天津专用2019高考英语二轮增分策略专题三阅读理解第二节分类突破八词句猜测_词义猜测题优选习题.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津 专用 2019 高考 英语 二轮 策略 专题 阅读 理解 第二 分类 突破 词句 猜测 词义 优选 习题
- 资源描述:
-
1、八、词句猜测词义猜测题(20176月天津,C)This month,Germanys transport minister,Alexander Dobrindt,proposed the first set of rules for autonomous vehicles(自主驾驶车辆).They would define the drivers role in such cars and govern how such cars perform in crashes where lives might be lost.The proposal attempts to deal with wh
2、at some call the “death valley” of autonomous vehicles:the grey area between semi-autonomous and fully driverless cars that could delay the driverless future.Dobrindt wants three things:that a car always chooses property(财产) damage over personal injury;that it never distinguishes between humans base
3、d on age or race;and that if a human removes his or her hands from the driving wheelto check email,saythe cars maker is responsible if there is a crash.“The change to the road traffic law will permit fully automatic driving,” says Dobrindt.It will put fully driverless cars on an equal legal footing
4、to human drivers,he says.Who is responsible for the operation of such vehicles is not clear among car makers,consumers and lawyers.“The liability(法律责任) issue is the biggest one of them all,” says Natasha Merat at the University of Leeds,UK.An assumption behind UK insurance for driverless cars,introd
5、uced earlier this year,insists that a human “be watchful and monitoring the road” at every moment.But that is not what many people have in mind when thinking of driverless cars.“When you say driverless cars,people expect driverless cars,”Merat says.“You knowno driver.”Because of the confusion,Merat
6、thinks some car makers will wait until vehicles can be fully automated without human operation.Driverless cars may end up being a form of public transport rather than vehicles you own,says Ryan Calo at Stanford University,California.That is happening in the UK and Singapore,where government-provided
7、 driverless vehicles are being launched.That would go down poorly in the US,however.“The idea that the government would take over driverless cars and treat them as a public good would get absolutely nowhere here,” says Calo.语篇解读本文是一篇说明文。它主要介绍了德国交通部部长提出的适用于自主驾驶车辆的规章,能消除人们对于无人驾驶车辆的司机角色定位的困惑,有利于自主驾驶汽车的
8、推广。46.What does the phrase “death valley” in Paragraph 2 refer to?A.A place where cars often break down.B.A case where passing a law is impossible.C.An area where no driving is permitted.D.A situation where drivers role is not clear.答案D解析词义猜测题。根据第二段中的“.the grey area between semi-autonomous and fully
9、 driverless cars that could delay the driverless future.”可知,death valley指的就是半自主驾驶和完全无人驾驶汽车之间的灰色地带,即:对司机角色的定义不清楚。故选D项。47.The proposal put forward by Dobrindt aims to .A.stop people from breaking traffic rulesB.help promote fully automatic drivingC.protect drivers of all ages and racesD.prevent seriou
10、s property damage答案B解析推理判断题。第一段说Dobrindt提出第一套自主驾驶车辆的规章,将会定义自主驾驶车辆司机的角色,这个提议就是处理“death valley”这个问题的;第四段说交规的改变会准许全自动驾驶,而且会将完全无人驾驶汽车和有人驾驶汽车放到一个平等的法律地位上,由此推断,Dobrindt提出此建议的目的就是推广全自动驾驶。故选B项。48.What do consumers think of the operation of driverless cars?A.It should get the attention of insurance companies
11、.B.It should be the main concern of law makers.C.It should not cause deadly traffic accidents.D.It should involve no human responsibility.答案D解析细节理解题。根据第七段中的“When you say driverless cars,people expect driverless cars,” Merat says.“You knowno driver.”可知,人们认为的无人驾驶汽车,就是没有司机的汽车,当然也不该包括人的责任问题,故选D项。49.Driv
12、erless vehicles in public transport see no bright future in .A.Singapore B.the UKC.the US D.Germany答案C解析细节理解题。根据最后一段中的“That would go down poorly in the US,however.”可知,无人驾驶汽车作为公共交通方式在美国反响却很差,即:在美国,无人驾驶汽车在公共交通领域看不到光明的前景,因此选C项。50.What could be the best title for the passage?A.Autonomous Driving:Whose L
13、iability?B.Fully Automatic Cars:A New BreakthroughC.Autonomous Vehicles:Driver Removed!D.Driverless Cars:Root of Road Accidents答案A解析标题归纳题。全文围绕自主驾驶车辆的司机的角色认定以及谁该负法律责任的问题展开了讨论,故选A项。一、题型解读词义猜测题基本上是阅读每年必考的题型。词义猜测是一种阅读技巧和能力,主要考查考生在短时间内根据上下文快速猜测所指定的某一个生词、词组或者句子含义的能力,而这些词和词组往往都超出考纲范围,但在文章阅读中起到一定的作用。由此看来,对于
