宁夏青铜峡市高级中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 青铜峡市 高级中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏青铜峡市高级中学2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选岀最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读 一遍。1. Where does the man come from?A. China. B. France. C. Canada.2. What will the weathe
2、r be like on Saturday morning?A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy.3. Where did the man get the sandwich?A. From a friends house. B. From a supermarket. C. From a food store.4. What would Amy like to see?A. War movies. B. Funny movies. C. Action movies.5. What does the woman ask the man to do?A. Do the dis
3、hes. B. Answer the phone. C. Repair the phone.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各 小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman going to do?A. Have a meeting. B. Watch a match. C. Give a speech.7. What is the b
4、est thing in the snow club according to the woman?A. Meeting new friends.B. Planning snowing trips.C. Improving snowing skills.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Father and daughter.9. How does Mom feel about Marys going to s
5、chool?A. Disappointed. B. Concerned. C. Uncaring.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does the conversation take place?A. In the library. B. In the bedroom. C. In the mans room.11. What does the man think of the classroom?A. Its crowded. B. Its noisy. C. Its quiet.12. What topic will the man probably choose f
6、or the paper?A Western culture. B. Trips around the world. C. Something about Beijing.听第9段材料,回答第13至16题。13 What does Suzy want to be in World Trek?A. A manager. B. A teacher. C. A salesman.14. What will Suzy do if she takes the job?A. Sell things in Europe. B. Teach English in America.C. Lead tours t
7、o Asian countries.15. How is Suzys English according to the man?A. Poor. B. Good. C. Puzzling.16. What will the speakers do next?A. Have dinner. B. Go shopping. C. Make Chinese food.听第10段材料,回答第17至20题。17. When does the Life Program begin?A. At 8:00 pm. B. At 7: 00 pm. C. At 8:00 am.18. What does the
8、speaker do?A. A tour guide. B. A student. C. A host.19. How will you feel if your friends ask you to return the money?A. Embarrassed. B. Angry. C. Happy.20. Which of the following is the speakers suggestion?A. Borrowing money from your friends frequently.B. Not borrowing money from your friends too
9、often.C. Lending money to your friends as much as possible.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AArtificial intelligence (Al) is practically everywhere today. There are so many products out there which use Al. Some are being developed, some are already in use,
10、and some failed and are being improved, so its very difficult to name a few of them and regard them as the best.ViIt is an Al personal trainer which is mainly concerned with fitness and coaching. It, however, requires the use of bio-sensing earphones and other fitness tracking equipment! It can play
11、 your favourite music while you work out and all you have to worry about is the exercise youre doing.Deep TextDo you ever wonder how an ad appears suddenly just when you are looking for something similar? This is because of Deep Text. It uses real-time consumer information to produce data which in t
12、urn is used to target consumers. Thus, if you search online for flight tickets from Bangalore to Delhi, it is very likely that an ad relating to hotels in Delhi will soon follow.Hello EggIf you live alone and miss your mother because you always miss your breakfast or dont know what to eat for dinner
13、, then Hello Egg is exactly what you are looking for. A very healthy choice of the 2-minute noodles and oats, Hello Egg provides you with a detailed weekly meal plan about the needs of your body. It is truly a modern AI-powered home cooking tool for the young.WordsmithYou can put Mr. Smith into your
14、 Microsoft Excel using their free API, and let it write up detailed analysis of the stories behind your numbers. It can produce detailed reports on thousands of pages of spreadsheets in seconds.1. What can we learn about Vi from the text?A. It is an AI music player.B. It is a bio-sensing earphone.C.
