河北省定州市2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省定州市2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题含听力 WORD版含解析 河北省 定州市 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、定州市2020 -2021学年第二学期期中考试高二英语试题注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将考生号 条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答 案涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。回答非选择题时将答 案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第I卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题海小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对
2、话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C 1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is Jennifer working now?A. In a college.B. In a hospital.C. In a drug store.【答案】A【解析】【原文】M: Where are you working now, Jennifer? Still in the hospital?W: No, I left the hospital and I refused the job at the drug
3、 store. Im working as a teacher in a medical college now.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man advise the woman to buy?A. A red skirt.B. A white sweater.C. A pair of blue jeans.【答案】A【解析】【原文】W: Im thinking of buying my daughter a pair of blue jeans for her birthday.M: If I were you, I would buy a re
4、d skirt. It goes really well with her white sweater.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and son.B. Business partners.C. Boss and secretary.【答案】C【解析】【原文】M: Ms. Brown, can you tell me my arrangements today?W: At 9 oclock, you have a meeting. And then y
5、ou should have lunch with your business partner. Oh, you said you will buy a gift for your son today.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman ask John to do?A. Do his homework.B. Take the piano class.C. Pick up the package.【答案】C【解析】【原文】W: John, pick up the package downstairs, OK? I must go to work n
6、ow.M: Oh, Mum, you know I have to do my homework now. Why not ask Lisa?W: You are always looking for excuses. Lisa is going out for her piano class.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How much will the man pay?A. $15.B. $30.C. $60.【答案】A【解析】【原文】M: How much are the toys?W: We are having a sale today. The original pr
7、ice is 10 dollars each, but now it only costs half the price.M: All right, Ill take three.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小 题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白 读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What are the speakers mainly talking
8、 about?A. Inexperienced drivers.B. A terrible car accident.C. Safe driving on the road.7. When does the woman feel nervous?A. A car cuts in at will.B. A car is close behind her car.C. A car turns without turn signals.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】M: The traffic was really terrible this morning.W: Why? Did an
9、ything in particular happen?M: The car in front of me wanted to turn left. But the driver didnt use his turn signal and stopped suddenly at the crossing. He almost caused an accident.W: Im glad there was no accident.M: Me too. People should pay attention to their driving behavior on the road.W: What
10、 do you mean?M: Some people never use their turn signals, so others dont know what they plan to do. And some cars cut in at will.W: Yes, these are very irresponsible acts. Some people like to drive close behind my car, which really makes me nervous.M: They need to learn to respect other drivers and
11、make sure of safety on the road.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. How long did it take to get to Nanjing before?A. 2 hours.B. 1.5 hours.C. 1 hour.9. Why did the man come to China?A. To have a trip.B. To work as a teacher.C. To visit a Chinese university.10. Where does the conversation probably t
12、ake place?A. On a train.B. At a ticket office.C. In a waiting room.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】M: Excuse me, do you mind if I sit here?W: Of course not. Go ahead.M: Thanks.W: Where are you going?M: Im on my way to Nanjing. It is said that it only takes one and a half hours to get there now. It saves
13、passengers half an hour.W: Yeah, it is because of the use of Fuxing bullet trains. They can reach 350km/h.M: Wow! Thats really amazing! Are you going to Nanjing, too?W: No, Im going to Hangzhou,M: Really? Ive been told many times that its a very beautiful place, but Ive never been there since I came
14、 to China two years ago.W: Yes, it is really worth visiting. Are you American or English?M: Well, actually, I come from Canada and I was invited by a Chinese university to teach western culture.Oh, its time for my train. Nice talking with you.W: Goodbye! Have a good trip!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,
15、请去附件查看】11. How long has the man played the piano up to now?A. For 10 years.B. For 15 years.C. For 20 years.12. What do we know about the man?A. He started to write music at ten.B. He enjoys giving concerts in schools.C. His CDs have become the best seller.13. How does the woman like the man?A. Creat
16、ive.B. Excellent.C. Just so so.【答案】11. A 12. B 13. B【解析】【原文】W: Hi and welcome to Musical Talent! My name is Jane Brown and today Im talking to Charlie from Seattle. Charlie, tell us about your music.M: Hi, Jane. I love music! I started playing the piano when I was 5 years old. Now, I write songs, si