14、生词的理解是否准确,直接影响着阅读理解题得分的高低,对能否取得好的高考成绩有着举足轻重的作用。词义猜测题的命题方式有:(1)What does the underlined word “.” probably mean?(2)The word “.” refers to/probably means .(3)The underlined word “.” could best be replaced by .(4)What do you think the expression “.” stands for?(5)By saying “.” we mean .“.” used in the p
15、assage can best be defined as .(6)Which of the following words can take the place of the word “.”?二、解题技巧巧用线索猜词义1.根据定义、释义或同位语进行猜测有些文章,特别是科技说明文,作者通常会对一些关键词或专业术语下定义,通过阅读定义和解释部分,考生便可理解该词或短语的意思。有时,需要猜测的单词或短语后面会紧跟一个同位语,作为对前面的词或短语的解释说明。有时,文章会用冒号、破折号、括号等对某个词或短语加以解释说明。例如:Taylors swift action helped her teamm
16、ates calm down.One girl called 911.Two more ran to get the school nurse,who brought a defibrillator,an electronic device(器械) that can shock the heart back into work.Luck stayed with them:Pariss heartbeat returned.分析:所猜测单词defibrillator后面出现了同位语“an electronic device(器械) that can shock the heart back in
17、to work”(一个可以电击心脏使其重新工作的电子器械)来进行解释说明,我们可推知其词义应为“(心脏)除颤器”。2.根据构词法进行猜测英语中通过词根加词缀或两个单词合成的方式可以构成新词。因此,掌握了一定的构词知识,再结合上下文语境,也可以快速猜测词义。例如: A silence in a conversation may also show stubbornness,uneasiness,or worry.分析:根据构词法知识我们可知,un-为否定前缀,-ness为名词后缀,easy(舒适)为词根。因此,我们可知uneasiness为“不安;担忧”之意。3.根据因果关系进行猜测在阅读理解文
18、章的句子或段落中,若两个事物或两种现象之间构成因果关系,这时我们可以根据这种因果逻辑关系推断词或短语的含义。表示因果关系的标志词有because,so,thus,therefore,as a result of,since,so that,so/such.that.等。例如:My son could not follow the teachers directions,he told me,and thus,Scola was disrupting the class.Didnt he know my son did not speak English yet?试题:What does the
19、 underlined word “disrupting” probably mean?A.Breaking. B.Following.C.Attending. D.Disturbing.分析:画线单词所在的句子出现了因果关系标志词thus,由前面的原因“我儿子听不懂老师的指示”可以推知,“他因此认为我儿子Scola干扰了课堂”,故选D项。其余三项都不符合这一因果逻辑关系。4.根据同义或近义关系进行猜测在画线单词或短语前后有时会出现与之同义或近义的词语或结构,它往往暗示了该词或该短语的含义,这时可从熟悉的词语中推知生词或短语的含义。常见的表示相同或相近意义的词和短语有and,or,like,a
20、s well,similarly,too,also,either等。例如:The fine selection of the major works was done in close collaboration(合作) with the Museo Nacional Reina Sofia in Madrid,Spain,and with contributions from other institutions like the Salvador Dali Museum in St.Petersburg,Florida.试题:What does the underlined word “c
21、ontributions” refer to?A.Artworks. B.Projects.C.Donations. D.Documents.分析:画线单词contributions前出现了and,可利用同义或近义关系进行猜测。and前面提到了“The fine selection of the major works”(精选的重要作品),后面说contributions来自其他机构,由并列关系可以推断出contributions应该属于works的范畴,同时文中明确表示contributions是来自museum的,故选A项。5.根据反义、转折和对比关系进行猜测有些需要猜测词义的词或短语前后
22、会出现表示转折或对比的词语,运用这些词语也可以帮助猜测词义。能体现转折、对比关系的词汇很多,常见的有but,yet,however,while,unlike,instead (of),on the other hand,rather than,on the contrary等。例如:In the evening,rides are usually at a more relaxed and unhurried pace,with golden light streaming across the grassy delta and the animals coming out to eat an
23、d drink.Sedate though they are,rides at this time of day are still very impressive.试题:What does the underlined word “sedate” probably mean?A.Wild and romantic.B.Slow and peaceful.C.Hungry and thirsty.D.Active and excited.分析:画线词语所在句子的句意为“虽然它们 ,但是在一天的这个时候骑马观赏仍然令人印象非常深刻。”由though可知前后两句是转折关系,再结合前一句中提到的“a
24、t a more relaxed and unhurried pace”可知,应选B项,sedate意为“不慌不忙的”。6.根据上下文进行猜测有些词义猜测题找不到以上标志线索,这时可以利用上下文提供的情景和线索进行合乎逻辑的综合分析,进而推测词义,这也是近几年来高考考查的热点。例如:There are also varieties developed to suit specific local conditions.One of the very best varieties for eating quality is Orleans Reinette,but youll need a wa
25、rm,sheltered place with perfect soil to grow it,so its a pipe dream for most apple lovers who fall for it.试题:What does the underlined phrase “a pipe dream” probably mean?A.A practical idea. B.A vain hope.C.A brilliant plan. D.A selfish desire.分析:根据连接词so可知上下文之间存在着因果关系,故我们需要从上文中寻找答案。由上文中的“One of the v
26、ery best varieties for eating quality is Orleans Reinette,but youll need a warm,sheltered place with perfect soil to grow it.”可知,尽管Orleans Reinette是很好的品种,但是对各项条件的要求很高,因此大多数喜欢它的人种植它的希望会落空。故选B项。A(2018天津部分区县二模)I grew up on a 50-acre farm in the small rural community of Catawissa,Missouri,as the sixth o
