云南省昆明市2021届高三”三诊一模“摸底诊断测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省昆明市2021届高三”三诊一模“摸底诊断测试英语试题 WORD版含解析 云南省 昆明市 2021 届高三 三诊一模 摸底 诊断 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、昆明市2021届高三“三诊一模”摸底诊断测试英语注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在 答题卡上,并认真核准条形码上的准考证号、姓名、考场号、座位号及科目,在规定的位置贴好条形码。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案 写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选
2、项中选出最 佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对 话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What is the weather like now?A. Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.2. Who is hosting a party?A. Laura. B. Matt. C. Sophia.3. Where does the conversation most probably take place?A. On a bus. B. In
3、 a library. C. In the street.4. Why does the man want to leave?A. The service is too slow. B. The food is bad. C. The music is too loud.5. How much did the woman pay for the skirt?A. $24, B. $12. C. $6.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个 选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每
4、小题5秒钟;听 完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers talking about?A. A restaurant. B. An accident. C. A magazine.7. Why is The Sunflower closed now?A. The owner is on holiday. B. The workers are fired. C. It is under repair.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man think of Becky
5、?A. Impatient. B. Easy-going. C. Quiet.9. What happened to Becky?A. She might lose an important file.B. She quarreled with the woman.C. She misunderstood the woman a lot.10. How will the man help the woman?A. By bringing Becky a file.B. By reminding her of a file.C. By having a talk with Becky.听第8段材
6、料,回答第11至13题。11. Whose book was the man looking at?A. The womans mothers. B. The womans teachers. C. The womans sisters.12. What are the mentioned French words related to?A. Food. B. Insects. C. Places.13. What does the woman promise to do?A. Take a Spanish course with the man.B. Teach the man some w
7、ords every day.C. Exercise with the man after each class.听第9段材料,回答第14至16题。14. When did the two people last see each other?A. Two years ago. B. Last Christmas. C. A few weeks ago.15. What is Joe interested in now?A. Riding a bike. B. Playing the violin. C. Playing volleyball.16. What will Mrs. White
8、probably study next?A. Cooking. B. Typing. C. French.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker?A. A TV director. B. A news reporter. C. A scientist.18. Where did the speaker do the task?A. On a boat. B. At a university. C. At a TV station.19. How does the speaker feel about the discovery?A. Confused
9、. B. Excited. C. Disappointed.20. Why are sharks returning?A. There is more food to eat.B. The water quality is better.C. Fewer people hunt them.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ANational Poetry CompetitionStill looking for inspiration to create competition
10、winning poems? Our 2020 Writing Guides are here to help!Programme DetailsRunning alongside the 2020 National Poetry Competition the Poetry Society has presented a series of writing guides by previous winners. You can select from a guide by Ella Frears on poems that explore the unknown, a guide by Pa
11、scale Petit, focusing on nature writing, a guide by Eric Berlin looking at poems where the speakers viewpoints take sudden turns, and a guide by Matthew Caley on poems that use lightness to great effect.2019 WinnersFirst prize: Susannah Hart for Reading the Child Protection Policy. Second prize: Ann
12、 Pelletier-Topping for Granddaughter Moves In. Third prize: Natalie Linh Bolderston for Middle Name with Diacritics.Poetry ThemesYEARTHEMEYEARTHEME 2009Heroes and Heroines2015Light2010Home2016Messages2011Games2017Freedom2012Stars2018Change 2013Water, Water, Everywhere2019Truth2014Remember2020VisionT
13、hanks for entering. If you have any questions, please email supDortpoetrysociety.org.uk.1. Who aims at writing about nature?A. Ella Frears.B. Pascale Petit.C. Eric Berlin.D. Matthew Caley.2. Which of the following won 2,000 as an award in 2019?A. Water, Water, Everywhere.B. Middle Name with Diacriti
