分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 45

类型2021年江苏省泰州市中考英语试卷及答案.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:376570
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:45
  • 大小:1.06MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021 江苏省 泰州市 中考 英语 试卷 答案
    资源描述:

    1、泰州市二二一年初中学业水平考试英 语 试 题(考试时间:120分钟 满分:120 分)注意事项: 1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。2. 所有试题的答案均填写在答题卡上,答案写在试卷上无效。第一部分 选择题(共61 分)一、单项选择从下列每题所给的选项中,选择一个最佳答案。(10 分)1. The landing of Chinas rover (登陆车) Zhurong on Mars shows China has made great _ in space exploration.A. progressB. projectC. productD. protection2. 一I of

    2、ten see the sign in schools. What does it mean?一Students _ bring mobile phones to school.A. needntB. cantC. couldntD. wouldnt3. Its reported that, _, people with college education can make more money than those without.A. in generalB. in publicC. in timeD. in all4. Sir, I have trouble doing the volu

    3、ntary work for the 20th Games of Jiangsu Province in Taizhou.一Dont worry. A lot of support _ soon.A. is offeredB. will be offeredC. was offeredD. were offered5. 一Why do you choose to use Beidou Navigation (导航) Satellite System, Mr. Li?一Because I think it has many advantages _ GPS (全球卫星定位系统).A. onB.

    4、inC. overD. of6. The old man, Bai Fangli, donated about¥350,000 to over 300 students _ he lived a simple life himself.A. untilB. unlessC. becauseD. though7. The documentary For the Sake of Peace(为了和平)brings the War to Resist US Aggression and Aid Korea (抗美援朝战争) _ on screen.A. livingB. livelyC. alive

    5、D. live8. We should pay much attention to saving natural resources. Otherwise, they will _ one day.A. put outB. run outC. get outD. sell out9. 一I think Taizhou is a wonderful place to live.一_. And it was chosen as one of Chinas top 100 happiest cities in 2020.A. Thats all rightB. Believe it or notC.

    6、 Thats a good ideaD. I cant agree more10. The chart shows that to be more popular, the largest number of students in schools would like to _.A. take more exercise to be strongerB. make more friends in a new schoolC. ask more money from their parentsD. study harder to improve their abilities二、完形填空 阅读

    7、短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(15分)Not long ago, my daughters leather shoes were cut by a knife. She burst into tears. I took the shoes to a shoemaker to get them repaired.The young shoemaker took a look at the opening and said, “There is _11_ I can do but change the leather.”His master looked at them a

    8、nd said to me, “If you _12_ me, I will add more cuts in the form of special style and reuse.”I didnt quite know why, but I decided to _13_ the shoes.Two days later, I went there to get the shoes. At the first sight I found there were indeed five or six _14_ on each shoe, but all the openings were co

    9、vered by soft red leather sewed (缝) with thick thread (线). The shoes looked more special and interesting than ever. I couldnt help _15_ the master for his work.Another time, my sisters white _16_ had a large opening on the back. My wife took it over and checked _17_ , and then said, “Let me take it

    10、home and repair it.”Three days went past, and I was _18_ to see it again: all the openings were sewed up by thin and _19_ thread and they looked like the ice crystal (晶体) on winters branches (树枝) in the north. She _20_ made a lovely snowman and a wooden house on the blouse. I said with praise,“Its j

    11、ust as beautiful as a piece of _21_ .”“I learned from the master Patches (补丁) can be designed to look _22_.” replied my wife.Her words taught me even more: perfection is _23_ to achieve in everything; patches are unavoidable (不可避免的), so is humans life, which will appear in the form of wound, disabil

    12、ity or disease. _24_ you cant change that, all you can do and have to do is to cover the wound by patches and try your best to make a most beautiful flower on the wound, and that is _25_ life teaches us. Once you understand it, you can enjoy your life better.11. A. somethingB. nothingC. anythingD. e

    13、verything12. A. knowB. seeC. trustD. like13. A. leaveB. buyC. dropD. take14. A. marksB. coloursC. flowersD. cuts15. A. praisingB. payingC. invitingD. asking16. A. skirtB. dressC. blouseD. shirt17. A. carefullyB. excitedlyC. sadlyD. happily18. A. luckyB. sadC. worriedD. surprised19. A. blackB. whiteC

    14、. redD. yellow20. A. reallyB. onceC. evenD. just21. A. artB. iceC. woodD. leather22. A. poorB. perfectC. oldD. ugly23. A. unhelpfulB. necessaryC. importantD. impossible24. A. ButB. SinceC. UnlessD. So25. A. howB. whyC. whatD. where三、阅读理解 阅读下列短文,根据短文内容选择最佳答案。(36分)AGreat mix of representatives from ac

    15、ross ChinaA total of 2,287 representatives (代表) attended the 19th National Congress of the Communist Party of China (中共十九大), which was held in Beijing from Oct. 18.26. When and where was the 19th National Congress of the Communist Party of China held?A. In Beijing from Oct. 19.B. In Beijing from Oct

    16、. 18.C. In Shanghai from Oct. 19.D. In Shanghai from Oct. 18.27. According to the material, representatives of the 19th National Congress must have _.A. great wealthB. much experienceC. unshakable beliefD. good appearance28. Which of the following Chinese people cant be a representative?A. Li Lei, a

    17、 farmer.B. Zhu Ping, a volleyball player.C. Wang Gang, a worker.D. Zhang Hua, a primary school student.29. Which of the following is TRUE?A. All the representatives were from Beijing.B. Businessmen couldnt attend the 19th National Congress.C. 2,287 representatives attended the 18th National Congress

    18、.D. A representative must have strong ability to carry out the duty.BJOBSSupport WorkerDo you have the ability to care for others? Can you understand how elderly people? Are you a good communicator? Do you have good listening skills? Can you work at weekends?If you have answered YES to the above, we

    19、d like to hear from you. 一 Four hours a day一 Free uniform一Excellent trainingcareersgolden-Trainee hairdresserFull Time - 40 hours per weekBrighton City CentreLearn from some of the best hairdressers in the world!You will work 40 hours a week from Monday to Saturday. Your work will include: welcoming

    20、 customers, washing hairs, serving coffee and tea, and keeping the room clean and tidy at all times.cathy cut- Calling for all modelsThink you could be a part-time model? If so, we would like to meet you!Girls should be over 16 with a height of at least 172 cm and boys should have a height of at lea

    21、st 182 cm. If you are under 16 and do not yet have the required height, we would still be interested in meeting you, but you must bring a parent.infotop-model-agency.ukWork for coffee beansJoin Britains number one cafe at Cafe Beans, where every cafe has the same purposes: to create family-like team

    22、s and to give excellent customer service.Many different kinds of people come and work with us, so start your career at Coffee Beans today, 一 choose the hours you work一get management experience一share your love of coffeeJoin us as a Team Member, Assistant Manager or Cafe Manager, depending on your ski

    23、lls and experience.jobs coffeebeans. co.uk30. To be a model, the height of a 17-year -old boy should be _.A. at least 182 cmB. at most 182 cmC. at least 172 cmD. at most 172 cm31. As a worker in Coffee Beans, _.A. you have to work all day longB. you have to share your love of juiceC. you can work in

    24、 Britains best cafD. you can work with your family members32. Dewei enjoys working with elderly people. Which job would be best for him?A. A modelB. A support workerC. A trainee hairdresserD. A Coffee Beans cafe worker33. Dave is looking for a full-time job. He can e-mail at_.A. careers golden-B. jo

    25、bs coffeebeans.co.ukC. info top model- agency.ukD. cathy cut-above. CIn October 2002, Winston Churchill was chosen by the British people as “the greatest British man”. The great British men behind him were Shakespeare, Newton, and Darwin. But many people did not know that Churchill was thought to be

    26、 a bad boy when he was a child.At the age of seven, Winston Churchill was sent to a boarding(寄宿) school named St. George. The school rules were strict. He often got serious punishment. Churchill cried loudly and kicked wildly when he was beaten. At the end of the term, he returned home with a report

    27、 card and pains all over his body. The report card said that he was “naughty”(顽皮的).At the age of twelve, his father sent him to Harrow Public School, which was famous for training English gentlemen. Because he failed the entrance exam, he was placed in the last group of the class with worst grades.