27、f seven children.My parents often noted during meals how everything on the table except the sugar and flour came from the land.Besides running the farm,Dad was also a carpenter.In the fall of 1970,he was working on a house when the ladder broke.His back was fractured in two places.He stayed in the h
28、ospital for three weeks with his head and feet down,permitting his back to be straight correctly so the bones would combine.On Thanksgiving,Dad was still in the hospital.We always butchered hogs the day after the holiday,and that year my uncle showed up with a couple of cousins to help my three elde
29、r brothers prepare our years supply of pork.After Dad returned home,he was in a back brace and unable to work.I was too young to realize our family had no money coming in as Christmas approached.One night we heard a car coming up the long driveway.We kids were curious about who was visiting.Peggy Ph
30、elan was at the door,holding an envelope filled with money.She told my dad she had collected money in the community and was there to deliver it.He tried to protest but Peggy would have none of it.I can still hear her saying,“Archie,whenever someones baler(打包机) is broken,you bale their hay.Someone pa
31、sses away,Altha is cooking.Its our turn.” That evening,this 6-year-old understood what being a good neighbor was,and that because her parents were good neighbors,their kindness would be returned.I learned later that my moms sisters all “adopted” one of us kids to help with Christmas,and we received
32、gift baskets from more than one organization.My parents were used to being the givers and not the receivers of such generosity.They had a bit of pride to swallow,but continued all of their lives to show us kids the value of kindness.1.We know the writers father was very .A.hard-working B.unkindC.str
33、ict D.mean答案A解析细节理解题。根据文章第一段最后一句“Besides running the farm,Dad was also a carpenter.”可知,作者的父亲是很勤劳的。2.The underlined word “fractured” in Paragraph 2 probably means “ ”.A.connected B.brokenC.arranged D.transformed答案B解析词义猜测题。根据画线词所在句的后一句“He stayed in the hospital for three weeks with his head and feet d
34、own,permitting his back to be straight correctly so the bones would combine.”可知,作者的父亲背部骨折,“fractured”是“折断”的意思。3.Why did the writers uncle go to his house? A.To visit his sick father.B.To give them money.C.To spend holiday together.D.To help prepare for Christmas.答案D解析细节理解题。根据文章第三段中的“.that year my un
35、cle showed up with a couple of cousins to help my three elder brothers prepare our years supply of pork.After Dad returned home,he was in a back brace and unable to work.I was too young to realize our family had no money coming in as Christmas approached.”可知,作者的叔叔到他家帮忙准备圣诞节。4.What can we infer from
36、Paragraph 4? A.The authors father liked to bale the hay.B.Peggy Phelan was a delivery man.C.The authors parents were helpful to others.D.We were curious about Peggy Phelan.答案C解析推理判断题。根据第四段的句子“Archie,whenever someones baler(打包机) is broken,you bale their hay.Someone passes away,Altha is cooking.Its ou
37、r turn.”可知,作者的父母是乐于助人的。5.Which of the following can match the passage? A.No pains,no gains.B.Great minds think alike.C.Misfortune may be an actual blessing.D.Good will be rewarded with good.答案D解析主旨大意题。根据文章内容:父母乐于帮助邻里,而当父亲受伤不能劳作时,也得到了来自大家的帮助,再结合第五段可知,文章体现的是“好心有好报”。No pains,no gains一分耕耘一分收获;Great mind
38、s think alike英雄所见略同;Misfortune may be an actual blessing塞翁失马,焉知非福;Good will be rewarded with good好心有好报。故选D项。B(2018河北区二模)As the pace of life continues to increase,we are fast losing the art of relaxation.Once you are in the habit of rushing through life,being on the go from morning till night,it is h
39、ard to slow down.But relaxation is essential for a healthy mind and body.Stress is a natural part of everyday life and there is no way to avoid it.In fact,it is not the bad thing as it is often supposed to be.A certain amount of stress is vital to provide motivation and give purposes to life.It is o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381436.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
