2020-2021学年高考英语完形填空专练 Chapter 7(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020-2021学年高考英语完形填空专练 Chapter 7含解析 2020 2021 学年 高考 英语 填空 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021年高考英语完形填空专练Chapter 7No. 1(2020. 湖南省长望浏宁四县高三联考)I will never forget the story I experienced when I worked as a doctor for some “special patients”.With mixed emotions I went to the young criminal center to _1_ vaccinations(接种疫苗). On one hand, I felt _2_ to be able to _3_ a service that might h
2、ave a positive health effect on the prisoners. But, on the other hand, I felt a sense of sadness and _4_as I saw the prisoners being _5_ by guards to the nursing unit.My last visit was very _6_.For some reason, there was a(an) _7_ in the air. And I felt a lightness as I spoke with each prisoner. We
3、_8_ stories, smiles and fears. Even the toughest prisoners seemed to be surrounded by light. As a mother, I saw them as not only youth, being _9_ for crimes, but also as children with the _10_ to change for the better. Obviously, most of them wanted to _11_ longer!There was one more prisoner. He was
4、 _12_ to a different unit in a lonely cell. Two guards escorted us down and when we entered the cell instant tears _13_in my eyes. The area was sad. Guards there didnt smile. Later, we were done but I didnt want to _14_,I gave the 17-year-old a gentle touch and smile as I _15_ to him what to do conc
5、erning the side effects. At first there was no response, so I just _16_ at his bare feet and then to my supplies. I thought that I had better pack up. _17_,he looked up at me and smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. I smiled back, saying, “You are welcome. Take care of you
6、rself!”It was wonderful to receive a kind _18_ from someone who was in such a _19_ place. As we walked back to the main entrance, we didnt speak. Where there can be a smile, there is hope. Sometimes _20_ can be very powerful.1. A. accept B. deliver C. illustrate D. give2. A. thankful B. satisfied C.
7、 lucky D. thrilled3. A. suggest B. provide C. confirm D. observe4. A. disappointment B. annoyance C. loneliness D. doubt5. A. escorted B. accompanied C. directed D. thrown6. A. valuable B. enjoyable C. memorable D. adaptable7. A. expectation B. lightness C. attraction D. complaint8. A. expanded B. t
8、old C. shared D. presented9. A. punished B. scolded C. commented D. criticized10. A. reason B. impression C. arrangement D. potential11. A. talk B. stay C. relax D. work12. A. selected B. limited C. reduced D. appointed13. A. turned up B. messed up C. welled up D. took up14. A. shout B. divorce C. w
9、ait D. leave15. A. confirmed B. submitted C. recommended D. explained16. A. put down B. looked down C. kept down D. pulled down17. A. Strangely B. Occasionally C. Suddenly D. Deliberately18. A. response B. solution C. belief D. assessment19. A. neat B. sacred C. crazy D. harsh20. A. virtues B. smile
10、s C. ambitions D. inspirations【答案解析】 1-5 DCBAA 6-10 CBCAD 11-15 ABCDD 16-20 BCADB 这是一篇记叙文。主要记叙了身为医生的作者一次去青少年犯罪中心给里面的囚犯接种疫苗的事情。其中一位囚犯对作者的工作报以善意的微笑,这让作者领悟到有微笑的地方就有希望,微笑有时是很强大的。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:怀着复杂的心情,我去青少年犯罪中心接种疫苗。A. accept接受;B. deliver交付;C. illustrate说明;D. give给予。结合后文可知身为医生的作者是去青少年犯罪中心给里面的罪犯接种疫苗的。故