    28、He fell behind the others in study. He gave many people the impression of low energy, strangeness, and lawlessness. Fortunately, he still had a friend, his grandfather. The American of great wealth who had experienced the world said, “Let him go! As long as boys have the chance to show their talents

    29、, they are sure to become better.” Churchill kept the words of his grandfather in mind, and secretly looked for it in his heart.Many years later, Churchill was already a successful politician and writer. He worked as a reporter, as Secretary of the Navy, and as Prime Minister (首相) of the United King

    30、dom. He said, “My grandfather taught me that boys must choose their own path. I dont have special talents and my success is by working hard.”34. The second paragraph mainly tells us _.A. Churchill loved his schoolB. Churchill got good educationC. Churchill got less punishmentD. Churchill was conside

    31、red as a bad boy35. Churchills grandfather was _.A. a gentleman from the UKB. of great help to ChurchillC. rich with little experienceD. unsure of Churchills becoming better36 The underlined word “Fortunately” in the third paragraph probably means _.A. 幸运的是B. 可悲的是C. 奇怪的是D. 可惜的是37. Which of the follo

    32、wing is the correct order according to the passage?Churchill became a successful politician and writer.Churchill went to Harrow Public School.Churchill was sent to a boarding school.Churchills grandfather encouraged him a lot.A. B. C. D. 38. Which part of a magazine is the passage probably from?A. G

    33、eography World.B. Science Study.C. History Character.D. Natural Environment.DJust the other day, I was in a bookshop and found a book named How to make friends with foreigners. As a Canadian living in China for a year, I was curious to see what kind of advice a Chinese writer giving on this matter.O

    34、ne piece of advice really caught my attention and I must say, made me feel quite angry. In the writers opinion, foreigners are an opportunity (机会) to improve your oral English; whenever you see a foreigner, American or English, you should practise speaking English with him or her. If the foreigner d

    35、oesnt want to answer your questions, then he or she is a rude person who you wouldnt want to spend time with anyway. I think this advice is not only incorrect, but also may harm the relationship between Chinese and foreigners in China.Like most other Lao Wai living in China, I know how lonely one ca

    36、n sometimes feel living in a culture different from our own familiar (熟悉的) ways. However, I simply accept as part of being here. So far my time in China has been rewarding. I have improved my Chinese language skills, learned about one of the fastest developing countries in the world today and made s

    37、ome very close Chinese friends.However, I have also met many Chinese people who consider me only as an opportunity to improve their oral English. I have had people following me from town to my flat to trouble me to teach them English. I have had complete strangers throwing articles or speeches in my

    38、 face, insisting that I help them with the English translation. I have had people asking me non-stop questions for half an hour at the weekly English Corner .Friendship for a lot of foreigners is about spending time with someone whose company (陪伴) they really enjoy. So if there is any advice to give

    39、 on making and keeping friendships with foreigners, I would say that it is this: Treat foreigners as people, not opportunities. Expect to make friendships step by step, over a period of time, not in a rush. _ If your only reason for becoming fiends with a foreigner is to improve your English, then y

    40、ou will probably find that you dont have a foreign friend for long.39. Where is the writer of this passage from?A. AmericaB. ChinaC. CanadaD. England40. Why is the writer of the passage interested in the book How to make friends with foreigners ?A. Because he wants to have some more close Chinese Fr

    41、iends.B. Because he has greatly improved his Chinese language skills,C. Because no Chinese people would like to make friends with him.D. Because he wants to know about the Chinese writers advice on this topic.41. According to the writer of the book How to make friends with foreigners , _.A. his advi

    42、ce may make foreigners angryB. it is rude of you to ask a foreigner questionsC. you should choose a good foreigner to practise English withD. dont waste time on a foreigner who doesnt answer your questions42. In the fourth paragraph, the writer uses I have had three times, because _.A. he had no bet

    43、ter sentences to express his ideas.B. he wanted to show how he hated to make friends with Chinese.C. he wanted to show how he hated to be treated as an “opportunity”.D. he met Chinese who wanted to make friends with him only three times.43. Which sentence may be the best to fill in the _ in the last

    44、 paragraph?A. True friendships stand (经得起) the test of time.B. Learn about different cultures to make real friends.C. Friends are about opportunities or personal advantages.D. Theres real friendship between people from different countries.第二部分非选择题(59分)四、阅读表达阅读下面的短文,并根据短文后的要求答题。(10分)The FA CupThe FA

    45、Cup is a very special football competition It is the oldest football competition in the world as it has been played since 1871. It is also famous for the number of football teams in England that enter.More than 700 football teams take part in the competition every year. That is all of the teams from

    46、 the four professional (职业的) leagues and hundreds of small non-professional clubs. These clubs come from small towns and villages from around England.Because there are so many teams, it lasts for a very long time. The early games are only between the small teams. After six matches, the professional

    47、teams from the third and fourth league enter and then, two games later, the biggest clubs from the Premier League.Often very small clubs will play against big teams. There have been many surprise results in the past many years. Teams from the fifth league have even won against teams from the Premier

    48、 League, but a Premier League team does usually win the competition every year. However, there is always a chance of seeing a surprise result. As a result, people show great interest in the FA Cup.Its amazing that the FA Cup has the power to change a football club, rewrite the past and shape the fut

    49、ure.回答下面5个问题,每题答案不超过7个词。44. How long has the FA cup been played?_45. How many football teams take part in the FA Cup every year?_46. Where are the small clubs from?_47 What type of team usually wins?_48. What does “a surprise result” mean in the passage? (根据作者意图,自拟答案)_五、任务型阅读 下面的短又,开根据所读内容在文章后表格中的空格

    50、里填入一个最怡当的单词,每个空格只填一个单词。(10分)Paper is one of our oldest, simplest and most important inventions. It is the pride of us Chinese, but it also presents a danger to the world. First, the making of paper requires the loss of many millions of trees each year. According to The World Counts, between 2001 and

    51、 2019, the world lost a total of 386 million hectares of forest. Of the trees that were cut down, 42 percent went to paper production. That represents a great part of the worlds forests. And worldwide use of paper is expected to double in the next 40 years. Clearly, the planet cannot keep such a hig

    52、h rate of forest Loss.The second great problem with paper is that when the paper is used, it is useless. A great deal of wastepaper ends up in rubbish and even landfills (废物填埋场),where it can produce harmful gases. Paper in landfills causes the release (释放) of methane, a gas that is an important fact

    53、or (因素) in climate (气候) change all around the world.One simple way to help out can greatly reduce both of these problems: paper recycling. Instead of cutting down trees, recycle used paper to meet the need of paper-making. Effective recycling requires an effort from everyone all over the world. The

    54、way to begin is with education and understanding. Once enough people realize the need for recycling, more effective recycling systems can be put into use.The need is real. The loss of tees influences everybody on earth. Everyone should do their part to recycle paper and encourage government and indu

    55、stry to do the same. The world will be a better place for it!Topic: The invention of paper is the _49_ of us Chinese, but it also presents a danger.Two great _50_Paper making causes the loss of forests.42 percent of trees cut down were used to _51_paper.In the next 40 years well use _52_as much pape