15、 It doesnt work without bio-sensing earphones.D. It can make you more energetic while you work out.2. Which can help you improve cooking skill?A. Deep Text.B. Vi.C. Wordsmith.D. Hello Egg.3. What can Wordsmith do for us?A. Produce a detailed report.B. Provide us with a detailed meal plan.C. Book a t
16、icket ahead of time.D. Offer us information on hotels for traveling.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了几款实用的家用人工智能设备。【1题详解】细节理解题。根据文章Vi部分下的It, however, requires the use of bio-sensing earphones and other fitness tracking equipment! (然而,它需要生物感应耳机和其他健身器材的追踪)可知,Vi需要和生物感应耳机和其他设备一起才能发挥作用。C. It does
17、nt work without bio-sensing earphones. (没有生物感应耳机就不能工作)符合以上说法,故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Hello Egg下的It is truly a modern AI-powered home cooking tool for the young. (它是一款真正适合年轻人的现代智能家用烹饪工具)可知,如果你想提高自己的厨艺可以选择Hello Egg。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据Wordsmith下的It can produce detailed reports on thousands of pages of sprea
18、dsheets in seconds. (它可以在几秒钟内生成数千页电子表格的详细报告)可知,我们可以使用Wordsmith来生成详细的报告。A. Produce a detailed report. (生成详细的报告)符合以上说法,故选A项。BNarasimha Das is on his way to feed 169,379 hungry children. Das is in charge of a kitchen in Vrindaban. The town is about a three-hour drive from Indias capital, New Delhi. Das
19、 gets to work at 3:00 a.m. Thirty workers are already working to make tens of thousands of rounds of bread. It will be brought to 1,516 schools in and around Vrindaban.A Growing Problem Going to school is difficult for more than 13 million children in India. They must go to work instead, or go hungr
20、y. Thats why India began the Mid-Day Meal Scheme, the largest school-lunch program in the world. A free lunch encourages children to come to school and gives them the energy they need for learning. The program began in the 1960s.The kitchen in Vrindaban is run by the Akshaya Patra Foundation. It is
21、one of the lunch programs biggest partners. “Just $11.50 can feed one child for an entire year,” said Madhu Sridhar, president of the Akshaya Patra Foundation.Lunch Is Served! The Akshaya Patra food truck arrives at Gopalgarh Primary School. Since the program started, the number of underweight child
22、ren has gone down. The children get foods they need as long as they finish whats on their plates.4. What does Narasimha Das do?A. A waiter.B. A salesman.C. A cook.D. A shopkeeper.5. The kitchen in Vrindaban supplies food to _.A. the poorB. school childrenC. college studentsD. the old6 Why is it diff
23、icult for children to go to school in India?A. Because they have to work to make money.B. Because there are not enough schools.C. Because there are not enough teachers.D. Because their parents refuse to send them to school.7. Which of the following about the Mid-Day Meal Scheme is NOT true?A. It is
24、to encourage children to go to school.B. It has been carried out for about 50 years.C. It is run by Narasimha Das.D. It is the largest school-lunch program in the world.【答案】4. D 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了印度为适龄儿童上学而采用的免费午餐行动。因为印度的很多孩子如果不上学就要去上班,会引起较多的社会问题,所以政府就采取了这样的计划来吸引儿童上学。【4题详解】推理判断题。根据
25、文章第一段“Narasimha Das is on his way to feed 169,379 hungry children. Das is in charge of a kitchen in Vrindaban. (Narasimha Das正在前往为169379名饥饿的儿童提供食物的路上,他负责管理 Vrindaban 的一个厨房)”中的in charge of可知,Narasimha Das掌管这个厨房,是名店主。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据文章第一段最后一句“It will be brought to 1,516 schools in and around Vrinda
26、ban.(它将被带到维林达班及其周边的1516所学校)”可知,这些食物都是被送往学校的,说明是给学生吃的。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章第二段“Going to school is difficult for more than 13 million children in India. They must go to work instead, or go hungry. Thats why India began the Mid- Day Meal Scheme, the largest school-lunch program in the world. (在印度,超过130
