广东省六校2022-2023学年高三英语下学期第四次联考试卷(Word版附解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2022 2023 学年 英语 下学 第四 联考 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2023届高三六校第四次联考英 语本试卷共8页,共47小题,满分120分。考试用时120分钟注意事项:1. 答题前, 考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。并用2B铅笔将对应的信息点涂黑,不按要求填涂的,答卷无效。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生
2、必须保持答题卡的整洁,考试结束后,只需将答题卡交回。第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AMany things make the 2022 World Cup one of the most unique world cups in the history of football. Lets take a closer look at some of the most interesting facts about the 2022 World Cup that make it
3、 unique in every way. 1. Application of the new technologyEarlier this year Adidas revealed “Al Rihla,” the official match ball of the 2022 World Cup. Al Rihla translates as “the journey” in Arabic and it is designed to support the highest game speeds as it travels faster in flight than any FIFA Wor
4、ld Cup ball created before it in the tournaments 92-year history. The new ball features the latest Adidas Suspension System at its core, containing a motion sensor that tracks every touch of the game at a rate of 500 times per second. 2. Record number of visitorsOne of the most interesting facts abo
5、ut FIFA 2022 in Qatar is the number of visitors expected to arrive in the country during the event. As expected, the 2022 World Cup Qatar will probably receive a record number of visitors by the time the tournament ends. The reason behind this is simple to understand. Being one of the best countries
6、 in the Middle East, Qatar is also located right in the center of the world and close to most of the countries in the world. 3. Stadium is equipped with Centralized Air ConditioningWhile the World Cup is nearly impossible to hold during the summer given the fact that temperatures in Qatar can touch
7、50 degrees celsius, switching to the winter slot has brought some peace. However, is the problem solved? As far as winter is concerned, even daytime temperatures during winter can be quite high. Therefore, Qatar has found a solution to this. For the first time, the country host the World Cup in an a
8、ir-conditioned stadium. All eight stadiums are fully air-conditioned, providing fans with a comfortable viewing experience.1. In the 2022 World Cup, which is the new balls feature?A. The speed sensor.B. The core.C. The suspension system.D. The monitor.2 Why is Qatar likely to receive a record number
9、 of visitors by the end of the 2022 World Cup?A. Qatar is easy to reach.B. Qatar is a beautiful country to visit.C. Qatar is the richest country in the Middle East.D. Qatar is close to most of the countries in the world.3. How does Qatar address the problem that the temperature is too high?A. Switch
10、 the game to the winter slot.B. Cool drinks are offered to audience for free.C. Host the World Cup in air-conditioned stadiums.D. Fans are provided with a comfortable viewing experience.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了2022年卡塔尔世界杯一些最有趣的事情,这些事实让它在各个方面都与众不同。【1题详解】细节理解题。根据1. Application of the ne
11、w technology中“The new ball features the latest Adidas Suspension System at its core, containing a motion sensor that tracks every touch of the game at a rate of 500 times per second.”(这款新球的核心是阿迪达斯最新的悬挂系统,其中包含一个运动传感器,可以以每秒500次的速度跟踪比赛中的每一次触球。)可知,在2022年世界杯上,这款新球的特点是它的悬挂系统。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据2. Record n
12、umber of visitors中“As expected, the 2022 World Cup Qatar will probably receive a record number of visitors by the time the tournament ends. The reason behind this is simple to understand. Being one of the best countries in the Middle East, Qatar is also located right in the center of the world and c
13、lose to most of the countries in the world.”(不出所料,到2022年卡塔尔世界杯结束时,参观人数可能会创下纪录。背后的原因很容易理解。作为中东最好的国家之一,卡塔尔也位于世界的中心,接近世界上大多数国家。)可知,卡塔尔在2022年世界杯结束前可能会迎来创纪录的游客人数是因为卡塔尔与世界上大多数国家都很接近。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据3. Stadium is equipped with Centralized Air Conditioning中“As far as winter is concerned, even daytime tem
