上海市奉贤中学2021-2022学年高二英语下学期期中线上调研检测试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 上海市 奉贤 中学 2021 2022 学年 英语 学期 期中 线上 调研 检测 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、奉贤中学2021学年第二学期线上教学调研检测试卷高二英语(考试时间:120分钟 满分:150分)I. Listening Comprehension Section A Short Conversations Directions: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the ques
2、tions will be spoken only once. After you hear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard. 1. A. They cant pay the rent this month. B. The womans boss refused to give her a raise. C. T
3、he man doesnt want another English course. D. Their parents stopped financing their education. 2. A. $ 50. B. $ 45. C. $ 10. D. $ 5. 3. A. Shell be away for a while. B. She did well on the examination. C. She worked hard and made a big fortune. D. She didnt have to work hard for any exam. 4. A. Take
4、 a bus. B. Take the subway C. Skip the conference. D. Hurry to the conference. 5. A. He is worried. B. He is confident. C. He is bored. D. He is angry. 6. A. Peoples opinions about the movie vary. B. The man thinks the movie is not as good as he thought. C. You shouldnt believe everything you see. D
5、. The woman wonders which newspaper the man is reading. 7. A. He used to be a workman himself. B. He likes to do repairs and make things himself. C. He is professional builder. D. He paid workmen to decorate the house. 8. A. He will change it and use it as a hotel. B. He will pull it down and build
6、a new hotel. C. He will rent it out for use as a hotel. D. He will sell it to the owner of a hotel. 9. A. Donald is very responsible. B. Donalds words arent reliable C. What Donald said is true. D. Donald is not humorous at all. 10. A. She is not interested in the course. B. She doesnt like the way
7、the professor lectures. C. Shes having difficulty with the heavy reading assignments. D. Shes having a hard time following the professors lectures. Section B Directions: In Section B, you will hear two short passages and one longer conversation, and you will be asked several questions on each of the
8、 passages and the conversation. The passages and the conversation will be read twice, but the questions will be spoken only once. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one would be the best answer to the question you have heard. Questions 11 through
9、13 are based on the following passage. 11. A. The coronavirus is also spreading among the monkeys. B. They are suffering from starvation because of the restriction on tourism. C. The monkeys are unlikely to calm down without music. D. The locals want the monkeys to learn to appreciate music. 12. A.
10、They were too hungry to care about it. B. They were so angry that they climbed up his body and touched his head. C. They behaved so wildly that the musician was distracted from playing music. D. They reacted wildly, such as running over the musicians hands and eating his music. 13. A. To calm down t
11、he monkeys during the coronavirus crisis. B. To cause concerns about those monkeys hunger and study their reaction to music. C. To help raise fund for more food for those monkeys. D. To entertain those monkeys so that they would forget eating. Questions 14 through 16 are based on the following passa
12、ge. 14. A. Those experiencing kind family environment. B. Those suffering physical and verbal abuse from parents. C. Those exposed in verbal abuse in their childhood. D. Those having experienced depression. 15. A. Becoming more tolerant. B. Having undeveloped brain connections. C. Having higher leve
13、l of being fearless. D. No connection between the right and the left side of the brain. 16. A. Help kids learn to be more self-controlled. B. Let kids stay away from drug abuse. C. Treasure kids middle school life by using nice expressions. D. Prepare kids with those bad verbal expressions. Question
14、s 17 through 20 are based on the following conversation. 17. A. Mexico City. B. Maryland. C. Los Angeles. D. China. 18. A. IT. B. Journalism. C. Writing. D. Public health. 19. A. To stay in Mexico City for long. B. To learn to write more about public health. C. To go around the world and see more pe