27、0万的孩子很难上学。他们必须去工作,否则就会挨饿。这就是为什么印度开始了午餐计划,这是世界上最大的学校午餐计划)”可知,在印度好多孩子不能上学是因为他们必须挣钱,不然就得挨饿。故选A项。【7题详解】细节理解题。由倒数第二段中的“The kitchen in Vrindaban is run by the Akshaya Patra Foundation.(Vrindaban的厨房由Akshaya Patra 基金会运营)”可知,该餐厅是由Akshaya Patra 基金会负责运营,而不是Narasimha Das,Narasimha Das只是店主。故选C项。CIt was very cold
28、 and I had been watching a homeless man make himself comfortable in a “shelter” on the river bank. His “shelter” was a tarpaulin (油布) tied to rocks to keep the wind from blowing it away. He had been living there for over a month. I never saw him with warm clothing or food. I knew what I wanted to do
29、.When I told my parents what I wanted to do they were alarmed. They said I could be putting myself at risk, taking a box to a homeless person at night! But I knew, in my deep heart, that I would be safe.I got a box. My parents watched as I added warm gloves, a heavy blanket . into the box until it w
30、as full! Then, I put a Christmas card on top. It said, “Even though we hardly know each other, I want to wish you a Merry Christmas!” I put ten one-dollar bills inside it as well.My father insisted he went there with me as it was 10 pm on Christmas Eve. I said he could drive me but he had to stay in
31、 the car. He agreed.I took the box and walked towards his “house”. I called, “Sir, I have a Christmas box for you!”“Go away!” he shouted.“Sir,” I repeated.“Go away!” he shouted.“Why?” I asked him.He walked over and I expected to see an angry face. Instead I saw two of the most beautiful, gentle, blu
32、e eyes I have ever seen.“Merry Christmas!” I said.“Why are you doing this?” he asked.“Because you matter to me,” I said. With that I gave him the box.Tears came to his eyes and he thanked me. I got back to the car and watched him carry the box like it was filled with gold. I didnt want to embarrass
33、(使困窘) him by watching him any more so Dad and I left.8. The underlined word “alarmed” can best be replaced by _.A. pleasedB. worriedC. disappointedD. surprised9. Why did the author ask his father to stay in the car?A. Because he wanted to prove he was brave.B. Because he believed the homeless man wa
34、s bad.C. Because he wanted to protect his father from being hurt.D. Because he didnt want the homeless man to feel bad.10. When the homeless man saw the author first, he was _.A. quite angryB. very excitedC. quite puzzledD. very curious11. The authors purpose in writing the text is to tell readers t
35、hat _.A. it is easier said than doneB. poverty is the mother of healthC. where there is a will, there is a wayD. a willing helper does not wait until he is asked【答案】8. B 9. D 10. A 11. D【解析】【分析】本文是一篇叙事文。文章讲述的是在寒冷的冬季,作者看到一个流浪汉在河岸旁的避难所住了一个多月。作者决定为流浪汉送去衣服和食物,父母极力反对。在作者坚持要求下,父母同意了。作者在圣诞夜前夕送了满满一盒衣服和食物给流浪
36、汉,流浪汉最终被作者所感动而接受了他的好意。【8题详解】词句猜测题。根据第划线词后面的“They said I could be putting myself at risk, taking a box to a homeless person at night.(他们说我可能会把自己置于危险之中,在晚上给一个无家可归的人送箱子)”可知,父母不想将孩子置于危险之中,因此他们觉得很担心。由此推知,划线词与worried意思接近。故选B。【9题详解】推理判断题。根据最后一段中“I didnt want to embarrass (使困窘) him by watching him any more
37、so Dad and I left.(我不想再看着他,让他难堪,所以我和爸爸离开了)”可推知,作者让他的父亲呆在车里,因为他不想让那个流浪汉感到难堪。故选D。【10题详解】细节理解题。根据第六段中的“Go away!” he shouted.(“走开!”他喊道)”可知,当那个流浪汉第一次看到作者时,他很生气。故选A。【11题详解】推理判断题。通读全文可知,本文讲述了作者献出自己的一份爱心,主动帮助流浪汉的故事。由此推知,作者写这篇文章的目的是告诉读者,一个愿意帮忙的人不会等到别人问他的时候才帮忙。故选D。DWhat do you think of 80s pop music? Do the n
38、ames George Michael, Madonna and Michael Jackson sound familiar? Well, these are just some of the names that were well-known in the music scene of the 80s and early 90s. The 80s pop music scene was an important step to the popularity (普及) of present-day music. A new wave in the music scene was intro