17、ng and play the piano in a band.W: Thats wonderful! What kind of music do you write?M: Well, I write pop music, and I like playing rock, too.W: Have you ever played at any concerts?M: Yes, I have. Our band went to about ten schools in Seattle. It was a lot of fun.W: Have you made a CD yet?M: Yes, I
18、have. I made one last year. Its called Someone Like You, and Ive already sold 5,000 CDs.W: Wow. How old are you?M: Im 15.W: Thats great!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Where does Amanda want to spend her summer holiday?A. In Beijing.B. In London.C. In New York.15. What does Amandas mother wan
19、t her to do?A. Learn about Chinese culture.B. Look after her grandmother.C. Offer some help on the farm.16. Who did the man plan to go to London with?A. His friends.B. His mother.C. His grandmother.【答案】14. C 15. A 16. A【解析】【原文】M: Whats your plan for the summer holiday, Amanda?W: I want to spend a mo
20、nth on my uncles farm in New York. But my mother wishes me to go to Beijing, China.M: Why does she want you to go to Beijing? Does she want to travel round the city with you?W: No. My mother is from China. She wants to send me to Beijing to live with my grandmother, hoping the holiday will teach me
21、a lot about Chinese culture.M: Well, do you want to go there?W: No. Its usually very hot in summer there. I just want to spend a relaxing summer at my uncles.M: So what will you do?W: I guess Ill tell my mother that Ill go to Beijing in the fall. Its usually very comfortable in Beijing then.M: That
22、sounds like a good idea!W: So whats your plan for the summer?M: I planned to go to London with some friends. But theyre not available. So Ill just stay in Los Angeles and do some part-time work.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What will happen in 2022?A. A new space lab will be built.B. The firs
23、t space hotel will open.C. Astronauts will live in the space hotel.18. How many guests can the space hotel hold at a time?A. Two.B. Four.C. Six.19. What can guests do in the space hotel?A. Cook food.B. Watch movies.C. Have a video chat.20. What does the speaker think of the space trip?A. Relaxing.B.
24、 Dangerous.C. Expensive.【答案】17. B 18. B 19. C 20. C【解析】【原文】What is it like to travel in space? If you have ever watched space movies, you may know something about it. Aurora Station is the worlds first space hotel. US company Orion Span built the hotel. The hotel is around 12 feet wide and 35 feet l
25、ong. It plans to welcome its first guests in 2022.It will fly 320 kilometers above Earth. It can hold six people at a time. Two of them will be workers. They may be former NASA astronauts. Each trip aboard the station will last for 12 days. Guests there will be able to do many interesting things. Fo
26、r example, they will see around 16 sunrises and sunsets every 24 hours. They can take part in research experiments such as growing food in space. Later, they can bring the food back to earth as a souvenir. These are the same things as astronauts usually do. Guests can also share what they see and he
27、ar with others on Earth. They can have a video chat using a high-speedInternet connection. But each guest will have to pay at least $9.5 million. Thats really a large amount of money.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分375分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AWith year-round sunshine, postcard-worthy
28、 white sand and impossibly blue ocean waters, the breathtaking scenery and authentic cultural experiences along the Belt and Road are among our top-selling destinations. To help go beyond your simple sun-and-sea escape, our travel experts share some holiday activities with you.Sri Lanka ActivitiesFo
29、r unforgettable views of the countrys striking landscape, choose to take to the skies and look over the island in a hot air balloon and get unmatched views of the tree-topped cliffs below. The clear waters are ideal for snorkelling and diving, and when the surfs up you can ride the waves.Windsurfing
30、, canoeing and many other water sports are there to enjoy, no matter your skill level.The Maldives ActivitiesWith Maldives holiday offers, you can experience some of the best diving in the world. Use your resort as a base to discover the underwater world filled with marine life, take barbecues and p
31、icnics on deserted sand banks or get a taste of the islands culture with a trip to a local fishing village.Abu Dhabi ActivitiesYou can get the best of everything on an Abu Dhabi Holiday, capital of the United Arab Emirates. Go shopping in the citys shiny shopping centres, like Marina Mall and Al Wah
32、da Mall. Climb the worlds tallest sand dune, Tel Moreeb or explore the Arabian desert in a more leisurely fashion with a camel ride and a barbecue beneath the stars.Cyprus ActivitiesCyprus is one of the best spots for scuba diving(戴水肺潜水)in Europe, but if you prefer to stay above the surface, there i
33、s wind surfing and sailing. On land, the countrys mountains offer the perfect place for walking and hiking, and even bird-watching in the forest places.21. Who are the activities intended for?A. Travel agents.B. Brave explorers.C. Potential tourists.D. Green volunteers.22. Which of the following off
34、ers a birds-eye view experience?A. Cyprus Activities.B. Sri Lanka Activities.C. Abu Dhabi Activities.D. The Maldives Activities.23. What is listed in both The Maldives Activities and Cyprus Activities?A. Riding the waves on the sea.B Working out in the mountains.C. Exploring the underwater world.D.
