广东省2020-2021学年高一英语12月大联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2020 2021 学年 英语 12 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2020-2021学年高一英语12月大联考试题(含解析)考生注意:1.本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2E铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0. 5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题 的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答 无效。3.本卷命题范围:新人教版必修1至必修2 Unit 2。第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共10小题;每小题1分,满分10分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有2个小题,从题目中所给的A、B、C三个选项
2、中选出最佳选项。每段对话或独白读两遍。听第1段材料,回答第1、2题。1. When will the man travel to Boston?A. In March. B. In April. C. In May.2. Why will the man go to Boston?A. To watch a sports event.B. To receive some training.C. To take part in a marathon.听第2段材料,回答第3、4题。3. What day is it today?A. Wednesday. B. Thursday. C. Frida
3、y.4 What will the man do this afternoon?A. Sweep the floor.B. Clean the windows.C. Clean the blackboard.听第3段材料,回答第5、6题。5. What was the good news about?A. A school. B. A match. C. A painting.6. How long will the show last?A. Six hours. B. Seven hours. C. Eight hours.听第4段材料,回答第7、8题。7. What did the man
4、 buy at the new market?A. A volleyball. B. Some shorts. C. A suitcase.8. How many people are there in the mans family?A. Five. B. Six. C. Seven.听第5段材料,回答第9、10题。9. What does the speakers father do?A. A soldier. B. A doctor. C. An engineer.10. Where does the speakers aunt live now?A. In Australia. B.
5、In Germany. C. In England.第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)听下面一篇独白,填上所缺的单词,每空只填一个单词。本篇独白读两遍。Today, Id like to 11 an inspiring moment with you. The recently-held school sports meet saw quite a few winners in the track and field events. However, my classmate Jim, though he came out last in the 400-meter race, lef
6、t a deep 12 on me. In the process of fast running, Jim lost his 13 unexpectedly and fell over, making his ankle 14 Instead of giving up, he jumped on one foot to the finishing line.This inspiring moment teaches me a lesson that when faced with difficulties in life, we should gather courage to overco
7、me them instead of giving up halfway. Only with a strong will and determination can we realize our own 15 .第二部分 单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)从A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. Fifty countries donated nearly $ 80 million_the project.A. atB. withC. forD. to【答案】D【解析】【详解】考查介词。句意:50个国家给这个项目捐赠了将近8000万美元。donate.to.
8、“捐赠给”;故选D。2. The number of the sea animals is becoming smaller and smaller because they _by fishermen.A. are killingB. had been killedC. are being killedD. will be killed【答案】C【解析】【分析】【详解】考查动词时态语态。句意:海洋动物的数量正变得越来越少,因为它们正被渔民杀死。根据上文“The number of the sea animals is becoming smaller”可知表示动作正在进行,应用现在进行时,且
9、主语they与谓语动词kill构成被动关系,应用现在进行时的被动语态。故选C。3. After_series of unsuccessful attempts,he has finally passed_driving test.A. 不填;theB. a;theC. the;aD. 不填;a【答案】B【解析】【分析】【详解】考查冠词。句意:经过一系列不成功的尝试,他终于通过了驾驶考试。a series of一系列,the driving test特指驾驶考试,故选B。4. It was not until I visited Gaozhou_ I found it really worthy
10、 of a visit.A. whereB. whenC. thatD. which【答案】C【解析】【详解】考查强调句。句意:直到我参观了高州,我才发现它真的值得一游。分析句子可知,此处为“notuntil”句型的强调句,应为“It is/was not until+被强调部+that+其它部分”。故选C项。5. After Sam said sorry to me, in the end I_ him for his impolite words and bad behavior.A. raisedB. forgaveC. trainedD. held【答案】B【解析】【分析】【详解】考查
11、动词词义辨析。句意:在山姆向我道歉之后,最后我原谅了他不礼貌的话和不好的行为。A. raised举起; B. forgave原谅;C. trained训练;D. held举办。根据前文“After Sam said sorry to me”可知,因为山姆道歉了,所以空处表示原谅之意。故选B。6. 【2018江苏】Self-drivingisanarea_ Chinaandtherestoftheworldareonthesamestarting line.A. thatB. whereC. whichD. when【答案】B【解析】考查定语从句。句意:无人驾驶是一个中国和世界其它国家都在同一起
12、跑线的领域。句中先行词为area,在从句中作地点状语,故用关系副词where,相当于in which。故选B。点睛:本题考查定语从句。定语从句是高考重点考查知识之一,分析定语从句需抓住两点:1.找准先行词。2.看先行词在从句中所作的成分。抓住这两点,再根据句意,从而能够判断出正确的关系词。7. As you can see, the number of cars on roads_ rising these days.A. keepsB. keepC. are keptD. keeping【答案】A【解析】【分析】【详解】考查时态和语态。句意:正如你所看到的,这些天路上的汽车数量一直在增加。空
13、格前 the number of cars on roads作主语,空格后rising作宾语,故空格处应填谓语动词,D选项为非谓语动词,故D选项错误。再根据本句时间状语“these days这些天”可知,应用一般现在时;keep用作及物动词时意思是“保管,存放,保留”;作不及物动词时意思是“保持某种状态”,无被动;结合空格后的rising可知,此处为保持某种状态,应为不及物动词,无被动,故C选项错误;再结合主语the number of cars on roads,the number of .“什么的数量”作主语谓语动词为单数,B选项错误。故选A。8. His suggestion at t
