宁夏银川市长庆高级中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏银川市长庆高级中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 宁夏银川 市长 高级中学 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届宁夏银川市长庆高级中学高三上学期第一次月考英语试题分值: 150分 时间: 120分钟第卷(三部分,共100分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the man play volleyball?A. Today. B. This weekend. C. Today and tomorrow.2. How much will
2、 the woman spend?A. $220. B. $230. C. $250.3. What are the speakers talking about?A. A book. B. European paintings. C. A yellow coat.4. What will the man probably do with the computer?A. Have it fixed. B. Give it to the woman. C. Get a new one.5. Why is the girls father special?A. He finds time for
3、his kids. B. He has an important job. C. He makes time for himself.第二节:(共 15 小题,每小题 1.5 分,共 22.5 分)听下面 5 段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A.B.C 三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你将有时 间阅读各个小题,每小题 5 秒钟,听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间,每段 对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6. When did the man start drawing?A. Five years ago.
4、B. When he was five years old. C. Six years ago.7. How does the woman feel about the mans art?A. She thinks it is great. B. She is too shy to tell him. C. She likes his photography the most.听第 7 段材料,回答第 8、9 题。8. Which countries has the woman already been to?A. Canada and Australia. B. Singapore and
5、America. C. China and Korea.9. What can we learn about Norway?A. It is always cold all over the country. B. It snows almost everywhere in winter. C. Its very dry in summer.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. Why will the man be late?A. Hes stuck in traffic. B. He had an accident. C. He didnt make it onto the
6、 bridge in time.11. When is the plane scheduled to leave?A. In 45 minutes. B. In two hours. C. In 30 minutes.12. How does the man probably feel?A. Positive. B. Stressed out. C. Apologetic.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. Why did the man get a new job?A. He wanted to work closer to his house. B. He wanted
7、to make more money.C. His old job was too stressful.14. What did the man probably do at his last job?A. Handle money. B. Drive a car. C. Take care of patients.15. Where does the mans mother live?A. In Chicago. B. In California. C. In New York.16. What will the man do in a year?A. Move back to where
8、his family live. B. Gain more experience in the hospital. C. Find enough time to visit his parents.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Where is Washington Square Park located?A. In Upper Manhattan. B. Between 6th St. and 4th St. C. In the Washington Village neighborhood.18. What is true about Washington Squ
9、are Park?A. It covers ten city blocks. B. Dogs have their own areas to play.C Eating and drinking are not allowed.19. Who especially likes the parks fountain area?A. Artists. B. Students. C. Children.20. When was the Washington Arch built?A. In 1889. B. In 1806. C. In 1871.第二部分: 阅读理解 (共20小题,每小题2分,满分
10、40分)第一节 (共15小题,每题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。AWelcome to Oxford University MuseumsAshmolean MuseumEstablished in 1683, the Ashmolean Museum is the oldest museum in the UK and one of the oldest in the world. It houses the Universitys extensive collections of art and antiquities, rangi
11、ng back over four millennia.Location: Beaumont Street Tel: 01865278000Open: Tue. Sun. 10: 00-17: 00.Charge: Admission is free; special exhibitions are ticketed and a charge may applyNote: For group bookings Tel:01865278015Oxford University Museum of Natural HistoryThe University Museum of Natural Hi
12、story houses the Universitys collections of zoological, entomological, paleontological and mineral specimens. With 4. 5 million specimens it is the largest collection of its type outside of the national collections.Location: Parks Road Tel: 01865 272950Open: 10: 00-17: 00 dailyCharge: Admission is f
13、reeNote: Groups must book in advanceMuseum of the History of ScienceThe Museum of the History of Science is housed in the worlds oldest surviving purpose-built museum building. It contains the worlds finest collection of historic scientific instruments.Location: Broad Street Tel: 01865277280Open: Tu
14、e.Sun.12: 00-17:00Charge: Admission is freeNote: Booking required for groups of 15 or morePitt Rivers MuseumThe Pitt Rivers Museum holds one of the worlds finest collections of anthropology and archaeology, with objects from every continent and from throughout human history.Location: Parks Road ente
15、r via the Oxford University Museum of Natural HistoryTel:01865270927Open: Tue Sun. and Bank Holiday Mondays: 10: 00-16: 30Charge: Admission is freeNote: Groups must book in advance1. If a group of 20 students want to visit the oldest museum in the UK, they should call_A. 01865277280B. 01865278015C.