15、ople. D. To move to China or Japan. 20. A. She got the job on the web. B. She got the job on the newspaper. C. She got the job on the bulletin board. D. She got the job from friend in Mexico City. II. Grammar and vocabulary Section A Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to
16、 make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank. A massive fire tore through the main market in the city of Hargeisa in northern Somalia ove
17、rnight, injuring about two dozen people and _1_(destroy) hundreds of businesses, officials have said. Images _2_(post) on social media showed flames and huge clouds of smoke in the night sky over the city, the capital of the breakaway region of Somaliland. The cause of the blaze _3_ devastated the s
18、prawling Waheen market, the lifeblood of the city and home _4_ an estimated 2,000 shops and stalls, is not yet known. Officials said it started on Friday evening but was largely brought under control by dawn on Saturday, although some small areas were still burning. “The town has never witnessed suc
19、h a massive calamity,” Hargeisas mayor, Abdikarim Ahmed Mooge, told reporters at the scene. “This place was the economic centre of Hargeisa and _5_ the firefighters best efforts made to contain the fire, the market is destroyed.” He said the blaze could have been brought under control before causing
20、 such extensive damage but that the firefighters attempt _6_(deny) due to access problems. The vast market is a crowded warren of shops and makeshift stalls, with no proper streets, only narrow pathways. The Somaliland president, Muse Bihi Abdi, said during a visit to Waheen _7_about 28 people, nine
21、 of them women, were injured, but that so far no loss of life _8_(report). He said the government would be releasing one million dollars to help with the emergency response to the disaster. Hargeisa chamber of commerce chairman Jamal Aideed said the loss of the market was immense _9_ it accounted fo
22、r 40% to 50% of the citys economy. “I have lost everything tonight, this fire was the biggest I have ever seen in my life,” said market trader Bashi Ali. “I had several businesses in the market and all of them burned to ashes. _10_we can learn from this disaster is to plan the market well,” he added
23、.【答案】1. destroying 2. posted 3. that#which 4. to 5. despite 6. was denied 7. that 8. had been reported 9. as#since#because 10. What【解析】【导语】本文是新闻报道。文章主要讲述索马里北部城市哈尔格萨的主市场一夜之间发生大火的事情。【1题详解】考查非谓语动词。句意:索马里北部城市哈尔格萨的主市场一夜之间发生大火,造成约20人受伤,数百家企业被烧毁。分析句子结构可知,injuring about two dozen people and _1_(destroy) hun
24、dreds of businesses是and并列的两个现在分词短语做结果状语。故填destroying。【2题详解】考查非谓语动词。句意:社交媒体上的图片显示,索马里兰分离地区的首府城市夜空中燃起了大火,浓烟滚滚。分析句子结构可知,动词post和被修饰的名词Images是逻辑上的动宾关系,所以用过去分词做后置定语。故填posted。【3题详解】考查定语从句。句意:大火摧毁了广阔的瓦楞纸板市场,这是城市的命脉,并且估计有2000家商店和摊位,但是大火的起因目前还不清楚。分析句子结构可知,_3_devastated the sprawling Waheen market是限制性定语从句,先行词t
25、he blaze在从句中做主语,指物,故填that/which。【4题详解】考查固定短语。句意:见第3题详解。be home to表示“是. 的家”的意思,符合句意。故填to。【5题详解】考查介词。句意:这个地方是哈尔格萨的经济中心,尽管消防员们尽了最大的努力来控制火势,市场还是被毁了。分析句子结构可知,空格后面是名词短语the firefighters best efforts made to contain the fire,和下文the market is destroyed是转折的关系,所以用介词表示“虽然,尽管”的意思。故填despite。【6题详解】考查谓语动词。句意:他说,大火在
26、造成如此广泛的破坏之前本可以得到控制,但是由于通道问题,消防队员的努力被否认了。分析句子结构可知,空格处是and后面的小分句的谓语动词,这句话描述的是过去的事情,所以谓语用一般过去时,主语是the firefighters attempt,be动词用was。故填was denied。【7题详解】考查宾语从句。句意:索马里兰总统缪斯比希阿布迪在访问瓦欣期间说,大约有28人受伤,其中9人是妇女,但是到目前为止还没有人员死亡。分析句子结构可知,_7_about 28 people, nine of them women, were injured是said的宾语从句,从句中基本成分完整,上下文意思连
27、贯,所以用连词that引导。故填that。【8题详解】考查谓语动词。句意:见第7题详解。分析句子结构可知,空格处是so far no loss of life _8_的谓语动词,句子中描述的是过去的事情,而且有时间状语so far,所以用过去完成时。故填had been reported。【9题详解】考查原因状语从句。句意:哈尔格萨商会主席贾马尔艾迪德说,市场的损失是巨大的,因为它占该市经济的40% 至50% 。分析句子结构可知,空格前后2个小分句之间是因果关系。故填as/since/because。【10题详解】考查主语从句。句意:我们可以从这次灾难中学到的就是要把市场规划好。分析句子结构可
28、知,_10_we can learn from this disaster是主语从句,从句中缺少动词learn的宾语,表示“什么”的意思。故填What。Section B 从方框里选择合适的词语填空。impose moral tolerated anger ingredient contain loosing attitudes publish disadvantaged excusesA wise man once said that the only thing necessary for the victory of evil is for good men to do nothing.