14、cs.C. Granddaughter Moves In.D. Reading the Child Protection Policy,3. When did the poetry theme probably focus on a family?A. In 2020.B. In 2016.C. In 2012.D. In 2010.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。文章向读者介绍了2020全国诗歌比赛的相关详情。【1题详解】细节理解题。由第二段中的“You can select from a guide by Ella Frears on poems that ex
15、plore the unknown, a guide by Pascale Petit, focusing on nature writing, a guide by Eric Berlin looking at poems where the speakers viewpoints take sudden turns, and a guide by Matthew Caley on poems that use lightness to great effect.”(你可以从Ella Frears的探索未知的诗歌指南、Pascale Petit的关注自然写作指南、Eric Berlin的关注
16、演讲者观点突然转变的诗歌指南和Matthew Caley的关于运用轻盈来产生巨大效果的诗歌指南中进行选择。),可知Pascale Petit的目标是关于书写自然。故选B项。【2题详解】细节理解题。由图片左边内容可知,一等奖 5,000,二等奖 2,000,三等奖 1,000,和“2019 Winners”(2019年获奖者)下的第三段中的“Second prize: Ann Pelletier-Topping for Granddaughter Moves In.”(二等奖:Ann Pelletier-Topping孙女搬进来。),可知2019年孙女搬进来赢得了2000英镑的奖金。故选C项。【
17、3题详解】细节理解题。由Poetry Themes(诗歌主题)的表格 Home信息可知,2010年的诗歌主题是Home(家),关注家庭。故选D项。BTime flies. Youth fades. Treasure each moment of your accompanied by guitar and drums, the Band for One, made up of five people, sang the lyrics soulfully during a performance in Hangzhou, Zhejiang province, on November 7, 202
18、0.Behind the band, there was a picture of a young man named Philip Hancock shown on the screen. And he is the reason why they were all there. Hancock was a 27-year-old Australian who taught English in Chongqing. When he died in 2018 due to a disease, his parents followed his wishes and donated his o
19、rgans.The five people introduced themselves onstage. They are the ones who received Philips organs. Last November, the Red Cross officials told me Philips parents mentioned during an earlier memorial service that he loved music and dreamed of having his own band one day, said Chen Xianjun, a recipie
20、nt. Chen was instantly on board to form a band in memory of Philip, and so were the other four recipients.Since they had no music experience, they had to start from scratch. From learning the guitar, to mastering the maracas and taking on the drums, they took time out of their busy lives to practice
21、 over the past year. Peter Hancock, Philips father, said after watching the bands performance, his biggest wish is for the five to enjoy their lives more.Organ donation is not only the best way to honor a loved one, but also a remarkable way to save the lives of others. China faces a serious shortag
22、e of organs, with about 300,000 people waiting for organ transplant surgeries each year. But the good news is, more and more people have been signing up to be organ donors, showing the spirit of selflessness that Philip and so many others have shown.4. Why did the five people form the band?A. To com
23、pete in a singing performance.B. To show their respect for Peter Hancock.C. To raise money for the local Red Cross.D. To express their appreciation to Philip.5. How long did it take the recipients to prepare for the performance?A. One year.B. Two years.C. Three years.D. Five years.6. What do the und
24、erlined words “start from scratch” in paragraph 4 mean?A. lose interest in music.B. practice from the very beginning.C. take part in training courses.D. turn to some musicians for help.7. What can we learn from the last paragraph?A. Citizens are encouraged to donate organs.B. Organ donation is the b
25、est way to save lives.C. The author thinks highly of organ donations.D. Few people are willing to donate their organs.【答案】4. D 5. A 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了为了表达对器官捐献者Philip Hancock的感谢以及实现他组建乐队的梦想,浙江杭州的五人组成了乐队“for One”,从头开始练习音乐,进行演出。作者认为器官捐赠不仅是纪念所爱之人的最好方式,也是拯救他人生命的非凡方式。【4题详解】推理判断题。根据第二段“Behind th
26、e band, there was a picture of a young man named Philip Hancock shown on the screen. And he is the reason why they were all there.(在乐队后面,屏幕上有一张年轻人的照片,他的名字叫Philip Hancock。因为他,他们才能都在那里)”;第三段中“The five people introduced themselves onstage. They are the ones who received Philips organs.(五个人在台上做了自我介绍。他们接
27、收了Philip的器官)”以及最后一段中“Organ donation is not only the best way to honor a loved one, but also a remarkable way to save the lives of others.(器官捐赠不仅是纪念所爱之人的最好方式,也是拯救他人生命的非凡方式)”可知,这五个人组成了这个乐队,是为了表达他们对菲利普的感激。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第四段中“From learning the guitar, to mastering the maracas and taking on the drums,
