宁夏银川一中2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏银川 一中 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏银川一中2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)(总分:150分; 考试时间:120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题的答案后,用铅笔把答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,用铅笔擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷及草稿纸上无效。3. 考试结束后,将答题卡交回。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,
2、你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man have in that new restaurant? A . Fish B. Chicken C. Pizza2. What are the speakers talking about? A. A film B. A concert C. A castle3. How can the man recognize the public library? A. By the big stone lions. B. By the big glass front. C. By the bi
3、g tree.4. What is the woman probably going to do now? A. Turn the heating on. B. Paint the walls. C. Move some furniture5. Why does the man call the woman? A. To borrow a camera. B. To ask about a concert. C. To invite her to a film第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的三个选项中选出最佳选项
4、,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读每个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6,7题。6. Who does the man come here with?A. His parents. B. His Children. C. His grandchildren.7. Where are the speakers probably? A. At a hotel. B. At a school. C. At a restaurant.请听第7段材料,回答8至10题。8. What will the woma
5、n do first?A. Complete some forms. B. Talk about her assignment. C. Learn how things are run.9. Who will work on the same team with the woman? A. Kathleen. B. Mona. C. Eric.10. What day is it today probably? A. Monday, B. Tuesday. C. Wednesday.请听第8段材料,回答第11至13题。11. How did the man sound at first? A.
6、 Worried. B. Surprised. C. Relieved.12. Where does the man want to go? A. Oxford. B. Bristol. C. Reading.13. What time did the train the speakers took leave? A. At 9:55 B. At 10:00 C. At 10:05请听第9段材料,回答第14至17题。14. What will the mans father do in Morocco? A. Teach the nurses. B. Do medical research.
7、C. Build a medical centre15. What does the man hope to do?A. Record most of the journey. B. Get more financial support. C Know more about the desert16. How did the man get the video camera? A. His father bought it for him. B. His mother gave it to him. C. His uncle lent it to him.17. Why is the man
8、worried about the trip?A. He might not sleep well.B. He hasnt been abroad before. C. He cant speak the local language.请听第10段材料,回答第18至20题。18. How many more degrees will Australias temperature rise by 2030? A. One B. Two C. Seven19. Which part of Australia will have more rain in the future?A. The sout
9、heast B. The southwest C. The northwest20. What will be the worst effect as Australias temperature rises?A. The loss of farmland. B. The lack of water for crops. C. The shorter growing season for crops.第二部分:阅读理解:(每小题2分,共计40分)第一节:阅读下列短文,从媒体所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项(共15小题,每小题2分,满分30分)AWays to Improve Voc
10、abulary in Just One DayThe average American has a vocabulary in the thousands. Try these tricks to make sure yours builds up.Watch movies“If you see the movie version of your favorite book youre likely to have a deeper understanding and knowledge of the words in it,” says Neuman, professor of Childh
11、ood and Literacy Education at New York University . “Seeing and reading something on the same topic is really important.”Read magazinesIf you want to improve vocabulary, dont just flip through your favorite magazine, really read it.Listen to how words soundMany people wont remember tricky words unle
12、ss they come across them frequently. But if you hear a word that you think sounds interesting, you become word conscious(有意识的) and start using it yourself, says Neuman.Join a book club“Book clubs are a wonderful strategy(策略) to learn new words,” says Neuman. Not only will it force you to set aside t
13、ime in your day to read, its also a good way to discover books you might not normally be drawn to.Listen to the radioThose types of programs can expose you to topics you may not be familiar with. Dont miss these middle school vocabulary words adults still dont know.Pay attention to your surroundings
14、Next time you walk down a busy street or take a walk in the park, try to describe what youre seeing as much as possible inside your head.Read, read, readEven if you dont stop to look up every single foreign word, chances are you can improve vocabulary simply by figuring out(想出) their meaning based o
15、n the context1. How many tricks mentioned above are through hearing?A. 0.B. 1.C. 2.D. 3.2. According to the passage, how will you find some special and unusual books?A. By listening to the radio.B. By joining a book club.C. By walking around.D. By watching movies.3. Where does this passage probably
16、come from?A. textbook .B. science report.C. novel.D. website.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文属于学习方法指导,介绍了几种在短时间内提高词汇量的方法。【1题详解】细节理解题。文中提到的和听有关的记单词技巧中有:Listen to how words sound和Listen to the radio两种,故选C.【2题详解】细节理解题。根据Join a book club中Not only will it force you to set aside time in your day to read, its
17、also a good way to discover books you might not normally be drawn to.可知在读书俱乐部可以看到一些不寻常的书,故选B.【3题详解】推理判断题。本文介绍了几种在短时间内提高词汇量的方法,属于学习方法指导。这类文章不属于科学报道和小说,也不是课本内容,应该出自网站。故选D.BTwo-time cancer survivor Tracy Pepper has developed an unlikely friendship with a beautiful butterfly, which she called Fluffy.Ms.
