河北省唐山市路北区第十一中学2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 唐山市 路北 第十一 中学 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省唐山市路北区第十一中学2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。共150分。考试时间120分钟。2.答第卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在本试卷和答题卡相对应的位置上。3.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上相对于题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一卷(共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题:每小题1.5分,满分7.5分
2、)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回来有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.15 C. 9.18.答案是B。1. What kind of fruit does the woman like best ?A. Bananas. B. Apples. C. Oranges.2. What kinds of TV shows does Lily dislike ?A. Sports shows. B. Ga
3、me shows C. Talk shows.3.Where do the speakers want to go ?A. A bookstore B. A museum C. A park4.what do we know about the man ?A. He used to be a sports star.B. Hell come back soon.C. Hes in Brazil now.5.Why was the man late ?A. He had a visitor. B. He missed the bus. C. He forgot the time.第二节(共15小
4、题:每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给出的A、B、C三个选项种选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题。,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6.Who is supposed to attend the meeting ?A. Sam. B. John. C. Tom.7.When will the meeting start ?A. At 3:30. B. At 3:15. C. At 3:00.8. What will th
5、e man do next ?A. Go to have lunch. B. Make a phone call. C. Go to the meeting.听第7段材料,回答第9至11题9. What is the woman good at ?A. Law. B. Teaching. C. Office work.10.How long is she able to work there altogether?A. 2 months. B. More than 3 months. C. About 5 months.11. When can she start ?A. May 14. B.
6、 May 15. C. May 16.听第8段材料,回答第12至14题。12. Where does the man park his car ?A. In the garage. B. In the parking lot. C. In his yard.13. What is the lowest temperature around there ?A. 30 below B. 20 below. C. 10 below14. What does the woman suggest ?A. Having some hot drinksB. Starting the carC. Puttin
7、g on more clothes听第9段材料,回答第15至17题。15. What service does the woman try to sell the man ?A. A bargain on dance lessonsB. A membership to a sports club.C. A great deal on airfare to Hawaii.16.Why does the man refuse the offer ?A. He never buys things over the phone .B. He doesnt have extra money to spe
8、nd.C. He doesnt need the service being provided.17. What do we know about the man ?A. He agreed to join the club six months later.B. He might be called again in the coming weeks.C. His name will be removed from the list soon.听第10段材料,回答第18至20题。18. What often bothers the man when he watches movies in
9、a cinema?A. The noise made by children.B. The smell of tobacco.C. The sounds and smell of popcorn being chewed.19. What is the biggest advantage of seeing a movie at home?A. You are free to do whatever you want.B. You can watch it with your family.C. Theres no need to worry about the time.20.Who mig
10、ht especially like the last point mentioned by the speaker?A. People with children.B. Newly married couples.C. Those who cant spend a lot of money.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AJust as the teacher was coming into the classroom, one of the b
11、oys, Bill, said loudly, “The teacher is a real fool.”To their surprise, the teacher pretended not to have heard this. He paid no attention to anyone and said nothing. He just went up to the teachers desk and began the class. He said, “Today we are going to study punctuation (标点符号). Punctuation in se
12、ntences is very important. Look at the sentence, please, boys and girls.”He picked up a piece of chalk and wrote the following sentence on the blackboard: Bill says the teacher is a real fool. The class laughed at once.“Now,” the teacher went on, “with two commas I can change the meaning of the sent