    56、r as that of today.Wastepaper causes the release of a kind of harmful gas.Used paper is no longer _53_and becomes rubbish, and even goes to landfills.The gas is an important factor that _54_climate change all around the world.One simple way to _55_ the problemWe should _56_cutting down trees and rec

    57、ycle used paper to meet the need of paper making.To start recycling we should educate people and make them _57_.More effective recycling systems can be carried out.SuggestionsEveryone should take part in recycling paper.Government and industry should be _58_to do the same.六、词汇运用用括号内所给词的适当形式填空 (每空不限一

    58、词)。(9分)59. Xiaoming _ ( usual) works as a volunteer and visits an old peoples home at weekends.60. 一What do you think of the film Hi, Mom?一Wonderful. I have never seen a _ (interesting) film before.61. Dont be _( patient). Were sure to win the fight against COVID- 19.62. We should do more _ ( spread

    59、) Chinese spirit, Chinese value and Chinese strength.63. Look! The children _( circle) a robot, talking about science development.64. Beijing opera _ (introduce) to more people around the world during the 2020 Mei Lanfang Art Festival.65. My father will take me to the West Lake in Hangzhou this Satu

    60、rday.Really? I hope youll enjoy _ (you) weekend.66. 一Govemment has taken actions to stop water and air _ (pollute).一Yes. Clear waters and green hills are as good as mountains of gold and silver.67. Shenzhen Special Economic Zone (经济特区) celebrated its _( forty) birthday on Oct. 14, 2020.七、短文填空根据短文内容及

    61、首字母提示,补全空格内单词,使短文完整、通顺(请在答题卡上写出完整单词) 。(10分)Sometimes, children cant keep a single bit of information in their mind while they are doing something else. If so, they may have problems with their working memory. It is an important s_68_ for children. Here are some t_69_ to help improve childrens workin

    62、g memory.Read actively. They may form long-term (长时间的) memories more e_70_ when children take part in active reading. Active reading i_71_ not only asking notes, but also speaking aloud and asking questions about the material that they are reading.Use visualization (形象化) skills. When reading somethi

    63、ng, ask children to imagine the scene of the story and d_72_ it. For example, ask them to set a table for a few people and have a p_73_ in their mind, and then have a description.Ask them to teach others. Teaching a_74_ person means being able to understand the information well before saying it alou

    64、d. When children are learning a new skill, ask them to show others h_75_ to do it. They should be able to explain it to others.Moreover, there are lots of matching games that can be p_76_ to improve their working memory, or you can use something simple l_77_ a magazine or a newspaper. Have them find

    65、 a certain word as many times as they can in one minute.八、书面表达(20分)78. 世界上有很多事物能够表达我们内心的感恩、敬意、关爱例如,一个微笑、一份礼物请你以“A _ with special meaning为题写一篇英语短文,参加校刊英文专栏的征文比赛。要点如下:1. 你向谁表达,为什么?2. 你用什么表达,为什么?3. 你对他/她/它/他们说什么?要求:1. 请将标题补充完整,合理即可;2. 必须含有所有要点,并适当拓展;3. 不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息;4. 词数100左右。A _ with special m

    66、eaning_泰州市二二一年初中学业水平考试英 语 试 题(考试时间:120分钟 满分:120 分)注意事项: 1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。2. 所有试题的答案均填写在答题卡上,答案写在试卷上无效。第一部分 选择题(共61 分)一、单项选择从下列每题所给的选项中,选择一个最佳答案。(10 分)1. The landing of Chinas rover (登陆车) Zhurong on Mars shows China has made great _ in space exploration.A. progressB. projectC. productD. protection【

    67、答案】A【解析】【详解】句意:中国“朱荣”号火星探测器登陆火星,表明中国在太空探索方面取得了巨大进展。考查名词辨析。progress进步、进展;project项目;product产品;protection保护。根据“The landing of Chinas rover Zhurong on Mars shows China has made great . in space exploration.”可知,空格处表达取得了“进展”。故选A。2. 一I often see the sign in schools. What does it mean?一Students _ bring mobi

    68、le phones to school.A. needntB. cantC. couldntD. wouldnt【答案】B【解析】【分析】【详解】句意:我经常在学校里看到这个标牌。它是什么意思?学生不能带手机上学。考查情态动词辨析。neednt不必;cant不能;couldnt不能;wouldnt不会。根据标牌内容可知,是学生不能带手机上学;could是can的过去式,此句是陈述学校的规定,应用一般现在时。故选B。3. Its reported that, _, people with college education can make more money than those witho

    69、ut.A. in generalB. in publicC. in timeD. in all【答案】A【解析】【分析】【详解】句意:据报道,一般来说,受过大学教育的人比没有受过大学教育的人能赚更多的钱。 考查介词短语。in general一般来说;in public公开地;in time及时;in all总共。根据句意,受过大学教育的人比没有受过大学教育的人能赚更多的钱,这是一般情况,故选A。4. Sir, I have trouble doing the voluntary work for the 20th Games of Jiangsu Province in Taizhou.一Do

    70、nt worry. A lot of support _ soon.A. is offeredB. will be offeredC. was offeredD. were offered【答案】B【解析】【分析】【详解】句意:先生,我在泰州参加江苏省第20届运动会的志愿工作有困难。别担心。很快就会提供大量的支持。考查一般将来时的被动语态。根据句意,主语和动词之间是动宾关系,故应用被动语态;再结合时间状语“soon”可知,应用一般将来时的被动语态,构成形式为:will be done;offer的过去分词是offered。故选B。5. 一Why do you choose to use Bei

    71、dou Navigation (导航) Satellite System, Mr. Li?一Because I think it has many advantages _ GPS (全球卫星定位系统).A. onB. inC. overD. of【答案】C【解析】【分析】【详解】句意:李先生,你为什么选择使用北斗卫星导航系统?因为我认为它比全球卫星定位系统有很多优势。考查介词。on在上面;in在里;over超过;of的。have advantages over胜过,比更有优势。故选C。6. The old man, Bai Fangli, donated about¥350,000 to o

    72、ver 300 students _ he lived a simple life himself.A. untilB. unlessC. becauseD. though【答案】D【解析】【分析】【详解】句意:老人白芳礼捐了大约¥35万给300多名学生,尽管他自己过着简朴的生活。考查连词辨析。until直到,引导时间状语从句;unless除非,引导条件状语从句;because因为,引导原因状语从句;though尽管,引导让步状语从句。分析前后句句意可知,空处词引导的是让步状语从句,应用though。故选D。7. The documentary For the Sake of Peace(为了

    73、和平)brings the War to Resist US Aggression and Aid Korea (抗美援朝战争) _ on screen.A. livingB. livelyC. aliveD. live【答案】C【解析】【分析】【详解】句意:纪录片为了和平将抗美援朝战争鲜活地呈现在银幕上。考查形容词辨析。living活着,指没有死,可修饰人,也可修饰物;lively活泼的,精力充沛的;alive活着的,着重于状态;live活的,真的,只修饰物。bring sth alive on screen意为“使某物鲜活地呈现在屏幕上”,固定搭配。故选C。8. We should pay

    74、 much attention to saving natural resources. Otherwise, they will _ one day.A. put outB. run outC. get outD. sell out【答案】B【解析】【分析】【详解】句意:我们应该注意节约自然资源。 否则,它们总有一天会用完。 考查动词短语。put out扑灭;run out用完;get out出去;sell out卖完。根据“We should pay much attention to saving natural resources.”可知,如果我们不节约自然资源,总有一天会用完,故选B

    75、。9. 一I think Taizhou is a wonderful place to live.一_. And it was chosen as one of Chinas top 100 happiest cities in 2020.A. Thats all rightB. Believe it or notC. Thats a good ideaD. I cant agree more【答案】D【解析】【分析】【详解】句意:我认为台州是一个居住的地方。我完全同意。它被评为2020年中国最具幸福感城市100强之一。考查情景交际。Thats all right没关系;Believe it