18、 Pepper found Fluffy in her garden struggling for life soon after birth. After feeding it on honey from a sunflower, Fluffy recovered but didnt regain the use of its wings and has remained with Ms. Pepper ever since. She has been recording the experience on social media. In one post, she wrote, “Im
19、the crazy butterfly lady! I just spent 3 hours playing with him, exercising him by walking him up and down my fingers and arms, feeding him and even giving him the feeling of flying! He sat on my hand and beat his wings as I moved my hand up and down pretending he was flying!”Ms. Pepper said it was
20、sympathy and empathy that drove her. After battling against cancer twice and keeping herself busy with aid work in Africa, she fell into a “depression” last year. “When I found him helpless and unable to fly, I knew just how he felt. I went through burn-out last year. I wanted to give up I felt real
21、ly lonely.” So she decided to help the insect, to which she has become attached. Ms. Pepper even advertised tickets of internationally-famous Cirque du Soleils act she had for sale because she thought staying at home to care for Fluffy was more important. Unfortunately, Fluffy wouldnt be around for
22、long the lifespan of a butterfly ranges from two to six weeks.But she seemed to care little about it. She wrote on Facebook, “He has a wonderful life and when his time comes, he will die flat and happy and very very loved.”4. What was the butterfly like when Ms. Pepper first saw it?A. It was dying.B
23、. It was too old to fly.C. It was struggling against an enemy.D. It was feeding itself on honey from a sunflower.5. Why did Ms. Pepper sell the tickets of Cirque du Soleils act?A. Because she lost interest in the act.B. Because she had to stay home to look after the butterfly.C. Because she was busy
24、 with aid work in Africa.D. Because she suffered from cancer twice and was too weak.6. What was Ms. Peppers attitude towards the early death of the butterfly?A. She felt sorry about it.B. She remained calm about it.C. She was rather disappointed with it.D. She had some doubts about it.7. Why did Ms.
25、 Pepper save the butterfly and become friends with it?A. Because she was interested and curious.B. Because she loved small animals.C. Because she showed sympathy and understanding for it.D. Because she desired to get close to nature.【答案】4. A 5. B 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章记录了癌症幸存者Tracy Pepper在花园救下
26、了一只蝴蝶,在她照料下蝴蝶恢复了活力,并一直陪在她身边。【4题详解】细节理解题。通过文章第二段“Ms. Pepper found Fluffy in her garden struggling for life soon after birth. After feeding it on honey from a sunflower, Fluffy recovered but didnt regain the use of its wings and has remained with Ms. Pepper ever since.(Pepper女士在自家花园发现这只破茧而出的蝴蝶时,它正为生存苦
27、苦挣扎。在给它喂向日葵花蜜后,Fluffy恢复了活力,但仍无法展翅飞翔,于是从那时起便一直留在了Pepper女士身边。)”可知,当Pepper女士在自家花园见到这只蝴蝶时,它已奄奄一息。故选A项。【5题详解】细节理解题。通过文章第六段“Ms. Pepper even advertised tickets of internationally-famous Cirque du Soleils act she had for sale because she thought staying at home to care for Fluffy was more important.(Pepper女
28、士甚至把她的去看国际著名的太阳马戏团演出的票登广告出售,因为她觉得待在家里照顾Fluffy更重要。)”可知,Pepper女士放弃去看国际著名马戏团的表演,目的是在家照顾受伤的蝴蝶Fluffy。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段“But she seemed to care little about it. She wrote on Facebook, “He has a wonderful life and when his time comes, he will die flat and happy and very very loved. ”(但她好像对此并不在意。她在Fa
29、cebook上写道:“他活得十分精彩,当时候到了,它一定会带着爱平静快乐地离去。”)”可推知,对于Fluffy的陪伴不会长久这个事实,Pepper女士非常冷静。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据文章第四段首句“Ms. Pepper said it was sympathy and empathy that drove her.(Pepper女士说是同情和同感作用驱使她这样做的。)”可推知,Pepper女士自己曾两次与癌症打交道,她会特别珍惜身边的生命。蝴蝶的处境让她想到了自己,出于怜悯和同病相怜的心理,Tracy救下这只折翼天使,并精心照料它,与它成为了朋友。故选C项。CWhen writ
30、ing a complaint letter, you should keep it short and to the point to help ensure that your letter will be read in its entirety. If you write a seven-page complaint letter, its highly unlikely that someone will sit down and read all seven pages.The complaint letter should be addressed to the customer
31、 service department. The address and contact information of the customer service department should be available on the companys products or website.A printed complaint letter should be written in the business letter format, while an e-mail should be sent in the same format but without the heading (y
32、our return address, their address, and the date).In the first paragraph you should make clear what the issue is. Be sure to include the following information: the time of the issue, location, the name of the person on duty, the name of the product, what the problem is, your account number, model num
33、ber, price and warranty(保修单) information. Be sure to stick with the facts and avoid putting emotions into your letter.The next paragraph should state what outcome you would like of the problem, if you received poor service, you could request an apology or a coupon (优惠券). If a product malfunctioned,
34、you could request that you could exchange the product for a new one or request a refund.The last paragraph should thank the reader for the time. You can also politely express appreciation over something you like about their companys product or service.Be sure to keep a copy of the letter for yoursel
35、f and include photocopies of all documents and envelop them with your letter. You should include your telephone number or e-mail address after your printed name so that they can get in touch with you as soon as possible if necessary.8. Why should you keep the complaint letter short and to the point?