13、ence and it reads: Bill, says the teacher, is a real fool.”1. What happened at the beginning of the class?A. One of the boys made much noise.B. One of the boys told the class why their teacher was a fool.C. One of the boys said something bad about the teacher.D. One of the boys was fooled by the tea
14、cher.2. To their surprise,_.A. the students paid no attention to the teacher.B. The teacher went up to the teachers desk angrily.C. The teacher began the class with a strange sentence.D. The teacher seemed not to have heard it.3. What did the teacher teach in class?A. He asked a student to read a se
15、ntence.B. He told the students that punctuation was very important to a sentence.C. He told the students not to be a fool.D. He asked the students to change a sentence.4. From the story we can learn_.A. Its very important to use punctuation correctly.B. The teacher must be strict in his work.C. The
16、teacher is a foolish man.D. The teacher was satisfied with what Bill had said.【答案】1. C 2. D 3. B 4. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了在课堂上,老师用自己的智慧巧妙地讲解了标点符号的重要性,同时化解了课堂尴尬。【1题详解】细节理解题。根据第一段内容Just as the teacher was coming into the classroom, one of the boys, Bill, said loudly, “The teacher is a real fool.”可知,就在老师走进
17、教室的时候,一个叫Bill的男孩大声说到:“老师真是个傻瓜。”由此可推断出,上课开始时,一个男孩说了老师的坏话。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据第二段关键句To their surprise, the teacher pretended not to have heard this. He paid no attention to anyone and said nothing.可知,令他们吃惊的是,老师假装没听见。他没有注意任何人,什么也没说。由此可推断出,令他们吃惊的是,老师看起来好像没有听见这句话。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据第二段关键句He said, “Today w
18、e are going to study punctuation (标点符号). Punctuation in sentences is very important.可知,今天他们要学习标点符号,老师说标点符号在句子中是非常重要的。由此可推断出,老师这节课主要是告诉学生标点符号在句子中是非常重要的。故选B项。【4题详解】细节理解题。浏览文章可知,文章出现了两个关键的句子,第一句Bill says the teacher is a real fool.意为“Bill说老师真是个傻瓜”。第二句通过在句中加了两个逗号,变为Bill, says the teacher, is a real fool
19、.,意为“老师说,Bill真是个傻瓜”,由此可知,通过标点符号的变化,句意发生了很大变化。所以通过这个故事我们能学到,正确使用标点符号是很重要的。故选A项。BEverybody has one of those days when everything goes wrong. This is what happened to Harry.He got up one morning very late because he had forgotten to wind up (设定) his alarm clock. He tried to shave(刮脸)quickly and cut him
20、self. When he got dressed he got blood all over his clean shirt, so he had to find another one. The only other shirt that was clean needed ironing(熨烫), so he ironed it. While he was ironing it, there was a knock at the door. It was the man to read the electricity meter(电表). He showed him where the m
21、eter was, said good-bye and found that the iron had burnt a hole in his shirt. So he had to wear the one with the blood on it after all. By this time it was very late, so he decided he couldnt go to work by bus. He telephoned for a taxi to take him to work. The taxi arrived and Harry got in and bega
22、n to read the newspaper.In another part of the town a man had killed a woman with a knife and was seen to run away in a taxi. When Harrys taxi stopped outside his office, a policeman happened to be standing there. He saw the blood on Harrys shirt, and took him to the police station. He was kept till
23、 3 oclock in the afternoon before the police were sure that he was not the man they wanted. When he finally arrived at the office at about four, his boss took a look at him and told him to go away and find another job.5. Harry had _.A. a lucky dayB. an unlucky dayC. a busy dayD. a good day6. Why did