16、01865270927D. 018652729502. Which of the museums can visitors go to any day of the week?A. Ashmolean Museum.B. Museum of the History of Science.C. Oxford University Museum of Natural History.D. Pitt Rivers Museum3. Which of the following is true according to the passage?A. Ashmolean Museum is on the
17、 Broad Street.B. Pitt Rivers Museum contains the worlds finest collection of historic scientific instruments.C. We dont have to book in advance if our group want to visit the University Museum of Natural History.D. We can enter the Pitt Rivers Museum through the Oxford University Museum of Natural H
18、istory.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了牛津大学的四个博物馆,分别介绍了博物馆的内容,地点,开放时间及注意事项。【1题详解】细节理解题。根据Ashmolean Museum标题下的“Established in 1683, the Ashmolean Museum is the oldest museum in the UK”,可知Ashmolean Museum是英国最古老的博物馆。然后再根据这个标题下的“For group bookings Tel: 01865278015”可知,要是团体票,可以打电话01865278015预定。故本题选
19、B。【2题详解】细节理解题。从Oxford University Museum of Natural History 标题下的“10: 00-17: 00 daily”可知,这个博物馆每天都可以参观。故本题选C。【3题详解】细节理解题。由Pitt Rivers Museum标题下的Location: Parks Road enter via the Oxford University Museum of Natural History可知,通过牛津大学自然历史博物馆我们可以进入 Pitt Rivers Museum。故选项D描述正确,故选D。BWhen you say the word don
20、key, what things come to your mind? A few people might say theyre cute, but the majority think theyre stubborn, dumb and all-round less capable than their horse relatives.However, this wasnt the case for a recently unearthed ancient Chinese noblewoman who was unexpectedly found buried with her donke
21、ys. Published in the journal Antiquity in March, Chinese archaeologists (考古学家) first discovered the tomb in Xian, Shaanxi, in 2012. The team examined the remains and identified the body as Cui Shi, a Tang Dynasty high-born lady who died in 878 AD.Speaking to Science Magazine in 2012, the studys co-a
22、uthor, Fiona Marshall, said the finding caused confusion as “donkeys are not associated with high-status people”.However, following years of further research, the team discovered artworks and artifacts that showed a sport known as “Lvju”. This was similar to modern-day polo (马球) and was popular amon
23、g noble (高贵的) women at the time. They preferred to use donkeys instead of full-sized horses for safety reasons, due to their smaller size and slower speed.Speaking to CNN, Marshall later said, “Historical documents also showed that ladies of the late Tang court loved to play donkey polo.”At that tim
24、e in Chinese history, animals were often placed in tombs so that they could be used for a specific purpose in the afterlife. The study determined that Cui Shi likely requested that her beloved donkeys be buried with her, so that she could continue her favorite sport after death. In total, three donk
25、eys were found inside her tomb with riding gear (装备), including stirrups (马镫). “This context provides evidence that the donkeys in her tomb were for polo, not transport,” lead author Hu Songmei of the Shaanxi Academy of Archaeology told Science Magazine.Before the study, it was believed that donkeys
26、 were only used to carry loads, but now it may be time to see them as a sign of achieving high social status(地位), well, in ancient times.4. What do most people think of donkeys, according to the text?A. They are as adorable(可爱的) as horses.B. They are stubborn and not so capable.C. They were necessar
27、y in ancient sports.D. They were a sign of high social status.5. Why did Fiona Marshall feel confused when she discovered the donkeys?A. She didnt connect donkeys with nobles.B. She hadnt seen donkeys in ancient tombs before.C. She didnt expect to find donkeys in a womans tomb.D. She didnt understan
28、d why animals were in human tombs.6. What do we know about the sport “Lvju” from the text?A. Horses were preferred in Lvju.B Lvju was similar to modern-day soccer.C. Lvju was popular among common people.D. Donkeys were preferred in the sport for safety.7. The donkeys were found in the tomb of Cui Sh
29、i probably because _.A. she intended to use them for transport after deathB. her family didnt want her to be lonely after deathC. she wanted to continue to play Lvju after deathD. noble women needed donkeys to maintain their dignity【答案】4. B 5. A 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了考古出土的中国古代贵族墓葬中发现了驴的遗骨
