广东省佛山市第一中学2021届高三英语上学期九月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 佛山市 第一 中学 2021 届高三 英语 上学 九月 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省佛山市第一中学2021届高三英语上学期九月月考试题(含解析)本试卷共 10 页, 81小题,满分150 分,考试时间 120 分钟。注意事项:1.答题前,考生务必用黑色笔迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考号填写在答题卷上。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卷上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。3.作答选做题时,请先用2B铅笔填涂选做题的题组号对应
2、的信息点,再作答。漏涂、错涂、多涂的,答案无效。第一部分 听力听录音,补全故事。(每空1.5分,满分15分)1._a year ago. Even so, he decided to study Kung Fu. He 2._.Tom was doing well. However, 3._in the past three months. He couldnt 4._, “This is the only move youll ever need to know. ” 5._Several months later, the master took Tom to his first matc
3、h. 6._.It was difficult to win. But surprisingly, Tom used the only one move he had learnt and won the match.7._, Tom asked his master, “8._? ” The master answered, “You won because the only way to beat this move is 9._. ” Tom smiled and realized that 10._.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节(每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列
4、短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIn todays fast-paced digital world,teens have less chance to have face-to-face connections and conversations with others.When presented with an unfamiliar social situation,they may feel uncomfortable,and therefore they may choose to avoid socializing.Our two-day workshop
5、 will give them a good foundation of etiquette and manners as well as help prepare your teen for many new social and business situations they will face as young adults.It will provide them with the self-confidence,enthusiasm,and motivation,which are essential as they move into the next period of the
6、ir lives.The following topics will be covered in the two-day workshop:Day One,1:00-4:00 PM:Proper Introductions Handshakes &Eye Contact The Art of Small Talk Leadership QualitiesHow to Make a Positive First Impression Be the Perfect GuestInvitations&Thank-You NotesDay Two,1:00-4:00 PM:Table Skills&D
7、ining Manners Informal/Formal Place SettingInterviewing Tips For College&Job Interviews Dressing the PartBe a Good ListenerInterview Follow Up Calls&Thank-You Notes Grooming(打扮)&Skin CareGraduation Celebration*Class size is limited to fourteen students,so early application is encouraged.Note:Class i
8、s a two-day workshop.Date:Sep.28&29th 2019Time:1:00 pm-4:00pm Price:$285.00/teenRegistration closes at 11:59 pm,Sep.21,2019If you are interested in joining the two-day workshop,please fill out our Application Form online so we may provide you with the further service.Please take advantage of our spe
9、cial application credit.*Invite a friend to apply for the workshop and you can receive a$10.00 credit toward your course fee.1. Whats the major goal of the two-day workshop?A. To help participants know themselves.B. To provide face-to-face business meetings.C. To give lessons on future job interview
10、 preparations.D. To help participants learn some skills about social life.2. What can participants learn on the first day?A. Get through college interviews.B. Make friends with small talks.C. Behave properly at the table.D. Listen to others politely.3. If Mr Green invites one neighbors son to the wo
11、rkshop,his sons class will cost A. $295.00B. $285.00C. $275.00D. $265.00【答案】1. D 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个为期两天的研讨会,研讨会主要目标是帮助参与者学习一些有关社交生活的技能。文章介绍了两天研讨会的内容、价格等信息。【1题详解】推理判断题。根据第二段Our two-day workshop will give them a good foundation of etiquette and manners as well as help prepare your teen for
12、 many new social and business situations they will face as young adults. It will provide them with the self-confidence, enthusiasm ,and motivation, which are essential as they move into the next period of their lives.可知我们为期两天的研讨会将为他们提供良好的礼仪基础,同时帮助你的孩子为他们成年后将要面对的许多新的社交和商业环境做准备。这将给他们带来自信、热情和动力,这些对于他们进
13、入人生的下一个阶段至关重要。由此可推知,为期两天的研讨会的主要目标是帮助参与者学习一些有关社交生活的技能。故选D。【2题详解】推理判断题。根据Day One,1:00-4:00 PM部分中The Art of Small Talk(闲聊的艺术)由此可推知,参与者在第一天可以学到通过闲聊结交朋友。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Price:$285.00/teen(价格:每个青少年285.00美元)以及最后一段*Invite a friend to apply for the workshop and you can receive a$10.00 credit toward your co
