河北省巨鹿中学2020-2021学年高一下学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省巨鹿中学2020-2021学年高一下学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 河北省 巨鹿 中学 2020 2021 学年 一下 学期 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年下学期第一次月考高一年级英语试题注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,
2、 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What season is it now?A. Summer. B. Autumn. C. Winter. 2. What does the man think of himself?A. He works hard. B. His salary is not high. C. He deserves a free lunch. 3. What is the problem with the womans English?A. Her spelling is very poor
3、. B. Her speaking is not good. C. Her pronunciation is not good. 4. What are the two speakers talking about?A. A new movie. B. Steves cousin. C. A weekend plan. 5. How does the woman feel?A. Worried. B. Annoyed. C. Surprised. 第二节 (共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选
4、出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。6. How did Jim get hurt?A. He was kicked by a boy. B. He was hit by a football. C. He fell down on the ground. 7. When can Jim play sports again?A. In 48 hours. B. In 4 days. C. In a month. 听第7段材料, 回答第8、
5、9题。8. Where does the flight go?A. To London. B. To Paris. C. To Heathrow. 9. How much is the one-way flight?A. $420. B. $320. C. $210. 听第8段材料, 回答第1012题。10. What will happen on Saturday?A. There will be a football match. B. There will be a baseball match. C. There will be a basketball match. 11 Who w
6、ill they play against?A. A team from Iowa. B. A team from Chicago. C. A team from Michigan. 12. What will the man do next?A. He will go on practicing. B. He will go to have a good rest in bed. C. He will go to see some films of games. 听第9段材料, 回答第1316题。13. How did Mr Anderson know that Harlings Shopp
7、ing Centre has some good things?A. He saw its ad on TV. B. He heard its ad on the radio. C. He read its ad in the newspaper. 14. What size will suit Mr Anderson?A. Size 40. B. Size 41. C. Size 42. 15. What kind of suit does Mr Anderson want?A. A dark, business suit in cotton. B. A pure wool suit wit
8、h a dark color. C. A pure wool suit with a light color. 16. How much is the tie?A. $29. B. $39. C. $49. 听第10段材料, 回答第1720题。17. What is TRUE about Deep Springs College? A. Its located in a college town. B. Its school buildings are ancient. C. Its library is often crowded with students. 18. How many bo
9、oks are there in the library? A. 70, 000. B. 17, 000. C. 9, 000. 19. What can students at Deep Springs do in their spare time? A. Watch TV. B. Go to the cinema. C. Take a walk in the mountains. 20. How much do teachers get paid in Deep Springs College?A. About 6, 000 dollars a year. B. About 9, 000
10、dollars a year. C. About 17, 000 dollars a year. 第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AJ.K. Rowling to Release New Childrens Book “The Ickabog”J.K. Rowling is making her return to childrens literature for a good cause. In a blog post published on
11、 her website Tuesday, the author announced that she will release a new story called The Ickabog, releasing new chapters weekly to help distract children in lockdown as a result of the novel coronavirus.The author explained that she formulated(构想出) the idea for her new story while writing Harry Potte
12、r, and had the intent of publishing it after releasing Harry Potter and the Deathly Hallows the new story is not connected to Potter.“Over time I came to think of it as a story that belonged to my two younger children, because Id read it to them in the evenings when they were little, which has alway
13、s been a happy family memory,” she wrote. However, amid the novel coronavirus, the author decided she wanted to publish her story free, “for children in lockdown.”She will post new chapters every weekday between May 26 and July 10 on the Ickabog website. The Ickabog will be published in November 202
14、0 in English in print, eBook and audio book formats.Hoping to offer some relief to those affected by the pandemic, Rowling announced that, when the book is published, she will donate all author royalties(版税) to those impacted by the virus crisis.1. Why does J.K. Rowling release her new book “The Ick