36、A. Because the longer it is, the more detailed it will be.B. Because it can make sure that the letter is taken seriously.C. Because longer letters can show my emotions.D. Because short letters are more formal business letters.9. Where should the date of the complaint letter be in a printed one?A. In
37、 the heading.B. In the first paragraph.C. In the second paragraph.D. After the printed name.10. Whats the meaning of the underlined word “malfunctioned”?A. Failed to function well.B. Met ones need.C. Was well produced.D. Was wrongly delivered11. How is the passage mainly developed?A. By analyzing ca
38、uses.B. By showing differences.C. By describing a process.D. By following time order.【答案】8. B 9. A 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章对如何写一封投诉信做了详细的介绍。【8题详解】细节理解题。根据第一段第一句“When writing a complaint letter, you should keep it short and to the point to help ensure that your letter will be read in its entiret
39、y. ”(当写投诉信时,你应该使它简短并且切中要点,以确保你信被完整地阅读。)可知,因为这样可以确保这封信被认真对待,所以写投诉信时,你应该使它简短并且切中要点。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段“A printed complaint letter should be written in the business letter format, while an e-mail should be sent in the same format but without the heading (your return address, their address, and the da
40、te).”(打印的投诉信应该采用商业信函的格式,而电子邮件应该采用相同的格式,但是没有标题(你的回信地址,他们的地址和日期)。)可知,打印的投诉信的日期应该在标题里。故选A。【10题详解】词句猜测题。根据第五段最后一句中的“you could request that you could exchange the product for a new one or request a refund”(你可以要求换一个新的产品或要求退款)可知,malfunctioned是指产品不正常工作。故选A。【11题详解】推理判断题。根据第一段第一句“When writing a complaint lett
41、er, you should keep it short and to the point to help ensure that your letter will be read in its entirety. ”(当写投诉信时,你应该使它简短并且切中要点,以确保你的信被完整地阅读。)可知,第一段要求投诉信要简短并且切中要点,根据第二段第一句“The complaint letter should be addressed to the customer service department.”(投诉信应该寄给客户服务部。)可知,第二段提示投诉信应该寄给客户服务部。根据第三段“A prin
42、ted complaint letter should be written in the business letter format, while an e-mail should be sent in the same format but without the heading (your return address, their address, and the date).”(打印的投诉信应该采用商业信函的格式,而电子邮件应该采用相同的格式,但是没有标题(你的回信地址,他们的地址和日期)。)可知,第三段说明投诉信的格式。根据第四段第一句“In the first paragrap
43、h you should make clear what the issue is.”(在第一段中,你应该明确问题是什么。)可知,第四段讲投诉信第一段的内容。根据第五段第一句“The next paragraph should state what outcome you would like of the problem, if you received poor service, you could request an apology or a coupon (优惠券). ”(下一段应该说明你希望问题的结果,如果你收到了糟糕的服务,你可以要求道歉或优惠券。)可知,第五段讲投诉信第二段的内
44、容,根据第六段第一句“The last paragraph should thank the reader for the time.”(最后一段应该感谢读者的时间。)可知,第六段讲投诉信最后一段的内容。根据最后一段“Be sure to keep a copy of the letter for yourself and include photocopies of all documents and envelop them with your letter. You should include your telephone number or e-mail address after
45、your printed name so that they can get in touch with you as soon as possible if necessary.”(一定要为自己保留一份信件的副本,包括所有文件的复印件,并将它们与你的信件一起装入信封。你应该在打印出来的名字后面加上你的电话号码或电子邮件地址,以便他们在必要时能尽快与你取得联系。)可知,最后一段提及了一些注意事项。所以文章主要是通过描述过程来组织的。故选C。DI remember that it was a fall morning when the orchestra (管弦乐队) teachers came
46、 into Miss Newells third-grade classroom. “You have hands for the viola(中提琴),” Miss Ciano told me. I was excited because my hands were finally good for something. I told my parents I wanted to play, and naturally, they agreed.Since I first touched the viola, I havent been able to put it down. Ignori
