宁夏中卫市中宁县第一中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏中卫市中宁县第一中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 宁夏 中卫 中宁县 第一 中学 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、中宁一中2021-2022学年第一学期高三第一次月考试卷英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do this afternoon?A .Do some exercise. B. Go shopping. C. Wash her clothes. 2. Why does the woman call the man?A. To c
2、ancel a flight. B. To make an apology. C. To put off a meeting. 3. How much more does David need for the car?A. $ 5,000. B. $20,000. C. $25,000.4. What is Jane doing?A. Planning a tour. B. Calling her father C. Asking for leave.5. How does the man feel?A. Tired. B. Dizzy. C. Thirsty. 第二节(共15小题;每小题1.
3、5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does Jack want to do?A. Watch TV. B. Play outside. C. Go to the zoo.7. Where does the conversation probably take place?A. At home. B. In a cinema. C. In a supe
4、rmarket.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does Richard do?A. Hes a newsman. B. Hes a manager. C. Hes a researcher.9. Where is Richard going next week?A. Birmingham. B. Mexico City. C. Shanghai.10. What will the speakers do tomorrow?A. Eat out together. B. Visit a university. C. See Professor Hayes.听第8段材料,回答第1
5、1至13题。11. What is the probable relationship between the speakers?A. School friends. B. Teacher and student. C. Librarian and library user.12. Why does Jim suggest Mary buy the book?A. Its sold at a discount price. B. Its important for her study. C. Its written by Professor Lee.13. What will Jim do f
6、or Mary?A. Share his book with her. B. Lend her some money. C. Ask Henry for help.听第9段材料,回答第14至16题。14.Where does Stella live?A In Memphis. B. In Boston. C. In St Louis. 15.What would Peter and his family like to do on Beale Street?A.Visit a museum. B. Listen to music. C. Have dinner. 16.What kind of
7、 hotel does Peter prefer?A. A big one. B. A quiet one. C.A modern one. 听第10段材料,回答第17至20题。17.How many lab sessions will the students have every week?A. One. B. Two. C. Three.18.What are the students allowed to wear in the lab ?A. Long scarves. B. Loose clothes. C. Tennis shoes.19.Why should the stude
8、nts avoid mixing liquid with paper?A It may cause a fire. B. It may create waste. C. It may produce pollution.20.What does the speaker mainly talk about?A. Grades the students will receive. B. Rules the students should follow. C. Experiments the students will do. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,
9、满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIf youre after cheap UK train tickets, check the suggestions below and see how you could bag yourself a bargain. Well even highlight the cheapest prices!Booking in advanceTrain tickets in the UK usually go on sale 3 months before the date of tra
10、vel. Look out for advance tickets, as these tend to be cheaper when theyre first released. Be quick though, as they may sell out on busier routes.Find out more about our advance ticket alarm tool.Traveling off-peakWhen travelling by train in the UK, you can benefit from reduced fares by choosing the
11、 time periods of day that are less busy. When searching for tickets with us, well display all available ticket options, highlighting the cheapest ones.Learn more about off-peak train time from our website.Using the price prediction toolOur clever little price prediction tool will predict the future
12、and let you know when ticket prices are about to go up, meaning youll never miss out on the best value fares. Beat the rush and save on price too (Currently available in the UK app only).Discover the magic of price prediction.Choosing the season ticket calculatorIf you travel on the same route more
13、than three times a week, then season tickets could help you to save both valuable time and money. Besides that, theyre also available in a number of flexible options to suit different time frames.Check out our season ticket calculator today to get started.1. What is the characteristic of traveling o