29、 So, as a police officer, I have some urgent things to say to good people. Day after day my men and I struggle to _11_ an epidemic of crimes. Something has gone terribly wrong with our once-proud American way of life. It has happened in the area of values. A significant _12_ is disappearing, and I t
30、hink I know what it is: accountability.Accountability isnt hard to define. It means that every person is responsible for his or her actions and liable for their consequences. Of the many values that hold civilization together - honesty, kindness, and so on - accountability may be the most important
31、of all. Without it, there can be no respect, no trust, no law - and, ultimately, no society.My job as a police officer is to _13_ accountability on people who refuse, or have never learned, to oblige themselves to do so. But as every policeman knows, external controls on peoples behavior are far les
32、s effective than internal restraints such as guilt, shame and embarrassment.Fortunately there are still communities - smaller towns, usually - where schools maintain discipline and where parents hold up standards that declare: “In this family certain things are not _14_ - they simply are not done!”
33、Yet more and more, especially in our larger cities and suburbs, these inner restraints are _15_. Your typical robber has none. He considers your property his property; he takes what he wants, including your life if you _16_ him.The main cause of this breakdown is a radical shift in _17_. Thirty year
34、s ago, if a crime was committed, society was considered the victim. Now, in a shocking reversal, its the criminal who is considered victimized: by his underprivileged upbringing, by the school that didnt teach him to read, by the church that failed to reach him with _18_ guidance, by the parents who
35、 didnt provide a stable home.I dont believe it. Many others in equally _19_ circumstances choose not to engage in criminal activities. If we free the criminal, even partly, from accountability, we become a society of endless _20_ where no one accepts responsibility for anything. We in America desper
36、ately need more people who believe that the person who commits a crime is the one responsible for it.【答案】11. contain 12. ingredient 13. impose 14. tolerated 15. loosing 16. anger 17. attitudes 18. moral 19. disadvantaged 20. excuses【解析】【分析】这是一篇议论文。本文从一名警察的角度分析了美国社会中犯罪活动猖獗的原因。在美国,迫切需要更多人相信,一个人犯了罪应该为其
37、承担责任,责任感的缺失和人们自我约束力的松散助长了犯罪的发生,作者认为对纪律和标准的坚持才是遏制犯罪的主要手段并呼吁人们更加自律,重视责任感的价值。【11题详解】考查动词。句意:日复一日,我和我的同伴努力遏制犯罪的蔓延。这里说的是警察的职责,struggle to do,努力做某事,此处需要填动词原形,contain意为遏制,符合句意,故选contain。【12题详解】考查名词。句意:一个重要的因素正在消失,我想我知道它是什么:责任。根据前文“Something has gone terribly wrong with our once-proud American way of life.