28、 they took time out of their busy lives to practice over the past year.(从学习吉他,到掌握沙球,再到打鼓,他们在过去的一年里从忙碌的生活中抽出时间练习)”可知,器官接受者花了1年来准备演出。故选A。【6题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Since they had no music experience”以及后文“From learning the guitar, to mastering the maracas and taking on the drums, they took time out of their b
29、usy lives to practice over the past year.(从学习吉他,到掌握沙球,再到打鼓,他们在过去的一年里从忙碌的生活中抽出时间练习)”可知,由于他们没有音乐经验,所以他们只好从头开始练习。即画线词意思为“从头开始练习”。故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段“Organ donation is not only the best way to honor a loved one, but also a remarkable way to save the lives of others. China faces a serious shortage of
30、organs, with about 300,000 people waiting for organ transplant surgeries each year. But the good news is, more and more people have been signing up to be organ donors, showing the spirit of selflessness that Philip and so many others have shown.(器官捐赠不仅是纪念所爱之人的最好方式,也是拯救他人生命的非凡方式。中国正面临器官严重短缺的问题,每年约有30
31、万人等待器官移植手术。但好消息是,越来越多的人报名成为器官捐赠者,展现了菲利普和其他许多人所表现出的无私精神)”可知,作者高度评价器官捐赠。故选C。CThrough an agreement signed today, the much-loved animals will continue to delight visitors for another three years, through December 7, 2023. “Were all very excited,” says Steve Monfort, the director of the Smithsonians Nati
32、onal Zoo and Conservation Biology Institute. “Its very good that we can continue our cooperation with our Chinese colleagues.”The female giant panda Mei Xiang and male Tian Tian, will return to China at the end of 2023 at the relatively elder panda ages of 25 and 26 respectively (分别地). The probable
33、lifetime for giant pandas is about 15 to 20 years in the wild, and about 30 years in captivity (圈养). Likely to travel with the two is Xiao Qi Ji (Little Miracle), who was born on August 21, 2020. The 15-week-old male cub is the fourth of Mei Xiangs four surviving cubs.By long-standing agreement, cub
34、s born in captivity at the zoo are sent to China before four. When Xiao Qi Ji was born, his mother Mei Xiang became the oldest giant panda to give birth in North America.The public has yet to see Xiao Qi Ji in person. Normally, it would be at about this time, a little over 100 days, that a cub would
35、 be able to be shared with the public. Over 1.6 million people have watched the Zoos Panda Cam since the August birth, with a total of 8.8 million page views. Just this week, his parents, Mei Xiang and Tian Tian marked 20 years in Washington, D.C.The extension agreement means that the National Zoo a
36、nd China will reach a half century of conservation and cooperation between the U.S. and China. “It shouldnt be surprising to people that cooperation is the foundation of the way that one does the work.” Monfort says, “In protecting species, no one organization and often not even one government can t
37、heoretically save a species without partnership.”8. What is the agreement about?A. Two pandas three more years in the USA.B. Cooperation between the Zoo and China.C. The first public appearance of Xiao Qi Ji.D. The way to return home for three pandas.9. What do we know about Mei Xiang?A She has been
38、 abroad for 20 years.B. She has been sent back to China.C. She was born in the National Zoo.D. Shes the oldest panda to give birth.10. Whats the publics attitude towards the newly-born panda?A. Uncaring.B. Enthusiastic.C. Cautious.D. Sympathetic11. What is the best title for the text?A. Mei Xiang Ha
39、s Given Birth to Xiao Qi JiB. Cooperation Is Key to Animal ProtectionC. Extension Agreement on Pandas Is ReachedD. Lifetime for Giant Pandas Is Figured Out【答案】8. A 9. A 10. B 11. C【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了,中美之间达成大熊猫延期协议及其内容和意义。【8题详解】细节理解题。由第一段中的“Through an agreement signed today, the much-loved animals wil
40、l continue to delight visitors for another three years, through December 7, 2023.”(通过今天签署的一项协议,这些备受喜爱的动物将在接下来的三年里继续取悦游客,直至2023年12月7日。)和第二段中的“The female giant panda Mei Xiang and male Tian Tian, will return to China at the end of 2023 at the relatively elder panda ages of 25 and 26 respectively(分别地).
