天津专用2019高考英语二轮增分策略专题三阅读理解第二节分类突破一细节理解_事实细节题优选习题.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津 专用 2019 高考 英语 二轮 策略 专题 阅读 理解 第二 分类 突破 细节 事实 优选 习题
- 资源描述:
-
1、第二节 分类突破一、细节理解事实细节题(20186月天津,A)Fire Prevention InformationThe University of Adelaide employs a full-time staff of fire prevention professionals.They inspect all campus buildings and test and maintain all sprinkler(喷水灭火装置) systems,fire alarms,and fire extinguishers(灭火器).They also provide educational
2、programs on fire safety in the residence halls.Whenever you move to a new area,you should locate the fire alarm pull stations and the two exits nearest your room.Fire AlarmsThe floors of all campus buildings are equipped with manual(手动的) fire alarm systems which include fire alarm pull stations and
3、pipes.Most are also equipped with automatic fire alarm systems consisting of heat detectors,smoke detectors and sprinklers.For your safety,never tamper with(胡乱摆弄) these systems.False fire alarms are illegal and may lead to imprisonment.Fire DrillsA fire drill will be conducted in your residence hall
4、 every semester.During a fire drill,please do the following:Take your room key and ID,close and lock the door to your room.Exit immediately from the nearest emergency exit;do not use a lift.Meet outside of your residence hall and wait for further instructions.Fire ExtinguishersFire extinguishers are
5、 located on each floor and in each apartment.Use a fire extinguisher only if you have been trained to do so.Irresponsible use of a fire extinguisher can create a dangerous situation for other residents and could result in damage to personal property.Misuse of a fire extinguisher will result in fines
6、.Smoke DetectorsA smoke detector is on the ceiling in your room.Some buildings also have heat detectors on the ceilings.Do the following to ensure the safe operation of your smoke detector:If your smoke detector is working properly,the red light should be on.If the red light is not blinking(闪动),cont
7、act residence hall staff immediately.Do not cover or block your smoke detector in any way.If a smoke detector sets off an alarm and there is no fire or smoke,inform your hall staff.语篇解读本文是一篇说明文。文章主要向大学生们介绍了火灾预防的相关情况:火警、消防演练、灭火器以及烟雾探测器等。36.What is the main duty of the fire prevention professionals?A.
8、To provide part-time jobs for students.B.To lead the students to the nearest exits.C.To check and maintain fire prevention equipment.D.To train teachers to be fire prevention professionals.答案C解析细节理解题。根据Fire Prevention Information下的第二句“They inspect.and test and maintain all sprinkler.”可知,火灾预防专家们的主要职责
9、是检测和维护火灾预防设备。故选C。37.What do the automatic fire alarm systems include?A.Pipes and smoke detectors.B.Smoke detectors and sprinklers.C.Fire alarm pull stations and pipes.D.Sprinklers and fire alarm pull stations.答案B解析细节理解题。由题干中的automatic fire alarm systems可定位到Fire Alarms下的“automatic fire alarm systems
10、consisting of heat detectors,smoke detectors and sprinklers”。故选B。38.In a fire drill,the students should .A.rush quickly to a liftB.gather at the nearest exitC.shut the door and leave at onceD.wait for instructions in the hall答案C解析细节理解题。根据Fire Drills下的第一条以及第二条可知,选项C符合题意。39.What do we know about the u
11、se of fire extinguishers?A.Using them wrongly results in punishment.B.Irresponsible use of them can damage them.C.Improper use of them can destroy the apartment.D.Using them without a trainer present is forbidden.答案A解析推理判断题。根据Fire Extinguishers下的最后一句“Misuse of a fire extinguisher will result in fine
12、s.(错误使用灭火器会导致罚款)”可知A项正确。40.To ensure the safe operation of the smoke detector,one should .A.contact the hall staff regularlyB.cover the things that burn easilyC.start the smoke detector in a fireD.make certain the red light is working答案D解析细节理解题。由Smoke Detectors下的第一条中的第一句“If your smoke detector is wo
13、rking properly,the red light should be on.”可知,选项D与之对应,故答案为D。一、题型解读事实细节题常以应用文的形式出现在考题中,涉及的话题有:广告类、活动安排类、书籍电影介绍类、演出信息类等。设问方式是以5W1H(what,who,when,where,why和how)等开头的特殊疑问句。二、解题技巧题干定位,寻找信息题干定位法是做事实细节题最基本的也是最常用的方法。事实细节题主要考查对某句话或某几句话的理解,可根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可以确定最佳答案。“题干定位法”分为三步:第一步:先通过题干信息来选择定位词。定位
14、词主要是题干中的名词、动词和数词等,即问题的核心信息。例如上面【真题感悟】中的第37题,题干中的定位词为the automatic fire alarm systems。第二步:在原文中查找定位词或定位词的近义词,找出相关的句子。例如上面【真题感悟】中的第37题由定位词the automatic fire alarm systems我们可以迅速浏览到Fire Alarms这一段中。第三步:分析这些句子和选项,得出正确答案。例如上面【真题感悟】中的第37题,分析句子和选项可知B项正确。(2018红桥区二模)4-Day Classic Beijing TourThe 4-day classic B
15、eijing tour is designed for tourists who come to visit China for the first time.It covers the most popular and typical places in Beijing,fully displaying the scenery,culture,history,local lifestyles and features,food and drinks,business,etc.for you.Day 1:Arrival in BeijingYour guide meets you at Cap
16、ital Airport,and helps you check in at your hotel.Enjoy Beijing Duck as welcome dinner.Accommodation:Beijing downtownDay 2:The Great Wall & the Summer PalaceStart your day at the most famous part of the Great Wall,the Badaling Great Wall.Leave the downtown for the Great Wall at 8 am.Since it is a lo
17、ng drive to the Great Wall (about 2 hours riding),have a break at the Jade Museum on the way.Lunch will be enjoyed in a local restaurant.In the early afternoon come back to the city and have a sightseeing tour of the Summer Palace.Recommended Activity:Beijing Opera Show (Liyuan Theatre,19302110 ever