14、urse fee.( *邀请一位朋友申请研习班,你可以获得10美元的课程学分)由此可知,如果格林先生邀请一位邻居的儿子来研讨会,他儿子的课需要支付285-10=275美元。故选C。BThere is certainly evidence that actors experience a blending of their real self with their assumed characters. For instance, Benedict Cumberbatch said, “My mum says Im much more impatient with her when Im fil
15、ming Sherlock.”Mark Seton, a researcher at the University of Sydney, has even coined the term “post-dramatic stress disorder” to describe the lasting effects experienced by actors who lose themselves in a role. “Actors may often prolong habits of the characters they have embodied,” he writes.A recen
16、t finding doesnt involve acting, and it indicates that merely spending some time thinking about another person seemed to rub off on the volunteers sense of self led by Meghan Meyer at Princeton University. Across several studies, these researchers asked volunteers to first rate their own personaliti
17、es, memories or physical attributes, and then to perform the same task from the perspective of another person. For instance, they might score the emotionality of various personal memories, and then rate how a friend or relative would have experienced those same events.After taking the perspective of
18、 another, the volunteers scored themselves once again: the consistent finding was that their self-knowledge was now changedtheir self-scores had shifted to become more similar to those theyd given for someone else. For instance, if they had initially said the trait term “confident” was only moderate
19、ly related to themselves and then rated the term as being strongly related to a friends personality, when they came to rescore themselves, they now tended to see themselves as more confident. Remarkably, this morphing of the self with another was still apparent even if a 24-hour gap was left between
20、 taking someone elses perspective and re-rating oneself.“By simply thinking about another person, we may adapt our self to take the shape of that person” said Meyer and her colleagues. That our sense of self should have this quality might be a little discouraging, especially for anyone who has strug
21、gled to establish a firm sense of identity. Yet there is an optimistic message here, too. The challenge of improving ourselvesor at least seeing ourselves in a more positive lightmight be a little easier than we thought. By roleplaying or acting out the kind of person we would like to become, or mer
22、ely by thinking about and spending time with people who embody the kind of attributes we would like to see in ourselves, we can find that our sense of self changes in desirable ways.“As each of us chooses who to befriend, who to model, and who to ignore” write Meyer and her colleagues, “we must make
23、 these decisions aware of how they shape not only the fabric of our social networks, but even our sense of who we are.”4. The first two paragraphs mainly _.A. state that acting requires skillsB. explain the stress that an actor facesC. show that a role leaves a mark on the actorD. stress the importa
24、nce of devoting oneself to a role5. What does the underlined phrase “rub off on” in Paragraph 3 probably mean?A. Influence.B. Strengthen.C. Confuse.D. Determine.6. According to the study, taking the perspective of another person _.A. brings changes to ones self-knowledgeB. motivates one to better un
25、derstand himselfC. helps people deal with their identity problemsD. produces temporary effects on ones character7. What is the significance of the study?A. It offers instructions on making friends.B. It proposes a means to improve ourselves.C. It gives advice on adjusting ones emotions.D. It present
26、s a way to deal with stress disorder.【答案】4. C 5. A 6. A 7. B【解析】这是一篇说明文。文章以演员们的“戏剧后应激障碍”为导入,以科学研究为基础,讲述了角色扮演对个人自我意识和行为的影响和塑造,通过对自我意识的积极的影响,人们能提升自己。【4题详解】主旨大意题。由第一段中的“There is certainly evidence that actors experience a blending of their real self with their assumed characters.”(当然有证据表明演员们经历了真实的自我和他们
