天津市东丽区2020-2021学年高一英语第一学期期末试题(含解析) (2).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市东丽区2020-2021学年高一英语第一学期期末试题含解析 2 天津市 东丽区 2020 2021 学年 英语 第一 学期 期末 试题 解析
- 资源描述:
-
1、天津市东丽区2020-2021学年高一英语第一学期期末试题(含解析)本试卷分第卷和第卷两部分,共120分,考试时间100分钟,第卷1页至7页,第卷8页至10页。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答卷时,考生务必将答案涂写在答题卡上,答在试卷上的无效。考试结束后,考生将答题卡上交。祝各位考生考试顺利!第卷(共75分)第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅
2、读下一小题。每段对话仅读一遍。请听下面5段对话,选出最佳选项。1. Where does the woman want to go?A. To a river. B. To a park. C. To a bridge.2. What are the speakers doing?A. Waiting for a train. B. Making a schedule. C. Planning for a meeting.3. what does the woman say about herself?A. humorous. B. Confident. C. Shy.4. Where doe
3、s this conversation probably take place?A. At a theatre. B. At a store. C. At a restaurant.5. What are the speakers talking about?A. The sun. B. A garden. C. A picture.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。听第6段
4、材料,回答第6、7题。6. What are the speakers discussing?A. A concert. B. An animal. C. A TV programme.7. What does the woman think of the job as a cameraman?A. Difficult. B. Frightening. C. Interesting.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why is the woman trying to find a library?A. To study there. B. To borrow a book. C. To f
5、ind some information.9. How long is the National Library open on weekends?A. 10 hours. B. 12 hours. C. 14 hours.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why did the mans parents move to Miami?A. It is a good place to be on holiday.B. It is a perfect place to do business.C. It is a cheap place to live.11. What do the ma
6、ns parents do every evening?A. They swim. B. They take a walk. C. They telephone the man.12. What is the weather like in Miami?A. It seldom rains. B. Its always cloudy. C. Its not always sunny.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the woman want to buy something for her husband?A. For Christmas. B. For his
7、birthday. C. For his trip to Italy.14. What present did the woman give to her husband last Christmas?A. A sweater. B. A coat. C. A tie.15. What do we know about the wallets?A. They have just arrived from Italy.B. They are popular with famous people.C. They are especially designed for men.16. What do
8、es the woman finally decide to give to her husband?A. A wallet. B. A shirt. C. Trousers.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long should the story be?A. 1,300 to 1,800 words. B. 1,800 to 3,000 words. C. 3,000 to 10,000 words.18. What subject is added this year?A. World travel. B. Family. C. Animals.19. What wi
9、ll happen to the first prize winners?A. They will have a chance to travel.B. A $2,000 prize will be given to them.C. Their stories will be seen in a magazine.20. When is the last day to hand in the stories?A. September 1. B. September 25. C. October 1.第二部分:英语知识运用(共两节,满分25分)第一节 单项选择(共10小题:每小题1分,满分10分
10、)从A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。1. What about having dinner together this weekend?_I know a new Italian restaurant.A. Good idea.B. Help yourself.C. Go ahead.D. Me too.【答案】A【解析】【分析】【详解】考查情景交际及习惯表达。句意:这周末一起吃晚餐怎么样?好主意。我知道一家新开的意大利餐厅。A. Good idea. 好 主 意;B. Help yourself. 请 自 便;C. Go ahead. 说吧,继 续 吧;D. Me too. 我 也
11、是。由下文“I know a new Italian restaurant.”可知,同意一起吃饭的提议,表示赞同用Good idea。故选A项。2. Mum encouraged me to try different kinds of food分别代表不同的句子成份,请选择分析正确的一项A. 主语、谓语、宾语、宾语B. 主语、谓语、宾语、补语C. 主语、谓语、表语、状语D. 主语、谓语、宾语、状语【答案】B【解析】【详解】考查句子成分。句意:妈妈鼓励我尝试不同种类的食物。分析句子可知,名词Mum“妈妈”在句中作主语,表示动作的发出者;动词encouraged“鼓励”在句中作谓语,表示主语发出
12、的动作;代词的宾格me“我”在句中作宾语,表示动作的承受者;不定式短语to try different kinds of food“尝试不同种类的食物” 在句中作宾语补足语,补充说明宾语的动作。分别是主语、谓语、宾语、补语。故选B项。3. You _ take photos of people without asking for permission. It is impolite.A. mustntB. needntC. darentD. wouldnt【答案】A【解析】【分析】【详解】考查情态动词的否定含义。句意:禁止在未经他人许可前与他人拍照。那是不礼貌的。A. mustnt禁止;B.