14、peratures during winter can be quite high. Therefore, Qatar has found a solution to this. For the first time, the country host the World Cup in an air-conditioned stadium. All eight stadiums are fully air-conditioned, providing fans with a comfortable viewing experience.”(就冬天而言,即使是冬天白天的温度也可能相当高。因此,卡
15、塔尔已经找到了解决方案。这是该国第一次在一个有空调的体育场举办世界杯。所有八个体育场都有全面的空调,为球迷提供了舒适的观赛体验。)可知,卡塔尔在有空调的体育场举办世界杯来解决气温过高的问题。故选C项。BThe older I get, the more I understand how my teachers have transformed my life. On a recent Sunday afternoon, I went to see Mr. C at Roxbury Park in Beverly Hills. His love of life has not dimmed de
16、spite the fact that his legs no longer work like they used to. He visited some of his former students while he was in town. At Beverly Hills High School, Mr. C taught ancient history, coached football and golf, and risked his life teaching drivers training on Saturday mornings from 1964 to 1988. The
17、 gray and hobbled students lined up one after another to thank their favorite teacher. One called him a rock star. Another was grateful for helping him when he couldnt say so. It was a beautiful tribute, especially in these times of catastrophic teacher shortages. Spending that Sunday in the park wi
18、th Mr. C was nothing short of magic. It was a reminder of all that is promising and possible in public education, including a teacher whose rare emotional honesty could be appreciated and honored decades later. It also brought to mind Maya Angelous saying “People will forget what you said and did, b
19、ut never forget how you make them feel.” He made me and others in the park feel heard and seen.Mr. C changed my perception of myself. Rather than seeing myself as a loser cheerleader who couldnt compete with the smart kids, I realized how much I loved learning. His history class was so interesting.
20、In his classes about the Persians, Greeks, and Romans, extra credits can be earned for creativity. During earthquake drills, we counted on Mr. C to scream his head off in mock terror. It should come as little surprise that Id value the role of teachers in my life. Both of my parents taught; so did m
21、y siblings, aunts, uncles and cousins. I, too, have become a teacher and I try to follow in Mr. Cs footsteps. Some days, I fantasize what it would be like to go on a teacher tour, reaching out to my mentors to express my deep gratitude for all theyve given me. Seeing Mr. C sparked that fantasy again
22、. When I finally worked up my courage to thank him, knowing a floodgate of tears would open, he said to me with his typical modesty: “You were doing me more good than I was doing you.”4. What does the underlined word “tribute” mean in Paragraph 2?A. enthusiasmB. admirationC. devotionD. commitment5.
23、Why does the author mention Maya Angelous saying?A. To make a suggestion.B. To introduce a celebrity.C. To show respect to an educator.D. To interpret the influence of education.6. What does the author think of her job as a teacher ?A. Enjoyable.B. Intolerant.C. Incompetent.D. Patient.7. Which of th
24、e following is a suitable title for the text?A. A reunion.B. A rock star.C. A surprise.D. A great teacher.【答案】4. B 5. D 6. A 7. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。讲述了作者的老师C先生对自己影响。【4题详解】词句猜测题。根据前文“The gray and hobbled students lined up one after another to thank their favorite teacher. One called him a rock star. An
25、other was grateful for helping him when he couldnt say so.(头发灰白、步履蹒跚的学生们一个接一个地排队感谢他们最喜欢的老师。有人称他为摇滚明星。另一个人很感激在他不能说的时候帮助了他)”可知,此处是在说C先生的学生们对他的感激,可推知tribute是“敬意”之意,和B项admiration意思相近。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第三段中“It also brought to mind Maya Angelous saying “People will forget what you said and did, but never
26、 forget how you make them feel.” He made me and others in the park feel heard and seen.(这也让人想起了玛雅安杰洛的一句话:“人们会忘记你说过的话和做过的事,但永远不会忘记你给他们的感觉。”他让我和公园里的其他人感觉自己被听见了,被看见了)”以及第四段中“Mr. C changed my perception of myself. Rather than seeing myself as a loser cheerleader who couldnt compete with the smart kids,
27、I realized how much I loved learning.(C先生改变了我对自己的看法。我没有把自己看作一个无法与聪明的孩子竞争的失败者拉拉队员,而是意识到我是多么热爱学习)”可知,作者提到Maya Angelou的话是为了解释教育的影响。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“It should come as little surprise that Id value the role of teachers in my life. Both of my parents taught; so did my siblings, aunts, uncles and c