    76、 or not信不信由你;Thats a good idea这是个好主意;I cant agree more我完全同意。根据后句“And it was chosen as one of Chinas top 100 happiest cities in 2020.”可知,应是表示同意以上观点。故选D。10. The chart shows that to be more popular, the largest number of students in schools would like to _.A. take more exercise to be strongerB. make mo

    77、re friends in a new schoolC. ask more money from their parentsD. study harder to improve their abilities【答案】D【解析】【分析】【详解】句意:该图表显示,为了更受欢迎,学校的大部分学生都想要更加努力地学习以提高他们的能力。考查动词短语。take more exercise to be stronger为了更强壮多做锻炼;make more friends in a new school在新学校交更多朋友;ask more money from their parents从父母那里要更多的钱

    78、;study harder to improve their abilities为了提高他们的能力更努力学习。根据图表可知,表示能力的那个柱状图最高,因此这是学校大部分学生做的事,故选D。二、完形填空 阅读短文,从每题所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(15分)Not long ago, my daughters leather shoes were cut by a knife. She burst into tears. I took the shoes to a shoemaker to get them repaired.The young shoemaker took a lo

    79、ok at the opening and said, “There is _11_ I can do but change the leather.”His master looked at them and said to me, “If you _12_ me, I will add more cuts in the form of special style and reuse.”I didnt quite know why, but I decided to _13_ the shoes.Two days later, I went there to get the shoes. A

    80、t the first sight I found there were indeed five or six _14_ on each shoe, but all the openings were covered by soft red leather sewed (缝) with thick thread (线). The shoes looked more special and interesting than ever. I couldnt help _15_ the master for his work.Another time, my sisters white _16_ h

    81、ad a large opening on the back. My wife took it over and checked _17_ , and then said, “Let me take it home and repair it.”Three days went past, and I was _18_ to see it again: all the openings were sewed up by thin and _19_ thread and they looked like the ice crystal (晶体) on winters branches (树枝) i

    82、n the north. She _20_ made a lovely snowman and a wooden house on the blouse. I said with praise,“Its just as beautiful as a piece of _21_ .”“I learned from the master. Patches (补丁) can be designed to look _22_.” replied my wife.Her words taught me even more: perfection is _23_ to achieve in everyth

    83、ing; patches are unavoidable (不可避免的), so is humans life, which will appear in the form of wound, disability or disease. _24_ you cant change that, all you can do and have to do is to cover the wound by patches and try your best to make a most beautiful flower on the wound, and that is _25_ life teac

    84、hes us. Once you understand it, you can enjoy your life better.11. A. somethingB. nothingC. anythingD. everything12. A. knowB. seeC. trustD. like13. A. leaveB. buyC. dropD. take14. A. marksB. coloursC. flowersD. cuts15. A. praisingB. payingC. invitingD. asking16. A. skirtB. dressC. blouseD. shirt17.

    85、 A. carefullyB. excitedlyC. sadlyD. happily18. A. luckyB. sadC. worriedD. surprised19. A. blackB. whiteC. redD. yellow20. A. reallyB. onceC. evenD. just21. A. artB. iceC. woodD. leather22. A. poorB. perfectC. oldD. ugly23. A. unhelpfulB. necessaryC. importantD. impossible24. A. ButB. SinceC. UnlessD

    86、. So25. A. howB. whyC. whatD. where【答案】11. B 12. C 13. A 14. D 15. A 16. C 17. A 18. D 19. B 20. C 21. A 22. B 23. D 24. B 25. C【解析】【分析】本文主要讲述了作者通过修补女儿的鞋子和修补妹妹的衬衫的故事,告诉我们即便是有缺陷的人生,也是可以尽力开出最美的花朵的。【11题详解】句意:我只能换一下皮革。something某物、某事;nothing没有什么;anything任何东西;everything一切。根据“but change the leather.”可知,此处表

    87、达只能换皮革,由此推断,其它的都做不了,用“nothing”。故选B。【12题详解】句意:如果你相信我,我会添加更多的削减形式的特殊风格和重用。know知道;see看见;trust信任;like喜欢。根据“I will add more cuts in the form of special style and reuse.”可知,鞋匠的师父希望作者“信任、相信”他。故选C。【13题详解】句意:我不知道为什么,但我决定把鞋子留下。leave留下;buy买;drop掉下;take拿走。根据“Two days later, I went there to get the shoes.”可知,作者应

    88、该是把鞋留下了。故选A。【14题详解】句意:我一眼就发现每只鞋上确实有五六处切口,但所有的开口都是用粗线缝制的软红色皮革盖住的。marks疤痕;colours颜色;flowers花;cuts切口。根据“I will add more cuts in the form of special style and reuse.”可知,空格处表达“切口”。故选D。【15题详解】句意:我情不自禁地称赞师父的工作。praising赞扬;paying支付;inviting邀请;asking询问。根据“The shoes looked more special and interesting than eve

    89、r.”可知,作者对鞋匠师父的手艺很满意,所以应该是“赞扬”。故选A。【16题详解】句意:还有一次,我姐姐的白色上衣背面开了一个大洞。skirt裙子;dress连衣裙;blouse(女士)短上衣;shirt衬衫。根据“had a large opening on the back”可推断,此处应该是上衣破洞了,根据“my sisters white”可知,此处指女式上衣。故选C。【17题详解】句意:我妻子接过它仔细检查,然后说:“让我把它带回家修理。”carefully仔细;excitedly兴奋地;sadly悲哀地;happily高兴地。根据“My wife took it over and

    90、checked ”可知,空格处表达作者的妻子应该是接过它“仔细”检查破洞。故选A。【18题详解】句意:三天过去了,我惊讶地再次看到:lucky幸运的;sad悲伤的;worried担忧的;surprised惊讶的。根据“all the openings were sewed up by thin and thread and they looked like the ice crystal ”可知,下文提到衣服被缝的很好,故作者见到应该是“很惊讶”。故选D。【19题详解】句意:所有的开口都是用细细的白线缝起来的,看上去就像北方冬天树枝上的冰晶。black黑色的;white白色的;red红色的;y

    91、ellow黄色的。根据上文“my sisters white”可推断,此处应该是用“白”线缝的。故选B。【20题详解】句意:她甚至在上衣上缝了一个可爱的雪人和一座木屋。really真地;once曾经;even甚至;just仅仅。根据“all the openings were sewed up by thin and thread and they looked like the ice crystal on winters branches in the north.”可知,空格处表示递进,用“even”。故选C。【21题详解】句意:它就像一件艺术品一样美丽。art艺术品;ice冰;wood

    92、木材;leather皮革。根据“Its just as beautiful as a piece of ”可推断,空格处表达“艺术品”。故选A。【22题详解】句意:补丁可以设计成完美的外观。poor贫穷的;perfect完美的;old老的;ugly丑的。根据“Its just as beautiful as a piece of art”可知,空格处应该是表达补丁可以变得看起来“完美”。故选B。【23题详解】句意:完美是不可能实现的unhelpful没帮助的;necessary必须的;important重要的;impossible不可能的。根据“patches are unavoidable”

    93、可推断,空格处应该是说完美是“不可能的”。故选D。【24题详解】句意:既然你不能改变这一点,你所能做的和必须做的就是用补丁覆盖伤口,尽力在伤口上开出一朵最美丽的花But但是;Since既然;Unless除非;So所以。分析前后句可知,此处是since引导原因状语从句。故选B。【25题详解】句意:这就是生活教会我们的。how如何;why为什么;what什么;where哪里。根据“life teaches us”可知,teach sb. sth.教会某人某事,故空格处表达“某事”,用“what”。故选C。三、阅读理解 阅读下列短文,根据短文内容选择最佳答案。(36分)AGreat mix of r

    94、epresentatives from across ChinaA total of 2,287 representatives (代表) attended the 19th National Congress of the Communist Party of China (中共十九大), which was held in Beijing from Oct. 18.26. When and where was the 19th National Congress of the Communist Party of China held?A. In Beijing from Oct. 19.

