安徽省黄山市2022-2023学年高一英语下学期期末考试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 黄山市 2022 2023 学年 英语 学期 期末考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、黄山市2022-2023学年度第二学期期末质量检测高一英语试题本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。满分150分。考试时间120分钟。答案应写在答题卷上,不能答在试题卷上。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the speakers go to the festival?A. On Wednesday. B. On Frid
2、ay. C. On Saturday.2. What is the relationship between the speakers?A. Classmates. B. Colleagues. C. Teacher and student.3. What are the speakers mainly talking about?A. A skiing trip. B. A PE class. C. A football match.4. What does the woman ask the man to do?A. Look after Michael. B. Do the garden
3、ing. C. Move the bike.5. Where are the speakers?A. At a school. B. In a zoo. C. In a museum.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How would the woman like to deal with the watch?A. Refun
4、d it. B. Exchange it. C. Repair it.7. What will the woman do tomorrow?A. Give the man a call. B. Come to the store again. C. Ask for the after-sales service.听第7段材料,回答第8、9题。8. What made a great impression on Monas teacher?A. Her math homework. B. Her new book. C. Her physics project.9. What does Mona
5、 plan to do this weekend?A. Visit her aunt. B. Go to the park. C. Do voluntary work.听第8段材料,回答第10至12题。10. What will Annas father do for her mothers birthday?A. Make a birthday cake. B. Order some flowers. C. Take her to the movies.11. What will the man buy for his mother?A. A scarf. B. A necklace. C.
6、 A pair of sunglasses.12. Why does Anna refuse the mans suggestion?A. It is impractical. B. Keeping a dog is tiring. C. Their mother dislikes pets.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why did Erik and his father take a long cycle ride?A. To raise money for charities.B. To have an unusual experience.C. To spend lots
7、 of time together.14. How did Erik feel when setting off?A. Nervous. B. Excited. C. Calm.15. What was the best thing for Erik during the journey?A. Enjoying the natural scenery.B. Communicating with the locals.C. Sharing experiences with his father.16. What does Erik plan to do in the near future?A.
8、 Go on another long ride.B. Cycle only in his free time.C. Take part in short-distance races.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the topic of the speakers favorite room?A. Energy. B. Space. C. Computers.18. Why did the speaker skip the “health” exhibition?A. It was closed. B. It cost too much. C. It wasnt
9、 attractive to him.19. What did the speaker make at the museum?A. A car. B. A plane. C. A rocket.20. How long does the guided tour last?A. 80 minutes. B. 45 minutes. C. 35 minutes.第二部分 阅读 (共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AScreenwriting Camp for Teen
10、sAt New York Film Academys 4-week screenwriting camp for teens, students learn how to write their own screenplays.This hands-on camp is structured to benefit students of any experience level. Students spend an average of 24 hours per week in class, and 8 to 16 hours per week in writing labs. In all
11、locations, students have the opportunity to write and shoot a group project. Students are required to do a significant amount of writing in the evenings and on weekends to complete the written assignments of this camp.Screenwriting Summer Camp ClassesTo get a sense of what students will learn in the
12、 screenwriting camp, here are some screenwriting courses they will take. Story Generation: This is a first-week class in which students present a variety of film ideas and choose one to write for the rest of the course. Screenplay Analysis: This class looks at the complexities of feature-length scre
13、enwriting. Film Craft(技术) : In this course students learn about the elements of the feature film. Production Workshop: Students expand their understanding of the visual components of a screen story by shooting their own short scene.Camp InformationClasses are held at the Film Academys New York City
14、(NYC), Los Angeles(LA), and South Beach campuses.Tuition Fees: $4,525Start Dates for Our Locations: Jun 25, 2023-Jul 22, 2023If you need assistance, please contact us immediately at summerprogramsnyfa.edu or call us at 212-674-4300 (NYC), 818-333-3558(LA), or 305-534-6009(South Beach) so we can assi
15、st you. For more information about all other camp locations, please contact 212-966-3488.1. What will students do in the 4-week camp?A. Study in class for about 48 hours.B. Do their homework in writing labs.C. Learn to write for 16 hours on weekends.D. Get some experience of screenwriting.2. Which c