27、假想的角色的融合。)和第二段中的“Actors may often prolong habits of the characters they have embodied”(演员经常会延长他们所塑造的角色的习惯。),可知前两段向读者表明:一个角色在演员身上留下了印记。故选C项。【5题详解】短语猜测题。由第三段中的“A recent finding doesnt involve acting, and it indicates that merely spending some time thinking about another person seemed to rub off on the
28、 volunteers sense of self led by Meghan Meyer at Princeton University.”(最近的一项发现并不涉及表演,它表明,仅仅花一段时间去思考另一个人,这个人似乎会影响志愿者的自我意识,这是普林斯顿大学Meghan Meyer领导的一项研究。)和第四段中的“Remarkably, this morphing of the self with another was still apparent even if a 24-hour gap was left between taking someone elses perspective
29、and re-rating oneself.”(值得注意的是,即使在接受别人的观点和重新评价自己之间还有24小时的间隔,这种自我与他人的变化仍然是显而易见的。),可知另一人会影响自我,此处rub off意为“影响”。故选A项。【6题详解】细节理解题。由第四段中的“Remarkably, this morphing of the self with another was still apparent even if a 24-hour gap was left between taking someone elses perspective and re-rating oneself.”(值得
30、注意的是,即使在接受别人的观点和重新评价自己之间还有24小时的间隔,这种自我与他人的变化仍然是显而易见的。),可知接受别人的观点会给自我认识带来变化。故选A项。【7题详解】推理判断题。由倒数第二段中的“Yet there is an optimistic message here, too. The challenge of improving ourselvesor at least seeing ourselves in a more positive lightmight be a little easier than we thought. By roleplaying or acti
31、ng out the kind of person we would like to become, or merely by thinking about and spending time with people who embody the kind of attributes we would like to see in ourselves, we can find that our sense of self changes in desirable ways.”(然而,这里也有一个乐观的信息。提高自己或者至少从一个更积极的角度看待自己,可能比我们想象的要容易一些。通过扮演或表现出
32、我们想成为的那种人,或者仅仅通过思考和花时间与那些体现出我们想在自己身上看到的那种特质的人在一起,我们可以发现我们的自我意识以令人满意的方式改变。)和最后一段中的“we must make these decisions aware of how they shape not only the fabric of our social networks, but even our sense of who we are.”(我们必须做出这些决定,意识到它们不仅塑造了我们社交网络的结构,甚至塑造了我们的自我意识。),可知在社交活动中通过角色扮演或表现出我们想成为的那种人,人们的自我意识能得到积极
33、地改善,说明研究的重要性在于它提出了一种改进我们自己的方法。故选B项。CFor some years,my mother worked for a charity as President and Secretary.Selling raffle tickets(兑奖券) was her main means of bringing in the charitys muchneeded funds.We girls would accompany her,selling tickets with great success.My father made and donated beautifu
34、l wooden toys,jewellery boxes and other lovely items as prizes.Now my sister was always coming up with “good ideas”,most of which didnt work out to plan.But that didnt deter her.She had many just waiting to be tested.When she was eight and I was just five,we had a wonderful idea for a business adven
35、ture.We decided we would sell raffle tickets for charity,and that charity was us!So one afternoon,we told our mother we were going to play in the park with our cousins as we did most days after school.But instead,we walked around the streets armed with a raffle book,a pen and a large cloth bag to ca
36、rry the money.Wed accompanied our mother many times when she sold tickets,so people were familiar with us when we appeared at their doors.Despite the blank looks they received when asking about the prizes on offer,they were very generous.Although there were no actual prizes,our mothers previous trac
37、k record enabled us to sell nearly the whole book of raffle tickets.Like a little pair of lottery(彩票) winners,we walked home and proudly showed off our takings.But our enjoyment of this sudden wealth was shortlived,and our plans for spending it quickly failed.Our angry mother took us back to every t
38、icket buyer,making us apologise and give the money back.Thankfully,our sweet neighbours didnt make a big deal of our “clever” misbehavior and thus my mothersfundraising career could continue safely.We were taught a good lesson by our mother that day.Also I remember my sisters entrepreneurial(企业家的) s
39、pirit dried up a bit after that.8. What did the authors father do?A. He got prizes ready.B. He sold handmade items.C. He was in charge of a charity.D. He helped design raffle tickets.9. What does the underlined word “deter” in Paragraph 2 mean?A. Embarrass.B. Shock.C. Discourage.D. Mislead.10. What
40、can be learned about the author and her sister while selling raffle tickets?A. They ran into their mother.B. They met some generous strangers.C. They got lost while walking around the streets.D. They took advantage of peoples trust in their mother.11. What lesson did the author and her sister learn?