    95、B. In Beijing from Oct. 18.C. In Shanghai from Oct. 19.D. In Shanghai from Oct. 18.27. According to the material, representatives of the 19th National Congress must have _.A. great wealthB. much experienceC. unshakable beliefD. good appearance28. Which of the following Chinese people cant be a repre

    96、sentative?A. Li Lei, a farmer.B. Zhu Ping, a volleyball player.C. Wang Gang, a worker.D. Zhang Hua, a primary school student.29. Which of the following is TRUE?A. All the representatives were from Beijing.B. Businessmen couldnt attend the 19th National Congress.C. 2,287 representatives attended the

    97、18th National Congress.D. A representative must have strong ability to carry out the duty.【答案】26. B 27. C 28. D 29. D【解析】【分析】文章介绍了中共十九大的参会人员的要求及人员涵盖的职业范围。【26题详解】细节理解题。根据“A total of 2,287 representatives (代表) attended the 19th National Congress of the Communist Party of China (中共十九大), which was held

    98、in Beijing from Oct. 18.”可知,中共十九大10月18日在北京举行,故选B。【27题详解】细节理解题。根据图片中“A representative must have”的展示可知,第一条就是人大代表必须要有不可动摇的信念,故选C。【28题详解】细节理解题。根据图片中“They include”中的信息可知,参会人员的职业中不包括学生,所以张华是一名小学生,不能参加,故选D。【29题详解】推理判断题。根据图片中“A representative must have”的展示“Strong ability to carry out the duty as a represent

    99、ative”可知,代表必须有很强的履行职责的能力。故选D。BJOBSSupport WorkerDo you have the ability to care for others? Can you understand how elderly people? Are you a good communicator? Do you have good listening skills? Can you work at weekends?If you have answered YES to the above, wed like to hear from you. 一 Four hours a

    100、 day一 Free uniform一Excellent trainingcareersgolden-Trainee hairdresserFull Time - 40 hours per weekBrighton City CentreLearn from some of the best hairdressers in the world!You will work 40 hours a week from Monday to Saturday. Your work will include: welcoming customers, washing hairs, serving coff

    101、ee and tea, and keeping the room clean and tidy at all times.cathy cut- Calling for all modelsThink you could be a part-time model? If so, we would like to meet you!Girls should be over 16 with a height of at least 172 cm and boys should have a height of at least 182 cm. If you are under 16 and do n

    102、ot yet have the required height, we would still be interested in meeting you, but you must bring a parent.infotop-model-agency.ukWork for coffee beansJoin Britains number one cafe at Cafe Beans, where every cafe has the same purposes: to create family-like teams and to give excellent customer servic

    103、e.Many different kinds of people come and work with us, so start your career at Coffee Beans today, 一 choose the hours you work一get management experience一share your love of coffeeJoin us as a Team Member, Assistant Manager or Cafe Manager, depending on your skills and experience.jobs coffeebeans. co

    104、.uk30. To be a model, the height of a 17-year -old boy should be _.A. at least 182 cmB. at most 182 cmC. at least 172 cmD. at most 172 cm31. As a worker in Coffee Beans, _.A. you have to work all day longB. you have to share your love of juiceC. you can work in Britains best cafD. you can work with

    105、your family members32. Dewei enjoys working with elderly people. Which job would be best for him?A. A modelB. A support workerC. A trainee hairdresserD. A Coffee Beans cafe worker33. Dave is looking for a full-time job. He can e-mail at_.A. careers golden-B. jobs coffeebeans.co.ukC. info top model-

    106、agency.ukD. cathy cut-above. 【答案】30. A 31. C 32. B 33. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。主要是几个工作岗位的招聘广告:包括护工,见习理发师,模特和咖啡店工人。【30题详解】细节理解题。根据文中第三个表格“Girls should be over 16 with a height of at least 172 cm and boys should have a height of at least 182 cm.”可知,作为一个模特,一个17岁男孩的身高至少应该是182厘米。故选A。31题详解】推理判断题。根据文中第四格表格“Join

    107、Britains number one cafe at Cafe Beans, where every cafe has the same purposes: to create family-like teams and to give excellent customer service.”可推理出,作为一名咖啡豆工人,你可以在英国最好的咖啡馆工作。故选C。【32题详解】细节理解题。根据文中第一个表格“Support Worker: Can you understand how elderly people? If you have answered YES to the above, w

    108、ed like to hear from you.”可知,德威喜欢和老年人一起工作。护工对他最合适。故选B。【33题详解】细节理解题。根据文中第二个表格“Trainee hairdresser: Full Time - 40 hours per week cathy cut- ”可知,Dave正在找一份全职工作。他可以发电子邮件到cathy cut- 。故选D。CIn October 2002, Winston Churchill was chosen by the British people as “the greatest British man”. The great British

    109、men behind him were Shakespeare, Newton, and Darwin. But many people did not know that Churchill was thought to be a bad boy when he was a child.At the age of seven, Winston Churchill was sent to a boarding(寄宿) school named St. George. The school rules were strict. He often got serious punishment. C

    110、hurchill cried loudly and kicked wildly when he was beaten. At the end of the term, he returned home with a report card and pains all over his body. The report card said that he was “naughty”(顽皮的).At the age of twelve, his father sent him to Harrow Public School, which was famous for training Englis

    111、h gentlemen. Because he failed the entrance exam, he was placed in the last group of the class with worst grades. He fell behind the others in study. He gave many people the impression of low energy, strangeness, and lawlessness. Fortunately, he still had a friend, his grandfather. The American of g

    112、reat wealth who had experienced the world said, “Let him go! As long as boys have the chance to show their talents, they are sure to become better.” Churchill kept the words of his grandfather in mind, and secretly looked for it in his heart.Many years later, Churchill was already a successful polit

    113、ician and writer. He worked as a reporter, as Secretary of the Navy, and as Prime Minister (首相) of the United Kingdom. He said, “My grandfather taught me that boys must choose their own path. I dont have special talents and my success is by working hard.”34. The second paragraph mainly tells us _.A.

    114、 Churchill loved his schoolB. Churchill got good educationC. Churchill got less punishmentD. Churchill was considered as a bad boy35. Churchills grandfather was _.A. a gentleman from the UKB. of great help to ChurchillC. rich with little experienceD. unsure of Churchills becoming better36 The underl

    115、ined word “Fortunately” in the third paragraph probably means _.A. 幸运的是B. 可悲的是C. 奇怪的是D. 可惜的是37. Which of the following is the correct order according to the passage?Churchill became a successful politician and writer.Churchill went to Harrow Public School.Churchill was sent to a boarding schoolChurc

    116、hills grandfather encouraged him a lot.A. B. C. D. 38. Which part of a magazine is the passage probably from?A. Geography World.B. Science Study.C. History Character.D. Natural Environment.【答案】34. D 35. B 36. A 37. B 38. C【解析】【分析】文章介绍了被英国人民选为“最伟大的英国人”丘吉尔的情况。【34题详解】段落大意题。根据“At the age of seven, Winst

    117、on Churchill was sent to a boarding(寄宿) school.The report card said that he was “naughty”(顽皮的).”可知,本段主要是介绍丘吉尔七岁上学时,在上学期间的表现,被认为是坏孩子,故选D。【35题详解】推理判断题。根据“Churchill kept the words of his grandfather in mind, and secretly looked for it in his heart”可知,丘吉尔的爷爷对他有很大的影响,给了他很大的帮助,故选B。【36题详解】词义猜测题。根据“He gave