28、ousins. I, too, have become a teacher and I try to follow in Mr. Cs footsteps.(我很重视老师在我生命中的作用,这不足为奇。我的父母都是教师;我的兄弟姐妹、阿姨、叔叔和表兄妹也是。我也成为了一名教师,我试图追随C先生的脚步)”可知,作者很喜欢自己的老师工作,推知是愉快的。故选A项。【7题详解】主旨大意。根据第一段“The older I get, the more I understand how my teachers have transformed my life.(随着年龄的增长,我越来越明白我的老师们是如何改
29、变了我的生活)”和下文可知,本文主要讲述了作者的老师C先生对他学生的影响,所以D项“A great teacher.(一个伟大的老师)”是本文最好的标题。故选D项。CFew sick people consider the quality of the food when choosing a hospital. Even in America, a country where private hospitals have long provided individual rooms with such comforts as personal cable television, patien
30、ts are often still fed institutional food. “Mystery meat” and processed-cheese slices are common; everything gets cooked in a microwave. More hospitals are starting to feed their patients better food. Intermountain, a non-profit group based in Utah that runs 32 hospitals across the Mountain West, ha
31、s since 2019 served freshly made meals to patients. Chefs in proper kitchens now source local ingredients to serve in cafeterias. Doctors are consulted to meet patients dietary needs. Christopher Delissio, the head chef at Intermountain, describes creating a meal for a Mexican child who was being tr
32、eated for cancer. “He would not eat,” Mr Delissio recalls, and that was making it harder for him to recover from chemotherapy. “I was able to go up on the floor and speak to this boys parents and him and kind of figure out what he wanted,” he says.The link between eating well and good health has lon
33、g been clear, says David Eisenberg, a nutrition specialist at the Harvard School of Public Health. Heart disease, which has a direct connection to diet, is Americas biggest killer. Roughly two-fifths of American adults are clinically obese, and over 14% suffer from diabetes. The right food can help
34、patients avoid going back to hospital. Yet doctors themselves have often been slow to recognise the need to encourage healthy eating, says Dr Eisenberg. Most health care remains curative, rather than preventive. A decade ago Henry Ford Hospital in West Bloomfield opened a teaching kitchen where staf
35、f could help patients plan affordable, healthy meals and learn how to cook them. The idea is now spreading widely. In October a conference for health and food professionals in Los Angeles will encourage the adoption of such kitchens. Participants will tour a new one that has just opened at UCLAs hos
36、pital.8. According to the passage, patients had better _.A. select a private hospitalB. get an individual roomC. be served healthy foodD. be offered amusement comforts9. What does Intermountain do?A. They prepare fresh food.B. They consult patients for diets.C. They encourage patients to eat institu
37、tional food.D. They require parents to create meals for their sick kid.10. What is implied in the last paragraph?A. Doctors should know how to cook.B. Hospital kitchens are far from enough.C. Professionals are encouraged to open kitchens.D. Patients should be instructed on healthy eating.11. What mi
38、ght be the best title for the passage?A. Hospital Doctors: the Best QualityB. Hospital Kitchen: the Best ChoiceC. Hospital Food: the Best MedicineD. Hospital Chefs: the Best Professionals【答案】8. C 9. A 10. D 11. C【解析】【导语】这是一篇说明文。主要说明了许多医院意识到新鲜食物有助于病人身体恢复,并采取了积极的措施。【8题详解】推理判断题。根据文章第三段第一句“The link betw
39、een eating well and good health has long been clear, says David Eisenberg, a nutrition specialist at the Harvard School of Public Health.”(哈佛大学公共卫生学院的营养专家David Eisenberg说,吃得好和健康之间的联系一直是显而易见的。)及第三句“The right food can help patients avoid going back to hospital. ”(选择合适的食物能使病人免于再次去医院。)可知,吃的好可以更健康,病人吃的好,
40、有助于恢复健康。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第二段第二句 “Intermountain, a non-profit group based in Utah that runs 32 hospitals across the Mountain West, has since 2019 served freshly made meals to patients.”(Intermountain,是犹他州一个非营利性机构,在西部山区经营32家医院,从2019年开始,向病人提供新鲜饭菜。)可知,该组织给病人提供新鲜的食物。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第四段第一句“A decade