47、ng the difficulty, I am pulled closer to it each day.Classical music is truly my best friend. It is the trusted friend of every man, woman and child. Various feelings are expressed in classical music. I discovered that when I was eleven and played a cello concerto (大提琴协奏曲) of Bach in a competition,
48、the first movement was joyful, but the second movement was mysterious and full of pain. From the piece, I learned that music expresses not only feelings, but also sudden mood changes. By listening to classical music, I know that someone else shares these feelings. Since I am lucky enough to be able
49、to play classical music, I am comforted by it when I am upset. It gives me a way to escape from my problems for a short period. Classical music can express my joy, sadness and anger.Now look back at that fall day in the third grade and think how gullible I was for believing that anyone, even music t
50、eachers, could tell whether hands were perfect for a certain instrument. Im certain they told me I had “ viola hands” not because they were fortune-tellers(算命师), but because there was a lack of violists in our district. Classical music is one of the best things that ever happened to mankind. If you
51、get introduced to it in the right way, it will become your friend for life.12. Whats the authors purpose in writing the first and second paragraphs?A. To introduce an interesting musical class.B. To show the importance of proper guide.C. To offer the evidence of her gift for music.D. To tell the pow
52、er of support from parents.13. According to the passage, in what way does classical music help the author?A. By developing social skills.B. By broadening life experience.C. By improving mental health.D. By building close relationship.14. What does the underlined word “gullible” mean in the last para
53、graph?A. Firmly opposed.B. Easily tricked.C. Greatly affected.D. Secretly hidden.15. Which could be the best title for the passage?A. Lifetime dream, great effort.B. Happy childhood, unforgotten experience.C. Special event, sweet memory.D. Classical music, endless friendship【答案】12. B 13. C 14. B 15.
54、 D【解析】【分析】本文是夹叙夹议文。文章讲述了作者一个偶然的机会开始拉中提琴,感受到古典音乐对我们的情感带来的好处,并把它看作一生最诚挚的朋友。【12题详解】推理判断题。文章第一段中提到一个偶然的机会,管弦乐队的老师Miss Ciano 告诉作者“ You have hands for the viola(你有一双拉中提琴的手)”;“I told my parents I wanted to play, and naturally, they agreed.”,作者告诉父母她想拉中提琴, 父母同意了;文章最后一段中提到“If you get introduced to it in the r
55、ight way, it will become your friend for life.(如果你以正确的方式被介绍给它,它将成为你一生的朋友。)”因为老师的一句话以及父母的支持,作者才接触到古典音乐,古典音乐成了作者最好的朋友。由此可以推断,作者写第一、二段的目的是为了说明老师和父母的正确引导对作者后来喜欢上古典音乐的重要性。故选B。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段中的“I am comforted by it when I am upset. It gives me a way to escape from my problems for a short period. Clas
56、sical music can express my joy, sadness and anger.(当我难过的时候,古典音乐给了我安慰。它给了我一个暂时逃避问题的方法。古典音乐可以表达我的喜悦、悲伤和愤怒。)”可知,古典音乐可以帮助作者改善精神状况。故选C。【14题详解】词句猜测题。文章第三段中划线词后的下文提到“Im certain they told me I had “ viola hands” not because they were fortune-tellers(算命师), but because there was a lack of violists in our dist
57、rict. ”作者后来回想起自己三年级时的情景,才确定他们告诉自己有“一双拉中提琴的手”不是因为他们是算命先生,而是因为在那个地区缺少中提琴演奏者;根据“believing that anyone, even music teachers, could tell whether hands were perfect for a certain instrument. (相信任何人,甚至是音乐老师,都能分辨出某人的手是否非常适合弹奏某种乐器)”,作者认识到当时是轻易相信了老师说自己“有一双拉中提琴的手”。由此可以猜测gullible意思为“轻信的,易受骗的”。 故选B。【15题详解】标题判断题。
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