15、abog”? A. To make kids relax during the coronavirus lockdown.B. To find another outlet to educate her two children.C. To make her return to childrens literature.D. To create a new cause after Harry Potter.2. Where can kids read the book “The Ickabog” on June 22?A. On the audiobook website.B. On the
16、Ickabog website.C. At original edition store.D. At eBook online store.3. What kind of person is J.K. Rowling according to the passage? A. Creative and determined.B. Graceful and outgoing.C. Caring and productive.D. Patient and confident.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了J.K. Rowling发行新书的原因。【1题详
17、解】细节理解题。根据第一段“In a blog post published on her website Tuesday, the author announced that she will release a new story called The Ickabog, releasing new chapters weekly to help distract children in lockdown as a result of the novel coronavirus.( 星期二,在她网站上发表的一篇博客文章中,作者宣布她将发布一个名为Ickabog的新故事,每周发布新的章节,以帮
18、助分散因新型冠状病毒而被禁闭的儿童的注意力。)和最后一段“Hoping to offer some relief to those affected by the pandemic(希望能给那些受疫情影响的人带来一些缓解)”可知,J.K. Rowling发行她的新书“Ickabog” 是在冠状病毒封锁期间让孩子们放松。故选A。【2题详解】细节理解题。根据倒数第二段“She will post new chapters every weekday between May 26 and July 10 on the Ickabog website. (她将在5月26日至7月10日的每个工作日在Ic
19、kabog网站上发布新的章节。)”可知,在6月22日,孩子们可以在Ickabog网站上读到这本书The Ickabog。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第二段“The author explained that she formulated(构想出) the idea for her new story while writing Harry Potter, and had the intent of publishing it after releasing Harry Potter and the Deathly Hallows the new story is not connect
20、ed to Potter.( 作者解释说,她在写哈利波特时就有了这个新故事的想法,并打算在哈利波特与死亡圣器出版后再出版这个新故事与波特无关。)”可知,J.K. Rowling是一个高产作家;再根据最后一段“Rowling announced that, when the book is published, she will donate all author royalties(版税) to those impacted by the virus crisis.( 罗琳宣布,当这本书出版后,她将把所有作者版税捐赠给那些受到病毒危机影响的人。)”可知,J.K. Rowling是一个有爱心的作
21、家。由此可知,J.K. Rowling是一个有爱心的高产作家。故选C。BFou Tsong, a Chinese-born pianist known for his sensitive interpretations(诠释) of Chopin, Debussy and Mozart, died on Monday at a hospital in London, where he had lived for many years. He was 86.A lover of classical music from a young age, Mr. Fou began taking pian
22、o lessons when he was 7. Mr. Fou made his first stage appearance in 1952. The concert caught the attention of officials in Beijing, who selected him to compete and tour in Eastern Europe. Mr. Fou soon moved to Poland, where he studied diligently at the Warsaw Conservatory(音乐学校)on a scholarship. Mr.
23、Fou was one of the first Chinese pianists to achieve global prominence when he took third place in the International Chopin Piano Competition in Warsaw in 1955. He also won a special prize for his performance of Chopins mazurkas. Almost overnight he became a national hero. To China, Mr. Fous recogni
24、tion confirmed that the country could stand on its own artistically in the West. Chinese reporters flocked to interview Mr. Fou, seeking out his father, Fu Lei, for advice on child-raising.In 1981, a volume of letters written by his father, originally to Mr. Fou, was published in China. Full of advi
25、ce, encouragement, life teachings and strict paternal love, the book Fu Leis Family Letters became a best-seller in China. Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fus words resonated(引起共鸣)long after his death with the person for whom they were intended.“My father had a saying that First you
26、 must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist,” Mr. Fou once recalled in an interview. “Even now, I believe in this order that it should be this way and that I am this way.”4. What is paragraph 2 mainly about?A. Fou Tsongs achievements in music.B. The sta
27、ge performances Fou Tsong gave.C. Fou Tsongs experiences of learning music.D. The efforts Fou Tsong made for competitions.5. Why does Fou Tsongs global recognition mean a lot to China?A. It earns Chinese arts a place in the West.B. It promotes the spread of Chinese culture.C. It proves Chinese peopl
28、es talent for music.D. It enables Chinese art education to be recognized.6. What does the underlined word “they” in paragraph 4 refer to?A. Young Chinese.B. Mr. Fus words.C Fou Tsong and his family.D. Readers of Fu Leis Family Letters.7. Which of the following agrees with Fu Leis ideas in the last p