41、ago Henry Ford Hospital in West Bloomfield, outside Detroit, opened a teaching kitchen where staff could help patients plan affordable, healthy meals and learn how to cook them. The idea is now spreading widely.”(十年前,West Bloomfield的Henry Ford Hospital 开设了一个教学厨房,在那里员工帮助病人规划实惠的健康餐,并学习如何制作。)可知,病人应该接受健
42、康饮食的指导。故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据第二段第一句 “More hospitals are starting to feed their patients better food. ”(更多医院开始给病人提供更好的食物。)并结合全文内容可知,文章主要说明了健康新鲜的食物有助于病人的恢复。因此推断C项“医院里的食物:最好的药物”为最佳标题。故选C项。DIf youve ever emerged from the shower or returned from walking your dog with a clever idea or a solution to a proble
43、m youd been struggling with, it may not be an unusual thing.Rather than constantly wearing yourself out at a problem or desperately seeking a flash of inspiration, research from the last 15 years suggests that people may be more likely to have creative breakthroughs or insights when theyre doing a h
44、abitual task that doesnt require much thought an activity in which youre basically on autopilot. This lets your mind wander or engage in spontaneous cognition or “stream of consciousness” thinking, which experts believe helps recollect unusual memories and generate new ideas.“People always get surpr
45、ised when they realize they get interesting, novel ideas at unexpected times because our cultural narrative tells us we should do it through hard work,” says Kalina Christoff, a cognitive neuroscientist at the University of British Columbia in Vancouver. “Its a pretty universal human experience.”Now
46、 were beginning to understand why these clever thoughts occur during more passive activities and whats happening in the brain, says Christoff. The key, according to the latest research, is a pattern of brain activity within whats called the default mode network that occurs while an individual is res
47、ting or performing habitual tasks that dont require much attention.Researchers have shown that the default mode network (DMN) which connects more than a dozen regions of the brain becomes more active during mind-wandering or passive tasks than when youre doing something that demands focus. Simply pu
48、t, the DMN is “the state the brain returns to when youre not actively engaged,” explains Roger Beaty, a cognitive neuroscientist and director of the Cognitive Neuroscience of Creativity Lab at Penn State University. By contrast, when youre trapped in a demanding task, the brains executive control sy
49、stems keep your thinking focused, analytical, and logical.A cautionary note: While the default mode network plays a key role in the creative process, “its not the only important network,” Beaty says. “Other networks come into play as far as modifying, rejecting, or implementing ideas.” So its unwise
50、 to place blind faith in ideas that are generated in the shower or during any other period of mind wandering.12. When do people expect to get an innovative idea according to the research?A. When doing routine work.B. When working attentively.C. When tackling tough problems.D. When desperately seekin
51、g inspirations.13. What is the cultural perception for getting exciting, unusual ideas?A. Getting by good luck.B. Getting by great efforts.C. Getting by unexpected accident.D. Getting by universal experience.14. Who is most likely to get a novel idea?A. A student who is playing football.B. A student
52、 who is focusing on papers.C. A student who is closely monitoring his research.D. A student who is fully engaged in math questions.15. What does the last paragraph imply?A. We can get novel ideas by the default mode network.B. we should take the idea popped in the shower seriously.C. Believe in idea
53、s that are generated by the default mode network.D. Think twice before putting ideas playfully crossing your mind into practice.【答案】12. A 13. B 14. A 15. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。 研究表明人们在做一项不需要太多思考的习惯性任务时可能更有可能获得创造性突破或洞察力。【12题详解】细节理解题。根据第二段“Rather than constantly wearing yourself out at a problem or desper
