,这符合互联网公司的利益。因此可以推断,Hobbs对搜索引擎算法是持客观的态度。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“It is the duty of education to keep students informed about the world around them. Yet it is not the duty of education alone. And lawmakers should consider increasing data protection rules. Individuals can also use a wide variety
51、 of websites to avoid algorithmic controls.(教育的责任是让学生了解他们周围的世界。然而,这不仅仅是教育单方面的责任。立法者应该考虑增加数据保护规则。个人也可以使用各种各样的网站来避免算法控制。)”,可以推断,处理算法控制需要共同努力。故选D项。【15题详解】推理判断题。通读全文,文章是关于搜索引擎算法所起的作用、存在的问题以及如何应对搜索引擎算法控制。文章应该是关于科学方面的内容,因此可以推断是出自于杂志的科学栏目。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分125分)阅读下而短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余
52、选项。When it comes to exercise, do you swear by working up a sweat with a good run, or do you prefer to take a walk? It turns out both runners and walkers get health benefits compared with couch potatoes. But is one really better than the other for fitness?_16_Its always good to get any kind of exerci
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《师说》2015二轮语文课件:1.4 .ppt