35、Experiencing the local customs.【答案】21. C 22. B 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文。介绍了“一带一路”沿线的四个国家和城市斯里兰卡、马尔代夫、阿联酋首都阿布扎比和塞浦路斯的旅游信息。旨在拓展国际视野,增进国际理解,增强学生的人类命运共同体意识。【21题详解】推理判断题。根据第一段最后一句“To help go beyond your simple sun-and-sea escape, our travel experts share some holiday activities with you.”(为了帮助您超越简单的阳光和海洋度假,我
36、们的旅游专家与您分享一些度假活动)可知,这些活动是为了潜在游客设计的。故选C。【22题详解】细节理解题。根据Sri Lanka Activities部分第一句“For unforgettable views of the countrys striking landscape, choose to take to the skies and look over the island in a hot air balloon and get unmatched views of the tree-topped cliffs below.”(想要领略这个国家令人难忘的风景,你可以选择乘坐热气球俯瞰
37、整个岛屿,欣赏下方树冠悬崖无与伦比的美景)可知,Sri Lanka Activities提供俯瞰体验。故选B。【23题详解】细节理解题。根据The Maldives Activities部分第二句“Use your resort as a base to discover the underwater world filled with marine life”(以您的度假胜地为基地,探索充满海洋生物的水下世界)和Cyprus Activities部分第一句“Cyprus is one of the best spots for scuba diving(戴水肺潜水)in Europe”(塞浦
38、路斯是欧洲最适合潜水的地方之一)可知,马尔代夫和塞浦路斯的活动都列出了探索水下世界的活动。故选C。BAfter university in 2011, Samuel went to a rural primary school for native children, where, on his first day, another teacher told him, Samuel, you dont have to do much, theyre just Orang Asli-native children. This was what Samuel would spend years f
39、ighting against.The Orang Asli community has struggled with poverty, melting into society, and losing their own identity and culture due to others disregard of it. Samuel saw that the main barrier in teaching these children was the attitude on the part of many teachers that the native children were
40、not worth their efforts. It was thought that whatever was taught would make no difference, so nobody bothered to try. The children themselves ended up believing these stigmas (污名), often doubting what they can achieve. Teachers skipped or slept in classes, and little effort was made to create an app
41、ropriate learning environment. Consequently, the school was one of the worst-performing in the district.Samuel bonded with his native students and accepted their culture, leading him to see their potential. However, he also came to see that they did not have equal opportunities compared to urban sch
42、ools, due to the lack of facilities. So he set up a crowdfunding project to create a fully equipped 21st-century English classroom with tablets and computers. The Orang Asli children now learn technology, experience English and communicate in English with volunteers all over Malaysia and overseas.Co
43、nsequently, the students have improved in national standardized examinations, from a pass rate of 30% in English (2008-2012) to an average of 80% (2013-2017). These efforts have resulted in a shift of what local children are considered capable of academically.24. What did the teachers words suggest
44、about the native children?A. They were intelligent.B. They were hopeless.C. They were unfriendly.D. They were independent.25. What major problem did Samuel need to solve?A. The poverty of local people.B. The lack of facilities in his school.C. The prejudice against the native kids.D. The unsuitable
45、teaching methods.26. What is paragraph 3 mainly about?A. The change of native students.B. The importance of learning English.C. The improvement of native education.D. Samuels work for the native kids.27. What can we learn from Samuels story?A. Respect makes a big difference.B. The academic performan
46、ce comes first.C. Everyone deserves access to education.D. One method cant apply to each situation.【答案】24. B 25. C 26. D 27. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了Samuel尊重原居民学生,通过自己的努力改变他们的学习环境,使他们的学业发生了很大的变化。【24题详解】推理判断题。根据文章第一段中其他老师对Samuel 所说的话“you dont have to do much, theyre just Orang Asli-native children.(你不