41、A. Honesty is the best policy.B. Whats done cant be undone.C. Misfortune never comes alone.D. Good advice is beyond all price.【答案】8. A 9. C 10. D 11. A【解析】这是一篇记叙文。文章主要描述了作者和妹妹自以为的“小聪明式”售卖慈善奖券的方式受到了母亲的责备,并得到了教训:要以诚信待人。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段末句:My father made and donated beautiful wooden toys,jewellery bo
42、xes and other lovely items as prizes.(我父亲制作并捐赠了漂亮的木制玩具、首饰盒和其他可爱的物品作为奖品。)可知,作者的父亲准备奖品。故选A项。【9题详解】词义猜测题。根据划线单词所在句子由but连接,表转折,之前的句子:Now my sister was always coming up with “good ideas”,most of which didnt work out to plan.(现在我妹妹总是能想出“好主意”,但大多数都没有按计划实现。)以及后一句:She had many just waiting to be tested.(她有很多
43、只是等待测试。)可知,作者的妹妹并没有受到计划失败的打击。因此划线单词deter可以理解为discourage(使气馁),故选C项。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段:Wed accompanied our mother many times when she sold tickets,so people were familiar with us when we appeared at their doors.Despite the blank looks they received when asking about the prizes on offer,they were ver
44、y generous.Although there were no actual prizes,our mothers previous track record enabled us to sell nearly the whole book of raffle tickets.(妈妈卖票的时候,我们陪了她很多次,所以当我们出现在门口时,大家都很熟悉我们。尽管在询问奖品时他们得到的只是茫然的表情,但他们非常慷慨。虽然没有真正的奖品,但我们母亲之前的记录使我们几乎卖出了整本书的奖券。)可知,作者母亲的信用帮助他们卖出了整本书的奖券。选项D They took advantage of peop
45、les trust in their mother.(他们利用人们对他们母亲的信任。)属于合理推断。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据文章末段:Thankfully,our sweet neighbours didnt make a big deal of our “clever” misbehavior and thus my mothers fundraising career could continue safely. We were taught a good lesson by our mother that day.( 值得庆幸的是,我们可爱的邻居并没有把我们的“聪明”行为
46、当回事,因此我母亲的筹款事业可以安全地继续下去。那天妈妈给了我们一个很好的教训。)可知,作者的母亲给与了他们的“小聪明”教训。他们小聪明就是上文提及的“Despite the blank looks they received when asking about the prizes on offer,they were very generous.Although there were no actual prizes(尽管在询问奖品时他们得到的只是茫然的表情,但他们非常慷慨。虽然没有真正的奖品)。因此可知,作者和妹妹得到的教训是要有诚信。故选A项。DIt is irrefutable: P
47、arents, who talk to, read and engage with their very young children as often as possible, help them build literacy (读写能力) skills at an early age.Also certain: Parents of very young children usually have to do a lot of laundry. And low-income families tend to bring their kids with them to public laun
48、dromats (洗衣房).Those truths appear once a week at select neighborhood laundromats in Chicago. Thats when librarians lay down colorful mats and oversized board books beside the industrial washing machines.Inside one of about 14 laundromats in the citys low-income neighborhoods, the librarians gather a
49、ll available children for Laundromats Story Time (LST), a Chicago Public Library (CPL) program.With the noise of the washers and dryers, anywhere between a handful to more than a dozen children hear stories, sing songs and play games designed to help their brains develop. The event also aims to inst
50、ruct parents on how to repeat the experience for their kids, working to raise poor literacy rates in underserved communities.We read books, we sing songs, we do plays, says Becca Ruidl, the CPLs STEAM Team early learning manager, who runs the LST program. We kind of keep it going so parents can walk
51、 in adn join in at any time. But a big part of what we do is model literacy skills for parents so they can do it at home with their kids.While a laundromat seems an unlikely place to engage with children, we really wanted to meet people in the community where theyre. Ruidl says.And it clearly meets