18、y evening)Accommodation:Beijing downtownDay 3:Beijing city sightseeing & Local experienceYour guide meets you at the hotel at 8 am and sets out for the days touring:Tiananmen Square and the Forbidden City.After visiting the two sites,have a break and get ready for lunch.Hutong visit:see some traditi
19、onal arts of the old Beijing,such as paper cutting and kite making,and visit a local family.Accommodation:Beijing downtownDay 4:Beijing Olympic sitesVisit the Olympic sites:Birds Nest,Water Cube and Olympic Park,witnessing the fast developing modern China.Enjoy some free time after visiting the site
20、s.After lunch,it is shopping time and then the tour is over.1.This advertisement is aimed at .A.foreigners who are new to ChinaB.experts who study history and citiesC.kids who were born in other citiesD.people who are interested in touring答案A解析细节理解题。根据第一段第一句“The 4-day classic Beijing tour is designe
21、d for tourists who come to visit China for the first time.”可知,这四天的旅行是针对初次来中国的外国人的。故选A。2.If a tourist wants to enjoy Beijing Opera,he should .A.visit the Summer Palace on the first dayB.go sightseeing in Beijing HutongC.live and eat downtown in BeijingD.go to Liyuan Theatre in the evening答案D解析细节理解题。根
22、据Day 2中的“Recommended Activity:Beijing Opera Show (Liyuan Theatre,19302110 every evening).”可知,如果想看京剧应该是在晚上去梨园剧院。3.On which day can tourists enjoy the citys traditional arts and local lifestyle?A.Day 4. B.Day 3.C.Day 2. D.Day 1.答案B解析细节理解题。根据Day 3中提到“Hutong visit:see some traditional arts of the old Be
23、ijing,such as paper cutting and kite making,and visit a local family.”可知,在第三天游客能感受传统文化和当地的生活方式。4.What does this tour company think can show Beijing is a fast developing modern city?A.Beijing Capital Airport.B.Birds Nest,Water Cube and Olympic Park.C.Tiananmen Square and the Forbidden City.D.The Grea
24、t Wall & the Summer Palace.答案B解析细节理解题。根据Day 4中的“Visit the Olympic sites:Birds Nest,Water Cube and Olympic Park,witnessing the fast developing modern China.”可知,这家旅游公司认为,北京的鸟巢,水立方和奥林匹克公园显示了北京是一个发展迅速的现代化城市。5.To make the advertisement work,what should be added?A.Age requirement.B.The hotels address.C.Co
25、ntact information.D.The guides name.答案C解析推理判断题。通读全文可知,这个广告没有联系方式,因此应该增加这方面的信息。故选C。B(2018和平区一模)I am reading a novel at the moment,a story set in Britain and India in the 19th century.It was written by an Indian author who now lives in Denmark,but neither in the language of Hindi nor Danish.Although t
26、he paperback edition Im holding was published in New Delhi,India,four years ago,I (an American) purchased it recently from a second-hand bookshop in Tokyo,Japan.Thats quite a history already.But theres more.The novel is a tale of various mysteries,all expertly put into a well-structured story by a v
27、ery skillful author.Yet my particular copy presents even more mysteries than the tale.One summer morning in the year of my paperbacks publicationon July 15,2012someone else was reading it while eating breakfast in a restaurant in Mumbai,India.I know this because I found a receipt of coffee and bread
28、 inside.I also know that this person was not the owner of the paperback immediately before me.In fact,the owner before me was not Indian at all,but Japanese.I know this because in the book there are handwritten notes in Japanesetranslations of English words with which the reader was unfamiliar.Japan
29、ese being a language of characters,not letters,it is not easy to determine if the note writer was a man or a woman.But the care taken to write the translations neatly in the limited spaces available on each page indicates a womans hand.So let us agree that it is a woman.What can we say of her?Well e
30、ducated,clearly,and probably a university student,who would keep a dictionary at hand while reading a novel.But why did she suddenly stop reading?The last translation in my paperback appears on Page 83,less than a third of the way through the novel.Did she give up because the book was proved too dif
31、ficult?Or was there some other reason?Many a novel presents mysteries,all of which are solved by the end of the tale.The mysteries presented by my little paperback,however,remain mysteries,all expertly put into a well-structured story,not by a skillful writer,but this time by the numberless vagaries
32、(变幻莫测) of life itself.6.What can we learn about the novel?A.It is about a world trip.B.It is well written.C.It was written in an American restaurant.D.It was first published in the 19th century.答案B解析细节理解题。根据第三段第一句“The novel is a tale of various mysteries,all expertly put into a well-structured story
33、 by a very skillful author.”这部小说讲述了各种各样的奥秘,一个娴熟的作家巧妙地(将这些奥秘)组织成一个故事,可知这个小说写得非常好。7.In which language is the novel written?A.Hindi. B.Danish.C.English. D.Japanese.答案C解析细节理解题。根据倒数第五段“I know this because in the book there are handwritten notes in Japanese-translations of English words with which the rea
34、der was unfamiliar.”可知这本书上有日文的笔记,是对读者不熟悉的英文单词的翻译,所以这本书应该是用英文写的。8.The author assumes the Japanese owner of the book was a woman based on .A.the pretty handwritingB.the food written on the receiptC.the good condition of the bookD.the effort taken in writing the notes答案D解析细节理解题。根据倒数第四段第二句“But the care
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381429.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