16、ourse allows students to learn about the feature film?A. Film Craft.B. Story Generation.C. Screenplay Analysis.D. Production Workshop.3. Which number should you call if you want to learn more about the NYC camp?A. 212-674-4300.B. 818-333-3558.C. 305-534-6009.D. 212-966-3488.【答案】1. D 2. A 3. A【解析】【导语
17、】本文是应用文。文章主要介绍了纽约电影学院为青少年举办的为期4周的电影剧本创作夏令营。【1题详解】细节理解题。根据第一段“At New York Film Academys 4-week screenwriting camp for teens, students learn how to write their own screenplays.(在纽约电影学院为青少年举办的为期4周的电影剧本创作夏令营中,学生们学习如何创作自己的电影剧本。)”可知,学生在为期4周的夏令营中会获得一些创作电影剧本的经验。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Screenwriting Summer Camp Cl
18、asses部分下第四段“Film Craft(技术) : In this course students learn about the elements of the feature film.( 电影工艺:在这门课程中,学生学习故事片的元素。)”可知,电影工艺这门课程可以让学生了解故事片,故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中“If you need assistance, please contact us immediately at summerprogramsnyfa.edu or call us at 212-674-4300 (NYC), 818-333-3558(LA
19、), or 305-534-6009(South Beach) so we can assist you. (如果您需要帮助,请立即与我们联系,电子邮件是: summerprogramnyfa.edu,或者拨打我们的电话:212-674-4300(纽约夏令营) ,818-333-3558(洛杉矶夏令营) ,或者305-534-6009(南海滩),我们将为您提供帮助。)”可知,如果你想了解更多关于纽约夏令营的信息,你应该打212-674-4300这个电话,故选A。BA book called Bartletts Familiar Quotations has been published in
20、the United States since the 1850s. It started with John Bartlett, the owner of a bookstore near Boston, Massachusetts. He selected words, or quotations, from famous people, including Benjamin Franklin, Thomas Paine and John Keats for the book.Geoffrey OBrien is the current editor of the 170-year-old
21、 book. He said it is hard to keep up with so many quotations because of “the speed of events” in modern times. “No matter when we went to press, we would be cutting off in the middle of the story,” he said.The 19th edition of Bartletts just came out. It is the first publication since 2012 and the se
22、cond under OBrien. “With the Internet and cable news, you have the constant manufacturing of statements of one kind or another,” OBrien said. So, he tried to choose quotations that have staying power beyond current news events.In the early days, the book was mostly made up of quotations from white m
23、en. But recently, the book includes words from the singer Beyonc and the track and field athlete Usain Bolt. It even has thoughts from other languages such as Russian and Navajo, a Native American language.With so many new quotes, some older ones had to be removed. OBrien said he was sad to drop com
24、ments by John Dryden, one of his favorite poets.OBrien also needs to keep the book to about 1,400 pages. So, once very well-known American comedians like Bob Hope and Johnny Carson are not in the latest book. Also gone are quotes from former U. S. Vice President Dan Quayle and actor Sally Field.OBri
25、en said the goal of the book is to be “representative” but not like an encyclopedia(百科全书). Not everyone can get in. He said he was sad to not be able to include a comment from U. S. civil rights activist and politician John Lewis, who died in 2020.4. What challenge does Geoffrey OBrien face?A How to
26、 deal with famous people.B. When to remove the quotes.C. Whether to keep pace with times.D. What to take into the book.5. How did Geoffrey deal with the challenge?A. He included sayings from Russian.B. He selected power-lasting quotes.C. He increased the pages of the book.D. He changed the goal of t
27、he book.6. What made OBrien feel sad?A. Removing quotes of John Dryden.B. Dropping quotations of Bob Hope.C. Taking in comments of John Lewis.D. Including quotes from white men.7. Which is the most suitable title for the text?A. Publication of a Quotation BookB. Content of a Famous BookC. Quotation
28、Book Struggles to Keep upD. Editors Try to Publish More Books【答案】4. D 5. B 6. A 7. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章简要介绍了巴特利特引语词典一书的起源和发展现状。【4题详解】推理判断题。根据第二段“He said it is hard to keep up with so many quotations because of “the speed of events” in modern times. No matter when we went to press, we would be cutting
29、 off in the middle of the story (他说,由于现代“事件的速度”,很难跟上这么多引语保持同步。无论我们什么时候去报社,我们都会在故事的中间中断)”可推理出,Geoffrey OBrien面临的挑战是把什么内容收录进书里,故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第三段“he tried to choose quotations that have staying power beyond current news events(他尽量选择那些在时事之外具有持久力的语录)”可知,Geoffrey对付挑战的办法是选择那些有持久生命力的引语,故选B项。【6题详解】细节理解题