14、ff-peak by train in the UK?A. The trains are too crowded.B. Train tickets are often sold out.C. There are more passengers at this time.D. The travel time periods are less busy.2. What can visitors do if they want to know when train fares will rise?A. Call ahead and ask.B. Check the advance ticket al
15、ert tool.C. Refer to a piece of price prediction tool.D. Download the season ticket calculator.3. What is the authors main purpose in writing the text?A. To advertise train services.B. To encourage passengers to travel abroad.C. To offer services to the train passengers on the way.D. To help visitor
16、s spend less money on railway tickets.【答案】1. D 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了在英国如何买到便宜的火车票。【1题详解】细节理解题。根据第三段中“When travelling by train in the UK, you can benefit from reduced fares by choosing the time periods of day that are less busy. ”(在英国坐火车旅行时,你可以通过选择一天中不太繁忙的时段来享受票价优惠。)可知,在英国乘火车旅行时,游客可以选择一天中不那么
17、繁忙的时候来享受优惠票价,这意味着旅行时间段是相对空闲的。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第四段中“Our clever little price prediction tool will predict the future and let you know when ticket prices are about to go up, meaning youll never miss out on the best value fares.”(我们聪明的小价格预测工具可以预测未来,让你知道什么时候车票价格将上涨,这意味着你永远不会错过最划算的票价。)可知,price prediction
18、是一款价格预测工具,它可以预测未来票价走势,让游客知道票价什么时候会上涨。 故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段中“If youre after cheap UK train tickets, check the suggestions below and see how you could bag yourself a bargain.”(如果你想买便宜的英国火车票,看看下面的建议,看看怎样才能买到便宜货。)可知,作者的写作目的是帮助游客在火车票上花更少的钱。故选D。【点睛】BThat youngsters were glued to online games on their sma
19、rt phones was a great concern for Ngurang Meena, a school teacher in Nirjuli. The 30-year-old social science teacher, who ran the Ngurang Learning Institute, an adult literacy centre, said that she felt disheartened when she read student papers. The graph of student performance is falling every year
20、. It breaks my heart whenever I see answer sheets-basic grammar skills are missing and theres an absence of any cohesive(连贯性的)expression. They lack guidance and reading culture is almost zero, Meena said. When her school and the centre she ran had to close due to infectious diseases, she planned to
21、do something to solve the problem.Inspired by a similar proposal in Mizoram, Meena set up a bookshelf with around 80 books as well as some benches on the side of the road in Nirjuli on August 30th, 2020, where passers-by could spend time reading. The selections included motivational books, biographi
22、es and novels as well as comics for young children. I have to please the children with sweets to sit and read, but that is okay. she laughed.Meenas bookshelf became a hit among youngsters who spent hours in the reading corner. Within two months, her effort became the talk of the town.Now, generous c
23、ontributions of books come in from the public and she is even receiving requests to set up such libraries in other parts of the state, including one in the capital, Itanagar. Since the tiny libraries are far from the main town, she also lends books out to those who want to read at home.I never thoug
24、ht that this would become such a big inspiration, Meena said. Since childhood, we have been told that books are our best friends. The next generation of kids is focused on games and other things. I dont want them to head on the wrong track, she added.4. Whats the aim of Meenas reading program?A. To
25、help adults learn cohesive expression.B. To care for youngsters lacking in reading.C. To keep Ngurang Learning Institute running well.D. To highlight the importance of reading for adults.5. What did Meena do to encourage young kids to read more?A. She offered them transportation.B. She offered some
26、rewards to them.C. She chose novels with beautiful covers.D. She selected books covering every category.6. Which words can best describe Meenas libraries?A. Influential and meaningful.B. Small and useless.C. Large but impractical.D. Widespread but unwelcome.7. What is the best title for the text?A.