52、a need: Library officials say the program is in increasing demand, while Ruidl says families have adjusted their households laundry day to suit the librarians laundromat visits. At the same time, LSTs co-sponsorsincluding a laundry industry trade group and Libraries Without Borders, an organization
53、fighting poverty through literacyhave worked with the CPL to draft an instruction handbook to help expand the concept to other U.S. cities.12. What does the word “irrefutable” in Paragraph 1 probably mean?A. Undoubtful.B. Controversial.C. Impossible.D. Fruitful.13. Why are public laundromats chosen
54、for LST?A. Parents of poor families do a lot of laundry.B. They offer a perfect atmosphere for learning.C. Poor parents often go there with their kids.D. Reading to kids promotes their literacy skills.14. What can we infer about LST from the last paragraph?A. It is demanding.B. Its focus has been ad
55、justed.C. It will fight poverty.D. Its concept will be spread.15. What is the best title for the text?A. Literacy at the LaundromatB. Models of ParentingC. Laundromats for KidsD. Magic in Story Time【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了芝加哥的低收入社区的自助洗衣店的活动在洗衣机和烘干机的轰鸣声中,跟随父母来洗衣店的儿童在任何地方都可以听故事、
56、唱歌和玩耍,旨在帮助他们大脑发育,读书识字。【12题详解】词义猜测题。根据画线词后的“Parents, who talk to, read and engage with their very young children as often as possible, help them build literacy skills at an early age.”及下一段中的“Also certain”可知,父母尽可能多地和他们年幼的孩子谈话、阅读和交流,有助于他们从小时候就培养读写能力,这一点是是无可辩驳的,由此可知画线词词义为“无可辩驳的、毫无疑问的”,故A项正确。【13题详解】细节理解题
57、。根据第二段中的“And low-income families tend to bring their kids with them to public laundromats”可知,LST选择公共自助洗衣店是因为低收入家庭的父母经常带孩子们去那里,故C项正确。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中的“have worked with the CPL to draft an instruction handbook to help expand the concept to other U.S. cities.”可知,LST的赞助者努力把它的理念传播到美国的其他城市,故D项正确。【15题详
58、解】主旨大意题。通读全文特别是四五两段内容可知,本文介绍了芝加哥的低收入社区的自助洗衣店的活动在洗衣机和烘干机的轰鸣声中,跟随父母来洗衣店的儿童在任何地方都可以听故事、唱歌和玩耍,旨在帮助他们大脑发育,读书识字。故A项(在自助洗衣店识字)正确。【点睛】本篇的词义猜测题设在句首,难度很大,第二段中的“Also certain”是重要暗示,根据Also判断画线词与certain意思相近,在根据画线词后的“Parents, who talk to, read and engage with their very young children as often as possible, help th
59、em build literacy skills at an early age.”可知,毫无疑问,父母尽可能多地和他们年幼的孩子谈话、阅读和交流,有助于他们从小时候就培养读写能力,由此可知画线词词义为“无可辩驳的、毫无疑问的”。第二节 七选五 (每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I am a very nostalgic(怀旧的) person. When I go on trips I keep everything from bus tickets to leaflets and I always take
60、 hundreds of photographs to look at when I get home. I love thinking of exciting adventures I have had. _16_ One of the most interesting ways to remember things is to read old letters, either ones you have sent to yourself or those you have received from someone else.Living abroad this year has real
61、ly made me think about how I keep in contact with my family and friends. _17_ It forces me to think about all the amazing things that have happened and by writing them down, reminds me of how lucky I am to be able to experience so many new things.Not only is writing letters an excellent thing to do,
62、 but I always think the best bit is when you receive a letter in reply! There is something so exciting about receiving letters, especially when the address is handwritten. _18_ It is so special to have a box full of old letters. In a world where we update our friends constantly over social media, it
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