24、 Harry wear the shirt with blood on it?A. The iron had burnt a hole in his clean shirt.B. The only other needed ironing.C. He had only one shirt.D. He cut himself and got blood all over his shirt.7. Harry was taken to the police station because_.A. his taxi stopped outside his office and a policeman
25、 happened to be thereB. there was blood on his shirt and he was in a taxiC. a man killed a woman with a knifeD. the murderer was seen to run away in a taxi8. His boss told him to go away and find another job because .A. he had been kept by the policeB. there was blood on his shirtC. he was late for
26、workD. he had killed a woman【答案】5. B 6. A 7. B 8. C【解析】【分析】本文属于记叙文,文章主要介绍了Harry所遭遇到的不幸的一天。【5题详解】推理判断题。根据文章第一段“Everybody has one of those days when everything goes wrong. This is what happened to Harry.(每个人都有事事不顺心的时候。这就是发生在哈利身上的事。)”及下文的故事可知,Harry这一天很倒霉。故选B【6题详解】细节理解题。依据为第二段“He showed him where the me
27、ter was, said good-bye and found that the iron had burnt a hole in his shirt. So he had to wear the one with the blood on it after all.( 他指给他电表的位置,说了声再见,发现熨斗在他的衬衫上烧了一个洞。所以他最后还是得穿上那件上面有血迹的衬衣。)”可知,熨斗把他干净的衬衫烫了一个洞,所以哈利不得不穿着那件有血迹的衬衫。故选A【7题详解】细节理解题。根据文章第三段“When Harrys taxi stopped outside his office, a po
28、liceman happened to be standing there. He saw the blood on Harrys shirt, and took him to the police station.”可知,一个男人持刀杀人后乘出租车逃跑,恰巧Harry乘坐出租车且衬衣上有血迹,警察自然怀疑其为凶手。故选B。【8题详解】推理判断题。根据文章第四段“When he finally arrived at the office at about four, his boss took a look at him and told him to go away and find ano
29、ther job.”可知,Harry从警察局出来,当他终于到达办公室时,已经4点左右。从而推断老板解雇他因为他上班迟到。故选C。【点睛】故事类短文要注意故事发生的时间、地点、顺序,还有就是要在字里行间推断出作者的意图,要求学生做题时更好的把握细节。本题第1小题,根据故事第一句话可选准答案。根据全文可进一步证实答案的准确性。故选BCI was telling my boy Sonny the story of the hare and the tortoise. In the end ,I said, “ Son, remember: Be slow and steady, and that w
30、ill win the race. Dont you think theres something to learn from the tortoise?”Sonny opened his eyes wide, “Do you mean next time when Im entering for the 60-metre race I should wish that Billy, Tony and Sandy would all fall asleep halfway?”I was shocked, “But the tortoise didnt wish that the hare wo
31、uld fall asleep!”“He must have wished that,” Sonny said, “Otherwise how could he be so foolish as to race with the hare? He knew very well the hare ran a hundred times faster than he himself did.”“He didnt have such a wish,” I insisted. “He won the race by perseverance (坚忍不拔的), by pushing on steadil
32、y.”Sonny thought a while. “Thats a lie,” he said. “He won it because he was lucky. If the hare hadnt happened to fall asleep, the tortoise would never have won the race. He could be as steady as you like, or a hundred times steadier, but hed never have won the race. Thats for sure.”I gave up. Todays
33、 children are not like what we used to be. Theyre just hopeless.9. The writer argued with his son because _.A. he liked tortoises while his son liked haresB. they disagreed about whether the tortoise was foolishC. he tried to teach his son a moral (品德) lesson but the son had totally different opinio
34、nD. he liked the story of the hare and the tortoise while his son didnt.10. Sonny believed that the tortoise _.A. won the race by his own hard workingB. took a risk by agreeing to run a raceC. was not given a fair chance in the raceD. in fact did win the race luckily11. Billy, Tony and Sandy must be
35、_.A. boys who were unknown to Sonnys fatherB. boys who Sonny has run races with beforeC. boys who Sonny has never raced with beforeD. boys who Sonny did not expect to race with again12. According to the passage, who do you think learnt a lesson?A. The tortoiseB. SonnyC. The hareD. Sonnys father【答案】9