27、Books: Sources of KnowledgeB. The Roadside Reading CornerC. The Library: a Heaven for the YoungD. New Ideas about Setting a Reading Plan【答案】4. B 5. B 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了米纳通过设立街边图书角的方式帮助那些缺乏阅读量的青少年,这样的方式受到了大众的好评。【4题详解】推理判断题。根据第一段“They lack guidance and reading culture is almost zero, Meen
28、a said. When her school and the centre she ran had to close due to infectious diseases, she planned to do something to solve the problem.”(他们缺乏指导,阅读文化几乎为零,”米纳说。当她的学校和她经营的中心因为传染病不得不关闭时,她计划做些事情来解决这个问题。)根据第二段“I have to please the children with sweets to sit and read, but that is okay”(我得给孩子们糖果,让他们坐下来读书
29、,不过没关系)根据第三段“Meenas bookshelf became a hit among youngsters who spent hours in the reading corner.”(米娜的书架在年轻人中很受欢迎,他们花了几个小时在阅读角)由此可知,米娜阅读计划的目的是关爱缺乏阅读的青少年。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第二段“I have to please the children with sweets to sit and read, but that is okay”(我得给孩子们糖果,让他们坐下来读书,不过没关系)由此可知,米娜给孩子一些奖励来鼓励孩子们多读
30、书。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据第三段“Meenas bookshelf became a hit among youngsters who spent hours in the reading corner. Within two months, her effort became the talk of the town.”(米娜的书架在那些花了几个小时在阅读角的年轻人中很受欢迎。不到两个月,她的努力就成了全城的话题。)根据第四段“Now, generous contributions of books come in from the public and she is eve
31、n receiving requests to set up such libraries in other parts of the state”(现在,来自公众的慷慨捐款,她甚至收到在该州其他地方建立这样的图书馆的请求)由此判断出,米娜的图书馆很有影响力、很有意义。故选A项。【7题详解】主旨大意题。根据第二段“Inspired by a similar proposal in Mizoram, Meena set up a bookshelf with around 80 books as well as some benches on the side of the road in Ni
32、rjuli on August 30th, 2020, where passers-by could spend time reading.”(受米佐拉姆邦类似提议的启发,米纳于2020年8月30日在Nirjuli的路边设置了一个书架,里面有大约80本书和一些长椅,路人可以在那里阅读。)以及短文报道了米纳通过设立街边图书脚的方式帮助那些缺乏阅读阅读量的青少年,这样的方式受到了大众的好评。所以短文的最佳标题为“路边阅读角”。故选B项。CWhile we may think it feels good to complain, complaining has some bad effects as
33、sociated with it.Why isnt complaining beneficial? Research shows that it connects our brain with negativity. The brain is designed to work efficiently. This means that when we repeat a thought, negative or positive, the nerve cells form a bridge between each other to pass information at a higher spe
34、ed. Therefore, the next time we have a similar type of thought, it is more easily passed. This explains why certain thought patterns become habits.Yet the harmful effects dont stop there. A study shows that complaining causes the hippocampus(海马区), which plays a vital role in problem-solving, to beco
35、me smaller.In addition to causing brain damage, complaining also releases a stress hormone(激素): cortisol, a kind of chemical the body produces when we meet with some danger. Constantly having a high level of cortisol results in high blood pressure, high blood sugar, and lower immunity(免疫力).The ill e
36、ffects of our complaining arent just limited to ourselves: they also involve those around us. We tend to mirror the moods of our friends. For this reason, we should be cautious about having stubborn complainers in our circle of companions.The best way to deal with constant negativity is to develop a
37、 sense of gratitude (感恩). Just like complaining acts as a poison, gratitude acts as a medicine. Research shows it lowers cortisol levels by 23 percent, as well as reduces blood pressure and blood sugar. It also decreases tiredness and depression. Gratitude is the perfect cure for complaining, a beha
38、vior that steals our brain power, happiness and physical well-being.What have you observed about the effects of complaining in your own life or in the lives of others? Have you noticed that when you are grateful, you feel better all over? Please share your thoughts in the comments section below.8. W
39、hat do Para 2-3 mainly talk about?A. The diseases caused by complaining.B. The decrease of a vital part of our brain.C. The bad effects of complaining on brain power.D. The reason why certain thought patterns become habits.9. What can we know about cortisol from the passage?A. Gratitude is an effect
40、ive cure for cortisol.B. Our body produce cortisol when we feel exited.C. Cortisol is a chemical that can cause brain damage.D. Having a high level of cortisol can lead to many health problems.10. What attitude does the writer take to stubborn complainers?A. Grateful.B. Tolerant.C. Disapproving.D. D