    118、many people the impression of low energy, strangeness, and lawlessness. Fortunately, he still had a friend, his grandfather.”可知,他给许多人的印象都是不好的,但是幸运的是,他还有一个朋友,就是他的祖父。所以单词“Fortunately”指的是“幸运地是”,故选A。【37题详解】细节理解题。根据“At the age of seven, Winston Churchill was sent to a boarding(寄宿) school”以及“At the age of

    119、 twelve, his father sent him to Harrow Public School”以及“Fortunately, he still had a friend, his grandfather.”以及“Many years later, Churchill was already a successful politician and writer.”可知,正确的顺序应该是B选项,故选B。【38题详解】推理判断题。根据“In October 2002, Winston Churchill was chosen by the British people as “the g

    120、reatest British man”.”以及整个文章的理解可知,主要是介绍历史人物丘吉尔的一些情况,应该是来自杂志的历史人物篇,故选C。DJust the other day, I was in a bookshop and found a book named How to make friends with foreigners. As a Canadian living in China for a year, I was curious to see what kind of advice a Chinese writer giving on this matter.One pie

    121、ce of advice really caught my attention and, I must say, made me feel quite angry. In the writers opinion, foreigners are an opportunity (机会) to improve your oral English; whenever you see a foreigner, American or English, you should practise speaking English with him or her. If the foreigner doesnt

    122、 want to answer your questions, then he or she is a rude person who you wouldnt want to spend time with anyway. I think this advice is not only incorrect, but also may harm the relationship between Chinese and foreigners in China.Like most other Lao Wai living in China, I know how lonely one can som

    123、etimes feel living in a culture different from our own familiar (熟悉的) ways. However, I simply accept as part of being here. So far my time in China has been rewarding. I have improved my Chinese language skills, learned about one of the fastest developing countries in the world today and made some v

    124、ery close Chinese friends.However, I have also met many Chinese people who consider me only as an opportunity to improve their oral English. I have had people following me from town to my flat to trouble me to teach them English. I have had complete strangers throwing articles or speeches in my face

    125、, insisting that I help them with the English translation. I have had people asking me non-stop questions for half an hour at the weekly English Corner .Friendship for a lot of foreigners is about spending time with someone whose company (陪伴) they really enjoy. So if there is any advice to give on m

    126、aking and keeping friendships with foreigners, I would say that it is this: Treat foreigners as people, not opportunities. Expect to make friendships step by step, over a period of time, not in a rush. _ If your only reason for becoming fiends with a foreigner is to improve your English, then you wi

    127、ll probably find that you dont have a foreign friend for long.39. Where is the writer of this passage from?A. AmericaB. ChinaC. CanadaD. England40. Why is the writer of the passage interested in the book How to make friends with foreigners ?A. Because he wants to have some more close Chinese Friends

    128、.B. Because he has greatly improved his Chinese language skills,C. Because no Chinese people would like to make friends with him.D. Because he wants to know about the Chinese writers advice on this topic.41. According to the writer of the book How to make friends with foreigners , _.A. his advice ma

    129、y make foreigners angryB. it is rude of you to ask a foreigner questionsC. you should choose a good foreigner to practise English withD. dont waste time on a foreigner who doesnt answer your questions42. In the fourth paragraph, the writer uses I have had three times, because _.A. he had no better s

    130、entences to express his ideas.B. he wanted to show how he hated to make friends with Chinese.C. he wanted to show how he hated to be treated as an “opportunity”.D. he met Chinese who wanted to make friends with him only three times.43. Which sentence may be the best to fill in the _ in the last para

    131、graph?A. True friendships stand (经得起) the test of time.B. Learn about different cultures to make real friends.C. Friends are about opportunities or personal advantages.D. Theres real friendship between people from different countries.【答案】39. C 40. D 41. C 42. C 43. A【解析】【分析】本文讲述了一位在中国生活的加拿大人谈论如何与外国人

    132、建立和保持友谊,他认为要把外国人当作人,而不是机会,才能一步一步地建立友谊。【39题详解】细节理解题。根据第一段“As a Canadian living in China for a year”可知,作者来自加拿大,故选C。【40题详解】细节理解题。根据第一段“I was curious to see what kind of advice a Chinese writer giving on this matter”可知,作者对这本书很感兴趣,是因为他想知道一位中国作家在这个问题上给出了什么样的建议,故选D。【41题详解】细节理解题。根据第二段“In the writers opinion

    133、, foreigners are an opportunity to improve your oral English; whenever you see a foreigner, American or English, you should practise speaking English with him or her.”可知,书的作者认为外国人是提高你英语口语的“机会”,每当你见到外国人,你应该和他或她练习说英语,故选C。【42题详解】细节理解题。根据第二段“One piece of advice really caught my attention and, I must say

    134、, made me feel quite angry.”以及第四段“However, I have also met many Chinese people who consider me only as an opportunity to improve their oral English.”可知,这里作者用了三次“I have had”,因为他想表明他是多么讨厌被当作“机会”来对待,故选C。【43题详解】词句猜测题。根据前一句“Expect to make friendships step by step, over a period of time, not in a rush.”可知

    135、,这里作者想告诉我们要一步一步地建立友谊,在一段时间内,不要匆忙,真正的友谊经得起时间的考验的,故选A。第二部分非选择题(59分)四、阅读表达阅读下面的短文,并根据短文后的要求答题。(10分)The FA CupThe FA Cup is a very special football competition. It is the oldest football competition in the world as it has been played since 1871. It is also famous for the number of football teams in Engl

    136、and that enter.More than 700 football teams take part in the competition every year. That is all of the teams from the four professional (职业的) leagues and hundreds of small non-professional clubs. These clubs come from small towns and villages from around England.Because there are so many teams, it

    137、lasts for a very long time. The early games are only between the small teams. After six matches, the professional teams from the third and fourth league enter and then, two games later, the biggest clubs from the Premier League.Often very small clubs will play against big teams. There have been many

    138、 surprise results in the past many years. Teams from the fifth league have even won against teams from the Premier League, but a Premier League team does usually win the competition every year. However, there is always a chance of seeing a surprise result. As a result, people show great interest in

    139、the FA Cup.Its amazing that the FA Cup has the power to change a football club, rewrite the past and shape the future.回答下面5个问题,每题答案不超过7个词。44. How long has the FA cup been played?_45. How many football teams take part in the FA Cup every year?_46. Where are the small clubs from?_47. What type of team

    140、 usually wins?_48. What does “a surprise result” mean in the passage? (根据作者意图,自拟答案)_【答案】44. Since 1871. 45. More than 700 football teams./More than 700. 46. Small towns and villages from around England. 47. A Premier League team. 48. Small clubs sometimes win the biggest ones.(言之有理即可)【解析】【分析】本文是一篇说明

    141、文。主要介绍了“The FA Cup”的历史、比赛流程以及相关参赛队伍等信息。【44题详解】根据文中“It is the oldest football competition in the world as it has been played since 1871.”可知,足总杯从1871年开始举办。故填Since 1871.【45题详解】根据文中“More than 700 football teams take part in the competition every year.”可知,每年有700多个足球队参加比赛。故填More than 700 football teams./M

    142、ore than 700.【46题详解】根据文中“These clubs come from small towns and villages from around England.”可知,小俱乐部来自英格兰各地的小镇和村庄。故填Small towns and villages from around England.【47题详解】根据文中“but a Premier League team does usually win the competition every year.”可知,英超球队通常每年都会赢得比赛。故填A Premier League team.【48题详解】根据文中“Th