36、. C 10. D 11. B 12. D【解析】试题分析:文章大意:父亲本想通过龟兔赛跑的故事教育儿子,但是最终却没能说服自己的儿子,因为儿子说的也很有道理。【9题详解】细节理解题。从文章的内容和第一段的句子:Dont you think theres something to learn from the tortoise?”可知作者和儿子争论是因为他想教儿子故事中的寓意,但是儿子拒绝了。故C正确。【10题详解】细节理解题。从文章第六段的句子:Sonny thought a while. “Thats a lie,” he said. “He won it because he was l
37、ucky.可知乌龟赢得比赛完全是出于幸运。故D正确。【11题详解】推理判断题。根据文章第二段Do you mean next time when Im entering for the 60-metre race I should wish that Billy, Tony and Sandy would all fall asleep halfway?可知索尼以前肯定和这三个人进行过赛跑比赛。故B正确。【12题详解】推理判断题。从文章的内容:可知作者想教儿子故事中的寓意,但是儿子拒绝了,从和儿子的辩论中,作者了解到他这一代人和Sonny这一代对于人生有不同的看法,可知是Sonny的父亲最后得
38、到一个教训。故D项正确。考点:考查故事类短文阅读DIt doesnt matter when or how much a person sleeps, but everyone needs some rest to stay alive. Thats what all doctors thought, until they heard about Al Herpin. Al Herpin, it was said, never slept. Could this be true ? The doctors decided to see this strange man themselves.A
39、l Herpin was 90 years old when the doctors came to his home in New Jersey. They thought for sure that he got some sleep of some kind. So they stayed with him and watched every movement he made. But they were surprised. Though they watched him hour after hour and day after day. They never saw Herpin
40、sleeping. In fact, he did not even own a bed. He never needed one.The only rest that Herpin sometimes got was sitting in a comfortable chair and reading newspapers. The doctors were puzzled by this strange continuous sleeplessness. They found only one answer that might explain his condition. Herpin
41、remembered some talk about his mother having been injured several days before he was born. But that was all. Was this the real reason ? No one could be sure. Herpin died at the age of 94.13. The main idea of this passage is that _.A. large numbers of people do not need sleepB. a person was found who
42、 actually didnt need any sleepC. everyone needs some sleep to stay aliveD. people can live longer by trying not to sleep14. After watching him closely, the doctors came to believe that Al Herpin _.A. was too old to need any sleepB. often slept in a chairC. needed no sleep at allD. needed some kind o
43、f sleep15. One reason that might explain Herpins sleeplessness was _.A. that he hadnt got a bedB. that he had gradually got tired of the sleeping habitC. his mothers injury before he was bornD. his magnificent physical condition【答案】13. B 14. C 15. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一个名为Al Herpin的90岁老人从来不睡觉,医生经过观察也
44、逐渐相信他确实不需要睡眠。并就他不需要睡眠的原因进行了一些猜测。【13题详解】主旨大意题。根据第一段It doesnt matter when or how much a person sleeps, but everyone needs some rest to stay alive. Thats what all doctors thought, until they heard about Al Herpin. Al Herpin, it was said, never slept. Could this be true ? The doctors decided to see this
45、 strange man themselves.可知一个人什么时候睡、睡多少并不重要,但每个人都需要一些休息来维持生命。所有的医生都是这么想的,直到他们听说Al Herpin的事。据说Al Herpin从不睡觉。这是真的吗?医生们决定亲自去看看这个陌生人。结合文章主要讲述了一个名为Al Herpin的90岁老人从来不睡觉,医生经过观察也逐渐相信他确实不需要睡眠。并就他不需要睡眠的原因进行了一些猜测。由此可知,这篇文章的大意是,有人发现有一个人确实不需要任何睡眠。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第二段中They thought for sure that he got some sleep
46、 of some kind. So they stayed with him and watched every movement he made. But they were surprised. Though they watched him hour after hour and day after day. They never saw Herpin sleeping. In fact, he did not even own a bed. He never needed one.可知他们以为他一定睡了一觉。所以他们和他呆在一起,观察他的每一个动作。但他们很惊讶。尽管他们日复一日,一小
47、时又一小时地看着他。他们从没见过海尔宾睡觉。事实上,他甚至连一张床都没有。他从来不需要。由此可推知,在仔细观察Al Herpin之后,医生们开始相信Al Herpin根本不需要睡眠。故选C。【15题详解】细节理解题。根据最后一段中Herpin remembered some talk about his mother having been injured several days before he was born. But that was all. Was this the real reason ? No one could be sure.可知Herpin记得一些关于他的母亲在他出
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377943.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