29、aragraph?A. Pursuing art is a long and painful process.B. Talent is the most important for a pianist.C. Everyone should develop an interest in art.D. It requires various qualities to be a pianist.【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】本文是记叙文。讲述了中国钢琴家傅福的成长经历、音乐成就、影响和他对成为音乐家需要具有的品质的理解。【4题详解】主旨大意题。根据“A lover o
30、f classical music from a young age, Mr. Fou began taking piano lessons when he was 7. Mr. Fou made his first stage appearance in 1952. The concert caught the attention of officials in Beijing, who selected him to compete and tour in Eastern Europe. Mr. Fou soon moved to Poland, where he studied dili
31、gently at the Warsaw Conservatory(音乐学校)on a scholarship.”(从小就是古典音乐的爱好者,傅福7岁开始学钢琴,1952年第一次登台表演。这次演奏会获得了北京官员的关注,他们让他去参加比赛并到东欧巡演。傅福很快搬到了波兰,在那里他用奖学金努力地在华沙音乐学院学习)可知,第二自然段讲述了傅福7岁开始学习钢琴,1952年登台演出,然后转战波兰深造学习的经历,即他学音乐的经历。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第二自然段“To China, Mr. Foes recognition confirmed that the country could
32、 stand on its own artistically in the West.”(对中国来说,对傅福的认可证实了中国可以在西方艺术上独立自主。)可知傅福的成功让中国在西方艺术中有了一席之地。故选A项。【6题详解】词句猜测题。分析第四自然段“Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fus words resonated(引起共鸣)long after his death with the person for whom they were intended.”(傅雷的话不仅影响了一代中国人,而且在他去世后很长一段时间里,他的话在收
33、信人心中产生共鸣。)一句可知,“.for whom they were intended.”是定语从句,修饰先行词the person,结合句意可知句中“they是专门写给the person的”,那么they指的就是Fus words(傅雷的话)。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据第五自然段“My father had a saying that First you must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist,”(我父亲说过:“首先你得是个人,然后是艺术
34、家,然后是音乐家,只有这样你才能成为钢琴家。”)和“Even now, I believe in this order”(即使现在,我仍然相信这个规则)可知,傅福认同他父亲所说的成为钢琴家需要具有很多品质。故选D项。CNowadays, more and more young people have the chance to go to another country to study. Studying abroad will enable you to have various experiences. My best recommendation is to be open to th
35、e experiences and the culture shock. Several common new experiences are around food, locations, culture, and language.Food: The food in a foreign country will not only be different from American food, but the cooking style will also be different. For example, while most American vegetables are usual
36、ly boiled, in China, where I studied abroad, vegetables are often fried, which, as far as Im concerned, is terrible! China actually helped me like my former enemy, vegetables. So, have an open mind, and try the local food.Locations: In terms of locations, I mean that your location abroad may differ
37、from your home location or college location. For example, coming from San Francisco, going to school at Mount Holyoke College in South Hadley, Massachusetts, was a location shock for me. I was not used to the very slow public transport and the need to drive.Culture: Having an open mind will benefit
38、you the most. In a global education program, we had Chinese roommates, and my Mount Holyoke Class was mainly made up of Chinese graduate students. Therefore, hanging out with them was not too much trouble, but if finding local friends is not that easy, join clubs, sit at coffee shops, or start conve
39、rsations at a gathering or party. Interested in flea markets and art galleries, I looked online for those types of events and went to them where I made friends with locals alike. Another way to fit in with the culture is to find people who will go to cultural events and places with you. I would walk
40、 around Shanghai, taking in the Chinese culture everywhere I went.8. We can infer from the passage that the writer _A. kept an open mind when studying in China.B. made only Chinese friends when in Shanghai.C. disliked his study experience in Massachusetts.D. experienced Chinese culture by travelling
41、 everywhere.9. Who may be interested in the passage?A. Parents at home and abroad.B. Study abroad service agencies.C. Students studying or to study abroad.D. Teachers teaching foreign languages.10. Where can we probably find the passage?A. A musical poster.B. A personal blog.C. A travel brochure.D.