39、duced, which made such music styles as punk rock, rap music and the MTV popular. Although it was an end to the old 60s and 70s styles, it was also the beginning of something big. The popularity of music videos meant that artists now replaced their guitar-based music with visual displays. A new wave
40、of artists came on the scene and the entire industry developed quickly.The most famous 80s pop music video is Michael Jacksons Thriller. Introduced in 1982, few people can forget the video not only because of its never-be-foreseen images, but also because of the popularity it received. Think of how
41、80s pop music changed the lives of people who grew up in the 80s. Ask a young man today to tell you the names of the “New Kids on the Block” and he will start talking about the neighbor kids who just moved in. These are not the answers you might have heard in the 80s. Though todays young men do not
42、recognize how cool 80s pop music was, most people will always remember it for what it was and these are happy memories they will always love. Some of the 80s pop music legends (传奇人物) include Madonna, U2, AeroSmith and of course the King of Pop Michael Jackson. Lets not forget Prince, Tina Turner, Ph
43、il Collins and Motowns Lionel Ritchie. Some of these musicians played music that has stood the test of time. Undoubtedly, the 80s pop music scene will live on for many more years to come.12. What is the text mainly about?A. The characters of 80s pop music.B. What made 80s pop music popular.C. 80s po
44、p musics steps to popularity.D. The effects of 80s pop music.13. 80s pop music mainly includes the following styles EXCEPT _.A. guitar-based musicB. the MTVC. rap musicD. punk rock14. Michael Jacksons Thriller impressed people so deeply mainly because _.A. it changed the lives of peopleB. he sang it
45、 in a special styleC. it was made into a music videoD. it left people with happy memories15. The purpose of the last paragraph is to tell readers that _.A. 80s pop music is and will remain popularB. 80s pop music has many faultsC. 80s pop music is now out of dateD. we shouldnt forget the great music
46、ians of the 80s【答案】12. B 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了20世纪80年代的流行音乐流行的原因,并列举了一些音乐家及其作品。【12题详解】主旨大意题。文章第一段中的“The popularity of music videos meant that artists now replaced their guitar-based music with visual displays. A new wave of artists came on the scene and the entire industry develope
47、d quickly.”(音乐视频的流行意味着艺术家们现在用视觉显示器取代了以吉他为基础的音乐。新一波的艺术家出现了,整个行业迅速发展起来。)以及其他段落提到的著名音乐家们可知,是音乐视频的流行以及著名音乐家们使80年代音乐流行起来。因此本文主要介绍了20世纪80年代的流行音乐流行的原因。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第一段的“A new wave in the music scene was introduced, which made such music styles as punk rock, rap music and the MTV popular.”(音乐界掀起了一股新的
48、浪潮,使朋克摇滚、说唱音乐、MTV等音乐风格大受欢迎。)可知,八十年代出现的新的音乐形式有朋克摇滚、说唱音乐和MTV。A项guitar-based music没有出现。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据第二段的“Introduced in 1982, few people can forget the video not only because of its never-before-seen images.”(1982年推出,很少有人能忘记这段视频,这不仅是因为它以前从未见过的图象。)可知,因为music video的引进,使得这首歌曲深入人心。故选C项。【15题详解】推理判断题。根
49、据最后一段的“Undoubtedly, the 80s pop music scene will live on for many m ore years to come.”(毫无疑问,80年代的流行音乐将在未来的许多年里继续存在。)可知,作者最后一段的写作目的在于告诉读者八十年代的流行音乐现在和将来都将流行。故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从选项中选岀能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A good relationship (关系) with a teacher may help you learn better. But what shoul
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《金版学案》2015-2016学年高二人教版数学必修五课件:2.3.1 数列前N项和与等差数列的前N项和 .ppt