38、(我们曾经引以为傲的美国生活方式出现了严重的问题。)”可知美国一个重要的因素正在消失,ingredient意为“因素”,符合句意,故选ingredient。【13题详解】考查动词。句意:作为一名警察,我的工作就是对那些拒绝或从未学会强迫自己这样做的人负责。根据句子主语My job as a police officer 可知,警察的职责就是将责任强加到不愿意承担责任的人身上,impose意为强加、迫使,故选impose。【14题详解】考查动词。句意:在这个家庭里,有些事情是不能容忍的它们就是不能做!根据前面的句子“where schools maintain discipline and wh
39、ere parents hold up standards(哪里的学校维持纪律,哪里的父母机就会维持标准)”可知,在学校有规则,父母在家给孩子制定了规矩,那么一些事情是不容许做的,tolerate意为容忍、容许,用的是被动语态,此处需要填过去分词,故选tolerated。【15题详解】考查动词。句意:但在越来越多的地方,特别是在大城市和郊区,这些内心的束缚正在失去。根据Yet可知,这句话的内容与前面是相反的,即越来越多的地方,这些内在的约束正在消减,loosing意为松动、放宽,用的是现在进行时,此处需要填现在分词,故选loosing。【16题详解】考查动词。句意:如果你激怒了他,他会拿走他想
40、要的,包括你的生命。根据前面的句子“He considers your property his property; he takes what he wants(他认为你的财产就是他的财产;他拿走他想要的,包括你的命)”可知,如果你激怒了他,他甚至连你的生命也不顾惜。anger用作动词,意为惹恼、使生气,故选anger。【17题详解】考查名词。句意:这种社会崩塌的主要原因是人们态度的根本转变。根据“The main cause of this breakdown is a radical shift(这种社会崩塌的主要原因是一种根本性的转变) ”可知,这种责任制的滑坡主要原因是宗教态度上的变
41、化,即理想信念的动摇,所以使用attitude,意为态度,此处用复数表泛指,故选attitudes。【18题详解】考查形容词。句意:教会没有给予他道德上的指导。根据“by the school that didnt teach him to read(不教他读书的学校)”和“by the parents who didnt provide a stable home.(因为父母没有提供稳定的家庭。)”可知,学校和父母都没有尽到应有的职责,那么该空指的是教堂也没有教育他礼节规范。moral意为道德上的,故选moral。【19题详解】考查形容词。句意:我不相信。许多同样处于不利地位的其他人选择不从
42、事犯罪活动。“I dont believe it.”表明了作者的态度和看法,那么本句说明的是在同样不良的环境下许多人还是不会犯罪的,disadvantaged意为不良的、有缺陷的,故选disadvantaged。【20题详解】考查名词。句意:如果我们免除罪犯的责任,即使是部分免除责任,我们的社会就会充斥着各种借口,没有人愿意为任何事情承担责任。此处强调的是纵容犯罪的后果,如果我们纵容犯罪我们的社会就会充斥着各种借口,excuses意为理由(借口),此处用复数表泛指,故选excuses。【点睛】III. Reading Comprehension Section A Directions: Fo
43、r each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context. The continuous presentation of frightening stories about global warming in the popular media makes us unnecessarily frightened. Even wors
44、e, it _21_ our kids.Al Gore famously _22_ how a sea-level rise of 20 feet would almost completely flood Florida, New York, Holland, and Shanghai, even though the United Nations says that such a thing will not even happen, _23_ that sea levels will rise 20 times less than that.When _24_ with these ex
45、aggerations, some of us say that they are for a good cause, and surely there is no harm done if the result is that we focus even more on handling climate change.This _25_ is astonishingly wrong. Such exaggerations do plenty of harm. Worrying excessively about global warming means that we worry less
46、about other things, where we could do so much more good. We focus, _26_, on global warmings impact on malaria (疟疾)-which will put slightly more people at _27_in 100 years - instead of dealing with the half a billion people _28_ from malaria today with prevention and treatment policies that are much
47、cheaper and dramatically more effective than carbon reduction would be.Exaggeration also wears out the publics _29_ to cope with global warming. If the planet is certain to be destroyed owing to global warming, people wonder, why do anything? A record 54% of American voters now believe the news medi
48、a make global warming appear worse than it really is. A _30_ of people now believe incorrectly that global warming is not even caused by humans.But the _31_ cost of exaggeration, I believe, is the unnecessary alarm that it causes particularly among children. An article in The Washington Post cited n