14、he meeting_ a lot of different responses.A. turned onB. turned backC. led withD. led to【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:他在会议上提出的建议引起了不同的反应。A.turned on 打开;B. turned back返回;C. led with 以开始;D. led to导致,引起。根据空格前的主语是建议His suggestion,空格后的宾语是反应responses,可知此处谓语动词应为导致,引起。故选D。9. Tony and Sam are quite strict with the
15、mselves and I seldom find_of them late for class.A. eitherB. neitherC. anyD. all【答案】A【解析】【分析】【详解】考查代词词义辨析。句意:Tony和Sam对自己要求很严格,我很少发现他们上课迟到。A. either两者中任何一个;B. neither两者都不;C. any任何,多用于三者及以上的否定句或疑问句中;D. all所有,用于三者以及以上的肯定句中。此处是Tony和Sam两人,排除选项C和D,由空前否定副词seldom可知,空处需用either,表示两人很少迟到。故选A。10. Every part of
16、the Great Wall is easy_.A. findingB. being foundC. to be findingD. to find【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:长城的每一部分都很容易找到。分析句子可知,此处为非谓语动词,且“be easy to do”意为“容易做”,是固定搭配;主语“Every part of the Great Wall”是“find”的逻辑宾语,故此处应填“to find”作原因状语。故选D项。第三部分 阅读理解(共两节,满分30分) 第一节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最
17、佳选项。AEducational APP StoreBusuu Busuu helps you learn English language on the go and the lessons quality is guaranteed as it is based on CEFR language framework. Lessons range from beginners to advanced learners. Busuu is actually a great English app if you want to improve your spoken English by tal
18、king with native speakers. Duolingo Duolingo is one of the best English language apps today and highly recommended for English beginners. The system of the app helps you learn English quickly by spending twenty minutes a day. Duolingo structures your lessons that teach you about seven new words base
19、d on a topic and skill points being awarded for completing the lesson. Memrise Memrise uses some creative and easy ways to remember English words. The focus of this app is to help the users expand their vocabulary by learning English words in an effective way. Memrise also offers an offline mode to
20、continue learning without Internet connection. Rosetta Stone Rosetta Stone is designed differently from average language apps on the marketplace today. Its trying to teach us English the way wed learn it if we were children starting to learn the language. It has exercises designed to help you learn
21、basic words. A variety of lessons are offered that Rosetta Stone has been using for years.11. Which is most helpful for speaking?A. Busuu.B. Duolingo.C. Memrise.D. Rosetta Stone.12. What is unique about Memrise?A. It works online or offline.B. It serves English beginners.C. It promises quick progres
22、s.D. It helps develop vocabulary.13. What does the Educational APP Store intend to do here?A. Inspire language learners.B. Show its high technology.C. Compare ways of learning.D. Promote its latest products.【答案】11. A 12. A 13. D【解析】本文为说明文。介绍了四款教育软件,包括Busuu,Duolingo, Memrise, Rosta Stone以及这些软件各自的独特之处
23、。【11题详解】细节理解题。根据Busuu部分 Busuu is actually a great English app if you want to improve your spoken English by talking with native speakers.可知,如果你想通过与母语者交谈提高你的英语口语,Busuu实际上是一个极好的英语应用程序,故选A。【12题详解】细节理解题。根据Memrise部分 Memrise also offers an offline mode to continue learning without Internet connection.可知,M
24、emrise提供了离线模式,可以在没有网络连接的情况下继续学习,这是它作为学习软件的独特之处。故选A。【13题详解】推理判断题。本文讲述了the Educational APP Store推出的四款教育软件,以及这些软件各自的独特之处。由此判断出以 Educational APP Store的目的是推广其最新产品。D。BAs a boy growing up in India, I had longed to travel abroad. I used to listen to the stories my father would tell me about his stay in Cana
25、da and tours to Europe in the 1990s, with great interest. My big moment finally came in the summer of 2010 when I was able to accompany my parents to Europe. We planned to travel to Belgium, Netherlands and Germany.I had heard several great things about Lufthansa till then but now I finally got to e
26、xperience them first hand, during the flight to Frankfurt. We flew business class and even today I can remember the excellent service by the Lufthansa crew. The flight was really smooth and thoroughly enjoyable, even for someone like me, who is otherwise scared of flying.After spending almost two we