41、”(雌性大熊猫“美香”和雄性“天天”将于2023年底返回中国,在它们年龄相对较大的时候,分别为25岁和26岁。),可知协议是关于两只大熊猫“美香”和“天天”继续在美国再待三年。故选A项。【9题详解】细节理解题。由倒数第二段中的“Just this week, his parents, Mei Xiang and Tian Tian marked 20 years in Washington, D.C.”(就在本周,他的父母,大熊猫“美香”和“天天”在华盛顿度过了20年。),可知大熊猫“美香”在华盛顿度过了20年,即她在国外20年了。故选A项。【10题详解】推理判断题。由倒数第二段中的“The
42、public has yet to see Xiao Qi Ji in person. Normally, it would be at about this time, a little over 100 days, that a cub would be able to be shared with the public. Over 1.6 million people have watched the Zoos Panda Cam since the August birth, with a total of 8.8 million page views.”(公众还没有见到新出生的大熊猫
43、幼崽“小奇迹”。正常情况下,大约在这个时候,大约100多天,一只幼崽就能与公众见面。自8月份出生以来,超过160万人观看了动物园的熊猫摄像头,总浏览量达880万次。),可知在没有见到“小奇迹”的情况下,160万人自其出生以来,蹲守动物园的熊猫摄像头,总浏览量达880万次,说明公众对这只新生的熊猫很热情。故选B项。【11题详解】主旨大意题。由第一段中的“Through an agreement signed today, the much-loved animals will continue to delight visitors for another three years, throug
44、h December 7, 2023.”(通过今天签署的一项协议,这些备受喜爱的动物将在接下来的三年里继续取悦游客,直至2023年12月7日。),第三段中的“By long-standing agreement, cubs born in captivity at the zoo are sent to China before four.”(根据长期协议,动物园圈养出生的幼崽在4岁之前被送到中国。)和最后一段中的“The extension agreement means that the National Zoo and China will reach a half century of
45、 conservation and cooperation between the U.S. and China.”(延长协议意味着国家动物园和中国将在美中之间达成半个世纪的保护与合作。),可知文章主要讲中美之间达成了大熊猫延期协议及其内容和意义,C项“大熊猫延期协议达成”符合文意。故选C项。DAs digital devices (设备)have taken over society, “keyboard activity is now often recommended as a substitute for early handwriting, a new study notes. Th
46、e idea is that typing may be easier for young children.“Some schools in Norway have become completely digital, notes Audrey Vander Meer, the new studys leader, who measures brain activity to better understand learning and behaviors. She works at the Norwegian University of Science and Technology in
47、Trondheim. The human brain has developed to interact with the world in as many ways as possible, she notes. She believes that young children should learn to write by hand successfully, and, at the same time learn to manage a keyboard.Using a pen involves more of the brain than using a keyboard, her
48、new findings show. This is because writing and printing involve complex movements that activate more areas of the brain. The increased brain activity, gives the brain more hooks to hang your memories on, she explains.Think about it. The same movement is required to type each letter on a keyboard. By
49、 comparison, when we write, our brain needs to think about and recover memories of the shape of each letter. We also need to use our eyes to watch what shapes were writing. And we need to control our hands to press a pen or pencil to shape the different letters. All of this uses and connects more ar
50、eas of the brain.Along the way, these processes appear to “open the brain up for learning, says Vander Meer. So learning through only one format digital could be harmful, she worries.Vander Meer also points out that taking notes by hand stimulates (激发)visual notetaking. Rather than typing blindly, t
51、he visual note-taker has to think about what is important to write down. Then, key words can be interlinked by boxes, and arrows, and supplemented by small drawings.12. What is the main idea of the text?A. Digital devices are popular with students.B. Handwriting beats typing in taking notes.C. The p
52、rocess of taking notes changes thinking.D. The new study makes contributions to science.13. What should young kids do according to Vander Meer?A. Communicate with the world.B. Rely on keyboard activity.C. Learn to write by hand.D. Master basic drawing skills.14. How does the author draw the conclusi
53、on?A. By studying how the brain develops.B. By observing social phenomena.C. By assessing functions of senses.D. By comparing ways of taking notes.15. In which section of a newspaper may the text appear?A. Relationship.B. Fashion.C. Culture.D. Science.【答案】12. B 13. C 14. D 15. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了,数字化
54、正在普及,然而一项研究表明,在记笔记时,手写比(用键盘)打字更有利于大脑发展,于学习有益,打字(数字化)对学习可能是有害的。【12题详解】主旨大意题。第一段“引出电子设备,打字比手写更容易”,第二三段讲“手写比打字对大脑发展更好”,第四段讲“手写对大脑发展更好的原因”,第五段讲“数字化(打字)对学习可能是有害的”,最后一段讲“再次申明手记笔记的好处”,可知文章主要讲在记笔记上手写胜过打字,更有益于大脑发展。故选B项。【13题详解】细节理解题。由第二段中的“She believes that young children should learn to write by hand success
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-433633.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
外研版高中英语Book 7 Module 2 Highlights of My Senior Year reading 教学课件共24张PPT含2个视频及歌曲.ppt