49、ine-year-old Alyssa, who cries about the possibility of mass animal _32_ from global warming.The newspaper also reported that parents are _33_ effective outlets for their eight-year-olds concern with dying polar bears. They might be better off educating them and letting them know that, _34_ to commo
50、n belief, the global polar bear population has doubled over the past half- century, to about 22,000. _35_ the possible disappearing of summer Arctic ice, polar bears will not become extinct.21. A. exhaustsB. depressesC. terrifiesD. exploits22. A. dismissedB. demonstratedC. depositedD. described23. A
51、. measuringB. justifyingC. estimatingD. advocating24. A. facedB. identifiedC. equippedD. entitled25. A. announcementB. argumentC. interactionD. dialogue26. A. for exampleB. in additionC. by contrastD. in short27. A. peaceB. leisureC. easeD. risk28. A. sufferingB. evolvingC. developingD. prohibiting2
52、9. A. abilityB. enduranceC. willingnessD. preference30. A. mixtureB. majorityC. quantityD. crowd31. A. smallestB. worstC. fewestD. least32. A. separationB. reservationC. isolationD. extinction33. A. turning outB. taking overC. searching forD. pulling through34. A. sensitiveB. contraryC. relatedD. ac
53、customed35. A. DespiteB. BesidesC. WithoutD. Except【答案】21. C 22. D 23. C 24. A 25. B 26. A 27. D 28. A 29. C 30. B 31. B 32. D 33. C 34. B 35. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了夸大气候变暖引起了一些不必要惊慌的现象。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:更糟糕的是,它吓到了我们的孩子们。 A. exhausts使筋疲力尽,用尽;B. depresses使沮丧;C. terrifies使害怕;D. exploits利用,剥削。前文表明关于气候变
54、暖的惊悚报道让我们感到恐惧,由此可知,此处表示它吓到了我们的孩子们。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:Al Gore曾描述过海平面上升20英尺几乎会完全淹没佛罗里达、纽约、荷兰和上海。A. dismissed开除,解散;B. demonstrated证明;C. deposited放下,放置;D. described描述。根据后文“how a sea-level rise of 20 feet would almost completely flood Florida”可知,此处指的是描述的内容。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:尽管联合国说这样的事情根本不会发生,估计海
55、平面上升的幅度将比这个数字低20倍。A. measuring测量;B. justifying证明;C. estimating估计;D. advocating支持,拥护。根据后文“that sea levels will rise 20 times less than that.”和背景常识可知,此处是预测的情况,需用动词estimate。故选C。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:当我们面对这些夸大其词的时候,我们中的一些人说,它们是为了一个好的理由,如果结果是我们更加注重处理气候变化,那肯定没有什么坏处。A. faced面临;B. identified确认;C. equipped装备; D
56、. entitled使符合资格。根据空后“with these exaggerations”可知,空处需用faced,be faced with面临,固定短语。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:这种观点大错特错。A. announcement公告;B. argument争论;C. interaction相互影响; D. dialogue对话。文章前面两段都是在讲Al Gore与联合国不同的观点,因此这里填争论。故选B。【26题详解】考查固定短语词义辨析。句意:例如,我们把重点放在全球变暖对疟疾的影响上这将在100年内使更多的人处于危险之中而不是用比减少碳排放更便宜和更有效的预防和治
57、疗政策来对付今天的5亿疟疾患者。A. for example例如;B. in addition另外;C. by contrast相比之下;D. in short简而言之。从上下文我们可以看出这句话是举例子,所以用for example。故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:例如,我们把重点放在全球变暖对疟疾的影响上这将在100年内使更多的人处于危险之中而不是用比减少碳排放更便宜和更有效的预防和治疗政策来对付今天的5亿疟疾患者。A. peace和平;B. leisure空闲;C. ease安逸; D. risk冒险。at risk为固定短语,表示“有危险”。故选D。【28题详解】考查动词