30、。根据倒数第三段“With so many new quotes, some older ones had to be removed. OBrien said he was sad to drop comments by John Dryden, one of his favorite poets.( 由于有这么多新的引语,一些旧的不得不删除。奥布莱恩说,他很难过放弃了他最喜欢的诗人之一约翰德莱顿的评论。)”可知,使奥布莱恩难过的是删除了约翰德莱顿的评论,故选A项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“A book called Bartletts Familiar Quotations ha
31、s been published in the United States since the 1850s. It started with John Bartlett, the owner of a bookstore near Boston, Massachusetts.( 自19世纪50年代以来,一本名为巴特利特引语词典的书在美国出版。它始于马萨诸塞州波士顿附近一家书店的老板约翰巴特利特)”、第二段“He said it is hard to keep up with so many quotations because of “the speed of events” in moder
32、n times. No matter when we went to press, we would be cutting off in the middle of the story (他说,由于现代“事件的速度”,很难跟上这么多引语保持同步。无论我们什么时候去报社,我们都会在故事的中间中断)”、第三段“he tried to choose quotations that have staying power beyond current news events(他尽量选择那些在时事之外具有持久力的语录)”以及最后一段“OBrien said the goal of the book is
33、to be “representative” but not like an encyclopedia(奥布莱恩说,这本书的目标是“具有代表性”,但不像百科全书)”可知,本文主要介绍了巴特利特引语词典努力保持它的代表性,故选C项。CNature is like the mechanism in an enormous clock. Everything is neatly arranged and inter connected. Every individual has its place and its function. Take the wolf for example. As mea
34、t-eaters, wolves regulate the number of plant eaters so that they do not multiply too rapidly. All animals and plants are held in a delicate balance.The wolves remind me of a story from my childhood when my grandfather gave me an old clock. The first thing I did was take the clock apart to find out
35、how it worked. Even though I was convinced that I knew how to put it back together in working order, I couldnt do it. After I rebuilt it, there were a few cogs (轮齿) left over and a grandfather who was not in the best of moods. In the wild, wolves play the role of such cogs. If we remove them, not on
36、ly do the enemies of sheep and cattle disappear, but the mechanism of nature also begins to run differently, so differently that rivers change course and many local bird species die out.And things can also go wrong when a species is added. For example, the introduction of a nonnative fish leads to a
37、 massive reduction in the local deer population. Because of a fish? The earths ecosystems, it seems, are a bit too complex for us to draw up simple rules of cause and effect. Even conservation measures can have unexpected results. Who knew, for example, that recovering crane (鹤) populations in Europ
38、e would affect the production of Iberian ham?So its high time we took a good look at the interconnections between species both large and small. Its important for us to realize that even small interventions(介入)can have huge consequences, and wed do better to keep our hands off everything in nature th
39、at we do not absolutely have to touch.8. What does the underlined word “regulate” mean in paragraph1?A. Control.B. Count.C. Record.D. Increase.9. What does the author want to show with the story in paragraph 2?A. Curiosity kills the cat.B. Grandfathers love lasts.C. Clocks are complex.D. Every part
40、counts.10. Why can things also go wrong when a species is added?A. Local species die out due to the nonnative one.B. Rules of cause and effect are obvious in nature.C. The interconnections in nature are complicated.D. Conservation projects are too hard to complete.11. What does the author suggest pe
41、ople do?A. Show mercy to small animals.B. Stay away from conservation.C. Take a new look at meat-eaters.D. Think twice before stepping in.【答案】8. A 9. D 10. C 11. D【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了大自然就像一个巨大的钟里的机械装置。每样东西都排列整齐,相互联系。每个东西都有自己的位置和作用。且当一个物种被别的物种加入时,事情也会出错,这是因为 自然界中的相互联系是复杂的。所以作者建议人们在干预自然界之前要三思而后行。【8题
42、详解】词句猜测题。根据划线单词所在句子“As meat-eaters, wolves regulate the number of plant eaters so that they do not multiply too rapidly.(作为肉食动物,狼regulate食草动物的数量,这样它们的繁殖速度就不会太快。)”可知,狼作为肉食动物,吃食草动物,这会控制食草动物的数量,这样它们的繁殖速度就不会太快,由此可推知,划线单词regulate意为“控制”,与A项“Control. (控制)”意思一样,故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段中“In the wild, wolves pla
43、y the role of such cogs. If we remove them, not only do the enemies of sheep and cattle disappear, but the mechanism of nature also begins to run differently, so differently that rivers change course and many local bird species die out.(在野外,狼扮演着这样的角色。如果我们除掉它们,不仅羊和牛的天敌会消失,而且自然的机制也开始变得如此不同以至于河流改变了流向,许
44、多当地的鸟类物种灭绝了。)”可推知,作者想用第二段中的故事来表达自然界中的每个部分都很重要。故选D。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“And things can also go wrong when a species is added. For example, the introduction of a nonnative fish leads to a massive reduction in the local deer population. Because of a fish? The earths ecosystems, it seems, are a bit too c