    143、ere have been many surprise results in the past many years. Teams from the fifth league have even won against teams from the Premier League,”可知,文章中的“意外结果”意思是小俱乐部有时会赢大俱乐部。故填Small clubs sometimes win the biggest ones.(言之有理即可)五、任务型阅读 下面的短又,开根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最怡当的单词,每个空格只填一个单词。(10分)Paper is one of ou

    144、r oldest, simplest and most important inventions. It is the pride of us Chinese, but it also presents a danger to the world. First, the making of paper requires the loss of many millions of trees each year. According to The World Counts, between 2001 and 2019, the world lost a total of 386 million h

    145、ectares of forest. Of the trees that were cut down, 42 percent went to paper production. That represents a great part of the worlds forests. And worldwide use of paper is expected to double in the next 40 years. Clearly, the planet cannot keep such a high rate of forest Loss.The second great problem

    146、 with paper is that when the paper is used, it is useless. A great deal of wastepaper ends up in rubbish and even landfills (废物填埋场),where it can produce harmful gases. Paper in landfills causes the release (释放) of methane, a gas that is an important factor (因素) in climate (气候) change all around the

    147、world.One simple way to help out can greatly reduce both of these problems: paper recycling. Instead of cutting down trees, recycle used paper to meet the need of paper-making. Effective recycling requires an effort from everyone all over the world. The way to begin is with education and understandi

    148、ng. Once enough people realize the need for recycling, more effective recycling systems can be put into use.The need is real. The loss of tees influences everybody on earth. Everyone should do their part to recycle paper and encourage government and industry to do the same. The world will be a bette

    149、r place for it!Topic: The invention of paper is the _49_ of us Chinese, but it also presents a danger.Two great _50_Paper making causes the loss of forests.42 percent of trees cut down were used to _51_paper.In the next 40 years well use _52_as much paper as that of today.Wastepaper causes the relea

    150、se of a kind of harmful gas.Used paper is no longer _53_and becomes rubbish, and even goes to landfills.The gas is an important factor that _54_climate change all around the world.One simple way to _55_ the problemWe should _56_cutting down trees and recycle used paper to meet the need of paper maki

    151、ng.To start recycling we should educate people and make them _57_.More effective recycling systems can be carried out.SuggestionsEveryone should take part in recycling paper.Government and industry should be _58_to do the same.【答案】49. pride 50. problems 51. produce#make 52. twice 53. useful 54. caus

    152、es 55. solve 56. stop#avoid 57. understand 58. encouraged【解析】【分析】本文主要讲述了生产纸需要大量的树木,随着用纸量增加,森林会随之减少,同时会对环境造成影响,文中提出通过回收利用废纸来解决遇到的问题。【49题详解】根据第一段中“It is the pride of us Chinese”可知,纸的发明是我们中国人的骄傲。故填pride。【50题详解】根据第三段中“The second great problem.”可知,文中提到了两个重大问题,此处使用problem的复数形式。故填problems。【51题详解】根据第二段中“Of

    153、the trees that were cut down, 42 percent went to paper production”可知,在被砍伐的树木中,有42% 用于造纸,produce和make均表示“生产,制造”;sth. be used to do sth.某物被用来做某物,所以使用动词原形。故填produce/make。【52题详解】根据第二段中“ And worldwide use of paper is expected to double in the next 40 years.”可知,全世界的纸张使用量预计在未来40年内翻一番,也就是现在的两倍,twice两倍。故填twi

    154、ce。【53题详解】根据第三段中“.when the paper is used, it is useless.”可知,纸被用过以后就没有用了,useful有用的,be no longer useful不再有用。故填useful。【54题详解】根据第三段中“ Paper in landfills causes the release (释放) of methane, a gas that is an important factor (因素) in climate (气候) change all around the world.”可知,垃圾填埋场的废纸会释放甲烷,甲烷是导致全球气候变化的一个

    155、重要因素;cause是动词,句中时态为一般现在时,that代指an important factor,所以动词使用第三人称单数。故填causes。【55题详解】根据表格右侧内容可知,回收利用废纸张是解决问题的一个简单途径;solve是动词,one simple way to do sth.做某事的一个简单方法或一种简单途径。故填solve。【56题详解】根据倒数第二段中“ Instead of cutting down trees.”可知,此处是停止砍树或者避免砍树,stop/avoid doing sth.停止/避免做某事,情态动词should后接动词原形。故填stop/avoid。【57题

    156、详解】根据倒数第二段中“ The way to begin is with education and understanding.”可知,要教育人们,让他们理解,understand是动词,意为“理解”,make sb. do sth.让某人做某事,此处使用动词原形。故填understand。【58题详解】根据最后一段中“Everyone should do their part to recycle paper and encourage government and industry to do the same.”可知,每个人都应该尽自己的一份力量回收纸张,并鼓励政府和企业也这样做。根

    157、据题目中should be可知,此处使用动词encourage过去分词,构成含情态动词的被动语态,表示“政府和企业被鼓励去做同样的事情”。故填encouraged。六、词汇运用用括号内所给词的适当形式填空 (每空不限一词)。(9分)59. Xiaoming _ ( usual) works as a volunteer and visits an old peoples home at weekends.【答案】usually【解析】分析】【详解】句意:小明通常做志愿者,周末去敬老院。usual通常的,修饰动词works,用副词,故填usually。60. 一What do you think

    158、 of the film Hi, Mom?一Wonderful. I have never seen a _ (interesting) film before.【答案】more interesting【解析】【分析】【详解】句意:你认为你好,李焕英这部电影怎么样?非常精彩。我以前从来没有看过更有趣的电影。否定词+比较级,表示最高级,interesting有趣的,是多音节单词,其比较级形式是前面加more,故填more interesting。61. Dont be _( patient). Were sure to win the fight against COVID- 19.【答案】im

    159、patient【解析】【详解】句意:别急。我们一定会赢得对抗COVID-19的战斗。分析句子结构可知,空格处作表语,用形容词,根据“Were sure to win the fight against COVID- 19.”可知,空格处表达不要“没耐心”,impatient没耐心,形容词。故填impatient。62. We should do more _ ( spread) Chinese spirit, Chinese value and Chinese strength.【答案】to spread【解析】【分析】【详解】句意:为了传播中国精神、中国价值、中国力量,我们应该多做一些事。s

    160、pread传播,此处表示目的,因此用动词不定式作目的状语,故填to spread。63. Look! The children _( circle) a robot, talking about science development.【答案】are circling【解析】【分析】【详解】句意:看!孩子们正围绕着一个机器人,讨论科学的发展。circle围绕,是动词,根据look可知,此处用现在进行时,主语the children是复数形式,谓语用复数形式,故填are circling。64. Beijing opera _ (introduce) to more people around

    161、the world during the 2020 Mei Lanfang Art Festival.【答案】was introduced【解析】【分析】【详解】句意:在2020年的梅兰芳艺术节上,京剧被介绍给世界上更多的人。根据句意,主语和动词之间是动宾关系,故应用被动语态;结合时间状语“during the 2020 Mei Lanfang Art Festival”可知,应用一般过去时的被动语态,构成形式为:was/were done;主语“Beijing opera”是第三人称单数形式,故助动词应用was;introduce的过去分词是introduced。故填was introduc

    162、ed。65. My father will take me to the West Lake in Hangzhou this Saturday.Really? I hope youll enjoy _ (you) weekend.【答案】your【解析】【详解】句意:我父亲这个星期六要带我去杭州的西湖。真的吗?我希望你周末过得愉快。空格处修饰其后的名词,应用形容词性物主代词,故填your。66. 一Govemment has taken actions to stop water and air _ (pollute).一Yes. Clear waters and green hills a