47、用做太多,他们只是原居民的孩子)”以及第二段中“the native children were not worth their efforts. It was thought that whatever was taught would make no difference,(当地的孩子不值得他们的努力。人们认为无论教什么都不会有区别)”可推知,这些原居民学生被认为是没有希望的。故选B。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段中“Samuel saw that the main barrier in teaching these children was the attitude on th
48、e part of many teachers that the native children were not worth their efforts.(塞缪尔发现教育这些孩子的主要障碍是许多教师的态度,认为原居民的孩子不值得他们的努力。他们认为无论教什么都不会有区别)”可知,对这些原居民孩子的偏见是Samuel要解决的主要问题。故选C。【26题详解】主旨大意题。根据第三段中“Samuel bonded with his native students and accepted their culture, So he set up a crowdfunding project to cr
49、eate a fully equipped 21st-century English classroom with tablets and computers.(Samuel与他的本土学生建立了联系,接受了他们的文化他发起了一个众筹项目,希望建立一个配备电脑、设备齐全的21世纪英语教室)”可知,该段是介绍Samuel为改善学生学习状态和学习环境所做的工作。故选D。【27题详解】推理判断题。根据第二段“the main barrier was the attitude on the part of many teachers that the native children were not w
50、orth their efforts.”可知,老师对本土学生有偏见,认为教他们不值得努力;根据第二段中的词语“disregard(漠视,不尊重)”,“stigmas(污名)”可知,这些孩子受到歧视,没有得到尊重;文章第三段提到Samuel为改变这些学生的学习环境所做的努力;根据第四段“These efforts have resulted in a shift of what local children are considered capable of academically.”可知,Samuel的努力导致了本土儿童在学习能力方面的转变。Samuel对本土孩子的尊重,为他们做出的努力,使
51、他们的学业有了很大的变化。由此推知,从Samuel的故事中,我们可以学习到尊重能带来巨大的变化。故选A。CThe biggest and the smallest of the worlds animals are most at risk of dying out, according to a new analysis, with vertebrates (脊椎动物) in the so-called “Goldilocks zone”not too big and not too smallwinning out. Action is needed to protect animals
52、at both ends of the scale, they say. The research adds to evidence that animals are dying out on such a scale that a sixth extinction is considered under way.One clue is body size. Research on birds and mammals has shown that those with larger bodies are more likely to go extinct. Yet, when the rese
53、archers made a database of thousands of birds, mammals, fish, amphibians (两栖动物) and reptiles (爬行动物) at risk of extinction, they found disproportionate (不成比例的) losses at the large and small ends of the scale. “Surprisingly, we found that not only the largest of all vertebrate animal species are most
54、threatened, but the very tiniest ones are also highly threatened with extinction,” Prof. Ripple told BBC News.Large animals, such as elephants, rhinos (犀牛) and lions have long been the target of protection efforts. However, fish, birds, reptiles and amphibians that are the giants of their kind, such
55、 as the whale shark, Somali ostrich (鸵鸟) and the Chinese giant salamander (蝾螈), tend to be overlooked. Meanwhile, small species at risk-such as frogs and shrews (鼩鼱)-receive very little attention. “I think, for the smallest species, first of all we need to bring higher awareness to them, because the
56、 larger ones get a lot of attention, but the smaller ones get very little,” said Prof. Ripple.In the study, vertebrates with the smallest and the largest bodies were found to be most at risk of disappearing, whether they were on land or living in oceans, streams or rivers.Heavyweights are threatened
57、 mainly by hunting, while featherweights are losing out to pollution and cutting down forests. “Ultimately, reducing global consumption of wild meat is a key step to reduce negative impacts of hunting, fishing, and trapping on the worlds vertebrates,” they write in Proceedings of the National Academ
58、y of Sciences.28. What made the researchers feel surprised?A. A sixth of animals are dying out.B Small animals are in great danger.C. Great losses of birds and mammals.D. Big animals are at risk of disappearing.29. What should we do first for the smallest species according to Prof. Ripple?A. Transfo