27、eks in Europe, we took the Lufthansa airport express from Dusseldorf to Frankfurt airport, for our return flight. What a journey that was! All along the Rhine(莱茵河),it was simply an unforgettable experience. I was in a sombre mood on the flight back to Mumbai as it marked the end of a wonderful vacat
28、ion, but the Lufthansa crew members were able to change it into a most enjoyable experience yet again, with the quality of their service.Being the first airline to take me overseas, Lufthansa will always hold a special place in my heart. Even today, I continue to enjoy flights on Lufthansa and simpl
29、y cannot dream of choosing any other airline.14. Which country does the author live in now?A. Belgium.B. Germany.C. India.D. Canada.15. What does the underlined word “sombre in paragraph 3 probably mean?A. Happy.B. Sad.C. Angry.D. Enjoyable.16. What can be inferred from the last paragraph about the
30、author?A. He likes Lufthansa very much.B. He has achieved much success in life.C. He hopes his father will travel with him.D. He has a hard time when flying just like his father.【答案】14. C 15. B 16. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者通过讲述旅行途中航空的机组人员优质的服务,表达了对汉莎航空的喜爱之情。【14题详解】细节理解题。根据第一段第一句“As a boy growing up in Ind
31、ia, I had longed to travel abroad.”( 作为一个在印度长大的男孩,我渴望出国旅行。)以及第三段最后一句中“I was in a sombre mood on the flight back to Mumbai.” 可知,作者生活在印度。故选C项。【15题详解】词义猜测题。根据画线词所在句的后文 “it marked the end of a wonderful vacation” (作者的旅游即将画上句号)可知,作者心情郁闷又难过。故选B项。【16题详解】推理判断题。文章最后一段“Lufthansa will always hold a special pla
32、ce in my heart.” (汉莎航空将永远在我心中占有特殊的位置。)以及“Even today, I continue to enjoy flights on Lufthansa and simply cannot dream of choosing any other airline.”( 即使在今天,我仍然喜欢乘坐汉莎航空公司的航班,根本无法梦想选择任何其他航空公司。)可以推测出作者对汉莎航空公司情有独钟,每逢外出,总是选择汉莎航空公司。故选A项。【点睛】阅读理解题的解题方法,首先,宏观浏览,掌握大意。不要困扰在个别词汇的翻译上,偶有生词,走为上计。其次,读懂题干,带着问题再去微观
33、细读。最后,分析句子,慎思明辨。阅读理解题之细节理解解题要注意:1.排除干扰项,突出主题。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关信息,预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将注意力放在寻找你所需要的细节上,快速浏览,一目十行。发现细节,十目一行,放慢速度,仔细核对比较,直到找到正确答案。如本文第2题,找出文中画线词语,再联系上下文,结合语境,很容易判断正确答案。CThe grey squirrels(松鼠)and Mary Krupa became friends during Mary Krupas first week at Penn State University. After
34、seeing them running around, she wondered what they would look like with tiny hats on their heads. Today, everyone at the university knows her as the “Squirrel Girl.Mary started bringing them food, and gradually they began to trust her. She managed to put a hat on a squirrel and take a picture. Think
35、ing that her friends could use something to lift their spirits, she started posting those photos on Facebook. The response(回应)was greatly positive, and before long Mary and her squirrels became very famous on the Internet.Growing up in a neighbourhood outside State College, Mary was always fond of b
36、irds and animals around her home, but she didnt communicate with people very much. She was later diagnosed(诊断)with Aspergers syndrome(埃斯伯格综合征),but the squirrels changed that. “Being together with the squirrels is actually a good way to break the ice, because Ill be sitting here touching a squirrel a
37、nd other people will come over and well just start like feeding the squirrels together and chatting about them, she said. “I am a lot more outgoing.Perhaps youre wondering how Mary is able to get the squirrels to do what she wants for her photos. Actually, it has a lot to do with food. For example,
38、whenever she wants them to hold or play with something, she puts peanut butter on a plate, and theyll grab(抓住)it. But getting to that part took a while. In the beginning, she would throw peanuts up the trees on campus and invite the squirrels to come down and get them, but they didnt want to approac
39、h(接近)her. She had the patience to earn their trust, though.This year, Mary graduated with a degree in wildlife science. She wants to be a science writer and educate people about how to protect the environment. As for her furry friends, Mary plans to stay in the area and visit them as often as she ca
40、n.17. How did Mary manage to make the squirrels trust her?A. By playing music for them.B. By providing them with food.C. By playing together with them.D. By building a small house for them.18. How has the experience changed Mary?A. She is friendlier to others.B. She is more interested in animals.C.