    163、re as good as mountains of gold and silver.【答案】pollution【解析】【分析】【详解】句意:政府已采取行动制止水和空气污染。对。碧水青山,好似金山银山。空处的词有名词“water and air“修饰,故应用名词,作宾语;pollute,污染,动词,对应的名词是pollution,不可数。故填pollution。67. Shenzhen Special Economic Zone (经济特区) celebrated its _( forty) birthday on Oct. 14, 2020.【答案】fortieth【解析】【详解】句意:20

    164、20年10月14日,深圳经济特区迎来成立40周年。根据“birthday”和英文提示可知,空格处表达“第四十个”生日,用序数词,“forty”的序数词是“fortieth”。故填fortieth。七、短文填空根据短文内容及首字母提示,补全空格内单词,使短文完整、通顺(请在答题卡上写出完整单词) 。(10分)Sometimes, children cant keep a single bit of information in their mind while they are doing something else. If so, they may have problems with th

    165、eir working memory. It is an important s_68_ for children. Here are some t_69_ to help improve childrens working memory.Read actively. They may form long-term (长时间的) memories more e_70_ when children take part in active reading. Active reading i_71_ not only asking notes, but also speaking aloud and

    166、 asking questions about the material that they are reading.Use visualization (形象化) skills. When reading something, ask children to imagine the scene of the story and d_72_ it. For example, ask them to set a table for a few people and have a p_73_ in their mind, and then have a description.Ask them t

    167、o teach others. Teaching a_74_ person means being able to understand the information well before saying it aloud. When children are learning a new skill, ask them to show others h_75_ to do it. They should be able to explain it to others.Moreover, there are lots of matching games that can be p_76_ t

    168、o improve their working memory, or you can use something simple l_77_ a magazine or a newspaper. Have them find a certain word as many times as they can in one minute.【答案】68. (s)kill 69. (t)ips 70. (e)asily 71. (i)ncludes 72. (d)escribe 73. (p)icture 74. (a)nother 75. (h)ow 76. (p)layed 77. (l)ike【解

    169、析】【分析】本文主要介绍了一些提高孩子们工作记忆的建议。【68题详解】句意:这是一项对儿童来说很重要的技能。根据“Sometimes, children cant keep a single bit of information in their mind while they are doing something else. If so, they may have problems with their working memory.”和首字母提示可知,空格处表达重要的“技巧”,skill技巧,“an”后接可数名词单数。故填(s)kill。【69题详解】句意:以下是一些有助于提高儿童工作

    170、记忆的建议。根据下文“Read activelyUse visualization skills”和首字母提示可知,空格处表达“建议”,tip建议,“some”后接可数名词复数。故填(t)ips。【70题详解】句意:当孩子们参加主动阅读时,他们更容易形成长期记忆。根据“Read actively”和首字母提示可知,空格处表达“容易地”,修饰动词“form”,用副词,easily容易地。故填(e)asily。【71题详解】句意:主动阅读不仅包括做笔记,还包括大声说出来,并就他们正在阅读的材料提出问题。根据“not only asking notes, but also speaking alou

    171、d and asking questions about the material that they are reading.”和首字母提示可知,空格处表达“包括”,include包括,主语“Active reading”是动名词,谓语用动词的三单形式,“include”的三单是“includes”。故填(i)ncludes。【72题详解】句意:在阅读的时候,让孩子们想象故事的场景并加以描述。根据“Use visualization skills.”和首字母提示可知,空格处表达“描述”,describe描述,“imagine”是动词原形,所以空格处也用动词原形。故填(d)escribe。【7

    172、3题详解】句意:例如,让他们为几个人摆一张桌子,在他们的脑海中有一个画面,然后有一个描述。根据“and then have a description.”和首字母提示可知,空格处表达“画面”,用名词,picture画面,“a”后接可数名词单数。故填(p)icture。【74题详解】句意:教别人意味着在大声说出之前能够很好地理解信息。根据“Ask them to teach others.”和首字母提示可知,空格处表达“另一个”,用“another”。故填(a)nother。【75题详解】句意:当孩子们在学习一项新技能时,让他们示范给别人看。根据“They should be able to e

    173、xplain it to others.”和首字母提示可知,空格处表达“如何”做,用“how”。故填(h)ow。【76题详解】句意:此外,有很多匹配的游戏可以玩,以提高他们的工作记忆。根据“there are lots of matching games”和首字母提示可知,空格处表达“玩”游戏,play玩,根据“can be”可知,该句为被动语态,故填“play”的过去分词“played”。故填(p)layed。【77题详解】句意:此外,有很多匹配的游戏可以玩,以提高他们的工作记忆,或者你可以用一些简单的东西,比如杂志或报纸。根据“something simple a magazine or

    174、a newspaper.”和首字母提示可知,空格后是举例“something simple”,用“like”。故填(l)ike。八、书面表达(20分)78. 世界上有很多事物能够表达我们内心的感恩、敬意、关爱例如,一个微笑、一份礼物请你以“A _ with special meaning为题写一篇英语短文,参加校刊英文专栏的征文比赛。要点如下:1. 你向谁表达,为什么?2. 你用什么表达,为什么?3. 你对他/她/它/他们说什么?要求:1. 请将标题补充完整,合理即可;2. 必须含有所有要点,并适当拓展;3. 不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息;4. 词数100左右。A _ with s

    175、pecial meaning_【答案】例文A gift with special meaningThe day before Mothers Day, everyone around me was talking about what gifts they were going to buy for their beloved mother. Buying flowers is what most students will do, others buy chocolates. While for me, I want to do something different, as I live

    176、in school and cant go back home on Mothers Day. I decide to make a call to her, sending her my warmest wishes. I am so nervous now and have no idea what to say. I search the Internet for some suggestions, it is very useful for me, many wonderful words are presented in front of my eyes. I read them o

    177、ne by one. As I decide to copy these words, suddenly I feel there is no meaning for saying someone elses words. So I give up, I will tell my mother that I love her and thank you for the things she has done for me.It is such a special gift. I think my mother will like it, because this special gift co

    178、ntains my love for my mother.【解析】【分析】【详解】1. 题干解读:本文是一篇材料作文。要求根据要点提示内容,以“A _ with special meaning”为题,写一篇英语短文,来表达自己内心的感恩、敬意、关爱并参加校刊英文专栏的征文比赛;注意要点要齐全,可适当发挥。2. 写作指导:本文主要采用第一、第三人称来展开写作,时态主要用一般现在时,辅以一般将来时。写作时首先要把题目补充完整,再认真审题,根据提示的内容,列出写作要点及每个要点中可能要用到的表达;然后紧扣要点,动笔写作;可以围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等;语言的表述要符合语法的结构,造句应该符合英语的表达习惯;层次要分明、条理要清晰。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021年江苏省泰州市中考英语试卷及答案.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376570.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 27-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 26-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-3_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-2_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoes Lesson 25-1_人教精通(2014秋).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 29_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 27_人教(精通)(2014秋) (共21张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 26_人教(精通)(2014秋) (共18张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 4 I have a pen pal 第一课时人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 I like those shoesLesson 25_人教(精通)(2014秋) (共20张PPT).ppt
  • 六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc六年级上册英语说课稿Unit 2 Ways to go to school 人教.doc
  • 六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc六年级上册英语试题--学年度 期末测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Free time_Join in 剑桥英语(共25张PPT).ppt
  • 六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc六年级上册英语试题-连词成句练习人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner.ppt
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP()(含听力材料和答案).doc
  • 六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc六年级上册英语试题-第6单元达标检测卷|人教PEP(含听力材料和答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第6课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第5课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit6 How do you feel 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第3课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit5 What does he do 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Dinner is ready第2课时_人教(PEP).ppt
  • 六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc六年级上册英语试题-Unit4 I have a pen pal 单元测试人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt四年级上册英语课件-Unit 5 Can Sam play football. 第二课时_外研版(三起) (共23张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1