59、rm our habits.B. Change our concepts.C. Find ways to save small animals.D. Take measures to stop pollution.30. What presents the great threat to vertebrates according to the last paragraph?A. Loss of forests.B. Climate change.C. Human activities.D. Environmental pollution.31. What would be the best
60、title for the passage?A. Size Matters When It Comes to Extinction RiskB. Large Animals Are Badly in Need of ProtectionC. Why a Great Number of Animals Are Dying outD. What We Should Do to Protect Endangered Species【答案】28. B 29. B 30. C 31. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。一项研究发现,体型最大和最小的动物对比中等体型的动物面临着更大的灭绝风险。大型动物的
61、危险主要来自人类的捕杀,小型动物灭绝的主要原因是污染和森林砍伐。【28题详解】细节理解题。根据第三段“Surprisingly, we found that not only the largest of all vertebrate animal species are most threatened, but the very tiniest ones are also highly threatened with extinction,” Prof. Ripple told BBC News.(“令人惊讶的是,我们发现,不仅最大的脊椎动物受到的威胁最大,而且最小的动物也面临着灭绝的高度威
62、胁,”Ripple教授告诉BBC新闻。)”可知,科学家们发现,不仅是大型动物面临着很高的灭绝风险,最小的动物面临灭绝的风险也很高。因此B项正确,故选B项。【29题详解】推理判断题。根据倒数第三段“I think, for the smallest species, first of all we need to bring higher awareness to them, because the larger ones get a lot of attention, but the smaller ones get very little,” said Prof. Ripple.(“我认为,
63、对于最小的物种来说,首先我们需要提高人们对它们的认识,因为较大的物种会得到很多关注,而较小的物种却很少得到关注,”Ripple教授说。)”可知Ripple教授认为,我们目前首先要做的是从思想上开始重视小动物,因为过去我们只关心大型动物的灭绝问题,因此B项内容“改变我们的观念”正确,故选B 项。【30题详解】推理判断题。根据最后一段“Heavyweights are threatened mainly by hunting, while featherweights are losing out to pollution and cutting down forests. “Ultimately
64、, reducing global consumption of wild meat is a key step to reduce negative impacts of hunting, fishing, and trapping on the worlds vertebrates,” they write in Proceedings of the National Academy of Sciences.(重量级动物主要受到狩猎的威胁,而羽类动物则因污染和砍伐森林而遭受损失。他们在美国国家科学院院刊(Proceedings of the National Academy of Scie
65、nces)上写道:“最终,减少全球野生动物的消费量是减少捕猎、捕鱼和圈养对世界脊椎动物负面影响的关键一步。”)”可知目前最关键的是减少对野生动物肉的消耗,减少人们的各类捕杀行为,由此可推断,人类行为对脊椎动物(尤其是大型动物)带来最大的威胁,故选C项。【31题详解】主旨大意题。根据第一段“The biggest and the smallest of the worlds animals are most at risk of dying out(世界上最大和最小的动物都面临着灭绝的危险)”综合全文可知,文章主要告诉我们一个事实:那些体型最大的和最小的动物,面临着更高的灭绝风险,A项“动物的体
66、型可能是决定其灭绝的关键因素”符合文章主题,适合作标题。故选A项。DFor many years, school children in the US have been taken on “field trips” to cultural institutions such as museums of art. Educators arrange them in the belief that schools exist not only to teach economically useful skills, but also to produce civilized young peop
67、le who appreciate the art and culture. While there are parents who will take their children to cultural places in their free time, there are plenty of other children who will never have this kind of opportunity unless schools offer it. So you could say that taking school students on field trips is a
68、 means of giving everyone equal access to their cultural heritage.However, the attitude towards field trips in recent years is changing, with the number of tours organized for school groups falling significantly in museums all around the country. The most obvious reason is the issue of finance. Beca
69、use there are increasing demands on their funds, after all, computers and sports facilities arent cheap, schools are forced to make a difficult choice about how to spend the limited money they have. Faced with this dilemma, field trips are an obvious thing to cut since they are seen by many as a lux
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-379703.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