58、词义辨析。句意:例如,我们把重点放在全球变暖对疟疾的影响上这将在100年内使更多的人处于危险之中而不是用比减少碳排放更便宜和更有效的预防和治疗政策来对付今天的5亿疟疾患者。A. suffering遭受;B. evolving进化;C. developing发展;D. prohibiting禁止。根据后文疾病malaria 可知,空处需用suffer,suffer from表示“遭受;患病”,固定短语。故选A。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:夸大其词也削弱了公众应对全球变暖的意愿。A. ability能力;B. endurance忍耐力;C. willingness意愿;D. prefer
59、ence偏爱。根据后文“If the planet is certain to be destroyed owing to global warming, people wonder, why do anything?”可知,此处指公众应对全球变暖的意愿。故选C。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:现在大多数人错误地认为,全球变暖甚至不是由人类引起的。A. mixture混合;B. majority大多数;C. quantity数量;D. crowd人群。根据前文“A record 54% of American voters now believe the news media make
60、global warming appear worse than it really is. ”可知,现在大多数人错误地认为,全球变暖不是人类造成的。故选B。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:但我相信,夸张最糟糕的代价是它引起的不必要的恐慌,尤其是在儿童中。A. smallest最小的;B. worst最糟糕的;C. fewest最少的;D. least最少的。前面文章一直在讲夸大全球变暖问题所带来的坏处,这里是作者想强调的最坏的代价,所以用worst。故选B。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:华盛顿邮报的一篇文章援引了9岁的Alyssa的话说,全球变暖可能会导致大量动物灭绝。A.
61、separation分开;B. reservation预约,预定;C. isolation孤立;D. extinction灭绝。根据常识可知,全球变暖只有可能会造成大量动物的灭绝。故选D。【33题详解】考查动词短语词义辨析。句意:该报还报道说,父母们正在为他们8岁大的孩子寻找有效的途径来表达他们对濒临死亡的北极熊的担忧。A. turning out结果是,证明;B. taking over接管; C. searching for寻找; D. pulling through(大病后) 康复。这里是说有些小孩子担心北极熊会灭绝,而这种担心显然对于他们来说是多余的,所以一些家长会寻找一些其他的东西来
62、转移孩子们的注意力。故选C。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:他们最好是教育他们,让他们知道,与人们普遍认为的相反,全球北极熊的数量在过去半个世纪里翻了一番,达到了大约22000只。A. sensitive敏感的;B. contrary相反的;C. related相关的;D. accustomed习惯的。contrary to为固定搭配,表示“与相反”,此处表示与之前看法相反。故选B。【35题详解】考查介词词义辨析。句意:尽管北极夏季的冰有可能消失,但北极熊不会灭绝。A. Despite尽管,虽然;B. Besides除之外;C. Without没有;D. Except除了。根据空前后句
63、意可知,空处需用despite引导让步状语。故选A。Section B Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you
64、 have just read. (A)On the pristine coast of the southern Indian state of Tamil Nadu, a small fishing village called Mahabalipuram is home to Mumu Surf School, one of the most popular surfing schools in India. It is run by Mukesh Panjanathan, also known as Mumu, who lives two minutes from the school
65、 on the beach. Every morning, he watches the sunlight sparkle on the seawater, and palm leaves sway with the breeze. Along the shore are kattumarams, which he used to sneak into the sea as a child to ride the waves. But as beautiful as it looks, the beach town has a dark side. Mumu was only 12the yo
66、ungest of six siblingswhen his father, who suffered from alcoholism-related health problems, died by suicide. “Alcohol addiction is an immense challenge for fishing communities.” Vincent Jain, the deputy chief of the South Indian Federation of Fishermen Societies, told VICE. “Most of them start drin
67、king when they reach their teens and start earning some money.”It is common for fishermen to drink up to three times a day, and paying for their addiction uses up much of the money they make. As things stand, their income has been decreasing because of large-scale commercial fishing activities and t
68、he climate crisis.Mumu, now 36, said fishermen use alcohol as a “painkiller” because of the exhausting nature of their jobs. They paddle(用桨划)their boats into the sea as early as three in the morning, sometimes in very harsh conditions, and return with a batch of fish at sunrise. That is, if theyre i