54、ately seeking a flash of inspiration, research from the last 15 years suggests that people may be more likely to have creative breakthroughs or insights when theyre doing a habitual task that doesnt require much thought an activity in which youre basically on autopilot.(过去15年的研究表明,当人们在做一项不需要太多思考的习惯性
55、任务时(基本上处于自动驾驶状态),而不是不断地在一个问题上让自己筋疲力尽或拼命寻找灵感闪现时,他们可能更有可能获得创造性突破或洞察力)”可知,根据研究,人们预期会在日常工作的时候能得到一个创新的想法。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第三段“People always get surprised when they realize they get interesting, novel ideas at unexpected times because our cultural narrative tells us we should do it through hard work,” s
56、ays Kalina Christoff, a cognitive neuroscientist at the University of British Columbia in Vancouver. (“当人们意识到他们在意想不到的时候得到了有趣、新颖的想法时,他们总是感到惊讶,因为我们的文化叙事告诉我们,我们应该通过努力工作来实现它,”温哥华不列颠哥伦比亚大学的认知神经科学家Kalina Christoff说) ”可知,获得令人兴奋的、不寻常的想法的文化观念是努力获得。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第四段“Now were beginning to understand why t
57、hese clever thoughts occur during more passive activities and whats happening in the brain, says Christoff. The key, according to the latest research, is a pattern of brain activity within whats called the default mode network that occurs while an individual is resting or performing habitual tasks t
58、hat dont require much attention.(克里斯托夫说,现在我们开始理解为什么这些聪明想法会在更被动的活动中出现,以及大脑中发生了什么。根据最新的研究,关键在于大脑活动的一种模式,即所谓的默认模式网络,它发生在一个人休息或执行不需要太多注意力的习惯性任务时)”和倒数第二段“Researchers have shown that the default mode network (DMN) which connects more than a dozen regions of the brain becomes more active during mind-wander
59、ing or passive tasks than when youre doing something that demands focus.(研究人员已经证明,连接大脑十多个区域的默认模式网络(DMN)在走神或做被动任务时比你在做需要集中注意力的事情时更活跃)”可推知,一个正在踢足球的学生最有可能得到一个新奇的想法。故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“A cautionary note: While the default mode network plays a key role in the creative process, “its not the only impor
60、tant network,” Beaty says. “Other networks come into play as far as modifying, rejecting, or implementing ideas.” So its unwise to place blind faith in ideas that are generated in the shower or during any other period of mind wandering.(注意事项:虽然默认模式网络在创作过程中发挥着关键作用,但“它并不是唯一重要的网络,”Beat说。“其他网络也会在修改、拒绝或实
61、施想法方面发挥作用。”因此,盲目相信洗澡时或其他走神时产生的想法是不明智的)”可推知,虽然默认模式网络在创作过程中发挥着关键作用,但“它并不是唯一重要的网络”,所以我们在把脑海中好玩的想法付诸实践前要三思。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Playing is a key component in the learning process for virtually all of the children. Role-playing is one of the most signif
62、icant ways children play._16_. It can benefit children in many ways.Childrens brains are activated when role-playing, according to child development experts. _17_. When children role-play, they must create plans to act out a story and figure out what steps need to be taken to accomplish it. Through
63、these activities, children can enhance their oral language abilities. As a result, they become able to give instructions and organize others._18_.Roles are assigned to children when they engage in group activities. There are leaders and followers. When children disagree with each other, they must le
64、arn to negotiate and compromise, as well as to apologize when they disagree or have strong arguments.Besides helping children learn some kinds of skills, role-playing fosters childrens imaginations and can therefore assume a number of forms. For example, boys may pretend to shave like their fathers,
65、 while girls may pretend to be mothers to do some daily tasks like caring for young babies. _19_.Lastly, role-playing can help children deal with emotional pain caused by specific actions, such as the fear of going to school for the first time. _20_. To help their children master their fears, expert
66、s encourage parents to let their children role-play and even to participate in these activities with their children.A. Childrens social skills can also be developed.B. Children might dress up and assume different roles.C. More often, children may act out stories they read in books.D. Language skills
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-387805.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
全国通用版2019版高考语文一轮复习课件:专题七论述类文本阅读第1讲专题启动_印象“大论述”文体胸有竹 .ppt