41、She is more outgoing than before.D. She is more willing to share her secrets.19. What can we infer about Mary?A. She is studying medicine in the university.B. She is making a study on the life habits of squirrels.C. She is very patient when getting close to the squirrels.D. She likes animals because
42、 she can take photos of them.20. What is the best title for the text?A. The Squirrel Girl of Penn State UniversityB. How Mary Made Friends with Wild AnimalsC. How Mary Helped Squirrels in Her NeighbourhoodD. Marys Studying Experience in Penn State University【答案】17. B 18. C 19. C 20. A【解析】这是一篇记叙文。主要讲
43、述了Mary Krupa和松鼠们之间的故事。通过与松鼠交朋友,Mary Krupa不仅在互联网上非常著名,帮助她的朋友们振奋了精神,同时也让她变得外向开朗许多。【17题详解】细节理解题。由文章第二段“Mary started bringing them food, and gradually they began to trust her. ”( Mary开始给他们送吃的,他们渐渐地开始信任她了。)可知Mary是通过给松鼠们送吃的(给他们提供食物)让这些小动物们信任她的。故选B项。18题详解】细节理解题。由文章第三段“She was later diagnosed(诊断)with Asperg
44、ers syndrome(埃斯伯格综合征),but the squirrels changed that.”(之后她被诊断出埃斯伯格综合征,但松鼠改变了这一点。)以及“I am a lot more outgoing.”(我变得外向开朗很多了。)可知Mary与松鼠们的这一段经历是让她变得外向起来从而改变她的。故选C项。【19题详解】推理判断题。由文章倒数第二段 “For example, whenever she wants them to hold or play with something, she puts peanut butter on a plate, and theyll gr
45、ab(抓住)it. But getting to that part took a while. In the beginning, she would throw peanuts up the trees on campus and invite the squirrels to come down and get them, but they didnt want to approach(接近)her. She had the patience to earn their trust, though.(例如,每当她希望他们抓住或者玩什么,她会把花生酱放在盘子里,然后它们就会抓住。但要做到这
46、一点花了不少时间。一开始,她会把花生扔在校园里的树邀请松鼠下来 ,但是它们不想接近她。不过,她有耐心赢得了它们的信任。) ”由此可知,Mary为了接近松鼠愿意花时间和精力,对它们很有耐心。故选C项。【20题详解】主旨大意题。通过阅读全文,由文章第一段“The grey squirrels(松鼠)and Mary Krupa became friends during Mary Krupas first week at Penn State University.”(松鼠和Mary Krupa 在Penn State University的第一周就成为了好朋友。)“Today, everyone
47、 at the university knows her as the “Squirrel Girl”(现在每个大学里的人都知道她(Mary),叫她松鼠女孩。)以及结合下文展开的关于“Squirrel Girl(松鼠女孩)Mary与松鼠之间的故事可知,这篇文章是围绕Penn State University(宾夕法尼亚州立大学)里的松鼠女孩Mary Krupa来展开的,围绕她讲述了她与松鼠的故事。文章最佳标题应是彰显文章主旨的。故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Breaking bad eati
48、ng habits and starting good ones is one of the healthiest steps you can takeBut making healthy choices natural can take time. _21_ In fact, it can take a certain time for a new habit to feel natural. So how do you stay on track until your new healthy-eating plan takes hold?_22_Setting too many goals
49、 or too many unrealistic ones can disturb you right from the start.Think about why youre snacking. _23_Or are you just bored or maybe a little stressed out? Skip the extra calories and take a five-minute walk instead. _24_The buddy(好友)system will keep you both on track. If you fail, dont give up. Ac
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