42、A geographical journal.11. Which of the following can be the best title for the passage?A. Get Familiar with Chinese Culture.B. Be Open to the Chinese Culture Shock.C. My Wonderful Experience When Studying Abroad.D. Make the Most of Your Experience When Studying Abroad.【答案】8. A 9. C 10. B 11. D【解析】【
43、分析】这是一篇说明文。作者结合个人的切身体验给身在异国他乡,置身于陌生环境的莘莘学子从饮食、地点、文化等方面提出了很好的建议。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段第三句“My best recommendation is to be open to the experiences and the culture shock.”(我最好的建议是对这种经历和文化冲击敞开心扉。)可知,作者在中国学习时,对中国的文化敞开心扉,并从中受益,所以才会给其他人这个建议。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据文章第一段中句子“Studying abroad will enable you to have v
44、arious experiences. My best recommendation is to be open to the experiences and the culture shock. ”(出国留学能使你有各种各样的经历。我最好的建议是对这种经历和文化冲击敞开心扉。)可知,文章是针对在国外留学或者即将去国外留学的学生的。故选C项。【10题详解】推理判断题。根通读全文可知,作者结合个人的切身体验给身在异国他乡,置身于陌生环境的莘莘学子从饮食、地点、文化等方面提出了很好的建议,属于个人分享,因此最有可能在个人微博上看到这篇文章。故选B项。【11题详解】主旨大意题。通览全文可知,文章首段
45、以人们去国外学习体验各种经验以及自己国外学习的经验建议开头,另分别从饮食、地点和文化对国外生活提出了很多建议可知,整篇文章是作者结合自己在国外的切身经历给正在或将去国外学习的学生提供一些建议。故选D项。【点睛】DCasa Heiwa comes from the Spanish word “casa” for house, and the Japanese word “heiwa” for peace. It is a special place to live. People in this apartment building speak twelve different language
46、s. In the building are signs in five main languagesJapanese, Chinese, Korean, Spanish, and Englishfor exits and what to do in case of fire.People exchange different traditions and customs. Trying food from other cultures is an exciting one that people share. The apartment building managers plan part
47、ies for special celebrations . On July, 4th, people bring their own traditional food to the apartment party. Korean families bring kimchi, and the South American families bring dishes of roasted peppers. On Thanksgiving, the building managers bring a traditional turkey to every family. Each family c
48、ooks the turkey in its own way. Central Americans cook the turkey in orange juice. One Asian family cooks it like a Chinesestyle duck. People learn to eat new foods and to enjoy new customs , gaining an awareness of how much they share.Casa Heiwa is an apartment building where people can learn some
49、important life skills and how to live in a new environment. The building managers run a service that offers programs to residents. For the children there is a daycare center that operates from 7 a.m. until 6 p.m. The children can learn in the same building they live in while the parents are at work.
50、 There are educational programs and a jobtraining office for older children and adults. There are also programs like Family Movie Night that give everyone a chance to do something together. Everyone who lives there thinks that Casa Heiwa is a good place to live.12. What is Casa Heiwa?A. A homeless s
51、helter.B. A food building.C. A communityD. A lifestyle.13. Why is Casa Heiwa special?A. It is home to people from 12 different countries.B. It serves meals in different languages.C. It is popular in 12 countries.D. It has informative signs.14. How does the author explain tradition sharing in Casa He
52、iwa?A. By making comparisons.B. By describing process.C. By offering analyses.D. By giving examples.15. What can we infer about Casa Heiwa?A. It causes young people to forget their customs.B. It gives people a sense of belonging.C. It leads to cultural shock.D. It is underdeveloped.【答案】12. C 13. A 1
53、4. D 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。 Casa Heiwa意为“和谐社区”,这里的人们虽然来自各界各地,但相处融洽,人们分享各地美食也分享各自的传统文化。Casa Heiwa不仅是他们的居所,也是他们的家园。【12题详解】细节理解题。根据第一段“It is a special place to live.(这是一个特别的生活场所。)”及下文的描述可知,Casa Heiwa是一个社区。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第一段“People in this apartment building speak twelve different languages. (这栋公寓楼里
54、的人说12种不同的语言。)”可知,这个社区的特殊之处在于它是来自12个不同国家的人的家园。故选A。【14题详解】推理判断题。根据第二段“On July, 4th, people bring their own traditional food to the apartment party. Korean families bring kimchi, and the South American families bring dishes of roasted peppers. (在7月4日,人们带着他们自己的传统食物来公寓聚会。韩国家庭带来泡菜,南美家庭带来烤辣椒。)”和 “On Thanks
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-380159.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年秋八年级语文上册(安徽人教版)课件:专题4 名著阅读(共15张PPT).ppt