41、oubtful.11. Where can the passage most probably appear?A. In a newspaper.B. In a medical report.C. On a website.D. In a radio program.【答案】8. C 9. D 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。短文说明了抱怨带来的一些负面影响以及应对抱怨的措施。【8题详解】主旨大意题。根据第二段“Why isnt complaining beneficial? Research shows that it connects our brain with n
42、egativity.”(为什么抱怨没有好处?研究表明,它将我们的大脑与消极联系起来。)根据第三段“A study shows that complaining causes the hippocampus(海马区), which plays a vital role in problem-solving, to become smaller.”(一项研究表明,抱怨会导致海马体变小,而海马体在解决问题中起着至关重要的作用)由此可知,第二段和第三段主要在说抱怨对脑力的不良影响。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第四段“Constantly having a high level of cort
43、isol results in high blood pressure, high blood sugar, and lower immunity(免疫力).”(持续高水平的皮质醇会导致高血压、高血糖和免疫力低下。)由此可知,皮质醇水平高会导致许多健康问题。故选D项。【10题详解】推理判断题,根据倒数第二段“For this reason, we should be cautious about having stubborn complainers in our circle of companions.”(出于这个原因,我们应该警惕在我们的朋友圈中有顽固的抱怨者。)由此判断出作者对顽固的抱
44、怨者持反对的态度。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Please share your thoughts in the comments section below.”(请在下面的评论区分享你的想法)由此判断出,短文来自于网站。故选C项。DA cheap printed sensor(传感器) could transmit wildfire warnings. Wildfires have recently destroyed the forests across the world, and their gravity is increasing. Hoping to red
45、uce harm, researchers led by Yapei Wang, a Chinese chemist of Renmin University, say they have developed an inexpensive sensor to detect(监测) such fires earlier with less effort.Current detection methods rely heavily on human watchfulness, which can delay an effective response. Most wildfires are rep
46、orted by the general public, and other alarms come from routine foot patrols and watchtower observers. Passing planes and satellites also occasionally spot something, but the fire first appears on the ground, Wang says. When you see the fire from the sky, it is too late.The team says its new sensor
47、can be placed near tree trunks bases and send a wireless signal to a nearby receiver if there is a quick temperature increase. That heat also powers the sensor itself, without replacing batteries. The team printed the substances onto ordinary paper to create a sensor for just $ 0.40.But improving co
48、ordination among the different companies involved in firefighting is even more important to deal with, says Graham Kent, an earthquake expert at the University of Nevada, Reno, who was not part of the study. Kent is director of ALERT Wildfire, a network that uses cameras and crowd sourcing to watch
49、for fires in California, Nevada and Oregon. The whole way that you respond to a fire until its put out is like a ballet, he says. Youd have to choreograph(设计)it just so, with resources accurately used at the right time and place and in the right order from detection to confirmation to assignment to
50、extinguishment(熄灭). Fire detection is just step one.Wang says his teams next steps are to extend the devices signal range beyond the current 100 meters, which can limit practical use, and to develop a protective shield(防护罩) for it. The transmitters effectiveness, he notes, will also need to be exami
51、ned in the field ahead.12. What does the underlined word gravity in paragraph 1 probably mean?A. Pull.B. Extinction.C. Popularity.D. Seriousness.13. What do we know about the sensor?A. Its price remains high.B. Its batteries are replaceable.C. It can detect fires earlier and easier.D. It can reduce
52、firefighters pain.14. What does Kent mean in paragraph 4?A. Firefighting is easy but crucial.B. Fire detection resources are rich.C. Putting out a fire is an orderly activity.D. Technology is the key to extinguishing a fire.15. Whats the plan for the new sensor according to Wang?A. Improving and tes
53、ting it.B. Limiting its use and transmission.C. Examing and reducing its signal range.D. Getting it on the market ahead of time.【答案】12. D 13. C 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了中国人民大学化学家王亚培为首的研究人员表示,他们已经开发出一种廉价的传感器,可以更早地探测火灾。【12题详解】词句猜测题。根据第一段“Wildfires have recently destroyed the forests across the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-384392.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
五年级语文《红楼梦》下知识总结清单精讲课件ppt.ppt