11、选D。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:一方面,我感到很幸运,能够提供一项服务,可能对囚犯的健康有积极的影响。A. thankful感谢的;B. satisfied满意的;C. lucky幸运的;D. thrilled兴奋的。根据后文a service that might have a positive health effect on the prisoners.可知作者为能给囚犯的健康有积极影响而觉得幸运,其它选项不符合语境。故选C。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:一方面,我感到很幸运,能够提供一项服务,可能对囚犯的健康有积极的影响。A. suggest建议;B. provide
12、提供;C. confirm确认;D. observe观察。根据后文a service that might have a positive health effect on the prisoners.可知作者是去犯罪中心给犯人打疫苗的,提供一项服务。故选B。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:但是,另一方面,当我看到囚犯们被警卫护送到护理室时,我感到悲伤和失望。A. disappointment失望;B. annoyance烦恼;C. loneliness寂寞;D. doubt怀疑。结合后文by guards to the nursing unit可知作者看到囚犯们被警卫护送到护理室,觉得悲
13、伤和失望。故选A。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:但是,另一方面,当我看到囚犯们被警卫护送到护理室时,我感到悲伤和失望。A. escorted护送; B. accompanied陪伴;C. directed指导;D. thrown扔。根据后文Two guards escorted us down可知囚犯也是要由警卫护送到护理室的。故选A。【6题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的最后一次访问是非常难忘的。A. valuable有价值的;B. enjoyable快乐的;C. memorable难忘的;D. adaptable适合的。结合后文作者和囚犯们相处愉快,可知最后一次访问对作者来说很难
14、忘。故选C。【7题详解】考查名词词义辨析。句意:由于某种原因,空气中弥漫着一种轻松的感觉。A. expectation期待;B. lightness轻松;C. attraction 吸引;D. complaint抱怨。根据后文stories, smiles and fears可知空气中弥漫着一种轻松的感觉。故选B。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:我们分享故事、微笑和恐惧。A. expanded扩大;B. told告诉;C. shared分享;D. presented提出。根据后文stories, smiles and fears可知他们分享了故事、微笑和恐惧。故选C。【9题详解】考查动词词
15、义辨析。句意:作为一名母亲,我不仅把他们视为因犯罪而受到惩罚的年轻人,还把他们视为有潜力变得更好的孩子。A. punished惩罚;B. scolded责骂;C. commented评论;D. criticized批评。根据后文for crimes可知被关押在这里的人都是因为犯罪而受到惩罚的年轻人。故选A。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:作为一名母亲,我不仅把他们视为因犯罪而受到惩罚的年轻人,还把他们视为有潜力变得更好的孩子。A. reason理由;B. impression印象;C. arrangement安排;D. potential潜能。结合后文to change for the
16、better作者相信这些年轻人是有潜力变得更好的。故选D。【11题详解】考查动词词义辨析。句意:显然,他们中的大多数人都想多聊一会儿!A. talk谈话;B. stay停留;C. relax放松;D. work工作。对应上文中stories, smiles and fears.可知他们是在聊天交谈。故选A。【12题详解】考查动词词义辨析。句意:他被关在一个孤独的牢房里。A. selected挑选;B. limited限制;C. reduced减少;D. appointed任命。根据后文to a different unit in a lonely cell可知这个犯人被关在一个孤独的牢房里。其
17、他选项不符合语境。故选B。【13题详解】考查动词短语辨析。句意:两名警卫护送我们下去,当我们进入牢房时,眼泪立刻涌上我的眼眶。A. turned up出现;B. messed up混乱;C. welled up涌出;D. took up拿起。根据后文The area was sad.可知作者的眼泪涌上了眼眶。故选C。【14题详解】考查动词词义辨析。句意:后来,我们结束了,但我不想离开,我给了这个17岁的孩子一个温柔的触摸和微笑,我向他解释了如何处理副作用。A. shout叫喊;B. divorce离婚;C. wait等待;D. leave离开。结合上文we were done可知作者他们完成了
18、工作,作者却不想离开。故选D。【15题详解】考查动词词义辨析。句意:后来,我们结束了,但我不想离开,我给了这个17岁的孩子一个温柔的触摸和微笑,我向他解释了如何处理疫苗的副作用。A. confirmed确认;B. submitted提交;C. recommended推荐;D. explained解释。根据后文what to do concerning the side effects可知作者在给这个17岁的孩子解释如何处理疫苗的副作用。故选D。【16题详解】考查动词短语辨析。句意:起初没有回应,所以我只是低头看了看他光着的脚,然后看了看我的物品。A. put down放下;B. looked
19、down向下看;C. kept down控制;D. pulled down推翻。结合后文at his bare feet可知作者低下头看了看他光着的双脚。故选B。【17题详解】考查副词词义辨析。句意:突然,他抬头看着我,微笑着说了声“谢谢”,然后竖起了大拇指。A. Strangely奇怪地;B. Occasionally偶尔;C. Suddenly突然地;D. Deliberately故意地。结合后文he looked up at me and smiled before he said “Thanks”可知少年突然抬头看作者,还微笑着说了声“谢谢”,竖起了大拇指。故选C。【18题详解】考查名
20、词词义辨析。句意:能从一个身处如此严酷环境的人那里得到善意的回应,真是太好了。A. response回答;B. solution解决方案;C. belief信仰;D. assessment评定。承接上文作者给少年解释了如何处理疫苗的副作用,少年对作者善意的微笑,这是作者得到的善意的回应。故选A。【19题详解】考查形容词词义辨析。句意:能从一个身处如此严酷环境的人那里得到善意的回应,真是太好了。A. neat整洁的;B. sacred害怕的;C. crazy疯狂的;D. harsh严酷的,严厉的。承接第二段中I went to the young criminal center可知这是个环境严酷