30、,经考古人员考证,这可能是因为墓主人崔氏想在去世后继续Lvju(古代马球)这项运动,这体现了古人“事死如事生”的观念。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“the majority think theyre stubborn, dumb and all-round less capable than their horse relatives”可知,大多数人认为它们是顽固的和愚蠢的且方方面面不如马有能力。由此可知,大多数人认为驴很固执,能力不如马强。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段的“ Fiona Marshall, said the finding caused confusion
31、 as “donkeys are not associated with high-status people”可知,Fiona Marshall说,这一发现令人困惑,因为驴与地位高的人无关。由此可知,Fiona Marshall发现驴时感到困惑的原因是她没有将驴与高贵的人联系起来。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第四段的“This was similar to modern-day polo (马球) and was popular among noble (高贵的) women at the time. They preferred to use donkeys instead of
32、full-sized horses for safety reasons, due to their smaller size and slower speed.”可知,类似于现代马球,Lvju在当时的高贵女性中很流行。因为驴个头较小以及速度较慢,因此为了安全起见,她们宁愿使用驴来代替马来进行马球运动。由此可知,出于安全考虑,在Lvju这项运动中驴是首选。故选D。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“The study determined that Cui Shi likely requested that her beloved donkeys be buried with her,
33、so that she could continue her favorite sport after death.”可知,这项研究确定了崔氏很可能要求将她心爱的驴与她一起下葬,以便她死后继续她最喜欢的马球运动。由此可知,在崔氏的墓中发现了驴骨,可能是因为她想去世后继续Lvju这项运动。故选C。CIt was the first day of spring here but it didnt feel like it. The COVID-19 epidemic (流行病) was sweeping the globe and everywhere there were feelings of
34、 fear and loneliness. “Social Distancing” had become the new norm. Here the schools had been closed, the restaurant dining rooms had been shut, and people had been told to work from home whenever they could. Even the sheltered workshop where my oldest son worked had been closed until further notice.
35、 People had made a run on the stores and large areas of the shelves were bare. On the news the numbers of the sick and dead continued to rise. It felt like there was a weight on the souls of everyone in the world.My family were staying at home as much as possible and as I looked out of my window I w
36、ondered how long this crisis would last. It was then, however, that I saw something that lifted that weight off of my soul, made me smile, and made my heart feel happy again. On the street below my house there was an old friend of mine from high school who was a teacher there. With him was my younge
37、r sons former aide from the high school as well. They were delivering the school lunches door to door to the hungry children who were stuck at home. Watching them made me think of something everyones childhood television neighbor, Mr. Rogers once said: In the bad times, always look for the helpers.I
38、 have no doubt that this crisis will pass as all the crisis before. But it is our choice on whether it brings out the best in us or the worst in us. Let it bring out the best in you. Use it to strengthen your faith. Use it to free yourself from fear. Use it to grow kinder, more giving, and more lovi
39、ng. Become a helper to all those in need and you will be a happy person today and all the days to come.8. Why didnt the author like the first day of spring?A. He had to work at home instead of at office.B. There wasnt social distance between each other.C. There was an epidemic everywhere in the worl
40、d.D. His own company had been closed for a long time.9. How did people feel in the face of the epidemic?A. Disappointed.B. TenseC. Confident.D. Cheerful.10. What made the author happy?A. Seeing someone delivering lunches from door to door.B. Talking with his old friend in the street.C. Watching a ch
41、ildhood television at home.D. Staying together with his family.11. What do Mr. Rogers words actually mean?A. Its not necessary for us to find helpers in bad times.B. In good times we neednt do much to help others.C. We should ask more people to help us in bad times.D. We are supposed to help each ot
42、her in bad times.【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议。在新春来临之际,新型冠状病毒席卷全球。在这危难的时刻,作者欣喜地看到街道上有人在挨家挨户地给困在家里饥饿的儿童送餐。作者认为,在危急的时刻,人们仍然掌握着选择权,选择守望相助。【8题详解】细节理解题。根据第一段“The COVID-19 epidemic (流行病) was sweeping the globe and everywhere there were feelings of fear and loneliness.(新冠肺炎疫情席卷全球,人们感到恐惧和孤独)”可知
43、,作者并不喜欢新春的第一天,因为新型冠状病毒在全球蔓延。故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第一段“People had made a run on the stores and large areas of the shelves were bare. On the news the numbers of the sick and dead continued to rise, It felt like there was a weight on the souls of everyone in the world.(人们纷纷涌向商店,大面积的货架都是光秃秃的。在患病和死亡人数持续上升的新