13、 neednt不必;C. darent不敢;D. wouldnt不会。根据句意可知,此处应填“禁止”,故选A项。4. I didnt see Jack at the meeting yesterday.He _ some foreign guests around our school at that time.A. is showingB. showedC. had shownD. was showing【答案】D【解析】【分析】【详解】考查时态。句意:昨天在会议上我没有看见Jack。在那时,他正在带领一些外国客人参观我们的校园。根据上文的yesterday结合下文的at that time
14、可知,描述过去某段时间正在进行的动作,用过去进行时,故选D。【点睛】5. Look out! Dont get too close to the house _ roof is under repair.A. whatB. whoseC. whichD. of which【答案】B【解析】【详解】考查定语从句。句意:当心!不要太靠近那所屋顶正在修葺的房子。此处为定语从句,关系词指代先行词house并在从句中作定语,应用关系代词whose引导。故选B。6. You will never achieve success _ you keep working hard.A. whenB. ifC.
15、unlessD. because【答案】C【解析】【分析】【详解】考查连词词义辨析。句意:除非你继续努力,否则你永远不会成功。A. when当时候;B. if如果;C. unless除非;D. because因为。unless是从属连词,引导条件状语从句,含有否定意义,相当于if条件状语从句的否定形式,所以unless= if not。根据句意,unless符合题意,故选C。7. I was glad to meet Lydia again, _ I didnt want to spend all day with her.A. butB. andC. orD. so【答案】A【解析】【分析】
16、【详解】考查连词。句意:我很高兴再次见到Lydia,但是我不想全天一直和她在一起。A. but但是;B. and和;C. or或者;D. so因此。根据句意可知,虽然再次见到Lydia很开心,但是不想一直陪着她,but表示转折,符合语境。故选A项。8. When I first met Bryan I didnt like him, but I _ my mind.A. will have changedB. have changedC. would changeD. had changed【答案】B【解析】【详解】考查时态。句意:第一次见布莱恩的时候,我不喜欢他,但是(现在)我改变主意了。根
17、据句意以及语境可知,but后表示的是现在的情况,说明现在已经改变了过去对他的看法,对现在的影响是“现在喜欢他了”,所以用现在完成时态,强调过去的动作对现在产生的影响,故选B。9. He has two sons _ work in the same company.A. whichB. whoseC. whomD. who【答案】D【解析】【分析】【详解】考查定语从句关系词。句意:他有两个在同一家公司上班的儿子。分析句子结构, _ work in the same company.是一个定语从句,修饰先行词two sons,关系词在从句中作主语,指人,用who引导该定语从句。故选D项。10.
18、I stopped the car _ a short break as I was feeling tired.A. takeB. takingC. to takeD. taken【答案】C【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:我停下车来休息一会儿,因为我感觉累了。此处动词不定式表目的,故选C。第二节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。I love animals a lot. When I first came to the United States. I_11_together with
19、a local family that had a lovely dog named Charlie. One week the whole family was away for a trip, so they asked me to give Charlie a_12_every day. I was so fond of Charlie that I said yes without_13_. The first day they left, I went to the park nearby to walk Charlie. I kept him on the leash (牵狗绳)
20、and_14_towards the park. As soon as we arrived at the park, Charlie stopped to do a poop (大便). I waited_15_until Charlie was done. Then I kept walking. Ten seconds later, I heard a (n)_16_coming from behind. Turning around, I saw an old lady walking her own dog_17_. She gave me a bag when she came c
21、lose to me. Seeing my_18_look, she explained that the bag was for the dog poop. She told me that once theres rain, the dog poop left on the ground would go everywhere, sending out a strong smell and polluting the environment in the park. Feeling a sense of_19_, I walked back and put the dog poop in
22、the bag. From that day on, whenever I walked Charlie, I would take some_20_just in case he would do a poop.11. A. survivedB. livedC. gatheredD. accommodated12. A. chanceB. handC. mealD. walk13. A. thinkingB. stayingC. waitingD. stopping14. A. rodeB. headedC. existedD. aimed15. A. patientlyB. anxious
23、lyC. regularly:D. eventually16. A. chatB. screamC. alarmD. voice17. A. come acrossB. turn upC. come overD. run away18. A. satisfiedB. puzzledC. disappointedD. delighted19. A. successB. peaceC. shameD. humor20 A. packB. containersC. facilityD. bags【答案】11. B 12. D 13. A 14. B 15. A 16. D 17. C 18. B 1
24、9. C 20. D【解析】本文是一篇记叙文。主要讲述的是作者喜欢小动物,在美国的时候,帮助当地和自己居住一起的家庭照看狗狗查理,陪查理散步时候发生的小故事。【11题详解】考查动词词义辨析。句意:我住在当地的一家,他们有一只可爱的狗叫查理。A. survived幸存;B. lived居住;C. gathered聚集;D. accommodated容纳。根据上文“When I first came to the United States”以及“ with a local family ”可推知我是和当地的家庭住一起,故选B。【12题详解】考查名词词义辨析。句意:有一周他们全家都出去旅行了,所以