69、n luck, the rest of the day leaves them with nothing to do. “Drinking makes them feel better. Slowly, it becomes a habit,” he said. “But things are changing.” Over the last 15 years, the rise of surf culture in Mahabalipuram has not only transformed it into one of Indias top water sports destination
70、s, but also opened doors for the young to pursue alternative careers. “The coming generations have much more freedom to choose what they want to do, instead of sitting around and getting drunk.” said Mumu, who is among the first surfers to emerge from the local fishing community.36. According to par
71、agraph 2, the underline word “kattumaarams” probably refers to .A. the alternative for the word “wave” in MahabalipuramB. a kind of boat used in MahabalipuramC. the animals living along the shoreD. the friends of Mumu with whom he went to the sea37. Why does the author think Mahabalipuram has a dark
72、 side?A. The drinking culture here causes a lot of trouble.B. Many people died young in this place.C. The people here are too addicted to surfing.D. The night here is longer than other places.38. Which of the following is not the reason why some fishermen in Mahabalipuram are addicted to drinking?A.
73、 They have nothing to do after finishing their job.B. Drinking reduces their physical pain caused by their job.C. They are so used to drinking that they cant quit it.D. Drinking relieves them of the tiredness caused by their job.39. In the following paragraphs the author is probably going to write a
74、bout .A. how Mumu became a surfer in the village and started Mumu Surf SchoolB. the new alternative careers the young can choose in the villageC. how surfing culture helps fishermen in the village get rid of drinkingD. other water sports destinations in India【答案】36. B 37. A 38. B 39. C【解析】【导语】本文是一篇说
75、明文。介绍了印度南部一个名叫Mahabalipuram的小渔村Mumu冲浪学校的所在地,曾经酗酒对这个海滨小镇来说是一个巨大的挑战,现在由于冲浪文化的兴起,不仅使其成为印度顶级水上运动目的地之一,而且为年轻人寻求其他职业打开了大门。【36题详解】词义猜测题。根据第二自然段“Along the shore are kattumarams, which he used to sneak into the sea as a child to ride the waves. (沿着海岸是kattumarams,他小时候经常用它们潜入大海乘风破浪。)”可知,关系代词which 指代先行词kattumar
76、ams,在定语从句中作used的宾语。由此可知,kattumarams是他潜入大海的一种工具。B项“a kind of boat used in Mahabalipuram(Mahabalipuram使用的一种船)”与划线词词义接近。故选B。【37题详解】细节理解题。根据第三自然段“Mumu was only 12the youngest of six siblingswhen his father, who suffered from alcoholism-related health problems, died by suicide.(Mumu只有12岁,是六个兄弟姐妹中最小的一个,他的
77、父亲因酗酒导致的健康问题而自杀身亡。)”和第四自然段“Alcohol addiction is an immense challenge for fishing communities.”( “酗酒对渔业社区来说是一个巨大的挑战。”)”可知,作者认为这个海滨小镇也有阴暗的一面是因为这里的饮酒文化带来了很多麻烦。故选A。【38题详解】推理判断题。根据倒数第三段“That is, if theyre in luck, the rest of the day leaves them with nothing to do.(也就是说,如果他们运气好的话,剩下的时间他们将无所事事。)”可知,A项“The
78、y have nothing to do after finishing their job. (他们完成工作后无事可做。)”是渔民饮酒上瘾的原因之一;根据第五自然段“It is common for fishermen to drink up to three times a day, and paying for their addiction uses up much of the money they make. (渔民每天最多喝三次酒是很常见的,为他们上瘾买单会消耗掉他们赚的大部分钱。)”可知,C项“They are so used to drinking that they can
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-378188.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