44、闻报道中,感觉好像有一种重量压在了世界上每个人的灵魂上)”可知,人们在商店抢购货物,听到疫情的蔓延,心情沉重,由此推知,面对新冠疫情,人们感到非常紧张、焦虑。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据第二段“It was then, however, that I saw something that lifted that weight off of my soul, made me smile, and made my heart feel happy again.(然而,就在那时,我看到了一件事,它卸下了我灵魂的重负,让我微笑,让我的心再次感到快乐)”和“They were deliver
45、ing the school lunches door to door to the hungry children who were stuck at home.(他们正在挨家挨户地为被困在家里的饥饿的孩子们送学校的午餐)”可知,让作者深感欣慰的是看到有人在挨家挨户地给人送餐。故选A项。【11题详解】词句猜测题。文中作者引用了Mr. Roger的话“In the bad times, always look for the helpers.”,结合上文所述在疫情期间,人们相互帮助的事情,和最后一段“Become a helper to all those in need and you wi
46、ll be a happy person today and all the days to come.(成为那些需要帮助的人的帮手,你将会是一个快乐的人今天和所有的日子)”作者呼吁大家要互相帮助,由此可知,这句话的意思是“在危急的时刻,人们都应该互相帮助”。故选D项。DWe interviewed two people, one who went from the country to the city and one who did the opposite. Janet Lincoln is a salesgirl who moved to St. Louis five years ag
47、o. Heres what Janet told us:“Five years ago I used to live in a small town called Lemon Falls. I grew up and went to high school there. After I graduated I worked in a supermarket. Lemon Falls had a population of about 800 people, and I knew every single one of them. They all knew everything about m
48、e, too. You couldnt do anything without everyone in town knowing about it. The first chance I got I moved to St. Louis and I love it. I dont know as many people now as I used to, but thats OK. I have a few good friends, and I see them when I want to. I kind of like being anonymous. Id never go back
49、to Lemon Falls.”Troy Henson had the opposite experience. He and his wife, Darla, and their two children moved from St. Louis to Bloomfield three years ago. Heres what Troy told us:“The best thing we ever did was get out of St. Louis. Dont get me wrong; St. Louis is as good a place as any other city,
50、 I suppose if you like cities, that is. We dont. Both Darla and I grew up in St. Louis. We met at college and got married. Then the kids came along and life got difficult. We didnt know any of our neighbors. We both had good jobs, but it always seemed like there was never enough money. That all chan
51、ged when we moved to Bloomfield. I dont make as much money as I used to, but then we dont have as many expenses as we did. We know our neighbors. Life is good. Wed never leave Bloomfield.”12. What troubled Janet when she was in Lemon Falls?A. She had no friends.B. There was no privacy.C. There was a
52、 lot of competition.D. She couldnt find a well-paid job.13. What does the underlined word “anonymous” in Paragraph 3 mean?A. Alone.B. Prepared.C. Sociable.D. Unknown.14. Different from Janet, Troy _.A. prefers country lifeB. moved to a bigger cityC. grew up in a smaller townD. knows little about his
53、 new neighbors15. What is Troys opinion on living in Bloomfield?A. It is a little boring.B. It is quite comfortable.C. It costs a lot of money.D. It creates a safe environment.【答案】12. B 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。分别说明了Janet Lincoln和Troy Henson对于住在城市和乡村的感受和看法。12题详解】细节理解题。根据第三段中“Lemon Falls had
54、a population of about 800 people, and I knew every single one of them. They all knew everything about me, too. You couldnt do anything without everyone in town knowing about it. The first chance I got I moved to St. Louis and I love it. I dont know as many people now as I used to, but thats OK.( Lem
55、on Falls的人口大约有800人,我认识他们每一个人。他们也都知道我的一切。你做什么事镇上的人都知道。我一有机会就搬去了圣路易斯,我很喜欢那里。我现在认识的人不像以前那么多了,但没关系)”可知,Janet在Lemon Falls的时候,没有隐私,这困扰着她。故选B。【13题详解】词句猜测题。根据第三段中“Lemon Falls had a population of about 800 people, and I knew every single one of them. They all knew everything about me, too. You couldnt do any
56、thing without everyone in town knowing about it. The first chance I got I moved to St. Louis and I love it. I dont know as many people now as I used to, but thats OK. I have a few good friends, and I see them when I want to.( Lemon Falls的人口大约有800人,我认识他们每一个人。他们也都知道我的一切。你做什么事都要让镇上的人知道。我一有机会就搬去了圣路易斯,我很
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387408.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