25、他们让我每天陪查理散步。A. chance机会;B. hand照顾;C. meal饭;D. walk散步。根据下文“The first day they left, I went to the park nearby to walk Charlie”可知这里为散步,故选D。【13题详解】考查动词词义辨析。句意:我太喜欢查理了,想都没想就答应了。A. thinking想;B. staying停留;C. waiting等待;D. stopping停止。根据上文说太喜欢查理了,可知这里应该是没有想就答应了,故选A。【14题详解】考查动词词义辨析。句意:我用栓狗绳拴住它,朝公园走去。A. rode乘坐
26、;B. headed朝着;C. existed存在;D. aimed旨在。根据上文“The first day they left, I went to the park nearby to walk Charlie”可知去公园散步,所以应该是你朝着公园走去,故选B。【15题详解】考查副词词义辨析。句意:我耐心地等着查理大便完。A. patiently耐心地;B. anxiously焦急地;C. regularly有规律地;D. eventually最后。根据前文我很喜欢查理以及“until Charlie was done.”,可知应该是耐心地等待,着查理大便完。故选A。【16题详解】考查名
27、词词义辨析。句意:十秒钟后,我听到后面传来一个声音。A. chat聊天;B. scream尖叫;C. alarm警报;D. voice声音。根据下文的“turning around, I saw an old lady walking her own dog_7_”可知应该是听见声音,回头看,故选D。【17题详解】考查动词词组辨析。句意:我转过身来,看见一位老太太遛着她自己的狗走过来。A. come across偶然遇见;B. turn up出现;C. come over过来;D. run away走掉。根据上文我转过身来,可知老太太在我身后,所以应该是走过来,故选C。【18题详解】考查形容词
28、词义辨析。句意:看到我困惑的表情,她解释说那个袋子是放狗屎的。A. satisfied满意的;B. puzzled困惑的;C. disappointed失望的;D. delighted高兴的。根据下文她解释说那个袋子是放狗屎的,可知我应该是困惑的表情,故选B。【19题详解】考查名词词义辨析。句意:我感到羞愧,就走回去,把狗屎放进袋子里。A. success成功;B. peace平静;C. shame羞愧;D. humor幽默。根据上文“She told me that once theres rain, the dog poop left on the ground would go ever
29、ywhere, sending out a strong smell and polluting the environment in the park.”,可知作者为自己没有给狗及时收拾大便而感到羞愧,故选C。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:从那天起,每当我和查理散步的时候,我都会带一些袋子以防他大便。A. pack纸盒;B. containers容器;C. facility设施;D. bags袋。根据上文“she explained that the bag was for the dog poop”所以应该是带着袋子以防狗狗大便,故选D。第三部分:阅读理解(共15小题;每小题2分,
30、满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。AFree Ice Skating Is Back These School HolidaysIts time to put your skates on because free ice skating is returning to New World Shopping Center these school holidays!When: Sat. 27 June-Sun. 12 JulyWhere: Floorl, near the supermarketSessionTimes: Everyl5 minu
31、tes between10:00 am-4:00 pm (Mon.Wed. Fri.Sun), 10:00 am-8:00 pm (Thurs.)PleaseNote: Online bookings have now booked out. However, dont worry; walk-in sessions are also available. Just come between10:00 am-4:00 pm (or10:00 am-8:00 pm on Thursdays) and get the next available session on that day. Beca
32、use this activity is very popular, lines for it can become quite long and sessions often book out before lunch. We suggest arriving early to make sure you dont miss out. If you have booked too many sessions and cannot attend, we kindly ask that you cancel your session so someone else can book in.Par
33、king for Ice Skating: Gatel Floor 5 by Moggill Road; Gate 5 Floor 4 by Musgrave RoadWalk-in Bookings: You must be present on the day to make a walk-in booking. You will be given the next available session and a ticket to come back15 minutes before your session. You dont have to wait in line until yo
34、ur session time. If you dont arrive on time, you may lose your booking.Please feel free to call our information desk at 3378-4022 if you have any questions or email customerservice.au.21. When can visitors come to skate at 6 pm?A. On Tuesday.B. On Thursday.C. On Saturday.D. On Sunday.22. What sugges
35、tion is given about bookings?A. Booking all sessions online.B. Waiting in lines at the gate.C. Arriving early so as not to miss out.D. Booking as many sessions as you can.23. What can you do if you drive there?A. Book a parking space online.B. Wait in line for a parking space.C. Drive to Moggill Roa
36、d for parkingD. Park for free near the shopping center.24. How can people book tickets now?A. Make a walk-in booking.B. Email customer services.C. Call3378-4022.D. Book online.25. After making a walk-in booking, you _.A. cannot cancel your sessionB. will get a ticket for the next dayC. have to wait