45、omplex for us to draw up simple rules of cause and effect. (当一个物种被加入时,事情也可能出错。例如,引进一种外来鱼类导致当地鹿数量大量减少。就因为一条鱼?地球的生态系统似乎有点太复杂了,我们无法制定简单的因果规则。)”可知,当一个物种被别的物种加入时,事情也会出错,这是因为自然界中的相互联系是复杂的。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Its important for us to realize that even small interventions(介入)can have huge consequences,
46、and wed do better to keep our hands off everything in nature that we do not absolutely have to touch.(我们必须意识到,即使是很小干预也可能产生巨大的后果,我们最好不要触碰自然界中我们绝对不必触碰的任何东西。)”可推知,作者建议人们在干预自然界之前要三思而后行。故选D。DPlato was upset about the invention of the alphabet(字母表)because, with this “technology”, learners would not use th
47、eir memories and thus appear to be a know-it-all but actually know nothing. If Plato were alive today, what would he say about ChatGPT? ChatGPT, a conversational artificial intelligence program released recently by OpenAl, is a significant advancement that can produce articles comparable to good hig
48、h school essays.When I asked ChatGPT a range of simple questions, the answers were well-reasoned and clear. Its also interactive: I could ask for more details or request changes. But then, on trickier topics or more complicated concepts, ChatGPT gave completely wrong answers.However, that doesnt mea
49、n ChatGPT cant be a useful tool in education. Schools have already been dealing with the internets wealth of knowledge, along with its misleading essay factories. One way has been to change how they teach. Rather than listen to a lecture in class and then go home to research and write an essay, stud
50、ents listen to recorded lectures and do research at home, then write essays in class, with supervision, even cooperation with peers(同龄人) and teachers. This is called flipped(翻转的) classrooms, in which students wouldnt use ChatGPT to create a whole essay. Instead, theyd use it as a tool to generate cr
51、itically examined building blocks of essays.Plato was wrong to think that memory itself is a goal, rather than a means for people to have facts so they can make better analyses and arguments. As Plato was wrong to fear the written word as the enemy, we would be wrong to think we should be against a
52、process that allows us to gather information more easily.The way forward is not just to feel regret for replaced skills, as Plato did, but also to recognize that as more complex skills become essential, our society must fairly educate people to develop them. And then it always goes back to the basic
53、s. Value people as people, not just as packs of skills. And that isnt something ChatGPT can tell us how to do.12. What would probably be Platos attitude toward ChatGPT?A. Favorable.B. Uncaring.C. Critical.D. Unclear.13. How do students use ChatGPT according to the text?A. They apply it to correcting
54、 mistakes.B. They use it as a part of their research.C. They rely on it to create a whole essay.D. They employ it to conduct peer reviews.14. What mistake did Plato make according to the text?A. He laid stress on memory too much.B. He failed to tell facts from opinions.C. He doubted easily accessibl
55、e information.D. He used written words to attack his enemy.15. What is suggested to our society in the last paragraph?A. Updating and improving ChatGPT.B. Breathing fresh life into replaced skills.C. Equipping all people with necessary skills.D. Bringing people with different skills together.【答案】12.
56、 C 13. B 14. A 15. C【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍了OpenAl最近发布的一个对话式人工智能程序ChatGPT 是一个重大进步,它能成为一个有用的教育工具。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Plato was upset about the invention of the alphabet(字母表) because, with this “technology”, learners would not use their memories and thus appear to be a know-it-all but actually know nothi
57、ng. If Plato were alive today, what would he say about ChatGPT? ChatGPT, a conversational artificial intelligence program released recently by OpenAl, is a significant advancement that can produce articles comparable to good high school essays.(柏拉图之所以对字母表的发明感到不安,是因为有了这种“技术”,学习者就不会使用他们的记忆,因此看起来就像一个万事
58、通,但实际上什么都不知道。如果柏拉图今天还活着,他会说什么?ChatGPT 是 OpenAl 最近发布的一个对话式人工智能程序,它是一个重大进步,可以产生与优秀高中论文相当的文章。)”可知,柏拉图对字母表的发明感到不安,因为有了它,学习者就不会使用他们的记忆,由此可推知,柏拉图对对话式人工智能程序ChatGPT持批评态度,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“Rather than listen to a lecture in class and then go home to research and write an essay, students listen to recor
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-383674.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