21、的地方。故选D。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:有时候微笑是很强大的。A. virtues优点;B. smiles微笑;C. ambitions野心;D. inspirations灵感。根据上文Where there can be a smile, there is hope.可知有微笑的地方就有希望,微笑有时是很强大的。故选B。No. 2(2020. 湖南省长沙市长郡中学高三月考)When I was little, my classmate and neighbor Paul would take wonderful Santa face cookies to school ever
22、y year as his birthday_1_. In those days, I would always follow him when he shared the cookies with other classmates, just in case someone had been_2_and as a result he had an extra_3_or two. Somehow, one cookie_4_long enough for me to show it to my mother. She got the_5_from Pauls mother and bought
23、 the special cookie cutter at Morley Brothers, our local hardware shop.Over the years, my mother and I would_6_to make these cookies. After I got married, I bought my own cookie cutter and the cookies remained a_7_for the Christmas time. Later, my mother gave me her cutter. I_8_both of the Santa fac
24、e cookie cutters because Morley Brothers had_9_years before and we never saw anything that even_10_these wonderful Santa faces.One year, after I made the cookies, the two cutters were waiting to be hand washed and_11_for another year. Well, my oldest daughter decided to help out by_12_the dishwasher
25、. You guessed it._13_, the two treasured plastic cutters, came out distorted and totally_14_. I knew if I couldnt_15_them, a long-standing tradition would come to a_16_.After making several telephone_17_, I learned a woman named Pat Kimbrel had_18_the hardware business from her grandmother. I was ex
26、cited! Immediately, I called and managed to talk with Pat about the happy memories connected with her grandmothers cookie cutters. Eventually, through Pat I got four Santa face cookie cutters.Now the family tradition is_19_in both our and our daughters houses. So, Paul, thanks to you and your grandm
27、other. Ill bet you never know how many lives you affect or for how many years the_20_will be felt.1. A. benefitB. wishC. treatD. game2. A. curiousB. absentC. freeD. cautious3. A. giftB. classC. cookieD. cutter4. A. appearedB. expandedC. soldD. survived5. A. recipeB. responseC. awardD. comment6. A. m
28、anageB. continueC. expectD. struggle7. A. programB. challengeC. mustD. memory8. A. equippedB. acceptedC. sparedD. guarded9. A. closedB. enlargedC. existedD. opened10. A. combinedB. resembledC. representedD. suited11. A. put awayB. saved onC. set downD. brought up12. A. loadingB. handlingC. coveringD
29、. fixing13. A. ObviouslyB. SurprisinglyC. hopefullyD. Unfortunately14. A. invalidB. invaluableC. unusableD. unavailable15. A. copyB. replaceC. identifyD. share16. A. fallB. headC. dealD. stop17. A. businessesB. servicesC. linesD. enquiries18. A. taken overB. taken upC. taken downD. taken to19. A. in
30、spiredB. observedC. learntD. taught20. A. appreciationB. pleasureC. influenceD. motivation【答案解析】1-5 CBCDA 6-10 BCDAB 11-15 AADCB 16-20 DDABC 【分析】本文是一篇记叙文。做圣诞老人饼干是作者的家庭传统,对圣诞老人饼干模具的情怀在作者的母亲、作者及作者的女儿三代人中传承。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:在我小的时候,我的同学和邻居保罗每年都会把美味的圣诞老人饼干带到学校作为他生日的款待。A.benefit利益;B. wish愿望;C. treat款待;D.
31、 game游戏。根据下文In those days, I would always follow him when he shared the cookies with other classmates及常识可知,我的同学和邻居保罗每年都会把美味的圣诞老人饼干带到学校作为生日礼物款待同学们。故选C。【2题详解】考查形容词词义辨析。句意:在那些日子里,当他和其他同学分享饼干时,我总是跟着他,万一有人缺席,结果他就能多出一两块饼干。A.curious好奇的;B. absent缺席的;C. free免费的;D. cautious谨慎的。根据下文as a result he had an extra_
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
一年级上册语文课件- 13 乌鸦喝水 习题|人教(部编版) (共8张PPT).ppt