37、in line for your sessionD. should arrive 15 minutes before your session【答案】21. B 22. C 23. C 24. A 25. D【解析】这是一篇应用文。主要介绍了学校假期期间,新世界购物中心提供的免费的滑冰活动的相关情况。【21题详解】细节理解题。根据第四段“Session Times”中“Every l5 minutes between10:00 am-4:00 pm (Mon.Wed. Fri.Sun), 10:00 am-8:00 pm (Thurs.)”十五分钟一次。周一到周三,周五到周日,从上午10点到下
38、午4点。周三时,从上午10点到晚上8点。由此可知,如果游客想在下午6点滑冰,应该是周三的时候去,故选B。【22题详解】细节理解题。根据第五段“PleaseNote”中的“We suggest arriving early to make sure you dont miss out.”我们建议你早点到,确保你别错过。由此可知,预定时,要早点到,以免票卖光,错失机会。故选C。【23题详解】细节理解题。根据第五段“Parking for Ice Skating”中的“Gate l Floor 5 by Moggill Road; Gate 5 Floor 4 by Musgrave Road”,可
39、知,可以把车停在Moggill Road的1号门5楼,所以如果开车去,可以开车去Moggill Road停车。故选C。【24题详解】细节理解题。根据第五段“PleaseNote”中的“Online bookings have now booked out. However, dont worry; walk-in sessions are also available.”网上预订已经预订完了。但是,别担心,无须事先预定也可以购得。由此可知,现在不能网上预订,但是可以无须事先预定。故选A。【25题详解】细节理解题。根据第七段“Walk-in Bookings”中的“You will be giv
40、en the next available session and a ticket to come back 15 minutes before your session. ”你会得到下一个可用的时间段并在活动开始15分钟前到达。由此可知,无须事先预定后,你得到了一个时间段,你还要活动开始的15分钟前到。故选D。C. have to wait in line for your session D. should arrive 15 minutes before your sessionBChristmas TraditionsSince about 400 AD, Christmas day
41、 has been celebrated on 25th December. This date was the old mid-winter festival in pre-Christian times, around the time of the longest night and the shortest day. Christmas in the 21st century has many traditions.Shops can make about 60 per cent of their years income in the three months before Chri
42、stmas. So most shops get ready for it in October. The shopping centres are beautifully decorated and stay open late at night. The first time this happened was in 1867 when Macys, a famous shop in New York, stayed open until midnight on Christmas Eve (24th December).By mid-December, almost every hous
43、e, shop and street has a Christmas tree. This tradition was started by the Germans as early as 700 AD. In the northern countries of the world, winter is cold and dark and most trees lose their leaves. The beautiful green trees decorated with lights and coloured glass balls give people hope that spri
44、ng will come again.Father Christmas is known across the world with his white hair, red coat and big bag of toys. Young children are told that he lives it in the north of Finland and makes toys for them. By tradition, he brings the toys to children at midnight, on the night before Christmas.On Christ
45、mas day a traditional meal is eaten, usually turkey and a rich, spicy cake. Some people hate Christmas. Others feel it is a magical and exciting time. They love seeing family and friends; they also love the traditions. Love it or hate it, Christmas is a time to look back over the old year and forwar
46、d to the new one.26. Christmas has been celebrated _.A. for over 3,000 yearsB. for over 1,600 yearsC. since the start of the 21st centuryD. for 400 years27. Christmas is important for shops because _.A. they can stay open laterB. they are beautifully decoratedC. much of the income is madeD. more peo
47、ple go shopping28. Christmas trees are popular because _.A. they make people think of GermanyB. they are easy and cheap to getC. they lose their leaves in winterD. they make people think of spring29. Father Christmas is _.A. a real person who lives in FinlandB. a magical story for kidsC. a character
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-386188.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
部编八年级语文下册第六单元综合性学习以和为贵配套课件.pptx
